Радан Кънев: За пръв път ЕНП ясно осъзнава, че ГЕРБ е проблем

Радан Кънев

© Велко Ангелов

Радан КъневВ Европейския парламент се проведоха дебати за върховенството на закона в България, съсредоточени върху проекта за резолюция по темата, който се очаква да бъде гласуван в четвъртък. По този повод евродепутатът Радан Кънев даде интервю за "Дойче веле" и описа инициативата си за дискусията:


- Дебатът се състоя по първоначална моя инициатива, подкрепена и от г-жа Елена Йончева, а на следващ етап и от групите на Зелените и на социалистите и демократите в Европейския парламент.


Основната тема беше върховенството на закона и основните свободи в България. С първоначален акцент върху състоянието на правосъдието и медиите. А иначе имаше общо три дебата, които бяха много тясно свързани. На първо място - за новия европейски механизъм за върховенството на закона. После - дискусията за евентуалното обвързване на европейското финансиране с върховенството на закона. И, разбира се, дебатът за България.
В съобщенията на информационните агенции се казва, че фракционният лидер на ЕНП Манфред Вебер е подкрепил правителството на Бойко Борисов. Така ли е наистина?


- Имаше подкрепа от страна на ЕНП, но искам да подчертая едно нещо. Аз съм в ЕНП още преди ГЕРБ да съществуват, така че ми е добре познат целият този период, в който те са били любимците на ЕНП. И сега за първи път ЕНП ясно осъзнава, че ГЕРБ е проблем за нея, а не гордост.


Тоест има разногласия вътре в ЕНП или пък ръководството на партията постепенно променя позицията си?


- Ръководството на партията и отделните членове много ясно виждат, че ако подкрепят българското правителство, трябва да платят много тежка политическа цена - в България и пред европейското обществено мнение. И съответно тази подкрепа вече не идва безусловно както преди, а идва под много тежки условия: България незабавно да започне реформите, които отлага в продължение на десет години.


По какъв начин се поставят тези условия на правителството на г-н Борисов?


- В разговорите, които е имал с нашия премиер, г-н Вебер много ясно е поставил въпроса за изпълнението на препоръките на Европейската комисия и на Венецианската комисия. Както се разбра и от изказванията на колегите от ГЕРБ, от тях се очаква да знаят, че в България са необходими радикални реформи. Естествено, от моя гледна точка и от наша гледна точка на "Демократична България", тези обещания нямат стойност, защото са давани пред нас много пъти. Видно е все пак, че ЕНП се опитва да даде последен шанс на българското правителство.


Вие положително сте проследили и различните интерпретации на срещата между Бойко Борисов и лидера на ЕНП Доналд Туск. Какво, според Вас, се е случило на този разговор?


- Аз се осланям на прессъобщението, което пусна кабинетът на г-н Туск. То изцяло потвърждава думите ми: ЕНП упражнява силен, концентриран натиск върху правителството на България да си изпълни обещанията. Обещания, които дава и пред българската публика, и пред европейските си партньори, но които остават само на думи.


В дебатите имаше силни думи. Евродепутатът Клеър Дейли дори говори за "вампири, които смучат кръвта на тези прекрасни хора". Но какво следва от всички тези думи? Какви ще бъдат последствията?


- Непосредственото следствие е много по-строгото наблюдение на България, независимо от това кой е на власт. Наблюдение и на сегашното управление, и на всяко следващо - което самó по себе си е добра новина.


Следва още ясното очакване, че думите за реформи ще спрат, а ще започнат реалните законодателни и управленски действия - нещо, в което аз много дълбоко се съмнявам предвид зависимостите на българското управление.


Моят акцент е, че времето за обещания много отдавна е изтекло и всъщност вече е късно за доверие, че това правителство може да вземе мерки по отношение на превземането на правосъдието и медиите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK