Стоил Стоилов, изборен експерт: Идеите на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс са глупави и необмислени

Стоил Стоилов

© Стоил Стоилов

Стоил Стоилов • Мажоритарните избори трябва да са в два тура
 • Замяната на мажоритарен от пропорционален кандидат е като да избираме звездата на Народния театър, а после на мястото й да влезе гардеробиерката
 • Агитирам за окрупняване на многомандатните райони, без да се фиксират с административните области
 • Преференцията не само трябва да остане, но и да е задължителна
 • 48-часово гласуване е откровено безобразие
Паралелно с проекта за нова Конституция ГЕРБ внесе по спешност промени в Изборния кодекс, които да позволят подготовката на избори за Велико народно събрание. Управляващите предлагат половината от 400-те депутати в него да се избират мажоритарно избор, а това изисква поправки в законодателството, според което се гласува само за пропорционални листи на партии, коалиции и инициативни комитети. В проекта мнозинството залага и две възможности за гласуване - с бюлетина и машинно, въпреки че от редовния вот през 2021 г това трябваше да става само с машини.


Защо се правят промените, има ли рискове те да повлияят на вота и достатъчно ли ще е времето за подготовка и риск пред предлаганите - по тези и други въпроси за Изборния кодекс "Дневник" разговаря с изборния експерт Стоил Стоилов.


ГЕРБ предлага половината от депутатите във Великото народно събрание да се избират мажоритарно. Какви рискове поражда това?
- Много недомислено и провокативно предложение. Тази система оставя много хора непредставени. Ако имате 10 кандидати, един има 8%, девет имат по 10% и един има 11%, то този с 11% от гласовете взема мандата и 89% от избирателите духат супата. Да не говорим за другите недостатъци на тая система, между които - силната радикализация, циментирането на етническия вот, създаването на електорални анклави, изборна апатия, евентуална емиграция и др.


При освобождаване на този мандат (при отказ на спечелилия да влезе в парламента - бел. ред.) по правило трябва да се прави частичен избор. Но тъй като партиите се страхуват от феномена падащо мнозинство, те искат, и така са го записали, мандатът да се заема от човек от партийната листа. Значи избираме мажоритарно звездата на Народния театър, после я правим министър на нещо, а мажоритарното място на звездата се заема от гардеробиерката. Пак е от същия театър (партия), нали? Така се прави подмяна на волята на избирателите.


Аз настоявам мажоритарният избор да е в два тура, както поискаха огромен брой избиратели на два референдума. Тогава когато кандидатът на една партия е консолидирал вота на над 50% от гласувалите, е по-приемливо да се обсъжда неговата евентуална замяна с човек от партийната листа. Убеден съм, че и на редовните избори за обикновен парламент трябва да вървим към смесена система и най-добре към немската пропорционално-персонифицирана система с лека модификация, която да избегне разтягането на парламента, както е в Германия.


Но да се върна на пропорционалната листа. Предложението да е твърда, без преференции, също е глупаво.

Според мен при смесената система тази листа трябва да е със задължителна преференция без праг - няма глас за кандидат (човек), значи няма глас за партията. Тогава, когато някой се е преборил да оглави листата, то може да се приеме, че е достоен да заеме мажоритарния мандат, ако той бъде освободен.
И е време партиите да престанат с номерата, които приписваме на леките жени - да се слагат в листите хора, които са готови да се откажат от мандата си независимо дали им е дошъл редът, или са събрали преференции.


Как трябва да се направи районирането, за да имат мандатите еднаква тежест?


- Сегашната изборна география върши работа горе-долу само защото има двойно-пропорционално разпределение. Но ражда феномена "Бат Сали": един депутат отива в район, в който има 400 гласа, и се вдига вой до небето, макар човекът си има достатъчно гласове за цял мандат, но са събрани в един или няколко други избирателни окръга. При предлаганата смесена система става още по-зле.


Помните ли имаше един президент - ловджия, за когото се говореше, че ходил в Узбекистан да стреля по някаква много защитена коза Архар или "Марко Поло", както я знаят в Киргизстан. Та по негово време бяха направили 31 едномандатни района и депутатите от София, Пловдив и Варна тежаха по брой гласове колкото депутатите от Видин, Монтана и... Габрово например. Нещо като равнопоставени кон и кокошка в парламента.


Основният международен стандарт - равна тежест на гласовете и мандатите, изисква разликата в нормата на представителство да е най-много до 10% - всеки депутат да представлява почти еднакъв брой граждани. От този проект аз не виждам такова нещо.


Там има една откровена глупост: Централната избирателна комисия "определя броя на едномандатните избирателни райони, като се спазва изискването, че в един едномандатен район не може да има секции от различни общини. Едномандатните райони са с приблизително еднакъв брой население според данните на Националния статистически институт (НСИ)".

Извинете, но в България има 265 общини, а ще има 200 едномандатни района. Значи поне 65 общини ще са поне по две в един едномандатен район. Второто твърдение е също безсмислица: кой каза, че едномандатните райони - разбирай общини - са с еднакъв брой население? Община Трекляно колкото Казанлък ли е голяма? Или колкото Русе? И може ли община Трекляно да остане едномандатен район и в него да има само секции от тая община?

Квотата за едномандатен район, изчислена на база избирателен списък от 2017 г. при 200 мандата, е 34 191 избиратели, а изчислена на база "гласове в урната" е 18 412 гласа. Тогава защо е тази врътка, която се предлага - пропорционалната норма на представителство да е по преброяването от 2011 г., а мажоритарната - по данни на НСИ неизвестно от коя година? Злите езици предполагат, че това се прави, за да се отнемат мажоритарни мандати от големите градове и да се пратят в провинцията, където е силен контролираният вот и натискът от местна администрация.


На база на горните числа излиза, че Видин трябва да има 2.71 мажоритарни мандата, а Кърджали - 7.42 на база избирателен списък. Ето това е мъката на малките избирателни райони, ако трябва в един многомандатен район да се съберат няколко едномандатни.


Затова агитирам за окрупняване на многомандатните райони, без да се фиксират с административните области. Няма проблем Видин, Монтана и Враца да са един район например. Мандатите трябва да се разпределят така, че да имат равна тежест, даже ако се налага малките избирателни окръзи да останат с по един мажоритарен мандат и с по два пропорционални.


Необходимо ли е да има избирателен район "Чужбина" тогава?


- Район "Чужбина" е отдавна предлаган. Няма разумно обяснение защо не се приема. Тези хора имат специфични интереси и е логично тези интереси да бъдат представени в парламента. Може би не в същата норма на представителство (както се твърди, че са едва ли не 2-3 милиона), но решение може да се намери. Съвсем друга тема е дали някой, който от десетилетие живее в чужбина и не носи последствията от своя избор, трябва да има същите избирателни права.


Защо преференциалният вот при пропорционалния избор на депутати трябва да остане?


- Коментирах по-горе. Не само трябва, а трябва преференцията да стане задължителна. Ако някой има мерак, може да се направи и доброволна множествена преференция с подреждане на листите по жребий. Тогава избирателната активност ще се вдигне много и наистина ще видим кои са истинските партийни любимци, а не назначените за такива.


Крият ли рискове избори в продължение на 48 часа заради извънредна епидемична обстановка?


- Това предложение е откровено безобразие! Двеста милиона в Нигерия правят три национални избора в един ден с гласуване от 7 до 14 ч. следобед с биометрична разпознаване на пръстови отпечатъци, а ние ще гласуваме два дена?


Хайде малко математика пак. В габровския МИР цели 85.76% от всички секции са с под 300 подадени гласа на последните местни избори. В Благоевград под 300 гласа има в 38.76% от секциите. Кой и къде я видя тая необходимост? Ами в селските секции на община Трън средно има по 67-68 гласа. Там могат да приключат и в 12 часа на обяд, да си нахранят кокошките и козите, а урните да отидат в преброителен център в една класна стая или в читалището в Трън и като обяви ЦИК край на гласуването в цялата страна, да се преброят от една свежа комисия служители на местните банки и да се произведе резултатът.


Има данни за всяко населено място - нека ЦИК види тенденциите. Ако се налага, да се разделят големите секции на база действително гласували. Гласуването в страната може спокойно да приключва по светло, към 17 ч.


Нужно ли е гласуването да е по избор - на хартия или с машини? Това гарантира ли честни избори?


- Това е дълга тема. Машините няма да оправят магариите на партийно подбраната изборна администрация. Партиите си сменят близо 50% от преминалите обучение. С парите, които се хвърлиха за наемане на машини, могат да се наемат по-квалифицирани хора, с по-високи заплати, но партиите не бива да се месят в подбора. Задължително трябва да се предвиди процедура за одит и наказания на секционните избирателни комисии за калпава работа или умишлено изкривяване на резултатите.


Хартията ще остане във всички случаи даже и като резервен вариант. Нямам съмнения, че ще има опити машините да се елиминират, ако има сериозен мотив. Дали чрез надраскване или с пускане на 380 волта ток, все ще му намерят цаката. И не забравяйте - последното гласуване струваше 60 лв. на машинен глас, или 10 млн. лв. за 3000 машини наем за един ден. И на 296 машини имаше под 10 гласа, а на 146 нямаше нито един глас.
Мерси!


И още малко за пари. Ако предположим, че за следващите десет избора ще похарчим за машини и за обслужване, съхранение, сервиз и други 130 млн. лв., както прогнозират експерти, то излиза, че на всяка от 12 300 секционни избирателни комисии можем да дадем по над 1000 лв. отгоре над сегашните пари за всеки проведен избор. Е, защо не ги дадем на хората и да наемем университетските политолози, доцентите и асистентите по математика, преподаватели по право, адвокати, прокурори, банкови служители и други образовани специалисти? Парите веднага ще влязат в местната икономика под формата на инвестиции в хапване, пийване, ремонт на колата, такса на децата за детската градина, ботуши за жената, таблет за подрастващите и други полезни неща. Сегашните секционни избирателни комисии целуват ръка на местните партийни активисти и правят магарии, където могат.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Моля, моля, ГЕРБ са по-по-най големите, умните ,безаналоговите, безалтернативните и най-най-голямото зло !!!
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Неутрално

  А бе вие не разбрахте ли, че ПУЧа ви оттече в мръсния руски канал бе..Ако ще вода от девет кладенеца да носите, тва е положението друзя..
  —цитат от коментар 3 на sbaleev


  Това го пишете от три седмици

  Хайде стига сте се напъвали
  ГЕРБ с 12 % , дерзайте

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#3] от "sbaleev":

  От коя част на политическото гробище пишеш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 108 Неутрално

  До коментар [#4] от "nessarox":

  Барометър:

  Влизащи в нов парламент:

  ГЕРБ 24,9 %
  БСП 12,1 %
  ДПС 7,8 %
  ОП 7,5 %
  ..
  НЕ влизащи в нов парламент:

  Слави Трифонов с "Има такъв народ" - 3,4% подкрепа..
  Христо Иванов с "Да България" - 3,1% подкрепа..
  евентуално Мая Манолова, ако регистрира партия - 1,2%..

  70% от подкрещяите "Да България" са Софиянци, които обикновено подкрепят СДС
  65% от подкрешящите Слави Трифонов са млади хора, които заявяват също,
  че никой не може да ги накара да ходят и да гласуват..

  Над 60% НЕ ОДОБРЯВАТ ПРОТЕСТА
  23,8% КАТЕГОРИЧНО СА ПРОТИВ ПРОТЕСТА ИЗЦЯЛО
  26,4% НЕ ОДОБРЯВАТ ПРОТЕСТА ОСОБЕНО ЗАРАДИ БЛОКАДИТЕ
  10,7% СА РАЗОЧАРОВАНИ ОТ ВОДЕЩИТЕ ФИГУРИ НА ПРОТЕСТА
  3,9% не отговарят или казват, че протеста не ги интересува..
  13,2 % смятат ПРОТЕСТИТЕ ЗА БАНАЛНИ..

  ВНИМАНИЕ!!

  На въпроса: "Желаете ли ОСТАВКА на Кабинета и Предсрочни избори?"

  20,3% отговарят - ДА..

  70,8% отговарят - КАТЕГОРИЧНО НЕ !


  https://pik.bg/първо-в-пик-горещо-проучване-на-барометър---60-не-одобряват-протестите-за-оставките-на-бор-news951969.html

 7. 7 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Машинно гласуване искат БСП, Мая Манолова, Слави Трифонов и "отровните" от протестите. Каквито и предложения за промени да има, винаги ще се намери някой "специалист", който да ги оплюе. Лъжа е също и твърдението за подкупни изборни администрации, особено в големите градове, където е масата избиратели. При толкова наблюдатели от различни партии е невъзможно да се фалшифицира резултата. Единствено купуването на гласове е без контрол в момента.

 8. 8 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 108 Неутрално  Проблемите на България не са платените , жалки и смешни така наречени протести!!

  Проблемите на България са два:

  Първият е, очертаващата се жестока икономическа криза !

  И вторият е, санитарната такава- непрекъснато увеличаващият се брой на починали от Ковид-19 хора !
  Само за последното денонощие са починали отново 8 човека, мир на праха им, а са се заразили нови 151 човека !

  И по-лошо ще става, за мое най-голямо съжаление..

  Та, затова казвам, не е нужно да се обръща всекидневно внимание на поредния провалил се отдавна ПУЧ на олигарсите и мафията в България!!

  Бъдете здрави..🍀

 9. 9 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Колкото повече мажоритарен вот има в изборите е по-справедлив за избиратели и по-труден за кандидатите.
  За да спрем да се въртим в този порочен кръг на правосъдната система, дори съдиите и прокурорите трябва да се явяват на преки мажоритарни избори, но това засега никоя партия не го иска. Всички партии предпочитат да си назначат лица според квотата вместо да прогнозират резултати от мажоритарни избори.

 10. 10 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#6] от "sbaleev":

  ПИК ли

  Прекъсвам с Вас комуникацията

  Смятах, че можете да мислите и да оцените сам реалното положение на държавата
  Ако Ви харесва това положение - ок
  Но не ми цитирайте ПИК

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Идеите на глупака са глупави но целенасочени. А целта оправдава средствата.

 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#10] от "nessarox":

  То е очевадно с коя "глава" мислят, особено след напомнянето от страна на БХ с коя глава ще им набива "акъл"!

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#10] от "nessarox":

  Как ще мисли като е трол на недодялко и граби.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Добър коментар за простотиите, предлагани от тикви и калинки. Голямото им желание да организират изборите е свързано с тънките сметки как освен с купуване ще опитат да си налеят някой глас през урните и избирателните комисии.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 15. 15 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  А нещо за всичките мъртви души в списъците? Или за гласуване по интернет?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 16. 16 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 394 Неутрално

  В дневник са царе да намират “случайни “ граждани с гръмки изказвания ...

 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Ми като проекта за нова Конституция. Що, какви да бъдат?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2356 Весело

  Цитат:"Стоил Стоилов, изборен експерт: Идеите на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс са глупави и необмислени"


  До коментар [#16] от "N I K E"::"В дневник са царе да намират “случайни “ граждани с гръмки изказвания ..."

  За да можете, "умните" ГЕРБави тролчета да сипете "умните" си коментари! ;)
  Аз не съм съгласен с всичките заключения на господина, но това не значи, че трябва да бъде оплют тотално, защото човекът е изказал мнението си в рамките на своята компетентност. ;)

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Весело

  До коментар [#6] от "sbaleev":

  ПИК?! УжастЪ! 😀

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Любопитно

  До коментар [#7] от "Oggie Petkov":

  Интересно тогава, защо има толкова много поправени на ръка протоколи? От секциите тръгват без поправки, а нагоре?

 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  На тези избори сигурно ще има 20% невалидни бюлетини /на предните бяха около 15%/. Демек при истински невалидни около 2-3-4%, останалите % ще бъдат изтрити от опоз. партии, които и да са те. Малко купени чиновници и мангали, малко прост електорат и воала - бай Мутрьо ще иска 4-ти мандат. Но тоз' път ще дели с други и само Гешев е надеждата му да не ходи по съдилища...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Ако наистина наложат подобна подменяща вота система, тези в следващия парламент директно ще ги отстрелват по улиците, за ужас на Брюксел. А ла..ното Недялко от ПИК може да си пише всякакви измислици.
  И за да не ме обвинят в нещо - отстрелването на политическия "елит" е била традиционна практика в Царство България - Алеко Константинов загива при такъв атентат. Новото е добре забравеното старо.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 829 Неутрално

  мда, за съжаление нефелния матрялЪ не чете и не зачита мнението на експерти !
  ама бай Тиквун Бащицата му знае цаката !
  Набиване му е майката !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Весело

  До коментар [#21] от "Хи-хи":

  Може пък и да се използват готови бюлетини с отпечатан знак срещу "правилния" кандидат като в Беларус. Тогава бюлетините на всички, всички гласували за друг, ще бъдат отхвърлени като недействителни!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  До коментар [#2] от "evgenikus":

  "Вие , гербаджиите , акъл от никого не вземате, макар да имате дефицит и на акъл, и на експертиза. Както казва акад. Васил Гюзелев ,
  " Всички онези, които така или иначе през последните години управляват България никога не направиха опит да получат някакви съвети, да се консултират с хора, които знаят, да потърсят тяхната подкрепа и помощ. Непрекъснато се търсят случайни хора и всичко е на базата на политическите предпочитания. В държавата трябва да има определен елит, на който да се гласува голямо доверие, за да могат политиците да се опират на него. У нас има самозван елит. Сега отгърнеш вестниците или пуснеш телевизора и току научиш, че "елитът се събрал". Кой е тоя елит? Какви са тия хора? Това са певачки, разни манекени, манекенки, поп певци. Защо нито веднъж не видяхме елита, който се изразява в мозъчно вещество и който успява да създаде продукти, били те научни, икономически или политически?"

 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Весело

  Още от опита на братска Беларус - избори повече от едно денонощие, за да може през нощта от верни хора да бъдат прегледани подадените бюлетини и заменени "неправилните" с "правилни".

 29. 29 Профил на Ventsi Zashev
  Ventsi Zashev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "stein":
  А ние сме умно-красиви и смятаме тъпия ви референдум, който искаше 120 дупедата и мажоритарно избиране за инфантилна глупост.
  Кои сте вие да правите референдум? Плебс!

 30. 30 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 747 Неутрално

  В конституцията просто трябва да се запише, че "всякакви промени в "изборният кодекс""влизат в сила за по-следващите избори , но не по-рано от две години от датата на приемане. Така ще се прекрати практиката, за всеки конкретни избори да се преправя изборният кодекс.

 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  ....Тази система оставя много хора непредставени. Ако имате 10 кандидати, един има 8%, девет имат по 10% и един има 11%, то този с 11% от гласовете взема мандата и 89% от избирателите духат супата. Да не говорим за другите недостатъци на тая система, между които - силната радикализация, циментирането на етническия вот, създаването на електорални анклави, изборна апатия, евентуална емиграция и др.
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Почти всяко предложение на мутрите от герб граничи с безумие!
  Примерът е показателен. От всички кандидати влиза само един - този с 11%! Всички останали, които са събрали над 80% подкрепа, отпадат. Това означава в пълния смисъл на думата, че 80% от избирателите остават непредставени!
  Няма по пряк път към една хронична нестабилност за България от мажоритарната избирателна система!
  Освен това, лъжа е че става дума за избор на личности, защото печелившите мажоритарни кандидати навсякъде където има такава система се издигат от партии!
  най добрата избирателна система за сега си остава тази на Германия - пропорционална, с мажоритарен елемент.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#10] от "nessarox":

  Какво друго да прави човека, освен да цитира Пик?! Вероятно само в Пик има някакви, дошли незнайно откъде данни, които подкрепят мераците на ГЕРБ-ерите и изобщо на тия, които са се окопали във властта.

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Любопитно

  "Замяната на мажоритарен от пропорционален кандидат е като да избираме звездата на Народния театър, а после на мястото й да влезе гардеробиерката"

  В добрите романтични комедии това понякога е за предпочитане ;)
  А сериозно - правят го и е много дразнещо. Според мен не трябва да имат право да печелят мандати, за да ги прехвърлят на друг.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 34. 34 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Хартиената бюлетина предлага много възможности за манипулации и фалшификации.
  Машинното преброяване означава, че гласуването пак ще е с хартиена бюлетина.
  При машинното гласуване броят на невалидните бюлетини ще бъде нула. Ще отпаднат и тъмните стаички, в които няма как да снимаш за кого си гласувал.

 35. 35 Профил на uox32356888
  uox32356888
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "nessarox":
  —цитат от коментар 6 на sbaleev


  Притеснявам се за теб.
  ПИК е съвсем различен свят. Не излизай от него, да не получиш катарзис.

 36. 36 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 319 Неутрално

  48 часа гласуване, или до попеда на ГЕРБ и погребване на майка България. Такива вписвания в зайони и натедби напомнят на почерка на Менда в закона за хазарта писан за черепа. ГЕРБ = бандити.

 37. 37 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#31] от "Рим":

  Така, но нашите политици много ги е страх от такава система, щото тогава трябва да представят личности в листите, хора с характер и способности,а те такива нямат. В наште партии бъка от послушковци, без свое мнение, откровени некадърници, съмнителни бизнесмени, бивши и настиящи мутри, метреси/секретарки, абе с обобщаващото ипределение калинки.

 38. 38 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#6] от "sbaleev":

  Здравей трол :) то в ПИК и датата не е вярна, кво остава за някаква инфирмация. Що не коментираш на техния сайт? О да, чакай, там не разрешават толкоз лесно да се коментира. Демикрати са, по герберски.

 39. 39 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 283 Разстроено

  Само като прочетох заглавието и ...Съжалявам , но това е кръчмарски език. Крайно време е в политиката на България да има интелигенти политици с правилен изказ.
  Да, има криза- икономическа и интелектуална - всичко друго е последица .

 40. 40 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 572 Неутрално

  И време е да се откажат о тези тъмни стаички с чаршафи. Погледнете в западните избирателни секции - в голяма стая десетина души едновременно отбелязват в листата своите предпочитания - ако сте на 2-3 метра един от друг кой ще може да види какво точно си отбелязал? След това сгъваш бюлетината и я носиш на комисията или пускаш в урната/машината. Никой няма нужда да се крие в тъмна стаичка.

 41. 41 Профил на cfs34668776
  cfs34668776
  Рейтинг: 100 Неутрално

  До коментар [#7] от "Oggie Petkov":

  Машинно гласуване иска народа, справка референдум проведен.
  Това , че на теб не ти се ще си е твой проблем.
  Особено проблем се оказва ,че е и на бойко.

 42. 42 Профил на Красимир Калинов
  Красимир Калинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-н Стоилов,
  Като цяло съм съгласен с вашите изводи за предложенията за промяна на ИК. Две неща обаче са много спорни.
  1. Изборът на мажоритарни кандидати. Те ще се издигат отново от партиите. Тук-там някой независим. То и досега съществуваше такава възможнсто, но няма нито един избран народен представител по този начин. Очевидно се създават предпоставки за предварителни бонуси в нечия полза. А районирането? Кой ще го прави, как? Спомнете си откъде идва терминът за изборна измама gerrymandering. Мажоритарните избори дори да са в два кръга ще създадат повече проблеми, отколното ще решат и при всички случаи ще доведат до непредставяне на големи групи от електоралния корпус.
  2. Преференциалното гласуване. Забравяте, че листите се подреждат от партиите. Включват, когото ръководството реши. Преференциалното гласуване и с праг и без праг решава вътрешно партийни проблеми и на местно ниво може да е много силен манипулативен инструмент, особено при по-ниска избирателна активност.
  Красимир Калинов

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 849 Неутрално
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#7] от "Oggie Petkov":

  Не е вярно твърдението Ви! Изборните машинации са по вертикала и купуването на гласове става дори и чрез хората в секционните комисии. Ако на предишните общински избори един кандидат в собстевната си изб.секция не е получил нито един глас1 собстения и на своите близки и приятели, а негов опонент от друга партия - над 10-15 гласа, как си обяснявате подобна машинациья? А в селата със 100% мюсюлмани "гласуването" чрез събирането на 20-30 паспорти и пускане на "правилната" бюлетина за какво говорят? - Че е нужна професионална изборна администрация и силен граждански контрол над работата на комисиите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK