Доротея Панова, психолог: Обсесията за продуктивност може да има обратен ефект

Доротея Панова

© Личен архив

Доротея Панова"Дневник" се допита до психолози за ефекта от продължаващото извънредно положение, при което е почти задължително да останем вкъщи, а социалните контакти - такива, с каквито бяхме свикнали допреди месец, са напълно ограничени. Днес публикуваме отговорите на Доротея Панова е фамилен психотерапевт от "Център за емоционално фокусирана терапия"


Как въздейства принудителната изолация на психиката и какви последствия може да има?


- Продължителната изолация и липса на социално общуване усилва тревожните и депресивни състояния. Невъзможността да се срещаме с близките си хора засилва усещането за самотност в ситуация, когато имаме огромна нужда от подкрепата на най-близките. Това е още по-трудно за хората, които живеят сами. Необходимостта да се лишаваме от дребните удоволствия на ежедневието, като да изпиеш едно кафе с приятел или да излезеш на разходка сред природата, засилват тези състояния. Дългото оставане вкъщи може да доведе до апатия, липса на желание въобще да се излиза, а излизанията да предизвикват напрежение, дезориентация и някои чисто физиологични неразположения като умора, главоболие и замайване,
Може ли да е опасна, за кого и защо?


- Всички психологически и психосоматични неразположения, които сме имали, има вероятност да се засилят и потенциално хронифицират. Например, ако по принцип при повече напрежение човек има трудности със заспиването, сега тази трудност може да се превърне в по-сериозни проблеми със съня. Нормално е да сме напрегнати, да се безпокоим, да се страхуваме - това е здравият разум, който ни казва да спазваме препоръките за социална дистанция.


Ситуацията е с много неизвестни и ако въобще не се тревожим, това би било отричане на реалността. Важното е безпокойството да не се превръща в постоянна тревожност, а страхът в паника, и вместо да ни предпазват и помагат, да пречат. Това е и моментът, когато трябва да се потърси психологическа помощ.


Има ли времеви праг, след който може да се създаде проблем?


- Оставането вкъщи се отразява различно в хората в зависимост от начина им на живот и доколко карантината го е променила. Безспорен факт е, че за всички е трудно, но за хората, свикнали с много активно и натоварено ежедневие, рязката промяна и дългото оставане вкъщи може да се окажат голямо изпитание.


Може ли човек сам да си помогне, за да разтоварва психиката си?


- В последно време много се говори как трябва да използваме времето вкъщи, за да развиваме нови умения, да се усъвършенстваме и да правим всички неща за които не сме имали време. И ако не го правим, значи не сме достатъчно дисциплинирани.


Истината е, че всички ние в момента преживяваме колективна травма и това ни носи съпътстваща тъга, загуба, страх за близките ни хора, безпокойство какво ни очаква в бъдеще и как ще се промени животът ни. Нервната ни система и психиката се опитват да се справят с чувството за заплаха, което витае във въздуха, и често сякаш замръзваме емоционално в опит да се справим с цялото това предизвикателство.


Хората се борят със загуба на финансова стабилност, тревожност за здравето, страх от неизвестното, активират се минали травми и загуби. В тази ситуация е нелепо да говорим за дисциплина и развиване на нови умения. Обсесията за продуктивност въпреки всичко и на всяка цена може да бъде доста опасна и да има обратен ефект, т.е. да се чувстваме още по зле, че не се справяме и не сме достатъчно продуктивни.


Това, от което имаме нужда в момента, е повече разбиране, нежност и състрадание към себе си, имаме нужда да приемем трудните емоции, които бушуват в нас, да сме тук за себе си и за хората, които обичаме, за да преминем заедно през това предизвикателство вместо да се чувстваме зле и виновни, че не се справяме достатъчно добре и нямаме "правилната мотивация" .


Какви са спецификите при децата в основните възрастови групи?


- Най-трудно е за семействата с малки деца. Докато тийнейджърите все пак разполагат с някаква форма на виртуално общуване и социален контакт с приятели и съученици, за малките деца виртуалното общуване не е вариант. Освен това, те не умеят да боравят времева перспектива и не могат да разберат колко е една седмица или месец, така че преживяват ситуацията като завинаги.


В този деликатен момент, когато информацията е изключително важна, и при изобилието от мнения и напътствия в социалните мрежи и всякакъв род медии, как човек да отсее на кои специалисти да се довери при нужда от
психологическа подкрепа?


Има съсловна организация, която е Българската асоциация по психотерапия. Тя гарантира за професионалната квалификация на своите членове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Аз се чувствам в страхотна форма на духа и не само на дух, по време на карантината- чета, свиря на една тарамбука, занимавам се с децата ми, водя уроците си онлайн, а заплатата ми тече..

  Бъдете дисциплинирани!

 3. 3 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Днес станах по-образован. Научих още една звучна българска дума - “обсесия”. Гууд фор мене.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 354 Неутрално

  "Център за емоционално фокусирана терапия"

  искам и мен да ме "терапира" някоя миска,... емоционално, де

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 18 Неутрално

  При Социализма нямаше едим психолог. Хората бяха спокойни, щастливи и продуктивни. Капитализмът създаде професията психолог, защото хората избудаляват.

  niki
 9. 9 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Оказа се, че Капитализмът е изключително примитивен обществен строй и Маркс е много прав.

  niki
 10. 10 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  смислено интервю. хареса ми, че да изискваш от себе си трупане на знания и умения по време на стрес може да има обратен ефект. но пък не значи че не трябва да пробваш

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#2] от "sbaleev":свиря на една тарамбука

  А комшиите как са с духа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#9] от "niki":

  Естествената човешка алчност прави всеки строй примитивен.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Може да има, ама може и да няма. Може да мога да летя, ама може и да не мога да летя. :-)

 15. 15 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 865 Весело

  Долу продуктивността! Представяте ли си 9-ата симфония изсвирена за 3 минути?

 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Какъв стрес? Работата от къщи ми харесва повече. Разредиха се и разните заседания да обсъждаме едно-друго, защото онлайн предполага по-добра организация, повече стегнатост и липса на излишни приказки.

 17. 17 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#8] от "niki":

  Как не Ви писна да повтаряте едни и същи лъжи под 2 статии вече. Поне да не бях живял при социализма, да не знаех...
  Имаше си психолози и психология, хората си имаха нужда, но се срамуваха, да не ги помислели за луди. И не, не бяхме щастливи. Имахме чувството, че сме затворници в границите на голям концлагер. Нямаше стоки, а и парите бяха малко. За кола и апартамент се чакаше ред, а към края привърши и тока и бяхме на режим. И макар властта да се опитваше да ни остави и безпросветни и без контакти със Запада, все се процеждаше по малко светлинка и знаехме как се живее там. От което тъгата ставаше още по-голяма.
  За това и хората бягаха там. Да не си мислите, че от абстрактна любов към демокрацията. Не, мнозинството искаха чувството, че са свободни и по-добър материален живот. Идеалистите бяха единици - както винаги и навсякъде.

  Сега да сте разбрал някой да е побегнал към Русия, Северна Корея или Китай ?

  E PLVRIBVS VNVM
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Поздравления за г-жа Панова.
  Много смислени и практично насочени съвети.
  И наистина, бодряшките съвети, които ни атакуват от всички страни, като спортисти, които спортуват в къщи, други които ни съветват да четем, пишем и въобще едва ли не да станем по-добри и да зажвеем/открием как е по-добре да отанеш в тихия семеен уют, на пръв поглед не са лоши, но те могат да помогнат само на хора, които и без това са си добре.
  Нямат финансови проблеми, имат си свой социален кръг, контактите в който носят удовлетворени, хумор и когато в техните среди няма болни, ами да, ще преживеят сравнително лесно тези ограничения, даже на някой може и да му стане по-добре.
  Но я да си представим човек, който е останал без доходи, има проблем с храната, за сметките да не говорим, социалния му кръг е тесен или е от хора в неговата ситуация и на вичко отгоре той или негови близки са болни, как ще очакваме такива хора да започнат да правят гимнастика и да открият чара в четеното на философкса литература.
  Но не стига всичко това, ами и да бъдат укорявани или сами да се укоряват, че не се справят - обсесията за която става дума в текста - това ли ще им е от полза?

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  До коментар [#17] от "PavelCZ":

  Не съм проследявал текстовете на "ники" и затова, аз му сложих +, защото реших, че са иронични, а не дидактични:).
  Не че е фатално, но ми стана смешно.
  Вероятно вие сте прав.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  С една дума, ако оживеем от вируса, ни чака стрес и психическо разстройство.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  С една дума, ако оживеем от вируса, ни чака стрес и психическо разстройство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK