Бойко Василев: Заставаме в центъра на стадиона, където всички свиркат по нас

Бойко Василев

© Цветелина Белутова, Капитал

Бойко ВасилевВодещият на "Панорама" по БНТ Бойко Василев даде интервю за "Дойче веле". Поводът за него - преди седмица политологът Стойчо Стойчев беше замерян с яйца от протестиращи на излизане от сградата на телевизията, където беше гост в предаването на Василев. През август Стойчев влезе в спор с протестиращите, блокирали кръстовището при румънското посолство в София.


Защо яйцата полетяха не към Емил Кошлуков, а към Стойчо Стойчев? Как стана така, че протестът срещу БНТ постепенно се насочи конкретно към "Панорама" - предаване, доказало професионалния си респект към плурализма на политическите мнения?


- Яйцата не са аргумент за нищо, виковете и обидите - също. Има нещо смразяващо в това да гледаш как мнозина гонят един. Не виждам оправдания за публичното унижение на когото и да било. Оттук нататък всеки разумен разговор изчезва.
А защо "Панорама"? Всички знаят, че не "Панорама" е цел на този протест. Просто се оказа, че тя е на подходящото място, в подходящото време, при подходящите обстоятелства. Бърка обаче този, който си мисли, че заради това ще кривнем в едната или другата посока. "Панорама" е диалог и така ще си остане.


Вас лично защо не Ви освиркват и замерят?


- Нали няма да ми повярвате, ако Ви кажа, че знам защо? Смешно е да излезеш с изявлението: "Не заслужавам да ме освиркват и замерят". Или пък си представете да кажа обратното!


Нашият екип търпи критика и се съобразява с нея. Ще кажа обаче, че никой не заслужава да го унижават, особено в ерата на интернет и смартфоните. Един позорящ кадър става част от дигиталната ти биография завинаги. Всеки може да го направи на всекиго. След половин век ще го видят внуците ти. Как ще се оправдаеш пред тях, ако те няма? Как ще обясниш твоята гледна точка? Ами ако тя има основание?


В "Панорама" гостите участват по начин, по който никой не може да те затапи в твое отсъствие. Този принцип има по-общ смисъл и можем да го приложим и към дигиталната агресия. Не трябва да ѝ даваме последната дума.


Протестът в петък вечер пред телевизията и протестът срещу управляващите и главния прокурор един и същ протест ли са?


- Протестът в петък вечер се организира от определена група, която, доколкото разбирам, има сложни отношения с други групи в протеста. Но към нея се присъединяват и още протестиращи. Емоциите кипват, започва състезание по активност и нещата излизат извън контрол. Мисля, че точно това е проблемът. Ако имаше обща воля и организация, все някой щеше да разбере колко контрапродуктивна е агресията. Протестът носи идеи и е важно те да излязат напред.


Представители на протестиращите търсили ли са диалог с Вас? Той възможен ли е и необходим ли е?


- Получихме писмено заявление с искания за ефир. Това не е диалог, по-скоро прилича на намеса. И затова от името на екипа заявих в ефир, че ще продължим да правим предаването по единствения легитимен начин - като решаваме според професионалните принципи. Знаете, че това се нарича "редакционна независимост". Едно удовлетворено "заявление" днес отваря въпроса за още сто такива утре. Ефирът не ни е бащиния, че да го раздаваме като такса "спокойствие".


Как гледната точка на протестиращите, която без съмнение е обществено значима, присъства в "Панорама"?


- Гледната точка на протестиращите присъства в предаването от първия ден по всички възможни начини - чрез гости в студиото, репортажи и преки включвания. Никога не сме имали и грам съмнение, че така трябва да бъде. Така постъпихме и при протестите през 2013-2014 година.


Смятате ли, че обществената телевизия трябва да съдейства за публичното разпознаване и налагане на лидери на протеста, каквото беше поведението на БНТ при протестите през 2013-2014 година?


- Съгласен съм за "разпознаването", но имам съмнения за "налагането". То предполага изкуствен подбор на едни за сметка на други. Според мен медията трябва да показва лидерите на протеста и да търси истината за тях и техните намерения, но не да играе kingmaker, създател на крале. Не ме блазни журналистическата поза "аз те създадох", защото е самохвална, користна и в крайна сметка измамна.


Самият протест създава лидерите; самото събитие ражда героите си. Не журналистите. Ще направим най-добрата услуга на обществото и даже на лидерите, ако им зададем критичните въпроси още сега. За да няма нужда след десетина години показно да се разочароваме от тях и да се правим на закъснели активни борци. Не знам защо се сетих за Тарас Булба: "Аз те създадох, аз и ще те убия". В тази фраза жестокостта идва от осъзнаването на безсилието.


Как се прави журналистика в ситуация на политическа криза при остро поляризиране на мненията? Политическият плурализъм продължава ли да бъде универсален журналистически стандарт, когато съществена част от обществото не се чувства политически представена?


- Политическият плурализъм вече не е универсален журналистически стандарт. Бих казал, за съжаление, макар че напомням човек, който пише с химикалка до включен компютър. "Кълъмбия джърнализъм ривю" дори попита: "Какво идва, след като се освободим от обективността в журналистиката?".


Видно е как социалните медии променят традиционните. Наричам това F-ефект, Фейсбук ефект. Журналистиката все повече следва ехо-балоните на социалните мрежи: захранва те с твоите пристрастия, дава ти още от същото. Фейсбук усилва партизанлъка, ирационалността, емоцията - и най-силната емоция, омразата. В мрежата тя се движи доста по-пъргаво от сърчицата, котенцата и къртичетата.


Всичко това променя нас, журналистите "от старата школа", които вярват в рациото, сухите факти, съмнението и стремежа към обективност и плурализъм. Вижте САЩ: там има медии само за републиканци и медии само за демократи. Ужасяващият дебат Тръмп-Байдън показа резултата: те вече дори не могат да си говорят. Вижте разговора за Би Би Си: все повече зрители искат да видят на екран "своите хора" и изпадат в тревога, когато виждат другите от другия балон.


Наблюдавам как "Панорама" предизвиква объркване с настояването си да показва различни гледни точки и да подхожда към тях еднакво критично. Някои зрители виждат в нея само това, което искат да видят. Направо не е за вярване как собствените ни очи ни лъжат, когато гледаме предубедено. Но това не е основание да се откажем от нашия формат, напротив.


Пристрастието е легитимна журналистическа форма, върви в комплект с твърдост, яснота и личен психологически комфорт. Само че ние сме избрали друго. Заставаме в центъра на стадиона, където всички свиркат по нас. Към десните питаме отляво, към левите - отдясно; при това даваме възможност да се питат и помежду си. Съмняваме се, търсим, не си въобразяваме, че знаем всичко, държим на диалога. Както казва Бърнард Шоу, само истински джентълмен се захваща с абсолютно пропаднала кауза.


Как се отнасяте към опитите на протеста да въведе друг стандарт - който не застане открито срещу управляващите, става съучастник в престъпление?


- Като към древна революционна тактика, не като към журналистически стандарт. Само че по мои впечатления в протеста има и много други мнения.


Имате ли страх, че в близко бъдеще според този стандарт може да се решават професионални и човешки съдби?


- Боя се, че ще стане така, но не заради протеста. Не мисля, че който и да е протест може да зададе опасен стандарт на обществото. От всяко гражданско надигане то се учи на нещо - и съвсем скоро ще разберем на какво. Моите опасения идват по-скоро от новите медийни технологии, които в комбинация с корона-кризата ще разпалват все повече разделението и нетърпимостта. Дано ги балансира естественият човешки оптимизъм.


Виждате ли в 123-та интелектуалци, подкрепили в Отворено писмо исканията на протеста, страна в политическия дебат под знака на "Панорама"?


- Виждам тези, а и други интелектуалци като събеседници в "Панорама". В крайна сметка ние журналистите сме това, което правим. Само това, което правим; всеки ден.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1610 Весело

  "Вас лично защо не Ви освиркват и замерят?..."
  Подозирам,че след така зададения въпрос,тук във форума Василев ще е замерян и обиждан,няма да се отърве!

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Любопитно

  Този Бойко сега, "гербидж" ли е, "гербераст" ли е, "гербер" ли е, или обикновен слуга?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Весело

  Яйцата не са аргумент ,а протест срещо средните пръсти и псувните . Ще има още !

 4. 4 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Бойко, Бойко - адаш на простия наглец банкянски - виждаме как водиш интервютата - нисък и благ, когато срещу теб е някой на власт и агресивен и дързък - срещу тези, които са срещу тях.
  Няма как да го скриеш - и ти, като Кощлуков - се ориентирате "правилно"!!!

 5. 5 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Бойко Лизачев. 90 дена протести, обаче той си кани обикновенно един от ГЕРБ, двама удобни "политолози" да му припяват, като Стойчо Стоев и един обикновенно от БСП. Протестиращите нямат място, нищо , че 70% подкрепят протеста. Обществена телевизия друг път. Рупор на властта.

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Българските медии са скучно и обикновено не използвам български медии (с някои изключения). "Панорама" е изключение, но е само една, а това не е редно. В Турция в новините на FOX например има канене на гости и разговори, като това се случва по усмотрение на водещия, и не е задължително да е в определен ден.
  Но иначе като се вземат най-гледаните новинарски канали, то там всеки ден има по сума ти предавания с гости в студиото и се обсъждат всякакви проблеми. Това е всеки ден и са различни предавания с различни водещи. Като флагманите са Habertuk и CNN Turk, там най-много са такива предавания с известни водещи.

  ДБ=БКП
 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  А не е ли отговорът в това, че заиграванията с тълпата винаги водят до плачевни резултати. Имаме добри исторически примери и от Франция и от Русия. Простият и нищият винаги ще е онеправдан и никога няма да е задоволен. Нека се огледаме какви хора се събират на площадите и днес. Не всички са умни и красиви нали. Протестите имат и грозно лице и колкото повече продължават толкова по-грозно става то докато един ден нещата излизат извън контрол.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 8. 8 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":

  Срещу се пише с У...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 9. 9 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#5] от "Doge":

  Кого да кани? Онова момченце с козята брада от Бургас, което е най-редовното на протестите (сигурен съм, че знаеш за кого говоря), свитата на Мая Манолова или отлъчения от църквата поп?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 10. 10 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Офф, тази доказана мисирка е срам за реалната журналистика

 11. 11 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Ето гледам, Бойко Лизачев, днес е поканил евродепутат от ГЕРБ да лъже и разпространява гербавите опорки. Един от БСП, ама не вносителя Йончева, а оня Вигенин (много му отива името, ама има правописна грешка) и Данчо ментата от ДПС, да маже след ГЕРБ. Това ако не е казионна журналистика, не знаам кое е. 111 място. Не знам автоцензура ли е, но при всички положение #ОставкаКошлуков

 12. 12 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#9] от "nv":

  Да трбява да поокани Данчо ментата. Щото ... така. Да не би да покани някой неудобен.

 13. 13 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Яйцата не са аргумент ,а протест срещо средните пръсти и псувните . Ще има още !
  —цитат от коментар 3 на hodounski


  Верно ли бе?! Па много ви слаб ангелът?! Ми че вие утре,КАТО вземете властта , много опасни ще бъдете,щото много бързо се поддавате на провокации! Хеле па ти,като те чета тука...Ай бъдете здрави!
  БНТ за мен е добра, с много забележки,естествено,но почти само нея гледам.

 14. 14 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Този е опитумен журналист, обслужващ всяка власт, затова е и толкова години на екран.

 15. 15 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Хлъзгав – бяга от конкретен отговор. Според мен води предаването изключително сервилно.

 16. 16 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  кво пискат за едни яйца? ми това е протест, на локум ли да ги поканят. като са се хванали ще играят, че не могат да се изперат после

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Бойко Лизачев. 90 дена протести, обаче той си кани обикновенно един от ГЕРБ, двама удобни "политолози" да му припяват, като Стойчо Стоев и един обикновенно от БСП. Протестиращите нямат място, нищо , че 70% подкрепят протеста. Обществена телевизия друг път. Рупор на властта.
  —цитат от коментар 5 на Doge


  Първо мнение – Сачева
  Първо мнение – Дончев
  Опоненти – Буруджиева, която мотае и не знае какво да каже
  Онзи от фалшивия Галъп, дето винаги гледа надолу и ще си изкълче ръцете от лавиране
  .И така смяташ има ПЛУРАЛИЗЪМ НА МНЕНИЯТА???
  Бойко, ти си едно голямо и лъжливо РАЗОЧАРОВАНИЕ!
  Чудиш се откъде духа, по-силен вятър, а ти си тръстиката, която се гъне! Пазиш си стола, щото знае ли човек?
  Срещу всяко от твърденията ти имам обратното, но е излишно да споря с телевизор!
  Много лъжовни са ти тезите в това интервю!

 18. 18 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Хлъзгав – бяга от конкретен отговор. Според мен води предаването изключително сервилно.
  —цитат от коментар 15 на murry


  Поне да се постарае да вземе пример от – да кажем – Тим Себастиан.
  Гарелов навремето, може и да беше ченге от ДС, но водеше предаването по съвсем друг начин. Бойко Василев е напълно безличен като водещ. Винаги "по-нисък от тревата".

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  Дани Смилов нещо да обясни за свободата на словото и за насилието над колегата му!? Естествено, че не...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":Срещу се пише с У...
  —цитат от коментар 8 на nv


  Тя е умна и красива, нищо, че е стара, грозна и проста. Не и давай акъл.

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Българските медии са скучно и обикновено не използвам български медии (с някои изключения). "Панорама" е изключение, но е само една, а това не е редно. В Турция в новините на FOX например има канене на гости и разговори, като това се случва по усмотрение на водещия, и не е задължително да е в определен ден.Но иначе като се вземат най-гледаните новинарски канали, то там всеки ден има по сума ти предавания с гости в студиото и се обсъждат всякакви проблеми. Това е всеки ден и са различни предавания с различни водещи. Като флагманите са Habertuk и CNN Turk, там най-много са такива предавания с известни водещи.
  —цитат от коментар 6 на anonim440


  Ама и ти намери хабер да ни сториш от Тюркието!
  Пример за демокрация и свобода!
  Боже, вересиите!!

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  Огнян Минчев:

  Уличната сган е замервала колегата Стойчо Стойчев с яйца заради участието му в "Панорама" по БНТ. Помиярите са го замервали отзад - в гръб. Никой не е застанал пред него, очи в очи, за да го замери. Вече цял месец "борците за свобода" издевателстват над гостите на седмичното публицистично предаване, водено от Бойко Василев - между другото, заедно с "Референдум", единствените две публицистични предавания в националния ТВ ефир, в които се дискутират различни позиции. Другите са бръснарници - един става, друг сяда. Чест и почитания на Бойко Василев! "Панорама" съществува от половин век. Уличната паплач е анонимна и не присъства в потока на времето. Поздрави на лидерите на "протеста". Човешката низост наистина може да създаде представа за безкрайност. Още две думи за случилото се със Стойчо Стойчев. Поканен е в предаването като политолог. Досега нашият занаят предполагаше да понасяме търпеливо потоците помия, които публично се изливат върху нас от форумите и жълтите медии. От сега нататък явно ще трябва да понасяме и физическо насилие - засега чрез замерване с яйца. Няма страшно. Лидерите на сганта са страхливци - самите те се крият, а марионетките им мятат яйца в гърба на хората. Властта се крие, полицията гледа сеир. Журналисти и служители на БНТ, които са на работа поемат гнева на "протеста"... Очаквам "демократичният печат" да даде широка гласност на геройствата на "борците за свобода чрез мятане на яйца" по обикновени граждани и журналисти, вършещи работата си. Хайде, "Капитал", "Дневник", покажете как работиха колегите ви в БНТ тази вечер!

  Копирано от standartnews.com


  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Айй, некой да ви каже как се прави журналистика :)

  Ама той бил крив щото не показвал само нашата гледна точка. :)

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#18] от "murry":

  Е ти кво искаш да бъде агресивен като мисирките ли?

  Задава въпрос - отговарят му там криво ляво, пита, доуточнява и като види че няма да изкопчи нищо освен стандартния отговор спира да пита.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Защо яйцата полетяха не към Емил Кошлуков, а към Стойчо Стойчев? Как стана така, че протестът срещу БНТ постепенно се насочи конкретно към "Панорама" - предаване, доказало професионалния си респект към плурализма на политическите мнения?
  —цитат от коментар 0 на Бойко Василев


  Защото "Панорама" е субективно обективна.
  Обективна до толкова, до колкото да замаже проблемите създадени и поддържани от ГЕРБ.
  Има достатъчно яйца и за Кошлуков!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Огнян Минчев: Сочат нов опасен враг-този, който мисли, преди да крещи.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#7] от "emil":
  "Нека се огледаме какви хора се събират на площадите и днес. Не всички са умни и красиви нали. Протестите имат и грозно лице и колкото повече продължават толкова по-грозно става то докато един ден нещата излизат извън контрол."

  Как понасяш простотията и грозотата, плюс простотията, която тече откъм управляващите?
  От председателката на НС?
  От министри, които не знаят защо са там?
  От каруцарския език на министър-председателя с чекмеджета и пачки, пищов до главата, гадже в Испания, неясно т.е. много ясно минало...
  КРА СО ТА!
  Имало и грозни на протеста.
  Кой ги доведе?
  И за слепите стана ясно – те, ГЕРБерите си ги доведоха за да бият и да омаскарят протеста, но не отговарят на въпроси, защото имали работа за вършене. Поне за още 10 години и няма кой в тази държава да я свърши, освен ТЕ, пак герберите!

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#9] от "nv":

  Кога станахте цигани?
  Кога ви почерня задника?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  В момента националната телевизия е срам за България. Глашатай на управляващите. Защо никой не изказва недоволство от съдържанието на емисиите на БНР? Защото там се истинските журналисти, докато в БНТ останаха само слугите на Кошлуков. Горе-долу същото положение беше по времето на Жан Виденов.

 30. 30 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  " Направо не е за вярване как собствените ни очи ни лъжат, когато гледаме предубедено.

  ХАхАхХАХАХ Не вярвайте на очите си, вярвайте на Бойко Лизачев.

 31. 31 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alexander97":

  Вие не знаете турски, не знаете какво положението с медиите в Турция. Има политически затворници, но то винаги там е имало, но иначе дори от затвора издават. А в България хората си траят. Уж никой не е в затвора, но няма и журналистика.

  ДБ=БКП
 32. 32 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#9] от "nv":

  То тоя поп прилича на... Така говори... Те и в БПЦ са същите...

  ДБ=БКП
 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Не знам какво очакват хората? Този е в държавна медия. Ами да се направи в частна медия някакво подобно предаване и там вече да са независими... Макар че там ще има пак собственик...

  ДБ=БКП
 34. 34 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Етикета сменява, апетита - едва ли.

 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ
  за Бойко Василев!
  Позор за кошлучето...

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Стойчо е част от корумпетата, заради които България беше международно приравнена на бананова република.

  Твърде свидна ни е България, за да я дадем на "един дебел грозен" и морално деградиралите личнотсти надолу на вертикалата под Дебелото момче, продали се за един блажен кокал

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 37. 37 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  За този Стойчо Стойчев ли става дума?
  https://frognews.bg/novini/politolog-sreshtu-psihiatar-rund-poreden.html

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Все пак жена му е главен секретар на МОСВ...!

 40. 40 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Аз най-икрено харесвам Василев като журналист и смтам , че е един от най-ерудираните лица на екрана. Жалко , че можете да го гледате само през партийните си очи.

 41. 41 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#38] от "emil":

  Знам , че ти е трудно да го схванеш, обаче е норманлно , когато най-важното събитие за седмицата, което има широк политически отзвук, да се покани един от вносителите. Нарочно не казах Радан Кънев, за да не бъда обвинен в политчески пристрастия.
  Трудно е за схващане , но опитай. Изисква се логика.

 42. 42 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#40] от "marianaivanova76":

  Кое ти харесва? Сервилното му поведение към управляващите, сакън да не ги засегне и да има проблеми?

 43. 43 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1616 Неутрално
 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#7] от "emil":

  "А не е ли отговорът в това, че заиграванията с тълпата винаги водят до плачевни резултати. Имаме добри исторически примери и от Франция и от Русия. Простият и нищият винаги ще е онеправдан и никога няма да е задоволен. Нека се огледаме какви хора се събират на площадите и днес. Не всички са умни и красиви нали. Протестите имат и грозно лице и колкото повече продължават толкова по-грозно става то докато един ден нещата излизат извън контрол."

  Един ден тролите, че нямало хора на протестите, че били 20 - 30 " лумпена", на следващия ми говорите за мащабни революции....И вашата не е лесна !

 45. 45 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#7] от "emil":

  Красивото и възпитаното не са понятия, с които си заслужава или има смисъл да се отговаря на безочлива наглост, отявлени лъжи и безпардонни злоупотреби с обществен ресурс, заради които болшинството живеят при лоши условия. Естетиката ви е или абстрактно неактуална, или съзнателно манипулативна.

 46. 46 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Остаряло интервю:
  "Виждате ли в 123-та интелектуалци, подкрепили в Отворено писмо исканията на протеста, страна в политическия дебат под знака на "Панорама"?"
  - подписалите са вече над 1100.

 47. 47 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Мрънкачите не знаят това, което Бойко Василев е забравил. Този е един от най-начетените хора у нас изобщо. От имен има само уважение.

 48. 48 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#38:"emil"][/quote]
  Сега вече Йончева е вашето знаме. Все по-надолу към блатото. Смешни и жалки сте.

  Когато се появява истинота, не е важно кой я поднася!
  Не съм возил Йончева на мотоциклет, нито ми е съпартийка.
  Костовист съм и не се променям.

 49. 49 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#48] от "Alexander97":
  Когато се появява истинота
  Когато се появява истинАта

 50. 50 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1435 Весело

  ма верно, кви са тия яйца бе, я подайте там пръжолките

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Аз най-икрено харесвам Василев като журналист и смтам , че е един от най-ерудираните лица на екрана. Жалко , че можете да го гледате само през партийните си очи.
  —цитат от коментар 40 на marianaivanova76


  Да, ерудиран е.
  Полиглот, не е еднокнижник и монолингвист, което приляга на първия в държавата, но Е слуга, при това старателен. Ето това страшно дразни!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Трудно понасям двамата адаши , Бойко политика и Бойко журналиста. Единият е срам за политиката , а другият е срам за журналистите. Поръчковата журналистика, която практикува Василев не е журналистика.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Най-добре отразява протестите др.Диков, еталон за истинска журналистика!

 59. 59 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Долнопробните и крадливи доносници пак изпълзяха...

 60. 60 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Пълни глупости.
  В 2/3 от предаванията, първите гости са един от ГЕРБ и един от БСП.
  Първият лъже безогледно, а втория се прави на опозиция. И двамата успяват да се легитимират в стерилната среда на студиото, където истински "острите" въпроси не им биват задавани. Накрая и двамата са доволни, защото знаят - колкото и да са се "дърляли" пред камерите, поне са само двамата; трети играч не е допуснат, паят ще бъде разделен, статуквото е запазено.
  И това облъчване се случва седмица след седмица, месеци наред, години.
  Това и поддържа илюзията за двуполюсния модел - че БСП е (единствената) алтернатива на ГЕРБ, и обратното. Създава се илюзията за противопоставяне, макар и да знаем, че разлики особени нямат.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  "Яйцата не са аргумент за нищо, виковете и обидите - също. Има нещо смразяващо в това да гледаш как мнозина гонят един. Не виждам оправдания за публичното унижение на когото и да било. Оттук нататък всеки разумен разговор изчезва."
  Кратко, ясно и точно!
  Със злоба далеч не се стига.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 63. 63 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#58] от "balkantourist":

  Малко трудничко му се разбира на човека, ама това да му е кусура.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 64. 64 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 746 Весело

  Много,добър журналист,работи в БНТ,т.е. в Националната Телевизия която е на Всички Българи.А
  на паплачта дето е на заплата , в България и е позволено всичко.

  Ръй! Ръй!
 65. 65 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#42] от "Doge":

  Няма такова нещо.Агресивната журналистика не е добрата журналистика.Важното е да се получат отговори, да стане диалог. Това основно правило го има при всички големи журналисти- от Ориана Фалачи, до Лари Кинг.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Бойко Василев не се ли сеща, защо яйцата полетях срещу "Панорама"? Той е интелигентен човек, сам ще разбере.

 67. 67 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Данчо ментата от ДПС, да маже след ГЕРБ. в
  —цитат от коментар 11 на Doge


  Ми ето това прави в момента. Аз съм някаква Ванга. Повтаря каафяво-гербавите опорки.

 68. 68 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#42] от "Doge":Няма такова нещо.Агресивната журналистика не е добрата журналистика.Важното е да се получат отговори, да стане диалог. Това основно правило го има при всички големи журналисти- от Ориана Фалачи, до Лари Кинг.
  —цитат от коментар 65 на marianaivanova76


  Трябва да факт чекваш. Когато говорещия лъже, трябва да го заковаваш. Когато говори врели-некипели трябва да го заквоаваш. Пусни си интервюто на Сачева с истински журналист,като Тим Себастиан, а не някой като Бойко Лизачев.
  Ето да ти помогна да не го търсиш.
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/edno-kam-edno-kakvo-kaza-denica-sacheva-v-efira-na-dw.html

 69. 69 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#18] от "murry":

  След 89-та Панорамите на Гарелов бяха сблъсък на мнения. Бяхме свидетели на разгорещени спорове между комунисти и седесари. Бързахме след митингите да се приберем, за да слушаме разпалените дебати. Всички, които държаха речи пред Александър Невски, после бяха в студиото. Но по логиката на Бойко Василев тогава не е трябвало да им се дава думата. Телевизията беше единственият начин посланията им да стигнат до широката публика. Представям си сега, ако нямаше социални мрежи, както тогава, как щеше да бъде заглушена истината за ставащото на площада.

 70. 70 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Явно яйцата свършиха работа. Покани най-после след 90 дни човек о тпротеста. Тъкмо щях да изключа телевизора и се включи този Димитър Коцев-Шошо. така гледаха всичките , като натровени. Даже малоумния гербераст каза, че преди ГЕРБ в България не се строяли пътища, жалко че пропусна да му се присмее.

 71. 71 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Бойко "к...о" пееха по едно време агитките. Бойко, Христо те попита в прав текст - кога ще поканиш Гошо от БОЕЦ, кога ще поканиш хората на протеста пред БНТ в Панорама? След безапелационната резолюция в подкрепа на протеста и гражданите, в която питат защо няма разследване за шкафчетата на Борисов, първи гост да ти е Андрей Новаков и Радан Кънев или Елена Йончева, които инициираха целия дебат, разговори и резолюция да не са в студиото и ти да имаш очи да говориш. Много жестоком, жалко и противно падение, специално за Бойко Василев и екипа на Панорама. БНТ е просто филиал на ПИК. Това е факт. Бойко Василев не е журналист, а ГЕРБаджийски глашатай.

 72. 72 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 815 Неутрално

  9.10.2020: Новаков, Вигенин, Данчо Ментата и един (макар и брутално и ценно откровен) режисьор. "Редакционна независимост" - следващият път.

 73. 73 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Хора, разберете нещо просто! Въпросите трябва да ги задава не Бойко Василев, а Прокурорите. И не в БНТ, а в Следствието. А Вместо Панорома трябва да се търси Съдът, който да каже последната тежка дума. А яйцата и доматите да се използват за миш-маш!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 74. 74 Профил на rodrigo
  rodrigo
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Бойко Лизачев. 90 дена протести, обаче той си кани обикновенно един от ГЕРБ, двама удобни "политолози" да му припяват, като Стойчо Стоев и един обикновенно от БСП. Протестиращите нямат място, нищо , че 70% подкрепят протеста. Обществена телевизия друг път. Рупор на властта.
  —цитат от коментар 5 на Doge


  Аха, ясно! Може би в обществената медия е редно да се изявяват мятащите по фасадите яйца и домати, така ли? Медия, която се издържа от парите на всички българи, трябва да приютява площадната лумпениада, която претендира, че е "народът". Да ти имам логиката.

  А преди две седмици не беше ли в същото студио и гуруту ви Хр.Иванов, та после за сетен път му се наложи да се дообяснява какво е искал да каже във фейсбук профила си по малките часове?

  И без това редица медии правят всичко възможно да величаят все по-рехавия протест, нека поне остане едно студио и една програма, където ни спестят мазния арменец или женствения адвокат. Предостатъчно поле за изява получиха вече три месеца.

 75. 75 Профил на Egocentric Eccentric
  Egocentric Eccentric
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Драги Бойко Василев,

  > "Заставаме в центъра на стадиона, където всички свиркат по нас"

  Свиркат по вас да се събудите и да вземете да зададете някой истински въпрос, вместо да се чудите каква метафора да си изсмучете от пръстите в опит да си придадете вид на одухотворен интелектуалец.

  > "Направо не е за вярване как собствените ни очи ни лъжат, когато гледаме предубедено"

  Наистина е така - пробвайте някой път да гледате интервютата си с някои от власт имащите, които иначе рядко ако изобщо вече дават интервюта освен при вас и Валерия Велева (това съвпадение ако не ви накара да си отворите очите незнам).

  > "Ужасяващият дебат Тръмп-Байдън показа резултата: те вече дори не могат да си говорят"

  Моля следващия път, когато премиерът на България за последните 10+ години Ви е на гости, попитайте го ако е възможно кога планира да излезе на политически дебат с когото и да било за първи път изобщо. В случай, че БНТ планира да организира такъв.

  > "Вижте САЩ: там има медии само за републиканци и медии само за демократи"

  Това не е чак толкова нова тенденция - може би при електронните медии да, но по-сериозните вестници отдавна имат явна политическа позиция - примерно Телеграф и Гардиан в Великобритания. Даже Фокс Нюз вече е на 20+ години. Естествено това не са обществени медии разбира се

  Do not ask WHY If you don't want to DIE Do like your TOLD If you want to get OLD
 76. 76 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Какви ги говори този човек Б. Василев?
  "Панорама" винаги е било едно скучно, банално пропагандно предаване за прослава на управляващите. А водещият - класически ибрикчия на властта - послушен и удобно наведен

 77. 77 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Какви ги говори този човек Б. Василев?
  "Панорама" винаги е било едно скучно, банално пропагандно предаване за прослава на управляващите. А водещият - класически ибрикчия на властта - послушен и удобно наведен

 78. 78 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#7] от "emil":

  Тотално неориентиран.

 79. 79 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  И като какво съществува "Панорама" от половин век?
  Като "независима" журналистика на ченгето Гарелов ли?
  Колкото "Всяка неделя" бе независима на тъпото чинге Кеворкян.
  Хуморески.

 80. 80 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Преди гледах Панорама, но с падането на нивото на политическата гласа в последните 15 години, Панорама слезе на това ниво, вместо да рие със зъби и нокти да задържи поне част от хората над повсеместната простащина.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Бойко Василев е безспорно най-добрия български журналист - ерудиран, обективен, умерен, безпристрастен.

 83. 83 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Зад маската на обективност и неутралност ,изживялата времето си ПЪнорама обслужва властимащите и статуквото. Освен представители на Герб, БСП и ДПС не се канят никакви други политически водачи и представители. Едни придворни социолози и политолози, слуги на властта, дотегнали на всички. И какво пречи да бъде поканен поне веднъж представител на протестиращите ? Или някой от водачите му. Ще гледаме това вехтошарско шоу с едни и същи стари муцуни и то с парите на българския данъкоплатец. Хайде стига.

 84. 84 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#75] от "Egocentric Eccentric":

  +++++++++++++++++++

 85. 85 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#69] от "Fiji":

  Вярно е . Въпреки че беше ченге и комунист в червата, Гарелов водеше предаването много по-професионално и обективно.

 86. 86 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  "Яйцата не са аргумент за нищо, виковете и обидите - също. Има нещо смразяващо в това да гледаш как мнозина гонят един. Не виждам оправдания за публичното унижение на когото и да било."


  А пачките и кюлчетата аргумент ли са ? А наглостта и простащината на мутрата-премиер какво са ? А краденето като за световно какво е ? А това мутрата да ходи като гламав по села и паланки, контролирани от Доган,където организирани агитки от нещастни възрастни мъже и жени да му ръкопляскат и да му благодарят за 50-те лева какво е ?

 87. 87 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  В петък 16 октомври когато е насрочен следващият голям протест, ще бъдем отново пред телевизията на мутрите!
  Но за разлика от снощи, ще бъдем 10 пъти повече!

  След като тази телевизия е обществена, а 70% от обществото стои зад протестите, участието на поне двама души от името на протестиращите е задължително!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 88. 88 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#82] от "bpcorp":

  Сестра му е журналист, той е верен войник на властимащите.

 89. 89 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Бойко Василев е безспорно най-добрия български журналист - ерудиран, обективен, умерен, безпристрастен.
  —цитат от коментар 82 на bpcorp


  Съгласен съм.
  Но това с нищо не променя отношението на протестите към телевизията окупирана от върхушката на герб, към кошлуков или към СЕМ който изпълни поръчката на мутрите!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 90. 90 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#74] от "Rodrigo":

  Ти го казваш: преди две седмици! Точно така преди 2 седмици и то след многогодишно отсъствие (ако изобщо преди това е канен някога) бе поканен в Панорама Христо Иванов. А за същите тези 2 седмици оттогава яйченият страдалец доцент Стойчо е обиколил трите национални телевизии поне 20 пъти. Започвам да се чудя доцент Стойчо и професор Антоанета да не са на заплата към телевизиите? Или пък заедно с хора от телевизиите са директно стимулирани от Високата порта?

 91. 91 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Ето гледам, Бойко Лизачев, днес е поканил евродепутат от ГЕРБ да лъже и разпространява гербавите опорки. Един от БСП, ама не вносителя Йончева, а оня Вигенин (много му отива името, ама има правописна грешка) и Данчо ментата от ДПС, да маже след ГЕРБ. Това ако не е казионна журналистика, не знаам кое е. 111 място. Не знам автоцензура ли е, но при всички положение #ОставкаКошлуков
  —цитат от коментар 11 на Doge


  Да кани който ще.
  Но щом телевизията е обществена, при положение че 70% от обществото стои зад протестите, участието на представител от Протеста е задължително не само за Панорама, но и за всички политически предавания!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 92. 92 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не, Василев, само тези, които нямат елементарен интелект. А улицата, на която разчитат го доказва всеки ден. Интересно, до къде ще стигне обаче "журналистиката" в битката да е единствена власт. Като изключим БНТ всичко друго е финансирано от олигарси със собствени проекти, собствени политики и собствени изгоди, а робите им - платени "журналисти", ги обслужват.

 93. 93 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Б.Василев е безспорен професионалист /особено в интервютата/Въпреки старанието му да изглежда неутрален, неговите политически възгледи са леви.Би било добре в това предаване да се включи и друг журнаналист с различен темперамент.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 63 Неутрално

  даже не става за лизач: опитва се да бъди висш пилотаж в занаята,но е само старателен "играч на фалшиви стъклени перли" :плащам за бнт,но не я гледам :(задължително трябва да се измисли нещо,за да отпадне в най-скоро време тази принуда:и една стотинка да е таксата на циганчето ще я дам,но не и за кошлуквщината. и:(когато имам за канцлер Шибаняк,който казва:" да му ева майката на този тъпанар" , тип,който обезобрази културно обществото, остават единственото запъртаците като отговор; има достатъчно примери в голямата библиотека посочени ,че това е правилнта реакция срещО простащината: (споменавам само няколко:Кафка,Сартър,Камю,Чосър...) :трЕбе четене на "правилните" книги

 96. 96 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#9] от "nv":

  Коя църква? Църквата на Николай Пловдивски? Църквата с реликви- доказани ДС агенти? Няма нужда да е в тази църква. Достатъчна е Вярата, а нея не могат да отнемат тези от ЦК на БПЦ- наречени клир.

 97. 97 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  обикновен педераст като теб

 98. 98 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 404 Неутрално

  #36 "Твърде свидна ни е България, за да я дадем на "един дебел грозен" и морално деградиралите личнотсти надолу на вертикалата под Дебелото момче, продали се за един блажен кокал"

  В "килограмово" отношение, днешната картинка наистина е отчайваща: Дебел, по-дебел и най-дебел. Първият с брада, в ролята на Сандокан.

  Сегашните политици се охранват още преди да вземат властта.

  А какви политици имахме преди години - Димитров, Костов, Виденов, Орешарски - без грам излишно тегло.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK