Младен Владимиров, психолог: Когато говори някой експерт, е добре да знаем колко опит има

Младен Владимиров

© Личен архив на Даниел Ненчев

Младен Владимиров"Дневник" се допита до психолози за ефекта от продължаващото извънредно положение, при което е почти задължително да останем вкъщи, а социалните контакти - такива, с каквито бяхме свикнали допреди месец, са напълно ограничени. Днес публикуваме отговорите на Младен Владимиров, който има 15-годишен опит, свързан с индивидуалното и семейното консултиране, а сред следдипломните му квалификации е психологическата помощ при екстремни ситуации.


Как въздейства принудителната изолация на психиката и какви последствия може да има?


- Хората, които са в градска среда, преживяват по-голям стрес от тези, които са в близка до природата среда. Има хора, които са изолирани в панелните си жилища, но и такива, които имат двор пред себе си. Най-силно отражение т.нар. изолация дава при хората, които са имали забързано ежедневие с много социални и интензивни контакти. Те са се зареждали с общуването си и това е било важно за тях. Може би най-големият проблем и напрежение е и за работещата българка, защото сега тя трябва да работи, да е близо до учещото в дигитална класна стая дете, да поддържа дома.
Но няма универсален отговор как социалното дистанциране се отразява. Няма и универсална формула за справяне. Много хора вероятно са се събрали. Това са тези, които просто са натиснали спирачката на бързото си ежедневие и сега са намерили време за нещата, които дългосрочно отлагат - малък ремонт, почистване, време за семейството. Има хора, които преживяват стрес, защото ежедневието им се променя. Нормалният ритъм на комуникация, на динамичност, на мобилност е спрян. Където има и повече от едно поколение, ситуацията вероятно също създава напрежение. Все повече хора започват да се адаптират и да организират защитена, спокойна среда в жилищата, в които живеят. И изчакват това да се промени, да излязат и да започнат живота си отначало. Но това ще бъде и вторият стрес - моментът на ресоциализация.


Има ли времеви праг, след който може да се създаде проблем?


- Много индивидуално е как самият човек го възприема. Вече има една умора от карантината, която се засилва, заради хубавото време и месеците, изпълнени с празници. Освен това ние не можем да натрупваме нови емоции, нови преживявания, с едни и същи хора сме през цялото денонощие и това води до едно изчерпване, до напрягане. Вероятно съчетано с неразрешени в миналото конфликти, съчетано с безпаричие, с употреба на алкохол, цялото това ще бъде преживявано като депресивност, като тревожност.


Може ли човек сам да си помогне, за да разтоварва психиката си?


- Не само, че има, а е задължително да го направим. Трябва да си зададем въпроса кое ни напряга. И да се опитаме или да го контролираме, или да го избегнем, за да не е толкова напрягащо. Давам пример: за мен е много неприятно да готвя, но ще го направя суперинтересно, ще импровизирам, ще използвам нещо по-различно. За мен е неприятно да работя от вкъщи: ще се опитам да си разпределя задачите - ще започна от по-леките, а по-трудните ще преместя към края на деня.


Второто, което може да направим, е да видим кои са нашите стратегии, какво ни помага да се справяме. Все повече хора се обръщат към филми, книги, медитация, спорт, излагането на слънце. Слънцето е много полезно както за нашето психично функциониране и нашето настроение, така и за имунитета, който ни е толкова важен в момента. Никой не ни е забранил да излизаме, забранено ни е да се сближаваме с другите, трябва да спазваме социалната дистанция, но може да си позволим да се разхождаме.


Важно е да общуваме с хора - да се "съберем", за да правим нещата, които сме правили - да изпием по чаша розе или бира с приятели. Или да поиграем на нещо. Опитайте се да дигитализирате, да го създадете като ритуал.


Крие ли тази дигитализация някакви рискове?


- Последните години ние сме свикнали на този начин на общуване. Опасността е, че в подобна ситуация още по-бързо се засилва обменът на фалшивите новини. При всяка криза тук става ясно, че все още нямаме култура да отсяваме неверни информации. Споделяме ги, защото са създали емоция в нас и гледаме да ги пуснем към другите.


В този момент, когато информацията е изключително важна, и при изобилието от мнения и напътствия в социалните мрежи и всякакъв род медии как човек да отсее на кои специалисти да се довери при нужда от психологическа подкрепа?


- В една трудна ситуация всеки ще търси своето място под слънцето. Както при избора на всеки специалист - независимо дали избираме хората, които да ремонтират хладилника ни, автомобила ни, да лекуват нашето дете или психиката, имаме няколко възможни варианта как да подходим. Първо да попитаме близки до нас, които считаме за авторитети, за препоръка.


Вторият вариант е да проверим този човек, който ни е препоръчан или на когото сме попаднали, каква е историята му и ако тя липсва, има само фейсбук страница или интернет сайт, който си е самонапълнил, вероятно това е продукт на извънредната ситуация. Много важно в нашата работа е супервизията, да си правил нещо и след това да си го наблюдавал как се развива и как се случва. Винаги в период на криза излизат хора, които разбират и които са с различни типове специализация от това, което коментират. Всеки в България е въздесъщ и е експерт по всичко. Няма как, когато си учил музика, да коментираш банков сектор.


Когато един човек говори, ние трябва да знаем неговата експертиза и дали има професионален опит. Бих се доверил на хора, които наистина са работили, имат опит и говорят от близка на мен позиция. Бих се доверил на родител, когато ми говори за това как да бъда родител, на лекар, който ми казва как да се грижа за здравето си, на икономист, който е организирал финансови кризи и ми говори как да реорганизирам парите си, за да ми стигнат за по-дълго време.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3618 Весело

  "Младен Владимиров, психолог: Когато говори някой експерт, е добре да знаем колко опит има"
  ============
  "Дневник" са дали трибуна на голям гербаджия. Той намеква, че Борисов е възможно най-добрият премиер, защото никой няма по-голям опит.

  Еретик
 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1952 Весело

  "Младен Владимиров, психолог: Когато говори някой експерт, е добре да знаем колко опит има"

  Интересно кой "експерт" какъв опит има с болест, която се появи преди нчколко месеца и карантина, която не сме виждали през живота си?!

 3. 3 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2082 Любопитно

  този същият ли е, който каза онзи ден по телевизора, че онова надрусано леке-убиец с аудито на мама било протестирало срещу системата

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Аман от читанки
  Едно от последствията е, че догодина ще е почти нулева откъм брачни и извънбрачни деца. Те, при герб и без вируса намаляват, ама сега ще е хептен..

 5. 5 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Поредния въздухар... само до преди 500 год. във Виена професорите цял живот (т.е. 40 год.) са преподавали, че Земята е плоска!
  Е, и?
  Не е въпроса до количеството опит, а до качеството!

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  Ай ся, като, че ли ако имаш експертиза за пожарникар, не може да си успешна мутра.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7545 Любопитно

  Аман от експерте !

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2739 Любопитно

  Не разбрах, Младен Владимиров какъв опит има? 15 години е “чукал камъни” или е съзерцавал “върха на иглата” (за да преброи дяволите върху него)?
  Направил ли е някой психологически увреден/депресирани “директор на водопад” или поне (тото) милионер?

 9. 9 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Това дето "всеки в България разбира от всичко" го казват като и най-логорейните кречетала по форумите, както лелките на пазара, така и този велик специалист по... каквотобешетам

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK