Същинската работа започва с нова власт - трябва да се разчисти 30-годишната бъркотия

Клаус Шрамайер е бивш заместник-посланик на Германия в България и специалист по конституционно право. От години той професионално анализира слабостите на българския основен закон

Клаус Шрамайер е бивш заместник-посланик на Германия в България и специалист по конституционно право. От години той професионално анализира слабостите на българския основен законБорисов е изгубил връзка с реалността, а думите му не будят никакво доверие. Предложенията му за нова конституция и ВНС не водят до никакъв "рестарт", казва Клаус Шрамайер и посочва от какви промени се нуждае България.


Г-н Шрамайер, нуждае ли се България от нова конституция?


- Не, достатъчни са просто няколко промени.
Да, вие отдавна настоявате за промени. Кои точно са слабостите на сегашния основен закон?


- Спешно се налага да бъде деполитизирано управлението на съдебната система. Трябва да се промени досегашният начин за съставяне на ВСС. ВСС дори може да бъде отменен, а функциите му да поеме Министерството на правосъдието. Сериозно трябва да се ограничат правомощията на главния прокурор, а прокурорите и следователите не бива повече да се числят към магистратите. Те трябва да бъдат лишени от тези привилегии. Важно е още да се деполитизира Инспекторатът към ВСС. От конституцията трябва да отпадне Великото народно събрание (ВНС).


Важно е въвеждането на личната конституционна жалба - единственото смислено предложение на Борисов. Нужни са и още промени: да се деполитизира изборът на конституционните съдии. Да се отмени тяхното задължително тълкуване на конституцията по член 149, ал. 1 и ясно да се укаже какви са последствията от решенията на Конституционния съд. Трябва да се преосмисли забраната на партиите на етнически признак, както и безусловната закрила на собствеността по член 17.


А как да се реорганизира съдебната система?


- Трябва просто главният прокурор да бъде подчинен на Министерството на правосъдието и да бъде лишен от статута на независим магистрат.


Какво цели Борисов според вас?


- Печели време. Вече е затънал до гуша, пък и се намира под двоен натиск - както от уличните протести, така и от своите "поръчители". Вероятно вече не е господар на собствените си решения. За това говори фактът, че се отказа от плановете си да подава оставка, за която първоначално намекваше.


Освен това той не си дава сметка за сериозността на положението. Българите не се интересуват от правно-техническите детайли в конституцията, те искат радикална политическа промяна - ликвидирането на олигархичната система. Искат ново начало, подобно на онова от 10 ноември 1989 година.


Борисов е изгубил връзка с реалността и поради това думите му не будят никакво доверие.Повечето от предложенията му не водят към никакъв "рестарт на държавата", а са си най-обикновена козметика. Тук имам предвид както съкращаването на броя на депутатите, така и разпускането на ВСС, съкращаването на мандатите на председателите на съдилищата и главния прокурор, както и изслушването на главния прокурор от парламента, без обаче да бъдат ограничени правомощията му. През 2015 година Борисов имаше шанса да проведе същинска съдебна реформа, но не разреши на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов да я осъществи. Борисов и ДПС спряха реформата, а Христо Иванов си подаде оставката.


Ще успее ли Борисов да прокара предложенията си през НС?


- Не ми се вярва, защото там му трябва мнозинство от 2/3, т.е. 161 гласа. В момента ГЕРБ има 95 депутати, Обединените патриоти разполагат с 21, но тяхната подкрепа още не е сигурна. А те на всичкото отгоре добавят и собствени нелепи предложения, като образователния ценз например. Не е ясно на каква позиция ще застанат ДПС и неговите 25 депутати. Същевременно Корнелия Нинова и БСП вече се обявиха против предложенията на Борисов. Не се знае обаче колко депутати ще последват Нинова.


Идеите на Борисов стават още по-съмнителни поради факта, че повечето му предложения могат да се приемат и от Обикновеното народно събрание (ОНС). Но Борисов може да извлече полза от ВНС. Първо, мандатът на ВНС е безсрочен и никой не може да го разпусне. Второ, правителството на Борисов не трябва да си подава оставката. А дори ако я подаде, пак ще продължи служебно да изпълнява задълженията си. ВНС пък може да влезе в ролята на ОНС и да избере ново правителство. През мандата на Великото народно събрание правомощията на президента могат да бъдат ограничени. А нека не забравяме, че в условията на член 99 от конституцията президентът може да назначава служебни правителства и да насрочва нови избори. Освен това и Конституционният съд не може да контролира ВНС.


Със сегашното си мнозинство в парламента Борисов всъщност може да формулира бъдещите промени в конституцията. И неговият министър на правосъдието вече се възползва от това право, внасяйки в парламента проекта си за конституция.


И накрая: Борисов предлага и промени в избирателното законодателство. Той иска половината от депутатите да се избират на мажоритарен принцип. Това ще бъде от полза за големите партии като ГЕРБ и ще навреди на по-малките партии, най-вече на опозицията. Така Борисов ограничава рисковете, с които е свързано едно ВНС.


В обобщение: това е един хитроумен план. Не разбирам обаче защо Борисов толкова подценява противниците си, надявайки се те да се съгласят.


Бихте ли рискували с прогноза: Как ще изглеждат следващите шест месеца в България?


- С прогнози няма да рискувам. Всичко зависи от това още колко дълго ще продължат уличните демонстрации. И дали, когато приключат с успех, ще се утвърди някакво лидерство с реалистична програма. Защото същинската работа започва едва след смяната на властта: трябва да се разчистят развалините от 30-годишната бъркотия, а впоследствие да се проведе и истинско преосмисляне на 40-годишното комунистическо господство.


Ако успее да го извърши, България може да се превърне в пътеводна звезда за целите Балкани, а дори и отвъд границите им.

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1178 Любопитно

  И как ще се деполитизира ВСС като стане част от Министерство на правосъдието. Нали министъра е политическо лице?!?

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":

  Той сега деполитизиран ли бил ? Не знаех.....

 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 338 Весело

  Строежа на новия дом започва с избирането на нова боя :)

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Весело

  Да чакаме ли Слави и Иво Сиромахов да разчистят с помощта на Манолова, Божков , Иванов и бабикяните ? :)

  [email protected]
 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Лафчето с ''новата власт'' ще мине ли !!
  Ако бандата не влезне в затвора, нищо няма да се промени !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Ако гн. Костов не види трибунал......всичко ще си остане мечта.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  Глипости! Същинската работа ще започне, когато правораздавателната система заработи.

 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  " трябва да се разчистят развалините от 30-годишната бъркотия, а впоследствие да се проведе и истинско преосмисляне на 40-годишното комунистическо господство"
  Разумен разговор.... и без да се натрапва задължително "служебното правителство" на РРадеви Черепа.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Технически, най-големият проблем на тиквата е, че протестите нямат изразен политически лидер,

 10. 10 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тавариш Лукашенко и Тавариш Барисов - новите конституционалисти на Европа!

 11. 11 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Кой е Шрамайър?

  Бивш заместник-посланик. Сиреч, легендарната последна дупка на кавала.

  Като упрекът дойде от Меркел или поне от действащ посланик, ще го отразим.

 12. 12 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#9] от "vhv":

  ... лидер, когото тиквата да опита да подкупи.
  "Отровното трио" не са на улицата за пари, същото се отнася и за 90-95 % от протестиращите. Тъпаците не могат да проумеят, че хората искат правова държава и не някой да им дава, а сами да се развиват.

  Оставка, идиоти комплексирани!

 13. 13 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Крадецът-рекетьор Барбас Ганьос е затънал до гуша. Вместо да тръгне към Центр. Софийски затвор доброволно с по лека присъда, тръгнал да променя конституцията.

 14. 14 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Г-н Шрамайер, Каква част от кражбите тук се връщат в ЕС и към кого са насочени тези потоци? За вас това може да е маловажно и малоценно, но за нас си е важно.

 15. 15 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Кой е Шрамайър?Бивш заместник-посланик. Сиреч, легендарната последна дупка на кавала.Като упрекът дойде от Меркел или поне от действащ посланик, ще го отразим.
  —цитат от коментар 11 на klecho


  Т.е. ти ще повярваш, че положението е нетърпимо само ако го каже Меркел?!?
  Иначе не вярваш, че има проблем?!?

 16. 16 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 870 Любопитно

  Какво е мнението на хер Шрамайер за 45-те години "бъркотия" преди тая "30-годишна бъркотия" в България, Берлинската стена и защо германците в източната част на Германия са по-бедни и по-нещастни от тези в западната част въпреки колосалните суми налети за изравняване стандарта на живот в двете части? Нова власт? Танте Меркел - капут?

  "Защо гледаш сламката в окото на ближния си, а не виждаш гредата в собственото си око?!"

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 17. 17 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 971 Любопитно

  Copy/Paste - https://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4955:antibylgarskivojkrajvardar&catid=438:broi-5-2013&Itemid=125

  „АНТИБЪЛГАРСКИ ВОЙ КРАЙ ВАРДАР
  Венцел КРАНЦ

  Че в Европа не ни обичат, си го знаем Свикнали сме дипломати, политици, еврочиновници и обикновени “наблюдатели” да се надпреварват да хвърлят кал по лицето на България. Но интервюто на бившия зам.-посланик на Германия в София, а по късно посланик в Скопие Клаус Шрамайер, публикувано в “Дойче веле”, надхвърля всичко. Върху каква тема се е разпрострял немският дипломат? Естествено, върху българо-македонските отношения. Четеш и не вярваш на очите си. Защото ругателствата на хер Шрамайер нямат нищо общо не само с дипломатическия такт, но и с обикновеното възпитание. Да наречеш българо-македонските противоречия “невропатология”, а самите българи и македонци “тясно скроени дебелоглави провинциалисти”, е подходящо за езика на уличен агитатор, а не на служител на германското Външно.

  Шрамайер може би е прав, че и от двете страни на границата липсват държавници с дългосрочна визия за двете страни, за региона и за Европа. Но кой според него все пак е виновен за проблема? Преди всичко България, казва той, която използвала “по-остър и арогантен език спрямо Скопие”, и най-вече обвиненията, че Скопие крадяло българската история. “Но кой е дал на София правото да се разпорежда с историята като със своя собственост?” - задава риторичен въпрос германският дипломат. И определя това поведение като “исторически шовинизъм”, сравним с полските претенции към източногерманските територии от времето на комунизма. И излиза, че за германците някогашните Източна Прусия и Силезия са бивши немски земи, а Македония не е бивша българска такава!? Ами да прочете какво е казал неговият велик сънародник Бисмарк пред картата от Сан-Стефано: ”Да, това е България!”

  Ние виждаме отявлен българомразец, а вие?

 18. 18 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Борисов е пътник ... даже немците му го казват

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 19. 19 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":

  Министърът няма право да гласува във ВСС и сега мили троле ли да те кръсти "демократе" ли сам си избери, но явно Чукча не читател чукча писател.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":
  " Трябва да се промени досегашният начин за съставяне на ВСС. ВСС дори може да бъде отменен, а функциите му да поеме Министерството на правосъдието. Сериозно трябва да се ограничат правомощията на главния прокурор, а прокурорите и следователите не бива повече да се числят към магистратите. Те трябва да бъдат лишени от тези привилегии."
  Да се отмени, а не да мине към ВСС.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#12] от "vhv":

  И тримата от отровното трио никога ама никога не са на протеста за пали, те само искат постове които ще им донесат пари. Когато Цоцикян затвори сайта за фалшиви новини от който се издържа, когато адвоката почне да защитава бившата Кметица на младост без пари или професора спре да се надява на държавни и общински поръчки ще си прав, но това ще стане един друг път.

 23. 23 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#18] от "danvan":

  В случая, слугите на щази. И се "чудят" комуноидните олигарси и медиите им защо Брюксел мълчал и не подкрепял "справедливите" им щения.... Хаха.. Изровиха мумиите на щази. Не е истина 😮😁

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 24. 24 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2430 Весело

  Немците също са хора. И те обичат да заработят нещо настрани, особено ако не носят никаква отговорност за това, което казват и пишат.
  Дойче Велле успешно изтри всякакво доверие към дописници от различни нации, ако те са представени в сайта на "Дневник".
  ГЕРБ нанесе съкрушителния удар, който завари болшевишко-путинската мафия по долно бельо (да не кажа без гащи-ще звучи доста порно,въпреки че на някои това ще им хареса).
  А смокинов лист отникъде взорът не види.
  За времето на управление на ГЕРБ образът на българина придобиваше все по-желани черти в моите представи-той ставаше все по-европейски ( е, разбира се по моите скромни критерии, които не искам да натрапвам на никого).
  В това отношение заслуга има и вътрешната опозиция в БСП- тя също ставаше все по-еропейска.
  Затова се надямвам тя да подкрепи идеята за ВНС и то в края на краищата да подари на България това, което й е нужно- една модерна , работеща Конституция, а не закърпанета като ишзносени о.рани гащи Жельо-ЛилАво-Луканова недомислица.
  Особено като се има предвид тези, които искат да я кърпят-израстъци на комунистическата ретроградност в най-отвратителния й болшевишки вариант.
  РЕСТАРТ,сър!
  Окончателен!

 25. 25 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Строежа на новия дом започва с избирането на нова боя :)
  —цитат от коментар 3 на Ramon Asvalda


  Строежа на новия дом , започва с разчистване на терена - бута се старата къща, това първо. После се прави проект, забиват се новите колчета и се опъва канапа. И стените трябва да са под канап ...
  Всякакво говорене за ВНС и Нова Конституция е загубено време. Това обслужва само и единствено шайката , поради което те се опитват да отклонят вниманието ни от ежедневните си престъпления. Обсъждането на каквито и да е въпроси преди да има Оставка на Гешев и Борисов е напълно безсмислено.

  Stupid people make me sick
 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Защо карахте българите да чакат като говеда за визи, а пуснахте брадатите майки бежанки?

 27. 27 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Нали Борисов това предлага избори за ВНС което ще излъчи ново правителство, ама не ние демократите искаме служебно правителство са ке пооблажим да изфабрикеваве нещо ама Костинброд, че тогава са правим избори иначе сега работата е ясна 2-3 % и ще гледаме парламент от под опашката на коня. Пардон от там вече парламента няма да се вижда.

 28. 28 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Какво ли биха казали немците, ако ние помним да им обясняваме как да си правят законите и кога?

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  ".............. Борисов е изгубил връзка с реалността и поради това думите му не будят никакво доверие........................"


  Кратко, точно и ясно!

 30. 30 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  не 30 а 75 годишна бъркотия трябва да се разчиства

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 31. 31 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "chichka":
  З0 годишната бъркотия? Значи всички правителства досега са я създавали? Защо тогава всичко е насочено срещу Борисов? Къде са останалите мутри и престъпници? Нали така им викат протестиращите? Защо не скандират и другите имена на министър-председатели?

 32. 32 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Последният кавал на дупката, познавачът на Балканите, Хер Шрамайер, бивш зам.посланик е любил душеприказчик и съюзник на метежниците. Друго си е да ти го каже немец, гали слуха. Досега обаче не чух от никого от тях как, аджеба ще стане рестарта на държавата. Тотална безидейност и бездуховност, само голи фрази, като това за "пътеводната звезда". Гола вода сте вие, господа протестиращи!

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 33. 33 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 596 Неутрално

  ТОВА ГО ПУБЛИКУВА "МЕДИЯПУЛ " а не ПИК , БЛИЦ или дори Фактор:през 2009 година.

  mediapool.bg
  Германски дипломат: Българската перверзия, наречена правова държава - Mediapool.bg
  4-5 minutes
  Германски дипломат: Българската перверзия, наречена правова държава

  В предизборната кампания се открои българската перверзия, наречена правова държава. Това коментира германският дипломат Клаус Шрамайер в статия "Българските избори за ЕП и НС - футболен мач или ръгби?", предоставена на Дойче веле.

  Авторът е дългогодишен консул в България и посланик в Македония.

  Той коментира, че БСП и ДПС са се опитвали по всякакви начини да предотвратят успешно участие в изборите на Синята коалиция - чрез промяна на изборния закон, чрез упражняване на натиск върху съда, сметната палата и изборните комисии.

  По повод бруталната злоупотреба с власт Клаус Шрамайер цитира политолога Огнян Минчев, според който при едно ново управление на БСП и ДПС вече щеше да става въпрос за "открита диктатура". Всички предпоставки за това били налице - всевластна политическа полиция в лицето на ДАНС, откритото крадене на държавна собственост от страна на господстващия криминален елит, смачкването на опозицията, цензурата на електронните медии, трескавата подготовка за фалшификация на идващите избори, създаването на политически марионетки.

 34. 34 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vivian Apostolov":

  Пак същото, щото адски изнагляхте. Да цитирате мнението на един роден 1934 в Дрезден. Източна Германия.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 35. 35 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vivian Apostolov":Пак същото, щото адски изнагляхте. Да цитирате мнението на един роден 1934 в Дрезден. Източна Германия.
  —цитат от коментар 34 на Vivian Apostolov


  Като чуя саксонски диалект и ми се възпалява хемороида.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 36. 36 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Да чакаме ли Слави и Иво Сиромахов да разчистят с помощта на Манолова, Божков , Иванов и бабикяните ? :)
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Ако питаш Гугъл за за плагиатство и Сиромахов, ще бъдеш засипан от информация.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 37. 37 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1196 Разстроено

  Операция „Голгота“ е таен план, разработен от съветските тайни служби по разпореждане на Юрий Андропов, който цели трайно установяване на социализма чрез отвращение от капитализма. Това твърди Михаил Любимов в мемоарен роман със същото заглавие – „Операция „Голгота“. А Любимов не е човек, чиито спомени трябва да се пренебрегнат. Той е бил един от най-близките хора на Андропов, самият той полковник от КГБ, оглавявал бюрата на службата във Великобритания под прикритие и натоварен да започне реализирането на плана.

  Операцията предвиждала падане на комунизма и заместването му с див и безчовечен капитализъм, овладяването на бизнеса от криминалния контингент и мафията, а държавата – от специалните служби. В книгата на Любимов за операция „Голгота“ е предсказана дори войната с Украйна и анексията на Крим, които се случват повече от 20 години по-късно. Крайната цел на секретния план, замислен от КГБ, е хората да бъдат смазани и отвратени от действителността и капитализма и да започнат да изпитват неистова носталгия по социалистическото минало.
  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-operatsiya-golgota-sekretniyat-plan-na-perestroykata
  https://faktor.bg/bg/articles/operatsiya-golgota-sekretniyat-plan-na-perestroykata-vtora-chast
  https://faktor.bg/bg/articles/golgota

 38. 38 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  [quote#36:"Корки"][/quote]

  Ай ся. То като че ли комунизмът и производните и номенклатурни синчета не бяха изплагиатствани. Ползваме световния опит дет се вика.

 39. 39 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Чудесно интервю! С прости думи е казано всичко!

 40. 40 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#22] от "tda10501756":

  Кух си, като пробита градинска лейка. Правя си извод за това, от комплексарските глупости, които си надраскал.
  В провинцията може и да е трудно да се прави самостоятелен бизнес, но протестите са именно за да променят това.

 41. 41 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 869 Неутрално

  "А как да се реорганизира съдебната система?


  - Трябва просто главният прокурор да бъде подчинен на Министерството на правосъдието и да бъде лишен от статута на независим магистрат."

  Бравос на тоя германец.
  Направо ни върна във времената на ОФ и Народния съд през 44-45...

 42. 42 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1178 Весело

  До коментар [#20] от "Роси":

  И как ще се деполитизира като всички кадрови въпроси ще се преместят в Министерството, което няма как да е деполитизирано?!?

 43. 43 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 869 Весело

  Ха-ха.
  Представям си къв вой ще настане, ако министър Данаил Кирилов почне да назначава Главните прокурори...

 44. 44 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 413 Весело

  Строежа на новия дом , започва с разчистване на терена - бута се старата къща, това първо. После се прави проект, забиват се новите колчета и се опъва канапа. И стените трябва да са под канап ...
  —цитат от коментар 25 на Хакуна Матата !


  Не се заяждам, ама разсъжденията ви са странни.

  Нова къща започва винаги с изготвяне на проект, а не с разчистване на терена.
  Метафората ви с къщата/конституцията е правилна, но ви опровергава.

 45. 45 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 869 Весело

  "От конституцията трябва да отпадне Великото народно събрание (ВНС)."

  Но това може да го реши само едно следващо ВНС...

 46. 46 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":Ако гн. Костов не види трибунал......всичко ще си остане мечта.
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Той го гепи давноста!спокоен чака да ....

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 47. 47 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 413 Весело

  Клаус Шрамайер има открита антибългарска позиция по въпросите за Северна Македония. Освен това, същият господин първоначално хвалише Борисов, а сега . . .

  Но, отбележете, че Клаус Шрамайер говори за 30 годишна бъркотия, която обхваща всички - БСП, ДПС, СДС, НДСВ, ГЕРБ (неупрекнат остана соца). Какво ли ни е намислил пенсионерът? Страх ме е да помисля, като знам какви ги говори сега и какви ги е говорил преди!

 48. 48 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#20] от "Роси": И как ще се деполитизира като всички кадрови въпроси ще се преместят в Министерството, което няма как да е деполитизирано?!?
  —цитат от коментар 42 на Paolo Di Canio


  Искам да ви напомня, че Христо Иванов искаше по-голяма политическа квота в прокуратурата, за сметка на професионалната - предложението на ХИ беше за 6 политически и 6 професионални назначения, а беше прието 5 политически и 6 професионални.
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/politika/sled-sporna-popravka-v-konstitucijata-ministerska-ostavka.html
  Е, това му предложение не мина и той подаде оставка.

 49. 49 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 297 Весело

  До коментар [#31] от "ekip":

  защото 2/3 от тях не им знаят имената.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Най-слабият, най-непродутктивният парламент през последните 30 години е този. И точно той трябва да прави конституционни промени. Защото Бойко е казал. Не защото това е била една последователна политика на ГЕРБ през годините, не, няма такова нещо. Не само че не са подготвяли реформи, но и стопираха предложенията за правосъдната реформа на Христо Иванов. А сега изведнъж ВНС, нова конституция, реформиране на ВСС. И как ще реформират ВСС ? Разделят го на 2 части. На 2 равни части. Отново прокуратурата ще бъде на същото ниво, като съда. Това не е съдебна реформа, щом съдът ще е равнопоставен с прокуратурата. Мимикрия на реформи с цел Бойко и ГЕРБ да останат на власт.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 675 Разстроено

  сашко,приятелю,какво си говорихме преди години,помниш ли онзи неформален съвет при Филип,беше и ти,а к,во стана?!?
  Сега си на грешната страна,спомни си какво си говорихме тогава и че стана точно както го предрекохме.
  Чичо доктор ще помага на болните,но за глупавите няма лек.
  *Erare humanum est,set multum erare stultum est!*

 55. 55 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#25] от "Хакуна Матата !":

  Ти построил ли си поне една БАРАКА през живота си,чунчо?!?
  Без одобрен проект,без КЗСП,без действаща УП - информирай се какво значат,ще е полезно за общата ти култура,без налично финансиране,за какво бутане говориш?
  Големи недоразумения сте вие,протестърчетата!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#11] от "klecho":

  Ти отразянай онзи, който ви е*е с 200! И ви го набива!

 58. 58 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Любопитно

  До коментар [#21] от "Vivian Apostolov":

  Ти кога и къде си родена, драга?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Любопитно

  До коментар [#41] от "palav_nik":

  В САЩ гравен прокурор е министърът на правосъдието! (Абстрахирам се кой е мин на правосъдието в момента). САЩ соц ли са?

 61. 61 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Борисов тихо, полека, но необратимо изтрещява.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#11] от "klecho":Ти отразянай онзи, който ви е*е с 200! И ви го набива!
  —цитат от коментар 57 на vassilun


  Дето се вика, поне някои е гласувал за него. Как беше, после йебане, нема кайение.
  Ама този никому ненужен самозванец, от какъв зор си мисли, че има право да изразява мнение и че въобще някой го интересува очевидно неадекватното му бръщолевене?

  Треторазрядна пионка, в чужда администрация. Хайде холан!

 64. 64 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 576 Неутрално


  До коментар [#32] от "proventuss":
  Рестарта ще стане просто - посредством продължителна политическа нестабилност, протести ипоредица от предсрочни избори в резултат на което на управляващата сега мафия и посвършват парите. След което те започват да правят глупости (това последното абсолютно сигурно ще се случи). След това следва забрана на въпросните паразитни партии и лустрация и ръководство и членове.
  Така звучи ли реалистично ?!

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#9] от "vhv":

  "....Най-големият проблем е ....че протестиращите нямат ясно изразен политически лидер..."
  За какво им е на протестиращите лидер - за да го оплюят и затворят ли ?!

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Защото същинската работа започва едва след смяната на властта: трябва да се разчистят развалините от 30-годишната бъркотия, а впоследствие да се проведе и истинско преосмисляне на 40-годишното комунистическо господство."
  Това никога нямя да стане със сегашния президент и съществуващите политически партии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK