Калин Ангелов за катастрофата: Законът не позволява арести за административни нарушения

Калин Ангелов

© Анелия Николова

Калин Ангелов"Дневник" се обърна към адвокат Калин Ангелов с въпросите, които бяха породени от действията на разследващите във връзка катастрофата, в която загина телевизионният журналист Милен Цветков. Поводът са арестите на спътниците на шофьора, заподозрян в причиняването на пътното произшествие, както и на неговата майка. Прокуратурата обяви, че ще бъде проверен и произходът на парите за придобиване на фирмения джип, с който е ударена колата на журналиста.


Какво според Вас налага задържането на другите хора, пътували в автомобила, блъснал колата на Милен Цветков?


- С уговорката, че не знам никакви детайли и приемам, че тези хора се разпитват само като свидетели, нищо не налага задържането им. Свидетел може да бъде доведен еденствено принудително, и то ако преди това не се е явил пред органа, който го е призовал (чл. 120 ал. 3 НПК).
Разбира се, няма да се изненадам, ако сега върху главите на нещастните младежи се стовари тежест на "божия гняв" - така както го разбира инструментът Му. Например да им направят по едно претърсване и изземване, да открият наркотици - борбата с дрогите е удобно средство за мачкане на когото трябва. Пък ако не открият, все може да им се измисли едно обвинение по чл. 322 НК (който не попречи на извършването на очевидно тежко престъпление, ако е могъл да стори това без значително затруднение и без опасност за себе си или за другиго) или пък новия текст по чл. 355 ал. 2 НК (не спазили мерки против разпространение на заразно заболяване).


Живеем във време, когато всеки може да бъде подхвърлен за разкъсване от тълпата.


Какво е Вашето обяснение за енергичността на прокуратурата, конкретно в арестите по случая с Милен Цветков?


- Мисля, че прокуратурата обича да работи чрез камерите и заглавията на вестниците, а арестите са най-подходящите.


Може ли в рамките на заведено дело за пътнотранспортно произшествие (ПТП) да се разследва произходът на средствата за купуване на автомобила, участващ в произшествието? Или трябва в отделно производство?


- Със сигурност едно подобно разследване би било прецедент. Сам по себе си въпросът за произхода на парите, с които е купен този автомобил излиза извън предмета на доказване на престъплението по чл 343 ал.3 от НК. Този въпрос няма никакво отношение към настъпилото ПТП и трагичните последици от него. Изследването на въпроса само би затруднило излишно разследването на случая, без да допринесе.


Все пак обаче намираме се в такъв исторически етап от живота на прокуратурата, в който (почти) всичко е възможно. Тогава ще следва да се търси някакво престъпление във връзка с произхода на парите, послужили за купуването на автомобила. И във връзка с това престъпление може да се повдигне обвинение на майката на шофьора.


Значи може да се обединят в случая делата за различните престъпления?


- В НПК съществува текст (чл. 41 ), който позволява обединяване на дела, водени за различни престъпления или срещу различни лица, ако имат връзка помежду си и ако това се налага за правилното им изясняване. От перспективата на днешния ден не мога да си представя как общото разследване на две толкова различни престъпления би допринесло да правилното им изясняване. По-скоро това би затормозило разследването, а впоследствие и съдебното дело, в максимална степен. Но както казах, днес при заповед от правилното място почти всичко става възможно.


Майката е вече задържана. Как са регламентирани случаите, в които колата е управлявана не от нейния собственик? А ако колата е на фирма?


- По принцип това не е основен въпрос, който стои в наказателния кодекс. Все пак, възможна е хипотеза при която собственика, водача или упълномощения водач да носят наказателна отговорност за случило се ПТП и без да са управлявали автомобила. Това ще е така, ако те са предоставили МПС-то си на лице употребило алкохол, или наркотично вещество или което е неправоспособно. Така са нарушили задължението си по 102 от Закона за движение по пътищата и съдът е квалифицирал деянието им по чл. 342 НК. Не мисля обаче, че в случая е налице тази хипотеза. Доколкото разбирам, автомобилът е бил купен от майката на водача за бала му и е бил ползван от него като личен, т.е. тя не му го е дала конкретно да го управлява със знанието, че употребил наркотични вещества. В тази връзка, изглежда я задържат или просто защото е майка му или заради някакви административни нарушения, допуснати от нея. Законът обаче не позволява арест за извършване на административно нарушение.


Закона за движение по пътищата съдържа и други задължения за собственика на автомобила. Той трябва да знае, на кого е предоставен за управление автомобила. Това е скрепено със санкция, че ако не посочи това лице, актовете за нарушенията извършени с автомобила и установени чрез видеонаблюдение са изготвят срещу него. И това обаче не може да бъде основание собственика за бъде задържан. Всичко това е валидно и за юридическите лица с уговорката, че актовете се изготвят на управителя на дружеството.


Имате ли впечатления доколко разпространено е извършване на транспортни произшествия под влияние на дрога?


- Нямам лични впечатления по този въпрос. Темата обаче се ползва постоянно за законодателен популизъм, с който се хвърля прах в очите на обществото. Реално ми се струва, че през последните години единственото, което се прави, е да се повишават наказателните санкции и това да се нарича борба срещу дрогираните шофьори.


Като адвокат какви са впечатленията ви от борбата срещу дрогата сред младите - разпространение и употреба?


- Борбата се води единствено с цел популизъм. Пишат се някакви стратегии, които никой не чете след това (действието на последната стратегия изтече през 2018 г., днес още нямаме приета нова стратегия, а в проекта, който беше представен преди година, имаше ужасяващи неща извън стандартните глупости); дават се някакви пари, чиято ефективност никой не следи. В резултат имаме постоянно увеличаваща се употреба и напълно изпуснат от поглед пазар от нови, т.нар. дизайнерски дроги.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Имате ли впечатления доколко разпространено е извършване на ПТП под влияние на дрога?
  - Нямам лични впечатления по този въпрос. Темата обаче се ползва постоянно за законодателен популизъм, с който се хвърля прах в очите на обществото.
  --------------------------------
  Нямал бил лични впечатления, но бил убеден, че се използва.....

  Перфектна илюстрация на мисловния процес в либерал -🌈 глави .
  И в тази на Бравопетя.

 2. 2 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Нямането на лични впечатления не е извинение пишман адвокати и пишман журналисти да дрънкат глупости, ама аре от мен да мине - резултат от 5-секундно търсене:
  "Двойно повече пияни и дрогирани шофьори причиняват катастрофи в София"
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/dvoino-poveche-piyani-i-drogirani-shofori-prichinyavat-katastrofi-v-sofiya.html
  Ако някой си мисли , че от 2012 досега положението се е подобрило......

 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално


  ".....върху главите на нещастните младежи...."

  Моля - "нещастните младежи"? А откъде се знае, че са "нещастни младежи", а не хладнокръвни убийци? Може ли да се твърди, че има само административни нарушения преди разследването да е установило, че няма заговор за убийство?

 4. 4 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 27 Неутрално

  На тези от ДСБ взе да им идва акъла !
  Вече за шофьора започнаха да пишат като за ЗАПОДОЗРЯН!

  „шофьора, заподозрян в причиняването на пътното произшествие“ – ТОВА Е ОТ СТАТИЯТА

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Всъщност, проКУРатурата с действията си вероятно ще попречи на практическото осъждане на виновните. Вече се научиха да го правят с КТБ - 5 години подготвят обвинителният акт, като им е пределно ясно, че колкото е по-голям, толкова повече време ще трябва да се разглежда...
  Сега нещата изглеждат подобни - повдигат множество абсурдни обвинения, за които е ясно дори и за първокурсник, че са абсурдни и няма да издържат в съда.... Но това ще забави основното обвинение... Точно както с КТБ...

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Представям си, ако дадат на адвокатската партия да пише Наказателен кодекс.
  Ще е по-голяма боза от истанбулската конвенция.
  На адвокатската партия Да България имам предвид

 9. 9 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  ".....върху главите на нещастните младежи...."
  Моля - "нещастните младежи"? А откъде се знае, че са "нещастни младежи", а не хладнокръвни убийци? Може ли да се твърди, че има само административни нарушения преди разследването да е установило, че няма заговор за убийство?
  —цитат от коментар 3 на Един препатил


  Ами точно това казва човекът. Не може да ги арестуват преди да има съмнения за заговор. Защото както незаконно арестуват тях, така утре незаконно ще арестуват и теб, и мен, и когото си искат.

  ами, вдингнете му паметник на лекето. изкарайте го репресиран
  —цитат от коментар 5 на lpi31580057


  Той не говори за лекето, а за свидетелите в колата.
  Именно това цели Гешев - да те накара да подкрепяш всякакви действия на прокуратурата, без значение дали са законни.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#7] от "Убитака":

  Разводняване и мотаене докато забравим

 11. 11 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5569 Неутрално

  "С уговорката, че не знам никакви детайли..."
  –––––––––––––––––––––––––––
  Това първо изречение обезсмисля цялото интервю!
  А второто определено идва да ни убеди, че доказателствата нямат никакво значение, защото по презумпция става дума за "главите на нещастните младежи"...
  СРАМ МЕ Е ОТ ВАС!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Представям си, ако дадат на адвокатската партия да пише Наказателен кодекс.
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  В случая никой не говори за промяна на НК. Точно обратното - човекът пита защо не се спазва сегашният НК.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  "имаме постоянно увеличаваща се употреба и напълно изпуснат от поглед пазар от нови, т.нар. дизайнерски дроги."
  Ами тя цялата държава е изпусната от контрол. Мафията най-добре се вихри в такава обстановка.

 14. 14 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  "С уговорката, че не знам никакви детайли..."–––––––––––––––––––––––––––
  Това първо изречение обезсмисля цялото интервю!А второто определено идва да ни убеди, че доказателствата нямат никакво значение, защото по презумпция става дума за "главите на нещастните младежи" ...СРАМ МЕ Е ОТ ВАС!!!
  —цитат от коментар 11 на Депутат 241


  То ако имаше доказателства досега прокуратурата щеше да ги е съобщила на всички възможни и невъзможни медии.

 15. 15 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 928 Весело

  "Дневник" НЯМАТ набор от "свои" специалисти. НЕ им задават "подходящи" въпроси и за това получават "неочаквани" отговори. Най вероятно няма адвокат с друго мнение по тези въпроси! "Дневник" е гнердо на плурализъм и тук се преплитат ВСИЧКИ гледни точки. Еталон за журналистика, като за 111-то място!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Имате ли впечатления доколко разпространено е извършване на ПТП под влияние на дрога?"

  Не зная за ПТП, но във Испания, когато за първи път започнаха масово тестване за шофиране под въздействие на наркотици, 40% (да четирсет процента) от тестваните шофьори даваха положителна проба (канабис)...
  Сега вярно е и, че в Испания не е забранена употребаа на канабис, забренено е обаче да шофираш след употребата му...

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 100 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  Обединените идиоти са внесли предложение в НС за каране под въздействие на дрога да няма снкции.
  ---------------------------------------------------------
  Ето още една либерал -🌈 глава.
  Аланкоолу, не е внесено , а е гласувано.
  И не да няма санкции, ами да има безусловни санкции за шофиране след употреба на наркотични вещества.
  И не, че ще разбереш какво ще напиша сега , ама все пак - независимо тези наркотични вещества кога и под каква форма са приети..........

 18. 18 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Именно това цели Гешев - да те накара да подкрепяш всякакви действия на прокуратурата
  —цитат от коментар 9 на tamada


  мнооого си далече от истината

 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  "Може ли в рамките на заведено дело за пътно-транспортно произшествие (ПТП) да се разследва произходът на средствата за купуване на автомобила, участващ в произшествието? Или трябва в отделно производство?"

  Тъп въпрос.

  "- Със сигурност едно подобно разследване би било прецедент. Сам по себе си въпросът за произхода на парите, с които е купен този автомобил излиза извън предмета на доказване на престъплението по чл 343 ал.3 от НК."

  Още по-тъп отговор.

  Кой е казал, че разследването на произхода на парите за закупуване на автомобила ще бъде в рамките на заведеното дело? НАП и Икономическата полиция могат да си го разследват и без материалите да бъдат приобщавани по делото.

  Пък и защо да не бъдат? При подозрение за наличието на заговор за убийството на Милен Цветков автомобилът се явява оръжие на престъплението. Както и ако си купите пистолет. Изясняването на произхода на средствата може да има съществено отношение към изясняване самоличността и мотивите на предпологаемия поръчител.

 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2210 Любопитно

  Както казах и вчера сега цялата адвокатска шайка ще скочи да брани келеша.....Както сутринта прочетох че имало даже "свидетел" дето видял М.Цветков да седи на тротоара след катастрофата.......И да пие вода....
  Започва и оневиняването на майката на келеша,фирмата,дейноста,парите.....А на всички е чсно че тази женица и фирмата и са прикритието на далаверите на Миньо Стайков...Разбира се това няма отношение към катастрофата...Но има отношение към финансирането на адвокати,(зло)вещи лица,експерти,ченгета ..................

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Весело

  мнооого си далече от истината
  —цитат от коментар 18 на lpi31580057


  Не може да казваш колко съм далеч, без да посочиш къде е истината.
  Освен ако не твърдиш, че на управляващите не им пука дали ги подкрепяме и затова правят каквото си искат. Да, в това донякъде си прав. :)

 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#20] от "Willy Messerschmitt":

  Тоя беше в БТВ. И на мен ми изглеждаха странни някои неща, вървял 20 метра до тротоара Милен и после седнал. После пък се събрали 4-5 охранители около него и му давали вода. После пък си глътнал езика и тези тръгнали да го вадят. Не че нещо, ама гледам Самолетните катастрофи по Нешънъл Джио. Та казват, че повечето свидетели са доста неадекватни, един казва, че самолетът горял във въздуха, втори, че се разбил, хората си добавят доста неща към фактите.

 24. 24 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5569 Неутрално

  До коментар [#14] от "tamada":
  То ако имаше доказателства досега прокуратурата щеше да ги е съобщила на всички възможни и невъзможни медии.
  ––––––––––––––––––––––––
  Ами аз смятам, че прокуратурата е съобщила достатъчно:
  Има ПТП, има труп, няма спирачен път, има дрога, има избягали свидетели, има управление на чужд автомобил, има укриване на доказателства...
  Накратко - има законен повод и достатъчно данни.
  Оттам насетне всеки има право на защита.
  За доказателства и доказателствени средства ще дойде реч в един последващ момент от процеса...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Вчера реваха за смъртта на Милен Цветков. Днес почват да реват как се нарушават правата на убийците му. Типична умно-красива логика. :)

 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Тъп въпрос...
  Още по-тъп отговор.
  —цитат от коментар 19 на Един препатил


  Нищо тъпо няма. От години в коментарите по предни случаи личи, че народът масово няма представа от общи положения в законите, а камо ли за детайлите като този.
  Не, че има голяма полза от разясненията, но е правилно да се пита и да се обясни.

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално


  "- С уговорката, че не знам никакви детайли и приемам, че тези хора се разпитват само като свидетели, нищо не налага задържането им."

  Уважаеми адвокат Ангелов, при уговорката, че не знаете никакви детайли ние сме принудени да приемем, че заедно с уважаваната журналистка Петя Владимирова този път сте седнали само да губите време - и вашето, и нашето.

 28. 28 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#14] от "tamada": Ами аз смятам, че прокуратурата е съобщила достатъчно:Има ПТП, има труп, няма спирачен път, има дрога, има избягали свидетели, има управление на чужд автомобил, има укриване на доказателства...Накратко - има законен повод и достатъчно данни...
  —цитат от коментар 24 на Депутат 241

  Вчера реваха за смъртта на Милен Цветков. Днес почват да реват как се нарушават правата на убийците му. Типична умно-красива логика. :)
  —цитат от коментар 25 на realguru


  Явно има епидемия от късогледство и маса хора не могат да прочетат дребния шрифт на статията.
  ЧОВЕКЪТ НЕ ГОВОРИ ЗА УБИЕЦА. ГОВОРИ ЗА АРЕСТА НА СВИДЕТЕЛИТЕ.

 29. 29 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#28] от "tamada":

  Не се знае още дали са свидетели.

 30. 30 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Уважаеми адвокат Ангелов, при уговорката, че не знаете никакви детайли ние сме принудени да приемем, че заедно с уважаваната журналистка Петя Владимирова този път сте седнали само да губите време - и вашето, и нашето.
  —цитат от коментар 27 на Един препатил


  Нарича се презумпция за невинност. При липса на детайли сме принудени да приемем, че разследващите няма как още първия ден да имат доказателства за заговор. Дори и да им хвърлят един бой в полицията за да си признаят пак не става - човек не може да бъде осъден само въз основа на самопризнание.

 31. 31 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1010 Весело

  "Дневник" НЯМАТ набор от "свои" специалисти. НЕ им задават "подходящи" въпроси и за това получават "неочаквани" отговори. Най вероятно няма адвокат с друго мнение по тези въпроси! "Дневник" е гнердо на плурализъм и тук се преплитат ВСИЧКИ гледни точки. Еталон за журналистика, като за 111-то място!
  —цитат от коментар 15 на todor._89


  Абе май редакторите от "Дума" са се преместили на работа в "Дневник" след като партията-майка почти фалира под "вещото" ръководство на К. Н.
  Което е жалко за "Дневник", разбира се...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 32. 32 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#28] от "tamada": Не се знае още дали са свидетели.
  —цитат от коментар 29 на НеКой


  Също не се знае дали са убийци.

 33. 33 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Ако един доктор говори истината за диагнозата, това значи ли, че е лош доктор?
  Още повече - че "защитава" болестта?

 34. 34 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#32] от "tamada":

  Ми съучастници май ще да са. Да се качиш с дрогиран в кола и да си съгласен той да кара...

 35. 35 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Абе май редакторите от "Дума" са се преместили на работа в "Дневник" след като партията-майка почти фалира под "вещото" ръководство на К. Н.
  Което е жалко за "Дневник", разбира се...
  —цитат от коментар 31 на ТНТ


  Без ни най-малко намерение да защитавам комунягите - една от основните причини да сме зле е именно липсата на силна опозиция и силни опозиционни медии. По простата причина, че няма разлика между големите партии - всички доказаха, че са корумпирани.

 36. 36 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#32] от "tamada": Ми съучастници май ще да са. Да се качиш с дрогиран в кола и да си съгласен той да кара...
  —цитат от коментар 34 на НеКой


  Ако не се докаже заговор за убийство изобщо не са съучастници. Онзи чл. 322 от НК, който споменава няма никакво отношение към свидетелите в колата.
  Първо, не е ясно дали са знаели, че е дрогиран.
  Второ, нито превишената скорост, нито шофирането дрогиран са тежки престъпления. Не се наказват с повече от 5 год. затвор.

 37. 37 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Представям си, ако дадат на адвокатската партия да пише Наказателен кодекс.Ще е по-голяма боза от истанбулската конвенция.На адвокатската партия Да България имам предвид
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Неуместните Ви опити да клеветите "Да, България" водят до това, че много сте се изложили с този коментар.

  Наказателния кодекс няма защо да се пише - той си е написан. И е голяма боза. Но няма нищо общо с Истанбулската конвенция.

  В сравнение с него Конвенцията е един точно структуриран и пределно ясен документ - обяснено е, че "джендър" не е нито "пол", нито "гей", няма никакви трети полове, смяна на пол, избор на пол, нито еднополови бракове.

  Ако вземем да си направим един изцяло нов Наказателен кодекс по подобие на Истанбулската конвенция това ще бъде за всеобщо благо - както и самата Конвенция.

 38. 38 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#20] от "Willy Messerschmitt":
  Е има медицинска експертиза, при удар от зад тия възглавнички на седалките би трябвало да предотвратят счупване на шийните прешлени и моментална смърт. Колана и еърбаковете другото. Както спасяват тия неща може и да убиват обаче.
  Не виждам какво толкова прокуратурата се занимава със свидетели, арести и глупости, експертизата трябва да докаже, че смъртта е причинена от катастрофата, ако не може да докаже това убедително, то всички обвинения си остават в класиката на българското правосъдие - въртене едни пари.

 39. 39 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#36] от "tamada":

  Виж сега, ясно ми е че адвокатте само търсите вратички и затова недолюбвате прокуратурата. Тя ви пречи да врътнете съда.
  Както и да, щом знаеш, че един човек употребява наркотици, ще се качиш ли в кола, която той ще управлява?
  За един приятел питам, той си ги записва тези неща в лексикон...

 40. 40 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#37] от "Един препатил":

  за всеобщо благо на списващите се в либералните нпо-нца на дедко искаш да кажеш...

 41. 41 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Петя Владимирова, докога!?

 42. 42 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  "е да се повишават наказателните санкции и това да се нарича борба срещу дрогираните шофьори."
  Този адвокат какво очаква - направо да даваме награди за това кой най-много надрусан най-много трупове по пътищата ли да остави?
  Много интересна гледна точка.
  Но така е когато ножицата между морала и правото е прекалено разтворена.

  Panta rhei....
 43. 43 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1010 Весело

  До коментар [#35] от "tamada":

  Добре де, я кажи нещо за "малките" партии - те са чиста вода ненапита, а?

  Това е началото на лавината адвокатски тълкувания по този случай с "нещастните младежи", която лавина кохортата адвокати на Миню Стайков и ко. ще отприщят по медиите в страната на 111-то място по свобода на словото в защита на въпросните младежи...
  Представи си какво ще е в съдебна зала!
  Както се изрази адв. Марковски: "Какво ще стане с везната на Темида, когато на едната и страна се стовари чувал с пари?"

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#9] от "tamada":

  Страхум се, че сте се изказали неподготвен, приятелю. Почти както адвокат Ангелов - но той поне си го признава.

  Прокуратурата до момента е задържала за 72 часа само извършителя. Евентуалните съчастници - майката и спътниците - са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Министърът на вътрешните работи преди малко заяви, че полицията днес ще докладва на прокуратата и тогава прокуратурата ще реши дали да ги задържи с прокурорска мярка за 72 часа и на какво основание.

  Това е в стриктно, та чак учудващо приложение на НПК. А навярно знаете, че по-нататъшното задържане или налагане на друга мярка за неотклонение става само след съдебно решение.

 45. 45 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Обвиненията са всъщност две
  1. Причиняване на катастрофа довела до смърт на трето лице
  2. Употреба на наркотици (вероятно и от пътниците. ех нещастни!)

  Двете обвинения са свързани очевидно, но само водачът консумира и двете обвинения. Пътниците могат да са заподозряни по обвинение 2.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 46. 46 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#36] от "tamada":

  Прав си, те също са и потърпевши, потенциални жертви. В някои страни, например следния казус - идва ти гост, напива се като кирка и като си тръгва пада по стълбите и си троши крак. После те осъжда и трябва да му платиш много сериозна сума, що си му сипал да пие.

 47. 47 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Обвиненията са всъщност две: 2. Употреба на наркотици (вероятно и от пътниците. ех нещастни!) Пътниците могат да са заподозряни по обвинение 2.
  —цитат от коментар 45 на Сатана Ликующий


  Всъщност ПРЕСТЪПЛЕНИЕ "употреба на наркотици" само по себе си НЯМА.
  Има престъпления: държане, разпространение, производство, но не и употреба (вж. чл. 354а и чл. 354б НК).

  Има и престъпление "управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози" (вж. чл. 343б, ал. 3 НК), за което пътниците не могат да бъдат обвинени, ако ще и да са били дрогирани в автомобила.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#30] от "tamada":

  Нарича се презумпция за невинност. При липса на детайли сме принудени да приемем, че разследващите няма как още първия ден да имат доказателства за заговор......
  —цитат от коментар 30 на tamada


  Отново грешите, приятелю. Презумпцията за невинност е задължителна за съда. Когато обвинението изправи обвиняемия пред съда той е длъжен да го смята за невинен докато прокурорът докаже обратното - че е виновен. А прокорорът влиза в процеса дълбоко убеден във вината на подсъдимия и се стреми да докаже тази вина "отвъд всяко разумно съмнение".

  При разследването обаче важи презумпцията за виновност. Разследващите са длъжни да смятат всички за виновни и то за възможно най-тежкото престъпление. След това чрез събиране на факти, улики и доказателства се изяснява същността на престъплението, стеснява се кръга на заподозрените и се стига до установяване на обективната истина - тази, която прокурорът трябва да докаже пред съда.

  Не може да бъде по друг начин. Как разследващите ще установят какво е станало и кой го извършил ако обявят, че всички са невинни? Какво трябва да правят - да чакат доказателства свише?

  Не бъркайте раследването, обвинението и съда.

 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#30] от "tamada":

  Нарича се презумпция за невинност. При липса на детайли сме принудени да приемем, че разследващите няма как още първия ден да имат доказателства за заговор......
  —цитат от коментар 30 на tamada


  Отново грешите, приятелю. Презумпцията за невинност е задължителна за съда. Когато обвинението изправи обвиняемия пред съда той е длъжен да го смята за невинен докато прокурорът докаже обратното - че е виновен. А прокорорът влиза в процеса дълбоко убеден във вината на подсъдимия и се стреми да докаже тази вина "отвъд всяко разумно съмнение".

  При разследването обаче важи презумпцията за виновност. Разследващите са длъжни да смятат всички за виновни и то за възможно най-тежкото престъпление. След това чрез събиране на факти, улики и доказателства се изяснява същността на престъплението, стеснява се кръга на заподозрените и се стига до установяване на обективната истина - тази, която прокурорът трябва да докаже пред съда.

  Не може да бъде по друг начин. Как разследващите ще установят какво е станало и кой го извършил ако обявят, че всички са невинни? Какво трябва да правят - да чакат доказателства свише?

  Не бъркайте раследването, обвинението и съда.

 51. 51 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#2] от "NoBrainNoPain":

  Я сега направи и справка кой иска законодателни промени във връзка с употребата на наркотици и шофирането. Ще се окажат едни твои любимци, по случайност в управляващата коалиция.

 52. 52 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 304 Неутрално

  От всички адвокати, практикуващи в България, баш този избрахте - закахърил се за нещастните младежи, точно както се кахъри за правата на неслучилия се Човек на годината.
  Петя, ако си правиш труда да четеш коментарите и да се опиташ да вникнеш в тях, нека ти кажа, че в качеството си на страничен наблюдател, намирам дописките ти за все по-нискокачествени.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 53. 53 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 564 Гневно

  Ето и друг коментар от представител на гилдията /дано да се окаже лош пророк!/

  Lupa.bg публикува без редакторска намеса думите на Тодор Кръстев:

  "Не искам да ви развалям настроението, но да ви кажа сега - общо взето, какво ще се случи с коп*лето, което уби Милен Цветков. Правя уговорката, че не съм пеналист/специалист по наказателно право/, но мисля, че прогнозата ми ще е доста близо до това, което ще последва. Та, искам да ви кажа, да нямате големи очаквания.

  Ще го държат с мярка за неотклонение - под стража - дълго, за да се задоволи общественото недоволство. После нещата са доста объркани. За деянието му се предвижда до 10 г. лишаване от свобода. Но какво от това. Ще се ангажират топ адвокати. Употребата на наркотик ще се изкара - или дизайнерска дрога, или за медицински нужди. Ще се вземат предвид добрите характеристични данни, младата възраст, а и други неща, които ще се анализират - експертизи, свидетелски показания и т.н. Ще изкарат учителката му от 3 клас да обяснява какво добро дете е бил. Ще домъкнат в съда и някоя баба -съседка, които ще обясни как и е купувал храна и лекарства - и осъдителната присъда /ако въобще я има/, ще е в долния праг - някъде около 3 г. Ще го пратят в затворническото общежитие. Два пъти месечно ще си е вкъщи, и след най-много 2 г. ще излезе, като му се приспадне стоенето в предварителния арест. Та, това е. На има-няма 26 г. отново ще е на булеварда, друсаничък и с още по-мощен джип. А момченцето на Цветков ще се взира в снимката на баща си, забравен от всички".

  Не отговарям на хейтъри.
 54. 54 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#41] от "xbr29506292":

  Само да ти кажа, че това не е "твоя" сайт. Твоят е ПИК и т.н. Тук четем такива неща а твоето в случая е тролене. Аз ще съм в трол в любимите ти гербаджийски издания. Разбра ли чичак?

 55. 55 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#41] от "xbr29506292":

  Само да ти кажа, че това не е "твоя" сайт. Твоят е ПИК и т.н. Тук четем такива неща а твоето в случая е тролене. Аз ще съм в трол в любимите ти гербаджийски издания. Разбра ли чичак?

 56. 56 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#53] от "deviant":
  Изпускаш и един много важен момент - с мотаенето на делото държавата фактически ще защитава обвиняемия. Отлагане, отлагане и пак отлагане. Я адвоката се убол на писалката, я обвиняемия имал разтройство.
  Издаването на осъдителна присъда от държавата е необходимо и на семейството на Цветков да предяви отделен иск и голяма парична компенсация.

 57. 57 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2717 Разстроено

  Словосъчетанието "нещастните младежи" напълно заличи очакването ми за професионално мнение. Ромео и Жулиета направо! Нищо не е случайно и най-вероятно клетите ще избегнат правосъдие, дори може да бъдат обявени за тежко болни, в някаква степен наркоманите са. Моментът с известната жертва е точен за задържане на обществения и медийния интерес по-дълго време.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Всъщност ПРЕСТЪПЛЕНИЕ "употреба на наркотици" само по себе си НЯМА.
  Има престъпления: държане, разпространение, производство, но не и употреба (вж. чл. 354а и чл. 354б НК).
  —цитат от коментар 47 на inn


  До коментар [#47] от "inn":
  Когато някой погълне съзнателно наркотици някой (той лично или трето лице) трябва да държи наркотичното вещество (е, в съда се твърди, че веществото е намерено на стълбището и консуматорът не е знаел за какво става въпрос). Точно това се търси. А в някой страни този който държи наркотично вещество увисва за десетина минути (само!) на едно яко въже! Наркопласьорите - на ....!

  В някои страни можеш да се дрогираш, но САЩ при кандидатстване на работа работодателят може да постави условие да минеш на тест за наркотици в кръвта, както и за доказване на здравословното ти състояние (в България последното е задължително). И това не е незаконно

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#58] от "Сатана Ликующий":

  Какво разсъждаваш, бе човек - казвам ти 1:1 какво е в закона:
  ПРЕСТЪПЛЕНИЕ "УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ НЯМА".
  Ако не те хванат поне да ги "държиш" (налични към момента, когато те хващат), НЯМА за какво да те осъдят.
  И преди да ми се скараш, за нещо, което явно не разбираш, ще се защитя превантивно:

  Ако един доктор говори истината за диагнозата, това значи ли, че е лош доктор?Още повече - че "защитава" болестта?
  —цитат от коментар 33 на inn

 60. 60 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2791 Любопитно

  До коментар [#59] от "inn":

  Хубаво де, а нещастните младежи защо бягат като пилци след ПТП-то. Може би защото в джобовете им има разни прахове. А и по закон те са длъжни да останат и да помогнат на пострадалите. И техният приятел-шофьор е сред пострадалите - оказана му е медицинска помощ. Я да изчакаме кръвната им проба и да дадат показания.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 61. 61 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#58] от "Сатана Ликующий":

  За да ти е по-ясна идеята на закона, давам ти аналогия:
  Нито проституирането, нито ползването на услугата на проситутка (пълнолетни, без насилие или принуда между тях) - сами по себе си НЕ са престъпления.
  Престъпление е сводничеството...

 62. 62 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2791 Любопитно

  До коментар [#59] от "inn":

  Ако един доктор говори истината за диагнозата, това значи ли, че е лош доктор?Още повече - че "защитава" болестта?

  ##########################################

  Иъвинявай, но не консумирай наркотици!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 63. 63 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#60] от "Сатана Ликующий":

  Нещо не можем да се разберем: обяснявам какво има в закона. Ясно и проверимо е.

  Какво, защо, как, дали в КОНКРЕТНИЯ случай младежите били бягали от местопрестъплението, не съм коментирал. Просто защото и Айнщайн не може да ти реши уравнението: а + b + c = d, където и "а", и "b", и "c" са неизвестни.

 64. 64 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#32] от "tamada":Ми съучастници май ще да са. Да се качиш с дрогиран в кола и да си съгласен той да кара...
  —цитат от коментар 34 на НеКой


  Боже прибери си вересиите. Как може да има съучастници в непредумишлено престъпление? Ти елементарна правна култура имаш ли?

 65. 65 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#50] от "Един препатил":

  Нищо подобно. Разследващите са длъжни да разследват всички възможни версии, дори оневиняващи заподозрените.

 66. 66 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#36] от "tamada":

  Ето малко детайли и улики - видозапис на убийството заснет от охранителна камера на мол "Парадайз".

  Много, много съмнително........Удря колата на Милен Цветков в дясното платно - джигите обикновено карат в лявото. Не бил видял светофара и колата - хайде де, че то и двете платна са заети, как не е видял? И като не е видял как толкова точна я уцели без да засегне нито стоящите до нея две коли, нито пешеходците? "Нещастни младежи", а?

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-kameri-sa-ulovili-ubiystvoto-na-milen-tsvetkov-za-mig-shest-peshehodtsi-se-spasyavat-ot-razmazvane-video

 67. 67 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2791 Любопитно

  До коментар [#63] от "inn":

  Разбирам те! Законът е текст и е ясен. Но все пак ума убит невинен човек при очевидно утежняващи вината обстоятелства. Има констатирана консумация на наркотик при шофьора. Темата на статията е защо са арестувани пътниците и собственичката. И че това е незаконно. За собственичката може и да е пресилена мярката и ще я пуснат. А нещастните младежи да разкажат откъде са получени наркотиците и да се види кой е бил дрогиран, кой не. И освен това напускането на мястото на ПТП е в противоречие със закона и не знам дали е административно само нарушение.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 68. 68 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#67] от "Сатана Ликующий":

  Точно това обяснява адвоката. Че всички възможно, в което могат да бъдат обвинени пътниците, са административни нарушения. И тъй като административните нарушения не се предвижда лишаване от свобода, а ареста е лишаване от свобода е незаконно да бъда т задържани.

 69. 69 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#65] от "Doge":

  Естествено, и аз това казвам - трябва да се разследват всички версии. Ама няма как да знаете кои са оневиняващите ако преди това не сте формулирали обвиняващите, нали?

 70. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#65] от "Doge":

  Естествено, и аз това казвам - трябва да се разследват всички версии. Ама няма как да знаете кои са оневиняващите ако преди това не сте формулирали обвиняващите, нали?

 71. 71 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#69] от "Един препатил":

  Ти казваш , че трябва да има презумция на виносност за разследващите, което е абсолютна глупост.

 72. 72 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Всеки нормален адвокат би направил МВР и прокуратурата на пух и прах. Тези две организации работят само и единствено за пиар и евтини сензации.
  Доказва го и съдът, където гръмките обвинения гарнирани с глуповати пози и филмчета тихо се спихват.

 73. 73 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#9] от "tamada":Страхум се, че сте се изказали неподготвен, приятелю... Прокуратурата до момента е задържала за 72 часа само извършителя. Евентуалните съчастници - майката и спътниците - са задържани с полицейска мярка за 24 часа... Това е в стриктно, та чак учудващо приложение на НПК.
  —цитат от коментар 44 на Един препатил

  Пълни глупости говориш, приятелю. Полицейското задържане за 24 часа не е по НПК, а по Закона за МВР. И там си пише конкретни изисквания, които трябва да се спазят.

  До коментар [#30] от "tamada": Разследващите са длъжни да смятат всички за виновни и то за възможно най-тежкото престъпление. След това чрез събиране на факти, улики и доказателства се изяснява същността на престъплението, стеснява се кръга на заподозрените и се стига до установяване на обективната истина - тази, която прокурорът трябва да докаже пред съда...
  Как разследващите ще установят какво е станало и кой го извършил ако обявят, че всички са невинни?
  Не бъркайте раследването, обвинението и съда.
  —цитат от коментар 50 на Един препатил


  Както се вижда ти ги бъркаш. Нали говориш за полицейско задържане бе, умник? За да се издаде заповед за задържане трябва да има две задължителни основания в нея - правно и фактическо. Трябва да се посочи за какво точно задържаш човека. Не може да е по съмнение за извършено престъпление. Трябва да има данни, че точно той го е извършил.
  И говориш пълни глупости, че разследващите, били длъжни да спазват най-тежките ти фантазии.

  Междувременно от останалите медии се разбра за какво били задържани. За отказ от съдействие на разследването. Не за съмнения, не за съучастничество, не за заговор... и каквито още глупости ви дойдат наум.

  Вчера и онзи ден всички тролове се изредиха да се сърдят на Илиян Василев, че бил говорел за умишлено убийство. А днес обратното - сега пък подкрепяте съмнения, че пътниците в колата били съучастници. Че даже си измисляте и неща, които въобще ги няма в законите.

 74. 74 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  А нещастните младежи да разкажат откъде са получени наркотиците и да се види кой е бил дрогиран, кой не.
  —цитат от коментар 67 на Сатана Ликующий


  Точно така: търсим решение на уравнението а + b + c = d, където и "а", и "b", и "c" са неизвестни.
  Може да знаят, може да не знаят откъде "са получени" наркотиците. Впрочем наркотиците на шофьора, или техните? (кога са ги шмъркали също не знаем; може и да е било преди "ен" дни; тестовете хващат шмъркането, макар шофьорът субективно да не усеща нищо нередно в състоянието си). Може спътниците да са били дрогирани, може да не са били дрогирани. Може да са избягали от страх от самото ПТП, без разлика дрогирани/чисти. Може да са избягали затова, че са имали дрога в себе си.
  Може всичко...
  Та, за какво говорим?

 75. 75 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#73] от "tamada":

  За отказ от съдействие на разследването.
  ------------------------------------
  Аз пък винаги съм мислил, че мога да не отговарям на въпроси ако не искам? И особено, ако смятам, че показанията ще ми навредят.

 76. 76 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#32] от "tamada": Ми съучастници май ще да са. Да се качиш с дрогиран в кола и да си съгласен той да кара...
  —цитат от коментар 34 на НеКой


  Нито това е съучастничество.
  Нито е ясно дали са знаели, че е дрогиран.
  Нито влизат в онзи чл. 322 от НК, защото за да попречат на шофьора да извърши престъпление трябва да е без заплаха за тях или някой друг.

  Айде качи се в кола с инат шофьор, вдигнете висока скорост и пробвай да му попречиш! Ще го удариш по главата, че съвсем да изгуби контрол ли? Ще се сборичкате за волана и педалите ли? Ще дръпнеш ръчната спирачка ли? А ако той в този момент завърти волана накъде ще отиде колата, знаеш ли?

  Тук сигурно поне 2/3 сте редовни шофьори, а ръсите толкова големи глупости, че се появява обосновано съмнение, че сте твърде опасни за другите участници в движението.

 77. 77 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#53] от "deviant":

  и аз мисля, че точно така ще се развият събитията. още не съм забравил руската свиня стависки.

 78. 78 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#76] от "tamada":

  Той няма обща правна култура. Не може да има съучастие в неумишлено престъпление. Единствения начин да е съучастник, е преди това, шофьора да му е казал, дай да дадем газ и сгазим хората и той да се е съгласил. Ама едва ли е станало това.

 79. 79 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#78] от "Doge":

  То тогава и престъплението няма да е по 343 НК...

 80. 80 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#73] от "tamada": За отказ от съдействие на разследването. ------------------------------------ Аз пък винаги съм мислил, че мога да не отговарям на въпроси ако не искам? И особено, ако смятам, че показанията ще ми навредят.
  —цитат от коментар 75 на Doge


  Това е за съдебното дело и само ако лъжесвидетелстваш с цел да не признаеш, че си извършил престъплението. Но преди каквото и да било дело по закон си длъжен да съдействаш на полицията или най-малкото да се подчиняваш на полицейски разпореждания. И правилно е така.
  Друг е въпросът, че полицията е корумпирана и самата тя често нарушава закона. За всеки случай се решава отделно и ако ченге на улицата каже: "Ела, че ми трябваш!" и с действия/приказки покаже, че основателно му трябваш - длъжен си да се подчиниш.

 81. 81 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#80] от "tamada":

  Да де ама, ако съм ползвал наркотик, рпимерно, мога да не искам да се самоулича в притежание на наркотик. И за това предпочитам да не отговарям на въпрос от типа "взехте ли нещо?"

 82. 82 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#56] от ".":

  Напълно съм съгласен. Вчера четох на две места ,че адвокатите /това е групата ,която защитава Миню Стайков/ се започнали прехвърляне на имоти ,активи и сметки на трети лица ,за да се избегне запор и плащане на високо обезщетение. Нищо ново под слънцето.

  Не отговарям на хейтъри.
 83. 83 Профил на miltaka
  miltaka
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Да разбираме ли, че с този пасквил/статия екипа на "Дневник" се опитва да оневини наркоманчето-убиец?!?!? По всичко личи опит точно за това, с думите "нещастни младежи" се внушава точно това!! Т.е. Милен Цветков е бил "щастлив старик" според адвокатчето и видиш ли "върху главите на нещастните младежи" ще се стовари гнева на прокуратурата на ГЕРБ?!?!? Бе вие журналята имате ли някакъв мозък?!?! Вчера леехте едни сълзливи рими оплаквайки колегата ви, днес вече сте на противоположната страна!! Т.е. вчера Бойко беше виновен, че е загинал журналист-който се борил против политическото статукво, днес вече Бойко е виновен заради мерките предприети от прокуратурата?!?!? Все Бойко е виновен значи, това внушавате. На мен не ми пука за Бойко, ама ме ядосва това, че сте като едни к.рви и се връткате накъдето ви е по-угодно!! Пука ми затова, че вие нямате желание да подпомогнете процеса на вярно и честно предоставяне на информацията, а защитавате нечии интерес-този интерес, който ще ви донесе финансови дивиденти!! А той ви диктува да изкарате действията на прокуратурата като неправомерни, преди да сте се запознали с материалите на органите, преди да получите информация от достоверни източници. Вместо това правите някакви уточнения и словоблудствате на воля сякаш сте на пазара-излагате се!! Направо си кажете, че според вас наркомана убил колегата ви е невинен!

 84. 84 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Пътниците могат да са заподозряни по обвинение 2.
  —цитат от коментар 45 на Сатана Ликующий


  Не са ли отговорни и лицата, допуснали до кормилото някой, за който са информирани, че е употребил алкохол и наркотици? А пък тези които се возят при такъв водач, трябва да отидат на психолог.

 85. 85 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#80] от "tamada":

  Пък и:" Имате право да запазите мълчание на всички фази от производството, независимо от тежестта на престъплението, в което сте били обвинени. Това право важи от самото начало на разследването срещу вас." не само в съда.

 86. 86 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#77] от "асен георгиев":

  Затова го копирах - просто нямаше какво да добавя повече. За Стависки може и да е имало политически елемент ,защото е руснак - натиск от посолството и т.н. А и жертвите не бяха известни личности. Тук нещата са малко по-различни. Лошото е ,че косвено е замесено и синчето на депутата. На 17 години е бил подсъдим за обир в бензиностанция на OMV ,но е оправдан като непълнолетен. Което не пречи баща му да пусне всички връзки да го спасява.....

  Не отговарям на хейтъри.
 87. 87 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#83] от "miltaka":

  Товариш Путин, това , което искаме е да се спазват законите и то най-вече от органите , на които им е вменено по закон да следят за тяхното спазване.

 88. 88 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Дневник уж е за промени, но това интервю доказва най-ясно, че редакционната политика всъщност е за задържане на статуквото такова, каквото е.
  Така хем ще може да се мяука безкракно патетично, хем ще може това, за което реално се плаща на редакцията, за да съществува да се реализира - пребъдването на връзкарския комунистически свят, в който делението на "десни" и "леви" е само за най-непрозоврливите.
  Вестникът отглежда непрозорливост!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 89. 89 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#82] от "deviant":

  Вчера четох на две места ,че адвокатите /това е групата ,която защитава Миню Стайков/ се започнали прехвърляне на имоти ,активи и сметки на трети лица ,за да се избегне запор и плащане на високо обезщетение.
  —цитат от коментар 82 на deviant


  То мерки на обезпечение: запори, възбрани и пр. могат да се вземат И ПО ИСКАНЕ НА ПРОКУРОРА (когато се касае за бъдещ иск в нак. процес на НЕПЪЛНОЛЕТЕН) - стана ясно, че М. Цветков има непълнолетно дете.
  Обаче наще прокурори си спаааат дълбок зимен сън. После адвокатите на семейството на Цветков ще се чудят как да си съберат парите. По-точно - ще гонят застрахователя по ГО на Кр. Николов и най-вероятно ще си получат парите. Застрахователят обаче има регрес към Кр. Николов, а прехвърляне на имотите му ще затрудни застрахователя. И ще го д*хаме всички ние с увеличение на ГО (принципно).
  И има отношение това, че прокуратурата си спиии дълбок зимен сън.

 90. 90 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#88] от "Октавиан":

  Всъщност Дневник прави точно това , което трябва да прави всяка една себеуважаваща се медия. Да дава възможност да се изказват различни гледни точки. Дневник не казва, кео е криво и кое е право а дава възможност различни хора да се възползват от трибуната на вестника.

 91. 91 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Първо, не е ясно дали са знаели, че е дрогиран.
  —цитат от коментар 36 на tamada


  Те може и да не са знаели, че се возят в колата!

  Особено, ако са били дрогирани, колкото шофьора!

  Интересно от тяхна страна имало ли е някаква реакция, нещо!?
  Викове, СПРИ! ВНИМАВАЙ!

  И най-вече, да избягаш от престъпление, на което си свидетел, а и имаш допълнителна ифнормация за извършителя е престъпно!

  И може да се брои за съучастие в убийство!

  Длъжни са да обяснят, кога, как, колко са се друсали.
  Което има пряка връзка с престъплението!

 92. 92 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  И може да се брои за съучастие в убийство!
  —цитат от коментар 91 на Тангра


  Не може.

 93. 93 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#49] от "Един препатил":


  Отново грешите, приятелю. Презумпцията за невинност е задължителна за съда. Когато обвинението изправи обвиняемия пред съда той е длъжен да го смята за невинен докато прокурорът докаже обратното - че е виновен. А прокорорът влиза в процеса дълбоко убеден във вината на подсъдимия и се стреми да докаже тази вина "отвъд всяко разумно съмнение".
  —цитат от коментар 49 на Един препатил


  Мнооого грешите приятелю! По закон прокуратурата и разследващите са ДЛЪЖНИ да събират доказателства и в полза на обвиняемите...Т.е. да приемат по презумпция, че са невинни до доказване на противното.

 94. 94 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#85] от "Doge":


  До коментар [#80] от "tamada":Пък и:" Имате право да запазите мълчание на всички фази от производството, независимо от тежестта на престъплението, в което сте били обвинени. Това право важи от самото начало на разследването срещу вас." не само в съда.
  —цитат от коментар 85 на Doge


  Нали, само дето когато те разпитват като свидетел си длъжен да пееш...онова с петата поправка не се отнася за България...

 95. 95 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#80] от "tamada": Да де ама, ако съм ползвал наркотик, рпимерно, мога да не искам да се самоулича в притежание на наркотик.
  —цитат от коментар 81 на Doge

  До коментар [#80] от "tamada": Пък и:" Имате право да запазите мълчание на всички фази от производството, независимо от тежестта на престъплението, в което сте били обвинени. Това право важи от самото начало на разследването срещу вас." не само в съда.
  —цитат от коментар 85 на Doge


  Да, бе може. Но говориш за заподозрян и обвиняем. А разговорът е трети лица.

  Закон за МВР:
  Чл. 72. (1) Полицейските органи могат да задържат лице:
  1. за което има данни, че е извършило престъпление;
  2. което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;
  3. което показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност;
  4. при невъзможност да се установи самоличността му в случаите и по начините, посочени в чл. 70;
  5. което се е отклонило от изтърпяване на наказанието лишаване от свобода или от местата, където е било задържано като обвиняем в изпълнение на разпореждане на орган на съдебната власт;
  6. обявено за издирване с цел задържане, както и по искане на друга държава във връзка с неговата екстрадиция или в изпълнение на Европейска заповед за арест;
  7. в други случаи, определени със закон.

  Чл. 74. (1) За лицата по чл. 72, ал. 1 се издава писмена заповед за задържане.
  (2) В заповедта по ал. 1 се посочват:
  1. (изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) името, длъжността и местоработата на полицейския орган, издал заповедта;
  2. (изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) фактическите и правните основания за задържането...
  ... плюс разни там атрибути - дата, час, права и др.

  За да имаш фактически и правни основания, трябва преди това да са се случили някакви конкретни неща. Да се возиш в колата на убиеца не е от тях.

 96. 96 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Длъжни са да обяснят, кога, как, колко са се друсали.
  Което има пряка връзка с престъплението!
  —цитат от коментар 91 на Тангра


  Напровтив, за да ти стане по ясно в САЩ има МИРАНДА, сигурно си виждал по филмите, като арестуват някого, почват "Имате право да за запазите мълчание .... и т.н." е същото е и в България.

 97. 97 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#95] от "tamada":

  Добре, могат ли да ме задържат в качеството ми на свидетел?

 98. 98 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [/quote]

  Супер малоумно!
  При положение, че няколко седкунди преди удара се вижда, че
  [quote#75:"Doge"]До коментар [#73] от "tamada": За отказ от съдействие на разследването. ------------------------------------Аз пък винаги съм мислил, че мога да не отговарям на въпроси ако не искам? И особено, ако смятам, че показанията ще ми навредят.
  —цитат от коментар 76 на tamada


  Е, много ясно, че ако мълчиш като комунист, няма с ченгел да ти вадят думите!
  Изтезания при разпит не се прилагат вече.
  Но, за нещата, които МОГАТ ДА ДОКАЖАТ И БЕЗ ТЕБ, срещу теб, ще ти цепнат дупцето, и ще ти излезе през носа мълчанието.

  Освен това, за лъжесвидетелстване също има наказание!
  Ако кажеш "не знам, не съм се дрогирал", и после докажат, че лъжеш, става кофти!

 99. 99 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#5] от "lpi31580057":

  И това ще стане, само да се намеси хелзинкския.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 100. 100 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#98] от "Тангра":

  Не бе казваш изпсднах в шок и не помня нищо. Кукиш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK