Иван Ненков: В България възстановяването на икономическата дейност ще се случи по-късно

Иван Ненков: В България възстановяването на икономическата дейност ще се случи по-късно

© Личен архивИван Ненков е един от водещите и продуцент на "Парите говорят" - подкаст на "Говори интернет" и "Капитал" за финансово планиране и инвестиции. Той е акционер и член на борда на "Алфа финанс груп". Във втория сезон на подкаста в момента всяка седмица се коментира ефектът от кризата, предизвикана от коронавируса, върху пазара на имоти, борсите, криптовалутите. Потърсихме го за коментар за икономическата ситуация и за отговори на конкретни въпроси, свързани с управлението на парите, спестяванията, кредитите, намерения за инвестиции в новата ситуация. (Отговорите какво да правите със спестявания в долари или евро или с покупка на имот четете тук.)


Възможно ли е да се правят в момента прогнози и ако да, докога ще продължи кризата, предизвикана от коронавируса?


- Много е трудно да се предвиди докога ще продължи кризата - явно задържането на икономиките ще е по-дълго и изцяло зависи от степента на развитие на заразените и възможностите на съответните здравни системи да ги обслужват. Това, което е ясно, е, че ще има рязък спад в икономическата дейност и сериозен ръст в безработицата. Това частично ще започне да се преодолява през второто полугодие на тази година заради сериозните мерки на правителствата и централните банки. Но нивата на икономическа дейност, характерни за периода до февруари 2020 г., няма да бъдат достигнати тази година.
България се движи с известно изоставане в развитието на заразата заради ограничителните здравни мерки и съответно възстановяването на икономическата дейност ще се случи по-късно.


Бихте ли се ангажирали с прогноза каква втора половина на 2020 ни очаква?


- С конкретна прогноза за второто полугодие не мога да се ангажирам - водещите външни анализатори очакват икономически спад от порядъка на 20-30% за второто тримесечие на 2020 за САЩ и ЕС и постепенно възстановяване от тези ниски нива през второто полугодие. Някои анализатори дори предвиждат обществото да остане под някаква форма на социално дистанциране до 2022 година.


Добрата новина е, че няколко големи икономики започват да разхлабват постепенно здравните мерки - Китай, Корея, Германия, Австрия, САЩ също се подготвят за това.


Има ли опасност да се ускори инфлацията и да се стигне до хиперинфлация?


- Въпреки огромните по размер стимули в цял свят както от бюджета, така и от централните банки не очаквам да има хиперинфлация, тъй като доходите на голяма група хора ще намалеят. Да, определени стоки и услуги ще поскъпнат, след като намалеят рестриктивните мерки, но едва ли ще се стигне до бърз ръст на всички цени.


Очаквам обаче огромно увеличаване на държавните дългове, което в дългосрочен план би увеличило данъчната тежест.


А достигнаха ли дъното борсите и очаквате ли следващи трусове - заради коронавируса или по други причини?


- За момента се наблюдава стабилизиране на борсовите индекси и дори лек оптимизъм в някои дни, особено поради прогнозите, че пикът на заразените е преминат в големите икономики. Но тепърва ще излизат данни за бизнес и финансовото състояние на компаниите и на цели сектори, които може да са негативни и да доведат до нови спадове на индексите.


Ще има ли бизнеси, които няма да се "изправят" след тази криза, и защо?


- Доста бизнеси ще фалират или ще се променят коренно - организираните туристически пътувания, круизите, бизнесът със събития на живо - спорт, конференции, концерти, и т.н., ресторантьорският бизнес и заведенията за напитки, ще се промени начинът на движение по летищата и пътуванията със самолети, бизнес моделът на моловете ще се промени изцяло.


Ще има ли някакви позитиви от тази криза и какви?


- Някои позитиви вече се виждат - навици за адекватна лична хигиена и хигиена на местата за работа и забавление, по-чист въздух в градовете, дистанционна работа и обучение, запознаване на големи групи хора с новите технологии и начина на работа с тях. Инвестициите в болниците, превенцията и тестването се увеличават. Увеличава се уважението към труда на учители и медицински служители. Държавните и обществените институции се научават да работят дистанционно, вместо да изискват опашки в определени помещения, и то само от 9 до 17 ч минус обедна почивка.


В малко по-далечно бъдеще много производства и услуги ще станат по-ефективни, ще навлязат ускорено автоматизацията и роботизацията в производството и услугите, ще се набляга все повече на чисти източници на енергия.


Специално за България позитивът е, че се ускорява влизането в еврозоната, тъй като правителството оцени възможността да се ползват механизмите и ЕЦБ като източник на допълнителна ликвидност и подкрепа за банковата система и бизнеса.


А какви са времевите хоризонти за възстановяване на икономиката и на доходите според вас?


- За връщане на нивата на икономика, характерни за края на 2019 г., може да се говори едва към втората половина на 2021 г., и то при условие че медицината се е справила с този нов вирус.


Читателски въпроси и отговори от Иван Ненков за личните финанси - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Весело

  "Големия специалист"...
  Смешно...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Не знам какъв е смисъла за подобни статии, интервюта и въобще разсъждения по темата възстановяване.
  Докато не се види, при това далеч не само у нас, но и в тези от нашите партньори, които определят структурата и обемите на износа, всички прогнози са хвърляне на боб.
  Е, ако корема дето хвърляш си го бива....тогава може.

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  " Корифей " ! Откъде ги изравят такива, просто нямам отговор ! Що не погледне в съседната статия за заразените работници в завода в Плевен ? Всичко е започнало само от един - двама, но има 1000 работника и сега държава го затваря принудително.......

 4. 4 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Първо чакаме да се появи ваксина и да видим каките и батковците на северозапад какво ще постигнат при отхлабване на мерките и чак тогава могат да се правят прогнози за икономиката.

 5. 5 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  Изправя ми се косата при мисълта за повече такива заводи. Тогава ще видим пик, не дай Боже.

 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  "Добрата новина е, че няколко големи икономики започват да разхлабват постепенно здравните мерки - Китай, Корея, Германия, Австрия, САЩ също се подготвят за това."

  Няма как да рестартират икономиките без да контролират вируса - пресен пример от шивашкото предприятие в Плевен...
  Досега само Китай и Корея от горепосочените са дали сигнали в тази посока...

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на Мамата
  Мамата
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Иване, да купуваме ли компенсаторки?

 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#6] от "2.5":

  И какъв е примера от шивашкото предприятие - 20 заразени и нито един със симптоми. След 1 месец ще имаме хиляда човека с имунитет и от тях примерно 10 с минимални симптоми на прекарано респираторно заболяване - т.е кашлица и температура. И евентуално някои с крайна фаза на диабет от тоя град ще го пишем умрял от корона.

 9. 9 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  Как ги смяташ тези 2-ма само с леки симптоми?
  За страната в момента имаме близо 1000 заразени като 45 са със смъртен изход. Не броим тези, които току що са се заразили и не се знае как ще мине при тях. Не броим и тези, които са оздравели, но остават инвалиди за цял живот с повреден бял дроб.
  45 не е само бройка в някаква табличка. Това са хора с близки, които също са засегнати.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Сега, по време на криза, ще се види колко може Борисов. Но по всичко изглежда, че не може много.

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#9] от "etar":

  Визирам темата на статията - работниците в тази шивашка фабрика. А относно 40'те човека умрели от короната досега - да, те са нечии родители и близки и аз им съчувствам. Както са и всички роднини на примерно 90-100 хиляди умрели на година в България. За тези 4 месеца това са 34000 човека умрели от всякакви болести и инциденти и от тях 40 тежки случай починаха от короната.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  "В България възстановяването на икономическата дейност ще се случи по-късно"

  А може и по-рано. Аз залагам на моето си мнение за по-рано. :)

 13. 13 Профил на triton
  triton
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Браво! Снимката на експерта вдъхва доверие - изключителен професионалист!!!

 14. 14 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бистра, бивша тенисистка сега брокер, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи, който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 15. 15 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз лично съм потърпевш от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 16. 16 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 17. 17 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 18. 18 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 19. 19 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докато гореспоменатия господин е намерил друг начин за просперитет, измама и изнудване. Няма власти за тия хора.

 20. 20 Профил на Йордан
  Йордан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И двамата са еднакви "професионалист", но за Харалампи мога да кажа, че е доста изпечен измамник и единственото, което можете да направите за да се предпазите, е да избягвате такива съмнителни "финансови посредници" /измамници/!

 21. 21 Профил на Radostin
  Radostin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки ден излизат все нови милионери като тези финансови посредници, забогатяли от измами. До кога в тая държава ще се забогатява или с външен вид, или с измама? Кога ще започнат да напрягат тия мозъци за нещо конструктивно, вместо как да прецавкат хората и да им вземат и малкото което имат?!

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Срамота е да, че държата дава право на хора като г-н Хараланов да злоупотребява със закона, заради хилядите вратички и недоуточнения в него...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK