Калоян Стайков, ИПИ: Прави се принципна промяна в данъчната политика без обясними аргументи

Калоян Стайков

© Надежда Чипева, Капитал

Калоян СтайковВъв вторник следобед премиерът Бойко Борисов изненада всички с "политическото решение" нечувано досега, да се намали ДДС за един сектор, който е ресторантьорският и който на практика бе обявен за най-пострадалия. Сред моментална реакция на издателите, в облекчената група попаднаха и книгите. По изчисления на управляващите, с които не е съгласен финансовият министър, това ще струва на бюджета в кризисен момент 150 млн. лв. по-малко. Не се разбра защо мярката не обхваща и други пострадали сектори. По темата разговаряме с Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика.


Отстъпката за ДДС, която обяви премиерът, определено е изненада при толкова години натиск от различни браншове без успех. Вас изненада ли Ви?


- За мен е изненада от гледна точка на това, че самата мярка не изглежда насочена към някакъв съществуващ проблем. Ресторантите са затворени, но не защото хората не могат да си позволят техните услуги, тоест няма някакъв проблем с платежоспособността на населението, ако изключим загубилите работата си. Самата мярка не е ясно какво точно иска да постигне.
Общата идея на всички призиви за намаляване на ДДС, е че това ще намали цените, което пък ще повиши покупателната способност, оттам това ще стимулира потреблението и в крайна сметка ще доведе и до повашаване печалбата на самите компании, Но сега проблемът не е такъв. Първо няма проблем с покупателната способност, хората все още имат пари, а и цялата идея на мерките, които бяха обявени, беше точно тази - да не се губи покупателна способност. Няма ликвиден шок, защото бяха предприети достатъчно мерки, които да позволят разсрочване на кредити и пр. - все мерки, които подкрепят покупателната способност.


И трето, и най-важното нещо, ние не знаем какво ще е занапред потребителското поведение. Ако хората решат да почиват, те са си направили сметка, че това ще струва някакви разходи и така или иначе са решени да го направят. Някаква част обаче ще се въздържат от почивка, ходене по кафенета, ресторанти и т. н., просто защото ще продължат да се притесняват от зараза. Тоест, така или иначе ще се въздържат от потребление независимо от цената.


Освен това все още действат и ще продължат вбъдеще противоепидемични мерки, така че оборът на заведенията ще намалее. Така по чисто обективни причини, колкото и да намалее цената, тя няма как да компенсира намаленото потребление заради намаления брой маси. Като добавим към това и ограниченията за международните пътувания, при които на влизащите се налага карантина, можем да си представим, че самата мярка не е ясно какво точно иска да постигне, ако гледаме от страната на потребителя, защото ДДС все пак е потребителски данък и би трябвало да няма нищо общо с финансите на фирмите. Но ако някой си мисли, че те не са свързани, това просто не е сериозно. Има редица изследвания по въпроса и достатъчно исторически опит, от който се вижда, че масово намаление на ДДС не води до същото намаление при крайните цени, а този ефект се разпределя между доставчика, търговеца и потребителя. Това оспорва основния аргумент, че целта е да се насърчи потреблението.


Така че това няма да подпомогне потреблението. Тази мярка най-вероятно е измислена, за да подпомогне фирмите, но това е безкрайно неефективна и неефикасна мярка.


Вместо това, на този сектор нищо не му пречи да се държи като останалия бизнес в страната, който трябва да разчита на обявените вече мерки - кредити за оборотни средства, мярката 60/40 и т. н. Има достатъчно механизми, на които може да се разчита и не става ясно защо този сектор е по-специален от всички останали.


Аргументът на премиера е, че със заповед на здравния министър на заведенията бе забранено да работят и сега се прави жест към тях...


- Добре, но на доста още сектори им бе забранено да работят, те също ще пострадат, не виждам да се мисли за мерки в тази посока. Най-малкото магазините в моловете също бяха затворени, а не се мисли някой да компенсира тяхната загуба на оборот. И като се отворят, не е ясно дали хората въобще ще се върнат там или ще предпочетат да си поръчат дрехите онлайн от някъде другаде. Така че този аргумент на пръв поглед звучи някак си разумно - понеже са пострадали да им помогнем, но всъщност има преференциално третиране на този сектор и не разбирам защо със същия аргумент да не се направи за фитнеси, кина, театри, за всякакви видове културни дейности, които бяха отменени. И в крайна сметка остава въпросът дали въобще търсенето на тези услуги ще се възстанови. Защото дори и да позволят концертите от другия месец, не е ясно дали посещенията няма да паднат с 10, 20 или 50% и този сектор също да каже, че е пострадал и да поиска същото. Ако се тръгне по тази логика, всеки ще поиска нещо.


Това е и най-силният аргумент във всичките години на финансовите министри, че ако направят отстъпка за един сектор, веднага ще поискат и други...


- Абсолютно. Няма как да се даде преференция не един бранш без веднага да се появят други, които да заявят, че са по-пострадали. Така изведнъж се реши данъкът да се намали и за книгите. По какъв начин те пострадаха, откъде дойде тази идея?


Аргументът е, че и книжарниците бяха затворени и никой не си купуваше книги.


- Добре, ето, с дрехите е по същия начин, наблюдаваме сериозен спад на търговията с дрехи и обувки и те могат да кажат същото. И сега ние виждаме принципна промяна в политиката, която се води - отстъпваме от идеята за широка база на ДДС, липса на преференции и т. н. и въвеждаме преференции с доста странни и селективни аргументи и естествено, че финансовият министър няма да е доволен. А и като се заровим в теорията и практиката на тези данъци, се вижда, че те работят добре при широка база без изключения, и това позволява ниска ставка. Наскоро имаше доста изказвания от различни министерства, разходите няма да се намаляват, което означава, че приходите трябва да се осигурят отнякъде другаде. Тоест или от другите данъци, или увеличаване на общата ставка за ДДС. И двете алтернативи са изключително лоши. Вместо това може този сектор да не се отделя като специален.


Тогава защо премиерът, според Вас, прави такава огромна отстъпка?


- Не мога да кажа, той си каза, че това е политическо решение. На мен ми е трудно да преценя какви са политическите аргументи, мога само да коментирам икономическите. А те в случая са меко казано слаби, направо са неналични. Аз не мога да се сетя за един сериозен аргумент. Това се отнася както да чисто практичния въпрос дали тези инструменти ще доведат до реална промяна и дали ще си постигнат целта и същевременно стои принципният аргумент, че в момента, в който започнат да се диференцират ставки, това създава огромен проблем.


Колко голям в случая може да се окаже този проблем?


- Това е много трудно да се каже, но последната оценка за намалените приходи заради свалянето на 9% на ДДС при хотелите от 2017 г., е за негативен ефект за бюджета от 127.5 млн. лв.


Сега премиерът обяви, че се очаква ефектът да е 150 млн. лв...


- Но заедно с това трябва да имаме предвид, че потенциално това може да доведе до нови искания и до нови политически решения и не е ясно къде е спирката. И другото важно, заедно с тази загуба за бюджета е, че се създават допълнителни възможности за злоупотреби - за източване на ДДС, за деклариране на някои стоки или услуги като такива, които попадат в обхвата на изключенията.


Не е ли логично намаляването на даден данък да стимулира повече субекти да излязат на светло?


- Самата идея, че ресторантьорите признават, че работят не на светло, е абсурдна. Това е един от първите индикатори, че нещо не е наред в цялата ситуация. Това е и вид изнудване - от едната страна е човек, който признава, че не си изпълнява ангажиментите и поставя условие, че ако другият човек иска те да бъдат изпълнени, то трябва да му даде нещо в замяна. Не може икономическите и социалните отношения да работят по този начин, но както виждаме това се случва.


Другото нещо, е че дори да има някакво изсветляване, то може да е по-голямо отколкото е бил сивият сектор. Тоест, изведнъж да се появят стоки и услуги, които не са били в този сектор, но сега просто ще се декларират. И пак казвам, че като се създадат такива изключения, са си налице условията за злоупотреби. Може да намалее, например, недекларирането на трудови доходи или на пълен работен ден, но се създават стимули за други злоупотреби, например за източване на ДДС. Сивият сектор не е някаква хомогенна смес. Той е в различни подсектори - при трудовите доходи, при различни видове данъци, така че сега може да се създадат условия да се изчисти сивият сектор в един от сегментите, но при другите на практика се създават нови.


Да не говорим, че всичко това се прави без оценка на въздействието, не се разбира каква е целта и дали не може по-ефективно да бъде постигната целта по друг начин. И отговорът на двата въпроса е не. Някой е решил, че всичко ще се случи по този начин. Това е безумно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  КОЕ не Ти е ясно на теб бе пич ??? Бойко е готин. Майната му на бюджета, болници, пенсионери, армия и прочее скачат в мизерията, НО Бойко е готин.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  КОЕ не Ти е ясно на теб бе пич ??? Бойко е готин. Майната му на бюджета, болници, пенсионери, армия и прочее скачат в мизерията, НО Бойко е готин.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Икономически аргументи няма, разбира се.
  Но политически има - дружба до края на мандата с коалиционните партньори ВМРО, НФСБ и ДПС, евентуално отърваване от Горанов, който като че ли вече тежи на ГЕРБ.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Виж ти :)) СОРОС капиите ще организират движение в ЗАЩИТА НА ГОРАНОВ. Естествено над всичко ПАЗАРНАТА РЪКА КОЯТО ОПРАВЯ НЕЩАТА. Така не може !! Поръчайте към ИНСТИТУТА: две изследвания ,три стратегии , четири презентации и 10 тим билдинга , май така се прави КОНСЕНСУС. Накара да има снимка на ХОРА , които вдигат по две СРИЧКИ и да пише БОРИМ СЕ .................................:) Изисквания за ПУБЛИЧНОСТ и визуализация.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  +++
  И един вечен аргумент - трябва да се разбърква водата, защото в мътна вода - по-лесно се лови риба !:)

  [email protected]
 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Че решението да се намали ДДС за кебапчиите и пийниците е политическо го прави още по - абсурдно. Не се намаля ДДС за храните, за книгите за IT продуктите, за културата,а най - силно лоби имат кръчмарите!? Абсолютна простотия и простащина!

 7. 7 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Ако за 10 години не сте разбрали , че намаляне на данъците няма да има , това говори лошо за вас.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Явно не си ходил никога за риба, ама си спец! Риба се лови в нормална вода, в мътна е тревожна и не кълве!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Не е готин а е НАЙ-ГОТИНИЯТ !!! Хайде малко по-умно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Идеята за диверсифицирани ДДС ставки не е лоша. В доста държави е така, но не се отнася за ресторанти, кафенета, барове и прочее.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  И ти не си ловил риба в подмолите с голи ръце. Но като за ченгел ти е разбираемо НЕзнанието !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Просто едни наши хора ореваха орталъка, че не могат да си купят нова лимузина и не могат да тунинговат поредната любовница. И Боко клекна, защото от там тръгват много кинти за партията и лично за него. А пенсионерите и хронично болните са извън класацията, защото от тях няма келепир.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":Риба се лови в нормална вода, в мътна е тревожна и не кълве!

  Факт, както е факт и, че приемайки буквално израза си готов за ... улавяне

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Поредните гербаджийски безумия. Каква е логиката на едни браншове да се свали ДДС-то, за други да не се??? Милиционерска логика...

 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Идеята за диверсифицирани ДДС ставки не е лоша. В доста държави е така, но не се отнася за ресторанти, кафенета, барове и прочее.
  —цитат от коментар 10 на tsyrvulan


  Не разбирам, защо трябва да има диверсифицирано ДДС, а не да се намали на всички???? А, най-добре е ДДС да се премахне.

 16. 16 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#14] от "bez_ime2":

  То логика има и то доста силна, със сигурност не е милиционерска. Въпросът е кои браншове да се стимулират и кои не. Явно на България приоритет ще са и евтините кебапчета и пиене, а не лекарства, култура, IT, храни, култура, образование. Отвратително!

 17. 17 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Единственият ефект със стопанско значение от намаляването на ДДС за кръчми и ресторанти ще е повишената ефективност на изпирането на пари от нелегална дейност. В Търново, например, са публична тайна, кои заведения перат пари на нелегални лихвари, кои - на нарко-играчи, кои - пари от проституция; болшинството - от нелегален алкохол. Така е и в Плевен; в Габрово се коментират три като перални на наркопари, в Ловеч - споменавани са ми две като перални на нелегални лихвари, по съвместителство и играчи в дървената мафия. Предполагам така е из цяла България.
  Политическият ефект е заздравяване на спойката на силите, осигуряващи гласоподаването за сикажията и компания с оглед нови избори.

 18. 18 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 817 Неутрално

  И понеже във форума обичат примери от Германия, ето един. Една консерва равиоли в магазина се води Lebensmittel и е със 7% ставка, абсолютно същата консерва в заведение, но поднесена в чиния се води Dienstleistung и е с 19%.

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Весело

  До коментар [#14] от "bez_ime2":То логика има и то доста силна, със сигурност не е милиционерска. Въпросът е кои браншове да се стимулират и кои не. Явно на България приоритет ще са и евтините кебапчета и пиене, а не лекарства, култура, IT, храни, култура, образование. Отвратително!
  —цитат от коментар 16 на zxp53317185


  Страхотна логика демонстрирате, така се строи милиционерска държава... Изключително "силна логика" е да твърдиш, че храната е важна, а кебапчетата не са важни...???

 20. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#19] от "bez_ime2":

  Да, без храна не може, без кебапчета, да! Обяснил съм го по - горе с пример от "мюлюцюнерска" Германия. Съответно в България каймата в магазина трябва да е евтина за да могат повече хора да си я позволят, а не кебапчето в поредната кръчма.

 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  това е интересна мярка - да се намали ДДС на стока / услуга само за участниците в определен етап от продажбата - практически позволява на ресторантьорите да задържат около 8% от сумата на продажбата (с вкл.ДДС, като чиста сума), ако продават на двойна цена от закупената (с вкл.ДДС) в хипермаркета.

  ако продават на четворна цена - около 13-14% от сумата на продажбата остава в ресторанта.

  това е доста прецизно насочено данъчно облекчение - интересно ми е как ще сработи.

 22. 22 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Аргументът е гербррски полулизъм. Работа на парче да се харесаме на някого. Това герберско невежество затри България.

 23. 23 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Политическо решение значи, че иска подкрепа от някоя партия за нещо. ДПС останаха доволни. Аз лично съм за максимално проста данъчна система, а не хиляди изключения. Ако толкова искаха да стимулират четенето може да стане по друг начин. Събираме 12 касови бележки по една на месец (ако искаме да четем значи всеки месец нова книга), пращаме ги с данъчната декларация и получаваме ваучер за книга за Х процента от стойността на касовите бележки. Ето ти реално облекчение за клиента без да променяме данъците.

 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#19] от "bez_ime2":Да, без храна не може, без кебапчета, да! Обяснил съм го по - горе с пример от "мюлюцюнерска" Германия. Съответно в България каймата в магазина трябва да е евтина за да могат повече хора да си я позволят, а не кебапчето в поредната кръчма.
  —цитат от коментар 20 на zxp53317185


  Ама разбира се, електоратът може да яде шишарки и лапад вместо кебапчета, как не се сетих... Ти да не идваш от школата в Симеоново?

 25. 25 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 18 Неутрално

  "Специалистите" от ИПИ не разбират от Икономика. Защо ги питат тогава по икономически теми!?

  niki
 26. 26 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#24] от "bez_ime2":

  Съжалявам, ти си аутист! 😀 Как така не разбра разликата в данъчното облагане за хранителен продукт и за услуга (каквото представлява кебапчето в ресторант). И между другото такова диференцирано данъчно облагане съществува в достатъчно държави от най - напредналите, понеже е един от малкото лостове на държавата за стимулиране на приоритетни браншове в условията на свободен пазар. Вече коя държава кой бранш определя като приоритетен си е съвсем друг въпрос.

 27. 27 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 22 Неутрално

  ".................По темата разговаряме с Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика."

  До тук прочетох. Ще пропусна статията и отивам на мненията. Защото "Институт за пазарна икономика" няма. Има ФОНДАЦИЯ "Институт за пазарна икономика", разбрахте ли, Дневник, ФОНДАЦИЯ. Фондация с основно чуждестранно финансиране, тясно свързана с Дедо Шорош и вредните му неолиберални идеи за световната икономика.
  Ето обективната действителност, Дневник:

  https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF

 28. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Весело

  До коментар [#24] от "bez_ime2":Съжалявам, ти си аутист! 😀 Как така не разбра разликата в данъчното облагане за хранителен продукт и за услуга (каквото представлява кебапчето в ресторант). И между другото такова диференцирано данъчно облагане съществува в достатъчно държави от най - напредналите, понеже е един от малкото лостове на държавата за стимулиране на приоритетни браншове в условията на свободен пазар. Вече коя държава кой бранш определя като приоритетен си е съвсем друг въпрос.
  —цитат от коментар 26 на zxp53317185


  Младеж, доста трябва да четеш за да ми обясняваш какво е услуга и какво хранителен продукт. Но за депутат на ГЕРБ ставаш, за там не се иска да мислиш...

 29. 29 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#28] от "bez_ime2":

  Ама, аз не само съм чел, но и изпит съм полагал по данъци в Германия. Обяснявам ти за последно как е там. Един боквурст в Лидъл е хранителен продукт и се облага със 7% ДДС, абсолютно същият боквурст в будката пред магазина, но поднесен с чиния и прибори се води услуга и го облагат с 19 %.

 30. 30 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 22 Неутрално

  ДДС-то е най-тежкия за администриране и контролиране данък, с най.много режими и изключения. И с най-големи възможности за злоупотреби, които възникват и в двете посоки на движението на стоки и услуги. Но светът вече се е подвел /с изключение на САЩ и още няколко държави/ по лудостта на Франция от 60-те години и премахването на ДДС-то изглежда като че ли невъзможно. А може би, именно защото дава много възможности за крадене, той не се премахва.

 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Спецът, много преди въдицата да бъде открита, риба се е ловяло с мрежа (серкме), и точно в мътната вода ошашавената риба сама скача в мрежата. Оттам е изразът. Знам че за герберите България е създадена 1959-та.

 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#28] от "bez_ime2":Ама, аз не само съм чел, но и изпит съм полагал по данъци в Германия. Обяснявам ти за последно как е там. Един боквурст в Лидъл е хранителен продукт и се облага със 7% ДДС, абсолютно същият боквурст в будката пред магазина, но поднесен с чиния и прибори се води услуга и го облагат с 19 %.
  —цитат от коментар 29 на zxp53317185


  Върни си дипломата и си искай агнето...

 33. 33 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#32] от "bez_ime2":

  В Германия го нямат този обичай с агнето 😉

 34. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#32] от "bez_ime2":В Германия го нямат този обичай с агнето 😉
  —цитат от коментар 33 на zxp53317185


  Как са ти дали диплома, тогава?

 35. 35 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#34] от "bez_ime2":

  Както на теб са ти дали жълтата книжка - по заслуги 😉

 36. 36 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Колкото и да намаляват данъка на кръчмарите - те пак няма да го плащат.
  Например оня циганин, който им е шеф на асоциацията и всеки ден е по три пъти по телевизията, не е регистриран даже по ДДС. Върти си бизнеса през 400 нерегистрирани фирми и не плаща стотинка.
  От друга страна има ресторанти, които са си чисти перачници (срещу къщи има един такъв - Собственост на приятеля на Бойко - Сталийски). Сега разходите за изпиране на наркопари падат наполовина. Честито!

 37. 37 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#36] от "rww11647733":

  Точно така - ресторантьорите ДДС и данък печалба не плащат или само минимум. Сега ще станат и на възстановяване като хотелиерите. Ами цялото зареждане на ресторанта с 20% ДДС , а продажбите / ако има отчетени / с 9% . Хоп !

  caterpillar
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Сега всички ще се подредят на опашката-лекарства, книги, детски дрешки, храни. Няма да смогне на всички. Така е, като не знаеш, защо си сложен на това място. Във всеки случай , не за да се разхождаш цял ден с джипката и да фамилиарничиш с народа.

 39. 39 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Отдавна не бях чел смислен и обоснован анализ.
  Дневник надминаха себе си :)
  Не е необходимо много, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK