Мартин Георгиев, журналист: Властта не реагира на разкритията на медиите

Мартин Георгиев, журналист в. "Сега"

© Юлия Лазарова

Мартин Георгиев, журналист в. "Сега"Мартин Георгиев е журналист във в. "Сега". Работи там от февруари 2019 година и отразява работата на МВР, прокуратурата и съда, както и антиправителствените протести. Изучавал е специалност "Връзки с обществеността" в СУ "Климент Охридски". Журналистическата му кариера започва през 2017 г. в сайта OFFNews.bg. Там за известно време отразява Народното събрание. На 14-ти септември е извикан в СДВР, за да даде обяснения по отправени въпроси, свързани с протеста от 2 септември.


Вие сте журналист от сравнително скоро, защо решихте да влезете в журналистиката?


- Може би страстта към новините. Интересувам се от обществения живот в държавата и смятам, че е необходимо все повече млади хора да са граждански ангажирани и да следят обществените процеси. Може би това ме подтикна. Да дам от себе си за промяната.
Как ви се струва медийната среда? Журналистите успяват ли да дадат точна и обективна информация?


- Със сигурност не. Определено се чувства това 111-то място по свобода на словото в България. Говоря от името на човек, който е работил в медии, които дават свобода на изразяване. За мен е много важно самият репортер на терен да има известна автономност. Да може да задава въпроси, които той си е измислил, а не някой му е подсказал. Или са възникнали в процеса на интервюиране.


Това е изключително важно за мен и, струва ми се, това е едно от определящите свободата на словото. Във вреда на журналистиката е, че все по-малко медии отварят вратата си за млади хора. Трудно е да се реализираш в тази професия. Особено ако не търсиш реализация пред камера, а като пишещ журналист. Важно е да се дава път на младите. И оттам ще започне самата промяна и в журналистиката. Аз твърдя, че тя трябва да започне от най-отдолу. Не само от собствениците на медии. Те трябва да осигурят такава среда на журналиста да изрази мнението си, но на първо място сам журналиста трябва да поиска да го изрази.


Защото, ако има свободни критично мислещи репортери, те не биха се съгласили да работят в една зависима медиа.


Образованието ви помогна ли ви да бъдете критичен?


- Не бих казал. Аз имам негативно мнение към образованието в сферата на комуникациите в България. Трябва преподавателите повече да запалват страстта в младите хора, не трябва всичко да се свежда до теория. Трябва повече практика, повече работа на поле, за да може бъдещият журналист да се потопи и в тази професия и за да си изгради мнение дали иска или не да се занимава с това. Защото доста от тях за първи път се сблъскват реално със самата професия, когато започнат стаж в някоя медиа. А ако започнат в медиа, в която им е казано да отразяват редакционната политика, която собственикът диктува, те ще изградят мнение, че медиите трябва да работят по принцип така. Фактически журналистът се превръща в едно зъбно колело в тази система.


Кое е вашето разочарование за трите години, в които сте в журналистиката?


- Може би е повече от едно. Трудно се реализира някаква промяна в нашата държава. Сякаш властимащите не се трогват от разкритията, които се правят, от въпроси, които задаваш. Твоята работа трудно дава ефект на практика. Може и заради самите читатели.


Защото в нашата държава паметта е много краткосрочна, всичко много бързо се забравя. Днес напишеш едно, читателите се възмутят, но утре вече е забравено. И властта е свикнала на този ефект, на тази краткосрочна памет.


По някакъв начин трябва да се промени и финансирането на медиите. Тази интернет епоха, тази технологична революция промени по такъв начин медиите, че традиционният начин на издържане на медии - чрез рекламодатели и тираж става невъзможен. И трябва да избираш дали да бъдеш зависим от собственика на самата медия, който да диктува изцяло редакционната политика по свой собствен интерес. Или да бъде зависим от рекламодателите, които издържат самата медиа. Трябва бързо да бъде намерен механизъм, който да гарантира на пазарен принцип издръжката на медиите, иначе трудно би оцеляла свободата на словото.


МВР ви привика заради зададени от вас въпроси. Може ли да разкажете повече?


- Бях изпратил въпроси до пресцентъра на МВР за масовия антиправителствен протест на втори септември. Те касаеха снимки на полицаи, разпространени в социалните мрежи, които бяха с униформи, върху които имаше отличителни знаци с неуместни послания. Беше разпространено и видео, на което се вижда как полицай атакува протестиращ, въоръжен с бокс. Никъде не фигурира това като помощно средство на полицията. Бях прикачил към моето запитване тези снимки. Не получих отговор.


Аз изпратих въпросите на трети септември, на 14 септември ми се обади инспектор от охранителна полиция към СДВР, любезно ме покани на среща в СДВР, за да изясним казуса с моя сигнал. Първоначално се стъписах, защото нямах спомен да съм подавал сигнал до полицията за каквото и да е било. Отидох още същия ден, бях посрещнат в СДВР, в кабинет с още един мъж, който не се представи, но вместо това избра да чете демонстративно Наказателния кодекс прав.


Разговорът протече около 30 минути. Бях питан малко абсурдни въпроси, които можеха да бъдат изяснени в самия имейл, който изпратих. Например - кога се е случил този протест, който визирам, защото не съм написал дата, а съм написал "вчера". Аз го бях изпратил на трети септември. Но явно беше необходимо да бъде привикан в полицията за това. Освен това полицаят не знаеше за кой протест говоря, защото не съм уточнил мястото, за което говоря. Написал съм пред Народното събрание, но не съм уточнил дали пред старата или новата. Този сорт въпроси, които звучат абсурдни.


Беше ми изнесена лекция как полицаите можело да изглеждат като мутри, но не били. Но било необходимо да са физически здрави, за да противодействат на нарушителите на реда. И беше направен паралел с убийството на журналистиката Виктория Маринова от Русе и сестрите Белнейски. Не разбрах напълно какъв беше. Пред мен бяха оставени бланкетни листи, на които трябваше да попълня данните от личната си карта за сваляне на обяснения. Аз категорично отказах да подписвам и попълвам каквото и да е в отсъствието на адвокат. Инспекторът се съгласи, но започна сам да си води бележки. Така протече моят разпит.


Лично на мен за първи път ми се случва нещо подобно. Аз го попитах дали и други журналисти са били привиквани в полицията след зададени въпроси по тези казуси. Той ми каза, че не може да говори от името на други колеги, но този сигнал конкретно той обясняваше през тези 30 минути, че това е сигнал, а не запитване, е попаднал конкретно при него. Възможно било да има и други сигнали, попаднали при други инспектори.


Какво се случи след това? Имаше ли някаква реакция?


- Не, нямаше реакция. Видях, че имат позиция пред "Свободна Европа", където от пресцентъра са коментирали, че съм извикан във връзка с разпоредена проверка на главния секретар на МВР Ивайло Иванов за непозволени отличителни знаци върху униформите на служителите и затова разглеждали моето запитване като сигнал.


Какво за вас е още 111-о място по свобода на медиите?


- Това е липсата на бъдеще. Ако ние не се противопоставим, като под ние визирам самите журналисти, това завладяване на медийната среда, което тече няма да става по-добре. Тези хора няма да спрат да поглъщат нови медии, както виждаме точно обратното се вижда с национални телевизии. Те няма да освободят редакционната си политика и да спрат да използват изданията си като бухалки. Това трябва да се случи най-отдолу - от гражданите и от самите журналисти.


Усещате ли сила и желание в самите журналисти?


- Не, не усещам такова желание. Гилдията е изкллючително разединена. Всеки е прав за себе си. А и има не малко страх. Много мои колеги изразяват мнението, че всеки храни къща. Журналистиката е професия като професия. Не трябва да се възприема по този начин, защото хириргът и месарят, и двамата режат месо. Но единият спасява животи, другият разчленява тела. Едното е изключително важно за днешното общество да просперира. Здравеопазването е изключително важно за една държава.


По същия начин трябва да бъде разглеждана и журналистиката. Като нещо абсолютно необходимо и като основен стълб на всяка една демокрация.


След пет години виждате ли се като журналист в България?


- Надявам се. Не съм оптимист, че нещата ще се подобрят, но все пак.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  Снишаване за три дни и имитиране на дейност. Това е рецептата на държавните служители в Мутроландия!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Много добро интервю.
  Само си мисля, че е трябвало да изясни, името на инспектора от полицията който го е привикал.
  Щом не му се е представил - въобще няма какво да обсъжда с него.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  Ти винаги ли се представяш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Четох до : "Вестник "Сега"...
  Не, благодаря!

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1136 Весело

  Браво, от младото протестърче ще излезе хубав Активен Борец Против Боковизма и Гешевизма (АБПБГ).
  Остава само "да се случи" революцията...

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ако официално съм извикан от представител на държавна институция - имам правото да знам с кой персонално си имам работа.

 7. 7 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 438 Весело

  Сладурче!

  ( • )( • )ԅ(‾⌣‾ԅ)

 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2330 Весело

  Има късмет, че не е 1937г в СССР. Или есента на 1944г у нас. Затова да не се оплаква, а да си повтаря "БлагодарИМЕ Бойко".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Журналист с 2 годишен стаж.
  В Сега и Офнюз.
  Закърмен с протестърско мислене.
  Сигурно си е мислел, че участва в революция...

 10. 10 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#2] от "atmanpg":Ти винаги ли се представяш ?
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти винаги може да не се представяш, но полицаят е длъжен да се легитимира, ако е на служба! Запомнете го това, защото е даже повод за дисциплинарни действия.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Доещаме се, че интервюто с този сипмпатичен младеж не е случайно.
  Въреки младостта на този човек, с едно съм съгласен, че да, всяка новина е за три дни, идва нова и резултат няма. Но това зависи и от читателите/слушателите, както и от наличието/отсъствието на опозиция, не на последно място от чувството за приемливост на дадена постъпка от политиците и обществото като цяло.
  Виждаме как по света (оня нормалния) политиците когато сгафят и ги хванат, хвърлят оставки и виждаме у нас - човека осран до ушите, ама не му пука и това далеч не е само баце. Пример - Данчо ментата, днес се хили в Нова, като че ли е номиниран за Нобелова награда, а не да умира от срам и да не смее да се покаже пред хора. То възниква въпроса и защо него и маса такива като него ги канят по студията на уж сериозни политически предавания. Да го кани шшоуто на Слави или някоя от много гледачки бива, ама в трите големи телевизии трябва да има принципи кои може и кои не трябва да пускат и на тротоара пред входа на телевизията.

 12. 12 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1197 Неутрално
 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#12] от "chepokalipsis":

  Ми, твърде е възможно.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  До коментар [#10] от "T.M.":

  Длъжни са ама често не го правят или не го правят по правилата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Мартинчо, там ли те спусна парашута?

 16. 16 Профил на ЛозкоП
  ЛозкоП
  Рейтинг: 8 Неутрално
 17. 17 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Властта реагира с драконовски мерки,
  По някои разследвания в някои медии.

 18. 18 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#12] от "chepokalipsis":

  От "Прауд бойс" е? Така ще го приемеш ли сериозно? Щее хубаво да е работил в Телеграф и Монитор, нали? А сега да е сътрудник на ПИК.

 19. 19 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 592 Неутрално

  От лгбт ли е?
  —цитат от коментар 12 на chepokalipsis


  За да имаш статия в тази медия трябва или да си ЛГБТ или да си ЛГБТ активист.

  А бе, медиен плурализъм.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 20. 20 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 353 Любопитно

  100% съм сигурен, че тоз е минал под дъгата

 21. 21 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#6] от "atmanpg":

  Те са длъжни да се представят. И го правят. Кмета го остави - той го е страх да се представи, че да не му лъсне членството при БСП.

 22. 22 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Нещо се е объркал журналистът от "Сега". Не само, че реагира, но го прави прибързано. Ако има нещо за критика в Борисов е, че прекалено се доверява на медиите и само по публикация ще отстрани човека. А може и да е наклепан.

 23. 23 Профил на erg31570932
  erg31570932
  Рейтинг: 37 Неутрално

  И журналистката от Дневник е олицетворение на "идейната работа". Да не забравяме обаче, че е дъщеря на Румяна Бъчварова от Борисов 2 и внучка на Генчо Бъчваров-последният главен редактор на "Отечествен фронт".

 24. 24 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Промяната никога не идва лесно. Но такова хора като този журналист трябват повече. Само достатъчно голяма група от журналисти могат да ни отлепят от това 111-о място. Независимите и безпристрасни медии винаги са необходими като коректив на властта.

  И е прав, че журналистиката трябва да се нареди до професиите на лекаря и учителя, защото е призвание да информираш честно обществото.

 25. 25 Профил на erg31570932
  erg31570932
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#24] от "Rational":

  Хаха, не случайно, само завършили медицина, могат да станат лекари. А журналист може да бъде всеки.

 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#25] от "erg31570932":

  Преди време журналистите трябваше задължително да имат Българска филология, днес - съдейки по правописа им - "семестриално" завършване на детската градина е достатъчно.

 27. 27 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  За видеото с бокса май излъга.
  Има снимка, но тя прилича като че ли боксът е добавен.

 28. 28 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Широко битува наследена от късния соц представа, че свободата на словото е журналистът да си "изразява мнението". Образец са в Хоризонт водещите (едва ли има повече от едно-две изключения). Като тръгнат да правят интервюта ами то не е ясно кой е интервюирания дотам слушаме най-вече тяхното "мнение". Задачата и свободата на журналиста е да дава глас на различни мнения, тъй че индиректно, чрез мненията, които отрадява, да рисума картина на действителността. Неговата свобода е да може да даде гласност на различни мнения и факти, дори непопуплярни или неудобни, но не непременно такива, понеже все пак е от значение е тежестта на тези мнения и факти в обективната картина. На най-добрите журналисти гласът им не се чува, но резултатът е цялостна картина, която говори за себе си.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  "Защото в нашата държава паметта е много краткосрочна, всичко много бързо се забравя. "
  Това ни е един от големите проблеми. Но политиците точно на това се надяват.

 30. 30 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 885 Весело

  Накратко: ако журналистиката е изразяване на лично мнение, не виждам защо журналстическо питане да не бъде прието за сигнал.

 31. 31 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Как се става ЛГБТ ? Четем Сега или още нещо?

 32. 32 Профил на block
  block
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#2] от "atmanpg":Ти винаги ли се представяш ?
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  когато имаш работа с представители на държавата, те трябва да се представят. или главата ти живее в някакъв розов памук в който като мине милиционер и всички трябва да стават и да му козируват.

 33. 33 Профил на block
  block
  Рейтинг: 866 Неутрално

  От лгбт ли е?
  —цитат от коментар 12 на chepokalipsis


  дали е от левски? или цска? може би от берое?
  дали пие бира или вино?
  дали пък докторите не са те изпускали по глава в родилното?
  въпроси, въпроси, въпроси...

 34. 34 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Как да реагира като те са в една и съща мафия. Съмнява ли се още някой,кой ограби и фалира банка КТБ? Цацаров влезе с полиция да вземе уличаващите ги документи на всички престъпници,но Цветан Василев предвидливо ги е взел и сега престъпниците не го искат в България и чакат да изтече давностния срок за извършените от тях престъпления и със зъби и нокти са се вкопчили във властта да не я изпуснат...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK