Захари Карабашлиев, писател: Протестът е израз на чувството за непоносимост

Захари Карабашлиев

© Цветелина Белутова

Захари КарабашлиевНад 1000 души се присъединиха за по-малко от седмица към писмото на интелектуалци, с което се поиска незабавна оставка на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, директора на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков и председателят на парламента Цвета Караянчева. "Дневник" разговаря с писателя Захари Карабашлиев, който може да бъде видян на протеста от началото му за неговите мотиви да подпише искането.


Защо решихте да подпишете писмото на интелектуалци, творци и хората на изкуството?


- Аз съм застанал зад тези искания с присъствието си още в първия ден на протестите, а сега го подписах, заедно с много други като мен.
Как научихте за писмото?


- С режисьора Камен Калев се засякохме на детската площадка и докато децата играят, той сподели за него. Камен виждах на протестите често - със сина си на рамене. Трябва - казва - да се учи от малък на "протестна" култура, както съм виждал и във Франция.


За което съм напълно съгласен с него - нека децата ни израстват с изправени чела, а не с робски мантри от рода на "покорна главица сабя не я сече".


Какво за вас е моделът "Борисов-Доган-Пеевски" и свързаната с него корупция?


- Има достъчно писано, казано и доказано по темата, няма никакъв смисъл да циклим едно и също. Има разследващи журналисти, експерти, които са далеч по-изчерпателни от мен. Аз също съм обяснявал този модел на чужди медии, на възрастни хора, на несимпатизиращи на протестите, няма нужда и тук сега.


И все пак?


- "Росенец"? Достатъчен ли е? Защото за всеки цивилизован човек това е достатъчно. А какво да кажем за снимките, записите, компроматите, безбройните гафове.


Какво за вас е протестът?


- Протестът, за мен винаги е бил начин на мислене и поведение. Ако смятам, че нещо е нередно, или несправедливо - протестирам. Дали ще е заради влак през зимата, в който при минусови температури няма парно, дали ще е заради лош ремонт на колата ми, или заради някой, нарушил моите граждански права, протестирам, откак се помня.


Но вие говорите за малки, лични протести.


- Да, защото големите протести навсякъде по света са резултат от безброй неслучили се, или непостигнали резултат малки протести.


А този конкретен протест за вас какво е?


- Този протест е спонтанен и масов изблик на онова, което великия Георги Марков нарича "чувство за непоносимост". Колкото и да се опитваха да го изкарат, че е координиран и платен от някъде и от някого, този протест е съвсем органичен отпор срещу Борисов, Пеевски, Гешев, Доган и всичко, което тези образи олицетворяват - несправедливост, лъжи, алчност, корупция, безмерни злоупотреби с власт, влияние. Нещо повече - срещу една система, която избутва напред и награждава с висши държавни постове некомпетентни "кадри" вместо експерти, послушни некадърници вместо хора със знание и с отговорност към истината.

Ето нещо, което ме натъжава. Тези протести в България бяха вероятно най-мирните в Европа и света - без една обърната кола, една счупена витрина, без вандалстване, пожари, без сериозно насилие - а те са едни от най-оклеветяваните протести, на които сме свидетели, един от най-очернените.

Сякаш цяла една машина е впрегната да набеди десетки хиляди българи за платени, отровни, бесни, лумпени и не знам още какви. Пропагандата работеше срещу тези протести и ги "брандира" възможно най-зловредно като успя да отврати много хора.


Всеки път, когато се налагаше да споря с противници за тези протести, аз питам - а ти бил ли си там? Не. А защо не отиде да видиш с очите си? Поне отдалеч? Ами те дават всичко по телевизора, нали виждам - ковчези, кръстове, бесилки, риба. И тук се започваше едно обясняване кое е факт, кое е спекулация, кой протестира, масови ли са протестите, какво точно се е случило. И тук идва отговорността на медиите - дали да създават внушения, като отразяват тенденциозно и избирателно, или да информират обективно?


И когато покажа снимки от моя телефон, които коренно се различават от тези в кафевите медии, често срещах дори недоверие. Ама това истина ли било? Не можело да бъде. Което показва, че истината е винаги в очите на гледащия. Дори да му я покажеш - ако не иска да я види, той няма да я види, няма да ти повярва. Затова и не съм се скъсал да пропагандирам протестите - ако искаш протестирай, ако искаш недей. Щом толкова ти харесва всичко - кой съм аз да ти развалям рахатлъка?


Аз съм видял с очите си провокаторите, снимал съм техните татуирани вратове, ръце, лица. Свидетел съм как полицията бездействаше, когато те я нападаха като вълци и вършеха всякакви дивотии. Но съм свидетел и как на 2-ри септемри полицията гонеше из градинките пред Народния и млатеше мирни младежи като животни.


Кой предизвика това? Кой искаше да обезобрази, омаскари и окървави протестите? Кой използваше това наследено от тоталиризма мислене, че който протестира е лумпен, или в най-добрия случай човек без друга работа?

Това мислене е противно на гражданското общество, в което хората се борят за правата си със средствата на публичния дебат, и протестът е вид изказване на висок глас с цел някой да чуе и нещо да се промени.
Как се различава от предишни подобни граждански демонстрации?


- Като че за пръв път в историята на нова България се протестира не срещу комунизъм, а срещу нещо далеч по-неясно. Сякаш за пръв път гражданското недоволство се формира не в някаква позната идеологическа рамка (ляво-дясно), а в осъзнаващ се в реално време отпор срещу някакво аморфно зло.


На тези протести се вижда ясно, че хората са излезли не с идеологически искания, а с ясно желание да живеят в справедлива държава, в която властва приличие, а не невежество.

Всички вече разбраха, че синият идеологически костюм на Борисов е толкова син, колкото червеният на Нинова е червен, че той е толкова десен, колкото тя лява, тоест тези личности не стоят зад никакви политически каузи, не са водени от идеологически принципи, а участват в някакъв си техен конкурс по надлъгване, който дотегна на всички.
И затова трябва да се подчертае, че този протест е протест СРЕЩУ, а не протест ЗА. И няма как да е протест ЗА, би било нелогично. През 90-те например не излизахме на протести, а на митинги. Те бяха срещу комунизма, но ЗА демокрация. И онези митинги тогава бяха платформа за създаване и израстване на политици, за комуникация на политическо съдържание - там имаше сцени, имаше оратори, имаше лидери, имаше рок-концерти, подкрепящи промяната в лицето на СДС.


Имаше идеология, която честно казано сега ми липсва. Но такова е и времето, светът е такъв. Разбирам донякъде, че сега социалните мрежи играят ролята на сцена на площада и политическите послания ги намираш там. Един вид няма нужда да се крещи в микрофон на площада, след като можеш да направиш стрийминг live и много хора да го видят в смартфоните си; няма нужда да излизаш на мегдана пред хиляда души, ако в социалната мрежа можеш да стигнеш и до сто пъти повече. Но лично аз съм скептичен, че някакви дигитални джаджи могат да изместят човешкото присъствие на сегашните и бъдещи политически лидери.


На тези протести имаше много автентична и силна гражданска енергия, за която ще ми е жал, ако се пропилее.


Мислите ли, че сегашните протести са по-многобройни?


- Не живеех в България през 2013 и нямам пряк поглед върху протестите тогава, но приятели, които са били, твърдят, че сегашните, особено двата големи от юли и двата големи през септември, са били по-многобройни. И това, при положение че беше лято, че хората бяха във ваканция, че сме в най-голямата пандемия от 100 години насам. Но докато онези от 2013 са били ловко използвани от Борисов, за да се върне на власт, сегашните не са обяздени от никоя конкретна политическа сила.


Борисов се върна на власт и заради протестите тогава...


- Аз всъщност още нямам идея как Борисов е успял да налъже толкова много избиратели, че е антикомунист, че пази България от Русия и т.н Прословутата му "харизма" явно е приспала здравия разум на достатъчно хора не само у нас, а и по света, за да припознаят този човек като "нашия човек". Борисов продължава да е на власт, както заради собствените си чародейски способности, така и заради широко затворените очи на много, много хора. Немалка част от тях антикомунисти, градска десница и т.н


Как ви се сториха реакциите след пускането на писмото. За него имаше лавинообразна подкрепа.


- Не съм следил реакциите, а и съм се поизключил от социалните мрежи напоследък. Но започнахме от 123-ма, а към момента са над 1000. Ако това не е отговор на нападките, че хората на духа, мисълта, творчеството не подкрепят протестите - здраве му кажете.


Срещнахте ли и негативна реакция?


- Негативна реакция ще има за всяко нещо под слънцето, затова и не трябва да се обръща внимание. Иисус Христос, ако се появи утре и започне да храни безплатно населението с хляб и риба, пак ще има негативни коментари. Не може да се угоди на всички.


Как ще отговорите на хората, които казват, че протестът няма да постигне промяна, защото няма политическа алтернатива?


- Първо: някакви катаклизми започнаха преди протестите, дори в известен смисъл ги предизвикаха. Скандалите около записите на Борисов, на президента Радев, на финансовия министър и Божков, произвола на главния прокурор бяха началото на разкола на статуквото. Ще припомня Платон, който преди 24 века пише, че промените "във всяко държавно устройство възникват без изключение първо в управляващата класа, и то когато стане тя огнище на разединението". Именно това "огнище на разединението" подпали протестите.


Второ: протестите постигнаха много. Гражданското общество вече няма този праг на търпимост, който имаше само доскоро. То усети силата и светлината си и няма да допусне повече тази нелепа управляваща коалиция да се чувства комфортно ден повече. Това, с което сякаш бяхме свикнали дотам, че да не му обръщаме внимание, а само повдигахме безпомощно рамене - разпищолената лексика, дерибейските маниери, миловидна глуповатост и този политически разгул на управляващите е вече минало.

Протестите насочиха наистина вниманието към образа на Борисов и как да го кажа - разхаризматизираха го, дехаризматизираха го. Случи се за дни пред очите ни - това вече не е същото лошо, но чаровно момче, на което учителката прощава лудориите. И ако доскоро беше зает с нощното си шкафче и с прекрасни госпожи, както и да обикаля телевизионните студия или Европа, сега той обикаля републиката неуморно с държавната джипка и от нея (покрай безкрайните си монолози) разпределя помощи, вдига заплати, пенсии, пуска надбавки, прави дарения на църкви и манастрири и т.н., т.е. върши работа.

Да, раздава по незнайно какви критерии обществени средства, които всички ние и децата ни ще плащаме, но за хората пред телевизорите, той раздава. За да не падне преждевременно от власт е готов на всичко и дава наред, така че не е изключено тези протести в дългосрочен план да наранят финансовото бъдеще на страната.


А що се отнася до политическата алтернатива - тъй като е очевидно, че оставки няма да има, много ми се иска да вярвам, че докато говорим с вас тук сега, някой някъде активно действа, мисли, работи по темата, сформира екипи, готви се здраво за следващи избори, когато и да са те.


Защото всички ние, които подкрепяме промяната, искаме вече да започнем да виждаме лицата на хората, които ще се борят за нея в следващия парламент. Но първо те трябва да се преборят за нашите гласове. А за да ги получат, ние искаме да видим тези хора, да ги чуем, да говорим с тях, да ги преценим, да им повярваме. Искаме за пръв път от много време да сме политически представени. Искаме да не ни предават.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Напълно съм съгласен със заглавието!

  dame
 2. 2 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1026 Весело

  "Негативна реакция ще има за всяко нещо под слънцето, затова и не трябва да се обръща внимание"

  тук е напълно прав. живота продължава. слава богу махнаха катуните от кръстовищата и нещата си продължават що годе нормално, като за пандемия.
  ако не пречите на хората няма и да ви обръщаме внимание.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  "протестите постигнаха много. Гражданското общество вече няма този праг на търпимост, който имаше само доскоро"

  Това е точно така. Освен това - обърнаха внимание на западното обществено мнение към мафиотската ни държавност. Но мафията също няма да се предаде. Ще продължава да клевети протестите. Ще продължава да приказва как Борисов е десен и ни пази от Русия, докато руски фирми с руски строители строят Руски поток през България. И мафията ще продължи да овладява съдебната система. Така че продължавам да ходя на протеста.

 4. 4 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Изключително неадекватни и неверни приказки... Квазиписател, квазиинтелигент, никакъв действителен писател не е този лицемерен човечец....

 5. 5 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Ако не знаеш миналото, няма как да знаеш какво ще е бъдещето, не се ли назовават нещата с истинските им имена всичко друго е пушилка!!!
  ------------------------
  1944 г. хазаро комунистите окупираха държавата ни и извършиха държавен преврат, назначиха козарите за милиционери и те със сопи избиха цвета на нацията ни. Повече от 70г. отрицателен подбор се родиха 80% инфантили дебили, за това нещата са такива каквито са!!!
  ================
  Мощните сини протести 90_те години бяха смазани, мислещите и можещите напуснаха страната останаха болните и вече остарели. Ликвидирането на образованието роди калинки с това се сложи точка във развитието на държавата!!!
  ===============
  Ако младите чак сега са разбрали че е непоносимо, то и тях ги вкарвам в графата инфантили дебили!!!

 6. 6 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  //Освен това - обърнаха внимание на западното обществено мнение към мафиотската ни държавност. //
  ======================
  Западното общество сега ли го разбраха (по-точно техните водачи), или трябваше да бъдат опраскани с 200, а Кьошови на която толкова се разчиташе си получава дебелата заплата и си трайка.
  ===========
  Проблема на давещите си е техен проблем, Бог високо а Царя мухъл е в Мадрид!!!

 7. 7 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 582 Неутрално

  "Като че за пръв път в историята на нова България се протестира не срещу комунизъм, а срещу нещо далеч по-неясно."

  "Не живеех в България през 2013 и нямам пряк поглед върху протестите тогава"

  A как тогава разбра, че е за пръв път? Миналия път поне нещо стана, тоя път - не.
  Не знам защо публикувате такива, които сами се компрометират. Само става ясно, какви неадекватници са.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Разстроено

  Съгласен!
  Съгласен с погнусата и отвращението!
  Какво правим и какво идва ПОСЛЕ!!!
  Политическите партии не се подготвиха и ни очаква отровен "коктейл" от "играчи", които няма да са в състояние да съставят правителство...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 480 Неутрално

  На онези, които могат да се поберат в шадравана пред президентството и да остане място, на тях ли им викате протест?

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 12. 12 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Интелектуалец.. Мислил, мислил, подписал. За благото на народа. Но не е в час!

 13. 13 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 44 Неутрално

  На самоумрял протест и глупави оди не могат да помогнат

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Благодарна съм на съдбата, че на нашите деца им беше спестено да живеят във времето на тоталитаризма.
  Така те не се обремениха нито мисловно, нито психически.
  Ето защо на тези протести именно те бяха активните. При тях липсва умората...
  Не може да допускаме да ни управляват както през времето на Живков!
  СТИГА!
  Разделението на властите, свободата на словото и зачитането на основните права на хората са самата основа на демокрацията!
  Няма ли го това- ние си живеем Живков 2

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Напълно съм съгласен със заглавието!
  —цитат от коментар 1 на dame


  Аз пък не съм съгласен. Не съм съгласен и с тезите , които развива Карабашлиев. Да вземем само :
  ""Росенец"? Достатъчен ли е? Защото за всеки цивилизован човек това е достатъчно. А какво да кажем за снимките, записите, КОМПРОМАТИТЕ, безбройните гафове. "
  Не коментирам. Бих попитал само КОЙ нормален и мислещ човек би протестирал срещу КОМПРОМАТИ ???

 16. 16 Профил на Драгичев
  Драгичев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разделението на властите, свободата на словото и зачитането на основните права на хората са самата основа на демокрацията!Няма ли го това- ние си живеем Живков 2
  —цитат от коментар 14 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  И кое от изброените го няма, че се тръшкате така? Май всичко си е на мястото, но вие видимо не сте. Или поне главата ви.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Не за пръв път се срещам с гражданската позиция на Карабашлиев и се радвам, че е толк0ова ясна и артикулирана честно. Няма нужда да казвам, че я подкрепям напълно.

 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Ей това е най-големият проблем. Вместо тези, които искат промяна да се занимават с партийно строителство и изграждане на структури, ураджийската се втурнаха да свалят правителтвото без мисъл какво ще дойде после. 10 години дремаха и сега изведнъж се сетиха, че не могат да търпят повече.
  И накрая какво? Сменяме Бацето с Корнела все едно това би променило нещо в общата картинка.
  Къде са силите на обновлението? На Мая, Слави и Цвъцко ли разчитаме? На политическия хоризонт - единствено стари и омръзнали до втръсване муцуни. Тази игра сме я играли и предварително знаем какво ще стане след това.

 19. 19 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Писателят си помислил, че щом може да се прави на обикновен тълковен речник за съществителното "протест", то той разбира от политика и управление.

  Хем признава, че не е експерт в моделите на управление, хем философства и празнослови. Непоследователен е и има раздвоение!

  Най-добре е да се концентрира в дейностите които разбира и да не се излага на политическия терен. Ама има свобода на словото, всеки говори и пише каквото му хрумне.

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Винаги ще има 200 души неудачници с чувство на непоносимост към всичко и към всички!!! Въпросът е да не се водим по техните умове!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#14] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Сегашните млади имат много повече възможности за развитие от нас някога. Които от тях имат акъл и им се работи, живеят добре, също като връстниците си на Запад.
  Все пак някои от нас имаха късмет, че бяхме все още млади когато настъпиха промените, та можахме да се възползваме и ние от възможностите, които получихме след промените. Е, изгубихме първите 10 години в жестока борба за оцеляване, но после нещата потръгнаха.

 22. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#16] от "Драгичев":

  Няма ги еднаквите стандарти когато трябва да се разследват сигнали за корупция, друже!

 23. 23 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":


  Така е

 24. 24 Профил на Драгичев
  Драгичев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#16] от "Драгичев":Няма ги еднаквите стандарти когато трябва да се разследват сигнали за корупция, друже!
  —цитат от коментар 22 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Глупости на търкалета! Кой създава тези "стандарти", къде са записани, да ги прочетем и да преценим - дали се спазват или не?

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Разстроено

  До коментар [#18] от "pamela":

  В отровният коктейл след изборите ще се включат с огромен апетит и една маяма галева- известна и като костибродска, един чичко без коса от плевенските села и един копейкин/с извинение/...

 26. 26 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  "Протестът е израз на чувството за непоносимост"

  Протестът най вече е израз на неспособност и некадърност. Три антипатични особи от три месеца залъгват 100-тина изпаднали от класацията сънародници които освен за оставки, бесилки и избори до дупка (че е най-лесно) за нищо друго нямат и грам идея.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 27. 27 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  "Гражданското общество вече няма този праг на търпимост, който имаше само доскоро. То усети силата и светлината си и няма да допусне повече тази нелепа управляваща коалиция да се чувства комфортно ден повече"

  Ако всичко това беше вярно двата и половина милиона българи гласували за мажоритарни избори щяха да изгонят депутатите вкупом два дни след отхвърлянето в парламента. И щяха да имат пълно основание да го направят.

  Аз не чух и един глас тогава да проплаче. Та толкоз с гражданското общество в родината. Надигаме глава само ако ни подлъжат с някоя опашата лъжа или с някой и друг лев. Тогава имаме непоколебима вяра и лъвско сърце.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 28. 28 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#14] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  за съжаление, се обремениха, нищо че се родиха по-късно - ами родителите и учителите с какво мислене бяха? мантатлитета, пък и други неща съвсем не умряха на 10 ноември. да не говорим, колко хора си мислят все още, че проблем никакъв с нашето общество няма

 29. 29 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално
 30. 30 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Претенциозното бездарие може само за кратко да минава за стойностен продукт

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Милиционерите не четат ,а обсъждат автора . Не можете да стъпите на малкото му пръстче. Вчера по същата логика оплюха Командарев..
  Глупостта е безкрайна

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#31] от "hodounski":

  Безкрайна глупост и войнстваща простотия

 33. 33 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Главен мотив за великите народни въстания е връзката на Борисов с Доган и Пеевски Също комиксите на Черепа и чекмеджето с ментета. За комиксите на Черепа и чекмеджетата няма смисъл да се говори. Те са тема на Румен Радев, Христо Иванов, Корнелия Нинова и т.н. Връзката с Доган и Пеевски също засега е само в главите на посочените. Налице е друго - тясна координация и единодействие на БСП с ДПС. Нещо което е неотменна черта на прехода до този момент. Нещо повече, Борисов смени трима министри само заради медийни фишеци, че били свързани с ДПС. Иначе за избутването и награждаването с високи постове на некомпетентни кадри - вярно Борисов има грях. Когато Румяна Бъчварова му довежда Христо Иванов, адвокат без адвокатска практика, той го прави вицепремиер и министър на правосъдието. Отговарящ за реформата в правораздаването!?

 34. 34 Профил на Ruslan Ivanov
  Ruslan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няколко стотин превратаджии се водят от дива злоба,омраза и желание за мъст и физичèска разправа с ББ! То не бяха ковчези ,бесилки и черни чували.Това е див бяс на няколко лумпена и комунисти!

 35. 35 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 498 Любопитно

  Защо не му порочетете биографийката на този?
  Ще ГО разберете тогава.
  Да си зарежиш жена и дете и да се върнеш с нова в България.
  *По-добре живо куче на село,отколкото умрял лъв в града.*

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  "Сякаш цяла една машина е впрегната да набеди десетки хиляди българи за платени, отровни, бесни, лумпени и не знам още какви. Пропагандата работеше срещу тези протести и ги "брандира" възможно най-зловредно като успя да отврати много хора."
  Ченгесарски номера, които са ги учили в Симеоново. Кой ни кара да избираме милиционери и бивши мафиоти да ни управляват.

 37. 37 Профил на zxl41675831
  zxl41675831
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":Ей това е най-големият проблем. Вместо тези, които искат промяна да се занимават с партийно строителство и изграждане на структури, ураджийската се втурнаха да свалят правителтвото без мисъл какво ще дойде после. 10 години дремаха и сега изведнъж се сетиха, че не могат да търпят повече. И накрая какво? Сменяме Бацето с Корнела все едно това би променило нещо в общата картинка. Къде са силите на обновлението? На Мая, Слави и Цвъцко ли разчитаме?
  —цитат от коментар 18 на pamela


  На Христо, тьоте. Хубаво е, че вече не го споменаваш, иначе. Добре е, че на някакво ниво си осъзнала, че е свестен човек, сега остава да загърбиш страха за пенсийката...

 38. 38 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#34] ,от "Ruslan Ivanov":

  вие и няколко горе не ви слушат главите:направо си е шизофриния:протестът беше няколко пъти многохиляден:на протеста бяха културни,възпитани и симпатични хора, "кофчегът" беше метафора: (бесилката беши привнесена от #Не-Кой:същият който нареди издивателствата на полицията):протестите не са заредени с омраза (нещо,което упорито се внушава от пропагандата):протестите са гневни и са срещу "мутренската вулгарност,некултурност,невъзпитаност и арогатно презрение и незачитане на нормалността:под бг вулкана бушува презрение другарю и другаркЕ. презрение (което няма нищо допирно с омраза:ако тя е най-отпред тежко ви е и горко:досега протестираштите "изроди" да са ви палнали):не сте умни и ви личи с всяко написано изречение:никак не е случайно дерджето ни:ще ви го кажа направо:не съм съгласен с глупаците :(да му ева майкътъ нъ призидентъ:освен псувачи за друго нямате глави):И не ми излизайте с тъпото,че съ радевист:не,не съм,нито съм "русофил":не съм и идиот и да ръся безсмислици:вие и ко сте брутални в простотията си:не съм и за нинова,ясен ли съм:бях срещу живков:не го понасях,защото ми отне години нормален живот,пропит от лъжи и обществен страх:сега съм срещу баааатеВИбойку,който е дубликат на "цървула" баеВитошу:лекар съм и съм на протестите,за да спася моето и на нормалните българи човешкото достойнство:ще си плюя в пазвата,ако допъсна да ви мрязя:Аз ви неееенавжидам,ако имаш пипе да чатниш разликата.повръщам,че съм обречен на живот тази клозетна яма на "проста кърджалийска Питка":който и да дойде след БааацИ-то-ви (дори магаре:за да съм ви по-ясен) ще по-добре (сравнението е само за глупаци:нормален и без да му го "тъковаш в тиквата) го знае) :чувството за свободата,културата ,възпитанието на вас са ви далечни:за човешко достойнство да не говоримЕЕЕЕЕЕ (вие съ умъ си само моЕте дъ мекъте):нашият живот опропастихте в бг, но ж

 39. 39 Профил на zxl41675831
  zxl41675831
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо не му порочетете биографийката на този?Ще ГО разберете тогава.Да си зарежиш жена и дете и да се върнеш с нова в България.
  —цитат от коментар 35 на tedif


  Типичен гербав клеветник. Разбира се, без да знае ни най-малко каква е историята. Протестът е и за това - дано след около 50 години ей такива мръсници да бъдат сведени до минимум. Освен въпиюща некомпетентност и простотия, ГЕРБ е и ей тази злоба.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 371 Неутрално

  "Не живеех в България през 2013 и нямам пряк поглед върху протестите тогава, но приятели, които са били, твърдят, че сегашните, особено двата големи от юли и двата големи през септември, са били по-многобройни. "

  След като писателят (така е представен) казва, че някой казал, че ... , значи е точно така.
  Не че е толкова важна бройката.

  Съществената разлика е в това, че тогава протестите бяха срещу комунистите от БСП, а сега протестите са на комунистите от БСП и малки левичарски партии срещу бившите комунисти от герб, т.е. бетонните комунисти и крайните леви срещу "предателите" от герб.

  След март ще надделеят отново тези, които най-добре владеят ченгеджийските номера. 45. 45 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#37] от "zxl41675831":

  ми така де, само дето христо каза, че премиер не искал да става.
  да не се борят за някакъв гимназиален приз, случайно?

 46. 46 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Ако може представители на трудовата интелигенция да не ползват името на екзекутирания от съветския режим Георги Марков. Има нещо гротескно и омерзително в това. Да се бориш със зъби и нокти да докараш партията, която уби писателя, и да словоблудстваш с написано от него. Кой по-добре от Димитър Бочев, редакторът в Свободна Европа /оная/ и сътрудник на Дойче веле /онова Дойче веле/ ще знае какво щеше да е мнението на Георги Марков за великите народни въстания. Именно той предоставя на писателя възможността да чете своите задочни репортажи. Оставете го тоя Карабашлиев. Прочетете нещо от Димитър Бочев за днешната действителност. Мнението му тежи 1000 пъти колкото мнението на публикувания тук.
  Според Димитър Бочев "нашите демонстрации обслужват задгранични мафиоти от Белград и Дубай, обслужват неокомунистическото мракобесие, обслужват руския имперски контингент на родна земя" Край на цитата. Из неговия коментар пред БНР, направен още на 27 юли т.г. Положително не си е променил мнението два месеца по-късно.

 47. 47 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Милиционерите не четат ,а обсъждат автора . Не можете да стъпите на малкото му пръстче. Вчера по същата логика оплюха Командарев..Глупостта е безкрайна
  —цитат от коментар 31 на hodounski


  Троловете нямат аргументи. Те затова им се плаща и толкова. Защото не могат да кажат нищо смислено нито срещу исканията на протеста, нито срещу факта, че голямата част от българите ги подкрепят.

  Много всяка промяна иска време да се осмисли от повечето хора. Не може да са ни крали 10 години, да са ни облъчвали от екрана 10 години и да са ни лъгали толкова време и нещата да станат изведнъж.

  Но ако не се случи промяна, България вероятно съвсем ще затъне - демографски, икономически и ценностно.

 48. 48 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Но ще изплува ако стане президентска република с Румен Радев начело?

 49. 49 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Весело

  В цивилизованият свят истинските творци,във всяка област на науката и културата,се доказват с къртовски труд.Нашите творци рожби на бай Тошовият кръг от строители на социализъмъ,още мечтаят за нищо правене.Мечтайте,мечти,пари не носят,а трябва работа.

  Ръй! Ръй!
 50. 50 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Весело

  В цивилизованият свят истинските творци,във всяка област на науката и културата,се доказват с къртовски труд.Нашите творци рожби на бай Тошовият кръг от строители на социализъмъ,още мечтаят за нищо правене.Мечтайте,мечти,пари не носят,а трябва работа.

  Ръй! Ръй!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK