Тихомир Тошев, "Кредит център": COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти

Тихомир Тошев, "Кредит център": COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти

© Велко АнгеловВъведеното в средата на март извънредно положение блокира редица сектори и постави под въпрос личните планове на хората, сред които и тези за покупка на жилище, взимане на заем за ремонт или пътешествие и какво ли не. В "Кредит център", където се дават консултации на решилите да вземат заем, в същото време обаче отчитат двуцифрени ръстове на усвоените през последните месеци заеми. Разговорът е с Тихомир Тошев, управител на "Кредит център".


С въвеждането на извънредното положение как се промени работата на "Кредит център"?


- И ние както повечето компании минахме на хоум офис. За нас беше голямо предимство, че банките продължиха да работят, макар и с намалено работно време, с клиентите си, и това ни позволи да приключим успешно кредитните сделки започнати от преди ковид кризата. Работата с клиентите ни мина почти изцяло онлайн - по телефон, мейл, скайп, зуум, вайбър и други приложения позволяващи онлайн комуникация. В офисите ни правихме срещи само при изрично желание на клиентите за жива среща, спазвайки всички изисквания за безопасност. До сега успяваме да се справим без нито един заболял от ковид наш кредитен консултант, което ни позволява да обслужване нашите клиенти в пълен капацитет и да продължим да пазим нашето и тяхното здраве.
Как се промени броят на клиентите?


- Сигурно ще прозвучи невероятно, но ние имаме 20% ръст на усвоените ипотечни кредити през март, април и май спрямо същите месеци на 2019 година. Разбира се, през април и май пазарът на ипотечно кредитиране се сви по наша оценка с около 25%, но ние имаме ръст, тъй като през втората половина на 2019 година увеличихме значително броя на кредитните ни консултанти, което ни позволи да увеличим и броя на клиентите на компанията.


Март почти нямаше спад на усвоените кредити, заради инерцията на пазара, но новите клиенти намаляха с около 40%. През април и май клиентите за нови ипотечни кредити започнаха плавно да се увеличават, като месец май те се възстановиха на 80% от броя им преди ковид кризата. Очаквам през юни желаещите да купят имот с ипотечен кредит да се възстановят 100%.


В каква степен може да се говори за отлагане на взети преди това решения за теглене на кредит?


- По наши наблюдения само около 2% от клиентите, стартирали вече покупка на имот, се отказаха да я завършат. Някои от тях дори предпочетоха да загубят сумата, с която бяха капарирали имота, защото се уплашиха от неяснотата около идващата криза. Около 20% от клиентите ни, ни уведомиха, че засега отлагат покупката на имот и тегленето на кредит за неопределено време и около 20% казаха, че я отлагат до вдигането на извънредното положение. При потребителското кредитиране спада беше по-голям - около 50% от клиентите предпочетоха да не задлъжняват в момента и отложиха решението за време, в което ще се чувстват значително по-сигурни за бъдещите си доходи.


Промени ли се профилът на консултираните от центъра клиенти?


- Можем да кажем, че профилът на клиентите се промени, особено на тези, които излязоха на пазара през април и май. В периода на извънредното положение и месеца след него на пазара се върнаха клиенти със сравнително добри спестявания - около 20 до 40% от цената на имота, който искат да купят, с доходи над средните - около 3000 - 4500 лева доход на домакинствата, работещи в сектори, незасегнати от кризата - предимно IT сектора, фармация, държавна администрация, хора със собствен бизнес и др.


Търсените имоти за кредитиране бяха основно тристайни и четиристайни апартаменти и къщи в София или до 40 км. от София. Клиентите на "Кредит център" винаги са били млади и прогресивни хора, с ясното съзнание, че искат да направят възможно най-изгодната кредитна сделка, да спестят време и пари, и да получат добра консултация не само по самия кредит, а и за всички други свързани с кредита продукти и възможности, като застраховка на имота, рискова застраховка живот, спестовна застраховка живот, кредитна карта и др. По време на тази криза клиентите ни много разчитаха на нашия опит и експертиза как точно да структурират кредитната си сделка като срокове, процент на финансиране, фиксирани периоди, валута, съпътстващи банкови услуги и всичко свързано със завършването на кредитната сделка в срок и при най-добри параметри.


Какъв обем кредити са усвоени от средата на март насам и какво показва съпоставката със същия период на предходната година?


- За март, април и май в "Кредит център" усвоихме 35 милиона лева ипотечни кредити сравнено с 29 милиона за същия период на миналата година. Пак ще отбележа, че това е резултат на мениджърските решения за управлението на компанията и разрастването ни през втората половина на 2019 година. За целият пазар е трудно да се каже какъв е усвоеният обем, въпреки че по статистиката на БНБ за април изтеглените кредити са 90 милиона лева, но те измерват само нетното нарастване на портфейла без да взимат предвид погашенията в месеца по старите ипотечни кредити. Според нас за периода изтеглените ипотечни кредити са намалели с около 20-25% на целия пазар в резултат на извънредното положение.


В каква степен кризата засегна конкретно ипотечните заеми?


- Пазарът на ипотечно кредитиране като цяло остана по-слабо засегнат. Причините са, че клиентите масово решиха да приключат кредитните си сделки, въпреки опасенията за сериозна икономическа криза, следващата тази с корона вируса и не на последно място понеже банките направиха минимални промени по условията си за кредитиране за периода на извънредно положение. За това и в момента този пазар се възстановява сравнително бързо.


Имаше ли хора, които се оказа, че вече не могат да купят планираното жилище, защото банките вече не са съгласни да отпуснат ипотечен заем в комбинация с потребителски, за да се събере нужната сума?


- Успяхме да завършим всички кредитни сделки на клиентите на "Кредит център", дори и такива, които финансирането на покупка на жилището беше с комбинация на потребителки и ипотечен кредит. Естествено искам пак да отбележа, че тегленето на потребителски кредит и ипотечен за финансиране 100% на покупката на жилище е рискова стъпка и трябва да се прави само когато е добре преценен рискът и общия разход по двата кредита месечно не надхвърля 30% от дохода на домакинството.


Имаше клиенти, които се оказаха в невъзможност да изтеглят ипотечен кредит, защото работеха в засегнатите сектори, които бяха затворени и част от заетите в тях дори съкратени. Тези хора трябваше да отложат плановете си за покупка на жилище, докато не започнат пак да имат сигурни и стабилни доходи.


Как банките се промениха в отношението към кредитоискателите?


- Както вече казах, банките направиха малко промени в кредитната си политика, което беше и причина за стабилната ни работа през този период и по започнатите сделки и по новите такива. Лихвите се запазиха около нивата си отпреди кризата, а именно от 2.7 до 3.2% Увеличи се изискването за самоучастие на клиентите от 15% на 20% от цената на имота. Няколко банки ограничиха кредитирането на Акт 14 или го правеха след внимателна преценка на строителя и клиента. Клиентите, които работеха в най-засегнатите сектори на икономиката, също имаха ограничен достъп до кредитиране. Последните дни обаче част от банките започнаха да премахват и тези ограничения и вероятно до края на месеца кредитния пазар ще заработи, както работеше преди ковид кризата.


Може ли да се говори за поскъпване на кредитите?


- Не, няма поскъпване на кредитите, въпреки че статистиката на БНБ показва поскъпване при потребителките кредити и поевтиняване на ипотечните кредити за април, и при потребителското кредитиране повече от половината банки нямат промяна на лихвите отпреди извънредното положение и там лихвите продължават да бъдат най-ниски в сравнение с всички съседни на нас държави и се движат най-често между 4.5 и 6.5%.


Има ли пренастройване на клиентите към оставане под наем заради притеснения от развитието на ситуацията вместо покупка на жилище?


- Разбира се, клиентите, засегнати от кризата с корона вируса, в момента отлагат намеренията си да теглят кредит и ще изчакат да видят колко време ще им отнеме да стабилизират доходите си и да се почувстват отново сигурни. Това е и правилното поведение. Все още на пазара има доста неяснота колко време ще продължи икономическата криза и рецесията, дали ще има или няма да има втора силна вълна на вируса, колко време ще ни отнеме да се върнем към нормалния начин на живот и нормална бизнес среда и активност. Когато човек задлъжнява с голяма сума пари за дълъг период, трябва да го прави внимателно и при добра преценка на риска, който поема.


Колко активни бяха хората да искат разсрочване на плащането по взети вече кредити?


- Можем да кажем, че молбите за кредитна ваканция или отлагане на вноските по кредитите до 6 месеца беше мярка, от която се възползваха над 70 хил. българи. Това бяха хората, основно останали без работа или пуснати в неплатен отпуск. Тази възможност им даде спокойствие да потърсят нова работа или да се опитат да стабилизират доходите си до нивата отпреди кризата.


Като кредитни консултанти ние съветваме клиентите, теглещи кредити, да продължат да спестяват и да заделят 3 до 6 вноски по кредитите си за бъдещи периоди, в които по някаква причина биха изпаднали в затруднение да обслужват кредитите си. Защото само когато има подобна глобална криза, ще има мерки за облекчаване за всички затруднени кредитополучатели. А ако те изпаднат в невъзможност да обслужват кредита си поради личен проблем, ще трябва да се справят със затруднението сами и е добре да имат тези спестявания под ръка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2016 Весело

  Good! Хубаво е да видиш как на кредитния кърлеж стомахът залепва за гърба.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3227 Весело

  Известна предпазливост никога не е излишна, точно така, пазарът доста е узрял в сравнение с 2008-2009 г.
  Напълно подкрепям и тезата - купувай имот, когато имаш поне 20 % от стойността му и си заделил 3 до 6 вноски по ипотеката, в случай на загуба на доход.

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Рекламка за кредити и ипотеки, а? Не се хващайте на въдицата!

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Взимай спокойно кредити народе! Всичко е ОК. За нас. За кредитополучателите, ми да са мислили по - рано. Банка не губи.

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3227 Весело

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  С това за банките малко се обърка. Губят, разбира се, ако не са внимателни.
  Но да не ги мислим тях.

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Всъщност има кредит който си струва в момента. Отворена кредитна линия. С 2-3% лихва за 60-70% от имота който притежавате, или часта от имота който притежавате. Без такси за инициализиране на кредита, без вземане на пари в момента. Просто кредитна линия за няколко стотин хиляди. Плащате лихви само ско ползвате и колкото ползвате. Ако след няколко месеца банките се окажат с хиляди имоти на длъжници ще ги пуснат на пазара на къси позиции. И ще на пазарите на цени с 20-30% по-евтини. Ако не се случи просто няма да ползвате кредитната линия.

 7. 7 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Капитализмът е примитивна форма на обществена система. Всичконсе свежда донтова да ти дадат кредит.

  niki
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  След краха на "Лемън брадърз", държавата гледа да налее пари бързо в закъсалите банки. Пример у нас са парите на ББР, вкарани в ПИБ. Било много важно. За държавата (?!). Но спечели друг.

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vlado Nikolov":

  Нещо си се объркал.
  Откакто имаме борд, всъщност държавата /БНБ/ нищо не налива, щото не може.
  Единствено правителството е давало заем на ПИБ, а сега ББР купи дял от увеличението на капитала й, заради еврозоната.

 10. 10 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Нещо положително от тази епидемия - хората да започнат да не си дават парите за глупости и после да търсят кредити, че сметките останали неплатени и пр.

 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Нека приемат Закона за фалит на физически лица - само гледайте, какво теглене на кредити ще настане. Дреме им на фалиралите по рождение, че ще фалират по закон 😁 С Ковид или без Ковид - все тая.

 12. 12 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Всъщност има кредит който си струва в момента. Отворена кредитна линия. С 2-3% лихва за 60-70% от имота който притежавате, или часта от имота който притежавате. Без такси за инициализиране на кредита, без вземане на пари в момента. Просто кредитна линия за няколко стотин хиляди. Плащате лихви само ско ползвате и колкото ползвате. Ако след няколко месеца банките се окажат с хиляди имоти на длъжници ще ги пуснат на пазара на къси позиции. И ще на пазарите на цени с 20-30% по-евтини. Ако не се случи просто няма да ползвате кредитната линия.
  —цитат от коментар 6 на Таралеж

  Аз не съм чувал за такъв кредитна линия за физически лица, но кажи кои банки отпускат и при какви условия, веднага ще проуча, имам интерес. И все пак 2-3% на 400,000лв примерно са 8,000-12,000лв на година, само за правото да разполагаш с тях в подходящ момент.

  забавление и приключение
 13. 13 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 783 Весело

  Маркирайте ги тези статии с платено съдържание, моля!

 14. 14 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#6] от "Таралеж":
  ха, идеята ти е добра, за преди 10години  Тиква под наем.
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  А тези опашки пред банките за какво са?

 16. 16 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#12] от "troi": правото да разполагаш му казват такса ангажимент, и се движи в порядъка 0,1-0,5 процента, това което смяташ е ефективна лихва , и се плаща само ако ползваш парите и за времето което ги ползваш
  Ограмотете се малко преди да давате компетентни мнения

  Тиква под наем.
 17. 17 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#9] от "boevbisser":
  Бисерчо, не е заради борда, а заради еврорегулациите е , води се държавна помощ . Тия се направиха на хитри и изкупиха акции на закъсалата банка на два пъти над пазарните цени , което на практика си е държавна помощ, защото принципал и собственик на ББР е държавата в лицето на МФ . Ще поживеем ще видим как ще реагират регулаторните органи и дали няма да платим пак едни големи глоби

  Тиква под наем.
 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#12] от "troi":

  Не съм сигурен дали в България се предлага, но не виждам защо не. Вземал съм от американска банка. Обезпечаваш го с имот, няма такси за приготвяне на кредита, плащаш лихва само на ползваните пари за периода в който са ползвани. Като кредитна карта, но с много малка лихва и голяма сума. Пробвай да питаш в някоя банка, може и да се изсмеят разбира се.

 19. 19 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#12] от "troi": правото да разполагаш му казват такса ангажимент, и се движи в порядъка 0,1-0,5 процента, това което смяташ е ефективна лихва , и се плаща само ако ползваш парите и за времето което ги ползвашОграмотете се малко преди да давате компетентни мнения
  —цитат от коментар 16 на TzZar


  Моята такса ангажимент е 1 до 2 процента по фирмените овърдрафти, толкова знам, прост съм. Ама човека говори за кредитна линия за физически лица... за фирми горе-долу знам какво е, ама за физически лица незнаех, че има. Почвам да се ограмотявам и затова питах, къде в България има таквиз неща? Извинете.

  забавление и приключение
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK