Адвокат Милен Ралчев: Разследване на средствата за автомобила не може да е в това за катастрофата

Адвокат Милен Ралчев: Разследване на средствата за автомобила не може да е в това за катастрофата


Арестите на майката и спътниците на шофьора във връзка с катастрофата, в която загина Милен Цветков, предизвикаха въпроси, с които "Дневник" се обърна към юристи. Адвокат Милен Ралчев изключи задържането на двамата спътници на шофьора Кристиян Николов да е във връзка с инцидента. А за майката коментира (интервюто е взето, преди да й бъде повдигнато обвинение), че от публично известната информация не може да се направи извод за извършено административно нарушение.) По-късно, когато се свързахме с него за уточнения след обвинението на Десислава Николова, той каза само, че явно е бил лош пророк по отношение наказателната отговорност на майката, а размерът на паричната гаранция остави без коментар. Милен Ралчев е адвокат от Адвокатска колегия - Варна, втори мандат член на Висшия адвокатски съвет и от 27 години работи основно по дела за пътнотранспортни произшествия.
Какво е Вашето обяснение на арестите на спътниците на шофьора, който причини катастрофата, отнела живота на Милен Цветков?


- Изключвам възможност задържането на спътниците на водача да е във връзка с инцидента. Поне аз не мога "да родя правна конструкция" за тяхна съпричастност.


Причиняването на смърт по непредпазливост поради допуснато нарушение на Закона за движение по пътищата /ЗДП/ е престъпление по чл. 343, ал. 1, б. В от НК, а когато е извършено от лице след употреба на наркотици, съответно по чл. 343, ал. 3, НК. Предметът на доказване по тези дела е свързан с установяване наличието на престъпно деяние по транспорта - налице ли е допуснато нарушение (умишлено действие или бездействие) на конкретно правило за поведение, свързано с транспортната безопасност (обичайно по ЗДП), което да е причинило резултата, съответно други обстоятелства, които имат значение за отговорността на обвиняемия, включително относно семейното и имущественото му положение.
Разследването на произхода на средствата за купуване на автомобила по какъв начин е свързано с произшествието?


- Не намирам правна възможност и законово основание в хода на образуваното наказателно производство за разследване на непредпазливо деяние по транспорта да се извършва паралелно разследване за установяване произход на средствата, с които е закупено пътното превозното средство, управлявано от водача, привлечен към наказателна отговорност по чл. 343 НК. Такова разследване (ако са налице предпоставките ) следва да има самостоятелен характер.


Беше задържана майката на шофьора, подобни арести срещате ли във вашата практика?


- Наказателната отговорност е лична. Затова и не намирам законово основание за задържане на майката на водача, уличен в престъпление по чл. 343 НК. Доколкото разбирам, се касае за полицейското задържане за срок от 24 часа на основание чл. 72, ал. 1 от Закона за МВР, което е принудителна административна мярка (ПАМ).

Заповедта, с която тя се налага, е индивидуален административен акт и подлежи на незабавен съдебен контрол относно нейната законосъобразност. Такива мерки обикновено се предприемат за предотвратяване и преустановяване на административни нарушения, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях.


Бел.авт. - във вторник вечерта на майката беше повдигнато обвинение, че е предоставила джипа на сина си, който е бил под въздействието на наркотици.


Тоест тези мерки имат превантивен характер?


- Да, целта е да осуетят възможността за извършване на други нарушения. Изнесената в публичното пространство информация не дава основание за извод за извършено административно нарушение от майката на водача, включително по чл. 102 от ЗДП - предоставяне на превозното средство на лице, което е употребило наркотици. (Това е именно обвинението към майката - бел. ред.). Ако автомобилът е собственост на юридическо лице, не е налице хипотезата и на чл. 171 ЗДП - за прекратяване регистрацията на МПС, тъй като водачът не е бил негов
собственик.


Имате ли данни колко често пътнотранспортни произшествия с пострадали лица са причинени след употреба на наркотици или алкохол?

- Статистическа информация трябва да има Главна дирекция "Национална полиция". Масово тестване на водачите за употреба на наркотични вещества започна едва след приемането на Наредба № 1/2017 г. за реда за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества. Такава проверка полицейските органи започнаха да извършват винаги при пътни инциденти с пострадали лица. Смятам, че евентуална статистическа информация за този кратък времеви период няма да бъде нито представителна, нито основа за достоверен анализ.

Адвокат Милен Ралчев

© Висш адвокатски съвет

Адвокат Милен Ралчев


Ще си позволя да отбележа, че през последните 4 години броят на смъртните случаи в страната при транспортни инциденти е 600-650 души на годишна база, без да бележи ръст. Не разполагам с информация колко от водачите, причинили пътен инцидент със смъртен резултат, са след употреба на алкохол и/или наркотици.
Какви с Вашите впечатления за борбата с дрогата сред младите и уязвимите, като се има предвид, че употребата води често до престъпления?


- Не ми е известна национална стратегия, политика или друга форма на обществена ангажираност в борбата срещу употребата и разпространението на наркотици сред младите и най-уязвими членове на обществото. Проблемът е изключително сериозен и многопластов. Медицинската страна на този въпрос, социално-икономическият му аспект и, разбира се, юридическата му страна предполагат комплексен подход и ангажираност за неговото овладяване.


Да се върнем на терена на транспортните престъпления - какво се прави на практика за овладяването им?


- Обикновено борбата с престъпленията по чл. 343 Б и 343, ал. 3 НК след употреба на алкохол или наркотици е насочена единствено към увеличаване размера на санкцията. Без да се подценява сериозността на тези престъпления, ще посоча, че изкуственото завишаване на наказателната репресия спрямо извършителите не е от естество да способства за намаляване на броя на инцидентите, а още по-малко на жертвите по пътищата.


Смъртният резултат при пътнотранспортно произшествие и наказването на извършителя е крайното и най тежкото проявление на неправилна дейност по транспорта и несъобразяване с установените правила.

Решението за завишаване на репресията по НК следва да е последната и крайна стъпка от поредицата мерки.
А кои мерки трябва да са предшестващите?
- Мерките следва да започнат, на първо място, от анализ и промени на нормативните изисквания за придобиване на правоспособност, като водач на МПС, контрола по транспорта, дейността на съответните служби в МВР, адекватното и своевременно наказване на административните нарушения.

Необходим е задълбочен анализ на резултатите от превантивната дейност на "Пътна полиция" при МВР, включително относно конкретните причини за настъпилите инциденти - превишение на скорост, техническа неизправност на МПС, несъобразяване с фактори за безопасност, липса на правоспособност, недобро стопанисване на пътищата, липсата на маркировка, употреба на алкохол, употреба на наркотици, нарушения, допуснати от пешеходци, причинили инцидент, и т.н., както и анализ на административно-наказателната дейност. При този анализ бих препоръчал и възрастов профил на нарушителите.

Действително следва да бъде намерен начин за намаляване на броя на лицата, които управляват моторни превозни средства под влиянието на алкохол, наркотици или други упойващи вещества, но това не следва да става за сметка на неоправдано с оглед тежестта и характера на деянието завишаване на предвидените в закона наказания.


Как да се отговори на обществената потребност от превантивни мерки?


- Трябва да бъдат използвани други методи - например организиране на информационни кампании,
въвеждане на програми за превенция в основните и средни учебни заведения, предвиждане на алтернативни по вид наказания (например по-широка възможност за използване на наказанието "пробация" при формалните престъпления, в това число създаването на програми, които да помагат на зависимите от алкохол и наркотици да преодолеят състоянието си) и др., които биха могли да способстват за правилното формиране на индивидуалното съзнание за мястото и значението на проблема.


Как очаквате да протече разследването на това жестоко трагично произшествие и внасянето му в съда - виждаме, че първоначалната енергичност на прократурата породи въпроси?


- За пореден път виждаме как общественият интерес към разследване по досъдебно производство се отразява на "енергичността на прокуратурата". Дано желанието за срочно приключване на разследването и разкриване на обстоятелствата по случая не бъдат за сметка на неговото качество.


Мнение на адвокат Калин Ангелов по темата - тук.
Още за обвинението и какво се знае за катастрофата - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Жалко за Милен !
  Ако убития беше син на депутат от БСП, цялото ДСБ щеше да се радва. А г-жа Козелич щеше да му даде думата за да се оправдава. Еле па, ако убиецът беше англоговорящ…БХК щеше да го предложи за личност на годината.

 2. 2 Профил на okx24648652
  okx24648652
  Рейтинг: Неутрално
 3. 3 Профил на okx24648652
  okx24648652
  Рейтинг: Неутрално
 4. 4 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Според мен е редно да се направи една проверка на всички каращи нови коли над 80к лева, ако са чисто нови и над 40к, ако са "втора ръка". Що народ укрива доходи, не е истина.

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  Тоя келеш ще отнесе, по мое предчуствие и преценка, поне 7-8 лазарника. Да не забравяме, че е от обкръжението на нарочения и изпаднал в немилост пред шайката на ГЕРБ- Минко Апаша...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Гешевска работа. Той толкова може.

 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Що да не може? Много моля неподготвени юристи да не се изказват по такива теми, които явно не саи познати ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Не може по закон.Но щом прокуратурата казва-може.Вярно съдът после ще оправдае жената -тя не може да носи отговорност ,освен ако не се докаже че е присъствала на взимането на наркотик и му е дала ключовете.Трябва да са и двете действия едновременно.Не може да е дала ключове преди 3 години и после да и се търси отговорност.Но нищо-хората са доволни ,а и после след оправдателната присъда ще можем да оплюем лошия съд-ние ги фаштаме те ги пускат.

 9. 9 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Търсенето на хватки ,вратички и тълкувания едва започва. В този материал се коментира, отново от юристи ,че КН може да бъде оправдан за неумишлено причиняване на смърт и това да се замени с тежка телесна повреда.
  https://trud.bg/свидетел-оправдава-убиеца-на-милен-цв/

  Не отговарям на хейтъри.
 10. 10 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Лозан не се ли е изказал? Ченалова? Двете каки не пускат ли записи от разговори с Милен? Връзката вилата в Барцелона - КЮ7мицата на винения юнак не е ли ясна?
  Спите, ей!

  ВиpOcолог, "бегом, кpъгом и xодом маpш", можеш да наpеждаш единcтвено на "Любов - 60"
 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Доста слаба прокурорска работа. Обвиненията срещу майката и спътниците на извършителя са смешни и няма да издържат съдийска проверка.

 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Що да не може? Много моля неподготвени юристи да не се изказват по такива теми, които явно не саи познати ...
  —цитат от коментар 7 на Нефертити


  Ти си толкова юрист, колкото аз съм космонавт.

 13. 13 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#1] от "hrx16647690":

  е па битивито още сабаахлем
  почнаа да лъскат имиджа на убиецо
  поканили адвокатчето сбийш ли
  онуй адвокатчето къде вчера го видяхме на фотоси
  пред ареста с Ауди и с фанела KARL LAGERFELD
  кату плакат

 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Търсенето на хватки ,вратички и тълкувания едва започва. В този материал се коментира, отново от юристи ,че КН може да бъде оправдан за неумишлено причиняване на смърт и това да се замени с тежка телесна повреда. https://trud.bg/свидетел-оправдава-убиеца-на-милен-цв/
  —цитат от коментар 9 на deviant


  Това не са хватки, а състав на конкретно престъпление в НК, причинщване на тежка телесна повреда, от която е произтекла смърт. Има логика. Последната дума ще имат съдебните медици.

 15. 15 Профил на Ksharp
  Ksharp
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  С две думи: как майка му е купила джипа няма отношение към ЛИЧНОТО престъпление на наркоманизирания водач.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  "Адвокат Милен Ралчев: Разследване на средствата за автомобила не може да е в това за катастрофата"

  Обичам адвокатите да ми обясняват като на инженер.

  Естествено, че не може - ако става дума за чл. 343 от НК - причиняване на смърт в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества.

  Което не значи, че произходът на средствата не може да бъде разследван въобще - това може да бъде обект на отделна проверка от страна на Икономическата полиция и НАП. Включително и за изясняване дали не става дума за скрито разпределине на печалбата и за избягване плащането на ДДС.

  Но пък ако става дума за разледване по чл. 116 от НК - убийство - ал. 10 - извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група - то автомобилът се явява оръжие на престъпението и разследването на средствата за неговото закупуване е не само възможно, но и задължително.

  И едно конструктивно предложение - и прокурорите, и адвокатите да запазят пледоариите си за съдебната зала и да не бързат да ги произнасят в медиите. Защото иначе се поражда впечатлението, че и едните, и другите се стремят чрез общественото мнение да предрешат присъдата на съда. Навярно защото не са много убедени - едните във вината, а другите - в невинноста на този, когото обвиняват или съответно защитават.


 19. 19 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#18] от "Един препатил":

  Взе леко да фантазираш.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 2120 Весело

  Ми то е накак логично това разследването "на средствата за автомобила"да "не може да е в това за катастрофата".
  Най-малкото- "блестящия студент" не го е платил тоя автомобил.
  Пък и нито автомобила, нито парите са виновни за деянието. Макар за поведението на дееца на деянието да имат своя дял. Ма т'ва вече е друга бира.

 22. 22 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  "- Изключвам възможност задържането на спътниците на водача да е във връзка с инцидента. Поне аз не мога "да родя правна конструкция" за тяхна съпричастност."

  да, те не са държали волана или натискали педала, но може да са доставили и предоставили дрогата, а това е подсъдно. мисля, че от този инцидент ще се пръкнат няколко досъдебни производства.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#19] от "von_seeckt":

  До коментар [#18] от "Един препатил":Взе леко да фантазираш.
  —цитат от коментар 19 на von_seeckt


  Кое смятата, че е фантазия:

  - Разследващите да започнат да проведат разследванията както трябва - с разглеждане на всички вероятни версии и предоставяне на годни доказателства?

  - Или прокуратурата и адвокатите да започнат да си вършат работата първо в съдебната зала пък после да приказват в медиите?

 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#19] от "von_seeckt":
  —цитат от коментар 23 на Един препатил


  Версии много, само че за да ги съставяш трябва поне да имаш някакви данни, индиции, че са възможни.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Е, като не може да е "в него", ще е отделно. Къде е всъщност проблемът?

 27. 27 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 18 Неутрално
 28. 28 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Разбира се, че става дума за съвсем различни неща, но възникна и този въпрос след катастрофата, след като фирмата, която частност е джипа дни наред не е внасяла данъчни отчети в агенцията по вписванията.

 29. 29 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 18 Неутрално

  дневник: комунистическа върхушка от всички страни - не могат да ви раследват друзя, ще ви пазим със статийки. Иначе сме принципни, трябва да се реформират нещата!

 30. 30 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Този “адвокат” е коментирал само откъдлечни обстоятелства и твърдения от медиите, а не материалите по делото, нито юридически и фактически състави извън конкретната причина за обраУването им, а именно: за притежание на наркотици има в действащия НК ясни текстове и възможност за ангажиране на наказателна отговорност. Ползванвто на автомобил, регистриран на името на дружество е квалифицирано като стопанско престъпление в НК, укриването на веществени доказателства, от значение за изхода на делото също!! Какво не е ясно в действията на прокуратурата?

 31. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Не разбирам настървението с което Петя се опитва да дири жертви на прокуратурата дори и сред съмнителни милионерки и съдружнички на разследвани за машинации. Разбирам неистовото желание да се говори за прокурорска диктатура, бухалки и пр, ама може малко по-добре да си подбира казусите. С тази всеядност само подкопава своята теза.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 32. 32 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 304 Неутрално

  С тези смешни арести прокуратурата прикрива собствената си некомпетентност .Чист ПиаР. Юридически са просто нелепица- ама като си учил в милиционерското... Да не говорим за отговорността на властта по превенцията на такива нарушения.

 33. 33 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  "Не намирам правна възможност и законово основание в хода на образуваното наказателно производство за разследване на непредпазливо деяние по транспорта да се извършва паралелно разследване за установяване произход на средствата, с които е закупено пътното превозното средство"

  Да, но ако това е фирмен автомобил на едноличен търговец или дружество, и по показания на майката на извършителя, която отрича да го е предоставяла на пристрастения си към наркотици син, значи автомобилът е откраднат и това би било утежняващо вината и напълно свързано с престъплението обстоятелство.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 34. 34 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  "Не ми е известна национална стратегия, политика или друга форма на обществена ангажираност в борбата срещу употребата и разпространението на наркотици сред младите и най-уязвими членове на обществото."
  "- Трябва да бъдат използвани други методи - например организиране на информационни кампании,... предвиждане на алтернативни по вид наказания (например по-широка възможност за използване на наказанието "пробация" при формалните престъпления..."

  Тези са млади, да, но не изглежда да са от най-уязвимите членове на обществото. Изобщо отговорите в това интервю звучат доста неприятно, пък и адвоката дава акъл как да се променят законовите мерки, което ама никак не е негова работа. От изказването силно си личи с какво се занимава - да измъква мамините синчета от присъда.

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#24] от "von_seeckt":

  Извинете - версиите първо са вероятни и според фактите и инидкациите се проверява дали са възможни.

  А фактите и индикациите няма как да ги имате с широко затворени очи.

  Общ пример - за разследващите версията, че съпругът е застрелял намерената с огнестрелни рани негова съпруга е вероятна дори и без да са го сварили с димящ пистолет до тялото ѝ.

  Конкретен случай - версията в катастрофата с Милен Цветков да има умисъл и да става дума за убийство, а не за нещастен случай е вероятна не само теоретично, но и поради фактите и индикациите съдържащи се в начина, по който се е случила.

  Работата на разследващите е да проверят всички вероятни версии и отхвърляйки невъзможните да потвърдят възможните, след това да проверят всички възможни версии и отхвърляйки неверните и недоказаните да потвърдят тази, която според тях е вярна защото може да бъде доказана.

  Говорим за разследвнето и за начина, по който от всички вероятни заподозрени то трябва да посочи възможните обвиняеми.

  Друг е въпросът, че след това прокурорът трябва да прецени дали събраните доказателства ще са достатъчни в съда и дали обвиняемите да станат подсъдими.

  А накрая съдът ще реши дали подсъдимите да бъдат осъдени или оправдани.

  Според мен това е редът за въздаване на правосъдие - обръщането на реда или прескачането на етапи не може да се нарече точно правосъдие.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  Тези трябва да връщат ДК, който са ползвали за този фирмен автомобил. Имал ли е пътен лист при движение в официален празничен ден?!
  Отделно, майката e нарушила правилата на чл. 102, ал. 1, т. 1, пр. 2 от Закона за движението на пътищата, а именно – "на водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно превозно средство се забранява да предоставя моторно превозно средство: на водач, който е употребил наркотични вещества или техни аналози".
  Къде го намерихте този посредствен адвокат?!

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Сякаш става въпрос за четири съвсем различни неща
  1. ПТП завършило със смърт, с утежняващо обстоятелство консумация на наркотици
  2. Двама младежи, намиращи се в колата/причинител са избягали от мястото на ПТП, което не е позволено в Правилника, който ги задължава да окажат помощ
  3. Произход на средствата за закупуване на скъпия таралясник - съвсем без никаква пряка връзка със случилото се
  4. Произход, наличие, използвани начини за придобиване на забранени наркотични средства

  От изброеното само задържането на майката е неоправдано.
  При нормално полицейско дознание полицията следва да поиска разрешение за обиск на домовете на младежите в опит да се открият наркотици и тогава младежите да се привлекат под отговорност по два различни състава.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 842 Неутрално

  И ко стана сеа?
  Бат Лозя ли е режисьор на клипа с коли каки за марихуана в съдебната палата?
  Задаваме безстрашни въпроси само.

  ВиpOcолог, "бегом, кpъгом и xодом маpш", можеш да наpеждаш единcтвено на "Любов - 60"
 39. 39 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николов":

  Петя има задачата да атакува прокуратурата, това е разбираемо. Г-н Прокопиев е в конфликт с прокуратурата (оная КОНПИ) и - на война, като на война! Напълно ги разбирам и не ги осъждам.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 40. 40 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#5] от "venci4":

  да ама съдът който ще го съди няма да е личният съд (специализирания) поради което не съм убеден, че ще наложат наказание в средата. Млад извършител, неосъждан, учи висше образование, с позитивни характеристични данни - зависи и какво ще излезе от съдебно-медицинската експертиза - по вероятно е ако го осъдят присъдата да от средата към минимума ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 41. 41 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#30] от "Nathan Cohen":

  че те двамата не ги гонят за вещно укривателство, а по 290 НК, (поне такава квалификация са си направили в прокуратурата), отделно прокуратурата никъде не твърди, че някой е държал наркотици в колата (за момента) и тия двамата не ги гонят за наркотици (употребата им все още мисля, че не е престъпление). Тва за автомобила на фирма дето ползването му е престъпление, без да се заяждам а от любопитство - може ли да ме насочиш кой текст от нк визираш?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 42. 42 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#36] от "hamiltonf":

  да ама това на майката е в закона за движение по пътищата и не е престъпление а административно нарушение. Не става ясно как точно прокуратурата объврзва нарушението ѝ със състава на престъплението, в което я обвинява, който предвижда, че нарушението на ЗДвП следва да е допуснато "при управление" на МПС. Не всяко нарушение на ЗДвП е престъпление по НК.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4327 Весело

  До коментар [#42] от "bludniq_sin":

  А за измама с ДДС какво е, пак само административно?!

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 44. 44 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сатана Ликующий":

  По първата ти точка - употребата на наркотици не може да е отегчаващо вината обстоятелство, когато е предвидено в самия състав на престъплението. В случая самото престъпление (квалифицирания състав) е налице само ако водачът е употребил наркотици (или е бил в пияно състояние) така че имай предвид от сега, че съдът няма да разглежда наркотиците като отегчаващо вината обстоятелство.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 45. 45 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#43] от "hamiltonf":

  тва няма нищо общо със самата катастрофа от една страна, а от друга тя не е обвинена в такова престъпление.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#45] от "bludniq_sin":

  А бе, не е моя работа, но заради това:
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8484081 ,
  трябва да ги накажат с цялата строгост на закона, за което може.

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 47. 47 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#46] от "hamiltonf":

  Трябва да ги накажат според закона. Ако имат индикации за други престъпления - да ги разследват и да обвиняват. Тия двамата (отделно шофьорът) може да са абсолютни дупки и пропадналяци в живота, но ако ще ги гониш - гони ги по устав, а не с някакви измислени обвинения за парлама пред гражданЯта ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 48. 48 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  ОК, да оставим настрана въпроса: може или не може.
  Прокуратурата да си зададе въпроса: Целесъобразно ли е?
  Трябва ли внасянето на обвинителния акт срещу Кр. Николов да зависи от разследването на произхода на средствата за покупката на АУДИТО? После и съдебният процес да се бави. Напълно излишно с оглед отговорността на Кр. Николов.

  Да си разследват майката в отделен процес и каквото покаже той.

 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Според мен е редно да се направи една проверка на всички каращи нови коли над 80к лева, ако са чисто нови и над 40к, ако са "втора ръка". Що народ укрива доходи, не е истина.
  —цитат от коментар 4 на chepokalipsis
  Кой да я направи тази проверка ? Онзи, бездомния министър, който живее в мезонет на Гела ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  Адвоката, все едно си казал, че парите за покупката на пистолета, или снайпера, или...РПГ-то на наемния убиец нямат значение. Ами ако са придобити от предишни престъпления, пак ли няма значение?

  мурзилка
 51. 51 Профил на Шоуто на щаба
  Шоуто на щаба
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Изкушението да се правораздава по целесъобразност и за да се отреагира на моментния обществен скандал е голямо, но хората трябва да разберат, че това винаги завършва в тяхна вреда.
  В последно време правото и правната подготовка са натикани някъде в склада и в съдилищата и следствените сгради се вихри пожарникарско-милиционерски симеоновски плам.
  Такъв тип правораздаване завършва с удовлетворяваща тълпата присъда на първа инстанция и такава с обратния знак на последна, когато скандалът е вече забравен.

 52. 52 Профил на dondudat
  dondudat
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#1] от "hrx16647690":

  Нали ти се радваш сега, отрепко въпреки писанията ти!

 53. 53 Профил на dondudat
  dondudat
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Действията на прокуратурата както в доста случаи са нонсенс. Много по-голям резон има да се проверят парите, с които е купена къщата или пък да се провери откъде се е сдобил с наркотици извършителят.

 54. 54 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Тези трябва да връщат ДК, който са ползвали за този фирмен автомобил. Имал ли е пътен лист при движение в официален празничен ден?!Отделно, майката e нарушила правилата на чл. 102, ал. 1, т. 1, пр. 2 от Закона за движението на пътищата, а именно – "на водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно превозно средство се забранява да предоставя моторно превозно средство: на водач, който е употребил наркотични вещества или техни аналози".Къде го намерихте този посредствен адвокат?!
  —цитат от коментар 36 на hamiltonf


  Кой не знае фамилията Ралчеви във Варна? Бащата Борислав, баткото Румен/тамплиер от висок ранг/ и Милен Ралчев. В нета има достатъчно информация за тях, например:
  http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=politics&Number=1946596194

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Според мен е редно да се направи една проверка на всички каращи нови коли над 80к лева, ако са чисто нови и над 40к, ако са "втора ръка". Що народ укрива доходи, не е истина.
  —цитат от коментар 4 на chepokalipsis


  Е, то за това има уж КПКОНПИ, ама...

 57. 57 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Що да не може? Много моля неподготвени юристи да не се изказват по такива теми, които явно не саи познати ...
  —цитат от коментар 7 на Нефертити


  Защото стойността и собствеността на автомобила нямат отношение към катастрофата/престъплението! Казал го е човекът - те следва да са обект на отделно разследване.

 58. 58 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Лозан не се ли е изказал? Ченалова? Двете каки не пускат ли записи от разговори с Милен? Връзката вилата в Барцелона - КЮ7мицата на винения юнак не е ли ясна?Спите, ей!
  —цитат от коментар 10 на Любов Шейсе


  Щом дори ти си си позволил да се изкажеш, не виждам защо споменатите от теб да не го правят. При все, че са доста по-интелигентни и умни от теб!

 59. 59 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#42] от "bludniq_sin": А за измама с ДДС какво е, пак само административно?!
  —цитат от коментар 43 на hamiltonf


  Ти къде видя измама с ДДС? Доколкото е ясно, автомобилът е 6+1 места, т.е. допустим фирмен разход, за който се признава данъчен кредит. Самият автомобил е регистриран като фирмена собственост. Такъв е сега действащият Закон за ДДС и по него няма нарушение, камо ли пък престъпление свързано с измама. Отделно не знаем дали КН няма трудово-правни или служебни взаимоотношения с фирмата собственик на автомобила.

 60. 60 Профил на Ksharp
  Ksharp
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Майката се оказа че вече е имала катастрофа с тая кола, платила си е 1000 лв за счупения крак на потърпевшия и карай яко в насрещното, минавай на червено! Нагли боклици!

 61. 61 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#7] от "Нефертити":

  Предметът на делото е друг, затова. Не може в дело за кражба от магазин, да съдят и собственика на магазина за укрити данъци, да кажем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK