Адвокат Силвия Петкова: МВР дължи отговор наема ли частни охранители срещу протеста

Адвокат Силвия Петкова

© личен архив

Адвокат Силвия ПетковаАдвокат Силвия Петкова е специалист по наказателно право и права на човека и представлява няколко от задържаните при антиправителствените протести на 2 септември около Партийния дом. По този повод тя даде интервю за "Дневник".


Адвокат сте на шестима души, пострадали при полицейското насилие вечерта на протеста на 2 септември в София. По какво си приличат техните случаи? При какви условия са бити?


- Основното сходство между подзащитните ми е техният разказ за събитията от 2 септември. Всеки един от тях свидетелства, че е присъствал на протеста почти през целия ден и той е протичал мирно до около 21:30 ч., когато са започнали да забелязват присъствието на хора с маски, покриващи цялото им лице, освен очите, които носели палки. Около 22.00 ч. провокаторите започнали обстрел по посока на полицейския кордон с бомбички и бутилки, като веднага след това са се изтегляли.
Полицейският щурм реално започва около час след първите провокации. В този момент - когато щурмът започва, петима от подзащитните ми са били достатъчно далеч от полицейския кордон, а само един е бил на първа
линия. При вида на бягащите хора инстинктивно са побягнали и те, но свидетелстват, че някой или нещо ги е спънало и непосредствено след падането върху тях се нахвърляли по двама полицейски служители, притискали са ги с лице към земята и са им поставили белезници или свински опашки. Шестият изобщо не е бил на площада, а се е намирал в една от малките улички около градинката на Народния театър. Задържан е, докато стои неподвижно на тротоара.


Повечето от тях се разпознаха на любителските видеа, разпространени в медиите и социалните мрежи, от които се вижда как полицейски служители се нахвърлят върху тях, притискат ги в земята, дърпат ги и ги влачат в посока сградата на бившия партиен дом. Видеата са подготвени за представяне в съда.


Всички до един са с наранявания, заради употребена прекомерна физическа сила при задържанията им, въпреки че в материалите по делата им изрично е отразено, че не са оказали съпротива при задържането. За нараняванията са им издадени съдебно - медицински удостоверения.


Спазени ли са правата им по време на арестите им?


- При всички задържания са извършени множество закононарушения.


Първо, лицата са задържани в продължение на около час и половина пред сградата на бившия партиен дом, без да им бъдат издадени заповеди за задържане. Това е изключително грубо нарушение на закона, тъй като задържаният има право да оспори своето лишаване от свобода от момента на ареста. Европейският съд по правата на човека е имал повод да се произнесе, че дори и задържането за много кратко време (в разглеждания от него случай то е траяло 30 минути) трябва да отговаря на изискванията на националното право и на Европейската конвенция за защита правата на човека. Издаването на заповед за задържане е първото и основно изискване по българското право по отношение на арестите.


Второ, в рамките на този час и половина на задържаните не е предоставена възможност да уведомят свой близък за задържането. Още в нощта на 2-ри срещу 3-ти септември ми се обадиха много притеснени майки и приятели с молба за помощ, тъй като не знаят къде се намира техният близък. Всички бяха посъветвани да подадат сигнал на тел. 112 за изчезването им.


На нито един от задържаните не е предоставена възможност своевременно да се консултира с адвокат, въпреки че законът повелява, че задържаният има право на защита от момента на неговото задържане, т.е. незабавно. Такава възможност не им е предоставена и когато са откарани в районните управления на СДВР. При един от подзащитните ми, колега не е бил допуснат под предтекст, че не било ясно кой разследващ орган работи по случая на задържания. На въпросния задържан беше предоставена възможност за среща със защитник едва 12 часа след задържането, а след като в крайна сметка бях допусната, ми бе отказано предоставяне на заповедта му за задържане с оправданието, че задържаният ще ми я предостави лично, но след като бъде освободен. След освобождаването, обаче, получаването на екземпляр от заповедта за задържане се обезсмисля, тъй като то следва да се оспори, а съд да се произнесе по законосъобразността му незабавно, т.е. докато задържането трае.


По същия начин е отказано предоставянето на екземпляр на други двама от подзащитните ми, като се има предвид, че такъв не е предоставен и на самите тях, въпреки законовата разпоредба, според която екземпляр от заповедта за задържане се връчва на задържания.


Всички мои подзащитни са разпитвани без присъствието на адвокат, a при един от тях не беше предоставена възможност за среща насаме, въпреки многократните настоявания от моя страна и въпреки законовата разпоредба, според която задържаният има право да се среща насаме със своя защитник.


Има ли сред клиентите Ви хора с криминални досиета, членове ли са на агитки - ръководството на МВР се оправда, че се е разправило само с криминалния контингент на протеста?


- Всички шест мои клиенти са млади хора с чисто съдебно минало, висше образование и постоянна работа. Нито един от тях не е член на агитка.


Тук бих искала да уточня, че т.нар. наречените от ръководството на МВР "криминални досиета" в правото се наричат "полицейски регистрации", които се извършват по отношение на лица, привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Наличието на полицейска регистрация не означава, че задължително регистрираният е криминално проявен и това е така, поради факта, че изключително често се повдигат необосновани обвинения, които не издържат в съда, но пък остават в статистиката на структурите на МВР при отчитане на дейността им.


Какви действия предприехте от името на Вашите клиенти?


- Към този момент са обжалвани заповедите за задържане на четирима от подзащитните ми на основание нарушение на правото на свобода и сигурност и недопустима намеса в свободата на събранията. При останалите двама се осъществява защита срещу повдигнатите им обвинения за хулиганство, а търсенето на обезщетение от държавата за нарушаване на правото им на свобода и сигурност и свободата на събранията предстои.


Кой според Вас е отговорен за тази бруталност, от която пострадаха десетки хора?


- Според мен, основният виновник за допускането на сблъсъците от 2 септември е именно МВР и по-точно неговото ръководство. Самото възникване на събитията от нощта на сряда срещу четвъртък поставя няколко много логични въпроси, а именно:


- Защо не беше осигурен защитен периметър, в рамките на който да се проведе протеста и който да бъде обграден от контролно-пропускателни пунктове, скенери и щателни проверки на багажа за взривни вещества и други опасни предмети, както например беше организиран миналата година протеста в подкрепа на тогавашния единствен кандидат за главен прокурор и както, поначало се охраняват други масови мероприятия, провеждани също на площад "Независимост", като например коледните и новогодишните концерти?


- Защо редовните полицейски служители не изпълниха служебните задължения и не задържаха своевременно лицата, хвърлящи срещу тях бомбички и павета, при положение, че Законът за МВР им дава такова правомощие, т.е. не само право на незабавно задържане, но и задължение за това? При едно незабавно задържане на агресорите, биха се спестили множеството задържания на мирните протестиращи, множеството пострадали полицейски служители и нямаше да има необходимост от разпръскване на протеста, особено предвид факта, че според свидетелства на присъстващите провокаторите са били малко на брой и в малки групи.


- Защо служителите на жандармерията бяха оставени от своето ръководство в продължение на повече от час под ударите на бомбички, павета и бутилки преди даване на разпореждане за обезвреждане на нападателите и защо изобщо тези служители изначално не са имали разрешение своевременно да изпълняват служебните си задължения и да задържат агресорите незабавно?


Как оценявате мълчанието и безразличието на премиера Бойко Борисов към поредния случай в рамките на два месеца на безобразно насилие спрямо мирни и невинни хора? Може ли при тези обстоятелства да смятаме, че е отговорен за побоищата?


- Мълчанието и безразличието на всеки един министър-председател по повод извършено насилие от страна на служители на министерство е изключително притеснително. Всъщност такова мълчание и безразличие е изключително притеснително по повод всякакво насилие и безредици в управляваната от ръководеното от него правителство държава.


Не може да се твърди с категоричност дали премиерът е пряко отговорен за сблъсъците, тъй като от политическа гледна точка изключително много кръгове имат интерес от окървавяването на протестите. Във всички случаи обаче при непредприемане на никакви действия от негова страна като ръководител на Министерския съвет за искане на обяснения от министъра на вътрешните работи по повод събитията от 2 септември и ангажиране на политическата му отговорност, както и дисциплинарната отговорност на виновните служители, то без съмнение ще бъде най-малко косвено отговорен за резултата от тези събития.


Допускате ли, че сред полицаите е имало внедрени представители на охранителни фирми, каквито подозрения има за и за останалите побои - на втория ден на протеста и на сбирката на ГЕРБ в "София тех парк"?


- Всъщност съществува "вратичка" в подзаконовата нормативна уредба, според която при осъществяване на охраната на масови мероприятия и овладяване на групови нарушения на обществения ред, могат да бъдат използвани сили за сигурност и охрана извън МВР, в това число и търговци, извършващи частна охранителна дейност.


Тази възможност е уредена в Инструкцията за осигуряване на обществения ред при провеждане на мероприятия, която беше приета през 2014 г. - една година след оставката на първия кабинет "Борисов", подадена след масовите антимонополни протести през 2013 г. Това означава, че чрез тази инструкция МВР си е осигурило право да ползва услугите на дружества, осъществяващи частна охранителна дейност. Самите изпълнители на частна охранителна дейност имат изключително ограничени правомощия при осъществяването на такава дейност. Макар че по Закона за частната охранителна дейност охранителният състав може да задържа лица при извършване на престъпление или непосредствено след извършването му, това може да става само в охраняван обект или в района, в който той се намира.


Законът предвижда възможност за дружествата, осъществяващи частна охранителна дейност, да осигуряват охрана на мероприятия и масови прояви с краткосрочен характер, но възлагането на такава охрана може да бъде извършена единствено с договор и единствено от организатора на мероприятието. Така например напълно законосъобразно организаторите на футболен мач или концерт могат да възложат охраната на съответното мероприятие на търговско дружество, осъществяващо частна охранителна дейност.


Според Конституцията на Република България, органите, на които е възложено осигуряването на обществения ред са Министерският съвет на държавно ниво и областният управител на местно ниво. От своя страна, със Закона за Министерството на вътрешните работи дейностите по охрана на обществения ред са делегирани на структурите именно на това министерство.


Това означава, че делегирането на конституционно и законово определени правомощия на държавни органи към частни лица е абсолютно недопустимо. Съответно инструкцията в частта, в която предвижда участието в опазването на обществения ред на служители и лица от структури, извън пряко подчинените на Министерския съвет и отделните министри, противоречи на конституцията и закона и не следва да се прилага.


И тъй като в медиите бяха публикувани достатъчно многобройни свидетелства за присъствието на охранители на протеста от 2 септември, които са извън структурите, подчинени на Министерския съвет и министрите, необходимо е обществото да изиска от отговорните органи обяснение кои са тези лица, на какво основание са осъществявали охрана на мероприятието, какви суми са платени от публичните средства за осъществяване на тази дейност, извършвали ли са тези лица задържания на протестиращи и упражнявали ли са насилие срещу тях.


Адвокат Силвия Петкова: МВР дължи отговор наема ли частни охранители срещу протеста

© Георги Кожухаров


Какво могат да направят гражданите, за да защитят законното си право на мирни протести и блокади?


- Свободата на мирните събрания е гарантирана от Европейската конвенция за защита правата на човека, а съдът в Страсбург е имал много поводи да обърне внимание, че дори и когато един поначало мирен протест бъде опетнен от спорадични актове на насилие, осъществени от малки групи провокатори, закрилата на Конвенцията по отношение на мирните граждани не отпада.


Напротив, държавите имат задължение да толерират политически протести и да осигуряват тяхната охрана от провокатори и агресори, които следва да бъдат задържани незабавно, в момента на извършване на агресивната проява с цел опазване живота и здравето на мирните протестиращи, осигуряване продължаването на мирното протичане на протеста и преустановяване на по-нататъшни агресивни действия.


Това задължение не беше изпълнено. За сметка на това, целият протест беше насилствено разпръснат, а пътните блокади - премахнати. Тези действия представляват непропорционална мярка по смисъла на Европейската конвенция за защита правата на човека и всеки един гражданин, участвал в протеста на 2 септември, има право на жалба пред съда, с която да оспори тяхната законосъобразност и да поиска обезщетение от държавата за грубото нарушаване на свободата на мирните събрания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  И как стана така ,всички честни ,руси със сини очи ,висше и не са били там ,а в същото време заловени ,не ,че МВР са ги арестували по закона и са им прочели правата ,ама все пак сме си в периферията на ЕС .

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 663 Неутрално

  "По Закона за МВР делегирането на опазването на обществения ред на държавни органи към частни лица е абсолютно недопустимо, а инструкцията за това противоречи на конституцията"

  Това че нещо е противоконституционно никога не е пречело на тиквената партия да го правят. Пък и нали сега БАШ ТИКВАТА ще си промени конституцията "по свой образ и подобие". Кой е казал че в неговата конституция полицията няма да има право да си наема доказани мутри?

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3817 Весело

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Какво точно искаш да кажеш, ама хич не ти се разбира?
  Жената просто и ясно обяснява - полицаите не са проверявали влизащите на протеста, търпели са 1 час обстрел от бомбички и накрая не са хванали тези, които са ги хвърляли.

 5. 5 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#2] от "zakkwylde":

  Защо толкова грубо обиждате родната полиция? Не всички от тях са за Карлуково, но част от тях са истински престъпници.

  Уволнявай, закривай и прави нова институция наречена "ПОЛИЦИЯ"!!!

  #ОСТАВКА, бе мафиоти и некадърници.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1639 Любопитно

  И как стана така ,всички честни ,руси със сини очи ,висше и не са били там ,а в същото време заловени ,не ,че МВР са ги арестували по закона и са им прочели правата ,ама все пак сме си в периферията на ЕС .
  —цитат от коментар 1 на edin drugii


  Кво, кво?

  Подрани с ракията, или така си се родил?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 8. 8 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Какво направиха адвокатите на протеста, които си търсеха боклуците от кръстовищата, представиха ли фактурите за палатките, доказаха ли, чия собственост са?
  —цитат от коментар 6 на ggot


  А- и този въпрос е добър.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 9. 9 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  "По Закона за МВР делегирането на опазването на обществения ред на държавни органи към частни лица е абсолютно недопустимо, а инструкцията за това противоречи на конституцията"Това че нещо е противоконституционно никога не е пречело на тиквената партия да го правят. Пък и нали сега БАШ ТИКВАТА ще си промени конституцията "по свой образ и подобие". Кой е казал че в неговата конституция полицията няма да има право да си наема доказани мутри?
  —цитат от коментар 3 на Георги Христов


  Неговите приятелче та от Делта Гард скоро време ще загубят лиценза си окончателно. Има основания за това и те не са заради протеста, а заради това, че отказваха да изпълнят разпореждане на съда

 10. 10 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":Какво точно искаш да кажеш, ама хич не ти се разбира?Жената просто и ясно обяснява - полицаите не са проверявали влизащите на протеста, търпели са 1 час обстрел от бомбички и накрая не са хванали тези, които са ги хвърляли.
  —цитат от коментар 4 на boevbisser


  До коментар [#1] от "edin drugii":Какво точно искаш да кажеш, ама хич не ти се разбира?Жената просто и ясно обяснява - полицаите не са проверявали влизащите на протеста, търпели са 1 час обстрел от бомбички и накрая не са хванали тези, които са ги хвърляли.
  —цитат от коментар 4 на boevbisser


  Така ясно може да разбере само умен човек,тъпунгерът по-горе не искам и да го коментирам!

  И ВСЕ ПАК

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 11. 11 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Жената просто и ясно обяснява - полицаите не са проверявали влизащите на протеста, търпели са 1 час обстрел от бомбички и накрая не са хванали тези, които са ги хвърляли.
  —цитат от коментар 4 на boevbisser


  Точно това обяснява. Но да не забравяме, че като адвокат на задържаните- жената трябва да е изтървана от Карлуково, за да каже обратното.

  Между другото- "Европа"-та много намесена в казаното от жената, та ми се наложи да погледна пак картата... Ми- прав съм бил- Германия и Франция са си в Европа, пък из нета се въртят едни клипчета от техните протести- полицаите май разляха всичкото кафе, де го носеха на протестиращите... А във Френско малко препекли и кроасаните, та съвсем се изложиха- и те не го направиха по европейскому...

  Извън сарказма- всеки да си протестира колкото иска, и срещу мен- ако иска. Но в момента, в който протестиращ започне да ми "възмъжава"- очаквам полицаите да действат още по- твърдо. А- и никакви чаршии по улиците- те са на всички!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 12. 12 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 502 Неутрално

  ЗАЩО СЕ ДЕЛЕГИРАТ ПРАВА С ПАРИТЕ ОТ МОИТЕ ДАНЪЦИ НА ТЪПИ СЕЛЯНДУРИ С ЕДВА ЗАВЪРШЕН ОСМИ КЛАС,СЕЛСКИ ДИГАЧИ И КОНСУМАТОРИ НА МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА?

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3817 Любопитно

  До коментар [#11] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Утре ще има пак голям протест, да видим полицаите дали са си направили изводи от нелепото си държание. Не че имам големи надежди, но все пак.

 15. 15 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 911 Весело

  И таз адвокат на "ангели"!

  " Според мен, основният виновник за допускането на сблъсъците от 2 септември е именно МВР и по-точно неговото ръководство."

  Ами не! Основният виновник е триото и оня с юмрука.

  https://www.youtube.com/watch?v=DQJKYaxtpkE&feature=share&fbclid=IwAR3zh-HXni4R74a1cwoLiORR7orsktHWPtFHGcECKBb5D717yYSl9Y-D6cY

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Права е авторката. Лошото МВР ползва за смазване на мирните протести частни гардове, и дори криминални затворници като биячи. Превозва ги до площада с камионите с двойни дъна!!!! Мдаа!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3817 Весело

  До коментар [#17] от "chichka":

  И ти си пил май едно за отскок. Какви камиони, какви двойни дъна....
  Отивам на работа, стига ми толкова.

 19. 19 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Абсолютно дължи отговор. Ако тръгнах да те "арестуват" някви гардове, които се правят на полицай, си напълно в правото си да им чупиш носа.

 20. 20 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#15] от "todor._89":

  Да, щото лично Радев и с помощта на този адвокат са организирали провокаторите, а Христо Иванов им е купил пиротехниката. Откъде ви намират такива, акъла не ми го побира...

 21. 21 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Напълно е вероятно с такова наципатрЕотично, нагло псевдо правителство, което затвърди мястото на БГ в третия свят!

 22. 22 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#17] от "chichka":

  Тиквата ти е с двойно дъно.

 23. 23 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 911 Весело

  До коментар [#20] от "zero_day":


  До коментар [#15] от "todor._89":Да, щото лично Радев и с помощта на този адвокат са организирали провокаторите, а Христо Иванов им е купил пиротехниката. Откъде ви намират такива, акъла не ми го побира...
  —цитат от коментар 20 на zero_day


  Да другарю! Лично Решетников ги организира. Парите за пиротехниката и за заплащане идват от Дубай и Белград. А колкото до "побирането"- малко ти е обема.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 24. 24 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Няма общо със статията , но все пак - ДА СИ СПОМНИМ :
  9 септември 1944 г. остава най-черният и мракобесен ден в най-новата история на България. Страната е прегазена от съветския ботуш и превърната в продължение на 45 години в концлагер и най-верен сателит на СССР !
  И ДА СКЛОНИМ ГЛАВИ В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА БЕЗУМНИЯ И МРАКОБЕСЕН ТЕРОР !

 25. 25 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 573 Весело

  Нищо не ви дължи. Ако е така, То Решетников, Ристу и тн., също трябва да дадат някои отговори. 😏🙄

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, КМЕТ В СЯНКА, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Smart Bulgarian, LudLustrator
 26. 26 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 981 Неутрално

  МВР дължи отговор наема ли частни охранители
  —цитат от коментар 00 на Адвокат Силвия Петкова


  Изклюìтелно интересен е отговорът на тоя въпрос.
  По-лошото обаче е, че МВР служи на частни интереси.

 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Естествено наема ! И ДЕЛТИТЕ и ипоните са били ТАМ .
  Затова ....ЗАБРАНА за частна охранителна дейност , това са новите групировки на СИК

 28. 28 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Разбира се, че наема що за въпрос. Процедурата е много проста Борисов се обажда на Пепи Еврото а той от своя страна на Любена която праща татуирани мутри от Делта Гард на протестите да бият жени и стари хора под маскировката на полицейска униформа.

 29. 29 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Изглежда че с парите на данъкоплатците държавата наема мутри да бият ... данъкоплатците. Найс, а ?

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Адвокатите са тези дето съсипват обществата.

  Значи за да защитим правата на един се потъпкват правата на хиляди, щото тоя единия плаща на адвоката. А другите хиляди не могат да се организират.

 31. 31 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 918 Неутрално

  България е страната на абсурдите, КЪДЕТО НИЩО НЕ Е НАРЕД! АМА НИЩО!
  Може ли да се запишеш в университет, без да знаеш къде е в класацията и след като завършиш какъв ти е шанса да те наемат на работа!!! Може ли!

  Може ли да отидеш при адвокат и да не знаеш колко дела е спечелил и колко е загубил – това е минимума информация за адвокат! Всяко появяване на адвокат по медии е безплатна реклама!!!

  Не на несъстоятелния протест, с несъстоятелните протестиращи, с несъстоятелните кукловоди, с вечната отровителка на обществото ни БСП начело!
  –––––––––––––––––––––
  БКП/БСП са внесли 5 вота за недоверие към правителството, хайде кажете ми кой е ИСТИНСКИЯ организатор на протеста!

 32. 32 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 624 Весело

  Най-жалкото на нашата милиция, освен тоталното незачитане правата на задържаните, е т.нар. "криминални регистрации".... Под път и над път кухите милиционерчета разпространяват, че еди-кой-си имал криминална регистрация, а това, в повече от 90% от случаите, РЕАЛНО не означава, че си бил осъждан или дори заподозрян, а означава,че са ти записали името в регистрите на МВР. За дане съм голословен, ще споделя следния случай - един познат е бил привикан като свидетел за кражба от магазин, снемат му данните, разпитват го и го пускат по жиео, по здраво ... След около 8 години той кандидатства за работа и го одобряват. След което му се обаждат 2-3 дни преди започване на работа, че проверка в системата на МВР е показала, че е имал криминална регистрация /става въпрос за люлинското РПУ, дори не го знам кой номер е ../. Не говоря за свидетелство за съдимост или справка от НСлС, а само за присъствие в някакви си люлински милиционерски списъци, които се водят криминални регистрации БЕЗ РЕАЛНО ДА СА ТАКИВА. Познатият ми заведе дело, за да го заличат от тези списъци и го спечели, но кел файда - работата, за която беше одобрен, не можа да я започне, заради КУХИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ и техните милиционерски лафове за криминални регистрации .. Така че имайте едно на ум, като от МВР Ви съобщят, че лицето има "криминална регистрация" - в над 80% от случаите това НЕ Е ВЯРНО! :)))

 33. 33 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Адвокатката по същество казва че възможността за наемане на частни охранителни фирми е приета по време на правителството на Пламен Орешарски. Очевидно заради действително народните и многохилядни протести срещу правителството на БСП-ДПС и предлагането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС от страна на Мая Манолова. Ирония на съдбата е че сега червените ги бият частни гардове заради вратичките в закона, които те правят.

 34. 34 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 791 Неутрално

  " в медиите бяха публикувани достатъчно многобройни свидетелства за присъствието на охранители на протеста от 2 септември, които са извън структурите, подчинени на Министерския съвет и министрите"

  Има ли наистина доказателства или ДеБъ и приятели са отново гъвкави с истината?

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#18] от "boevbisser":


  До коментар [#22] от "Enter_K":
  Уважаеми, вижте какво намерих в чекмеджето на ББойко:
  https://scontent.fsof9-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/118612329_4356965977679012_3474406889287648877_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=TlM2mTyT7gQAX9qYxLE&_nc_ht=scontent.fsof9-1.fna&oh=14f22fd1c2d6767da27992b75b9f04c7&oe=5F702FD7
  Че и с пистолет го пази!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  " в медиите бяха публикувани достатъчно многобройни свидетелства за присъствието на охранители на протеста от 2 септември, които са извън структурите, подчинени на Министерския съвет и министрите"Има ли наистина доказателства или ДеБъ и приятели са отново гъвкави с истината?
  —цитат от коментар 34 на smotlixx


  Точно в медиите!!! Като истината нет, 4удослав..... да убием властта с думи, без да е ниобходимо да е истина!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 37. 37 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "Има ли наистина доказателства или ДеБъ и приятели са отново гъвкави с истината?
  —цитат от коментар 34 на smotlixx


  Ами като не е истина, да излезе МВР министъра на една пресконференция и да обясни, че не е истина. Да покажат, че снимките са фалшиви, да ги съпоставят със записите от камерите и т.н.
  Защо не го правят а мълчат гузно ?

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  До коментар [#33] от "varna_moreto81":

  Оставете Орешарски, вие отговаряйте за вашите действия. Да сте търсили отговорност от него преди 6 години. Все с другите се оправдавате.

 39. 39 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Отговорните фактори от МВР за безобразията по улици и площади по време на протестите ще се видят в съда

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 40. 40 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2455 Гневно

  Появи се информация, че Делта и Ипон пазят Правителствена болница.
  Личната преторианска гвардия на Тиквата си е структура в държавата.

 41. 41 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1589 Весело

  Много бързо са се ориентирали тези *няколко протестъра* точно към една и съща адвокатинка!
  Я да каже тази откъде ги познава и от кога!

 42. 42 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#41] от "tedif":

  И това, откъде ги познава и откога ги познава, какво значение има за разкриването на обективната истина, малкоумнико? Абе вече в ГЕРБ трябва поне тест за 4-ти клас да Ви карат да минавате, бре! ГЕРБ затова са срещу предложението на ПатрЕотите за образователен ценз за гласуване - че те ГЕРБ ще загубят повече от 50% от гласовете си, бре, от таквиз като Вас "мислители" :))))

 43. 43 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2133 Весело

  До коментар [#30] от "realguru":"Значи за да защитим правата на един се потъпкват правата на хиляди, щото тоя единия плаща на адвоката. А другите хиляди не могат да се организират."

  Тцъ, "тоя единия", плаща на милиционерите и Делта Гард, с нашите пари да Го пазят!
  А за правата на хилядите герберски подложки не плачи! Нали ви пълнят копанките.
  Оставаме милионите илоти, които си искаме правата! ;)

 44. 44 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  накрая не са хванали тези, които са ги хвърляли.
  .............
  И кой го казва това?
  Да не са арестуваните?
  Ми имах си хас да казват нещо друго.

 45. 45 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ivan Stoyanov":

  Процедурата е много проста
  ............
  Мх
  За простите хора всичко е "много просто".
  Разбирачи.

 46. 46 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1290 Весело

  Силве,що не питаш организаторите на метежа,що допуснаха да се къртят павета,бутилки с пикня,слама,пиратки,да се хвърлят по органите защитаващи Българите .Скоро няма да се домогнеш до държавна хранилка.Явно като адвокат нямаш никаква клиентела.Пи.кла.

  Ръй! Ръй!
 47. 47 Профил на cab21610788
  cab21610788
  Рейтинг: 61 Неутрално

  На арестуваните било нарушено правото на събиране?! Смешка! Нарушено е правото им на хулиганстване, участвайки в подобни протести със обидни за Държавата скандирания и бомбички по полицаите...Но от това, което прочетох наистина оставам с впечатление, че полицията не е била подготвена - арестували са когото хванат, а не агресивните и тези, които обиждат закона или държавата. Не са били подготвени с издаването на заповеди за арест и написване на показания за поведението на задържания - явно в полицейските коли може би трябва да има някой, който да се погрижи за това. Полицаите са приложили излишна сила след като задържаните не са оказали съпротива - липдва рутина, налице е паника и страх в полицейските служители...Те трябва да са сигурни и спокойни, да мислят и действат хладнокръвно и адекватно, да се движат в групи и да предупреждават до къде води съпротивата на полицай. Трябва да помнят винаги, че са наблюдавани и записвани и да се държат отговорно и добронамерено. Да задържат подбудителите - защо не са задържани тези с маските?! Утре ще има и доброволци от чужбина дори - ще бъде "меле" и ако полицаите не са сигурни в себе си, спокойни и аналитични, без съмнение ще се пролее кръв...Поне такива са явно плановете на организаторите...Защо не арестуват тези организатори? Може ли тези хоира да тормозят живота в столицата и страната толкова дълго време, хулейки и обиждайки държавата и нейните органи, организирайки палаткови лагери, пречещи на живота в градовете, нарушаващи законите най-безогледно и нагло с наемане на разни провокатори и доброволци за оказването на насилие над мирни граждани, полицаи , за рушене и повреждане на държавно имущество, за бълване на лъжи и манипулиране на хората, за създаване на хаос и безредие...Тези негодници трябва да арестувате, не заблудените овце...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK