Антоний Тодоров: Властта се намира в удивителен комфорт в извънредното положение

Антоний Тодоров

© Надежда Чипева, Капитал

Антоний ТодоровИзмина повече от месец от обявяването на извънредното положение. "Дневник" се обърна с въпроси към анализатори и политолози за ефектите от тази политическата карантина и за състоянието на демокрацията. Антоний Тодоров е професор, доктор на политическите науки, преподавател в Нов български университет.


Кои според Вас са най-видимите ефекти в обществото ни след един месец извънредно положение?


- Учудващо, но изглежда повечето хора понасят извънредното положение и не виждат основания да не спазват карантината. Проблемът е, че гражданите не разграничават в частност "извънредното положение" от карантинните мерки, смятат, че става дума за едно и също. Това не е безобидно, защото извънредното положение всъщност дава изключителни права на изпълнителната власт да се разпорежда с публичните средства и да използва всякакъв вид принуда. Колкото до карантината, тя изглежда приемлива за повечето хора и в повечето си елементи (спазване на физическа дистанция, лична хигиена, дезинфекция, носене на маски в публичните пространства).
Хората, които агресивно не спазват мерките, са малко, но се виждат. Обществото ни обаче изглежда по-скоро примирено, готово да понася несгоди пред една заплаха. От друга страна, забелязвам и страх, най-вече от неизвестното, за бъдещето, за работното място, за здравето. Властта се възползва от тези страхове и донякъде се намира в удивителен комфорт: липса на опозиция, на парламентарен контрол, на граждански натиск.


Какво ни показа извънредното положение по отношение на управляващите? Адекватни ли са политиците в тази екстремна ситуация?


- Управляващите, както казах, са в удивително комфортно положение. Фактически нищо в момента не е в състояние да ми се противопостави независимо от това какво решават и какво правят. Извънредното положение беше прието за един месец, след което бързо и без особен дебат за още един месец. Проблем е, че такова удължаване става почти автоматично. В повечето европейски държави, където беше въведено извънредно положение, удължаването му ставаше и става с 14 дни напред, т.е. управляващите демонстрират, че не прибягват с лека ръка до въвеждане на извънредно положение.


У нас дори имаше надпревара между политиците и висшите държавни служители по тази тема: лидерът на "Воля" Веселин Марешки предложи въвеодане на неограничено във времето извънредно положение, а главният прокурор Иван Гешев заговори неведнъж за въвеждане на военно положение.


И в двата случая става дума за възглед за обществото и политиката, според който обществото се управлява по-добре със силна ръка, неограничавана от нищо освен от съвестта на онзи, който я прилага. Това е характерно за диктатурите, били те просветени или не.


Какво остана под повърхността, послужи ли пандемията за параван на нещо?


- Пандемията породи ситуация, за която никоя държава не се оказа подготвена. Тя създаде благоприятна среда за липса на порядък, противно на внушенията на всички управляващи, че, напротив, те въвеждат и гарантират строг порядък. Решенията всъщност са доста хаотични, взети набързо, често набързо променяни, оправданията винаги се основават на убеждението, че такова е поведението на причинителя на пандемията - Ковид-19.


Но този хаос и безредие са симптоми на една по същество отслабена публична власт, която може да бъде силно репресивна, но изключително слаба, когато трябва да мобилизира обществото и да го организира за справяне с действителна опасност. Пандемията създаде ситуация на "мътни води", в които мнозина се опитват да решават други, несвързани със защитата от заплахата въпроси. Например главният прокурор поде атака срещу съда, срещу неудобните в съдебната власт с удобно появили се като нов случай с пробив отвън на системата за случайно разпределение на делата в съда.


Никой не забеляза, че в експертния доклад (той все пак е засекретен, но негови елементи бяха цитирани от запознати) става дума за неуспешен опит за проникване, а не за реализирал се опит. Използвайки ситуацията, някои се опитаха да прокарат лобистки решения. Да не говорим, че обществото е в състояние на страх и поради това забравихме поредицата безобразия, които изпълваха публичното пространство през 1 март 2020: забравихме за КТБ, забравихме за "къщата в Барселона", забравихме за хазартния бизнес и Васил Божков, забравихме за "апартаментите на властта", забравихме за "калинките на властта".


Нарушават ли се човешки права според вас? Има ли опасни тенденции, застрашаващи демокрацията?


- Очевидно извънредното положение ограничава поредица човешки права, поне това се допуска от конституцията (чл. 57), като определени права са неотменими. Сред тях е правото на живот, което обаче в настоящата ситуация се използва от управляващите, за да накарат обществото да приеме безкритично всякакво решение. Често чуваме, че "запазването на живота" е приоритет, пред който всякакви други права нямат значение. Работата е, че винаги трябва да уточняваме, че става дума за "човешки живот", а не за живота, както това е при добитъка. Човеците искат да живеят, но не като добитък, за който някой се грижи да е нахранен и здрав и толкова.


Човешкият живот е изпълнен с много повече, има нужда от социални контакти, от култура, от физическа активност, от уважение, от публично изразяване, от чувства и от какво ли още не. Опасявам се, че управляващите много бързо възприеха в ситуацията рефлекса на наказанието. Затова и гласуваха първоначално чудовищната глоба от 5000 лева за разходка в парка (защото не бяха в състояние да осигурят контрол над масовите събирания там). Подобно нещо виждаме и в определянето на гаранциите от съдилищата (те варират, но понякога са от порядъка на 20 000 или 1 млн. лева, което е по-скоро наказателна мярка, отколкото гаранция срещу нещо). Да не говорим за случая с прокурорската проверка срещу председателката на Съюза на фармацевтите - такива действия целят сплашване на всеки, който изрази публично критика срещу действията на управляващите.


Как бихте определили все по-масовото използване на Наказателния кодекс като противоепидемична мярка?


- Като нагласа за управление чрез наказания и насаждане на страх. Никаква превенция, никакъв опит за убеждаване, за въвличане на самите граждани в осъществяването на необходимите, дори и рестриктивни мерки. Това е авторитарна по същество нагласа, убеждението, че всичко е възможно да се постигне с употреба на сила. Това е сходно на разбирането, че всичко може да се постигне с повече пари, т.е., че всичко може да се купи. Двете разбирания са тясно свързани и се споделят от определени среди в обществото, които аплодират всяка ограничителна мярка, само и само тя да не е пряко използвана срещу тях. Блокада на ромските квартали, но не и на София като цяло. Забрана за безцелни пътувания между градовете, но за другите, не за нас, "малките тарикати", които можем по всяко време да излезем с колата си и да идем я до Банско, я до морето. Възможността да аплодираме диктатурата е тясно свързана със съзнанието ни на "малки тарикати". Искаме ред, но спазван от другите.


Колкото до Наказателния кодекс, скоро той може да се превърне в учебник по медицина. Което ще е краят на обществото.


Прокуратурата и МВР превишават ли свои права в ситуацията на извънредно положение? Според Вас преследват ли критици на властта?


- В ситуация, при която министърът на правосъдието (дори не министърът на вътрешните работи) предложи дерогация на Европейската конвенция за правата на човека, усетът за граница, която не бива да се прекрачва, е изцяло изчезнал. Разчитаме на добронамереността и етиката на прокурорите и полицаите, но не и на система, която следи за съблюдаването на закона.


Днес методите за преследване на критиците в рамките на закона са толкова развити, че мнозина граждани дори не ги забелязват. Пандемията доведе до намаляване на гражданската чувствителност към ограничаването на човешките права. Вече споменах прокурорската проверка срещу председателката на фармацевтичния съюз. Както и проверката по пробива на системата за случайно разпределение на делата.


Изобщо е необичайно в една демокрация, дори в ситуация на извънредно (все пак санитарно) положение, главни фигури в медиите да са главният прокурор или вътрешният министър. Много по-смислено е това да са министърът на здравеопазването или лекарите. Дори професор Венцислав Мутафчийски, доктор по медицина и признат лекар, би могъл да се явява в лекарска престилка, а не в генералска униформа (макар да е шеф на военномедицинската академия).


Какъв ще е дълготрайният ефект върху доверието спрямо управляващата коалиция и премиера в частност?


- Някои изследвания на общественото мнение (проведени по телефона заради карантината) показаха бърз ръст на общественото доверие към управляващите (премиера, правителството), както и обратно, спад на доверието към някои от по-издигнатите техни критици (като президента). Това е типично за състоянието на "обсадената крепост", тази психическа нагласа за "сплотяване на редиците" под ръководството на лидера. Общество, което е в състояние на страх, лесно се сплотява около лидера, това е доказано в много случаи. Това много често е било и желязна необходимост пред огромна външна заплаха. Но невинаги е дълготрайно и при отминаването на заплахата престава да работи като фактор на единството. Дори напротив, след отминаването на кризата обществата започват да се питат, да дирят сметка на управляващите, да искат отчетност за направеното. Често това е съпътствано от правителствени смени, но при условие че обществата виждат подходяща алтернатива.


Иначе правителството може пак да печели избори, но със спадащ авторитет и подкрепа. Не мисля, че след приключването на кризата с Ковид-19 ще се запазят измерените наскоро рейтинги, дори напротив. Възможна е политическа криза, възможни са и предсрочни избори, но нищо не гарантира, че ще има политическа промяна. Има обаче една по-голяма опасност - коронавирусът да затрие не само човешки животи, но и либералната демокрация, т.е. демокрацията, основана на свободите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2732 Весело

  Добре , че Баце Гойко е строг , пардон благ , но справедлив !

  Щото мирогледа му е формиран от "Винету" , а там добрия винаги побеждава лошия , пардон - злия (на фона на Мореконе) !!!

  С две думи не сме Орбанистан , тъй че съжденията на автора издишат отвсякъде ...

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3761 Весело

  Хубав текст, напълно съгласен. Да няма изненадани, ако управляващите пак удължат извънредното положение, то много повече им пасва на манталитета, отколкото обичайната демокрация - там трябва да се съобразяваш, в парламент да се отчиташ, бюджет да спазваш, ей такива досадни подробности...

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Жалба по "либералната демокрация" такава, каквато я харесват турболибералите - вакханалия на "правата на малцинствата" и диктатура на НПО-тата на дедо гущер.
  На нормалните хора няма да им липсва въобще.
  Мъка.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 514 Неутрално

  забравихме за кражбите на комунистическата олигархия, забравихме кой направи божков божков, както и много други като него, списъка може да бъде продължен. Не че не трябва да има контрол над изпълнителната власт, но това основно става на избори, не от третокласни пишурки.

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3761 Весело

  До коментар [#3] от "pag":

  Откакто ГЕРБ управлява каква либерална демокрация ти се привижда, уважаеми?
  Ами че то от 11 години положението е подобно на днешното, въпросът е, че сега това е вече напълно законно, а преди можеше да търпи известни критики за силови методи.
  А дали на хората им харесва - ще видим на следващите избори. Досега, да бъдем честни, очевидно им харесваше.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на 2LOOP
  2LOOP
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Жалба по "либералната демокрация" такава, каквато я харесват турболибералите - вакханалия на "правата на малцинствата" и диктатура на НПО-тата на дедо гущер.На нормалните хора няма да им липсва въобще.Мъка.........
  —цитат от коментар 3 на pag


  А ти каква идеология изповядваш?

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Сега ще има хвалби от ГЕРБ и Борисов как управляват в най-гоялмата криза и поемат цялата отговорност като през 2010г. Тая опорка вече сме я чували.

  Аз пък си мисля, че на хората им писна. Също така тва управление на стабилност в лоното на корупцията и беззаконието се изчерпа като модел. За сега гейтовете, скандалите и разследванията за къщи в Барселона стихнаха, но хората надявам се помнят какво беше преди коронавириса - стабилността се клатеше яката.

 9. 9 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  "а главният прокурор Иван Гешев заговори неведнъж за въвеждане на военно положение."

  каскета пак се е изказал неподготвен. при военно положение, военната прокуратура ще действа, a не неговата пародия на прокуратура

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1229 Весело

  До коментар [#3] от "pag":Откакто ГЕРБ управлява каква либерална демокрация ти се привижда, уважаеми?Ами че то от 11 години положението е подобно на днешното, въпросът е, че сега това е вече напълно законно, а преди можеше да търпи известни критики за силови методи.А дали на хората им харесва - ще видим на следващите избори. Досега, да бъдем честни, очевидно им харесваше.
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  Да бе, верно, все забравям, че по времето на Тройната ламя всичко беше цветя и рози, нали, властта внимателно се вслушваше в критиките и СерГей винаги се съобразяваше с тях, а Доган раздаваше порциите либерално-демократично, не "по братски". Нямаше мониторинг на нищо, членувахме в Шенген и ЕЗ, а средната заплата беше 1500 евро.
  Ама глупавия народ се отказа от тия райски благини и избра чудовището Бокаса, което всичко развали.
  Нали?

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  [quote#7:"К2"][/quote]

  НОРМАЛНА демокрация, каквато са я измислили преди 200 години - всички имат равни ПРАВА, но и равни ЗАДЪЛЖЕНИЯ.
  А ти?

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на 2LOOP
  2LOOP
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  [quote#7:"К2"]
  —цитат от коментар 11 на pag
  НОРМАЛНА демокрация, каквато са я измислили преди 200 години - всички имат равни ПРАВА, но и равни ЗАДЪЛЖЕНИЯ.А ти?[/quote]

  Е да де , ама Ти къде си в тази координатна система?
  Не говоря за обърканите ти понятия.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  Никой не идеализира тройната коалицията и не си прави илюзии за тяхното управление. Проблемът се състои в това, че хората не виждат съществена промяна в модела на управление тогава и сега. Пак има едни корупционни схеми, една шайка и затъваща в блатото България.

 14. 14 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Ако някой си мисли, че властта наложи това положение за наше добро, а не за неговото собствено, то значи няма представа , що е власт.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  "Кои според Вас са най-видимите ефекти в обществото ни след един месец извънредно положение?"

  - Нетърпимост към лъжите!!!
  "Нинова излъга - Лъчо Иванов не е предлагал да отпадат наказания за дрогирани шофьори. А обратното!"
  Аре.

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Коя власт в България не е била в удивителен комфорт през годините? Дори когато "Изкарайте танковете" бяха на власт нямаше сериозни сътресения за главните герои. Някога да е имало осъден или дори видял съдебна зала отвътре член на кабинет, виш държавен служител или премиер? НИКОГА, независимо от мазилата които са направили всичките до един са оставени без последици. Даже някой от тях продължиха да се изявяват като политици с години. Независимо от партийно прилежание, всичките до един са навързани като свински черва. Сигурно аз поне никога няма да доживея да видя някой осъден за греховете си към народ и държава. Ние си пишем тук, протестираме и т.н ама нещо да се е променило? Не, Кучетата си лаят и кервана си върви....

  Brevity is the soul of wit
 17. 17 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Забравихме за КТБ, за "къщата в Барселона", за хазартния бизнес и Васил Божков, за "апартаментите на властта", за "калинките на властта".

  ами, те ни заливат с нови и нови скандали. кой да понми два дни назад?

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4377 Весело

  До коментар [#16] от "padrino":

  Как беше, "Свободата не ще екзарх, иска Караджата". С нашето писане от хиляди километри какво да се промени?

 19. 19 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1350 Весело

  "Разчитаме на добронамереността и етиката на прокурорите и полицаите ..."

  Това ми хареса!

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#12:"К2"][/quote]

  Ми хайде, "оправи ми понятията", вие все това искате - да "оправяте" всички, които си позволяват да мислят малко по-различно от вас.

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1229 Весело

  До коментар [#10] от "pag":Никой не идеализира тройната коалицията и не си прави илюзии за тяхното управление. Проблемът се състои в това, че хората не виждат съществена промяна в модела на управление тогава и сега. Пак има едни корупционни схеми, една шайка и затъваща в блатото България.
  —цитат от коментар 13 на Александър


  Да, да, знам, има само един ИДЕАЛ - Светиня Му Костов.
  При него нямаше корупция, нямаше "шайка" (Цонев, Бисеров, Софиянски, Бъки, Божков, Михайлова, Корнелия, Миневци, Баневци, Прокопиевци и т.н. и пр., много са, няма да стигне мястото да ги изброявам, те "не се броят") и всичко почти безкористно отдадоха най-хубавите си години за благото на България.
  Че как иначе.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1229 Весело

  До коментар [#16] от "padrino":Как беше, "Свободата не ще екзарх, иска Караджата". С нашето писане от хиляди километри какво да се промени?
  —цитат от коментар 18 на daskal1


  С писане и от един километър нищо не се постига.
  Сформирайте една емигрантска чета и хайде на барикадите срещу Тръмп, той ви е под ръка.
  Венсеремос!

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  изключително добро интервю, няма какво да се добави.
  все се питах защо никой досега сериозно не коментира разликата между извънредно положение и карантинни мерки, която в българия не се прави.

 24. 24 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 514 Неутрално
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  удивителният комфорт ... ще им е за последно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3761 Весело

  До коментар [#10] от "pag":

  Истината е, че България дръпна икономически, въпреки че можеше много повече. Другата истина е, че Борисов е силовак, само глупак би го отрекъл.
  Но за едно си прав - ние сме си го избрали, някои активно, други пасивно, като не гласуват, като мен, за срам.
  Но времето си минава, който не е доволен - изборите са правилното място, ние тук само си говорим.

 27. 27 Профил на KYULC
  KYULC
  Рейтинг: 69 Неутрално

  съ селене си имааме баеНИтошу,"тук и сигъ" си имъми форумен интелект алъ бааатеНИбойку (ништо не се опиръ нъ сееленето,то можи и ферари дъ праи и е найпумното нъ светъ и мацките му съ най-лепи дупетъ):въобште (ааапропо му викът сеееленете: путин и президентинъ им е крив, и ниновъ, и кумунягите):и пръднити ни най-миризливи и (АТ е "нъдраскъл"- както викъ тук един цървуляк- е приказвал за гражданиете, а не зъ сееленетодие (Черни другаре:късъ ви е хуркътъ сеелене:ште берете ягодки нъ островъ и ел съ пянъ ште друсъте:колко сме вилики)

 28. 28 Профил на K. Vushkov
  K. Vushkov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Антони Тодоров е умен, последователен и убеден демократ. Такива жалони като него вече се броят на пръсти. А иначе народът получава това, което иска.

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  По-скоро бяхме забравили за господин Тодоров.
  Каквото трябва, помним.

  Еретик
 30. 30 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#21] от "pag":

  ми ний докато се разправяме още за костов, за руснаците, за какво ли не, една мутра и неговата шайка си управлява вече десте годин.
  ама българинът има първосигнални реакции и е силно неодразвит емоционално, та като кажеш някои думички - примерно костов или руснаци и му действат като червено на бик и все дно натискаш и всякаква мисловна дейност, доколкото я е имало, спира, и почват едни разправии в които всеки си повтаря мантричките - непроменени има няма трийсе години. а в това време нискочелните трупат...

 31. 31 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Днес слушах сутрешното експозе на Муфтачийски. Похвалиха го, попитаха го защо не въведе всеобща карантина за 14 дни, ... и дали ще носи политическа отговорност за мерките от 13 март досега.
  На последното отказа да отговори, защото въпросът бил политически.
  Днес беше по-малко арогантен.

 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lazarus":

  "Ако някой си мисли, че властта наложи това положение за наше добро, а не за неговото собствено, то значи няма представа , що е власт."
  ==============
  Лазе, от цяла Европа само Беларус е без ограничения, но на няколко човека ви се привижда демократична френска карантина и тоталитарна унгарска карантина.
  Е, усилията на господин Тодоров не са отишли напразно.

  Еретик
 33. 33 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 668 Неутрално

  А кога властта не е била в комфортно положение? Че те източиха 4 милиарда лева съвсем комфортно. Оставиха цял град без вода и никой не им потърси сметка. Хора умират ежедневно вследствие на кражбите и некадърността им.

 34. 34 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Аз пък си мисля, че на хората им писна. Също така тва управление на стабилност в лоното на корупцията и беззаконието се изчерпа като модел. За сега гейтовете, скандалите и разследванията за къщи в Барселона стихнаха, но хората надявам се помнят какво беше преди коронавириса - стабилността се клатеше яката.
  —цитат от коментар 8 на Александър


  Между това да ти писне и реално да направиш нещо по въпроса има вселена разстояние.

 35. 35 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2149 Весело

  Гладни умнокрасиви кокошки революционно просо сънуват

  Use your Illusion
 36. 36 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Ситуацията с извънредното положение много ми напомня една от историите на Барон Мюнхаузен. Това, че премиерът ни определено страда от "Симптома на Мюнхаузен" е по-малката аналогия. По-важното е, че когато стояха с години в една крепост, управлявана от дребен чиновник, превърнал се в диктатор с помощта на Страха от турците, които обсаждали града отвсякъде. И понеже на Барона му омръзна това криене, излезе извън крепостта, готов да загине в битка с омразните "турци". И се оказа, че "турци" няма, а само някаква бутафория, която гражданите под обсада не можеха да различат.
  И за това си откритие, Мюнхаузен беше обявен за особено опасен враг от диктатора. И отмъстителните чиновници и досега го клеветят като "Барон на лъжите".
  Та и ние така ...

 37. 37 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Дебелаците са седнали на погреб с динамит. Хич тоя път няма да се размине. На народа му ври вече. Като стане неудържимо, ше се разбере, че няма никакво примирение. Тлее им под тлъстите гъзяги, пък вий ги приспивайте колко им е комфортно.
  Малко остана.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 38. 38 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Някой вярва ли на това, че управленците ни, са загрижени за човешките животи ?

  Аз ...., не ....

  .... never say never ..... !
 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  вярно е, че положението е извънредно, от друга страна, с изключение на карантинните мерки, не е чак толкова извънредно.
  И факт е, че причините за тази ситуация са външни, а не са генерирани от властта.
  Това в съчетания с най-нормалния страх за здравето, кара хората да приемат ситуацията, въпреки очевидните житейски ограничения. Освен това случващото се не е само в нашата страна, а всички други да си живеят живота. Същите и дори по-строги ограничения има във всички признати за демократични страни.
  Да, вярно е че в тази ситуация винаги ще се намерят хора които искат да ловят риба в мътна вода, виждаме го повсеместно, било сред идиоти като Марешки, било сред хора като радостта Гешев, резидента, който се притесни, че не му се чува името и рейтинга му пие студена вода и разбира се и на Корни и е криво и се чуди, на къде да е извърти.
  И да, хаотични и противоречиви са действията, но и неопределеността на сиутацията е такава, нито учените ( по света имам предвид, не само нашите) нито управляващите в другите държави знаят нещо определено, а действат на сляпо.
  Даже, ако сравним действята на нашите управляващи с тези на Тръмп или Борето...очевидно са по-адекватни или поне по-непроменливи.
  Така че, кое е правилно или не, ще се разбере по-късно, след епидемията и тогава е важно да мислим, за кого да гласуваме, кого да поддържаме, защото е ясно, че няма как в тази ситуация нито да предизвикаме, нито да проведем нормални избори.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1506 Весело

  "В повечето европейски държави, където беше въведено извънредно положение, удължаването му ставаше и става с 14 дни напред, т.е. управляващите демонстрират, че не прибягват с лека ръка до въвеждане на извънредно положение."
  *
  Какво значение има, след като извънредното положение може да бъде прекратено и преди изтичане на срока, а мерките разхлабени ако има условия за това? Всъщност правителствата на много държави опитват с постепенно разхлабване на мерките и внимателно наблюдават ефекта от това.
  *
  "Възможна е политическа криза, възможни са и предсрочни избори, но нищо не гарантира, че ще има политическа промяна. Има обаче една по-голяма опасност - коронавирусът да затрие не само човешки животи, но и либералната демокрация, т.е. демокрацията, основана на свободите."
  *
  Е, хайде! Като дойде алтернативата БСП надявам се, че сегашните критици ще са напълно доволни. Начело с главния опозиционер Радев. Като гледам всичкото либерал се надява той да направи партия и официално да оглави опозицията. Тогава либералната демокрация ще цъфне и върже.

 43. 43 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Антоний Тодоров е от политолозите, поддържъщи ГЕРБ. По-точно винаги търси положителното в тази “партия” (наистина великански трудна задача). Затова сегашното му мнение е изключително ценно и потвърждава моите описания от началото на м. март.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 44. 44 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  "...забравихме за КТБ, забравихме за "къщата в Барселона", забравихме за хазартния бизнес и Васил Божков, забравихме за "апартаментите на властта", забравихме за "калинките на властта".

  Тези скандали, очевидно няма да произведат резултата, който искат да ни убедят, че могат да произведат - само за парлама са

  I Want To Believe
 45. 45 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  "Има обаче една по-голяма опасност - коронавирусът да затрие не само човешки животи, но и либералната демокрация, т.е. демокрацията, основана на свободите."
  ***
  Как точно авторът си представя, че ще стане това? Чрез безкрайно удължаване на извъмредното положение? Кой в Европа би толерирал това?

  Gunter glieben glauchen globen
 46. 46 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  На теб кои точно права са ти нарушени? Кои свободи са ти отнети? Не сега, при извънредното положение, а през "тези 11 години".

  Gunter glieben glauchen globen
 47. 47 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#9] от "lpi31580057":

  Военната прокуратура е на подчинение на главния прокурор.

  Gunter glieben glauchen globen
 48. 48 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#30] от "owen":

  Интересно, теб кой те обяви за високочела?
  ПП. Ползвай по-кратки изречения.

  Gunter glieben glauchen globen
 49. 49 Профил на juk35625824
  juk35625824
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Основната причина ГЕРБ да са на власт толкова дълго е сегашната опозиция.
  БСП - най-желаната опозиция. Нинова - на-желаният лидер на опозиция.
  Гечев - тоя мушмул създава такъв ореол на отвращение около себе си, че ГЕРБ трябва през ден да му благодарят. А квачки като Йончева, Йотова само допълват картинката. Дай Боже на всеки управляващ такава опозиция.

 50. 50 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  Антоний Тодоров е от политолозите, поддържъщи ГЕРБ. По-точно винаги търси положителното в тази “партия” .
  —цитат от коментар 43 на Gopeто

  Нищо подобно. Антоний Тодоров винаги е бил в левия спектър, дори директно подкрепяше БСП.

  Gunter glieben glauchen globen
 51. 51 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1087 Весело

  " Властта се намира в удивителен комфорт в извънредното положение"

  Корнелия:

  "Ееех, мъко моя!
  Що аз сега не бях на власт!..."

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 52. 52 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#43] от "Gopeто":

  Аз не деля журналистите, анализаторите и политолозите на подръжници или противници на няго.кого, а като поддръжници на някаква ИДЕОЛОГИЯ.
  Когато един автор нагажда текстовете си спрямо конкретни събития или конкретни действия това означава, че е просто писач на заплата. Не говоря за Антоний Тодоров а по-общо.

  А последното изречение не е точно - то е манипулативно.
  Либералната демокрация е основана на свободите И НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 53. 53 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До коментар [#46] от "Alarmstufe: Rot":

  Не знам за теб, но за мен правото на информация е важно, а медиите от 10 г. са мачкани всекидневно и неотклонно. Само сляп няма да го види.
  Не знам дали си имал сблъсък с НАП - аз имах 2 за последните 6 години - ама въобще не се интересуват каква е истината, искат да те глобят, имат план да изпълняват.
  Ходих веднъж в болница за сравнително лека операция, при условие, че от 23 години се осигурявам, последните 16 г. на максимума, и макар че уж пътеката покриваше всичко, платих си една солидна сума като поп, иначе...
  Достатъчно ли е.

 54. 54 Профил на ivz00596241
  ivz00596241
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Точно така. Покрай пандемията, всички други новини исчезнаха от полизрението ни. Всички новинарски емисии са запълненни с резултатите от болестта, извънредните мерки и т. н. Какво важно се случваше, и не успяхме да го решим? Какво стана с КТБ, Васил Божков, опазването на околната среда и др. Теми които бяха на дневен ред.Теми които утре ще пламнат с нова сила, такива които задгърбихме, и такива , които чакат искра да ги възпламени, като тази за смърта на Милен Цветков.

 55. 55 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja":


  Не сме забравили кражбите и далаверите на комунистическата олигархия. Не сме забравили кражбите и далаверите и на комунистическата олигархия от ГЕРБ.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 56. 56 Профил на MakoJacko
  MakoJacko
  Рейтинг: 109 Неутрално

  За оставки ще се говори още есента!

  MJ
 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  През последните десет години си е била винаги в комфорт. Не се съобразява нито с парламент, нито със закони. А и журналистическият слугинаж им помага с всички сили.

 58. 58 Профил на juk35625824
  juk35625824
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Антоний Тодоров е от политолозите, поддържъщи ГЕРБ.
  —цитат от коментар 43 на Gopeто

  Ти верно ли мислиш, че Дневник ще публикуват мнението на някой подкрепящ ГЕРБ?

 59. 59 Профил на okx24648652
  okx24648652
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#31] от "shumkar":

  Щаба предлага мерки,но правителството ги приема и въвежда.

 60. 60 Профил на okx24648652
  okx24648652
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#53] от "boevbisser":

  Имал си бол пари платил си.

  Ако не се жалваше щеше да минеш за баровец.

 61. 61 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#53] от "boevbisser":

  Медиите не са мачкани. Никой не им забранява да леят тонове помия срещу управляващите. Плюс фалшиви новини, с които се занимават многобройни сайтове. Ако има някакъв натиск върху нормалните медии, той идва не от посоката, която си представяш, а от президентството. НАП и болниците по принцип са учреждения, където човек ходи от зор и там едва ли някога ще срещне обслужване, което си представя.

  Gunter glieben glauchen globen
 62. 62 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#57] от "Роси":

  Може ли конкретни примери?

  Gunter glieben glauchen globen
 63. 63 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3761 Весело

  До коментар [#61] от "Alarmstufe: Rot":

  Ти си явно в друга държава. Да си жив и здрав.

 64. 64 Профил на Мъката на моди
  Мъката на моди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#53] от "boevbisser":Медиите не са мачкани. Никой не им забранява да леят тонове помия срещу управляващите.
  —цитат от коментар 61 на Alarmstufe: Rot


  E, само главна прокура и КОНКПИ те погват, ама .... важното е, че не ти "забраняват". Той и Путин не забранява, а праща силовите структури под някакъв претекст.

 65. 65 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3761 Весело

  До коментар [#60] от "okx24648652":

  Абе баровец не съм, но и в Нап, и в болницата въобще не се жалвах, а платих. Това е положението.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на okx24648652
  okx24648652
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#67] от "Мъката на моди":

  Защо ви бие всички Бойко на избори.

  Каква е причината?

 69. 69 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#63] от "boevbisser":

  Ами не, в България съм си. Жив и здрав.

  Gunter glieben glauchen globen
 70. 70 Профил на Мъката на моди
  Мъката на моди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#67] от "Мъката на моди":Защо ви бие всички Бойко на избори.Каква е причината?
  —цитат от коментар 68 на okx24648652


  Демократичните сили в България бяха отслабени с дългогодишна очерняща кампания по печатните издания и някои телевизии, чрез откровени клевети, хиперболизиране на всеки малък недостатък или грешка, внедряване на политически шарлатани за разбиване на вота.

  На тоя фон, на Борисов му остава един единствен съперник - БСП, които не са особено силни, предвид историческата им обремененост.

  Но за да са сигурни, че все пак ще бият с 1-2 процента над тях, гербавите комунисти се грижат да купуват и манипулират вота, и си осигуряват невиждан за демократичното време медиен комфорт.

 71. 71 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#68] от "okx24648652":
  Мъката на моди няма да си го признае, но причината е самия той и подобните нему. КАкто много пъти съм писал, проблемът ни е, че "опозиционната политиката" в България си привълна в едно безкрайно и вече клиширано до безобразие плюнчене по Борисов ( и всеки който е в телУЕвизора до него). Докато лявата и дясната, зелената и бембяната, градската и селската опозиция разсъждава като комсомолска бригада и се държи НЕАДЕКВАТНО на ситуацията Борисов ще е несменяем. а това е лошо. Няма реална конкуренция и алтернатива. Извинявам се, но до преди няколко години Волен Сидеров изглеждаше политически хулиган, сега дори той изглежда обран в сравнение с Корни, мъжът до Десислава президетшата и разните десно-леви маяманоловчета.
  Революция! ГЛАД! Мъка, тотална разсирпия! Няма такава държава! Ужас! Бедност, мизерия, потъпкана свобода!!!!! - и това от 4 предизборни кампании подред.
  СТИГА вече, не е сериозно.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 72. 72 Профил на Мъката на моди
  Мъката на моди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#68] от "okx24648652":Мъката на моди няма да си го признае, но причината е самия той и подобните нему. КАкто много пъти съм писал, проблемът ни е, че "опозиционната политиката" в България си привълна в едно безкрайно и вече клиширано до безобразие плюнчене по Борисов ( и всеки който е в телУЕвизора до него). Докато лявата и дясната, зелената и бембяната, градската и селската опозиция разсъждава като комсомолска бригада и се държи НЕАДЕКВАТНО на ситуацията Борисов ще е несменяем. а това е лошо.
  —цитат от коментар 71 на olexander


  Хе хе. Значи, било много лошо Борисов да е несменяем, ама по някакви странни причини, досега не сме чували от ей такива като теб нито една критика към ГЕРБ, и само храчки срещу критиците им. Кого заблуждаваш бе, тавариш. Има една дружинка тука, която се занимавате ИЗКЛЮЧИТЕЛНО с храчене по демократичните сили.

 73. 73 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2149 Весело

  До коментар [#67] от "Мъката на моди":

  "Аз лично не познавам нито един човек, който да ги харесва"

  А кого ти лично не познаваш е критерий за? Щото за обобщения в политиката НЕ е :)

  Use your Illusion
 74. 74 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Викаш, друго си е да има бунтове, блокади, стачки насред световната пандемия! Викаш, да вземем пример от парижките и брюкселските предградия......
  Трагедия – от тези, които за тези седмици и месеци, трябва да дадат пауза на политиканстване и низки страсти и да предложат на народа си единство, обединение и увереност, чуваме само мрънкане, разединение, разколебаване. Интелектуалци, учени, общественици....за тея няколко седмици бе, за тея два-три месеца, пък после пак громете!

 75. 75 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2149 Весело

  До коментар [#72] от "Мъката на моди":

  "демократичните сили"

  Маршируващи под знамената на Маяма Воевода и коленичещи пред Бащицата Радев :)

  Use your Illusion
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на okx24648652
  okx24648652
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#70] от "Мъката на моди":

  Ако ГЕРБимат медиен комфорт ,всички медии би трябвало да са техни,което не е така.
  Купуването на гласове е само непотвърден слух.Много по лесно и по безопасно е да въодушевиш някой да гласува за теб,отколкото да го купиш

  БСП нямат никаква идва как да управляват.

  Демократичните сили са антипатични на всички и ще продължават да са на дъното в таблицата на българския избирател.
  ГЕРБ пак ще ви тупа

 80. 80 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#72] от "Мъката на моди":

  Отново, с риска да ти стана досаен, ще спомена, че когато тия демократични сили, за които ти лееш сълзи и пот, едно влеме се създаваха ти най-вероятно не си бил роден. Но аз бях и още тогава съм дал моя дълг към демократичното развитие на България.
  Сега ви е тъжно, и дори неловко, когато млади зеленочервени либерали си присвояват ДЕМОКРАЦИЯТА и я отъждествяват с либерастия. ДА! Термина много ми допада, защото истинската европейска демокрация е основана на християтдимократическия идеал, а не на либерунгенские мултикултуризъм.
  Демокрацията е ПРАВО + ОТГОВОРНОСТ, а не свободия.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на okx24648652
  okx24648652
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#72] от "Мъката на моди":


  Всяко действие има противодействие.
  За пропагандата е същото.

 83. 83 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3618 Весело

  До коментар [#62] от "Alarmstufe: Rot":

  "Може ли конкретни примери?"
  ================
  Не може. Жените умеят да казват нищо, но заядливо.

  Еретик
 84. 84 Профил на Мъката на моди
  Мъката на моди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мъката на моди":Ако ГЕРБимат медиен комфорт ,всички медии би трябвало да са техни,което не е така.
  —цитат от коментар 79 на okx24648652


  Това категорично не е вярно. Абсолютно погрешна логика. Стигат ти националните телевизии, жълтите и полу-жълтите ежедневници, особено тия на хартия. Оняден за пореден път имах нещастието да попадна на пореден брой на Телеграф. Посред снимките на голи жени, разбира се, се мърдиха няколко статии против лошите Костов, Прокопиев, Цветан Василев и т.н.

  Купуването на гласове е само непотвърден слух
  —цитат от коментар 79 на okx24648652
  Ами ония преференциални гласувания за Сашо Йорданов и Емил Радев в села, дето нямат нищо общо с тях, са повече от това.

  Много по лесно и по безопасно е да въодушевиш някой да гласува за теб,отколкото да го купиш
  —цитат от коментар 79 на okx24648652

  Не и ако си престъпна шайка.


  БСП нямат никаква идва как да управляват.
  —цитат от коментар 79 на okx24648652

  Не забелязах голяма разлика между управлението на Орешарски и Борисов. Ако има някакви, сподели.

  Демократичните сили са антипатични на всички и ще продължават да са на дъното в таблицата на българския избирател.
  —цитат от коментар 79 на okx24648652

  Ако това действително е така, това е доста странно предвид класата, възпитанието, харизмата и, най-вече, рекърда на въпросните сили. Това са единствените читави политици от голяма партия в абсолютни стойности, и ако наистина са антипатични, това само доказва, че има нещо много гнило в нашата обществено-политическа обстановка.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#78] от "Мъката на моди":

  Наистина съм ти бате, оценявам примерното ти поведени да уважаваш по-възрастните.
  Сега по същество: какво не разбра от поста ми? Пиша, че преди години Волен Сидеров изглеждаше популист, а сега такива като него са всички.
  Да, не го съдят в момента, но (ако ти незнаеш) това не му е първиа сблъсък със съда. Така че, това не е кой-знае каква новина. Не разбирам какво те затрудни толкова много в правилното разбиране на поста ми?

  П.П. Свободен си да не ми отговаряш, ако ти е трудно

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мъката на моди":

  ОК. Извинявам се за емоционално подбраните думи които съм използвал: ще перефразирам по разбираемо - сегашната десница няма ярки и достойни лидери - има една обща антигерб коалиция, в която доминират социалистите. Т.н. демократи нямат собствена физиономия, превзети са отвътре от зелените. За да се върнат в политиката трябва да ги поведат хора с ТОПКИ*, но не бърборковци, които използват топките да са говорят цинизми, а визионери, които ще ползват топките си за да поемат риска да изградят новата десница САМОСТОЯТЕЛНО, дори да им трябват 2-3 години.
  Сега ясно ли е?
  *иизползвам думата не като ОБИДА, а като БЕЗОБИДЕН жаргон :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#87] от "Мъката на моди":
  Седя зад написаното от мен и подбора на думи. Нека не влизаме в толкова личен разговор, защото е безмислено и ще ни изтрият. (и с право)
  Само последно поясниние - не разбирам как това, че Сидеров е подведен под отговорнотс го прави по-малко "политически хулиган"?
  Ще съм много благодарен, ако ми обясниш като на прост каруцар (упс... да не използваме обидни думи!) - като на прост гербераст - какво точно иммаш предвид.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 91. 91 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#77] от "Мъката на моди":

  Последен въпрос : когато подкрепихте (не ти лично, а софийската десница) Мая Манолова за кмет на София какво очаквахте? И сега, когато мина достатъчно време за да анализирате кампанията, отчитате ли това поведение като грешка?
  Знам че няма как да отговаряш от името на всички 7-8 лидера на ДБ, затова ще ти помоля за твоето лично мнение?
  Грешка или не беше поведението на десницата по време на последната предизборна кампания? За колениченето пред президентсвото ще те питам после...

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 92. 92 Профил на Мъката на моди
  Мъката на моди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само последно поясниние - не разбирам как това, че Сидеров е подведен под отговорнотс го прави по-малко "политически хулиган"?.
  —цитат от коментар 90 на olexander


  И аз. И не съм казал такова нещо. Просто се върни, прочети внимателно какво си казал ти, какво - аз, и би трябвало да ти се изясни позицията ми. Ако имаш въпроси към казаното, нека да са с конкретни цитати, а не с твоите интерпретации.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  " Демократичните сили в България бяха отслабени с дългогодишна очерняща кампания по печатните издания и някои телевизии, чрез откровени клевети, хиперболизиране на всеки малък недостатък или грешка, внедряване на политически шарлатани за разбиване на вота..."До коментар [#70] от "Мъката на моди":

  Ти съвсем заприлича на на БКП, което по време на соца ни обясняваше защо социалистическият лагер изостава от капиталистическия. Внеси някои уточнения:
  1. Кои са тези Демократичните сили, които гласуваха за Радев и Мая ли?
  2. Посочи конкретно очернящите кампании и клевети!
  3. Обясни защо ДСБ с политиката си да ерозира БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО И ПО-АКТИВНО от БСП управлението точно с такива кампании и клеветеше България в ЕС получава все по-ниски резултати на изборите!
  По демагогия надминахте и червените си другари.

 95. 95 Профил на Мъката на моди
  Мъката на моди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  1. Кои са тези Демократичните сили, които гласуваха за Радев и Мая ли? 2. Посочи конкретно очернящите кампании и клевети!3. Обясни защо ДСБ с политиката си да ерозира БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО И ПО-АКТИВНО от БСП управлението точно с такива кампании и клеветеше България в ЕС получава все по-ниски резултати на изборите!По демагогия надминахте и червените си другари.
  —цитат от коментар 94 на 4i4oti


  Начи, ще си затворя очите за високомерния тон, с който си задаваш провойативните въпроси. Ще се абстрахирам и от подмятанията, с които са украсени. Ще отговоря единствено защото ми е смешно как си мсилиш, че задаваш някакви въпроси, които биха ме затруднили.

  По въпрос номер 1, няма демократични сили, които да са гласували за Радев или Манолова. И двамата се избират с граждански вот, така че за тях гласуват граждани.

  По въпрос 2, само на прима виста ми идват следните кампании: "Рада Дълбоката", Христо "Бойкикев", порно снимките на приятелката на Игнатов, лъжата за членството в БКП на Атанасов. За "кражбите" на Костов изобщо няма да отварям дума. Последната очерняща кампания е именно тази, в която се включваш с въпрос 1: лъжата за коалиция, подкрепа и т.н. за Мая Манолова.

  По въпрос 3, не се разбира какво искаш да кажеш, може би ти самият не знаеш. За кои конкретни случаи говориш?

 96. 96 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2149 Весело

  До коментар [#95] от "Мъката на моди":

  "Тъй като лидерите на партиите от ДБ няма да кажат, не е политкоректно, ще го кажа аз"

  "Гласувалите за Манолова да гласуват за кандидатите на ДБ на балотажа за районни кметове /успех на всички/, и съответно гласувалите за ДБ да гласуват за Манолова"

  Древен шумерски надпис :)

  Use your Illusion
 97. 97 Профил на Мъката на моди
  Мъката на моди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#95] от "Мъката на моди":"Тъй като лидерите на партиите от ДБ няма да кажат, не е политкоректно, ще го кажа аз""Гласувалите за Манолова да гласуват за кандидатите на ДБ на балотажа за районни кметове /успех на всички/, и съответно гласувалите за ДБ да гласуват за Манолова"Древен шумерски надпис :)
  —цитат от коментар 96 на Saint of Me


  Да, смятай на какво почива цялото ви активно мероприятие, щом тва е най-доброто ви "доказателство".

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2149 Весело

  До коментар [#98] от "Мъката на моди":

  Бай чиляк гледа. И вижда. И зафичква под опашката :)

  Use your Illusion
 100. 100 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#93] от "Мъката на моди":
  Кое е лъжливото твърдение? Че ДБ подкрепиха Манолова ли?
  ОК, да го кажем пунктуално коректно: никога на глас не е заявявана подкрепа за Манолова, но соченето с пръст - гласувай за този не е единствения начин на политическа подкрупа. Когато от двама кандидата ти кажеш - аз не подкрепям единия, това е ПОЛИТИЧЕСКА подкрепа за другия кандидат. На изборите БД не подкрепиха кандидата на ГЕРБ и СДС. ОК, това си е тяхно право. Но точно неспособността да се носи отговорност за политически грешки стопява електората на т.н. десни.
  Иначе на думи сте царе и царици.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK