Според САЩ в България се строи "Турски поток", както и да го нарича

Франсис Фанън

© Reuters

Франсис ФанънФрансис Фанън е ръководител на енергийната дипломация на САЩ. Той оглавява Бюрото за енергийни ресурси в Държавния департамент на САЩ, което се занимава не с техническите аспекти на енергетиката, а как тя засяга външната политика.


Това е първото му посещение в София, което беше планирано да се случи отдавна, и по думите му трябва да задълбочи и разшири сътрудничеството с България след визитата на българска енергийна делегация във Вашингтон през януари. Тази сутрин той разговаря с група български журналисти.


Идвате от среща в Министерството на енергетиката, какво обсъждате?
- В София разговаряхме по широк кръг въпроси, но конкретно отделихме внимание на междусистемната газова връзка с Гърция, която е важен проект. Правителството ви е направило някои важни стъпки за завършването му въпреки затрудненията от пандемията.


Би трябвало да сме доволни, напредъкът е значим. Доволни сме да видим включването на България в съоръжението за втечнен газ в Александруполис, защото това променя драстично ситуацията и помага България да служи като разпределителен център в района.


Разговаряхме за разнообразяване доставките на ядрено гориво и за нови технологии, в които България би трябвало да може да види нови възможности.


Каква роля виждате за това за "Балкански поток"?


- Първо трябва да уточня, че за нас името няма значение, то не променя факта, че Русия използва енергетиката като инструмент за изнудване. Ние не правим разлика. Не знам, може да е проблем в превода, но за нас "Турски поток" и "Балкански поток" са едно и също.


Законът CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) в САЩ, засягащ този проект, е от преди няколко години. През юли държавният секретар Майк Помпео издаде нови инструкции за прилагането му. Целта му е да контрира зловредното руско влияние през енергетиката и в него изрично са посочени "Северен поток 2" и "Турски поток".


Според САЩ в България се строи "Турски поток", както и да го нарича

© AVAX


През последните 3 години от приемането на CAATSA използваме дипломатически средства Русия да промени това си поведение, но за съжаление Кремъл продължава ескалацията и се наложи държавният секретар да даде нови насоки. Искам да подчертая, че, на първо място, ние не искаме да санкционираме никого. И определено не искаме това да са наши партньори и приятели. Целта ни е да накараме другата страна да промени поведението си.


Второ, CAATSA е такъв тип закон, който не задължава администрацията на САЩ да налага санкции, а постановява, че ако се установи проблем, трябва да се използват различни средства за налагането му. Затова се свързваме с различни участници, събираме информация, разговаряме с тях, но за да предизвикаме промяна в действията им, не задължително за да наложим санкции. Идеята е да има пазарна логика и разнообразие в енергетиката, така че да е добре за всички страни в тези разговори, които продължават. Не целим нанасяне на икономически и финансови щети.


Но Сити банк например бе отпуснала средства за този проект преди санкциите, а калифорнийска компания може да предостави оборудване за компресорна станция, дори имат предварителен договор. Приемливо ли е това за Вашингтон?


- Не знам подробностите по това, за което говорите. Все пак логиката на бизнеса е да печели, тя е различна от тази на администрацията. Но ако се окаже, че действията им противоречат на американската външна политика, те ще трябва да излязат от този проект.


Според САЩ в България се строи "Турски поток", както и да го нарича

© press.energy.me


В "Балкански поток" има около 20% свободен капацитет за пренос на газ, интересуват ли се САЩ от използването му?


- Не искам да започваме разговор за това как да се намалят щетите и да се избегне налагане на санкции. Това е предмет на дискусиите с участници, преди държавният секретар да вземе решение.


- В CAATSA се говори за "Северен поток 2" и за "Турски поток", но това са много различни проекти - единият е от Русия до Германия без възможност за включване на други участници, докато "Балкански поток" е наземен и вероятно би могъл да се използва от други клиенти, вероятно един ден може да се промени предназначението му. Когато Вашингтон говори за "Северен поток 2", има ли някаква разлика, някакъв нюанс, отличаващ го от "Турски поток"?


- Да, има някои разлики, но законът е ясен, когато говори и за двата проекта. Описах методите, с които го прилагаме, но законът ще бъде приложен.


В момента САЩ са в предизборна ситуация и политическите страсти са се разгорели, но това - използването от Русия на енергетиката за изнудване - е сфера, в която има внушително единодушие между всички партии.


Освен CAATSA има още PEESA (Protect European Energy Security Act) и PEESCA (Protecting Europe's Energy Security Clarification Act), които се занимават с тази материя и с двата газопровода. Сигурен съм, убеден съм, че подхождаме добронамерено при изпълнението им в работата с нашите партньори и балансираме с мандата, даден ни от Конгреса.


Каква е позицията на САЩ - "да" или "не" за "Балкански поток"?


- Смятаме, че "Балкански поток" е друго име на "Турски поток". Разбирам, че с различното име се прави разлика. За нас тя не съществува.


Знаем американския интерес за доставяне на ядрено гориво в България, а какво ще кажете за проекта за нова ядрена централа, вероятно построена от руснаци?


- Питате за "Белене", нали? Същото, което си говорихме за природния газ, важи и за ядрената енергетика. Тя създава енергийна зависимост и дали става дума за газопровод или за ядрена централа, говорим за сключване на брак за 50 години напред. Затова имаме геополитически притеснения и те са валидни и за други страни от района, които съм посещавал.


Защо България би искала да е изпитателен полигон за остаряла руска ядрена технология?


Франсис Фанън

Позицията ни за "Белене" е консистентна - търговски и технически (за проекта) - и смятаме, че тя не подобрява енергийната сигурност на България. Тя се основава на остаряла технология, която дори руснаците отказват да използват в собствената си страна. Защо България би искала да изпитателен полигон за остаряла технология?


Повдигнахте ли този въпрос в разговорите си с властите в София?


- Не искам да навлизам в подробности на всичките си срещи. Споделям нашата гледна точка. И тя е, че говорим за грешно похарчени пари за неподходяща технология.


България би могла да използва ситуацията като повратен момент. Съществуващите обекти могат да използват други типове гориво, което ще е разнообразяване на източниците, и мисля, че правителството ви полага усилия в тази посока. Насърчаваме ги и признаваме тези усилия.


В ядрената сфера може да се използват и нови технологии, които се появяват. Русия иска да обвърже държавите за половин век напред и така да им попречи да въведат такива технологии и да се развиват. Става дума за малки реактори, които вече се продават - ново, финансово достъпно и суперсигурно решение, което може да се надгражда с времето. Това е съвършено различно уравнение от гледна точка на технологии, разходи и безопасност. И ние окуражаваме всички страни да търсят такива решения.


От "Дженеръл илектрик" казват, че се интересуват от АЕЦ "Белене"?


- "Дженерал илектрик" не е част от администрацията на САЩ.


Идвате от Гърция, където посетихте строителството на газовата връзка с България. Усещате ли някакво разминаване в графиците на двете страни, изостава ли България?


- Не бих искал да говоря за забавяния посред цялата бъркотия с коронавируса, дори самолетът ми за САЩ пак е отложен. Но е факт, че от българска страна виждам ентусиазъм, значително внимание от най-високо ниво към завършването на проекта, той е много важен за България и усилено се работи по него.


В Гърция посетихме строежа със зам.-министър на външните работи и разговаряхме на място за темпото. Те също отложиха с няколко месеца завършването. Но се правят съвместни прегледи на графика, има още неща за довършване... Но това е много голям проект. Много голям.


Важното е, че се развива добре и ангажиментите към него са от най-високо премиерско ниво. Навсякъде на срещите ми в София видях, че хората силно подкрепят проекта.


Разговорите ви са с правителството, а срещнахте ли се с някого извън българската администрация - неправителствени организации, институти - защото тази власт е непопулярна и почти сигурно ще бъде сменена на парламентарните избори?


- Затова са посланиците, които на място представляват САЩ. Нашият посланик и екипът ѝ се срещат с всички и те изпращат тази информация и помагат за оформянето на нашата политика. Тя е специфична за културата, законовата среда, обичаите и т.н. за всяка държава по света и в този смисъл сме зависими от посланиците си.


Франсис Фанън при посещението на гръцкия участък от IGB

© AVAX

Франсис Фанън при посещението на гръцкия участък от IGB


Оптимист ли сте след срещите си в България?


- Окуражен съм. Целите ни в САЩ - независимо от партийната принадлежност - са да се създаде прозрачен и ефективен пазар, да се подобрява околната среда... Смятам, че това са принципи, споделяни от всички свободни общества, и се надявам България да ги следва, независимо от резултата от изборите ви.


Питахте няколко пъти за американски компании и искам да изясня нещо. Правителствата могат да създават среда за бизнес, но бизнесът върши работата. За нас най-добрият сигнал за отвореност е да привлечете американски компании. Ние ги подканяме да инвестират, защото смятаме, че те са един вид продължение на т.нар. мека дипломация на САЩ. Те уважават правата и обичаите в страните, в които работят, следвайки споделен комерсиален интерес.


Те не са продължение на американската администрация - нещо, което не е така в други държави. Искаме да оценим страни, които се отварят и искат да правят прозрачен бизнес. Говорихме и за това в София.


А обсъдихте ли проблема с договорите на AES?


- Знам за тях, но сега не сме го обсъждали, фокусът ни беше различен.


Стана ли дума за евентуални доставки на втечнен газ от САЩ?


- Ще повторя, че е голяма крачка включването на България в терминала в Александруполис. Няма значение откъде ще идва газът там - частният сектор ще определи, включително и цената.


Въпросът е, че американският природен газ промени из основи световния пазар. За 3 години САЩ преминаха от 15-о на 3-о място в света по износ - толкова бърз и разстърсващ е този процес.


Всичко това променя поведението, кара доминиращ играч на пазара да се съобразява с новата ситуация. И това не е на теория - Литва изгради терминал за втечнен газ и компанията, която десетилетия наред им беше доставчик, беше много недоволна. С много кураж правителството не отстъпи, направи инвестицията в този проект, наречен "Независимост", и след 6-8 месеца традиционният доставчик понижи цените с 20-25%.


Непрекъснато разговарям с американски компании за втечнен газ и възнамерявам да насоча вниманието им към България. Но в крайна сметка компаниите взимат решенията си.


Продължавате към Скопие. За какво ще разговаряте там?


- Ще обсъждаме газовата връзка с Гърция, евентуална връзка с България и за възможностите, които се създават с тази обвързаност. Регионалният подход е много важен, защото на Балканите има малки държави, с малко население и малко търсене. Опитваме се да стимулираме частни инвестиции, но с регионалния подход помагаме самите страни да се развиват и да правят инвестиции. Затова тези връзки на мрежите променят много сериозно политическото мислене, действат като мостове в енергетиката, но и променят пазарите, правят ги прозрачни, създават конкуренция.


Франсис Фанън е част от американската делегация, съпровождаща държавния секретар Майк Помпео при обиколката му в района тази седмица. В Гърция енергетиката бе съществена част от разговорите и от заключителния документ, в който изрично се говори и за трансграничната газова връзка (IGB) с България. След това Фанън продължи със собствена програма с посещения в Александруполис, на строителството в Гърция на IGB, в София и продължава в Скопие. Тя е част от по-широкия подход на към Балканите като цяло.

Коментари (251)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  "... - Смятаме, че "Балкански поток" е друго име на "Турски поток". Разбирам, че с различното име се прави разлика. За нас тя не съществува..."!

  Опс-с-с-с...! Проблем...! Ама той Борисов е над тия неща. ;)

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Това не е шамар , това е нокдаун за Бойко.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  "Според САЩ в България се строи "Турски поток", както и да го нарича
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Е и ?

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Весело

  "името няма значение, то не променя факта, че Русия използва енергетиката като инструмент за изнудване" - дали е Русия или САЩ, няма значение, което не променя факта, че си налагат интересите както им отърва. Намират си БГ апологети, дават им нежни или груби имена и строят ли, строят.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1668 Гневно

  Това не е шамар , това е нокдаун за Бойко.
  —цитат от коментар 2 на tacheaux


  Какво за Бойко? Той "вложи" наши 2Млрд в тия тръби...

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Бой по руските проекти, които ни заробват!

 8. 8 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 262 Весело

  Поредния тежък провал за руските фашета, а с него и канонадата от шамартии по калния сурат на плешивия молец в кремъл.

  България и Българите отново печелят, а руския мужик пак ще плаща за тоя дето духа!

 9. 9 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Очевидно ще трябва макар и неохотно (защото досега това се саботираше) да се завърши връзката с Гърция. Дори само това да се направи, от американския натиск има полза.
  Трябва да е ясно, че на Борисов транспорта на газ - турския поток (както и да се нарича) му е безразличен. Проблема е, че е обещал на български строителни фирми, които спонсорират ГЕРБ (а може би и шкафчето) участие в строителството и трябва да си изпълни ангажимента. Тя такава е ситуацията и с магистралите които той се хвали че строи. В този случай той нито строи, нито плаща строежите, а разпределя пари на европейските и български данакоплатци - нещо за което си струва да е на власт колкото се може по-дълго.

 10. 10 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 859 Неутрално

  ББ си е направил сметката.По тръбите ще тече руски,американски и азерски газ.Така вече всичко ще е 6.Ако е само руски-нещата се осират тотално и правим услуга на русия да пусна газ за Сърбия.

 11. 11 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Аре сега да не ни доставите демокрация в големи мащаби. Вие сте известни с това че който не ви играе по свирката му скроявате шапка.... Не е чудно че толкова протести в последно време, пък и малко ли комунистически режими докарахте на власт в Южна америка...

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#9] от "blagoj":

  за турски поток не е така.
  директно му е звъннал любен гоцев
  и му е набил чимберите да го прави.
  строителите на магистрали му се отчита с по
  около 30-40% от стойността. те за това
  вият на умряло и строят некачествено.
  така че борисов прави не магистрали, а менте магистрали
  или макети на магистрали.

 13. 13 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 979 Весело

  айде сваляйте тиквата вече ве,не може ви обещае че ще ви купи 100 самолета за да го държите,денгите отидоха за балканският паток

 14. 14 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Те. "Балкански поток" е "Турски поток", който е руски проект, ще е по американски санкции...Да му мислят Ердоганчо и Бойко....А изборите в Турция и България наближават и управляващите провалени парти в тези балкански държави ще ядат як пердах на изборите...

  shlshlshlshl
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 685 Любопитно

  А. Ко' правим сега? Борисов си мислеше, че може да лъже всички за винаги.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 17. 17 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Не знам за какви 20% говори журналиста от Дневник , като в ЕС отдавна действа Третия енергиен пакет .

  Club Z 10.08.2018

  Едно от изискванията на Третия енергиен пакет, одобрен през 2009 г. и влязъл в сила през 2011 г., е газопреносните активи да бъдат разделени от производството и доставките. Освен това 50% от капацитета на всеки газопровод, който влиза на европейска територия, трябва да са заделени за други доставчици, извън собствениците на тръбата

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 769 Неутрално

  надявам се американците да наложат санкции върху мутрата и семейството му. съответно отнемане на американското гражданство на внуците му.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 20. 20 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Това е откровенна форма на шантаж!

 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Сега русопатите ще наскачат по амбразурите и заобясняват “къде и как бият негрите”...

  Номерът на Оомпиерчето не мина - макар и с друга опаковка, екскрементът си остава ... ла..но! И вонята му се носи дори през Океана...

  Бибитко ще е принуден да “се обяснява” аджеба защо хем харчи пари на данъкоплатците, хем обслужва миризливите чизми на Россия! Мурафетите Му могат да минат в БГ, ама иначе дирникът Му лъсна..

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#20] от "space35":

  айде сега един друга шантаж
  да ти кажа. със руските самовари/реактори,
  които заради шантажа на руснаците,
  освен, че ги платихме, вместо да ги осъдим,
  ами искат още един път да ги платим.
  аре сега бегай да си играеш на пясъчъника.

 23. 23 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 751 Неутрално

  "Целта на CAATSA е да контрира зловредното руско влияние през енергетиката и в него изрично са посочени "Северен поток 2" и "Турски поток"."

  Поствам цитата, та дори нискочелите да сФанат за какво иде реч!

  А още по-опростено: САЩ не позволява да има "Турски поток"!

  Пък Боку Рапона ходи да "инспектира" строежа му!
  Е?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 24. 24 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Хайде, мутрата изгоре лошо, потока се спихна. Май ще се пие руски чай.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 25. 25 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "- Смятаме, че "Балкански поток" е друго име на "Турски поток". Разбирам, че с различното име се прави разлика. За нас тя не съществува."

  Борисов сигурно си мислеше, че като смени името на газопровода и готово - оправил е американците с 200. Да, ама не.
  Тези селски тарикатлъци може и да минават у нас, но не и в САЩ. Сега като ни изплющят със санкции и спрат проекта, кой ще е виновен и кой ще връща кредитите ?

 26. 26 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Вие защо си мислите, че Бай Тулуп иска да купува (с нашите пари) още американски тенекии ??! .... естествено, за да се подмаже на американците и да си затворят очите за турския поток.

 27. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  "Според САЩ в България се строи "Турски поток"

  "Да си кажем куме, право в очите"

 28. 28 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Турски поток или Балкански поток ще го има , ама няма да пренася руски газ , а азерски , американски , катарски , израелски и други . Най-много 3-4 милиона кубически метра на година за сърбите-русофили , а останалите до 15 са за нормалните държави !

 29. 29 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тиква загубена":


  Тъпанари - искат да се спазват ЗАКОНИТЕ???!
  Тяхните си закони...
  Безобразна работа е да има такива очаквания, нал тъй???

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 30. 30 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 777 Весело

  Свикнали сме. Даже във форума си имаме разни акаунти с едни имена, а реално защитават друго.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  До коментар [#10] от "dolna4erti4ka":

  80% от капацитета на Банкянски пАток е резервиран от Газпром! Та Бац€ строи с наши пари газопровод за Газпром! Да ни е честит "евроатлантикът" Бац€!

 34. 34 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":
  « иска да навреди на българите”...
  ... Да профукат някой милиард в полза на расссия, но без българска полза?!?!
  Тъпотата Ви наследствена ли е или придобита от носене на милиционерска фуражка?!?!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 35. 35 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dankol":

  я.
  това ли ти написаха.
  ще стане като с южен поток.
  па ти ако искаш спонсорирай
  некоя тръба на твоя поток.
  сметката е в рубли. банката
  я знеш коя е.
  беги да не затворят и да не се окаже,
  че па не си лоялен.

 36. 36 Профил на baba_gitza
  baba_gitza
  Рейтинг: 33 Гневно

  До коментар [#33] от "vassilun":

  Мен ми е чудно що за интелектуално човек трябва да си, за да мисли накой, че Боеко дъ Тиквътъ не е служител на руските интереси. То не бяха потоци, ремонти на въоръжение, АЕЦи, Нефтохим, данъчните складове на Лукойл...

  Писна ми от мутри, свини, каскети и тикви.
 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Народът е тотално откачил и тук има крясъци с предпочитания на кого да си даваме парите.
  Ами, на който продава по-евтино!
  Останалото е "задушаваща прегръдка".
  Звучите като футболни фенове.

  Еретик
 38. 38 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 319 Неутрално

  айде сваляйте тиквата вече ве,не може ви обещае че ще ви купи 100 самолета за да го държите,денгите отидоха за балканският паток
  —цитат от коментар 13 на Ivan Ivanov


  +++
  Анонса за нови самолети дойде веднага след унищожителния доклад от ЕС вчера!
  Май само чичо Сам крепи Бац€ в МС.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 39. 39 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Любопитно

  До коментар [#2] от "tacheaux":

  Ама нали уж Баце бил проамерикански настроен, ефки, мефки? Поне така разправят гербаджиите, бил кремльовец...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Любопитно

  39 - корекция: "не бил"

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Сити ако не кредитира този проект и ако американците не доставят компресорите, тази тръба няма да тръгне.

  ГЕРБ+БСП гласуваха за това и отново се предадоха на Русия. Нашият парламентарно представен елит толкова го е страх от Русия че закопа 1 милиард лева от бюджета в земята за газопровод който се знаеше че няма да тръгне никога при положение че законите за санкциите срещу тези проекти са от няколко години и беше ясно че ще попаднат под санкции още преди да сме направили първата копка.

  Но Борисов реши да хитрува, да се опитва да балансира, да баламосва като представя газопровода като разширение на съществуващата мрежа и да угодничи с покупката на Ф-16 с надеждата че ще се разминат санкциите.

  Ясно беше че ще плащаме хем за тръбата в земята, хем неустойки на руснаците защото не можем да изпълним договор за пренос на газ.

  Ето затова България е най-бедна в ЕС, не за друго. Пари си имаме достатъчно, но все ги закопаваме в поредната мега-корупция - ако не е АЕЦ Белене, ще е КТБ, после ще е някой губещ газопровод като Турски Поток.

 42. 42 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1414 Весело

  До коментар [#2] от "tacheaux":

  Тиквата май и тук ще "гризне дръвцето"... Настъпи мината.

 43. 43 Профил на st0rmbringer
  st0rmbringer
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#20] от "space35":айде сега един друга шантажда ти кажа. със руските самовари/реактори,които заради шантажа на руснаците,освен, че ги платихме, вместо да ги осъдим,ами искат още един път да ги платим.аре сега бегай да си играеш на пясъчъника.
  —цитат от коментар 22 на mihail_p


  Умньо, платихме ги, ЗАЩОТО НАС НИ ОСЪДИХА!

 44. 44 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Май това за още осем ф16 няма да хване дикиш. На всички е ясно че тия приказки се отвориха( не че някой в правителството мисли сериозно по това) само и само американците да не ни закачат за кремълските проекти, но чичо Сам си има интереси и балканските тарикати няма да го отклонят от целите.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Това си е баш Руски поток или, ако държим на произношението - паток.

 47. 47 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Знаете ли че: Ако Господ иска да накаже руснаците, им изпраща земетресения, наводнения, пожари. А ако иска да накаже други народи, изпраща им американци.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 48. 48 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Лелее да не си на мястото на ББ сега. Тоя го върна в първи клас.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 49. 49 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#43] от "Stormbringer":

  оди да спиш на позитано.
  нарочно не обжалвахме.
  да ти припомнм ли или
  можеш да ползваш инет.
  не се правете на умрели лисици ей
  ченгенца.
  https://www.mediapool.bg/nek-osadena-za-okolo-600-mln-evro-v-arbitrazha-za-aets-belene-news250472.html

 50. 50 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ......"Не знам, може да е проблем в превода, но за нас "Турски поток" и "Балкански поток" са едно и също........."

  За това ли Тиквун вчера "иска" пак да купува (със заеми и пари на данъкоплатеца) никому не нужни самолети? Да си купи индулгенция пред американците вкл. и заради пАтока в който също има заорвени много пари?!

 51. 51 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "името няма значение, то не променя факта, че Русия използва енергетиката като инструмент за изнудване" - дали е Русия или САЩ, няма значение, което не променя факта, че си налагат интересите както им отърва. Намират си БГ апологети, дават им нежни или груби имена и строят ли, строят.
  —цитат от коментар 4 на ЗаНиЗа


  ++++++++++++

 52. 52 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#9] от "blagoj":

  Не само това, сигурно е имало обещания и към руските обръчи (които добре са напълнили шкафчето от друга страна), та от тях сигурно най-много го е страх, че да не го черпят някой чай

  Не ме търсете преди обяд
 53. 53 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Накрая американците ще ви го начукат така, както и ботуш не ви го е начуквал. Няма да свалят шпорите. Скапани подлоги!

 54. 54 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЗаНиЗа":

  То е ясно, че САЩ винаги гледат собствения си интерес и в много случаи далеч не действат особено демократично. Но в нашия случай искат да ни продават техен газ, а ние като почти на 100% зависими от Русия, за момента това е и в наш интерес. Ако беше обратното - т.е. се опитвахме се да се измъкнем от американски монопол, вероятно нямаше да са толкова за конкуренцията и свободния пазар, но това ако се случи, няма да е в близките 50 години, та не го мислете.

  Не ме търсете преди обяд
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#10] от "dolna4erti4ka":
  "ББ си е направил сметката."

  На ББ друг му прави сметката и тя е винаги на гърба на българския данъкоплатец.

 57. 57 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Къде е оня лешник Judjuk да обясни още ли е толкова уверен, че Турски поток ще заработи на 1.1.2021? 🙂

 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  "Според САЩ в България се строи "Турски поток", както и да го нарича
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Е и ?
  —цитат от коментар 3 на atmanpg


  Това означава , че ще бъдем подложени на американски санкции.

 59. 59 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#32] от "disclosure":
  "Ако Русия използва енергетиката като инструмент за изнудване, наистина няма разлика между вас и тях. Вие сте същите, само дето в пъти по-нагли! Шибан кравар! Кой си ти, че да определяш какво ще прави България. Я чиба!! Вземи и тукашните помиярчетя дето джафкат около твоя керван!!"

  А ти кой си, че даваш наклони наляво и надясно?

 60. 60 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#32] от "disclosure":
  "Ако Русия използва енергетиката като инструмент за изнудване, наистина няма разлика между вас и тях. Вие сте същите, само дето в пъти по-нагли! Шибан кравар! Кой си ти, че да определяш какво ще прави България. Я чиба!! Вземи и тукашните помиярчетя дето джафкат около твоя керван!!"

  А ти кой си, че даваш наклони наляво и надясно?

 61. 61 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#32] от "disclosure":

  те американците са си такива...те и руснаците са същите ...всички пуяци си мислят, че могат да казват какво да се прави къде ли не...тука Борисов добре се справя - клати и едните и другите - те напълно си го заслужават

 62. 62 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тиква загубена":
  "Тъпите американци, к'во искат от нас?"

  "Тъпите американци" се оказаха повече български патриоти от цялото правителство.

 63. 63 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 753 Весело

  На нЕкой днес му е влязло с 200, и се върти, върти...

  Хубав ден за България!

 64. 64 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  “Тъпите” американци дали най сетне не са разбрали че турския поток както и всеки други проект в България си е данък корупция? Сегашното, миналите, вероятно и бъдещите правителства в България нямат грижа, никаква грижа кое е изгодно за България. Нямат и страх от санкции. Единствената им идея е да нахранят змея на Корупцията.

 65. 65 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#47] от "Тиква загубена":
  "Знаете ли че: Ако Господ иска да накаже руснаците, им изпраща земетресения, наводнения, пожари. А ако иска да накаже други народи, изпраща им американци."

  А ти знаеш ли, че няма нито едно място на земята където да е стъпила скъсана руска валенка и то да е просрерирало. Мине ли руски ботуш остават само разрушения, мизерия и масови гробове. Пробвай да посочиш изключение.

 66. 66 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Аве стига вече за този нашия Тулуп , че ми писна от глупостите му !
  Хайде някой да ми каже да е направил нещо без голям гаф , къде то и да се навре и пипне нещо потичат милярди загуби и всчко било за народа бугарски !
  Намерил си е той прост и тъп народ да го търпи 11 години да върти жипката и да сключва заробващи договори с руснаците , като всичкото го прави чрез великия хидрометеоролог Доган , наместник на Путя в България !
  Тулупа е само един трети жалък изпълнител !
  Докога бе хора , писна ми вече ! ! !

 67. 67 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#43] от "Stormbringer":
  "Умньо, платихме ги, ЗАЩОТО НАС НИ ОСЪДИХА!"

  А ни осъдиха защото нашите руски подлоги на власт нарочно скриха ключови доказателства.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Тъпите американци, к'во искат от нас?
  —цитат от коментар 18 на Тиква загубена


  попита една "Тиква загубена".

 70. 70 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  На много нива това е добра новина, но по един въпрос е ужасна - потвърждава, че тази инвестиция може да изчезне яко дим, което пък е поредното доказателство за това колко плитък е анализът на тиквата при взимане на стратегически решения във вънпната политика.

  Просто ни е малко зорът, при положение, че като народ не можем да излъчим нормално некомпетентни хора да ни управляват.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 71. 71 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#25] от "pafaka22":
  "Сега като ни изплющят със санкции и спрат проекта, кой ще е виновен и кой ще връща кредитите ?"

  Бойко и десет пъти да го обесим , милиардите са зарити в земята и там ще си останат. Виновни са всички , които са гласували за Мутрата и за мафиотите от ГЕРБ.

 72. 72 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Добре е, че нашите управници защитават нашите интереси, а не тези на САЩ.

 73. 73 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#69:"tacheaux"][/quote]

  Сладур.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 74. 74 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Гневно

  АХАХХАХАХАХА МУТРО КЪДЕ СИ? Ти даде 2 милиарда на руските ти приятели, уж са турски?
  НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ! ОСТАВКА БОРИСОВ!

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#72] от "svoboden":
  "Добре е, че нашите управници защитават нашите интереси, а не тези на САЩ."

  Щеше да е добре наистина, но за съжаление защитават руски интереси.

 78. 78 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Турски Поток е до Турция. Значи г-н ръководител на енергийната дипломация на САЩ може да отпътува до Турция и там да се разбере с комшиите на място. В момента има проект за израелска газ по морски газопровод покрай Крит в Гърция и оттам за Италия. Може и тази газ да тръгне по Балкански поток. Може Кипърска, Азърбейджанска. Може втечнена Египетска, Катарска. Може и Турция да испее да извлече газ от моретата.
  Така Газпром е в много силно менгеме - доставчици много и ценовата преса няма да е толкова силна.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 79. 79 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#76] от "Тиква загубена":
  "Мдааааа
  Винаги ли си бил такъв акъл?"

  Мен ме остави, посочи поне едно място на света където е стъпвал миризлив руски крак и няма мизерия и масови гробове.

 80. 80 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 992 Весело

  Накрая американците ще ви го начукат така, както и ботуш не ви го е начуквал. Няма да свалят шпорите. Скапани подлоги!
  —цитат от коментар 53 на Мърмор


  Монго гадни тез американци бря? Искат да ни накарат да построим още една тръба за да не сме 100% зависими от руснаците. Гадове.
  За руския трол е по изгодно да има само една сергия с домати на пазара (руска разбира се) за да може руснаците да си продават доматите на каквато цена искат и с аквото качество искат.
  Не случайно след като руснаците "намалиха" цената на газа за България с 40% те е с 30% над пазарната цена в Европа.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 81. 81 Профил на o2411870
  o2411870
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#75] от "vila":

  В Южна Америка процъфтяват вследствие на вещата американска намеса от последните 70 години.

 82. 82 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 992 Весело

  Този си мисли че е дошъл да се разпорежда в колонията. Едно звучно FUCK OFF!!!
  —цитат от коментар 55 на Пешката


  Той се разхожда в колонията. В руската колония. Която плаща милиарди долари на година колониален данък. от надпазарните цени на газа горивото и ядреното гориво. Руските фирми не плащат данъци в България. А на българското пристанище - Росенец не се допускат българи.
  Сега е момента Христо Иванов да предложи една разходка до Росенец. Не знам как не се е етил до момента.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  " Защо България би искала да изпитателен полигон за остаряла технология" и
  " говорим за грешно похарчени пари за неподходяща технология."
  Колко трябва да си глупав, по-скоро крадлив и корумпиран ,за да правиш всичко това.

 84. 84 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 992 Весело

  До коментар [#32] от "disclosure":те американците са си такива...те и руснаците са същите ...всички пуяци си мислят, че могат да казват какво да се прави къде ли не...тука Борисов добре се справя - клати и едните и другите - те напълно си го заслужават
  —цитат от коментар 61 на Tsveta


  Борисов така ги клати руснаците, че Нинова не може дори да боядиса това което Борисов им даде.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 85. 85 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#81] от "o2411870":
  "В Южна Америка процъфтяват вследствие на вещата американска намеса от последните 70 години."

  Пфффф. В Южна Америка където са партьори със САЩ цъфтят и връзват, например Коста Рика. От друга страна руската дружка Боливия е на път да си умори населението от глад.

  А между другото аз за русиийката питах, можеш ли да подочиш една страна през която да е минал руски ботуш и да не е мизерия?
  Остави ги САЩ, за тях разбрахме.

 86. 86 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Купуваме още 8 F-16 и чекаме скъпия им шистов газ, теа данъци неа къде да денем.

 87. 87 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Весело

  До коментар [#43] от "Stormbringer":

  "Умньо, платихме ги, ЗАЩОТО НАС НИ ОСЪДИХА!"
  =============
  Човек, в този форум ясно е написано че оценката е дали се съгласяваш, а не дали е вярно.
  Дори и таблицата за умножение може да въде оспорена.

  Еретик
 88. 88 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Явно и руско-турецкият паток отиде при южния! Бой по крадливите присчета на руските мекерета, източващи националното богатство на България към Империята на Злото!

 89. 89 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Българистан по нареждане от Москва бави 12-та година интерконектора с Гърция, а американецът виждал уж ентусиазъм. Не само на министерско, ами и на премиерско ниво. Подпличква се демек по дипломатически.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 90. 90 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Банкянска бара се строи с БЪЛГАРСКИ пари, а не с БОЙКОВИ. Затова, ако обичате, санкции да се наложат на отговорните лица, а не на страната. Мисля че замразяване на активи на определени лица и техните конкубини би било добър начален сигнал.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 91. 91 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Весело

  ...тука Борисов добре се справя - клати и едните и другите - те напълно си го заслужават
  —цитат от коментар 61 на Tsveta

  Освен Tsveta, ами си май Кarajan4eva. Съде за клатене... на краката си мислите.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 92. 92 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Весело

  До коментар [#75] от "vila":В Южна Америка процъфтяват вследствие на вещата американска намеса от последните 70 години.
  —цитат от коментар 81 на o2411870


  В Е Н Е Ц У Е Л А на РУСКИЯ МАДУРКО ли имаш предвид

 93. 93 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Бойко нема ли да го цуне?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 94. 94 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 430 Неутрално

  "Смятаме, че "Балкански поток" е друго име на "Турски поток". Разбирам, че с различното име се прави разлика. За нас тя не съществува."
  Това означава,че американските компресори НЯМА да дойдат,а без тях и морска вода не можем да транспортираме,за да има Сърбия море поне!
  И "Белене" няма да има,ще си имаме 2 ненужни чайника за 1,5 млрд. Когато ние крещяхме на висок глас за това,нямаше кой да ни чуе.Сега дойде един треторязряден чиновник на Тръмпи и ни го каза с тих,но твърд глас пред журналистите,за да го разберат счетоводителката и бетонните глАви!

 95. 95 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#92] от "Hawaii":
  "В Е Н Е Ц У Е Л А на РУСКИЯ МАДУРКО ли имаш предвид"

  Да, моя грешка. Все тая, поинта ми смятам, че е ясен 🙂

 96. 96 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Весело

  Овладявайки почти на 100% медийното пространство гербиджийско-сарайската шайка се сдоби с възможността да прилага пълноценно гьобелсовия похват за повторената лъжа. Така "Турски поток" беше преименуван на "Балкански поток" и беше "забранено" употребата на "отровното" име. Както ЦСКА-София трябва да се нарича ЦСКА, протестиращите са платени, мафия, превратаджии и т.н. У нас нещата леко се разминават с "1984". Там първо е сформирано Министерство на истината и после е приет закона за престъпмисленето. Тук най-напред беше наложена стигмата върху престъпмисълта (забраната за употреба на определени термини и налагане на "правилни"), а онзи ден министЕР каза "която информация не излиза от министерството, не е истина".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 97. 97 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Добре е, че нашите управници защитават нашите интереси, а не тези на САЩ.
  —цитат от коментар 72 на svoboden


  Там е работата че сегашните ВАШИ РУСКИ управници

  са вече ПЪТНИЦИ и НЯМА КАК да защитават повече

  ВАШИТЕ РУСКИ интереси

 98. 98 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Какъвто и да е газопровода е хубаво да го имаме! Ако не ние, а гърците го построят - на кого ще е хубаво, А? На нас ли - нъц! Сега може да имаме русофилско правителство, но утре палачинката може да се обърне. Нищо, че руснаците са го построили - утре ще се скараме и провода си остава у нас. След години какъвто и газ да дойде (пакистански, узбекистански, афганистански), ще кажат - а, в България има провод, от там ще мине нашия газ.

 99. 99 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#98] от "gooodnight":

  Каквито и правителства да дойдат остават сключените договори. Руснаците са получили от Боко 80% от газопровода за 30 години напред. Какво ще получаваме е ... тайна. Какво минимум ще дадем е ясно.
  4 000 000 000 лв. за строителство и с отказваме от
  1 000 000 000 $ такси от трансбалканския газопровод (по актуалния договор до 2030г.)
  Газопровода е вече спрян.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 100. 100 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Този господин би могъл да допринесе за свалянето на Борисов, повече отколкото 5 доклада на ЕК. Стига да прецени, че е наложително.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK