Михаил Екимджиев: Гражданите имат право на неподчинение срещу противоправния ред

Михаил Екимджиев

© архив на автора

Михаил ЕкимджиевАдвокат Михаил Екимджиев е печелил десетки дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Той е известен правозащитник, председател на "Асоциация за европейска интеграция и права на човека". "Дневник" разговаря с него за събитията от последните две седмици - политическата криза, исканията за оставка на правителството и на главния прокурор, гражданските протести.


Заради пропагандата на правителството много хора се притесняват, че има нещо незаконно и неморално да се иска предсрочно оставката на правителството.


- Не е важно колко остава до изтичането на мандата на правителството. Важно е, че е подронена базата на доверието към него и на политическата му представителност. Когато преди три години ГЕРБ спечели изборите, отношението към него беше друго и резултатът от изборите е "моментна снимка" на тогавашната ситуация. Но след това, цели три години, държавата буквално през седмица затъваше и се свличаше под тежестта на корупционни скандали. Буквално се давехме в информация за нечистоплътни сделки, порочни обществени поръчки, шуробаджанащина, незаконни апартаменти, хотели и тераси...
Управляващите демонстрираха простащина, арогантност и покровителствено подценяване на разума, морала и интелекта на хората. Всичко това натрупа тежки репутационни щети за правителството и управляващото мнозинство, което загуби подкрепа и доверие. Сега много по-малко хора се чувстват политически представени в парламента. Ето защо актуалната политическа "снимка" е твърде различна от тази при последните парламентарни избори.


Спонтанните и многобройни протести показват, че вече много по-малко хора вярват и подкрепят ГЕРБ. Така е нарушен базисният принцип на представителната демокрация - мнозинството в парламента вече не е подкрепено от мнозинството българи, както е било преди 3 г. В такава ситуация принципите на парламентаризма и традициите на старите демокрации изискват възможно най-бързо възстановяване на политическия баланс чрез предсрочни избори за Народно събрание.


Само в нов парламент новото мнозинство от гневни и непредставени в момента граждани може да получи политическо представителство, което да даде адекватна на новата ситуация основа и легитимност на управлението. Затова няма нищо по-нормално от конституционна и морална гледна точка да бъде искана предсрочна смяна на властта, когато тя е загубила доверието на суверена.


Неслучайно конституцията детайлно регламентира действията на институциите при предсрочни парламентарни избори. От тази перспектива нелепо звучат твърденията на изявени ренегати от управляващото мнозинство, че протестът не бил формулирал конкретни искания, за които да се водят преговори. Как по-ясно да бъде формулирано искането за оставка на Борисов и Гешев? Протестиращите не искат да договарят с тях, а с тези, които демократично ще бъдат избрани на тяхно място.


В този правен контекст лъсва абсурда на образуваното от прокуратурата дело за "измяна по чл.95 от НК, предвиждащ доживотен затвор без замяна. Измяна е налице при насилствено "завземане" на властта, при което най-често въоръжена група сваля легитимното управление и незабавно установява своя власт на мястото на свалената. Когато хората от улицата искат смяна на едно компрометирано и корумпирано управление, за да бъде задвижена конституционната процедура за предсрочни парламентарни избори, това не е измяна, а демокрация в действие.


Измяна срещу държавността и правото би било безропотно и покорно примирение с такова продажно управление. Въпреки абсурдността си, прокурорската бурлеска е много опасна. Макар че поводът за образуването на делото за "измяна" наподобява заплахата за национална сигурност, която специализираните прокурори провидяха в пръскачките пред парламента, то дава формално основание за масово следене чрез специални разузнавателни средства (СРС) на участници в протестите, среднощни арести, претърсвания и изземвания, целящи да "респектират" и вразумят техните активисти.


Какви са правата на суверена, тоест на гражданите, да противодействат на легитимно избрана власт, която нарушава законите? Какво можем да предприемем спрямо различните представители на властта - парламент, правителство, прокуратура, антикорупционна комисия, Висш съдебен съвет? Хората се притесняват къде е границата между законно и незаконно.


- Това е дълбок многопластов юридически, политически и етичен въпрос. Всеки гражданин с нормална ценностна система би предпочел да живее в добре уредена държава, да вярва, че нейните институции функционират законно, морално, прозрачно и в обществен интерес. Въпросът е какво става, когато нашите представители, които по различни механизми сме излъчили във властта, се самозабравят, възприемат властта си като "бащиния". Как да реагираме, когато те демонстрират арогантно, че не им пука за нашата воля, за законите и конституцията, с които ние сме им дали власт, но и сме им вменили и отговорността да я упражняват в наш интерес.


Този въпрос е разискван от столетия в теорията и намира различни практически и политически решения. За първи път през 1215 г. английският крал Джон, изправен пред опасност от гражданска война, е принуден от бароните и духовниците да подпише Магна харта. Тя не само предоставя права на тези съсловия, но и за пръв път предвижда, че ако кралят или назначените от него съдии я нарушат, бароните имат право, включително с оръжие, да се противопоставят и да търсят възмездие за причинените им вреди от имуществото на краля. Това е първата в историята "законово" прогласена форма на легитимно "самоуправство", насочено към възстановяване на правопорядъка, нарушен от държавата.


След Магна Харта идеите за обществения договор и за легитимното гражданско неподчинение са заложени в първите конституции на САЩ и Франция. Подобен принцип има и в българската конституция - чл. 56, според който всеки има право на защита, когато негови права и свободи са застрашени или нарушени.


Много юристи, в съответствие с доминиращата етатистка конституционна доктрина, смятат, че това право визира само процесуалното право да се явиш пред съд и да имаш адвокатска защита. Това право обаче е визирано във всеки процесуален кодекс. Конституционното право на защита е много по-богато и многопластово. То включва преди всичко правото на физическа защита. Всеки, който е нападнат, има право да се защитава, дори ако нападението е от представители на властите, но е незаконно. Тоест допустима е самозащита и неизбежна отбрана и срещу незаконни действия на полицията. Чл. 12 а от НК допуска граждански арест, когато пред очите ни се извършва престъпление. Тогава не само можем, но сме длъжни да задържим предполагаемия извършител, дори ако той е главен прокурор.


Има интересни примери от последните дни. Видяхме полицаи безпричинно да пребиват младежи на протеста. Главният прокурор каза, че няма да разследва това, тоест, че няма да изпълни едно от основните си задължения, които сме му вменили с конституцията, НПК и Закона за съдебната власт - да разследва престъпление от общ характер. Никой не може да задължи прокуратурата да обвини някого, но и никой, включително г-н Гешев, не може да освободи прокуратурата от задължението да разследва явни престъпления.


В такива случаи възниква въпросът какво да правим. Дали като смирена рая покорно да чакаме още 7 години и да гледаме сеир как този неук човек, без грам респект към правото, злоупотребява с конституцията и държавността, как руши принципите на правото, които не зачита, защото не познава, или да направим възможното, което конституцията позволява, за да бъде отстранен в интерес на обществото, на правовата държава, на законността и морала.


Отговорът е очевиден - ако не сме рая, а сме отговорни пред себе си и пред децата си граждани, трябва да направим всичко, което конституцията допуска, за да спасим държавата си от този позор за правопорядъка.


Как може да бъде направено това?


- Това е малко като ситуацията с пандемията - никой няма готова рецепта как се действа при гражданско неподчинение. Махатма Ганди проповядва изцяло мирни форми, без съпротива срещу държавното насилие. Нелсън Мандела и неговите последователи не са толкова смирени. Важно е да няма радикални форми на насилие и вандализъм, да не се застрашават и нарушават съществено правата на много граждани, което би ги настроило срещу протеста.


За това важи един общ принцип - когато държавата не изпълнява ангажиментите си по обществения договор, имаме право на реципрочни действия на неспазване на наши задължения, за да покажем нуждата от промяна в действащия противоправен "ред".


Дивите ябълки
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

В есето на Хенри Торо от 1849 г. за гражданското неподчинение типична проява на гражданско неподчинение е хората да спрат да плащат данъци.


Защо адвокатите да не спрат да се явяват по наказателни дела, изразявайки оценката си, че прокуратурата е нелегитимна заради перверзиите на нейния ръководител, които се мултиплицират на всички институционални нива? Независимите и свободомислещи съдии, също биха могли да откажат да гледат наказателни дела с представители на прокуратура, ръководена от Иван Гешев.


Водени ли са разговори да се окаже такова неподчинение от адвокатурата?


- Адвокатурата е свободна професия, колегите са свободни хора. Затова никой не би могъл да ги задължи да предприемат такива действия. Но бих се радвал ако такава инициатива бъде подета и подкрепена от колегите.


Съюзът на съдиите призова прокурорите да се противопоставят и да не се страхуват.


- Да, това беше достойна за адмирация позиция. За съжаление, страхът, малодушието, безличието и корупционните "бонуси", с които някои прокурори оправдават унизителното си подчинение на Гешев, оставиха този призив без ответ.


Важна е съсловната съпротива. Когато съдебната система е застрашена - примерно в Полша съдиите, адвокатите и много прокурори са заедно на протестите. И тук има прокурори на улицата, но не като протестиращи, а като улични бандити и мутри. Визирам казуса с "Осемте джуджета", който прокуратурата също отказа да разследва.


Защо в България не се намира нито един прокурор, който да възрази на случващото се?


- Това е резултат от дългогодишна негативна селекция. Години наред прокурори стават не тези, които се отличават със знания, ерудиция и независимост, а обратното - тези, от които се очаква да бъдат изпълнителни, безропотни и кучешки лоялни към началниците си. Често тези качества се съчетават с тежки дефицити на юридическо познание и морал.


Какво ще кажете за предупреждението на управляващите, че без парламент наесен България ще изгуби финансиране от ЕС и няма да може да си актуализира бюджета?


- Надявам се, че повечето мислещи хора могат лесно да направят тази сметка. Какво значение има колко милиарда ще дойдат, след като те ще бъдат откраднати, както и досега, през обществени поръчки и "студен резерв", за да се окажат в чекмеджета на клептократите. Когато се налива в каца без дъно, колкото и пари да дойдат, те няма да отидат при хората. Затова, както в зората на демокрацията, този протест обединява смислените хора от различни партии, съсловия и възрасти. Затова той е морален вот на недоволните граждани, които жадуват справедливост и почтеност срещу доволните прасета, които или не знаят, или забравят, че властта им е "от народа, на народа и за народа".


Как ви звучат мантрите, с които ни заливат управляващите, че е много опасно това, което се случва, защото ще се задълбочи кризата, ако падне правителството? Че едно служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, ще "счупи държавата", както каза премиерът?


- Това са нелепи опорни точки и гузност, издаващи страх от промяна, която освен всичко останало, би могла да доведе до търсене на отговорност - не само политическа, но и наказателна, от Борисов и най-приближените му и корупционно обременени министри, от главния прокурор, както и от мрачна фигура, която засега остава извън фокуса на общественото недоволство - г-н Цацаров. За мен той е основният организатор на задкулисието в съдебната система, което си избра марионетките във Висшия съдебен съвет, който пък инсталира гротескната фигура на Иван Гешев.


Какво имате предвид?


- Общоизвестно е, че Доган е идеолог и стратег на модела, при който, без да участваш във властта, ако задкулисно държиш съдебната система и командваш орда от подчинени безскрупулни медии, ставаш ефективен участник в корупционната подялба на публичен ресурс. За да стане тази идея реалност, беше нужен съвършен апаратчик от номенклатурен тип, който усърдно години наред се окопаваше в лобита и мнозинства, за да стане възможен изборът на този Висш съдебен съвет. Стратегията на Доган, тактиката на Цацаров и парите на Пеевски дадоха привидна легитимност на процедурите, както по избора на съдебния съвет, така и на главния прокурор.


Смятате, че Цацаров е в дъното на избора на съдебния съвет?


- Поне на позорното мнозинство от него и на прокурорската квота. Той има уникални качества, закалени от членството му в БКП, на апаратчик и организатор. Докато ние протестираме за идеи и принципи, такива хора упорито работят за себе си и за сенчестите си босове, обграждайки се с протежета и квоти, които "легитимират" очевидно неморални избори и процедури. Когато невъобразимият за здрав разум избор на Гешев стана факт, тези емблеми на задкулисието, с чувство за добре свършена работа и с нескрит сарказъм, заявиха, че той е съобразен със закона и конституцията.


Затова дори да свалим Борисов и неговото правителство, дори да принудим Гешев и ВСС да подадат оставка, ако Цацаров остане на позицията, която си избра - шеф на КПКОНПИ, за година - две той ще реинкарнира същата инсталация от зависими, безхарактерни и корумпирани марионетки. Ако той остане, Гешев ще се възпроизвежда като сюрреалистична матрьошка, при която от по-малката фигура излиза по-голяма, при това с все по-едър каскет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  Не и според мутромилиционерите, каскетите и магдалинките !!!
  МУТРИТЕ ВЪН !!!
  ОСТАВКИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  След като държавата грубо погазва обществения договор, гражданите имат право да свалят това правителство. Още Х. Д. Торо го е написал.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Евала Екимджиев !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Каква е разликата между правова държава и държава с противоправов ред?
  Представете си европейска държава, примерно Франция, при която се появи видеоклип в който е заснет премиера и как спинка с пищов, пари и злато? Какви ги бръщолеви, очевидно доказвайки мъжествеността си в присъствието на проститутка, как някакво си човече като Владко, станало министър на финансите живее по милост в луксозен апартамент и не забелязва едни финансови потоци, показващи пътят към затвора и т.н. и т.н.....
  Кои са протестиращите? Ами това поколение, което знае какво е цивилизация и не иска държавата му да потъне в блатото на примитивния азиатски феодализъм!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Измишльотини! Какво ли не прави жаждата за власт! И черното изкарва бяло! Ама всичко се разбива като дойдат изборите. Тогава някои вземат властта, други не могат да спечелят и домоуправител във входа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Народе клет, я ми кажи
  се тъй ли ще търпиш,
  се тъй ли враговете си
  ще храниш, ще кърмиш?
  Кога кажи ще станеш ти
  и с силен, страшен глас,
  ще кажеш: "Тук изедници,
  отпреде ми на съд!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Каква е разликата между правова държава и държава с противоправов ред?Представете си европейска държава, примерно Франция, при която се появи видеоклип в който е заснет премиера и как спинка с пищов, пари и злато? Какви ги бръщолеви, очевидно доказвайки мъжествеността си в присъствието на проститутка, как някакво си човече като Владко, станало министър на финансите живее по милост в луксозен апартамент и не забелязва едни финансови потоци, показващи пътят към затвора и т.н. и т.н.....Кои са протестиращите? Ами това поколение, което знае какво е цивилизация и не иска държавата му да потъне в блатото на примитивния азиатски феодализъм!
  —цитат от коментар 4 на Анти Шишковци


  Представи си, че постнат подобен клип и за Христо, което е съвсем възможно! Тогава?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Кирил Димитров
  Кирил Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  Естествено,не ставай смешен

 10. 10 Профил на Кирил Димитров
  Кирил Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  Има избори,на които всеки може да се докаже чрез идеи и програма,а не само с плямпане-видиш ли тия купиха изборите

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Весело

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  Кои са протестиращите? Ами това поколение, което знае какво е цивилизация
  =========
  Браво на Михаил Октомврийски.....

  Bukalemun
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":
  И от кой обществен фонд ще ги е гепил РистЮ?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  Той има уникални качества, закалени от членството му в БКП, на апаратчик и организатор. "

  "Роден: 28 септември 1966 г. (възраст 53 години), Пловдив"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3221 Весело

  До коментар [#12] от "tda10501756":

  Ако протестите бяха толкова маргинални и невинни, що Борисов смени цели 5 министри, вкл. тези на финансите и вътрешните работи и взе да критикува и Шиши, и Доган, и Гешев? Ами щото са му насрани гащите, поне според мен, а очевидно и според него.
  А иначе си прав - на избори трябва да са решат нещата, независимо дали извънредни и редовни.

 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#2] от "Николай Колев":

  Вярваш ли, да са чели "Гражданско неподчинение"? А дори и някой гепаджия да се е объркал да го мине по диагонал (все пак е кратък манифест), едва ли са вдянали, за какво става въпрос...

 18. 18 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Тогава ?

  Прокуратурата ДА СИ ГО ПРИЧИНИ и да разследва .

  Името няма значение.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  Смени за да ги спаси

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  “... държавата буквално през седмица затъваше и се свличаше под тежестта на корупционни скандали...”

  Кой трол би оспорил тази очевидна истина?

  Аз съм живял 30 години при соца и 30 години при демокрация и мога напълно отговорно да кажа, че такова нагло крадене, такова беззаконие, такова БЕЗДЪРЖАВИЕ не е имало никога, дори при Беров.

  От няколко години насам те се почувстваха толкова всесилни, че вече дори не си дават труда да се придържат към някакво подобие на формална законност.

  Това не е правителство, това е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, някакъв уродлив мега-СИК, който ни се плези в лицето, докато ни бърка в джобовете.

  Вчерашните козметични промени в правителството са замяна на едни айдуци с други айдуци.

  ДОЛУ, ОСТАВКА И ЗАТВОР!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3221 Весело

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  Смени ги, за да спаси себе си, да ме прощаваш.
  Но нито себе си ще спаси, нито тях, таймингът в политиката, както и в много други неща, е критично важен. Борисов си отива, въпросът е кой идва.
  Весел ден на всички, трябва да се работи.

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2190 Весело

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  Хахаха.
  Русофилите-Копейкин, Румен Петков, БСП, Мая познавали цивилизацията.
  Голям смях.

 23. 23 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#10] от "Кирил Димитров":

  Хайде сега с ръка на сърцето - купуват ли се гласове ппо махалите?! И дали в районите под контрол на ДПС не се гласува фиктивно - взимат ти личната карта и те пишат гласували за когото решат. И после - честни били изборите, ама някой друг път.

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#21] от "boevbisser":

  Влади не е министър, ДКХ закрита, "нарушенията" под килима, ходене до ОАЕ забравено и без повече въпроси, Маринов като знаещ много от отговорите, в бяло

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  “...видеоклип в който е заснет премиера и как спинка с пищов, пари и злато...”

  Тези снимки обиколиха световните медии и ни направиха за посмешище.

  Не Тулупа. Нас, българите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#12] от "tda10501756":

  По-добре ли е несъгласните с прасешката система да поставят бомби и да убиват политици и висши държавни служители?! Каквато е била практиката по времето на Царство България . Протестите са нещо хубаво, най-малкото защото показват , че хората не ги е страх от властта на Гешевците и ще бранят свободата и държавата си. Никой не Ви е спрял да се събирате и демонстрирате в подкрепа на правителството и настоящата система. Защо не го правите? Може би искате някой

 27. 27 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 631 Неутрално

  да Ви плати? Както става по избори?

 28. 28 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  "Затова няма нищо по-нормално от конституционна и морална гледна точка да бъде искана предсрочна смяна на властта, когато тя е загубила доверието на суверена." Хм .. дали е загубила доверието ще стане ясно на избори. Ся да се нахендрим пак на същите играчи ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3651 Весело

  До коментар [#12] от "tda10501756":

  "Мило келешче адвокатче, наричащо с обиждащо всички не съгласни с неговите глупости, с кой ще преговарят протестиращите, когато ГЕРБ спечели отново извънредните избори? И защо изобщо трябва законно избрано правителство да преговаря с една шепа хора които не са съгласни с него и не го харесват? Дори от маргиналната партийка ДБ не излизат да протестират 99,99% от привържениците и. Всяка вечер 1000 маргинали блокират София и тероризират стотици хиляди хора ...."

  Забавлявам се в метаморфозите на ОПГ - то във властта: до неотдавна нямаше да има никой да протестира, освен десетина лумпена, после протестът беше рехав, а накрая, о ужас, да се оказа, че имало 1000 протестиращи ! И заради тях се вършат в панически порядък смени в правителства, орязване на студени резерви, излизане на главни прокурори в отпуска, изнизване на целия ВСС пак за 2 месеца !
  Лъжи, лъжи, лъжи, безсилие на джуджетата в този форум !

 30. 30 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Колкото повече оредява и се спихва протестът,толкова повече огнени материали,зовящи на бунт и борба,ще излизат.Няма да помогнат.

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#29] от "samoedin":

  “... до неотдавна нямаше да има никой да протестира, освен десетина лумпена, после протестът беше рехав, а накрая, о ужас, да се оказа, че имало 1000 протестиращи !”

  Сеанси по автосугестия на барикадирали се зад бюрата си държавни чиновници, ДАНС-аджии, милиционерски началници и пр. бюджетни калинки.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Др. Екимджиев, а на въоръжена борба имат ли право?

 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#29] от "samoedin":

  Напротив. Протестът беше ясен дори, когато събра 10 000, че няма да бъде подкрепен от обществото. Както съм описал още на първият ден.
  Но поне ще извлече ползи да се размърда Правителството. В момента останаха вечните протестъри.
  А интересно защо ДБ не анализира защо Дсб-арите не излязоха. И второ самото ДСБ не се произнася. Ако искате да влезе в Парламента де.

 34. 34 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  На теория да, на практика в момента милиционерите си правят каквото си поискат.
  Онзи ден имаше неправомерно и ненужно затваряне на улици около Орлов мост, само за да се нагнети напрежението срещу протеста. За щастие нито един от шофьорите не се поддаде.

 35. 35 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Важното е при следващи избори да се лиши ГЕРБ от всички възможности отново да манипулират, купуват и фалшифицират изборите......... Дори патриидиотите и Каракачаните преди да влязат във тая коалиция се обявяваха срещу тази порочна практика..че нали даже оня Валери Симеонов... на 10.09.2019 за последно каза : ГЕРБ фалшифицираха изборите ...поне 3 на брой!!!....и това недоразумение им е партньор ...... "корумпе"...
   .... 466 077 невалидните бюлетини, 15.1% ....Около 6 процента гласуват с "не подкрепям никого"........ 350000 поне купен ромски вот........ И колко са реално избирателите на ГЕРБ???? Общинските и държавни служители????....

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Весело

  До коментар [#6] от "lz2":

  Ок. Щом ще спечелите изборите, Бац€ да хвърля кърпата! 😂🤣

 37. 37 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  А Гешев ....... Колко души го избраха и как ??? .... една шепа "недоразумения".... по малко от с колкото се избира домоуправител на вход.........

 38. 38 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 874 Неутрално

  На мен лично ми се повръща от демагогстващи обществени морализатори като въпросното лице Екемджиев!!!Обаче и той обича да си "топи човката".Щото преди няколко години го изловиха,че участва в имотни сделки в Пловдив на много удобно занижени документално цени!!!Лицемер!!!

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#35] от "MPetr":

  За 15 години (ако броим и Тиквеното управление на София, когато оня тичаше с фанфари и тъпани да “открива” всяка боядисана пешеходна пътека), ГЕРБ завзе и разду в невероятни размери публичната администрация - това са стотици хиляди гарантирани гласове, особено ако прибавим съпруги, деца и пр. хоботчета на копанята.

  По благоволение на ДПС, ГЕРБ разполага и нужния ромски вот, както видяхме на кметските избори в София.

  ГЕРБ/ДПС държат Информационно обслужване и ГРАО, т.е. списъците с МЪРТВИ ДУШИ - изселници и ПОКОЙНИЦИ, които единодушно гласуват за тях.

  Докато тези аномалии не бъдат прекратени, ГЕРБ ще си фалшифицират избори след избори until the cows come home.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Любопитно

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  От кого "да ги спаси", Дерибейка? Нали протестиращите са шепа хора? А тези, на които им харесва ДПС и ГЕРБ да ги крадат са милиони! От кого спасява Бац€ бездомника, министъра на фурмите и шофьорчето на Мето Илиянския?

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#40] от "vassilun":

  От Гешев

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  "Държавни служители".... Не им пука.... ама въобще не им дреме, клатиш краката по време на пандемия и после си излизаш в "почивка" ... хората им изгоряха платените отпуски, защото нямаше кой да измисли втора платена отпуска, за сметка на бюджета по време на "пандемията" ...... А някой знае ли дали съдиите си написаха изостаналите решения докато стояха без работа два месеца? .......... "уморени били... , нервни и потни магистрати", и по-добре да отидели да си починат и да решават после спокойно......... Депутатите....... и те се уморили .....

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Любопитно

  До коментар [#41] от "дерибеев":

  "От Гешев"

  Дерибейка, божият инструмент ще си го причини ли да разследва как така един министър на финансете не е забелязал, че му липсват в бюджета едни 700 милиона? И то в продължение на пет години всяка година не е забелязвал!?

 44. 44 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 778 Неутрално

  ГЕРБавите и останалата управляваща сволоч толкова ли сте тъпи, че да вярвате, че с тролове и писане на простотии в интернет ще промените ситуацията? Пишете си каквото искате където искате, само си знайте, че ако се инатите, ще става все по-страшно и опасно за вас. Не си подритвайте трудовите и здравните книжки, а си идете с мир. Това е най-доброто което може да направите в тази ситуация и не забравяйте, че всичко се пише на вашия гръб 💡

  No Pain No Gain
 45. 45 Профил на Добромир Генов
  Добромир Генов
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Много добър и точен анализ!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#42] от "MPetr":

  ...... И само вижте какво значи "морал" след - пандемичен !!! ..................вчера Висшият съдебен съвет си даде два месеца и кусур "почивка"... забележете "почивка" !!!!! И каква е тая "почивка" последно, ваканция или платен годишен отпуск ??? . ... във връзка с §14 от закона за извънредното положение, в който се казва, че за 2020 г. не се прилага чл. 329, ал.1 от Закона за съдебната власт, т.е. няма съдебна ваканция !!!! ........ Обаче като нямало ваканция, отмяната на съдебната ваканция тази година не означавало, че съдиите нямат право на платен годишен отпуск. .......... И имат 2 месеца платен годишен отпуск ?????....... И сега последно почивка, съдебната ваканция или платен годишен отпуск са ??????.......  https://bit.ly/39mTNHG

 48. 48 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#44] от "Умнокрасив":

  Коя ситуация трябва да се променя?Последните дни излизат по около 1000 човека от целия ляв спектър .Като почнеш от Копейкин,минеш през Галева и КУрнела и свършиш с Христо.Въпреки лютите закани не успяха да блокират нито НС,нито БНТ,нито някоя друга обществена сграда.Отчаяни се принудиха да прибегнат до незаконни средства,затваряне на движението и чисто терористични.Властта има даже полза от такива "протести".От една страна решава някои проблеми,от друга хората разбират що за хунвейбини са другарите искащи власт.

 49. 49 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Първата промяна трябва да бъде въвеждането на наказателна отговорност за разпространяване на лъжи, включително към адвокати! Трябва да има отговорност за думите които се изричат!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 50. 50 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#47] от "MPetr":

  Всяка година Прокуратурата и Съдът излизат във ваканция. От една седмица от юли до 15-и септември.
  При Костов също.

 51. 51 Профил на ouk01308652
  ouk01308652
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#32] от "balkantourist"

  The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants. It is it’s natural manure.

  Това достатъчно ли ти е.

 52. 52 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#46] от "chichka":

  Снощи показаха една жена-медицински работник.Тя се оплакваше,че не може да ползва законото си право на тишина и почивка,заради шумните протестъри.Срещу нея една грепичка хунвейбини ревяха,че им отнемала правото на протест.Как мислите,дали тази жена и хилядите като нея,които всяка вечер до 24 ч.за подложени на този тормоз,ще посегнат към бюлетината на някои партии поддържащи нощните вакханалии.Ами шофьорите, не можещи да се приберат след работа при семействата си?Ами тези от спрените влакове в метрото?

 53. 53 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Адвокатът на мафията вика, че да си престъпник е ок. Ного съм изненадан.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 54. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2807 Весело

  До коментар [#50] от "Да вярваме на истината": ++++

  Знам, знам....прави сте.... Но тази година не беше нормална.... и "нормативно" също..... Затова съм пуснал линка.... Че много се "преработиха"..... "дистанционно".....

 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Любопитно

  До коментар [#53] от "hhhuuunnnn":

  "Адвокатът на мафията ..."

  Кога Екимджиев е защитавал Бойко Борисов? 🤣😂

 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  "противоправния ред"

  Кой решава дали реда е против0правен. Или всеки гражданин си решава сам за себе си в зависимост от наклона на оная му работа? ;)

  Питам за един приател тука? ;)

 57. 57 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  За съжаление вместо да се прави денонощна окупация на министерски съвет, парламент и прокуратура, енергията на протеста за пореден път е изхабена в километрични разходки, рисуване на плакатчета, пиене на биричка. Единствено вчера с блокирането на кръстовища имаше накякъв смисъл, но местата, които трябва да се блокират 24 часа са парламент, министерски съвет и прокуратура.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 58. 58 Профил на zayek
  zayek
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Заключението от мнението на Екимджиев за мене е ,че всеки, който излезне и каже че е против правителството има карт бланш да не спазва законите.

  С други думи, едни хора имат право да ограничават други например като блокират транспортни връзки.

  Едни хора имат право да налагат чрез тормоз дадено управление (в случая на Радев) защото са решили че е по-правилно.

  Къде е границата на неподчинието, господин Екимджиев?
  Да напомням ли за кървави епизоди от българската история които са били извършени от едни други хора с подобни мотиви? За това ли призовавате?

  Кой точно е мутрата, тогава, а?

 59. 59 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#17] от "vhv":
  Торо само синтезира вековната традиция за съпротивата, приложена в демократично общество. Въпросът е дискутиран от зората на държавата (Гърция, Рим, средновековие), през цялата история.
  Обобщено, можем да кажем:

  "Докато работи в интерес на обществото, приемайки властта като
  отговорност, владетелят е легитимен. Ако обаче предпочете своя интерес пред
  обществения, ако се възползва от властта си на институция, за да извлече
  полза като частно лице, тогава той вече не е легитимният монарх, нарушил е
  негласното споразумение, „обществения договор”, и народът има онова право
  на съпротива, което му признават още средновековните автори."

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 60. 60 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Може да имат право, но и ние останалите имаме право да не ги подкрепяме и да сме гневни, че да да прикрият малкия дял на участниците в протеста, използват терор. Нима няма хора, които: отиват на работа, бързат за малките си деца, гледат болни хора, пътуват и т.н.? Те заложници ли са според вас на тези протестиращи?

 61. 61 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Това че акциите на Гешев са показни, не означава че в същността си не са правилни...Или вие казвате да бяхме оставили Божков да убива и Изнасилва и да граби парите на пенсионерите с талончета за търкане? Ей това българина е долно племе просто да го водиш за каишка

 62. 62 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2807 Весело

  Смях.....цитат: "Главният прокурор работи най-добре, когато е в отпуск", коментира пресцентърът.......... ......... И ако това не е признание и достойна позиция , здраве да е ???? Хахахаха.......

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#61] от "Julian Dob":

  "... да бяхме оставили Божков да убива и Изнасилва и да граби парите на пенсионерите ..."

  ... за да ги дава на Vladi Goranov и едзна част да отиват в чекмеджето?

  Pomagai!

  За какво?

  Po princip.

  Немаш проблем.

  Blagidarq.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  ДА, БЪЛГАРИЯ

  точно ;)
  Първо "доволно прасе" недоволно по темата?

  До коментар [#5] от "hasmokar":

  дърдорко

 65. 65 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#61] от "Julian Dob":

  И на кокошките на село вече е ясно,защо е този вой срещу Гешев.Защото натисна престъпно забогатялите през прехода.А те имат голям финансов ресурс и могат да си купят и партийки и протестъри.

 66. 66 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 135 Неутрално

  "Затова дори да свалим Борисов и неговото правителство, дори да принудим Гешев и ВСС да подадат оставка, ако Цацаров остане на позицията, която си избра - шеф на КПКОНПИ, за година - две той ще реинкарнира същата инсталация от зависими, безхарактерни и корумпирани марионетки. Ако той остане, Гешев ще се възпроизвежда като сюрреалистична матрьошка, при която от по-малката фигура излиза по-голяма, при това с все по-едър каскет." Точно.

 67. 67 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#61] от "Julian Dob":

  И на кокошките на село вече е ясно,защо е този вой срещу Гешев.Защото натисна престъпно забогатялите през прехода.А те имат голям финансов ресурс и могат да си купят и партийки и протестъри.

 68. 68 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#5] от "hasmokar":

  Бацето ти?

 69. 69 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  До коментар [#46] от "chichka":Снощи показаха една жена-медицински работник.Тя се оплакваше,че не може да ползва законото си право на тишина и почивка,заради шумните протестъри.Срещу нея една грепичка хунвейбини ревяха,че им отнемала правото на протест.Как мислите,дали тази жена и хилядите като нея,които всяка вечер до 24 ч.за подложени на този тормоз,ще посегнат към бюлетината на някои партии поддържащи нощните вакханалии.Ами шофьорите, не можещи да се приберат след работа при семействата си?Ами тези от спрените влакове в метрото?
  —цитат от коментар 52 на uvtest


  Ако на мен под прозореща ми се развиват подобни действия..... с торба гайки и прашка ще ги отуча да крякат!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Може да имат право, но и ние останалите имаме право да не ги подкрепяме и да сме гневни, че да да прикрият малкия дял на участниците в протеста, използват терор. Нима няма хора, които: отиват на работа, бързат за малките си деца, гледат болни хора, пътуват и т.н.? Те заложници ли са според вас на тези протестиращи?
  —цитат от коментар 60 на ekip


  Червените зарази и умнокресливите знаят, че избори няма да спечелят! Затова искат през РРадев да предизвикат граждански сблъсъци и да се въведе военно положение!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 72. 72 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Вече не ми е дори смешно. Просто съжалавам г-н Радев. Напълно безполезен случаен индивид на висок пост. Защо горкият не си остана летец? Може да и да го е бивало да управлява самолет, но е трагичен като президент.
  —цитат от коментар 20 на olexander


  Вижте, това е доста невинен поглед към нещата. Радев се пренася с някаква си своя машина на времето през 1944г. и все чака някаква помощ отвън, която да даде на шепата злобари с бесилки и електрически столове реална власт. И всъщност тогава това си се е случило. Само че с бесилки и автомати са действали хората. "Народен съд" и т.н. Добре, че сме в ЕС, а "братушките" затънаха в Украйна. Ако бяхме 1944г. той вероятно щеше да е рамо до рамо с Тодор Живков и Мирчо Спасов, за които се разказва, че си организирали състезания кой повече "врагове на народа" ще унищожи. На това учи той народа. Да видим дали ще му се получи. А полезни идиоти и тогава и сега - бол. После бързичко пристига и техният ред. Повече история четете, господа по площадите. И малко психология.

 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#69] от "chichka":

  "...с торба гайки и прашка ще ги отуча да крякат!"

  Ти на около 12 години ли си? За пълнолетен индивид подобно поведение би било ... не знам как да го нарека...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#73] от "Norman Granz":

  А как се нарича поведението на индивиди,които по нощите реват под прозорците на хора,които на сутринта трябва да ходят на работа?На индивиди,които затварят кръстовища и пречат на прибиращите се при семействата си?А поведението на терористите?

 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  До коментар [#69] от "chichka":"...с торба гайки и прашка ще ги отуча да крякат!"Ти на около 12 години ли си? За пълнолетен индивид подобно поведение би било ... не знам как да го нарека...
  —цитат от коментар 73 на Norman Granz


  Ти как се бориш с безумията на шепа идиоти? Продаваш си жилището и емигрираш? А внуците ми нямат ли право на сън?
  Глей довечера как руснаците в Бургас ще затворят магистралата!!!! Колко деца ще реват в колите, колко хора ще псуват власта,че се предава пред шепа лумпени!
  Това е целта, балгари да се сбият с българи, да настане гражданска война, да се обяви военно положение, Путин да прати "зелените човечета" да защитят руснаците по Черноморието..... вдяваш ли?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 76. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#74] от "uvtest":

  "А как се нарича поведението на индивиди,които по нощите реват под прозорците на хора,които на сутринта трябва да ходят на работа?"

  Точно същите доводи изтъкваха от БСП преди 7 години, когато твоят вожд се опитваше да яхне протестите ни, лъжейки, че протестираме, за да го върнем него на власт.

  Ти тогава на чия страна беше?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#75] от "chichka":

  Вече съм отговорил на другия трол.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#63] от "Norman Granz":

  =====
  Pomagai!

  За какво?

  Po princip.

  Немаш проблем.

  Blagidarq.=======


  И в чекмеджето станаха с пачка повече.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#78] от "nessarox":

  "И в чекмеджето станаха с пачка повече."

  А Гешев е в творчески отпуск (sabbatical) и няма време да изследва автентичността на снимките...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на Lara Croft
  Lara Croft
  Рейтинг: Неутрално

  "Михаил Екимджиев: Гражданите имат право на неподчинение срещу противоправния ред"

  А кой и коя правна норма е нарушил, за да говрим за "противоправен ред"?

 82. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално


  ЭВМ имени В.И.Лелина

  Но го изтървахте в Дубай...

  В ссср: Рецидивист "разобличител на сталинистки престъпления" бе признат
  за виновен и вкаран в correction facility.
  Превантивно та скоро излиза человек коригиран и свободен.

  Ще не разобличава

  До коментар [#61] от "Julian Dob":
  Това че акциите на Гешев са показни, не означава че в същността си не са правилни...

  Или вие казвате да бяхме оставили Божков да убива и Изнасилва и да граби
  парите на пенсионерите с талончета за търкане?

 83. 83 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#76] от "Norman Granz":

  Това другарите,като да сте правени по калъп.Винаги на конкретен въпрос,пробвате да се измъкнете с контра въпрос.Ама така е,във флашките дето ви ги праща Черепа ,не може да се обхване всичко.

 84. 84 Профил на Lara Croft
  Lara Croft
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#74] от "uvtest":"А как се нарича поведението на индивиди,които по нощите реват под прозорците на хора,които на сутринта трябва да ходят на работа?"Точно същите доводи изтъкваха от БСП преди 7 години, когато твоят вожд се опитваше да яхне протестите ни, лъжейки, че протестираме, за да го върнем него на власт.Ти тогава на чия страна беше?
  —цитат от коментар 76 на Norman Granz


  Протестите тогава бяха на ГЕРБ и когато се отдръпнаха, защото умнокрасивите се опитаха да ги яхнат, останахте в същия състав, в който сте сега. Няколкостотин маргинали, няколкостотин платени и няколкостотин безделника.
  И обърнете внимание, другарю - кой ще дойде на власт решават изборите, а не улицата! Именно там е разликата и именно там ви стяга чепика - че дори да направите новата ВОСР, няма как да дойдете на власт като тов. Ленин - да обявите, че няколко хиляди лумпена, които сте извели на улицата са "народа" и като свалите действащата власт, автоматично да сте "избрани" да управлявате. Този елемент липсва, а той е ключов и обрича на неуспех всеки опит за комунистически преврат - а този е вторият, който правите. Единственото ви спасение е Червената армия, но уви - няма никакви изгледи тя да дойде.

 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално


  UNITED THE UNION

  Могат и купуват соц слаби.

  Тоя път протестират маса свободни граждани
  в Лондон, Брюксел, Берлин, Ню Йорк...

  Президентската институция не е соц слаба.
  И Христо Иванов изглежда не.
  Той заби Националния флаг в плажа Росенец.

  И да: движението Да, България.
  Демократичната.

  Демон за диктатурци.
  Против, сиреч

  До коментар [#67] от "uvtest":
  До коментар [#61] от "Julian Dob":

  И на кокошките на село вече е ясно,защо е този вой срещу Гешев.
  Защото натисна престъпно забогатялите през прехода.

  А те имат голям финансов ресурс и могат да си купят и партийки и протестъри.

 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#84] от "Lara Croft":

  Муцка, нямам време да ти обърна внимание с новата ти регистрация, защото с нормални хора обсъждаме една по-важна тема.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Кой определя дели реда е противоправен или не?

  Мирослав Владимиров
 88. 88 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Натиск, натиск, натиск!!! Докато не падне тази престъпна коалиция. Борисов-Гешев-Доган-Пеевски. Всякакви опити за шикалкавене и спасяването и работят против държавата и гражданите и.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 89. 89 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Проблемът е в материала. В огромното си мнозинство, зле разсъждаващи лумпени. Преди 11 години докараха Баце и ни насадиха на пачи яйца, сега искат да върнат БСП и отново да ни насадят.

  Всички знаят прекрасно, че властта усвоява няколко милиарда годишно (е, освен във "КТБ високосносни" години, когато усвоява двойно), но това не ги впечатлява особено, основно защото трудно боравят с големи числа и баш не са наясно, колко точно са 3-4 милиарда.
  Виж, ако покажат там пачките, с има-няма най-много 300 000 евро (разликата с 3 милиарда е 10 000 пъти, сиреч съотношението между един дОбър член и разстоянието Орлов мост-Плиска), професионалният, лумпенизиран, злобен завистник скача като бик на червено.
  Особено пък в година на Ковид-19, в която трудно се раздават пари за нищо неправене, на "интелектуалци" от всевъзможните артистични, самопровъзгласено-правозащитни и прочие паразитни съсловия.

 90. 90 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Ама колко добре го е изразил Хенри Торо- при неадекватна власт, суверенът може да престане да плаща данъци, като форма на неподчинение.

  Той, гОркият, и за миг не си е помислял, че ще дойде един ден, когато ще се е създала паразитна класа, която поначало не плаща данъци, ами е на издръжка на хазната...и че тая класа, ще излиза по площадите, да протестира за намалената си лепта.

 91. 91 Профил на block
  block
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#61] от "Julian Dob":И на кокошките на село вече е ясно,защо е този вой срещу Гешев.
  —цитат от коментар 67 на uvtest

  Това изречение изцяло обяснява поста ти :)

 92. 92 Профил на block
  block
  Рейтинг: 865 Неутрално

  [quote#69:"chichka"][/quote]

  интересно, щото това се води нападение, пък някой ако ме замерва с гайки дето се вика ще съм в правото си да се защитя. много усърдно да се защитя.. е ще гледам да не преминавам границите на неизбежната самоотбрана ама в състояние на афект знаеш как е...

 93. 93 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#92] от "block":

  Какво, ще влезеш с взлом у тях ли?

  Заради подобен нездравословен афект, някои се оказват с дупка в челото или с ампутирани крайници....

 94. 94 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#35] от "MPetr":За 15 години (ако броим и Тиквеното управление на София, когато оня тичаше с фанфари и тъпани да “открива” всяка боядисана пешеходна пътека), ГЕРБ завзе и разду в невероятни размери публичната администрация - това са стотици хиляди гарантирани гласове, особено ако прибавим съпруги, деца и пр. хоботчета на копанята.По благоволение на ДПС, ГЕРБ разполага и нужния ромски вот, както видяхме на кметските избори в София.ГЕРБ/ДПС държат Информационно обслужване и ГРАО, т.е. списъците с МЪРТВИ ДУШИ - изселници и ПОКОЙНИЦИ, които единодушно гласуват за тях.Докато тези аномалии не бъдат прекратени, ГЕРБ ще си фалшифицират избори след избори until the cows come home.
  —цитат от коментар 39 на Norman Granz


  точно това си говорихме с един приятел по въпроса
  за мъртвите души. трябва да има активна регистрация,
  не списъци. как ще разбере някой, ако има престъпен сговор
  в комисията и се подписват починали или емигрирали.
  списъка е само от тези, които са дошли да гласуват,
  не някакви предварителни списъци. пеевски и доган
  само на тея неща залагат, на нищо друго. като
  им се секнат тея 200 000 примерно мъртви души
  ще се насерат. точно за това бранят неистово
  в парламента от всеки опит да се промени изборния кодекс.
  което, като се замисля е не по-малко важно в момента
  от промяната за главния прокурор. те за това
  дпс не са скочили на бой. щом йордан цонев се прави
  на умрела лисица, значи са спокойни.

 95. 95 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#76] от "Norman Granz":

  отговора е много прост.
  ако има пари е моят мечо
  ако няма пари е тлъста свиня.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK