Иван Кръстев: Защо по време на пандемията реших да се върна в България

Иван Кръстев

© Цветелина Белутова, Капитал

Иван КръстевИнтервюто е препубликувано от "Дойче веле".


Във Вашата нова книга "Утре ли е вече? Как пандемията променя Европа" споделяте, че сте взели едно неочаквано решение в отговор на призива да се приберем вкъщи - да се върнете в България по време на изолацията. Промени ли се разбирането за дом по време на тази криза?


- Напълно абстрактният въпрос "Къде се прибираш?" за всеки един от нас се превърна в екзистенциално решение. През последните 10 години цялото ми семейство живее и работи във Виена в по-голямата част от времето. Много от нашите австрийски приятели настояваха, че и по време на строгите ограничения трябва да останем в Австрия - най-малко заради качеството на здравеопазването в тази страна.
Но имаше три аргумента, които ни накараха все пак да се върнем в България за този период.


Първото: че чисто инстинктивно в момент на криза искаш да си в познатото място, което ти дава една допълнителна сигурност. Освен това в момент на тежко напрежение човек иска да говори на родния си език.


Второто: че през цялото време те притеснява мисълта за това какво ще се случи с твои близки - майка ми, бащата на съпругата ми. Не, че можем да помогнем, ние не ги виждахме по време на карантината. Но самият факт, че си близо им дава съвсем друга сигурност.


И третото, което ми се вижда изключително важно: че когато стоиш в собствената си страна в момент на радикална промяна, много по-ясно виждаш какво се променя и какво не. Защото познанието за собствената ти страна е напълно различно от познанието за която и да е друга. В никоя друга страна нямаш съученици, роднини, хора, които имат напълно различен живот от твоя и идват от различни социални среди. Когато живееш в чужбина, обикновено ти най-често общуваш с колегите си. А общуването и животът в една-единствена социална група не ти помага особено да си представиш как реагира едно общество като цяло.


Не се ли получи малко парадоксално: почти всеки българин има роднини в чужбина, но въпреки това прибиращите се в България бяха демонизирани поради това, че пренасяли заразата?


- По същия начин много хора в провинцията се притесняваха, че софиянци, които искат да се приберат, също носят заболяването. Парадоксът на цялата тази криза е, че ти си заплашен от тези, които виждаш най-често. Мобилният човек се превръща в естествен източник на страх, защото колкото повече се движиш, толкова по-голям е шансът да се заразиш.


Тази криза е много по-различна от класически кризи, където в центъра е някакъв етнически национализъм. Това не беше случаят сега. Но този страх на хората не би трябвало да се демонизира. Няма нищо по-естествено от това да се опитваш да предпазиш себе си и близките си, ограничавайки общуването с хора, които според теб са много по-високо рискови. Това ще отмине.


Новата Ви книга ще бъде публикувана на 19 езика. В нея обсъждате седемте парадокса на пандемията, но в основата е бъдещето на глобализацията. Една от основните Ви тези е, че пандемията е продукт на глобализацията, но в същото време е и средство за разширяването ѝ. Защо?


- За мен това е най-голямото откритие. Това е криза с много лица. Тя разкри тъмните страни на глобализацията. Виждаме икономическата зависимост като източник на несигурност. Открихме, че сме напълно зависими от медицински продукти, идващи от другия край на света, както и че не можем да разчитаме на тях в момент на криза. Видя се как един вирус, възникнал в другия край на света, може да промени живота на всички ни.


Същевременно обаче наблюдаваме глобализиране на индивидуално ниво. Представете си някой, който не говори чужди езици и живее в малко село, той може да превърти телевизионните канали и да слуша всички тези езици, които не разбира, но да знае каква е водещата новина. Защото целият свят говореше за пандемията.


Започнахме да живеем в свят на глобално съпоставяне. През цялото време сравнявахме какво се случваше в страната ни и как се справя правителството ни със случващото се в другите държави - в САЩ, в Китай, в Бангладеш.


Това отваряне на ума, когато затворихме вратите си, е един от парадоксите, които ме привлякоха.


Казвате, че във времето на икономическа несигурност европейците могат да осъзнаят, че "национализмът е икономически неустойчив". По време на пандемията Швеция избра свой собствен път, но сега виждаме, че е изправена пред същите икономически проблеми като останалата част от Европа. В този ред на мисли: ще играе ли Европейският съюз по-сериозна роля в справянето с предстоящата икономическа криза в сравнение с отминаващата здравна такава?


- Да, вече го виждаме с предложението на Меркел и Макрон. Швеция е класически пример, че каквито и решения да вземе правителството ти, какво ще се случи с икономиката ти зависи от решенията на другите правителства. "Волво" може да продължи да работи, но няма как да бъдат доставени частите. Швеция избра да не затвори икономиката си, но икономическият спад там ще е по-голям от държави, които избраха да наложат изолация - като Австрия и Полша например. Открихме, че в свят на деглобализация имаме нужда от Европейския съюз точно толкова, колкото и в глобализирания свят.


Утре ли е вече?
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Ще доведе ли пандемията до сериозна политическа и социална промяна в различни части на света?


- Социалните конфликти станаха много видими. За първи път много хора по света научиха, че са силно зависими от лошо платените медицински сестри и продавачите в супермаркетите. Коронавирусът изглежда като егалитарен вирус, който може да засегне всички. Но той не убива егалитарно. Възникнаха генерационни конфликти. Докато по време на дебата за климатичните промени младите хора обвиняваха възрастните, че застрашават бъдещето им, сега възрастните генерации казваха на младите: вижте, ние сме по-уязвими и ако вие не се страхувате от вируса, ние се страхуваме.


Кои лидери ще спечелят от кризата? Ще помогне ли тя на Доналд Тръмп да бъде преизбран наесен?


- Здравните кризи основно помагат на управляващите. Опозицията беше маргинализирана на много места. Лидерите, които успяха да обясняват и да си сътрудничат с лекарите и експертите, имаха предимство. Канцлерката Меркел е една от тях. Президентът Тръмп първоначално се опитваше да омаловажи пандемията. Вече не. Трудно е да се прогнозира резултатът от изборите в САЩ, защото не знаем как кризата ще повлияе на активността. Пандемията промени нормалното политическо съревнование. Можеш да харесваш Доналд Тръмп или не, но го виждаш всеки ден по телевизията. Колко често видяхме неговия съперник Джо Байдън?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  Кога се е върнал Иван Кръстев ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  Кога се е върнал Иван Кръстев ?
  -------
  Датата, ако може - че не я видях !

  [email protected]
 3. 3 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И аз съм бил във Виена тази година, супер град. За съжаление на Атена платц не можех да направя желаните снимки, има стротелство и е заградено, май пак ще ходя там. Имат от там много автобусни линии за навсякъде в близките големи европейски градове, респект.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  Всеки българин е винаги добре дошъл у дома си ! Няма друго такова място на света, като това, в което си се родил !

 5. 5 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#3] от "sxn49533317":


  И аз съм бил във Виена тази година, супер град. За съжаление на Атена платц не можех да направя желаните снимки, има стротелство и е заградено, май пак ще ходя там. Имат от там много автобусни линии за навсякъде в близките големи европейски градове, респект.
  —цитат от коментар 3 на sxn49533317


  Аз пък не видях нищо особено във Виена. Красиво е, но ... само толкова. Въпрос на вкус!

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Не може ли ВИЕНА да си ги задържи ?? Как да се изразя по меко...

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  Ако беше се коронасал у чужбина щях да знам отговора. А сега (може би) ще трябва да прочета интервюто... (ツ)

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Ами при нас режимът беше напълно либерален на фона на други държави. Плюс това се оказа, че си произвеждаме доста неща. Цените на храните и количеството им е невероятно. Отделно - интернетът и куриерите издържаха. Отделно се намериха солидни мъже да ръководят кризата. Отделно здравната система /общинска и държавна/ издържа. цените на живота у нас, при собствено жилище , са направо смешни , на фона на тия в други държави. Тук, ако имаш жилище, можеш да изкараш месеца с 250 евро.

  Не съм съгласен да се демонизира Швеция, понеже тяхната икономика се срина от действията на останалите държави. Ако всички бяха избрали да действат като Швеция, икономиките нямаше да се свият дори. Но Швеция е голяма държава , хората живеят раздалечено и сравнително самотно и те си спазват дистанция по- принцип.

  Аз , колкото и пъти да съм бил в развития свят, никога не съм могъл да достигна нива на общуване с местните хора, извън работа, на задоволително ниво. С други може да не е така.

 9. 9 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 600 Неутрално

  защо ли наистина си се върнал, сега да четем за теб, добре си беше в забрава там вместо да проповядваш глобалистки идеи...

 10. 10 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 827 Любопитно

  Всичко е въпрос на избор, но Иван Кръстев много философски е подходил към ситуацията. На мен и през ума дори не ми мина да ходя в България по време на карантината.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 11. 11 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 604 Неутрално
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Преди Турция да обяви военна зона на границата с България

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#10] от "andreas_hofer":

  Там където си как се справяте със ситуацията?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stargate":

  Видя ли им контейнерите за боклук как зеят и смърдят ?

 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  "Здравните кризи основно помагат на управляващите. Опозицията беше маргинализирана на много места."
  Не мисля че това се отнася до шегаджийте подиграващи се с вируса. Политическите теми минаха на заден план, затова опозицията не се чуваше.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 667 Любопитно

  глупости, само паникьорите се върнаха на бегом....

  той се върнал да гледа ''момент на радикална промяна'' - и кой е тоя момент, щото аз промяна не виждам, шиши, доган, каскета и тн си управляват държавата, няма никва промяна

  аз пък нарочно и съвсем осъзнато избрах да остана в чужбина, щото бях сигурен, че в бг униформите ще ми скъсат нервите - и не се излъгах

 18. 18 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "it4":

  Тъпан /побит/

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 19. 19 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  No Place Like Home. Лошото е, че за дома се сещат само когато изпаднат в кофти ситуация.

 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1958 Весело

  Ха-ха-ха-ха! От глобалния кабал изведнъж се завръщаш в бащината къща, изфращяваш копаня чушки с боб, завиваш се с чергата, пърдиш и си го миришеш.

 21. 21 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 783 Любопитно

  Ако книгата на Кръстев е "рожба на пазара", то как преди издаването й се знае че ще се издаде на 19 езика? Явно някакви непазарни (планови) сили действат тук?

 22. 22 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#18] от "Captain Shakespeare":

  недоклатен, искаш да кажеш нещо първосигнално, но виждаш, че не ти се получава...

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Тръмп, като Борисов, всеки ден по телевизията. А какво казват и дали хората искат да ги гледат, и слушат, е съвсем друг въпрос.

 24. 24 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Ако книгата на Кръстев е "рожба на пазара", то как преди издаването й се знае че ще се издаде на 19 езика?
  —цитат от коментар 21 на john_3volta


  И едно време така беше. Имаше хабер по новините "Събраните съчинения на другара Живков бяха издадени на езика суахили"

 25. 25 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  МИ НЕ МИ ЛИПСВАШЕ ТОЯ ИВАН...
  КАТО ГО СЛУШАМ СПИРАМ ДА МИСЛЯ.ЩОТО НЕМА ЗА КВО.
  ТАКЪВ УСЛЕЖНЕН ИЗКАЗ НА СЕМПЛИЧКИ И ДОРИ ЛИПСВАЩИ ИДЕИ Е
  ВБЕСЯВАЩ...
  ВЕ,НАПРАВО СИ КУПУВАЙТЕ ХАЙЕК...

 26. 26 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  МИ НЕ МИ ЛИПСВАШЕ ТОЯ ИВАН...
  КАТО ГО СЛУШАМ СПИРАМ ДА МИСЛЯ.ЩОТО НЕМА ЗА КВО.
  ТАКЪВ УСЛЕЖНЕН ИЗКАЗ НА СЕМПЛИЧКИ И ДОРИ ЛИПСВАЩИ ИДЕИ Е
  ВБЕСЯВАЩ...
  ВЕ,НАПРАВО СИ КУПУВАЙТЕ ХАЙЕК...

 27. 27 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  МИ НЕ МИ ЛИПСВАШЕ ТОЯ ИВАН...
  КАТО ГО СЛУШАМ СПИРАМ ДА МИСЛЯ.ЩОТО НЕМА ЗА КВО.
  ТАКЪВ УСЛЕЖНЕН ИЗКАЗ НА СЕМПЛИЧКИ И ДОРИ ЛИПСВАЩИ ИДЕИ Е
  ВБЕСЯВАЩ...
  ВЕ,НАПРАВО СИ КУПУВАЙТЕ ХАЙЕК...

 28. 28 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  МИ НЕ МИ ЛИПСВАШЕ ТОЯ ИВАН...
  КАТО ГО СЛУШАМ СПИРАМ ДА МИСЛЯ.ЩОТО НЕМА ЗА КВО.
  ТАКЪВ УСЛЕЖНЕН ИЗКАЗ НА СЕМПЛИЧКИ И ДОРИ ЛИПСВАЩИ ИДЕИ Е
  ВБЕСЯВАЩ...
  ВЕ,НАПРАВО СИ КУПУВАЙТЕ ХАЙЕК...

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3643 Весело

  Не знам с кой акъл се е върнал, само като си представя болниците ми е достатъчно да охлади и най патреотичния напън!
  Колкото до книгата, Аман вече с тази книга!

  klimentm
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#8] от "grayeagle":

  И аз това имах пред вид ++++

  [email protected]
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#8] от "grayeagle":

  И аз това имах пред вид ++++

  [email protected]
 32. 32 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Всеки българин е винаги добре дошъл у дома си ! Няма друго такова място на света, като това, в което си се родил !
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Така е, добре дошъл е! Ама сина на Йото Кръстев отдавна не е българин. На това същество не му пука за България. То гледа на страната ни като място от което може да изкарва пари или да напипа някой грант. И разбира се ако може да накара някой тукашен да работи за него.

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Активност ненапразная ;)

  "Иван Кръстев: Защо по време на пандемията реших да се върна в България"

  "Можеш да харесваш Доналд Тръмп или не, но го виждаш всеки ден по телевизията.
  Колко често видяхме неговия съперник Джо Байдън?"

 34. 34 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Всичко е въпрос на избор, но Иван Кръстев много философски е подходил към ситуацията. На мен и през ума дори не ми мина да ходя в България по време на карантината.
  —цитат от коментар 10 на andreas_hofer


  Защо?
  И колко често пишеш в тамошния Дневник, където и да се намираш?

 35. 35 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  До коментар [#19] от "442":

  East or west - home is best!

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Demnad and supply.
  Търсене. Велико търсене... и намиране.

  Пазара просто следва и проактивно предлага.
  Тикан от тайнопланови сили.

  пп
  Нищо общо с конспиративни

  До коментар [#21] от "john_3volta":

  Ако книгата на Кръстев е "рожба на пазара",
  то как преди издаването й се знае че ще се издаде на 19 езика?

  Явно някакви непазарни (планови) сили действат тук?

 37. 37 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#8] от "grayeagle":
  "никога не съм могъл да достигна нива на общуване с местните хора, извън работа, на задоволително ниво"

  Вероятно несъзнателно се създава впечатление за слаба/търсеща позиция. Естествено че и най-тъпия местен (всъщност особено тъпите) ще се прави на некъв леден принц/принцеса при нещата така поставени :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Развит... неразвит.
  Малцина общуват на равни начала с диви орли ;)
  Меншинство: способните да опитомяват

  До коментар [#8] от "grayeagle":

  Аз , колкото и пъти да съм бил в развития свят,
  никога не съм могъл да достигна нива на общуване с местните хора,
  извън работа, на задоволително ниво.

  С други може да не е така.

 39. 39 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сичката Рашковина е на барикадата да пази косъм да не падне от рижата перчемара.
  И Иван и той.
  Как ще изпращят ноември.
  Само едно ох, но може и него да няма.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Весело

  До коментар [#29] от "klimentm":

  Защо ние с теб да не напишем "Защо аз не се върнах по време на пандемията"?
  Признавам си, анулираха ми полетите :-)

 41. 41 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Добре, че е решил да се върне, само да не остане Разочарован.
  Политиката у нас….е селска :-))

 42. 42 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Някък много бързо ги пише книгите г-н Кръстев. Още по-бързо му ги издават.
  Защо?
  До следващата книга...

 43. 43 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Защото ,ако беше се разболял,първо щяха да лекуват австрийците и Иванчо щеше да гледа безнадежно.В България щяха да го приемат веднага в болницата.

 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  До коментар [#40] от "daskal1":

  За вас с Климо не знам, ама съученикът ми , с който 4 години седяхме на един чин и от сигурно 30 години и кусур , живее във Виена беше първият ми приятел, който още на 3-5, 03 ми би оплакване, как се затяга режимът там...................

  [email protected]
 45. 45 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  До коментар [#40] от "daskal1":

  Че затова питах :
  Кога се е върнал Иван Кръстев ?
  -------
  Датата, ако може - че не я видях !

  [email protected]
 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  До коментар [#40] от "daskal1":

  Май излиза пак тарикат, ако се е върнал преди 5-6 март !!!

  [email protected]
 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Весело

  До коментар [#40] от "daskal1":

  Че може и / по традиция / да се запище от дисиденте в патреоте !!!:)

  [email protected]
 48. 48 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Всеки българин е винаги добре дошъл у дома си ! Няма друго такова място на света, като това, в което си се родил !
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Абсолютно!
  За съжаление установих, че много, трагично много малко хора мислят така...
  Вероятно са хора , които никога през живота си не са престояли в чужда държава повече от десет дни.

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#45] от "karabastun":

  Нямам тайни за дати. Аз бях планирал служебно пътуване, обикновено ползвам София като хъб да отида до дестинацията в Европа в понеделник, да си свърша работата и да се върна в петък, за да не усложнявам живота на колегите. Датата на излитане от САЩ беше 22 май т.г.. да бъда в София за 24 май, традиции :-)

 50. 50 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#13] от "mavro":
  До коментар [#34] от "juk35625824":
  Аз съм в Мадрид със семейството ми - жена и деца, родени тук. Тук е нашият дом, работа, училище и детска градина за децата. България е моя родина, да, но моят дом е в Испания, така че нямаше за къде да тръгваме. Не казвам, че не уважавам България или че не се интересувам какво става там, пиша тук в Дневник, както виждате, но пиша и в други форуми на английски и испански и гледам по-трезво и практично на нещата. Опитвам се да не изпадам в крайности, т.е. нито припадам при вида на български флаг или баница и боза, нито пък тая люта омраза към родината. На всички мои студенти казвам, че кирилицата е създадена в България, примерно, но това не означава, че искам да живея в България или пък, че ще изоставя всичко ей така най-безотговорно и ще полетя към България заради една карантина. Да, беше тежко тук, много строга карантина, но я преодоляхме заедно с нашите съседи, приятели и колеги.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 51. 51 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ако книгата на Кръстев е "рожба на пазара", то как преди издаването й се знае че ще се издаде на 19 езика? Явно някакви непазарни (планови) сили действат тук?
  —цитат от коментар 21 на john_3volta


  Иван Кръстев има интересни находки и е утвърдено име. Струва ми се, че на вън го ценят повече отколкото тук поради принципа, че до българския казан в ада няма нужда от дявол, който да препятства българин да изскочи от казана.

 52. 52 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ако книгата на Кръстев е "рожба на пазара", то как преди издаването й се знае че ще се издаде на 19 езика?

  —цитат от коментар 21 на john_3volta

  И едно време така беше. Имаше хабер по новините "Събраните съчинения на другара Живков бяха издадени на езика суахили"[quote#24:"dosetliv"][/quote]

  Голямата разлика е, издаването на татовите съчинения се ФИНАНСИРАХА ОТ БЪЛГАРИЯ.

 53. 53 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Струва ми се, че на вън го ценят повече отколкото тук поради принципа, че до българския казан в ада няма нужда от дявол, който да препятства българин да изскочи от казана.
  —цитат от коментар 51 на 4i4oti

  Чудя ти се, навярно си пълнолетен, как може да повтаряш тази УНИКАЛНА ИДИОТЩИНА...

  Защото това означава, че НИКЪДЕ другаде по света не съществува завист, подлост, омраза, съперничество, мръснишки номера и пр. и пр.

  Затова давам и моя любим пример - ако е това, което си изръсил е вряно, то значи ти твърдиш, че САМО в България се изневерява...
  Я ся, кажи пред всички тук - САМО в България се изневерява...
  Кажи го, де!
  Защото вече го каза, с цитирано от мен от твоето съобщение...

  ----
  Затова моят съвет към теб - не давай ухо на идиотщините, бълвани от влюбените в Георги Чернев, за насаждане на ненавист и омраза към всичко българско. Какво правят влюбените в Георги Чернев - вземат нещо лошо, което е валидно за всички времана и при всички народи, и казват това става САМО в България, това го правят САМО българите и пр.

 54. 54 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Има една приказка за Наполеон...
  Някакъв пруски генерал избягал от пруската армия и се присъединил към Наполеон...
  На една вечеря пруският генерал по едно време започнал да обяснява и да се хвали със своя акт на преминаване от едната войска към другата...

  Издебвайки една пауза Наполеон изрекъл достатъчно силно, за да бъде чут от когото трябва: Предателството одобрявам, предателите - презирам...

 55. 55 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1669 Весело

  Всеки българин е винаги добре дошъл у дома си ! Няма друго такова място на света, като това, в което си се родил !
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Прав си!
  Щом и соросовите стипендианти го прозряха, дано им се пренасочи либертоносната парадигма и грантова дезиориентация!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 56. 56 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#17] от "carmello":

  Нищо не се е върнал да гледа. На него взеха да гледат, като на междугалактически политолог.
  Ако му е чел някой неща отпреди 10г ще си помисли сега, че е минал през чистилището, а всъщност не е и мръднал.
  Айде мерси за "сензацията", че И.Кръстев се върнал, рискувайки здравето си в нашата здравна система.

 57. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2365 Неутрално
 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2365 Неутрално
 59. 59 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ами при нас режимът беше напълно либерален на фона на други държави. Плюс това се оказа, че си произвеждаме доста неща. Цените на храните и количеството им е невероятно. Отделно - интернетът и куриерите издържаха. Отделно се намериха солидни мъже да ръководят кризата. Отделно здравната система /общинска и държавна/ издържа. цените на живота у нас, при собствено жилище , са направо смешни , на фона на тия в други държави. Тук, ако имаш жилище, можеш да изкараш месеца с 250 евро. Не съм съгласен да се демонизира Швеция, понеже тяхната икономика се срина от действията на останалите държави. Ако всички бяха избрали да действат като Швеция, икономиките нямаше да се свият дори. Но Швеция е голяма държава , хората живеят раздалечено и сравнително самотно и те си спазват дистанция по- принцип. Аз , колкото и пъти да съм бил в развития свят, никога не съм могъл да достигна нива на общуване с местните хора, извън работа, на задоволително ниво. С други може да не е така.
  —цитат от коментар 8 на grayeagle


  добри и икономиките на другите да работеше, продажбите на Волво пак щяха да спаднат. Хората ограничават излишните покупки. По-важната поука от Швеция е, че хем не спасиха икономиката, хем умря доста повече народ от обичайното. За капак, изследванията които правиха не показаха наличие на придобит стаден имунитет.

 60. 60 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1586 Любопитно

  Тръмп, като Борисов, всеки ден по телевизията. А какво казват и дали хората искат да ги гледат, и слушат, е съвсем друг въпрос.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Росо ти ли си "хората" не разбрах?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 61. 61 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 744 Неутрално

  - За мен това е най-голямото откритие. Това е криза с много лица. Тя разкри тъмните страни на глобализацията. Виждаме икономическата зависимост като източник на несигурност. Открихме, че сме напълно зависими от медицински продукти, идващи от другия край на света, както и че не можем да разчитаме на тях в момент на криза. Видя се как един вирус, възникнал в другия край на света, може да промени живота на всички ни.
  ................
  Ако Кръстев това едва сега го е открил няма да загубя нищо ако не си купя книгата му.
  Без да се броя за световно известен политически анализатор като него винаги съм смятал че алчността на акционерите която за намаляване на разходите изнесе повечето производства извън Европа е нещо което в крайна сметка отслабва Западния свят и дава наготово технологично предимство на съперниците ни от Азия.
  А освен мен сигурно поне 90% от пишещите в този форум мислят така.

 62. 62 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#8] от "grayeagle":

  “ Отделно се намериха солидни мъже да ръководят кризата. Отделно...”
  ——
  Можеше да не “отделяте”толкоз подробно . Можеше да скандирате простичко: “Да живее ГЕРБ !”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 63. 63 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Кръстев послъгва. Върнал се е защото е сметнал, че тук има по-добър шанс за оцеляване по две причини:
  1. разрастването на епидемията тук беше много по-бавно от САЩ където Тръмп им казваше до март, че това е някакво вирусче. Винаги по време на пандемии се бяга от градовете към селата тоест към по-малка концентрация на хора.
  2. сметнал е с колко пари разполага там и какво медицинско обслужване е могъл да получи и сметката не е излязла задоволителна. По-добре в селската болница ама да ти дадат кислород без пари, отколкото да те оставят да умреш (Швеция) или да ти съдерат финансово кожата после (САЩ за недостатъчно осигурени временно работещи).

  Та може да ни пише 10 листа есе на тема "Аз що се върнах", но горните две са истинските причини.
  Само за протокола ако бях на негово място щях да постъпя точно по същият начин.

 64. 64 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Има една приказка за Наполеон...Някакъв пруски генерал избягал от пруската армия и се присъединил към Наполеон...На една вечеря пруският генерал по едно време започнал да обяснява и да се хвали със своя акт на преминаване от едната войска към другата...Издебвайки една пауза Наполеон изрекъл достатъчно силно, за да бъде чут от когото трябва: Предателството одобрявам, предателите - презирам...
  —цитат от коментар 54 на Аскет


  И смисълът какъв е - че Иван Кръстев е предател?

  Кого и какво е предал?

  Или по навик всеки дето е изкарал известно време на запад от Калотина е "предател"? Тези времена, слава богу, приключиха, ама на някои са им още в главите.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 65. 65 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Повечето коментари обясняват защо край българския казан в ада нямало пазачи. Завистта и злобата е видима с просто око.

  Не съм голям фен на Иван Кръстев въпреки, че умее да пише добре. На мен не ми харесва, че статиите му са смесица от верни наблюдения и тонове "всичко е толкова комплексно - направо нерешимо" добавено за вкус. Добър е в това да вижда проблеми - но като цяло в статиите му липсват предложения за решаването им.

  Но не мога да не му призная очевидното - че той е от малкото български интелектуалци, които са пробили на Запад. Не са много българите, чиито статии излизат в Ню Йорк Таймс.

  А за връщането му в БГ - едва ли е трайно и едва ли е продиктувано само от епидемията. Просто за всеки, който може да работи от дистанция България е добро място за живот. Говоря от собствен опит. След над 20г изкарани в чужбина от няколко месеца насам аз прекарвам повечето време в БГ. Не знам дали това ще е окончателно, но за сега предимствата спрямо Лондон са повече от недостатъците.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 66. 66 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#53] от "Аскет":

  Радва ме родолюбието ти и бащинския импулс да ме посъветваш, но твоята логика ми прилича на: щом като 2+2=4 следва, че съм гениален. Потърсих без успех да разбера нещо за Георги Чернев и се сетих за твърдението: "всички хора са добри само съседите им не са". Тук ме отвращава гаврата с достойни хора, в културния свят ги уважават.
  Бъди здрав и защитавай читавото българско!

 67. 67 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Напук на всички призиви да си стоим по домовете, т.е. да не пътуваме извън мястото където ни е заварила пандемията?!? От толкова интелигентен човек не очаквам да не може да направи разлика между 'връщане' и 'стоене'...

  България е родина за много, но не за всички е дом.

  Stupidity should be painful
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK