Проф. Николай Витанов: В пика на коронавируса сме, до 1 май ще е ясно идва ли нов пик

Проф. Николай Витанов: В пика на коронавируса сме, до 1 май ще е ясно идва ли нов пик

© Стопкадър от БНТБългария вече е в пика на заразата от коронавирус, а до няколко дни ще се види дали кривата на заболяваемостта ще започне да слиза надолу, или заради пътуванията по Великден ще се върви към нов пик. Това обяви пред "Дневник" математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е част от оперативния щаб за противодействие на коронавируса у нас.


Откога сме в пика на заболяваемостта и колко ще продължи той?


- Числа няма да коментирам. От известно време сме в пика и като видите данните за заболелите, ще разберете откога е това. Пикът не е точка, а е интервал във времето.
Пикът трябва да се разглежда и по друг начин, излизайки от ограниченията на кривата на заболелите. Представете си, че имаме две армии - те влизат в битка, ако нашата спечели, излизаме от пика; ако нашата обаче загуби - противниковата армия има надмощие и трябва да я спираме на друго място, т.е. вървим към нов пик, при който противниковата армия е по-силна, т.е. броят на заразените е много по-висок. Ако при втората битка победим, броят на заразените тръгва надолу, ако не - следва трета битка. Какво става в Сингапур? Първата битка бе спечелена, но отпуснаха мерките и са на втори пик.


Ние в момента водим битката. Иначе казано - намираме се в зоната на пика. Засега сме в благоприятния вариант - бием се успешно с вируса и би трябвало да победим. Има фактори, които могат да ни попречат - нови огнища при неспазване на мерките като в Плевен или т.нар. дълъг пас, когато заразен, но без симптоми човек от място с много заразени като София иде на място без заразени и пренесе болестта там; след дългия пас зависи как ще реагира местната здравна система и дали ще издържи.


С други думи, всичко зависи от това каква е структурата на мрежата в обществото - ако контактите не са ограничени и смъртността е 4-5 процента, то при население от 7 млн. души без лекарства и ваксина вирусът ще отнесе 350 хил. души. Заради което структурата на мрежата е променена, т.е. намалени са чрез изолация връзките между хората и вирусът се разпространява по-бавно и сред по-малко хора. Ако успеем да ограничим разпространението така, може да се стигне до състояние, в което вирусът вече няма да е способен да заразява нови хора.


При нас обаче по празниците се получи дългият пас и сега може да се очаква появяването на нови огнища на заразата.


На 21 април бяха регистрирани 51 случая. В края на седмицата ли ще си проличи колко ще е увеличението заради пътуванията по Великден? Какви са прогнозите?


- Каквото е станало по Цветница, се проявява от днес нататък. Каквото е станало по Великден, ще се проявява другата седмица. Какво става - ние сме в пика, на път сме да излезем, но точно в края на пика ще се получат ефектите от празниците и ще трябва да се види какво ще стане. Ако въпреки разнасянето на вируса, здравната система в страната успее да реагира, броят на заразените ще тръгне надолу - това е единият вариант. След това ще може да се върви към охлабване на мерките, но полека.


Другият вариант за излизане от пика е да загубим битката и броят на заразените да започне да нараства, тогава ще отидем на нов пик.


Какви са прогнозите на база на пътуващите в страната по Великден? Колко ще скочи броят на заразените в следващите дни?


- Имаме изчисления. Засега броят на заболелите не е голям, но ако бъдем изритани от благоприятния сценарий, общият брой на заразените ще започне да се увеличава. В момента носещият капацитет на населението, т.е. хората, които биха могли да се заразят, е малък, но заради пътуванията ще се увеличи. Стане ли това, платото на кривата ще се отложи.


Тоест до края на седмица ще знаем дали ще започнем да слизаме надолу, или заболяваемостта ще расте.


- Вие виждате в момента пикът какъв е - 40, 48, 51. Ако до края на седмицата не започнем да слизаме, т.е. са се включили ефектите от празниците, вероятно ще растем. Досега благодарение на мерките вирусът се разпространяваше изключително бавно. Но ако не спечелим битката сега, при втората битка вирусът ще е по-силен. Аз не мога да разбера след толкова лишения защо тръгнаха да пътуват хората.


Трябва ли на 13 май да започне охлабване на мерките?


- Ако спечелим битката сега, кривата тръгне надолу и се видят няколко фактора - нисък брой на заразените и оздравелите да са повече от новите случаи, може да се мисли за охлабване на мерките.


Кога са ключовите дни, за да разберем печелим ли битката или вървим нагоре?


- От утре десетина дни напред, т.е. до края на месеца. Ако сме спечелили, в края на месеца броят на заразените ще е по-нисък от пика, който сега е около 50 на ден. Ако сме загубили, продължаваме нагоре и ще трябва да се бием допълнително, заради което всичко ще се отложи с две-три седмици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK