Еколог от САЩ: Инсинераторът в София ще e като този в Детройт, който спряхме

Ребека Мюнинк

Ребека МюнинкРебека Мюнинк е еколог от щата Мичиган, САЩ. Нейната организация "Екологичен център" в коалиция с други НПО, но в сферата на здравеопазването, успяват да спрат работата на инсинератора за горене на отпадъци в Детройт през март м.г. Тя беше в София по програма на Държавния департамент за обмяна на професионален опит и се срещна с представители на фондация "Екологичен манифест МанЕко", "За Земята", Грийн пийс-България" и др. "Дневник" разговаря с нея по темата със строежа на инсинератора в София. В него годишно ще се изгарят до 180 000 т RDF (Refuse Derived Fuel)-гориво, което се получава след обработка на отпадъци в действащата вече специална инсталация в село Яна. През тази седмица Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че "Топлофикация София" не е доказала, че проектът за инсинератор на отпадъци не вреди на здравето на хората.


Защо се интересувате от проекта за изграждане на инсинератора в София?


- Загрижена съм заради това, което чух за проекта. Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) не се е съобразила с топографията на града. Работи се на база примери за градове с такъв инсинератор, които са в равнини - Виена, Копенхаген, а тук случаят е специфичен, защото София е в котловина и това не е взето предвид.
Притесняват ме и икономическите аспекти, защото всичко много прилича на случая в Детройт, където инсинераторът за изгаряне на отпадъци работеше на загуба и се докарваше боклук от Канада. Тук ще е същото и ще се докарва боклук, примерно от Италия или другаде.


Какво стана с инсинератора в Детройт?


- След като работи 30 години, на 27 март миналата година спря.


Кой успя да го спре?


- Нашият Екологичен център в коалиция с "Дишай свободно"-Детройт и други неправителствени организации като "Нулев отпадък", Съвета за околна среда на Източен Детройт и др.


С коалицията решихме да заведем дело. Ние обаче сами не можем да ги съдим, трябваше и граждани, получили вреди от инсинератора, да се включат в исковата молба. По процедура първо уведомихме ръководството на инсинератора, че ще внесем иск и те щом разбраха това прекратиха работата му, за да не започне съдебен процес.


Работи ли с RDF-отпадъци?


- Да. Последните години от обработката на отпадъците произвеждаше електроенергия и пара за топла вода и отопление на съседните квартали. Инсинераторът беше с капацитет да изгаря 3300 т отпадъци дневно - пластмаси, стъкло, метал.


Детройт сега е с 600 хиляди жители и отпадъците на града съставляваха само 21% от подаваните за изгаряне в инсинератора. Останалите идваха от други щати и градове, както и от Канада.


Имаше ли риск за хората в града от работата му?


- От самото начало. Винаги са надхвърляни определените регулации и собствениците му постоянно плащаха глоби. От 2013 г. до 2018 г. са им наложени 713 санкции и глоби от екоминистерството на щата Мичиган, но има и акт на федерално ниво.


Ръководството на инсинератора е трябвало постоянно да тества емисиите, които изпуска във въздуха - дали се превишават нормите за серен диоксид, въглероден оксид, за диазотен оксид и фини прахови частици. Те обаче не са го правели постоянно.


Каква е причината за надвишените норми на тези химикали - технологична или слаб контрол?


- Основната причина е, че не са сменяли често очистващите филтри, защото струват много скъпо. За частните собственици не е изгодно да поддържат в изправност пречиствателната инсталация на инсинератора така, че да работи екологично, безвредно за хората.


В София обаче инсинераторът ще е собственост на общината.


- И в Детройт докато беше общински, до 2010 г., не са били сменяни редовно филтрите и имаше проблеми с емисиите от комина му. По тази причина общината натрупа огромен дълг от глобите и го продаде на частна компания. После бе препродаден на друга, пак частна. През всичкото време е работил на загуба и собствениците му търсеха субсидии и се пазаряха за плащането на глобите.


Доказа ли се вредата от тези емисии върху здравето на хората?


- Беше извършено изследване на щатско ниво - в Мичиган. Резултатите показаха, че щетите от инсинератора върху здравето на хората се изчисляват на 2.6 милиона долара.


Как е възможно щети върху здравето да се изчислят в долари?


- Тези 2.6 милиона долара не са обезщетения за разболели се хора. Толкова е струвало лечението им, след като са били хоспитализирани за астма, за други респираторни заболявания, за сърдечни проблеми без фатален край. Хоспитализацията на тези пациенти струва много скъпо в САЩ и най-често тя си покрива от частни здравни осигуровки. Когато ви приемат за астма или инфаркт в болницата и това има връзка със замърсяването на въздуха от инсинератора, това се взема предвид като разходи, причинени от него.


Целият район около инсинератора в един момент започна да се възприема като място с високо ниво на заболявания на дихателните пътища. Децата там са с пет пъти по-висок риск да заболеят от астма, отколкото в другите части на щата Мичиган.


Какво е положението сега в Детройт по време на епидемията от COVID 19?


- Целият щат Мичиган (10 млн.души население) беше засегнат особено силно от коронавирус. Много от смъртните случаи са станали в черни общности като Детройт. При тях виждаме непропорционално количество на замърсяването, а знаем, че има припокриване между някои екологични проблеми като замърсяването на въздуха и по-тежките случаи на COVID 19 поради заболявания от астма, сърдечни и белодробни заболявания.


С работниците в инсинератора какво стана?


- Те бяха 150 души. Коалицията, която постигна спирането на дейността му, помогна за т.нар.справедлив преход. Работниците бяха включени в курсове за преквалификация за работа, която не е свързана с бизнеса с отпадъци. Две НПО-та правят такива курсове - инициативата "Зелени врати" и "Детройтчани, които работят за екологична справедливост".


Сега къде отиват отпадъците на Детройт?


- Организацията "Нулев отпадък" разви дейност в града, за да повиши нивото на рециклиране на боклука. Само това, което не може да се рециклира, се депонира и заравя в сметище.


В София предстои изграждането на нов, Европейската комисия вече е одобрила средствата за изграждането му.


- Да, чух, че хората в София ще плащат повече, а строежът на инсинератора ще е силно зависим от европейски субсидии, за да го построят. Същото беше и в Детройт.


Взимат се пари отвън, защото инсинераторът ще работи на загуба. Ще се докарва, както споменах, боклук от чужбина. Струва ми се, че в този случай е намесена много политика, за да се вкарат пари в лоша инвестиция, която ще се отрази на хората, живеещи в София.


Всъщност тези, които живеят в околностите на града и плащат по-ниска такса смет ще имат и по-малко здравословни проблеми, защото ще са по-отдалечени от инсинератора.


- Край София вече действа инсталация, която преработва отпадъците в RDF-гориво за бъдещия инсинератор.


- Тази инсталация може да бъде ползвана и за други цели - за рециклиране например. Това е съоръжение за разделяне на отпадъците, а не само за производство на твърдо RDF-гориво. По такъв начин хората там няма да загубят работата си, дори ще има нови работни места. И най-важното - ще се избегне замърсяването на въздуха на София.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2915 Весело

  Ще има още чист въздух за столичани ...

 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1039 Весело

  Инсинераторът е гарантирана смърт за хиляди в София....

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Изводът. Да се построи инсенераторът извън софийското поле, за да може вятърът да разнася отходните газове и да не наврежда на хората, които са се концентрирали в София.

 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Основната причина е, че не са сменяли често очистващите филтри, защото струват много скъпо. За частните собственици не е изгодно да поддържат в изправност пречиствателната инсталация на инсинератора така, че да работи екологично, безвредно за хората.

  Значи не е въпрос на технология а на контрол.
  И да бяхте я помолили смирено да покаже някакви данни как като е спряло чудовището въздухът е станал алпйиски и болните са намалели.
  Нали заради това са го спрели.
  Па като сте се хванали за темата да бяхте изпратили същите въпроси и до Виена и Копенхаген.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Значи, зелените спрели изгарането на биклука и го врънали в депа за заряване, от които цяла Европа се опитва да се отърве, да ги затвоти и да ги рекултивира. Браво, гениално, уникално. Безкрайно прогресивно. Накрая пак се върнахме на сметища. Май цялото напъване е за пари!

 6. 6 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Значи, зелените спрели изгарането на биклука и го врънали в депа за заряване, от които цяла Европа се опитва да се отърве, да ги затвоти и да ги рекултивира. Браво, гениално, уникално. Безкрайно прогресивно. Накрая пак се върнахме на сметища. Май цялото напъване е за пари!
  —цитат от коментар 5 на Stargate


  Тия изводи от къде ти дойдоха? По директен канал към кораба майка ?

 7. 7 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 745 Весело

  .....Па като сте се хванали за темата да бяхте изпратили същите въпроси и до Виена и Копенхаген.
  —цитат от коментар 4 на dedoliben

  Ти пък сега, във Виена и Копенхаген не са успели да спрат инсенераторите. Депонирането да не е нещо по екологично.
  На всяко целофанче от вафла пише, че може да се рециклира, а рециклира ли се?
  Тънка работа е управлението на отпадъците и като се намесят и политически и финансови играчи става мазало.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Стотици примери за спрени производства/проекти от еколози и нито един пример за изградено от подобни еколози

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Това ми беше достатъчно - никъкъв инсинератор в София. Тая котловина ще стане душегубка. И да не вземе някой после да говори - дадохме толкова милиона ( милиарда в един друг случай) и на всяка цена трябва да го построим за да не ги изгубим. В губещ и вреден проект на който и етап да се оттеглиш, винаги си на печалба !

 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Щом в Детройт в който духат постоянни северни ветрове (на север са Великите езера и необятната канадска равнина) са изревали от мръсен въздух, значи при нас хората ще падат по улиците на София.

 11. 11 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Пак ли ни готвят екологична бомба?! Че въздухът в София е много чист ?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 12. 12 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Сега къде отиват отпадъците на Детройт?

  - Организацията "Нулев отпадък" разви дейност в града, за да повиши нивото на рециклиране на боклука. Само това, което не може да се рециклира, се депонира и заравя в сметище.

  Както разбираме еколозите предпочитат да заравят боклука в земята, защото и преди се е изгаряло само което не е можело да се рециклира.
  Тоест за "еколозите" е по добре да се трови земята и водите на следващите поколения.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#4] от "dedoliben":

  Намери и прочети ОВОС да видиш за какви отрови иде реч. Видя ли и цените на новия басейн и на аквапарка. Били малце по-ВИСОКИ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#7] от "zz_s":

  И по какво сравняваш точно тези европейски столици с трагедията в София ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nick F":


  Тия изводи от къде ти дойдоха? По директен канал към кораба майка ?
  —цитат от коментар 6 на Nick F


  Четете статията внимателно и ако сте изкарали 5-ти клас, може и да схванете смисъла на написаното. Все пак ще обясня, като за 5-токласник: Те са натискали собствениците да спазват всички екозисквания и да сменят филтрите. Собствениците са преценили, че не е изгодно и са спрели инсениратора. Крайният резултат е, че той НЕ работи и боклуците се депонират отново на СМЕТИЩЕ.
  Както казах, това е толкова прогрсивно, че чак е прехвърлило прогресивното е се е върнало на старото положение, от преди 30 години.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stargate":

  По-добре е от болни хора. Направете го в Банкя като е толкова еко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1552 Весело

  На второ кафе и трета цигара съм, ама май не съм се събудил още😀

  Щото не разбирам това: "...Инсинераторът беше с капацитет да изгаря 3300 т отпадъци дневно - пластмаси, стъкло, метал...."

  Може ли някой разбирач да ми обясни как се гори стъкло и метали (не рядки а такива масово ползвани в ежедневието-железни/алуминиеви/медни сплави)?

  Предварително мерсиМ😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Четете статията внимателно и ако сте изкарали 5-ти клас, може и да схванете смисъла на написаното.
  —цитат от коментар 15 на Stargate

  Хубаво и вие да прочете. Отпадъците се рециклират и каквото не може да се рециклира се депонира. Както и пеплта от инсинератора с тази разлика че в пепелта е доста по мръсна.

 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stargate":

  А ти може ли да ми обясниш защо глупавите канадци не си направят свой инсинератор, а предпочитат да си предават отпадъците и да са плащат на умните американци. Знаеш ли че накрая може да се стигне да горим боклуците на всичките съседи, че и на италианската мафия. Ще те успокояват че парното ти ще е евтино. Може и тоя който го гласят за нов собственик на ЧЕЗ да има голям интерес към тоя исинератор, а ти да се гърчиш в София като миньор от Бобов дол.

 21. 21 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Еее нищо, важното е да строим, и “наши, читави хора” да усвояват. Комисионни да има.

 22. 22 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nick F":

  Хубаво и вие да прочете. Отпадъците се рециклират и каквото не може да се рециклира се депонира. Както и пеплта от инсинератора с тази разлика че в пепелта е доста по мръсна.
  —цитат от коментар 19 на Nick F


  Знаете ли реално колко процента се рециклира? :-)

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3407 Весело

  До коментар [#1] от "SS":

  Особено, като им сменят кюмбетата на кюмюр и дърва. 😀

 24. 24 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#20] от "dorn":


  До коментар [#15] от "Stargate":А ти може ли да ми обясниш защо глупавите канадци не си направят свой инсинератор, а предпочитат да си предават отпадъците и да са плащат на умните американци. Знаеш ли че накрая може да се стигне да горим боклуците на всичките съседи, че и на италианската мафия. Ще те успокояват че парното ти ще е евтино. Може и тоя който го гласят за нов собственик на ЧЕЗ да има голям интерес към тоя исинератор, а ти да се гърчиш в София като миньор от Бобов дол.
  —цитат от коментар 20 на dorn


  Канадците НЕ са глупави. Не депонират отпадъците и не ги горят, т. е. са прехвърлили всички проблеми на американците и си плащат за това. Не си строят, защото има на ой да го продават.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  "Доказа ли се вредата от тези емисии върху здравето на хората?


  - Беше извършено изследване на щатско ниво - в Мичиган. Резултатите показаха, че щетите от инсинератора върху здравето на хората се изчисляват на 2.6 милиона долара.


  Как е възможно щети върху здравето да се изчислят в долари?


  - Тези 2.6 милиона долара не са обезщетения за разболели се хора. Толкова е струвало лечението им, след като са били хоспитализирани за астма, за други респираторни заболявания, за сърдечни проблеми без фатален край. Хоспитализацията на тези пациенти струва много скъпо в САЩ и най-често тя си покрива от частни здравни осигуровки. Когато ви приемат за астма или инфаркт в болницата и това има връзка със замърсяването на въздуха от инсинератора, това се взема предвид като разходи, причинени от него."


  Айде, честито на софиянци с инсинератора, който ще се погрижи да довърши и тези от тях, които все още, по непонятни за мен причини, не страдат от хронични белодробни заболявания ! Вероятно по - физически активните и планинарите, но сега и при тях " мърдане " няма да има !

 26. 26 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1552 Весело

  До коментар [#17] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Чудно. Неслучайно алуминият се използва като гориво за ракети.
  —цитат от коментар 18 на onw43666578


  Да, стрит на прах ЧИСТ алуминиум (с разни скъпи добавки) става за ралетно гориво. Но алуминиеви сплави които са масово ползване-не толкоз...

  А нещо за стоманени/чугинени отпадъци как горят, да ме светнеш?

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 27. 27 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Може ли някой разбирач да ми обясни как се гори стъкло и метали (не рядки а такива масово ползвани в ежедневието-железни/алуминиеви/медни сплави)?Предварително мерсиМ😀
  —цитат от коментар 17 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ

  Всичко гори, бай Мойше. Стига да има достатъчно кислород и температура. Сигурно вече не помниш, ама аз си смомням много хубаво опита в час по химия в гимназията - внасяш нагорещена тел в колба с (полу)чист кислород и тя изгаря моменталически като бенгалски огън. Окислява се, демек. Горенето и огънят по принцип си е окисление.

 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2604 Неутрално


  Опаковани отпадъци, местени от площадка на площадка предполагат добри приходи от транспорт, площадки и много ОВОС.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Да се концентрираме върху интересите на България, в този смисъл мненията на “еколозите” от САЩ, Русия или КНДР не ни интересуват.

 30. 30 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 852 Весело

  Разбирам загрижеността за сметищата и мерака за прогрес на всяка цена, ама все пак смяната не е изглежда на сметка. Не е кон за кокошка, ама е куц бял кон за болен черен с доплащане. Типично за прогресистите - да направим нововъведение с държавна субсидия и скрити вреди за да се облажат наши хора...

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Те софиянчетата тъй или иначе ще се издушат и изтровят. Може по-бързо, може и по-бавно. Щото се се наврели на едно тясно място като свини в кочина. А в същото време територията се обезлюдява.

 32. 32 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Той, Детройт, по принцип си е спрял.

 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5088 Любопитно

  Някои съвсем са полегнали , явно не издържат повече......

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Фандъкова, като толкова много иска да строи, дали ще поеме цялата отговорност за щетите върху чистотата на въздуха и здравето на хората. Или нейната отговорност свършва, с усвояването на парите.

 35. 35 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 852 Весело

  Фандъкова, като толкова много иска да строи, дали ще поеме цялата отговорност за щетите върху чистотата на въздуха и здравето на хората. Или нейната отговорност свършва, с усвояването на парите.
  —цитат от коментар 34 на Роси


  Мхм, Ще поеме цялата отговорност и вина с тънки мезета... Дори ще се прежали за процент от проекта.

 36. 36 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#27] от "Smoke":

  Глупости

  BohrMottelson
 37. 37 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Щети върху здравето - под 3 милиона. Като им знам разценките, значи между 100 и 1000 човека нещо са се позадъхали. Кой от инсталацията, кой от друго... Сега ще живнат, като потънат в боклук.

 38. 38 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Цитат от Мойше " Щото не разбирам това: "...Инсинераторът беше с капацитет да изгаря 3300 т отпадъци дневно - пластмаси, стъкло, метал...."
  Мойше, много е просто. Пластмасата , стъклото и метала са от дърво. За еколожката не ми се коментира.

 39. 39 Профил на kerel
  kerel
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Не е случайно, че проектът е засекретен от фандъкова. Ако всичко му беше наред щяха да ни надуят главите колко са велики. И да, напълно съм съгласен, че микроклиматът на София не може да се сравнява нито с Виена, нито с Копенхаген. В тези гладове духат постоянни ветрове. А София и сега се задушава от 20 000 печки по домовете. Представете си да изгарят по няколко това боклук на ден..

 40. 40 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Толкова съм разочарован от еко фанатиците че не им обръщам внимание вече. По много линии прекалиха.

 41. 41 Профил на johannesmayer
  johannesmayer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "dedoliben":
  Avstriets sam ot Viena, bliso do insineratora. Pri nas imashe povishavan broi na boleduvashti osobeno detski respiratelni organi predi 1987 okolo staria insinerator - i zaradi tova ispolsvahme po-novata tehnologia v stroezh na novia. Smenim filtrite redovno, ima kontrol i postoianno nabludavame emissite. Ako novia insinerator v Sofia rabotya profesionalno kakto nashite, nyama da ima problem. No moia nos v Bulgaria se seti za dosta drugo isgarene i emitirane bes dostatichen kontrol - s mnogo poveche vredi za sdraveto ot savremen insinerator. No da ne sabravim i hubavo dihaemi tsigarenite emissii (v Avstria i Bulgaria).

 42. 42 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1580 Весело

  Мдаааа - демократите в САЩ са известни като крайно корумпирани и некадърни. Нормално нищо да не върви в градове, където от десетилетия държат властта...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 43. 43 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Изводът. Да се построи инсенераторът извън софийското поле, за да може вятърът да разнася отходните газове и да не наврежда на хората, които са се концентрирали в София.
  —цитат от коментар 3 на ЙЕИ


  Тогава идеята с отопление от ТЕЦ отпада!

 44. 44 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#20] от "dorn":
  —цитат от коментар 24 на Stargate


  Ти май си такава че не схващаш иронията.Разбира се че канадците са на сметка. Аз искам да сме в ролята на кандците а не на американците в случая. Защо не помогнем с пари да се построи един инсинератор в Белград или Скопие. Дали ще искат. Между другото същото е и с Белене.

 45. 45 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#17] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Значи аз съм разглеждал франкфуртския ТЕЦ, горящ боклук (550 хил. тона годишно с 50 MW ел. мощност и 100MW топлинна).
  В него боклукчийските камиони изсипват директно несортиран боклук, който първо се суши 2 часа на скара и после се гори при 1300° C . Освен домашен боклук горят и индустриални отпадъци.
  Накрая в пепелта има 10% метали, които ги извличат.... на година вадят дори идно кило злату (алтън).

 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Значи във франкфуртския тец за боклук камионите влизат магистрално и се качват на върха на двайсет метров силоз, в който изсипват боклука от гюмовете.
  Към него се прибавят индустриални отпадъци.
  Един кран омешва боклука и го бишка на скарата за сушене, която се движи бавно към горивната камера, в която се вкарва въздух засмукан от върха на силоза. По този начин се предотвартява разпространението на миризма в жилищния квартал, в който се намира завода.
  Горивната камера е изолирана със специални керамични плочки, върху които огненета буря стържи като шкурка, заради състава на боклука съдържащ какво ли не.
  После изгорелите газове минават през мех. филтри, а след това през течна хим. очистка.

 47. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2294 Неутрално  Ето функц. схема на франкфуртския бокл. ТЕЦ:

  https://bit.ly/2Yg3jZf

 48. 48 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#17] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Значи аз съм разглеждал франкфуртския ТЕЦ, горящ боклук (550 хил. тона годишно с 50 MW ел. мощност и 100MW топлинна).В него боклукчийските камиони изсипват директно несортиран боклук, който първо се суши 2 часа на скара и после се гори при 1300° C . Освен домашен боклук горят и индустриални отпадъци.Накрая в пепелта има 10% метали, които ги извличат.... на година вадят дори идно кило злату (алтън).
  —цитат от коментар 45 на Нинов


  Нинов, научи се да не започваш всяко изречение със "значи", щото имаш к'о да кажеш но това "значи" звучи несериозно. Не се майтапя, ще помоля по образованите съфоръмници да ти обяснят по аргумнтирано това😀

  Относно инсенераторите: По мое време имаше направление "инженерство на околната среда" (това в Технион, Хайфа, 1970-1-2-3), но зает с бачкане по време на следването и сваляне на мацки не му обърнах внимание. Оказа се че това е СУПЕР ДОХОДОНОСЕЩ бизнес, където дори и ако сбъркаш нещо-държавата ти покрива загубите щото общо взето си полезен за средата.

  Та....някъде през ранните 80те години направих врътка в нашенския жентрален инсенератор, до голямата централна боклукчийница. Работеха с неразделен боклук. След първоначалното изсъшаване на конвайри механично (и после ръчно) вадеха стъкла и метали, и накрая пак ом оставаха сплитъци метали. 10% метални остатъци след изгаряне ми се вижда нормално (едрите метални остатъци са ги прибрали от скоростния конвейр след изсушаването).

  Леко се съмнявам че третират съвместно индустриален и домашен боклук (различни камиони ги събират), ама нейсе.

  П,С. Тук да спомена ПАК тъжната вест за кончината на нашия съфорумник Чардо, за който не е видял статията:

  https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2020/06/15/4078955_pochina_dulgogodishniiat_forumist_na_dnevnik_vladimir/

  Да го запомним с добро...
  До коментар [#45] от "Нинов":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 49. 49 Профил на G.Okatova
  G.Okatova
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#4] от "dedoliben":Avstriets sam ot Viena, bliso do insineratora. Pri nas imashe povishavan broi na boleduvashti osobeno detski respiratelni organi predi 1987 okolo staria insinerator - i zaradi tova ispolsvahme po-novata tehnologia v stroezh na novia. Smenim filtrite redovno, ima kontrol i postoianno nabludavame emissite. Ako novia insinerator v Sofia rabotya profesionalno kakto nashite, nyama da ima problem. No moia nos v Bulgaria se seti za dosta drugo isgarene i emitirane bes dostatichen kontrol - s mnogo poveche vredi za sdraveto ot savremen insinerator. No da ne sabravim i hubavo dihaemi tsigarenite emissii (v Avstria i Bulgaria).
  —цитат от коментар 41 на johannesmayer


  Благодаря Ви за информацията!
  От много време се питам,минавайки през Виена, дали е имало протестиращи против изграждането на инсинератора,дали е имало проблеми при работата му и други такива въпроси,които сега възникват и тук. Аз подкрепям твърдо построяването на това съоръжение,за да спасим почвата и водите си,но само при условие,че ползваме най-ефикасните филтри.

 50. 50 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Всички тези неша, ние си ги знаем. Но няма как да очакваш нещо различно в държава, в която масово мнението е от тип- тия еколози само спират, не строят. Имам чувството, че за няколко десетилетия, IQ - то на българите се е сринало до някакво умопомрачително дъно. Най-бедни, най-болни, най-бързо изчезващи и най-тъпи. Толкоз.

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  "Еколог от САЩ: Инсинераторът в София ще e като този в Детройт, който спряхме"

  Гарантирано от ГЕРБ!!!!!

 52. 52 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Мдаааа, тука дават трибуна на някаква американска патица, но ни гък за десетките статуи, съборени нощес в щатите.
  На, вземайте пример от малко по-обективното ВВС: https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-53119969/protesters-topple-statues-in-us-states

  Това ни чака и тук ако слушаме нЕкои американски нови светци и светици.

  Знанието е сила, информацията - власт
 53. 53 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Сега къде отиват отпадъците на Детройт?- Организацията "Нулев отпадък" разви дейност в града, за да повиши нивото на рециклиране на боклука. Само това, което не може да се рециклира, се депонира и заравя в сметище.Както разбираме еколозите предпочитат да заравят боклука в земята, защото и преди се е изгаряло само което не е можело да се рециклира.Тоест за "еколозите" е по добре да се трови земята и водите на следващите поколения.
  —цитат от коментар 12 на Любов Шейсе


  Май никога не си виждал съвременно преработване на боклук.
  Първо вече нямаш по 3, 4 различни кофи за боклук а само две. Едната е за органични и хранителни отпадъци, другата е за всичко друго. Хранителните отпадъци само се заравят. Има такова сметище в средата на Силикон Вали в Калифорния. Точно където са най-известните компании и най-скъпите къщи. И това е район в който живеят около 3 милиона. Общо в голяма Бей Ериа живеят около 8 милиона и има къщи навсякъде. има 7 или 8 такива дъмпа където заравят отпадъци.
  Органичните отпадъци се насипват на площ колкото 4, 5 стадиона. Отгоре ги мачка нещо като валяк с метални колела с шипове. На всеки 2 метра ниво се слагат тръби и после се поктива със специално платно. Отгоре след това се слага нов слой боклук. По тръбите се пуска отначало вода за да не се замозапали боклука докато се сляга. След това започва да се разлага защото му се слага във всеки слой някаква бактериална култура. По същите перфорирани тръби, които от начало се използват за вода, започва да тече метан който се събира и използва после за горене. Едно такова поле се пълни някплко години, след което се затваря за няколко години. След това се отваря и се изгребва богата отганична почва, която се смесва с бедна почва, пакетира се и се продава на едро на фермери за градини.
  От останали боклук всичко се сортира на поточна линия. Абсолютно всички метали се вадят с магнит. Хартията се отделя с отвяване. Пластмасите изплуват отгоре в басеин и се събират. На дъното на басеина се събират тежките и цветни метали. После и те се разделят по видове. Най-много като обем са строителните отпадъци. Всички дъски и дървета се смилат и се продават за покритие в паркове и градини. Гумите се смилат и от тях се прави пълнеж за пътища. Всичко се рециклира. Голяма част от металния боклук се пакетира и изпраща за Китай. Те го купуват за металопреработвателната си индустрия.
  Тук компаниите за събиране на боклука са печеливши. С тези полета около Софиа такъв един завод за преработка може да работи без проблеми. Но разбира се няма да стане. Сега са намерени едни Европейски пари и ако знаеш колко хора са се наредили на опашка за тях, ще ти хвръкне шапката. Бащ вили и къщи ще се посроят. А тези които ще експлоатират инсинератора ще са същите които и ще го проверяват. Така че всичко ще бъде чудесно. Е, от време на време ще се появява някоя либерастка Американска или Европейска организация която ще ви казва че въздуха е мръсен. Но не бой се, веднага ще ви обяснят че това са платени гейове от Сорос и искат да ви вземат деца и да ги дадат на Норвежски гейове от Африка. И всичко пак ще си затихна, както си трябва. Дишайте с пълни гърди, защото такива инсинератоти имало и в Европа. И този в София ще въде точно толкова чист колкото и този във Виена. Вервайте!

  California Über Alles
 54. 54 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Вместо да купуват инсталации за боклуци,да бяха направили слънчеви батерии,които са екологично чисто,защото иначе ще станем боклучийницата на Европа. Като смятат да направят България сметището на Европа да събираме и радиоактивни отпадъци,за да затриете напълно този народ за няколко години. Едни ще печелят за сметка на здравето на народа,а те ще живеят в чужбина на някое екологично чисто местенце,защото с парите от боклуците ще могат да си го позволят.
  От боклучийско правителство мафия,какво друго да очакваме???

 55. 55 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Като зная каква е всяка българска работа,някои ме убеждават,че инсинерсторът или както там го наричат щял да бъде "екологично" чист. Ако искате да знаете как ще бъде в действителност идете в Марица-Изток и вижте тецовете им колко са екологично чисти. Когато там тях ги направите екологично чисти можете да се опитвате да ме убеждавате,че сте прави.

 56. 56 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Прав си беридеев, едно казино казино да бяха пуснали тези еколози , поне едно кремиковци , а то, само спират ... Путин им врътна кранчето и Тръм ще го врътне ... аама ха...

 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да.
  Котловината ще се отоплява с уреди и ел. енергия от ЕЦ.
  Извън: ветрове ще имат грижата...

  Едно остава неясно:
  защо уред ин-синератор изпуща отходни газове навън?

  До коментар [#43] от "simChо":

  Изводът. Да се построи инсенераторът извън софийското поле,
  за да може вятърът да разнася отходните газове

  и да не наврежда на хората, които са се концентрирали в София.
  —цитат от коментар 3 на ЙЕИ

  Тогава идеята с отопление от ТЕЦ отпада!

 58. 58 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев": Прав си беридеев, едно казино казино да бяха пуснали тези еколози , поне едно кремиковци , а то, само спират ... Путин им врътна кранчето и Тръм ще го врътне ... аама ха...
  —цитат от коментар 56 на Петър Иванов


  За казино и Кремиковци- не знам АМА ИНСЕНЕРАТОРЪТ , Е БАШ ЗАРАДИ ЗЕЛЕНИТЕ ИДЕИ!

  Намалявали се били с него , СО2 емисиите!
  Зелената сделка!

  700 милиона от ЕС за цялостния проект по управление и използване на ТБО добив на РДФ и получаването на електричество и топлина през зимата..
  От електричеството от тез ВЕИ и нисковъглеродни източници - зареждаме коли "Тесли" и си джиткаме безвъглеродно с нисковъглеродната енергия ..

  Това го мислят на четна дата!
  И се радват за намаляването на СО2 , чрез заместването на добити от Земята фосилни горива с алтернативни такива , като малки деца:
  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/
  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Добра , зер!
  ВСИЧКИ ЦИМЕНТОВИ ЗАВОДИ СПРЯХА ПОЛЗВАНЕТО НА ПРИРОДЕН ГАЗ И ПРЕМИНАХА НА АЛТЕРНАТИВНО , НИСКОВЪГЛЕРОДНО ГОРИВО!
  Стари гуми , разни бионеща , РДФ , други горими работи!
  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2011/08/15/1710819_kogato_boklukut_stane_gorivo/

  Гуми - за унижените и оскърбените!

  Вземи огин , запали ги! Направи ги пепел! Зелената сделка!
  Грета Тунберг форевър!

  Да , ама пък на нечетна дата зелените са в коренно различно , миньорно настроение и са със съвсем друг акъл!
  Кви алтернативни горива , кво намаляване на някакъв тъп отпечатък
  Бе я лашкай природен газ от "Газпром"!

  Грета Тунберг няма да я слушаме пък!
  Та объркването , май си е баш в главиците на "зелените"

  П П„
  А Путин пое по този път и той!
  Ей го за електроколите- български източник:
  http://old.segabg.com/article.php?sid=2017081100019985083

 59. 59 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Като зная каква е всяка българска работа , някои ме убеждават,че инсинерсторът или както там го наричат щял да бъде "екологично" чист.
  Ако искате да знаете как ще бъде в действителност идете в Марица-Изток и вижте тецовете им колко са екологично чисти.
  Когато там тях ги направите екологично чисти можете да се опитвате да ме убеждавате, че сте прави.
  —цитат от коментар 55 на Toni Ivanov


  Ми "зелените" ни убеждават, че подобно използване на неизкопаеми горива , е "екологично чисто"!
  Въглероден отпечатък , Грета Тунберг , а-у
  Проектът е по "Околна Среда"!

  Първи втори и трети етап - 700 милиона европейски пари .

  Да припомним - ЗА ДА БЪДЕ НАМАЛЕН ПРИРОДНИЯТ ГАЗ , бяха сложени ВЪГЛЕРОДНИ КВОТИ , които са за всеки източник , който е добит от Земята , а отделно БЯХА ДАДЕНИ ДОТАЦИИ И ФИНАНСИРАНЕ ЗА "алтернативните горива"

  В момента ВЕИ енергията в ЕС е 68% от ТЕЦ , в който се горят неизкопаеми горива - биомаса и разни други неща!

  Та идеята с инсинератора , си е на "зелените " от самото начало

  П П
  Инсталациите с РДФ са ОСЕМ ПЪТИ ПО-СКЪПИ , отколкото ако са на природен газ , за една и съща номинална инсталирана мощност!

 60. 60 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Вместо да купуват инсталации за боклуци , да бяха направили слънчеви батерии,които са екологично чисто
  —цитат от коментар 54 на Toni Ivanov


  Колко са чисто - пак си е въпрос , че то и тука зелена работа , май..
  И да припомним - повечето време слънцето не грее на 100% , а пък 50% от времето е нощ - и въобще няма слънце , така че защо зелените поглеждат и към други ВЕИ източници , донякъде е разбираемо ..
  А инсталациите за боклуци са купени заради Екологията - по програма Околна Среда

  -------------------
  "Строителството на инсталацията е предвидено още през 2012 г., с решението, с което Европейската комисия одобрява финансирането на Фаза 2 – завода за преработка на битовите отпадъците.

  Инвестиционна стойност на проекта е 157 538 011 евро без ДДС. От тях безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „Околна среда” е 57,65% или 90 826 035 млн. евро заем от ЕИБ е 42,35% или 66 717 348 млн. евро

  Стойността на системата за третиране на отпадъците на София (Фаза 1 и Фаза 2) е 345 997 368,34 лева, от които 84,2% са европейско безвъзмездно финансиране .. по оперативна програма “Околна среда”..

  https://ec.europa.eu/clima/policies/strategies/2030_en
  -----------------

  Та за първи , втори и трети етап ЕС е дал 700 млн - безвъзмездно и по линия на Европейската Банка за Развитие ..
  Наистина вместо това , е можел да купи слънчеви батерии , па да видим какво ще стане ..
  Но и инсенераторът е заради Екологията!

  Зелени Политики!

  Парите са по Околна Среда! 61. 61 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nick F":
  Тия изводи от къде ти дойдоха? По директен канал към кораба майка ?
  —цитат от коментар 6 на Nick F


  Четете статията внимателно и ако сте изкарали 5-ти клас, може и да схванете смисъла на написаното. Все пак ще обясня, като за 5-токласник:
  Те са натискали собствениците да спазват всички екозисквания и да сменят филтрите. Собствениците са преценили, че не е изгодно и са спрели инсениратора. Крайният резултат е, че той НЕ работи и боклуците се депонират отново на СМЕТИЩЕ.
  Както казах, това е толкова прогрсивно, че чак е прехвърлило прогресивното е се е върнало на старото положение, от преди 30 години.
  —цитат от коментар 15 на Stargate


  Които филтри , дето са комай били за смяна , са безкрайно чудновати , за който разбира.
  Ето какво интервюиращият е успял да подразбере от женицата-еколожка
  Но филтрите за частици например СА ЕЛЕКТРОСТАТИЧНИ и няма никаква нужда от постоянното им сменяне!

  За азотните окиси филтри, дето да се сменят , все още ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ Е ИЗОБРЕТИЛО , също и за СО и за СО2!

  Няма такива филтри на Земята!
  А и инсталация за изгарянето на РДФ , е около 8 пъти по-скъпо отколкото природен газ!

  Което многократно сме го казвали!
  Инсенератори за РДФ и биомаса се слагат , ЗАРАДИ ЕКОЛОГИЯТА!

  Грета Тунберг , а-у
  Да се замести, в циментовите заводи природният газ с алтернативни неща , със стари гуми , с РДФ и с ТБО е по-скъпо и по-трудно се спазват технологичните режими!

  Но все пак го правим ЗАРАДИ ЕКОЛОГИЯТА!
  Дадени са милиарди до сега!

  Ето ги и резултатите
  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

  Една добра новина
  —цитат от коментар 4 на Пипера е много лют


  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqninЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK