Ирина Гайтаневска, столична здравна инспекция: Нови ограничения сега може и да не намалят болните

д-р Ирина Гайтаневска, началник на отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести" в Столичната регионална здравна инспекция

© Велко Ангелов

д-р Ирина Гайтаневска, началник на отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести" в Столичната регионална здравна инспекция  • Огнищата на коронавирус в София са разпределени повсеместно в целия град
  • При повече изследвани, естествено, се откриват повече заразени
  • Заболяванията, които са свързани с поведението на хората, са трудни за овладяване
  • Според личното ми мнение по-рестриктивните мерки имат по-добър ефект
  • Повече от 50% от болничните легла в София за пациенти с коронавирус са свободни
Доктор Ирина Гайтаневска е началник на отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести" в Столичната регионална здравна инспекция. "Дневник" разговаря с нея за значително увеличените бройки на новозаразени с коронавирус в столицата през последните две седмици.


Какви са огнищата на коронавирус в София?


- Определено има завишаване на заболеваемостта на територията на град София, особено през последните дни. Огнищата в София основно са семейни и са такива от началото на епидемията.
Но в началото на епидемията се ограничаваше достъпът до квартали заради семейни огнища. И сега ли могат да се посочат местата?


- В началото бяха на концентрирани места, докато в момента етапът, в който се намираме: т. нар. повсеместно разпространение на дадено заболяване, нямаме концентрация в даден квартал, а огнищата са разпределени повсеместно в целия град.


Не можем да фиксираме, че в даден квартал има повече заразени отколкото в друг. Вече се намираме в такъв етап на разпространение на епидемичния процес, където човек може навсякъде да се срещне с вируса: дали в магазина, дали на улицата, в парка, на работното място.


Ирина Гайтаневска, столична здравна инспекция: Нови ограничения сега може и да не намалят болните

© Юлия Лазарова


Но това не е ли лошо? На пресконференциите на оперативния щаб за коронавируса многократно е повтаряна тезата, че, ако заразата е на отделни огнища или т. нар. клъстери, означава, че положението е под контрол.


- В даден момент при вирусни епидемии от рода на въздушно-капковите инфекции, каквато е коронавирусът, се стига до ситуация на повсеместно разпространение.


Вече е много трудно да говорим дали има връзка между отделните огнища, тъй като разпространението е повсеместно. В началото на една епидемия може да се говори за огнища, но вече сме в такъв етап на процеса, че е трудно да се правят резки разграничения. Огнищата със сигурност са свързани, все пак всеки човек се заразява от друг.


Това обаче не означава, че не ограничаваме огнищата. В едно семейство ако един човек зарази друг, имаме семейно огнище. Под карантина се поставят, както болният, така и членовете на семейството, но и други контактни, напр. приятели, колеги, които сме преценили по време на епидемиологичното проучване.


Ирина Гайтаневска, столична здравна инспекция: Нови ограничения сега може и да не намалят болните

© Юлия Лазарова


Не е коректен термин, но правим "мини изолация" на всичките малки огнища. Не е нужно огнището да е квартал или град. Когато има такова повсеместно разпространение, правим изолация на огнищата. (Как се определят огнищата на коронавирус - тук)


Другият вариант е да се затвори абсолютно всичко, което на този етап не е необходимо. В интерес на истината повечето от заразените на този етап изкарват самото заболяване или безсимптомно, или с леки симптоми.


Това означава ли, че според Вас не трябва да се върнат строгите ограничения?


- Има смисъл ограниченията да са повече, когато разпространението не е повсеместно, за да не се разпространи толкова мащабно. А сега, когато вече е такова, мерките се обвързват с поведението на хората.


Много са факторите, от които зависи увеличаването или намаляването на заболеваемостта. Те са различни и за различните етапи от развитието на дадена епидемия, затова и в различните етапи се взимат различни видове мерки. Не е задължително, ако сега се вземат по-рестриктивни мерки, това да намали нивото на заболелите.


А тогава какви са факторите, които играят роля в този етап на развитието на епидемията?


- Много се обсъжда количеството на направените тестове. Това от една страна разбира се играе роля - колкото повече хора се изследват, толкова повече резултати ще имаме. И това е нормално. Също така има голямо значение каква е спецификата на вируса: той самият също се променя.


Можете ли да посочите как вирусът заразява сега: например, ако аз съм заразена, на колко от контактните си ще го предам?


- Трудно е да кажа, защото отново зависи от много фактори. Първо, зависи от имунната система на човека. Зависи и в кой етап на заболяването е самият болен - какво количество вирус отделя при общуването с другите. Може да е човек във фаза, в която отделя много малко количество вирус и, ако се срещне с 10 души, да зарази един или нито един от тях. Но ако е във фаза на много силно отделяне на вируса, да зарази 50% от хората, с които се е срещнал.


Има значение какъв е видът на контакта с хората, с които се е срещнал даден човек: ако само е отворил вратата и е поздравил или си е казал за пет минути няколко изречения на достатъчно голямо разстояние, или е бил с маска, пак няма да има заразяване. Аз лично не обичам да се ангажирам с конкретна цифра, защото не смятам, че ще бъде коректно от моя страна.


Споменахте тестовете. В хода на изявленията на щаба се наложи негативно отношение към правопропорционалната връзка, че колкото повече тестове се правят, толкова повече заразени ще бъдат открити. Съгласна ли сте с това?


- Ако не изследваме никого, няма да имаме и открити положителни. Мога и така да разсъждавам по въпроса. Нормално е в такъв етап от развитието на епидемичния процес, когато се увеличават заразените, ако те са се срещнали с по-голям брой контактни, да има и по-голям брой нови заразени. Ако всички тези хора се изследват, е много по-голяма вероятността да се открият тези заразени.


Има такава права пропорционалност, макар че това не може да се приеме като стопроцентова гаранция. Причината е, че много зависи от групите, които се изследват: например, ако изследваме в едно семейство най-близките контактни на един положителен, е много голяма вероятността, да има положителен. Но ако изследваме целия останал блок, изследванията ще са повече, но вероятността да има положителен, е по-малка. Има и много хора, на които им няма нищо, но се изследват от любопитство - това също променя броя на изследваните, но не и непременно на положителните.


На какво се дължи според Вас значителното увеличение на броя заразени в София през последните две седмици?


- Няма как да се диференцира само една причина и това е винаги, когато се говори за заразно, инфекциозно заболяване. Отпускането на мерките може да бъде част от причината, при това голяма, защото споменах, че е важно поведението на хората. Заболяванията, които са свързани с поведението на хората, са по принцип трудни за овладяване. Но не е само това: характеристиката на самия вирус също е важна. Естествено от значение е и увеличеният брой тестове.


Имат ли влияние отпадането на задължителната 14-дневна карантина при връщане в страната от повечето държави, събиранията по стадионите, отварянето на нощните заведения?


- Наблюдението ни е, че процентът на влизащите, които проявяват симптоми, поне за София не е голям. Те влизат здрави и си остават здрави. Колкото до стадионите и нощните заведения: като цяло по-масовите мероприятия и събирания, на които хората забравят да използват маски и да спазват дистанция, при всички положения са рискови.


Когато се съберат повече хора, има по-голяма вероятност да има повече носители на заболяването и когато не се спазва дистанция, може да се осъществят повече на брой заразявания.


Ирина Гайтаневска, столична здравна инспекция: Нови ограничения сега може и да не намалят болните

© Велко Ангелов


Но хората отиват на такива места, защото им е позволено. Не е ли така?


- Съгласна съм с това. Аз като цяло, но това си е мое мнение, подкрепям повече малко по-рестриктивните мерки. И това е така, защото знам, че ще има по-добър ефект. Със сигурност има много други причини, които оказват влияние върху вземането на такива решения. Аз не съм специалист в тези области, но наистина, то е ясно според мен, че по-рестриктивните мерки имат по-добър ефект: в една детска градина, когато има карантина и никой не влиза и не излиза в групата, не се заразяват повече деца от варицела. Умишлено давам пример с друга вирусна заразна болест.


През последните седмици се оказа, че не броят на новозаразени за денонощие е решаващ за затягане на мерките, а заетостта в болниците. Каква е картината за София към момента?


- Повече от 50% от болничните легла в София са свободни. Но това е динамична и променлива цифра - сутрин получаваме една цифра, вечерта може да е по-различна. (интервюто е взето на 26 юни - бел. авт.)


Уверявам Ви, че сме в постоянна връзка с болниците, за да можем да насочваме екипите на Спешна помощ. Освен болница "Св. Анна", които казаха, че капацитетът им е запълнен, няма друго лечебно заведение в столицата, което да ни е обявило, че няма места за пациенти с коронавирус.


Ирина Гайтаневска, столична здравна инспекция: Нови ограничения сега може и да не намалят болните

© Цветелина Белутова


Но от друга страна, когато хората се чувстват добре, не се изследват и ако не спазват мерките, те са източник на инфекция за околните. Колкото повече такива здрави носители има, толкова по-нормално е да има по-висок риск от заразяване.


Как очаквате да се развие заболеваемостта през следващите дни?


- Нека видим какво ще се случи. От днес за утре няма как да се направи прогноза. И все пак: очаквам плавно понижение на заболеваемостта, ако всички правим това, което трябва да правим: да ограничаваме контактите и да спазваме хигиена.


Колко задължителна е задължителната карантина при връщане в България - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Те новите ограничения са не за да намалят заразените, а да помогнат да не се удвоят до месец !

 2. 2 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Нека се прави разлика между заразени и болни.
  Аз познавам няколко десетки които няха установени като положителни с тест, но никой от тях не е имал симптоми, т.е. не е бил болен. Но пък си стояха 28 дена в болничен, платен от НОИ.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#2] от "zenola":

  карай ся . аз познавам хора , дето са медицински персонал и имат по 4 теста - жената има три отрицателни и един положителен. кара карантина , заедно с мъжа си и сина си . сина има два отрицателни. сега сигур ги водят ''оздравели'', като са ги писали и ''болни''. трима души. кой знае колко други има . преди моряците седяха в карантина , независимо дали имат тест или не. водят ги оздравели , сигур ги бухат и в другата графа . статистика , баце, статистика

 5. 5 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  "Ако не изследваме никого, няма да имаме и открити положителни"

  Ами да, да заповядат направо в интензивното...

 6. 6 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Колко малоумна Тиква требва да си да отваряш дискотеки, стадиони, кина и театри, и да отмениш задължителните маски на закрито и то при един постоянен ръст на заразените? Другите страни разхлабиха ЧАСТ ОТ мерките след видим спад в броя на новите заразени, а тука при тенденция нагоре развързаха всичко и ето ти сега бум и предстояща катастрофа, провал на туристическия сезон и т.н. Тотално неадекватни некадърници.
  —цитат от коментар 3 на feg2464954O


  Че то ВЪОБЩЕ НЯМАШЕ МЕРКИ!

  Я виж заводите , примерно в Севлиево!

  Идеал Стандард-Видима , имат 3 големи завода , с няколко хиляди работници на три смени , Хамбергер са на смени , Никипласт са на сменир АББ и ЕМКО-и те , СИВИ- и те , Паралел май са само на една смяна.

  ЗА ВСИЧКИ ЗАВОДИ СЕ ПРЕВОЗВАТ ХОРА С АВТОБУСИ от Ловеч , Троян , Дряново, Търново , Габрово.
  Мнозина от работещите си живеят и в Севлиево , някои на квартира , съотношението е примерно 60% пътуващи на работа от самото Севлиево и 40% от други градове.

  Хората ходят насам-натам из града , в магазини и къде ли не , в заводите са в местата за почивка заедно , в местата за хранене , в местата за пушене и кафе , в баните и тоалетните .
  В автобусите са си заедно .
  Всеки ден , в цяла България , смените за АЕЦ , за Марица Изток, за Видима-Идеал Стандарт , за Девня , за строежите , за заводите покрай ПЛовдив , за Севлиево - са десетки хиляди хора!

  Нещо мерки , а ?
  Що не спрем държавата?

  И въпросът е , а що не затваряме заводите и не ни пука , а се шашкаме за Заразената Лъжица , за дискотеките и за пейките в градинките ?

  Ако не е проблем - що пък скачаме?

 7. 7 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  [quote#6:"simChо"][/quote]

  Ами не скачайте бе, Филипе. Кой ви кара да го правите?

 8. 8 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 9 Неутрално

  И въпросът е , а що не затваряме заводите и не ни пука , а се шашкаме за Заразената Лъжица , за дискотеките и за пейките в градинките ?
  —цитат от коментар 6 на simChо


  Защото заводите са по-важни от дискотеките.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5616 Неутрално

  Заразата е оставена на самотек, явно сега вече се гони стаден имунитет

 10. 10 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  [quote#6:"simChо"]
  —цитат от коментар 7 на До руските мекерета
  Ами не скачайте бе, Филипе. Кой ви кара да го правите? [/quote]

  Къв е тоа Филип ? ? И що пък неадекватно с него уж говориш ама към мене са ти посланията?
  Май и ти биеш короната - както най-добре умееш - яко ракийца ?

 11. 11 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  И въпросът е , а що не затваряме заводите и не ни пука , а се шашкаме за Заразената Лъжица , за дискотеките и за пейките в градинките ?
  —цитат от коментар 6 на simChо


  Защото заводите са по-важни от дискотеките.
  —цитат от коментар 8 на xri09609626

  За некои , заводите са важни! За втори мачовете
  За други- дискотеките!

  За трети- да идат спокойно на църква и да празнуват Великден!
  За четвърти - е най важно , да е жив споменът за някакъв си Филип!

  За пети- да могат да идат в парка с децата си и да поседнат на пейчица!

  Не е важно само , от къде точно ще лепнеш Ковид-19 и ще умреш!
  Смъртта е все една и дори и отчаян малоумник , като До руските мекерета , го е схванал с главицата си...

  В завод с 1500 човека на смени , в църквата по Великден , от сядане на пейка , от дискотека , от другаде - смъртта от Ковид все ще те застигне.

  Идиотско е , защо не се мъчим да ограничим по-големите опасности със заводите , а спираме , ходенето на Великден , сядането на пейка и вземаме още продобни други разни доста чудати "мерки".

  Каква ми е файдата ако ходя на работа и съм всеки ден по 8 часа с контакт с 1500 човека а вечер пътувам с автобус от Севлиево до Търново , пък в магазина съм непрестанно с маска и парковете до къщи - затворени тотално с полицейска лента?

  Дори и христоматиен идиот - имам пред вир разбира се До руските мекерета - се е сетил да разсъждава над това.

 12. 12 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Те новите ограничения са не за да намалят заразените , а да помогнат да не се удвоят до месец !
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  И що ??
  Какво се цели?

  Като не се удвоят се вдига левъл , или що ?
  Дори отчаян идиот от форума се сети да каже , че смъртта от Ковид , ако ти е писана никакви забрани за сядане на пейки не я отлагат!

  Та то освен сядане на пейка имаш още 8 часа възможност , да се заразиш на работа или другаде от 1500 човека!
  Каква дистанция от 1 ,50 може да се спазва??
  Че то е невъзможно технологично!

  Хората на строежите , как да са на 1 ,50?
  Ето пример
  Един от работниците, затрупани в тунел "Железница", е с коронавирус!

  А строежите из цяла България не спряха и за секунда при всички "мерки"!
  Трима шофьори от автобусите на Градски Транспорт по едно време бяха заразоносители - ама нещо спря ли ??

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Продължават да ни набиват в главите, че НИЕ сме виновни за заразата. Не сме ние виновни, виновен е вирусът. Ама понеже, въпреки целия научно-технически прогрес, не могат да направят нищо, за да го ограничат, ни карат да се чувстваме виновни, за да ни контролират. Минаха мерките прези март-април-май, видя се как е с тях, сега се гледа как е без тях. Накрая ще трябва да се направи някакъв анализ, на което нашите управляващи не са способни. Животът продължава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK