Павол Салай, "Репортери без граници": Темата за медиите трябва да влезе в предизборния дебат

Павол Салай, регионален координатор на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите

© Biela vrana/Citbor Bachraty

Павол Салай, регионален координатор на "Репортери без граници" за Европейския съюз и БалканитеОт международната организация "Репортери без граници", в чиято класация България заема 110- то място по свобода на медиите, публикува през миналата седмица за първи път предложение, което е отправила към правителството на Бойко Борисов за създаване на независима комисия за свобода на медиите в България. Причината то да стане публично, е че въпреки поетия ангажимент, няма никаква реакция от страна на правителството. За тази идея стана известно на международната конференция, която евродепутатът Елена Йончева организира в началото на седмицата и по време на която координаторът на "Репортери без граници" Павол Салай разказа за срещата с Борисов през декември миналата година и за това, че липсата на реакция ясно показва и липсата на воля за промяна на влошаващата се медийна среда. "Дневник" разговаря с него по тази тема, както и по мерките, които Европейската комисия предвижда за медиите.


Какво е значението на факта, че "Репортери без граници" направиха публично своето предложение към българските власти за създаването на независима комисия за подобряване ситуацията с медиите в България?


- "Репортери без граници" реши да разкрие това предложение, което отправихме до премиера Бойко Борисов, защото за 7-те месеца откакто е направено нямаме никакъв отговор от правителството. То беше отправено след среща с господин Борисов, на която той изрази интерес към подобна стъпка. По-рано България вече беше подписала Международното сътрудничество за информация и демокрация, пуснато/разпространено от "Репортери без граници".
За съжаление към днешна дата трябва да констатираме, че на правителството очевидно липсва политическа воля да подобри медийната свобода в България и да уважава поетите международни ангажименти.


За сметка на това ситуацията с медийната среда в България се влошава все повече. Един от многото примери е полицейското насилие срещу журналисти по време на антиправителствените протести. Един от тези случай е този на журналиста Димитър Кенаров, който беше задържан, беше му отказан достъп до адвокат - все нарушения на свободата на медиите, а по случая му няма проверка и разследване, както и наказани служители.


В тази ситуация ние публикувахме предложението, за да може да допринесем за публичния дебат за медийната свобода в България. Ще бъде добре ако различните медийни и политически участници вземат становище по това предложение и така да направят медийната свобода основен акцент в предстоящия дебат преди парламентарните избори през пролетта.


Какви бяха ангажиментите, които премиерът Бойко Борисов пое към "Репортери без граници"?


- На срещата с "Репортери без граници" през декември 2019 година министър-председателят пое ангажимент да прегледа предложението ни. Ние го изпратихме през март 2020 година.
На срещата през декември 2019 година ние настояхме правителството да предложи законови изменения, които да бъдат основа за подобряване на медийна плурализъм и редакционна независимост на медиите в България и с които да се забрани конфликта на интереси и политическото използване на медиите.


"Репортери без граници" очерта и други проблеми на медийната среда в България - липсата на независимост при обществените медии, правителствения натиск към медиите, негативната практика някои собственици да използват своите медии за политически цели, липсата на прозрачност на медийната собственост и разпространението, юридическото преследване срещу журналисти и издатели, физическите заплахи, липсата на стандарт при използването на политическата реклама.


"Репортери без граници" изрази съжаление и за решенията на правителството да подкрепи избора на главен прокурор, който се отличи с отмъстителни коменари към журналисти (бел. ред. Иван Гешев) и назначението на нов директор на обществената телевизия (бел. ред. Емил Кошлуков), които уволни журналисти, за това, че са прекалено независими. Бяхме критични и към кризата в Българскто национално радио.


Част от участниците в конференцията, организирана от евродепутата Елена Йончева се обединиха около становището, че законодателството не е толкова голям проблем, колкото е върховенството на закона. Как предлагана от вас комисия ще може да се вмести в тази ситуация?


- Този въпрос има две страни.


Вярно е, че върховенството на закона в България е слабо, което означава, че съществуващите закони не се прилагат или се прилагат избирателно и че правораздавателните институции не защитават основни права, а даже ги подтискат.


Но е също вярно, че законодателната рамка е непълна или дори лошо изготвена. Пример в тази насока е т.нар закон "Пеевски", който се проваля в това да направи публично разпределението на европейски средства към медии, въпреки че това е и една от целите, прокламирани от закона.


Освен това, задължавайки доставчиците на медийни услуги да декларират приходи от публично финансиране, законът налага допълнителна административна тежест на малките и независимия медии и рискува да заплаши техните контрибутори, които трябва да бъдат разкрити.


За да подобри свободата на медиите, България трябва да измени регулаторната рамка за обществените медии и съдебната защита на журналистите, например. комисията, предложена от "Репортери без граници", е предвидена като първа стъпка в реформирането на законодателната и регулаторната рамка. На следващ етап, препоръките на тази комисия трябва да бъдат обсъдени от парламента и от експерти. Такъв дебат е необходим, за да могат бъдещите нови правила да бъдат точни, ефективни и устойчиви в дългосрочен план.


Решенията за свободата на печата могат и ще идват от Европейския съюз и други международни организации, но те също могат и трябва да идват от националните органи, които носят най-голямата отговорност за правоприлагането.


Според евродепутата Елена Йончева в бюджета на Европейската комисия трябва да бъдат заделени средства за разследваща журналистика, но средствата не трябва да бъдат разпределяни през националните правителства, а чрез международни организации. Какъв е вашият коментар на подобно предложение?


- Съгласен съм, че относно такава чувствителна сфера като разследващата журналистика, националните правителства не трябва директно да разпределят финансиране. Лош пример е разпределението на европейските фондове. Най-важното е подобно финансиране да бъде разпределяно по честен и прозрачен начин.


Какъв е вашият коментар на идеята в европейския екшън план за демокрация да бъде включен план срещу преследването на журналисти и издатели по съдебен ред?.


- Подобни дела са използвани от политици и други заинтересовани групи, както в България, така и в Европа с основна цел да тормозат и сплашват журналисти чрез различни юридически процедури. Приветстваме, че Европейската комисия разработва екшън плана за демокрацията и че в нея този проблем ще бъде адресиран.


Смятам, че основната цел на този план трябва да бъде комисията да предожи директива срещу това явление, европейски акт, който впоследствие да бъде транспониран към националните законодателства. Според "Репортери без граници", тази директива трябва да включва превантивни мерки и санкции.


Преди такава директива да влезе в сила обаче тя трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и Европейския съвет, а това ще отнеме години. Затова предлагаме други мерки - регулярен мониторинг на дела срещу журналисти и издатели, финансова помощ за журналисти, които са жертви на такова преследване или общи правила за правна помощ за такива журналисти.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Какъв е този измислен "авторитет", който ще размахва пръст на страната ми и ще и дава оценка. Какви са тези хора и кой им плаща?

 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4608 Неутрално

  Този репортер без граници да влезе в сайта Фрог нюз за да си направи картинката за какви медии става дума!

 3. 3 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 560 Неутрално

  "Репортери без граници" изрази съжаление и за решенията на правителството да подкрепи избора на главен прокурор"

  Откъде накъде някакво чуждо НПО ще се бърка във вътрешните работи и в българската политика???

  "Емил Кошлуков, които уволни журналисти, за това, че са прекалено независими"

  Лъжа! Тези журналисти не са независими! Те са представители на едно вредно лоби, което е в конфликт с друго вредно лоби - това на ДПС и ГЕРБ.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Весело

  Нау, чете се да пишете, че ве, че не се търпи да се про, чете статията. Макар, че така или ина, че аз съм тук заради форума, но другоя, че си е да про, четеш грамотно написана статия, като, че ли вдига нивото, ина, че трудни се разбира, добре оба, че че някой е , чел новината другаде и я е обяснил в коментарите.

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Колко лева данъци е платил господин Салай в България, че да определя какво да се включва в предизборния дебат!?

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1958 Неутрално
 7. 7 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 811 Неутрално

  90% от репортерите само са свикнали да лапат... буквално. Вече всеки прошляк иска да е театрал, музикант, актьор, репортер, нещо по тивиту. Докато лапа пари, няма проблеми, но като го махнат, всичко било "гнило".

  И тук имаме един дето си направи телевизия, че му нарушавали свободата на словото и го цензурирали, но един път не покани някого от управляващите, за да пробват и те да защитят позицията си.

 8. 8 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Моля уважаемите журналисти да сменят в статиите си "липсата на воля" с "липса на интерес".
  Ще звучи ясно, правдиво и не толкова смешно.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Нещо прекалено много ми станаха външните "доброжелатели", които ни обясняват кое как трябва да стане в Отечеството...!

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  И на децата е ясно, че журналистиката се заплаща отнякъде, а този дето дава парите, поръчва музиката. Я някой журналист от "Дневник" да похвали Гешев!
  Тези искат правителствата да дават пари на НПО, пък те да кляфкат по свое усмотрение. Храни куче да те лае. Няма да стане.

  Еретик
 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  "На срещата през декември 2019 година ние настояхме правителството да предложи законови изменения, които да бъдат основа за подобряване на медийна плурализъм и редакционна независимост на медиите в България и с които да се забрани конфликта на интереси и политическото използване на медиите."

  Тези предложения са добри и със сигурност управляващите няма да ги изпълнят. Призовавам г-н Салай да остане неутрален, защото поведението на Йончева не предполага тя да бъде сред лицата на промяната в медийната среда. И тук е нужен силен и непрестанен граждански натиск.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на Роза Иванова
  Роза Иванова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нека някой ми каже дали съм на грешен път. Чета Капитал, Дневник, Монитор, Трета възраст, Офнюз, БиТиВи новините, Новините на Нова, Сега, Вести.бг, Труд, 24 часа, дори ПИК, и не виждам особени ограничения в свободата на словото. Виждам по информацията дори кой им плаща. Не съм забелязал някой от журналистите там да е с ограничена свобода на словото. Даже хич не са ограничени, а някои даже ги нараждават. Почитани са и в СБЖ. Такава свобода виждам, че не пропускам ден без да ги разлистя...по интернет. А виждам, че и много други правят така. Някои са толкова добри в анализите за и против #Оставка, че си копирам текстовете за спомен. Само от скръндзите 24 часа не мога. Блокира ли са текста. И БиТиВи новините също. Скръндзи. Но с принт-скрийн пак нещо става. Такива ми ти работи. Благодаря!

 13. 13 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Медийния плурализъм е толкова "богат" в момента , че аз и много от познатите ми гледаме или четем само 1-2 електронни медии !
  Останалите са толко "свободни" както беше при Тато в България !
  Но сме "страна от ЕС" официално !
  КАКВИ СМЕШКИ ! !

 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Аман от глупости! Каква свобода на медиите? Всяка медия пише ли каквото иска, пуска ли всякакви лъжи и манипулации, някоя да е блокирана или затворена? "Не зная нищо, но ще си измисля" не е ли свобода на медиите? Всяка лъжа изречена от някой боклук не се ли публикува, някой да е наказан?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Този мисир Салай е ясен, но защо мисирката Филева драска? За халтурката ли?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Слабаков не е ли евродепутат? Не се чува да коментира по дискутираните проблеми.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Ако хората не им пука за медиите и да влезе и да не влезе - няма особено значение :)

  Ще си поприказват политиците за медиите, ама хората няма да гласуват за това кой какво предлага за медиите.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Тия от Репортерите под свобода на словото разбират всички да пишат техните възгледи и всички други да се забранят! Ако Борисов, не дай си Боже, забрани прасчовите медии ще стане най-великия освободител на словото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 591 Неутрално

  пълно с тролове навсякъде или наистина сме 80% идиоти

  BG e мини империя на злото.
 20. 20 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 543 Весело

  Едва ли има някой разумен българин, който да вярва на манипулативната соросова НПО "Репортери без граници" при тази сЛободия на медиите - напоследък ни е вдигнало рейтинга на 110. Ползва се единствено от пристрастени политически агитатори, които се аргументират с шкафчето на ББ.

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2675 Весело

  До коментар [#19] от "1984":

  Троловете на ГЕРБ са много и всичките са от онези проценти ,за това създават грешно впечатление

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK