Канна Рачева, журналист в Би Ти Ви: Властта също повлия гилдията да се раздели

Канна Рачева

© Велко Ангелов

Канна РачеваКанна Рачева е разследващ журналист и съдебен репортер в Би Ти Ви. В телевизията работи още от създаването й през 2000 година. Миналата седмица при включването й на живо от протестите Рачева казва в ефир, че не знае какво ще каже за протестите в чужбина и че ще си измисли, за да направи връзката със следващия репортаж - казва го, докато в апаратната още не са затворили телефона и то се чува. Грешката й предизвика възмущение и атака в жълти сайтове. Във фейсбук пък се появи вълна от постове в подкрепа на журналиста. "Дневник" разговаря с нея за ситуацията с медиите в България, за това как се прави журналистика в среда, доминирана от пропаганда и фалшиви новини.


Как си обяснявате реакция срещу грешката ви в ефир?


- Не знам защо се случи това и какво точно го предизвика. Това можеше да се случи на всеки. Не разбирам защо хората хабят толкова сили, като нападат определени медии. Не е хубаво да се делят медиите. Сега няма гилдия, не е както беше едно време. Не бих се заела да коментирам кой създаде това деление, защото самите журналисти по някакъв начин допуснаха да няма гилдия и някой да им слага стопа. Самите журналисти си сложихме някакъв праг. Понеже една монета винаги има две страни, когато някой иска да те контролира, от теб зависи дали ще му разрешиш или не. Преди 10-15 години имаше съвсем различна гилдия и това не се случваше. Медиите са четвърта власт и самите журналисти трябва да се борят за това нещо.
Това, което се случи, не ме разклати. Не ме притесни. Аз съм на улицата, обичам този модел, обичам да съм действащ журналист, да виждам какво се случва, да ходя по събития, да питам, иначе няма как да си създадеш вярното мнение.


Как бихте определили ситуацията с медиите в България?


- Хаос. Но това означава, че скоро ще видим стълбата и скоро ще тръгнем нагоре. Ако го няма, ако всичко е подредено, няма да може да се оттласнем от дъното.


Как се случи така, че журналистите допуснаха някой да им налага дневен ред, да изчезне гилдията?


- Случи се в последните 10-15 години. Бавно и постепенно. Някои колеги направиха компромис, някои изобщо напуснаха системата, защото сметнаха, че нямат място в този модел. Затова не е важно кой ще ръководи държавата, въпросът е моделът какъв е. Властта също повлия за това гилдията да се раздели.


Какво направи властта?


- Тя ни постави един срещу друг. На мен затова ми е мъчно, ние виждаме какво прави властта много отдавна, но не успяваме да се обединим. Няма и гражданско общество. Медиите би трябвало да задават дневния ред на обществото, но това не се случва. Разделителната линия в обществото се вижда в гилдията.


Наскоро си припомних една притча. Накрая на войната горилата казала: сега ще сложа точка на тази война, ще победя. И се изправила срещу своя враг да го гледа очи в очи. От време на време обаче се обръщала наляво и с ръката си докосва другата горила, за да се убеди, че не е сама. Ако сме сами и сме на групички, нищо няма да се получи.


Как се прави журналистика в такава ситуация?


- Много трудно. Задават се правилните въпроси, пита се по много пъти едно и също. После сменяш начина на задаване на въпроса. Непрекъснато, с постоянство се прави. С непримиримост. И с питане.


В някои колеги виждам това упорство все още. И много им се възхищавам, че не отстъпват. Питаш, питаш, питаш, питаш. Връщаш се. Записваш си в тефтера какво е станало, после връщаш пак преди година, две. С ровене, със сравнение.


Има ли случай, в който не сте питали?


- Не. Никога не се е налагало да си налагам автоцензура. Един въпрос може да бъде зададен по много начини. И никой никога не ме е карал да не задавам въпрос.


А имали ли сте случай, в който материал да е бил спиран?


- Не, не съм имала. Поради технически причини някои неща съм съкращавала, но аз съм го правила. Моя е била преценката. Чувала съм за хора, които са преглъщали един два пъти, изчакват да видят какво всъщност е това. Някои са са и тръгвали, някои са оставали.


Кой въпрос журналистите не задават?


- Най-често питат какво. Слушат и спират. Най-малко задават защо. Не търсят причината. Може би е бързане, някои от медиите сигурно си налагат и автоцензура. Защо нещо се е случило?


Забравяме да питаме какво се случва с проверките. След месец, два, след години. Журналистиката няма памет. Не се пазят старите тефтери. В тях има много интересни неща.


Как хората могат да се ориентират в среда, в която има много пропаганда и фалшиви новини?


- Като им се показват и двете страни. Не може да показваш само едната страна и да казваш - те са лоши, и да им показваш само другата страна и да казваш - тези са най-добри. Всеки сам прави извода и избора. И няма идеален избор.


Как гилдията ще стане единна отново?


- Като стане независима, като спре да се поддава. То е пряко свързано с медийната свобода. Трябва да сме много настоятелни, да се защитаваме взаимно. Ако нещо се случи на някой колега, да си зададеш въпроса защо на него. Защо сега? А не да си агресивен и да казваш - този е лош, този е добър. Трябва да се смени целият модел, не знам дали ние ще може да го направим. Но трябва да му сложим началото.


Вие си представяте, че промяната може да дойде и от самите журналисти, независимо от собствениците им и средата?


- Не съм виждала собственик, който да каже директно, че ей този надпис не е жълт, а е червен. Нали във всички други медии ще се види, че надписът е жълт. Твоите журналисти като са казали, че е червен, а хората са видели на останалите места, че е жълт, ти какво правиш - губиш пари. И не правиш журналистика, масата започва да те изтласква.


Какво бихте казали на хората от другите медии, чиито дописки ще бъдат спрени или пренаписани?


- Да са по-внимателни и не само да слушат, но и да чуват какво им казват. Да чуват сърцето и съвестта си. Да чуват много внимателно какво им се говори. Да се вслушват в по-младите и да видят какво искат хората, които сега са на 20-30 години.


Освен промяната от самата гилдия откъде трябва да дойде промяната?


- Трябва да има промяна на модела. Всичко започва и свършва със съдебната власт и със закона.


Защото когато законът е еднакъв към мен, теб, към всяка една медия, към всеки собственик на медия, към всеки от политиците, към Васил Божков, Цветан Василев и другите, тогава може да има промяна. Съдебната власт е присламчена към другите власти и нищо не може да се промени. Никога не трябва да позволяваме като граждани едната власт да се вкарва в изпълнение на другата.


Как се постига това еднакво прилагане на закона?


- Реформата трябва да започне оттам.


Вие сте отразявали много протести през годините. Какво се промени в тях?


- Това е първият протест, в който се вижда, че идеологията отива на втори план. Отпред излизат други искания. Няма "ти си червен, ти си син, другият е зелен", има тези и тези искания. Това не е протестът от 2013 година, това не е протестът на моето поколение. Това е протестът на младите хора, на тези, родени след 89-а година. Те имат своите искания и никой не може да каже дали са правилни или не. Ние трябва да се вслушаме в тях и да видим какво може да направим.


Другото различно е какво провокира тези протести - малкото камъче, което обръща каруцата - влизането на прокуратурата в президентството и акцията на "Демократична България" при "Росенец". Това бяха двете акции, които предизвикаха такава реакция. Тези две акции показаха хаоса. Номерът е да търсиш как да изплуваш от него.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Раздели се, защото част от гилдията открито раболепничи пред вожда. А той ги нарича "мисирки" в отплата.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  "Не разбирам защо хората хабят толкова сили, като нападат определени медии. Не е хубаво да се делят медиите. "!?
  Малеййй, пак издънка, значи пик и блиц и тем подобни, да не ги делим от другите медии?!
  Не разбирала хората защо хабели толкова сили?!
  Абсолютно неадекватен журналист.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1031 Любопитно

  Кана Рачева и сега КО праим?
  https://dariknews.bg/regioni/sofiia/grazhdani-s-zhalba-do-prokuraturata-i-mvr-zaradi-blokiranite-krystovishta-v-sofiia-2235968

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 5. 5 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 440 Неутрално

  разбира се - някой друг ви е виновен за всичко

 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Това е медийната подпора на Христо и Атанас. Тя даже не се притеснява. Последния път, като бях в кафето под БТВ, тя им обясняваше как ще протече разговора. Те са си близки- приятели и даже не се крият.
  Канна , нали налагате общ стандарт за почтеност- защо просто не си подадохте оставката. Нали сте морален човек.
  Журналистите се продадоха и педадоха на собствениците. Те получават за това пари и потупване. Затова Дневник е рупор на БДГ и няма да видиш никакво друго мнение. Никаква друга гледна точка. Новопостъпилия журналист е проверен да е правоверен, а после вижда как опитните му колеги нагласят материалите си спрямо политиката на медията. Така прави и той. Леко и постепенно става едно нищо.
  Преди седмица слушах интервю на Борис Бонев, който при дс Дремджиев/приятелска медия/ обясни как сега е по - тежко от Виденовата зима..................
  Водещият не ге обори..............

  Та така вървят медиите - с угодничество, предварителни договорки, но срещу пари, а и с разни интимни истории в добавка......

  Имах приятел, който емигрира и той е работил в тая медия преди много години. Той ми каза че тогавашната жена на Прокопиев, Моника Станишева, Плевнелиева /тогава/ били приятелки.......... После идва политиката и парите и това е......

  Владо Йончев от офнюз беше близък служител на майката на Пеевски, когини наред, в една вече неактуална хартиена медия.........

  Та така. Не властта, Драга.
  Вие също.

  Продадохте се и се нагодихте постепенно , но и напълно.

 7. 7 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  "Миналата седмица при включването й на живо от протестите, Рачева казва в ефир, че не знае какво ще каже за протестите в чужбина и че ще си измисли, за да направи връзката със следващия репортаж - казва го, докато в апаратната още не са затворили телефона и то се чува. Грешката й предизвика възмущение и атака в жълти сайтове. Във фейсбук пък се появи вълна от постове в подкрепа на журналиста. "

  Е тя след това си го измисли - в чужбина се били събрали доста хора в големи европейски градове.

  А тук всички не присъдружни медии са жълти и кафяви.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 8. 8 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Това е медийната подпора на Христо и Атанас. Тя даже не се притеснява. Последния път, като бях в кафето под БТВ, тя им обясняваше как ще протече разговора. Те са си близки- приятели и даже не се крият.Канна , нали налагате общ стандарт за почтеност- защо просто не си подадохте оставката. Нали сте морален човек. Журналистите се продадоха и педадоха на собствениците. Те получават за това пари и потупване. Затова Дневник е рупор на БДГ и няма да видиш никакво друго мнение. Никаква друга гледна точка. Новопостъпилия журналист е проверен да е правоверен, а после вижда как опитните му колеги нагласят материалите си спрямо политиката на медията. Така прави и той. Леко и постепенно става едно нищо.Преди седмица слушах интервю на Борис Бонев, който при дс Дремджиев/приятелска медия/ обясни как сега е по - тежко от Виденовата зима..................Водещият не ге обори..............Та така вървят медиите - с угодничество, предварителни договорки, но срещу пари, а и с разни интимни истории в добавка......Имах приятел, който емигрира и той е работил в тая медия преди много години. Той ми каза че тогавашната жена на Прокопиев, Моника Станишева, Плевнелиева /тогава/ били приятелки.......... После идва политиката и парите и това е......Владо Йончев от офнюз беше близък служител на майката на Пеевски, когини наред, в една вече неактуална хартиена медия.........Та така. Не властта, Драга. Вие също.Продадохте се и се нагодихте постепенно , но и напълно.
  —цитат от коментар 6 на grayeagle


  +++++++++++++++++

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  айде глупости пак... бтв са точно същите манипулатори, некадърници и подлоги като останалите в свинариата, така че обединителната им линия си е съвсем налице хахах

  десет минути за снощните новини и от там нататък секви приказки са излишни, г-жа

 10. 10 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Дневник е на амбразурата за репортер от Босфор ТВ? Това просто доказва слуховете, че Босфор ТВ получава грантове от Америка за България.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 11. 11 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5572 Неутрално

  Каква грешка, това е провал, щяла да си измисли, кой ще ѝ вярва вече на измислиците, че и на БТВ.

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Самосъзнанието на мисирките не ме интересува особено, но много се надявам (1) един интелигентен събеседник да спре да се прави на неинтелигентен и да се придържа към нормативната лексика, и (2) модераторите да си направят труда да трият неприемливите мнения по съдържание, а не по автор. В края на краищата не влизаме тук, за да четем само продукцията на герберските, ъ, професионалисти.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Говори много, не казва нищо - рецептата за успех за дългогодишна вярна служба на мисирка в bTV (и повечето медии в България).

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Весело

  Говори много, не казва нищо - рецептата за успех за дългогодишна вярна служба на мисирка в bTV (и повечето медии в България).
  —цитат от коментар 13 на olga_kokoshkina
  Друго си е да ти го нацепи с 200 яка тиква като Бибитко първи мъдрий.

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Г-жа Рачева говори за гилдия и солидарност сред журналистите, но такава не се забелязва в медиите, финансирани от "Америка за България" по отношение на техните бити, ругани и оплювани колеги на протестите. Така ли ще правят реформата младите протестиращи, така ли разбират новия морал?

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Весело

  А колко беше хубаво, когато всички журналисти бяха единни и следваха Априлската линия...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Неутрално

  "Властта също повлия гилдията да се раздели"

  От както ГЕРБ са на власт само това вършат, макар Боко да декларира в речите си обединение

 18. 18 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 558 Неутрално

  наистина последния комунист ще умре в Бг и той ще е журналист

  BG e мини империя на злото.
 19. 19 Профил на weatherman
  weatherman
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Канна, може ли да си измислиш какво ще бъде времето този уикенд, че планирам екскурзия?

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Весело

  Посранна Качева. И се обяснява!
  —цитат от коментар 2 на Бубенце
  Спокойно-тиквите ке паднат.

 21. 21 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Светла кариера я чака в ПИК и там си съчиняват новини.

 22. 22 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За агресията на противниците на протеста всички разбраха. А за агресията на протестиращите ( която е по-голяма) и противозаконните им действия ( окупирането на кръстовищата е противозаконна дейност ), никой не отваря дума!?
  Защо бе, мисирки........

 23. 23 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това не беше ли тази, дето си измисляше?

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  И това лошо ли или добро? ;)

  Щото на Запад медиите са изключително леви и изключително обединени около политкоректност и леви идеи. Но за сметка на това там се водят че има Свобода на Словото, докато тука казват че няма. :)

  Парадокс някакъв както се казва. :)

  Така че според мен е хубаво, че тука не е така. :)

 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Да бе властта виновна ,че вие сте продажни подлоги!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Излагацията на Рачева в ефир не е с нищо по-различна от фалшивите новини на кафявите медии. И все по-ясно е за всички, че и едните и другите ползват едни и същи методи, манипулират и разединяват според зависи откъде се плаща за това. Смешно е сама как избирателно еднакви действия (обиди, закани, агресия) въобще не се отразяват от едната част от медиите, когато са срщу журналисти на другата "неудобна" част от медиите и обратно.

 27. 27 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 345 Неутрално

  измисли нещо...
  Божков ще плати.

  Много хитър
 28. 28 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Леле колко много тролове на ГЕРБ са налазили статията само за да ругаят по журналист който не е от техните подчинени медии и има "арогантността" да говори против партията-майка ГЕРБ.

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Весело

  Айде пак си измисля някакви глупости тая мисирка.

 30. 30 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Как хората могат да се ориентират в среда, в която има много пропаганда и фалшиви новини?

  - Като им се показват и двете страни. Не може да показваш само едната страна и да казваш - те са лоши, и да им показваш само другата страна и да казваш - тези са най-добри. Всеки сам прави извода и избора. И няма идеален избор.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Глупости на търкалета!
  НЕ всяко нещо има две страни!
  Точно това е проблемът на съвременната журналистика - от едната страна имаш примерно цялата наука, която ти казва "Земята е кръгла", от другата някакъв хахо, който ти твърди, че е плоска - и това бил равностоен дебат с две страни, пък ние да си правим извода??!?
  С този заблуден стремеж към криворазбрана равнопоставеност, удавяте истината в море от глупости и после се чудите защо хората са все по-неориентирани и на свой ред добавят своя дял към морето от тотална глупотевина.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Не се е постарала много Канна Рачева – можеше и по-добре да измисли интервюто! Тя ги умее тия работи, сама си признава!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Неведоми са пътищата на парите, особено при вас.

 34. 34 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Проблемът е, че медиите на Пеевски не са пазарно финансирани. Те са губещи, но парите от сараите си текат редовно към тях. В такава ситуация единствено пренебрежението на хората може да ги извади от медийната среда. За съжаление в страната ни критичното мислене не е приоритет.

 35. 35 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2021 Весело

  Неведоми са пътищата на парите, особено при вас.
  —цитат от коментар 33 на Петя


  Не се разбира, кое при теб е "Вас/Нас", но по първата част на казаното от теб си абсолютно права.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 36. 36 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2021 Весело

  Проблемът е, че медиите на Пеевски не са пазарно финансирани. Те са губещи, но парите от сараите си текат редовно към тях. В такава ситуация единствено пренебрежението на хората може да ги извади от медийната среда. За съжаление в страната ни критичното мислене не е приоритет.
  —цитат от коментар 34 на Rational


  Това тук пък е 100% пазарно финансирано, каквот се плати от прокопи и бошков, това се пише.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 37. 37 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  [quote#30:"The Shadow"][/quote]

  Точно. Все едно на новината за гръмналия Бейрут, за полит коректност да се публикува мнение, че няма нищо станало и силитрата си е още на пристанището.
  Политкоректно би било все пак.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 38. 38 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 972 Неутрално

  [quote#36:"zz_s"][/quote]

  Разликата е, че тук се съобщават факти, докато в медиите на Пеевски предимно измишльотини.

  https://baricada.org/2020/06/19/pik-dron/

  Освен това, задачата на една медия е да бъде критична към властта, а не да й прислужва.

 39. 39 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  [quote#36:"zz_s"]
  —цитат от коментар 38 на Rational
  Разликата е, че тук се съобщават факти, докато в медиите на Пеевски предимно измишльотини. https://baricada.org/2020/06/19/pik-dron/ Освен това, задачата на една медия е да бъде критична към властта, а не да й прислужва. [/quote]

  Хипотетично да видим какво ще се случи с това тук, ако ДБ 'вземе власта'.
  Нали се сещаш, че власта е в парите, а не дали си в правителството.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 40. 40 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 616 Весело

  Е как "не знам защо точно се случи това"?!? Защото дрънкаш глупости, мислейки, че не си в ефир. И издънката е ФАКТ. Дори намекът, че ще си "измислиш" новина, за КОЯТО НЯМАШ ИНФОРМАЦИЯ, е достатъчен ШАМАР за медията ти. И не оставка, ами в уважаваща себе си телевизия щеше да има УВОЛНЕНИЕ...
  Но вместо да направи най-умното, да си трае, докато тази дреболия отшуми, Канна тръгва да се обяснява и оправдава, с което още повече омаза пейзажа...
  Впрочем, във ФБ профила й няма "вълна от подкрепа" (както в "Дневник" лъжете!), а по-скоро ВЪЛНА ОТ УКОРИ И ИРОНИЯ. Нищо лично иначе нямам срещу жената.

 41. 41 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#39] от "zz_s":

  Не всички факти ! Факти, ама избирателно и пристрастно. Това води до по-голяма заблуда. Ще ви дам пример : Когато имаше протестиращ с гладна стачка - по 5 пъти на ден се съобчаваше за него и снимки имаше " горкия човек". Когато се разбра че е обикновен мошенник - 5 дена без вода и в цветущо здраве :-), и 5 години не плащал осигуровки но разиграващ здравната система плащайки с нашите пари от осигуровките, този индивид изчезна от новините. Ама дайте го този протестър - да видим що за човек е . Не е тлкова трудно да се види кой е на блокадите. Ама не - пълно мълчание. Е, не става мисирки .......

 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#34] от "Rational":

  Правителството финансира кафявите медии по европрограми , Не знам защо малкото останали честни журналисти не повдигат този въпрос. Съдят ги за лъжи и обиди ,те си плащат глобите с евросубсидии и продължават.

 43. 43 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Каква гилдия сте вие?Само парите са важни за вас,затова отразявате новините така,както вашите чорбаджии ви заповядат.Досега в нито една медия не се даде да се чуе думата на обикновените граждани на София,какво им е мнението за тези катуни по кръстовищата.Новините всяка сутрин започват с репортажи на живо,как са спали и какво са яли и пили платените наемници на Васил Божков.

 44. 44 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ivan Stoyanov":

  Леле колко много тролове на ГЕРБ са налазили статията само за да ругаят по журналист който не е от техните подчинени медии и има "арогантността" да говори против партията-майка ГЕРБ.
  ..............

  Ми , не.
  Не заради това, чè нещо си се била осмелила. Щото е голяма смелост да говориш срещу Борисов. За 1/10-от това, което пишат за него др. Костов спираше предвания, примерно. Питайте Слави Трифонов.
  Не. Проблемът е ЛИЦЕМЕРИЕТО на контрагентите на Бойкикев и компания. Готови са да си измислят всичко, стига да им е изгодно. И в същото време те, разбираш ли , били "добрите".
  Ето и тази - даже не и мигва окото - "еми кво толкова, случва се, ама вижте, вижте, как в Герб бият негрите".

  Ако нещо подобно беше казано от някой , не техен човек - щеше да има тонове обиди и помия. Ама за нашите хора - нищо - те са борци за ИСТИНАТА И СПРАВЕДЛИВОСТА дори да послъгват малко.

  И тука е пълно ЛИЦЕМЕРИ и НАГЛЕЦИ. Нищо, че се пишат "умни и красиви". Не са нито едно от двете. Просто жалки комплексари с морал и достойнство на медузи.

 45. 45 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 556 Неутрално

  А АЕЖ няма ли да вземат отношение по казуса с "измислените" новини?
  Журналистически стандарти, нещо?

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Това зависи от гилдията. Значи и те толкова стават.

 47. 47 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 242 Неутрално


  [quote#39:"zz_s"][/quote]

  И какво излиза - да се надяваме ДБ да не вземат властта, че да не се налага да търсим новините и обективност от Пеевските медии?

 48. 48 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Ооооо, моля ти се... Тя Самата Кана въздишаше по ББ като пубертетка, докато той беше главен секретар в МВР.

 49. 49 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1678 Весело

  Нищо не знам за съществването на журналистическа гилдия, но ще си измисля.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 50. 50 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 409 Весело

  Тази мисирка е специална.
  Направи признание , че новините във водещите български медии не се съобщават и отразяват , а се измислят.

 51. 51 Профил на Антон Стойков
  Антон Стойков
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Канна, права си,

  политиката на упшравниците ни от последните 75 години ни доведе до там - всяка "гилдия" , било то вашата, на творцитите, писатели, офицери, лекари и т.н. тъне в пълна разруха, пълна е с недостойни и пошли хора, освирепели, беди и готови да се продадат за 10 лева.
  Те това е. Целенасочена политика за оскотяване и освирепяване на масата. Така всеки знае - имаш картбланш за всичко

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на mediaworld
  mediaworld
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Много често мненията ми противоречат на официалната линия на Икономедия.
  Не съм трол на ГЕРБ, работил съм в медия, даже съм бил колега с някои от екипа на Дневник. И мога да говоря доста за медийната среда у нас.
  Истина е, че историята с Канна Рачева се пресили. Но също така е истина, че това е голям гаф.
  И на фона на това бТВ продължават нагло да въртят рекламните клипове на новините си. Трият мнения в социалните мрежи и блокират профили дори на хора, които не са тролове. Просто защото не им изнася.
  Днес една от репортерките в новините им гонеше един от ЗАПОДОЗРЕНИТЕ за побоищата на конференцията на ГЕРБ и уж задавайки му въпроси - обясни, че бие жени-журналистки. А във войсоувъра после стана ясно, че конкретният е привлечен единствено като СВИДЕТЕЛ. То вярно, че трябва да реформираме съдебната система, ама откога репортерките издават присъди?
  Евала стандарти, евала безпристрастност.
  И сега кърпят имиджа си и този на Канна със слаби интервюта в приятелски медии. Сигурно заради това в края на сезона в "Преди обед" имаше следната поредица от коментатори в няколко ПОРЕДНИ седмици - Алексей Лазаров, Владо Йончев, Весислава Антонова, Иван Бедров.
  Никой не може да каже със сигурност, че Венелин Петков, Гена Трайкова, Канна Рачева и бТВ са рупори на ДБ, Христо Иванов и Прокопиев. Обаче съмненията са прекалено много. Наистина. Дори брандмениджърът на новините им е бивш кандидат за депутат от листи на "Да, България".
  В момента явно шефовете се опитват да си запазят местенцата след продажбата и затова веят и прегръщат с две ръце Свободата. Та в случай, че ги сменят - "гилдията" (точно тази, отцепилата се част, която явно Канна визира) да почне да ги оплаква като жертви на свободното слово.
  А само в последната една година какви случаи на фрапиращи журналистически грешки/практики са покрити в бТВ. Ама не е мястото в един форум да се вадят кирливи ризи.
  Да, гилдията е разделена. Да, повечето мишкуват. Но това е съзнателен избор на масата и никой не им е виновен - нито собственици, нито шефове, нито партии и политици. Те създават условия, но без съучастието на всички нас като уж професионалисти - няма как да стане.
  Затова веенето на това 111-то място в безумната класация на Репортери без граници е безмислено. Също като опитите на телевизиите да се изкарат по-гледани и по-независими.
  А това интервю е спам. По-добре Канна да бе излязла в едномесечен отпуск. Това щеше да е най-доброто решение.

 54. 54 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  кана, неспасяем случай си. и ти капо повечето ти колеги си толкова затънала в лайна, в собствените си лайна, че възбуждаш само сажаление. а когата една жена , все пак на твоите гоздини, възбужда само съжалание...работата е на зле.
  Докажи че не си кана с вкиснато зеле: напусни тоя бардак, иди да копаш на неква нива. след дваесе години можи и да изляни няшто от вас, мадам шаврантиева. съобщи сажаленията ми и на останалите си вмирисани кулеги и кулешки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK