Младен Владимиров, психолог: Младежите са все по-самотни, родителите - по-амбициозни

Младен Владимиров

© Личен архив Весела Фламбурари

Младен ВладимировБългарските деца са на последно място по подкрепа, която усещат от родителите си и на последните места по подкрепа, която чувстват, че получават от близките си. Това показват данните от скорошно проучване на Световната здравна организация, проведено сред 227 441 ученици на възраст 11, 13 и 15 години от 45 държави. За България в национално представителното проучване са обхванати 5 242 ученици от 5, 7 и 9 клас от цялата страна. Едни от най-важните резултати за българските тийнейджъри, които докладът разкрива, е че те са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранно започване на сексуалния живот.


За коментар "Дневник" потърси психолога Младен Владимиров, който има 15-годишен опит, свързан с индивидуалното и семейното консултиране,


Кои са най-големите проблеми на тази възраст?
- Както показва изследването, съвременните тийнейджъри имат екзистенциална самота. Не намират подходящите социални връзки и взаимодействия, от които имат нужда. Възрастта на пубертета е социалната възраст, в която групата на връстниците е основният фундамент за личностно развитие. Т.нар "референтна група" или група на връстниците е огледалото на младежите, в което те се оглеждат. Невъзможността да намериш такава група, която да ти дава необходимата обратна връзка води до проблеми с идентичността, изкривена самооценка, преживяване за неуспех, самота.


Съвремените млади хора преживяват самотата си чрез социални мрежи, онлайн игри в мрежа, търсене на силни усещани чрез психоактивни вещества, промискуитет (практиката на безразборен избор; най-често терминът се употребява за сексуалните контакти - бел. ред.). Възможни са и развитие на хранителни разстройства като орторексия и анорексия.


Как си обяснявате факта, че не усещат да имат подкрепа от приятелите си?


- Приятелите вече са на клик и лайк разстояние. Това обаче не е достатъчно. Мрежите не могат да бъдат пълноценен заместител на липсващия друг, на връстника и неговото присъствие. Мрежите имат и свойството да създават нереалистични представи, често пъти изкривени, пипнати с филтър или преекспонирани.


Съвремените деца са със силно изразена индивидуалистичност. Доста по-интроспективни (водени от своите чувства) и доста по-слабо емпатични (разбиращи и свързващи се с чуждите чувства и преживявания) . Все по-често сме свидетели на деца, очевидци на насилие или тормоз над техен съученик, на когото не само не помагат, но дори и вадят телефони да снимат, вероятно защото желаят преживяват повторно "удоволствието" от видяното насилие и страдание.


Доколко децата робуват на амбициите на родителите си? Могат ли да отсеят своите желания и кога започват да ги губят и да ги препокрият с тези на родителите си? Това ли е причината като пораснат да не знаят какво чувстват, какво искат?


- Все повече български семейства избират да отглеждат едно-единствено дете. Причините са различни, но последиците за детето могат да са негативни. Освен, че израства само в дома си, а както споменахме то се чувства самотно и извън него, често родителите се превръщат в свръхобгрижващи, свръхпротективни и амбициозни по отношение на детето си. Изборите за неговото бъдеще се правят предимно от родителите. Тези избори не са на база добро познаване на детето и неговите силни страни, а на база новите трендове в развитието.


Така се родиха антиваксърите, децата-вегани, пъровлаци, които задължително се записват на ментална аритметика и роботика, главно с идеята да стнат в бъдеще прекрасни ИТ инженери. Все още традиционно седмокласниците "избират" своята гимназия, защото мама и татко искат нея. Все по-често и извънкласните занимания за плод на родителски проекции и неосъществени родителски амбиции.


Къде се коренят причините за скъсването на връзките със семейството?


- Днешните тревожни родители са тревожните деца на прехода. Те израснаха във време на насилие, бързо сменяща се политическа, икономическа, социална действителност. Някак си това ги формира да не планират много дългосрочно, да живеят ден за ден, да разчитат единствено на себе си. Развиха недоверие към околните, а от там и към случващото се със собственото им дете.


През последните години се наслушахме на идеи за родителски контрол в училище, камери в детски градини, отхвърляне на закони, свързани с детето, стратегията за детето, конспирации за чипове, вредни ваксини, норвежко влияние и т.н. Необходимо е да прекарате само един ден в онлайн група на родители и ще видите колко ирационални страхове демонстрират. Тези родители се захубиха в случващото се, в света на фалшивите новини, в липсата на подкрепа, в постоянно променящата се образователна, социална и здравна действителност. Трудно е да си спокоен и пълноценен родител, а само такъв може да отгледа спокойно, дисциплинирано и самоуверено дете.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  "Българските деца са на последно място по подкрепа, която усещат от родителите си и на последните места по подкрепа, която чувстват, че получават от близките си. "
  ===============
  При свръхочаквания винаги се чувстваш прецакан. За повечето подкрепа означава безгранична свобода и големи суми пари.

  Еретик
 2. 2 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Капитализмът етаблира професии като психолог, които да лекуват хоеата от последствията на дивашкия, (нео) либерален Капитализъм.

  niki
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Този психолог, само като го гледам на снимката и виждам, че е за психиатър.

  Нещастна физиономия, ухилена насила ...
  Почти съм сигурен, че е неженен и бездетен, сексуално незадоволен,който плиска мозък, как да си гледаме децата и как да съжителстваме.
  Т.е. нещастник ни дава тон в живота.
  Не, мерси !

  Дневник, моля дайте визитката на този, и ако съм прав, спокойно изтрийте статията.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4841 Разстроено

  Интересно какво очакват? На 3 години им бутат таблет в ръцете за да са "тихи" докато мама си говори по телефона или татко си гледа мач по телевизията. Голяма част от родителите престанаха да бъдат родители. По скоро те се превърнаха в хора които осигуряват и толкоз. Много консумативно общество станахме, да имаш още и още. Това "състезание" с другите за мен е налудничаво. Децата не живеят за да станат нещо, те живеят за да имат повече "приятели" на интернет.
  Важното е снимките качени в различните профили да се харесват от колкото се може повече хора.....това е "целта в живота".

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Напълно съгласен, при това бомбастичното, че точно българските деца са най-зле, честно казано не ми е вярва. Въпрос на анкета, съдържание на въпросите, подбор на 'клетките' и оценка.
  Да не говорим за крещящото противоречие в интервюто"
  От една страна "нашите деца са без никаква подкрепа", а от друга:
  "Освен, че израства само в дома си, а както споменахме то се чувства самотно и извън него, често родителите се превръщат в свръхобгрижващи, свръхпротективни и амбициозни по отношение на детето си. "
  Кое от двете е вярно?

 6. 6 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Има нещо такова. Връзката родител дете нещо се губи.

 7. 7 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Трудно е в днешно време да се отглеждат деца.

 8. 8 Профил на unika
  unika
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм втрещена, че първокласници се разхождат с мобилни телефони. Защо е необходимо? От малки си ги прецакване само, осигуряваме им безпроблемен достъп до порно, запознаваме ги с парите в брой от ранна възраст и после се чудим как са пропушили цигари или друго.

 9. 9 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 376 Неутрално
 10. 10 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Днешното консуматорско общество се радва на КАКВО СА ТИ ДАЛИ, а не на КАКВОТО СИ ПОСТИГНАЛ. Следвоенното поколение израстнахме в недоимък, ограничения, икономии, САМИ СИ ДОСТАВЯХМЕ НЕОБХОДИМОТО ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ И СИ ИЗМИСЛЯХМЕ ЗАБАВЛЕНИЯТА.
  Може би човечеството наистина се нуждае от войни ЗА ДА НЕ СЕ ИЗРАЖДА.

 11. 11 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Всъщност камери в градината е една добра идея. Ако се чуе крещенето и се види какво става, може да се позамислят дали една учителка и една лелка с 26-32 деца е изобщо в границите на здравия разум.

  А в училище има една тенденция за експерименти и нови почини, в които истинският академичен труд се улеснява, а се тъпче някакво фейк самочувствие и ефектни способности, които обаче не са задълбочени. От друга страна родителите се въвличат с много задачи около училище, но не и да си дадат мнението за начин на преподаване, материал и някои абсурди.

 12. 12 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 573 Любопитно

  Този психолог, само като го гледам на снимката и виждам, че е за психиатър.Нещастна физиономия, ухилена насила ...Почти съм сигурен, че е неженен и бездетен, сексуално незадоволен,който плиска мозък, как да си гледаме децата и как да съжителстваме.Т.е. нещастник ни дава тон в живота.Не, мерси !Дневник, моля дайте визитката на този, и ако съм прав, спокойно изтрийте статията.
  —цитат от коментар 3 на ironhorse


  да не си внук на петричката гледарица? гледаш на снимки?четейки коментара ти, оставам с впечатлението, че и на теб ти трябва психолог .

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Родителите просто нямат време за децата си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK