Ивана Радомирова, Съюз на пивоварите: Това лято не всеки излиза на "по бира"

Ивана Радомирова и Владимир Иванов, председател на Съюза на пивоварите.

© Съюз на пивоварите

Ивана Радомирова и Владимир Иванов, председател на Съюза на пивоварите.След като в средата на март в страната бе въведено извънредно положение и много хора по принуда започнаха да се хранят и да пият само вкъщи, противно на очакванията, излезе, че консумацията на алкохол е намаляла. Въпреки че много хора отчитат, че са употребявали по-редовно алкохол. Пивоварите са първите, които обявиха сериозен спад в потреблението, най-вече заради затворените заведения. Как се промени консумацията на пиво според тях, какви промени се наложиха в производството и бирата събира ли хората след настъпването на лятото - по тези теми разговаряме с Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.


Какво се случи с продажбите на бира след въвеждането на извънредното положение?


- С въвеждането на извънредното положение и затварянето на заведенията пивоварният сектор в страната загуби 20% от обема си, тъй като на годишна база толкова е делът на продажбите през каналите на хорека, които в бирената индустрия наричаме студен пазар. Реализацията през магазинната мрежа не може да компенсира този спад. За полугодието стагнацията на студения пазар е силно изразена. Пример за това са продажбите на наливна бира, които са с 60% по-ниски в сравнение с нивата през първите 6 месеца на миналата година.
Спадът, за който съобщихте в началото на април, ограничи ли се само до това, че заведенията бяха затворени?


- Предизвикателствата за пивоварните компании не се изчерпват само със спада на продажбите. Не е лесно да се управлява и процесът по изтеглянето на кеговете и другите опаковки от пазара поради изтеклия срок на годност по времето, когато заведенията не работеха. Това е повсеместен проблем, характерен за всички страни от ЕС и за редица сектори от хранителната индустрия. На ниво Европейски парламент вече са внесени предложения и инициативи по този въпрос. Въпреки трудностите повечето от бирените компании съумяват да намерят различни форми за подпомагане възстановяването на студения пазар - от безвъзмездни доставки на пиво за обектите на хорека до промоционални и дарителски инициативи.


Кога и в каква степен започна възстановяване, на отмяна на мерките ли се дължи или на лятото?


- За съжаление затварянето на студения пазар не доведе до увеличение на продажбите на бира за вкъщи. Но тъй като говорим за лято и бира, трябва да подчертаем, че традиционно около 50% от продажбите на пиво се реализират в периода май - септември. През лятото честотата на консумация на бира е 11-12 пъти месечно. Изследванията показват, че през летния сезон 70% от българите пият бира поне веднъж месечно, а 55% - веднъж седмично; 60% от тези активни потребители, определят бирата като най-подходящото за тях питие. Тези тенденции не са се променили независимо от спада на продажбите. В България, която е сравнително малък пазар с три големи компании и 28 малки и средни предприятия, се предлагат 170 различни марки и стилове пиво, произведени в страната, повечето от които по български рецепти. Това е голямо постижение и една от основните причини пивото да е толкова популярна напитка.


Бирата е социално питие - тя свързва хората и особено през лятото всеки излиза на "по бира". Но за това се иска потребителите да имат настроение, да не са със стагнирани бюджети, да има силен туристически сезон - обстоятелства, които в момента са далеч от обичайните и познатите на повечето от нас. И най-важното - за да продължим да се виждаме с приятели на чашка бира, трябва да спазваме дистанция и всички необходими хигиенни и други мерки, свързани със здравето и безопасността в условията на пандемия. За всички нас и като пивопроизводители, и като граждани това са водещи и безусловни принципи, към които ние се отнасяме с голяма отговорност и респект.


Тази ситуация как се отрази на заетостта в пивоварните - има ли и колко освободени, пуснати в отпуск?


- Индустрията няма да спре да се развива, а кризата сякаш ни направи по-солидарни, по-гъвкави, по-креативни в справянето с предизвикателства на деня. Между 35 и 40% от заетите в пивоварните предприятия работят директно и индиректно в продажбите и логистиката, които са най-силно засегнати от кризата. Ще си позволя отново да подчертая, че независимо от трудностите, които имаме, пивоварният бранш успява да запази човешките си ресурси, за което си помагат работодатели и синдикати. Във фирмите, които са членове на Съюза на пивоварите, няма нито един уволнен. През последните месеци цикълът на работа се адаптира към новите условия и всеки работодател въведе допълнителни мерки за здравословни и безопасни условия на труд, включително по веригата на доставчиците и в логистиката. В някои предприятия използват и мярката 60/40.
Общо в сектора директната работна заетост през последните година е между 2100 и 2200 души. Поради високата технологичност на процесите и въвежданите ежегодно иновации в бирените компании над 50% от всички заети са с висше и специално образование и с висока професионална квалификация.


Преди близо месец със заповед на министъра на труда и социалната политика подписаният през февруари браншов колективен трудов договор беше разпрострян върху всички производители на пиво и малц в страната. Това гарантира, че достойното заплащане на труда, добрите социални практики, обучението на човешките ресурси продължават да са водещи за пивоварния сектор.


Икономисти прогнозират по-тежка криза от тази през 2008 г. Пивоварите какво прогнозират?


- Експерти от Германия, Белгия и др. страни със силно развита бирена култура прогнозират силен спад в годишните продажби на пиво, достигайки дори минус 25%. Ние все още не сме толкова песимистични, а по-скоро предпазливи в тези тежки прогнози. Все пак трябва да признаем, че индустрията у нас се върна на нивата от 2009 - 2010 г. Вероятно ще приключим годината с продажби под 5 милиона хектолитра, което не се е случвало от 11 години.


Ситуацията на бирения пазар в България сходна ли е с тази в Европа?


- Негативните тенденции, свързани с COVID-19, характеризират не само състоянието на българската пивоварна промишленост, но на целия общоевропейски бирен бранш. Както и при нас, най-тежко на индустрията се отразява повсеместното затваряне и спиране на продажбите през сектора хорека. В европейски мащаб това означава моментална загуба на 35% от бирения пазар. Най-засегнати от COVID-19 кризата са държавите, които имаха най-добре развит студен пазар. Това са най-вече средиземноморските страни - Португалия, Испания, Италия, Гърция, Малта, Кипър, както и Ирландия - при тях загубите от затварянето на заведенията са между 69% и 55%. На свой ред намалените продажби и производство водят до последващи загуби по веригата на доставките - от производителите на ечемик и хмел, през заводите за кенове и бутилки, до логистичните услуги и дистрибуцията.


Ето защо общоевропейската организация на индустрията "Пивоварите на Европа" изпратиха редица становища и отворени писма до институциите в ЕС, информирайки ги за отрицателните ефекти, които кризата с корона вируса нанася и предлагайки мерки за тяхното преодоляване. Последният инструмент в тази посока е специално създадената онлайн платформа #RECONNECT, където са качени всички документи, предложения и данни за отражението на кризата върху бранша и проактивните инициативи, които трябва да се предприемат за минимизиране на щетите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  Нема се плашите. Некои хора държиме фронта!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 2. 2 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Българска бира?
  Не мерси, с някои бутикови изключения.

  ... с двеста...
 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Най- великото откритие след топлата вода, това че можеш да си пиеш бирата и вкъщи.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  Спряха някой промоции пивоварите за да компенсират намалялото потребление. Аз лично пия бира, колкото по-рано

 5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Българска бира?Не мерси, с някои бутикови изключения.
  —цитат от коментар 2 на Суджук Герберите


  Бритос (май във В. ТЪрново го правят) бутикова бира ли е? Щото за мен това е НАЙ ВКУСНАТА българска бира, въпреки че е само 5 % алк/обем.
  До коментар [#2] от "Суджук Герберите":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Весело

  Младеж с момиче на ресторант. Момичето отпива от шампанското и казва:
  - Ако знаеш колко обичам тази божествена напитка! В нея чувствам прохладата на пролетна утрин, лекия бриз на морето, аромата на разцъфнала роза.. Когато пия този елексир, в душата ми хиляди ангели свирят на златни арфи.. Някаква лекота и радост се разливат с хилядите мехурчета из моето тяло, иска ми се да запея и да литна, като птичка високо в небето към слънцето. Искам да обичам, да бъда обичана!.. Да, обичам шампанско! А виж, бира не обичам! От бирата много пърдя...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не е ширпотреба, така че е бутикова.... Всъщност е една от малкото бири у нас, която се прави от майстор който е повече пивовар отколкото хиник

  Pure Chewing Satisfaction
 8. 8 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  Я, бирени 'сноби'. Мноо ме забавляват тия пичове. Колебая се кои са по-забавни между тях и 'снобите' дето си въобразяват че левитират метър на земята щото 'СЛУШАМ ДЖАЗ/КЛАСИКА!!!' след което бърчат префърцунено нос по кифленски пиниз промърморвайки нещо от сорта как 'чалгата уби културата, ехххх'.

  Ей, ако нема секви видове умнокрасивежи животът щеше да е много по-скучен :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 9. 9 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Българските бири са едно недоразумение на пивоварството

 10. 10 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 180 Неутрално

  И на нас ни е трудно с доходите, така че се налага ограничение на някои разходи. Както казват руснаците: без обид!

 11. 11 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Бритос (май във В. ТЪрново го правят) бутикова бира ли е? Щото за мен това е НАЙ ВКУСНАТА българска бира, въпреки че е само 5 % алк/обем.
  —цитат от коментар 5 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Хмелената им серия наистина е може би най-доброто в ниския ценови клас на пазара в момента.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Не разбирам с кой акъл вдигат цените. Това НЕ Е най-умната стратегия за оцеляване и печалби.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Ние си го организираме в къщи. И пак ни е сладко.

 14. 14 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1021 Весело

  Ето я истината за нов политически проект-"Българска Обединена Бирена Партия"!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Българските бири са едно недоразумение на пивоварството
  —цитат от коментар 9 на невеж


  Пиринско с Дювел и Шимай ли ще сравняваме? Бас държа, че на сляпа дегустация няма да познаеш кое е Шуменско или Каменица сред 10 от най-евтините немски или чешки бири.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Весело

  пивоварният сектор в страната загуби 20% от обема си
  __________
  Въпреки ,че правят все по-големи и евтини пластмасови туби с така наречената бира, не трябва да забравяме ,че повечето бирени брандове вече не са български а и консистенцията им е доста спорна.
  Българите лятото си пият водица, огладена ракия и мезят със салати без ген рин което мейнстрийма трябваше го отчита като добра тенденция в кризата ама все пак имат конфликт на зависимост от рекламодателите!

  Българска бира?Не мерси, с някои бутикови изключения.
  —цитат от коментар 2 на Суджук Герберите


  +++
  И на нас ни е трудно с доходите, така че се налага ограничение на някои разходи. Както казват руснаците: без обид!
  —цитат от коментар 10 на liz31552545

  +++
  Или както казват мъдрите старци - който пие бира само си пикае на парите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Весело

  Не разбирам с кой акъл вдигат цените. Това НЕ Е най-умната стратегия за оцеляване и печалби.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Когато има корупция, лобитата правят регулации, върви данък спокойствие, получава се деформациите на свободния пазар, конкуренцията и картелирането на цели сектори ...цените стават безумни!
  Има много свидетелства ,че същите брандове в същите магазини в западна Европа които не се произвеждат за източна Европа са с по-добро качество и на по-ниски или същите цени!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#15] от "Jazzdevil":

  Те бая от 'разбирачите' нема могат на сляпо да различат ариана от хобгоблин или лефе, къде ги величаеш толко :)

  ЕТИКЕТА е важен, вишти мъ колку съм големо добрутро. Не че нема много сгодни бирички и от по-джиджаните ама бираджии да снобареят кифленски е велика комедия просто :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 19. 19 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#18] от "Devils Slide":


  До коментар [#15] от "Jazzdevil":Те бая от 'разбирачите' нема могат на сляпо да различат ариана от хобгоблин или лефе, къде ги величаеш толко :)ЕТИКЕТА е важен, вишти мъ колку съм големо добрутро. Не че нема много сгодни бирички и от по-джиджаните ама бираджии да снобареят кифленски е велика комедия просто :)
  —цитат от коментар 18 на Devils Slide


  Това е разликата между човека и прасето ....човек си купува това , което му е вкусно .....прасето льочи всичко.....

 20. 20 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Най- великото откритие след топлата вода, това че можеш да си пиеш бирата и вкъщи.
  —цитат от коментар 3 на zxp53317185


  Двама разговарят:
  - Ти ходиш ли за риба?
  - Не, моята ми дава да си пия в къщи ....

 21. 21 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Я, бирени 'сноби'. Мноо ме забавляват тия пичове. Колебая се кои са по-забавни между тях и 'снобите' дето си въобразяват че левитират метър на земята щото 'СЛУШАМ ДЖАЗ/КЛАСИКА!!!' след което бърчат префърцунено нос по кифленски пиниз промърморвайки нещо от сорта как 'чалгата уби културата, ехххх'.Ей, ако нема секви видове умнокрасивежи животът щеше да е много по-скучен :)
  —цитат от коментар 8 на Devils Slide


  Получил си НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНО 12 минуса и нио един плюс, за този ти тъпанарски коментар😀И с право-пЦуеш бирените снобове, докато нито един от коментарите (до №18) не е снобски/позьорски.

  За сравнение-гле'й снобските коментари в ТАЗИ статия😀😀😀

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2020/01/05/4012404_tunki_pitieta_za_ceniteli_samo_za_18/
  До коментар [#8] от "Devils Slide":
  -------------

  Хмелената им серия наистина е може би най-доброто в ниския ценови клас на пазара в момента.
  —цитат от коментар 11 на Jazzdevil


  Хм...да не би И ТЕ да са почнали да правят бира без хмел?!? Щото на мен баш неговия дъх на хмел ми харесваше-нещо която в никоя друга произведена в България бира не успях да открия...Освен в Шуменско Златен етикет, в малките бутилки, и то не винаги. И в Столично, която пък лятото почти никъде я нямаше, освен в Дон Домат, била "зимна бира" (НОВИ ДВАЙСЕ ЗА МЕН😀😀😀)!


  До коментар [#11] от "Jazzdevil":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 22. 22 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#19] от "KRAFTWERK":

  Скоро ядъх шкембе в неква долнопробна кръчма. С лют пипер и бургаско.

  Разкошна атмосфера, олющени дървени маси и пейки, некъв стар телевизор дънеше юбилеен концерт на Миле Китич, разни образи люскат мастика и облаци. Шум, глъчка. Рай.

  Намаляха тоя тип островчета на кефа, ся насекъде некви 'мъжки' умнокрасиви кифли ми отпиват бира за шес кинта бутилката у женски чаши под съпровод на некви тъпи музики и продават кифленски салтанати, оу, какъв богат аромат, майчице къв КИК, еееее, това е бира не като тия дето люскат каруцарите (па тя биричката си е просташко пиене), добре че не повръщам лесно :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ше пия ено бургаско и ше ми мине тежката горест от получените минуси. Трудно е, но вярвам че ще го преживея :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Не разбирам с кой акъл вдигат цените. Това НЕ Е най-умната стратегия за оцеляване и печалби.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  -------------
  това е единствения начин за оцеляване.

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Избиването от оборот и ниски цени има един много съществен недостатък. Трябва да се работи много. Кой чорбаджия в България е станал чорбаджия с много работа? Никой. С връзки да. С тарикатлъци, подлости и мизерии - да. С чичо партиен секретар на окръжен комитет на БКП да. С приватизиране на пловдивски панаири и варненски дупки - да.
  С работа и изобретения - никой от елита не е забогатял.
  То си е за срам пред дедите дошли от низините на мързела и тарикатлъка на крилете на червената армия. С поколения е селекциониран елит с тези качества, високо ценени от руските другари.

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Доколкото знам има една българска марка - "Леденика".

  Всичко останало са чужди компании.Какъв Съюз, какви "пивовари", това са наемни работници.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Откакто минах на розе ми се оправи метаболизма!

 28. 28 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Не мога да кажа, че пия по-малко бира от предходните години, но отново не пия българска бира. Чехи, немци, гърци, белгийци, дори турци правят бирите си без царевичен грис.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 29. 29 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#27] от "Maradona":

  Той 'метаболизма' ако човек плюска разгащено без никва СИСТЕМА нема оправяне, квото и да пие.

  'Бирения' корем не е от бирата а щото колкото и парадоксално да звучи бирата причинява жестоко обезводняване (тая глупост 'бира вместо вода' требе да бъде криминализирана) И кара мозъка да кльопа секви неща включително разни джънкове в резултат на което ако човек не внимава даже да е фиданка мое за норматив да се превърне у л@йновоз :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#29] от "Devils Slide":

  защо бирата предизвиква обезводняване?

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Състава на "Стела Артоа":


  вода, ечемичен малц, царевица, хмел


  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#30] от "hope":

  Съдържа алкохол - това първо.
  Диуретично действие - това второ.

  А по темата - от години не пия българска бира освен малки пивоварни - диво, гларус и т.н. Другото дето го правят на конвейер няколкото големи играчи на пазара и само му лепят етикет на големи световни брандове - това не е бира!

 33. 33 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#30] от "hope":

  Много е коварно :)

  От една страна е диуретик и човек изхвърля вода, от друга страна алкохолът и там зърнените съставки искат вода, от трета страна дава усещане за утоляване на жаждата и че може САМО с бира.

  От четвърта страна върви с тъпчене и солени джънкове (храната, особено солената също иска вода).

  Та ако човек шие яко бири РЕДОВНО с 'бирени мезета' плюс там другото си ядене е ОБРЕЧЕН да носи шкембак и без да усеща да е хронично обезводнен плюс съответните проблеми около друсането на крушата, требе да се внимава, аз като пия И вода покрай бирата ме гледат като некъв инопланетян.

  Ама немам шкембак и съответните проблеми :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 34. 34 Профил на stan_atanasov
  stan_atanasov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Една торба коментари за "Пиринско", "Шуменско" и т. н.
  Някой от предишните пробвал ли е домашна бира?
  В БГ има поне десетина крафт пивоварни с ункални по вкус бири.

 35. 35 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#34] от "stan_atanasov":

  Е нали требе се покажеме кви сме сноби, бирени сноби, нема такава ирония :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#32] от "iavorski":

  "Гларус" реших, че е българска, тя била английска.

  Бира Диво Пиво 3.30лв.

  Диво Пиво е българска крафт бира, произведена от пивоварна 359 в с. Мрамор. Бирата е с по-малцов традиционен вкус, характерен аромат, умерена горчивина и траен послевкус. Нефилтрирана, с вторична ферментация в бутилката.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#33] от "Devils Slide":

  питах, защото забелязвам напоследък, че след като пия бира, ми се пие вода. Мъжа ми казва, че не пия достатъчно...

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Алмус и Болярка стават, айде да не сме чак толкова претенциозни.

 39. 39 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#37] от "hope":

  Щом усещаш че ти се пие вода значи си окей. Тези дето не го усещат имат проблем. Силно ненаучно наричам това синдром на 'бирения метаболизъм'.

  Бирата е ужасно коварно пиене точно щото е привидно безобидна и особено мъжете с наща склонност към изхвърляне и показен юнаклък - кой бе, аз ли бе, па мене вода ми не требе бе, люскам пет бири и музиката да свири, можем неусетно да си направим кофти щета.

  Ако човек пие по две-три бири НА СЕДМИЦА няма проблем но ако е редовен бираджия требе МНОГО да внимава в картинката с хроничното обезводняване и тъпченето с излишна храна, юнаклъка в стил 'пиеш малко' е лош съветник :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 40. 40 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  Гларус е българска бира. Glarus.bg. Ако и казваш Английска защото е ейл си е твое право.

 41. 41 Профил на stan_atanasov
  stan_atanasov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#39] от "Devils Slide":

  Чудна абота!
  А тези които пием бира, ракия и т.н. как сме здравословно?

 42. 42 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jazzdevil":

  Като постоянно пиещ чешка бира, заради стечение на обстояталствата, бих Ви препоръчал да не слагате на едно ниво немска и чешка бира, пък били и те от най евтините. По показател цена / качество, чешката бира няма конкурент в Европа. Не, че и тук международни гига-концерни не се опитват да опропастят местни марки /Козел вече падна/, но чехите се държат достойно.

 43. 43 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#42] от "ivangabrovo":

  Проблема на Козел че го направиха глобален. Истинската чешка бира както и истинското шотландско уиски не се продават на всеки континент на земното кълбо.

 44. 44 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#41] от "stan_atanasov":

  Зависи от човека. Има хора дето пият и ракия и бира и са със сикспак или поне напълно приемливо фит. Има и такива дето не пият ама плющят джънк и са торби, гявола е насекъде, особено при хубавините, нема отърване :)

  А бирата е коварна точно щото ИЗГЛЕЖДА безобидна.

  Но е благина де, чей врътна още една. Ама требе И да се внимава. Наздраве :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 45. 45 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":

  С грижа за Вашето здраве - не пийте Леденика.

 46. 46 Профил на stan_atanasov
  stan_atanasov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#44] от "Devils Slide":

  Наздраве!
  И пак препоръчвам да пробвате домашна (крафт) бира.

 47. 47 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#42] от "ivangabrovo":

  Верно трябва да се организира един истински хубав сляп тест дето вика Джаздевъла.

  Просто ще се счупя да се хиля как разбирачите ахкат отпивайки некви презрени от тях бълвочи докато заклеймяват прехвалени брандове като няма ЕТИКЕТ :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 48. 48 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#46] от "stan_atanasov":

  А, добро прасе съм аз, пробвам наред, има много добри и от прочутите и от нишовите крафтове разбира се, винаги мерака да се прави нещо качествено личи, просто контекста на бираджийството е такъв че префърцуненото превъзнасяне на кой да е бранд поне на мен ми е смешно, като дрънне човек две общашки арианки в кутишка и пак е супер, там леко горчивко, леко алкохол, кеф, като принцип на Парето май беше известен феномена - осемдесе процента от ефекта се постига с двайсе процента усилие :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 49. 49 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#34] от "stan_atanasov":

  Аз бая домашна бира съм пил ама , под домашна визирам варка до 50 литра буквално правена в домашни условия и да ти кажа честно - половината резултати са голямо разочарование.

  Pure Chewing Satisfaction
 50. 50 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":

  Това е "Стела" бутилирана у нас - с "подобрения". Двоен стандарт, също като при колата - у нас й слагат фруктозо-глюкозен сироп, а на Запад - захар. "Амстел" и "Туборг" по същия начин ги развалят у нас. Самият факт, че бутилират тези конкретни марки в PVC говори за занижените стандарти на пивоварните у нас, произвеждащи на "ишлеме".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 51. 51 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":

  Това е "Стела" бутилирана у нас - с "подобрения". Двоен стандарт, също като при колата - у нас й слагат фруктозо-глюкозен сироп, а на Запад - захар. "Амстел" и "Туборг" по същия начин ги развалят у нас. Самият факт, че бутилират тези конкретни марки в PVC говори за занижените стандарти на пивоварните у нас, произвеждащи на "ишлеме".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 52. 52 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Ей на тая и казвам "хмелената":

  https://britos.bg/wp-content/uploads/hoppy_blond.png

  Като за лев и нещо бутилката 0.500 за мене е много добра. Обикновената им не ми допадна а пушената ми се стори направо гадна.

 53. 53 Профил на stan_atanasov
  stan_atanasov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#49] от "Bedtime for Democracy":
  Има добри крафт бири.
  Като "Трима и Двама", "Кокуряк'.

 54. 54 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#42] от "ivangabrovo":

  Говорихме за това какво можеш да си напазаруваш от квартала в БГ и за изказвания в стила "Българските бири са пълен шит" - нещото, което казвах, че немските и чешките бири дето стигат родината на цена 0.60-80€ не са нещо много по-различно от нашите си масовки.

 55. 55 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Когато започнат да правят българската бира единствено от вода, ечемичен малц, хмел и мая - тогава мога да пробвам отново.
  Докато на етикета присъства “пивоварен ечемик” - не, мерси.

  Бири с царевица, също - не. Макар че има много такива рецепти - дори изключвайки мексиканските - Стела Артоа оригинално е с царевица.

  П.П. А цените на нашите са като за истинска бира.

  П.П.П. Болярка пуснаха някаква, която претендира да не изсипват направо ечемика от камиона в казана, всичко било малц, Форт май беше - разликата е само в етикета, вкусът е класически нашенски.

 56. 56 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#30] от "hope":Много е коварно :)От една страна е диуретик и човек изхвърля вода, от друга страна алкохолът и там зърнените съставки искат вода, от трета страна дава усещане за утоляване на жаждата и че може САМО с бира.От четвърта страна върви с тъпчене и солени джънкове (храната, особено солената също иска вода).Та ако човек шие яко бири РЕДОВНО с 'бирени мезета' плюс там другото си ядене е ОБРЕЧЕН да носи шкембак и без да усеща да е хронично обезводнен плюс съответните проблеми около друсането на крушата, требе да се внимава, аз като пия И вода покрай бирата ме гледат като некъв инопланетян.Ама немам шкембак и съответните проблеми :)
  —цитат от коментар 33 на Devils Slide


  Точно ТОВА ти е нивото. Селска шкембеджиница с оръфани маси и Миле Китич. Много добре си го усетил. Там си у дома , там си щастлив. Стой си там, селската шкембеджийница.

 57. 57 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#56] от "Doge":

  https://www.youtube.com/watch?v=_BvjvHdzSVs 😎

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 58. 58 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#37] от "hope":Щом усещаш че ти се пие вода значи си окей. Тези дето не го усещат имат проблем. Силно ненаучно наричам това синдром на 'бирения метаболизъм'.Бирата е ужасно коварно пиене точно щото е привидно безобидна и особено мъжете с наща склонност към изхвърляне и показен юнаклък - кой бе, аз ли бе, па мене вода ми не требе бе, люскам пет бири и музиката да свири, можем неусетно да си направим кофти щета.Ако човек пие по две-три бири НА СЕДМИЦА няма проблем но ако е редовен бираджия требе МНОГО да внимава в картинката с хроничното обезводняване и тъпченето с излишна храна, юнаклъка в стил 'пиеш малко' е лош съветник :)
  —цитат от коментар 39 на Devils Slide


  —-
  Има нещо нередно в бирата. Аз пия от няколко години, но май ще се отказвам. Не може след 500 мл. течност, да ми се допие вида.
  Ще пробвам тези другите марки.

  Любовта ще спаси света!!!
 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Весело

  До коментар [#26] от "hope":С грижа за Вашето здраве - не пийте Леденика.
  —цитат от коментар 45 на ivangabrovo


  Благодаря, ще се възползвам от съвета!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Весело

  До коментар [#31] от "hope":Това е "Стела" бутилирана у нас - с "подобрения". Двоен стандарт, също като при колата - у нас й слагат фруктозо-глюкозен сироп, а на Запад - захар. "Амстел" и "Туборг" по същия начин ги развалят у нас. Самият факт, че бутилират тези конкретни марки в PVC говори за занижените стандарти на пивоварните у нас, произвеждащи на "ишлеме".
  —цитат от коментар 50 на majorman  Това е класика на западноевропейските бизнесмени!!

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 61 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#30] от "hope":

  Защото алкохолът е диуретик..

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK