Стефка Попова-Лазарова: Има проблем с липсата на кръв

Стефка Попова-Лазарова, председател на "Българска организация за доброволно кръводаряване"

© Георги Кожухаров

Стефка Попова-Лазарова, председател на "Българска организация за доброволно кръводаряване"  • В България хората са свикнали да се спасяват поединично.
  • Имали сме сигнали, че търговците на кръв край кръвните центрове заплашват доброволците.
  • Всички кръводарявания спасяват живот, но истински доброволните не се правят за конкретен човек.
  • Голяма част от хората, които могат да дарят кръв, не го правят, защото не знаят за проблема.
Стефка Попова-Лазарова е председател на "Българска организация за доброволно кръводаряване". Целта на неправителствената организация е да дава информация за процеса, изискванията, но и да помага на хората в нужда.


"Дневник" разговаря с нея по повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, който се отбелязва на 14 юни. Според отчета на Националния център по трансфузионна хематология през 2019 г. в България са направени едва около 170 хил. кръводарявания, като малка част от тях са доброволни в истинския смисъл на думата.


Виждате ли противоречие в отбелязването на Световния ден на доброволното и безвъзмездно кръводаряване в България предвид проблемите с кръводаряването в страната?
- На този ден се отдава внимание на хората, които спасяват живот, дарявайки кръв. Противоречие с българската действителност, разбира се, можем да намерим в това, че всъщност в България доброволното кръводаряване е изключително непопулярно, за съжаление.


Около 20% от хората даващи кръв реално са доброволни кръводарители, а останалите около 80% дават, но реално не даряват кръв: правят го заради свои близки или при още по-лошия вариант го правят срещу заплащане, което е незаконно. С други думи - значително по-голямата част от кръводаряванията са към конкретен пациент.


Най-често дарителят отива в съответен кръвен център или на акция за кръводаряване и дава за конкретен пациент, нуждаещ се от кръв, който в момента е в болница и му искат бележка, а не чистосърдечно и с желание да помогне на непознат човек, който не е посочен.


Разбира се, всички кръводарявания спасяват живот, но истински доброволните са тези, които могат веднага да се използват за спешните случаи. Защото, когато дарителят е посочил конкретен пациент, то от кръвния център изпращат кръв единствено за този човек.


Стефка Попова-Лазарова: Има проблем с липсата на кръв

© Велко Ангелов


Как оценявате практиката да се призовават близките на даден пациент да търсят кръводарители?


- Призоваването на близките много често на практика си е принуда. Реално, за да се помогне на техния близък, който е в болница и се нуждае от преливане, болницата изисква от близките да представят бележка, че е дарена кръв. Тази бележка пък се изисква от кръвните центрове, за да се предостави необходимата кръв на болницата.


Тези бележки всеки кръвен център си ги издава по свое усмотрение и лекарите, както и кръвните центрове се основават на това, че кръводарителите са малко и няма кръв.


Много операции и се отлагат заради това, че близките не са успели да намерят необходимите дарители. И ако наистина не успеят, са принудени да търсят други варианти, а те не са много: отиват и плащат на някого, който не се знае доколко е откровен при посочване на противопоказанията си. А това поставя в риск и приемника на неговата кръв.


Кръвта се изследва единствено за СПИН, хепатит и сифилис. Всичко останало остава вътре в кръвта: ако човекът, който дава кръв, е недобросъвестен и скрие, че напр. вчера е пил антибиотик или е употребявал наркотици, това не може да бъде хванато. Остатъците от тези медикаменти и съставки остават в кръвта и се преливат на приемника.


А регламентиран ли е под някаква форма процесът с бележките?


- Не, в никакъв случай. Няма и как да бъде според мен. Кръвопреливането е част от много от болничните манипулации, но за да е налична кръвта, трябва по някакъв начин да се случат нещата. И съответно кръвните центрове в страната са измислили този начин, така да се каже.


Но тази практика трябва да бъде променена. Тя е донякъде удобна за кръвните центрове, защото не се занимават да търсят кръводарители, да популяризират кръводаряването, а просто се разчита на това, че, когато хората са притиснати до стената, защото техен близък има нужда, ще намерят начин да открият кръводарители.


Стефка Попова-Лазарова: Има проблем с липсата на кръв

© Красимир Юскеселиев


Има ли такава практика в други страни?


- Има и други държави, в които има роднинско кръводаряване, но в големия процент, особено в европейските държави, кръводаряването се базира на доброволци. Част от програмата на Световната здравна организация беше да се достигне до 100% кръводаряване във всички държави. Разбира се, това за България е много далеч, но поне малки стъпки трябва да се правят.


Струва ми се, че няма воля за промяна: трябва да се насърчи доброволното кръводаряване, да се обясни на хората, че има проблем, има липса на кръв и има нужда да даряват доброволно, за да не се стига дотам, че да даряват, когато са притиснати от обстоятелствата. За нуждата и дълбочината на проблемите обикновено хората в България разбират, когато стигнат до тях или техен близък.


Даряването, разбира се, е свързано с условията в кръвните центрове, с по-доброто отношение към кръводарителите дори. Дори това го има като негатив: всеки, който е дарявал в кръвен център, знае, че те са заобиколени то хора, търгуващи с кръвта си и на места сме имали сигнали, че тези хора заплашват доброволците.


Стефка Попова-Лазарова: Има проблем с липсата на кръв

© Надежда Чипева


В какви ситуации се вижда по-мащабно проблемът с недостига на кръводарители в България?


- Обикновено хората свързват доброволното кръводаряване с акции, организирани извън кръвните центрове. Да, но всеки ден в България над 500 човека имат нужда от кръв. Тази нужда не може да се задоволи единствено и само с акции. Още повече че самите кръвни центрове нямат достатъчно човешки капацитет, за да правят толкова много акции.


Когато се случи нещо, свързано с по-голяма нужда от кръв, било катастрофа или гръмнали газови бутилки, се искат голямо количество дарители. В такива ситуации се правят инцидентни призиви за помощ и хората откликват, но тогава също се вижда, че кръвните центрове трудно покриват дори такива инцидентни нужди: наистина количествата на налични кръв в кръвните центрове са много ниски.


Практиката е ден за ден количествата да се набавят и в общи линии всичко се базира наистина на бележките от близките. Тази практика, трябва да се преодолее.


Как бихте мотивирали човек, който досега не е дарявал кръв, да го направи?


- Ако човек е в добро здраве, не бива да чака нуждата да го притисне. Проблемът с липсата засяга всеки един от нас. Хубаво е да изградим практиката два пъти в годината да отидем до кръвния център и да дарим. Така кръводаряването ще е свързано и с нещо положително, защото човек помага да се спаси човешки живот, а не че по принуда трябва да отидеш да направиш нещо.


Хората, които могат да даряват кръв - на възраст между 18 и 65 г., едва около 40% от тях реално могат. Защото останалите 60% имат противопоказания, които са най-различни. Тези 40% трябва да задоволят нуждата на цялото общество.


Да, има хора, които ги е страх, които не го възприемат като идея, които не могат да се пречупят да отидат и да дарят кръв. Но една голяма част от хората, които могат да дарят кръв, не го правят просто, защото не знаят за проблема, не е стигнало до тях и не се сещат дори.


В случай че кръводаряването се популяризира и хората имат необходимата информация, и са спокойни, че целият процес е достатъчно ясен, че няма опасност за кръводарителите, това ще е и признак на общественото съзнание, на развитието на обществото.


Стефка Попова-Лазарова: Има проблем с липсата на кръв

© Георги Кожухаров


В България хората са свикнали да се спасяват поединично и всеки си казва, че като му дойде до главата, ще се оправи някак си. Но за да се оправи проблемът цялостно, трябва повече хора да се обединят и да се промени цялата система: а не всеки да пуска призиви, да търси поединично дарители, да се пазари с хора, които злоупотребяват с нещастието на други. Това е същината не нещата. Огромна част от българите дори не си знаят кръвната група.


Какво печелим, ако даряваме кръв - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  Ромите държат този мръсен бизнес. Прокуратурата и МВР СПЯТ ЗИМЕН СЪН !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 940 Любопитно

  Бих се съгласил с госпожата , ако преди планова операция от болницата не изискваха определен брой бележки .Наскоро ми се наложи да дам кръв за близко бебе на два месеца .
  Въпросът ми е ако близките не могат да намерят кой да дари кръв и нямат пари да си купят от циганите , какво се случва с пациента .
  Живо мародерство е да се изнудват близките със настоящата система , за избор на екип 900лв. ,за материали до няколко хиляди лв. отделно се плаща и от здравната каса .
  А когато влезеш в центъра за даряване изпадаш в шок , на опашката мнозинството е от цигани дошли да продават .Само 4 легла набутани в една стая , абсолютна мизерия.

 3. 3 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 433 Разстроено

  В София централата на НЦТХ е до 2ро РПУ. Всичко си върви направо на улицата - договорки, плащане, бележки...

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 4. 4 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 433 Разстроено

  Даже ти казват, запази си номера ми. Следващия път, ако доведеш клиенти или си ти, ще има голяма отстъпка!

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 5. 5 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  "Има проблем с липсата на кръв"

  Има кръв?! Нещо логическото мислене ви е кът?

 6. 6 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Даже не било проблема с липсата:)
  СТрахотни сте

 7. 7 Профил на soy41616606
  soy41616606
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Да има проблем. Отиваш да дариш кръв, някакви "професионални кръводарители" те налазват да дадеш кръв за "еди кой си дядо", в смисъл не е нейният дядо, не че дарява тя кръв, ама си прави левтерпа от него, и да не е от твойта група, пишеш че е за него и взема каквато трябва. После ти дават шоколади, брат аз имам пари да си купя захар и то изкарани с труд.
  Начи "Добър ден, аз съм професионален кръводарител", как ви звучи? Дали не е проблем? От друга страна обаче, когато искаш да дадеш кръв за роднина, и вече си дарявал много пъти на знайни и незнайни хора, ти казват аааа не става така пич, и отвънка 4-ма братчеди нагъват шоколади, може би "непрофесионални кръводарители" и се вади кеш, от който идва и далаверата на лекарите.
  Не е кръводаредние, а е кръводалавера.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  До коментар [#7] от "soy41616606":

  При герб е така.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1551 Любопитно

  "за конкретен пациент, нуждаещ се от кръв, който в момента е в болница и му искат бележка"

  Това законно ли е?
  И кво, ако не донесе бележки няма да го оперират? Ще го оставят да се влоши и ще го оперират чак като стане спешен?
  Мноо умно!
  После що биели лекарите и сестрите.

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Щом всичко е платено, де ги тия доброволни будали.

 11. 11 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 764 Неутрално

  От друга страна обаче, когато искаш да дадеш кръв за роднина, и ВЕЧЕ СИ ДАРЯВАЛ МНОГО ПЪТИ на знайни и незнайни хора, ти казват аааа не става така пич, и отвънка 4-ма братчеди нагъват шоколади, може би "непрофесионални кръводарители" и се вади кеш, от който идва и далаверата на лекарите.Не е кръводаредние, а е кръводалавера.
  —цитат от коментар 7 на soy41616606


  Всички, които претендират, че искат да насърчат кръводаряването трябва да прочетат горното. Системата с бележките прецаква доброволните дарители.

  КАК СЕ ОТКАЗАХ ОТ ДОБРОВОЛНО КРЪВОДАРЯВАНЕ:
  Бях от малкото луди, които доброволно даряваха кръв за непознати, без бележки, без условия. Докато се наложи да оперират близък роднина и ни поискаха бележка. И о ужас, не бяха минали 4 месеца от последното даряване и аз НЕ можех да даря кръв.
  Оказа се, че многобройните ми дарения нямат значение - няма как със задна дата да заявя, че кръвта за .... моя роднина. Трябваше да търся приятели. Но при редките кръвни групи - искат да се дари точно същата. Оставаше малко време до края на карантината ми, а и операцията беше планова. За щастие в този случай се оказа, че лекарите искали кръв за всеки случай (поредно изнудване) и в крайна сметка оперираха без кръвопреливане. Така че и това дарение остана за друг човек, да е жив и здрав.

  Но след този абсурд - спрях доброволните дарения. Вече се пазя само за роднини и приятели.

  Решението е просто: доброволните кръводарители да получават ваучер, но да знаят, че когато те или техен близък има нужда от кръв, няма да стигат до "професионалистите. Може да е на 2 дарения - 1 ваучер, но трябва да има реално предимство. Не като сега - да ни спират.

  ПП Не знам как, но след едното дарение мургавите братя разбраха, че съм рядка кръвна група. Когато излязох ме обгради групичка и тарторът им ми искаше телефона, за да ме включи в групата на платените дарители. Понеже отказвах, той постепенно подобряваше офертата и накрая обеща да работи само на 10% (първоначалната оферта беше 50%). Отказах им, разбира се. Поддържах преговорите, за да се добера до по-оживено място, страхувах се - бях сама, а те 5-6.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  До коментар [#11] от "biborana
  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Както пише в коментар 7, това си кръводалавера, включително за персонала в болниците.
  Друга история: искаха кръв за роднина на приятелка, който също е рядка кръвна група, но различна от моята. Накарах я да попита, ще приемат ли бележка от мене. Не приеха. "Кръводарителите" (посочени от лекарите) бяха сестра и санитарка от същата болница. В тяхна защита мога да кажа, че взеха много по-малко пари от уличните дарители.
  Да го кажа директно - част от медицинският персонал така си допълва заплатите и изобщо не иска проблемът да бъде решен.

  Мога още много да пиша кое спира кръводарителите. Но е безсмислено - никой не се интересува, нито държавата, нито НПО-тата.
  Всичко е дайте да дадем, затова почти няма резултати. Как никога не ме попитаха има ли нещо, което можем да подобрим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK