Хендрик Зитих, KAS: Има шанс за сериозен разговор колко е важна свободата на медиите

Хендрик Зитих, KAS: Има шанс за сериозен разговор колко е важна свободата на медиите

© Велко АнгеловХенрдик Зитих ръководи откритото преди 13 години регионално програмно бюро на Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер" (Konrad Adenauer Stiftung или KAS) в трудни времена за медиите в България и страните в целия район. Трудни времена и за българската демокрация. "Дневник" разговаря с него за годишнината от обединението на Германия, за дейността на Медийната програма, дефицитите и клишетата в медийната среда, доклада на Европейската комисия за върховенството на закона и добрата българска журналитика.


Навършиха се 30 години от обединението на Германия. Роден сте в бившата ГДР и днес се занимавате с деликатната тема за свободата на медиите в няколко държави от района. Като знаете състоянието на медиите в повечето от тези държави, дали сте си мислили, че някога ще Ви се наложи да наблюдавате не как се гради, а как се демонтира демокрацията?


- Преди всичко се радвам, че обединението на Германия се случи преди 30 години, защото за мен, а предполагам че и за почти всички германци това беше щастливо събитие. ГДР със сигурност не беше правова държава и днес сме изключително щастливи да живеем в свободна, мирна и демократична Германия. Това е страна, в която свободата на медиите е принцип, записан с големи букви.
Бях на 14 години, когато падна Берлинската стена, и бих казал, че извадих голям късмет, защото обединението дойде за мен в правилния момент. Бях достатъчно млад, за да не съм интегриран в системата на ГДР, но и достатъчно голям, за да разбирам какво се случва. И тъй като съм живял и при старата система, съм много чувствителен, когато стане дума за свобода, демократични ценности и правова държава. Затова специално като журналист ме боли да виждам, - че за съжаление и в страни от Европейския съюз - нивото на свобода на медиите е ниско.


Всички знаем за прословутото 111-о място на България в класацията на "Репортери без граници" (RSF) и тя е там без промяна от 3 години. Това е изключително, изключително тъжно за една държава от ЕС.


Опасявам се, че "111-о място" започва да се превръща в клише и поради това да губи ефекта си върху хората, които трябва да направят промяна. Какво е вашето впечатление?


- Знам, че в България има сили, които поставят под съмнение това място в класацията. Да, системата на RSF е малко сложна. Тя взима под внимние фактори като медийния плурализъм, икономическата рамка и достъпа до информация. Но "Репортери без граници" изхождат от един и същ принцип при подреждането на всички държави и 111-о място е най-малкото сигнал, че нещо с медийната среда в България не е наред.


Защо отговорните фактори не правят нужното, за да се прекрати този позор за България?И като гледа човек как се запазва това място години наред, като види развитието от 2006 година насам, когато България е била на 35-о място и как рязко пропада в тази класация, се питам: Защо? Защо отговорните фактори в тази страна, от които зависи това, не правят нужното, за да се прекрати този - колебая се дали да го кажа с тази дума - позор за България?


Свободата на медиите е основа на всяко демократично общество, тя е задача за цялото общество. Всеки демократично мислещ човек, всеки демократ трябва да работи за тази свобода. Състоянието на нещата е апел, призив към всички, които трябва да направят нещо. Медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" винаги е била отворена и предлагаме нашия опит и експертна помощ, за да се промени това.


Хендрик Зитих, KAS: Има шанс за сериозен разговор колко е важна свободата на медиите

© Велко Ангелов


И не е само класацията на RSF - от години сигнали се изпращат и от места като Европейската комисия, Съвета на Европа...


- Да, така е. В момента в Европа има някакъв фокус върху България за положението в обществото изобщо. Затова мисля, че точно сега се отваря "прозорец на възможности", за да се говори и за свободата на медиите, колко важна е тази тема.


Думата "позор", която употребихте, прозвуча като Ваш опит да опишете проблема с медиите в концентриран израз. А какъв е отговорът на медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" за разрешаването му? Защо е така?


- Медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" съществува от 13 години и нашият фокус е върху свободата на медиите и журналистиката. Три са основните теми, по които работим: квалификация на журналистите, рамковите условия за работата им - под което основно имам предвид плурализъм и свобода на медиите - и политическа комуникация. Ще се спра на първите две теми.


Първо, трябва да сме наясно, че журналистиката е занаят. Аз самият съм учил журналистика, преминах квалификация за редактор и години наред работих като журналист. В основата на качествената журналистическа работа лежи това журналистите добре да са си научили занаята. Затова организираме семинари и обучения, примерно за мобилна журналистика и медийно право, т.е. работим за квалификацията на журналистите, да владеят занаята си по-добре. Тази година започнахме нещо важно - стипендиантска програма за студенти по журналистика в България.


В основата на качествената журналистическа работа лежи това журналистите добре да са си научили занаята.Втората тема, която може би е дори по-важната условията на медийната среда, за които разговаряме с главни редактори, издатели и политици. Нашата програма покрива Югоизточна Европа и трябва да констатираме, че България не е изолиран случай на проблем със свободата на медиите. Всички останали страни имат подобни проблеми с малки нюанси. Това се дължи на процеса на преход към свободни и демократични държави, а той със сигурност не е лесен. Но вече изминаха 30 години от промяната на системата и за съжаление от известно време започнахме да наблюдаваме спад на демокрацията.


Хендрик Зитих, KAS: Има шанс за сериозен разговор колко е важна свободата на медиите

© Велко Ангелов


И какъв е отговорът на един германец защо това се случва в Югоизточна Европа?


- Това ме връща към началото на нашия разговор. В ГДР беше същото като в останалите страни от съветския блок. И ние преминахме през същия процес и в Германия трансформацията се оказа успешна. Непосредствен съсед ни беше богатата Западна Германия, която с обединението донесе ценности като свобода и демокрация директно в бившата ГДР, нямаше дистанция. Да, в източногерманските провинции има много проблеми, включително с разбирането за демокрацията. Трябва да сме наясно, че имаше няколко поколения в ГДР, които бяха "смачкани" от този процес - като професионална кариера, като лично преживяване. Това дава своето отражение и до днес. Аз съм от щастливото поколение.


Но демокрацията не е безплатна. Демокрацията и свободата трябва да бъдат извоювани и защитавани. Демокрацията е свързана и с личната отговорност на всеки един човек към обществото. И първо трябва да се научим на това.


Така че в известна степен мога да разбера донякъде някои източногерманци, които се оплакват и още не могат да се примирят със ситуацията три десетилетия след падането на Стената. Но като източногерманец много ме боли, когато чуя, че 20%, всеки пети, от Западна Германия още не е бил в източните провинции. Не мога да разбера тази липса на интерес.


Въпреки това голямата рамка е ясна - тя е свободата, демокрацията, в която живеем. Щастлив съм, че живеем в свободна, демократична и плуралистична Германия.


Наслушали сме се на разговори колко са зле медиите в България, но това е нечестно спрямо добрите български журналисти. Това 111-о място донякъде омаловажава постиженията на професионалистите, тези, които са си научили занаята. Кажете две добри думи за тях.


- Наистина се радвам, че в България, която познавам вече повече от 2 години, се срещам с журналисти, за които съм убеден, че правят качествена журналистика и отговарят на критериите, които и аз съм научил. Търсим такива колеги и партньори за нашите събития, за да ги подпомагаме в името на качествената журналистика, която е основната ни цел.


Има достатъчно страхотни журналисти в България, на които се опитваме да помагаме.Ще го повторя - има достатъчно страхотни журналисти в България, на които се опитваме да помагаме. Вие работите например в издание, което винаги споменавам, когато говорим за качествени медии. Има и много други.


Хендрик Зитих, KAS: Има шанс за сериозен разговор колко е важна свободата на медиите

© Велко Ангелов


Състоянието в България беше сравнено от RSF с "медийна гражданска война"?


- Боли ме, че медиите мислят на лагери и в утвърдени категории. Но такава оценка не бих дал, защото тя не помага. Мисленето на лагери е отровно за независимата журналистика. Качествената журналистика може да има една единствена основа - принципите на сериозната журналистика като безпристрастност, обективност, надеждно и старателно проучване на информацията и достоверна информация.


В България и региона чувам често да се говори за "медии, критично настроени към правителството" и "приближени до правителството". Това е погрешно. Аз бих ги разделил на качествени медии, работещи по принципите, които изредих, "критични във всички посоки" медии, и на другия полюс - медиите, които съзнателно играят само на едната страна.


Изредихте доста от съставките на формулата за добри медии, но не чувам нищо за парите, за инвестирането в качествени медии?


- Ако се върнем на прехода в Германия, трябва да си дадем сметка, че процесът протече бързо и заради парите, включително и в медиите. В Източна Германия медиите преминаха към западните издателства и все още съществуват повечето издания от бившата ГДР. Моделът на добрите медии веднага беше изнесен в Източна Германия и внезапно се случи промяната в съзнанието - болезнен процес, като във всички останали области.


Да, качествената журналистика струва пари и няма как да не е така. Инфраструктурата, заплащането на журналистите, инвестициите особено сега заради дигиталната революция... Това са неща, които изискват зад добрите медии да стои някой с пари.


Трябва да направим важно уточнение - много хора казват, че частните медии са си частен бизнес и собственикът им да се оправя. Но медиите са особен бизнес и е редно обществото също да осъзнава, че донякъде носи отговорност, включително материална, за да се финансира добрата журналистика. То също така има отговорност и да търси качествена журналистика.


- Системата е комплексна и действа като свободния пазар - има ли търсене, има и предлагане. Гражданинът в едно демократично общество трябва да разбира ролята на медиите. Без независима и безпристрастна информация, без свободни медии няма как да има демокрация. Ролята на журналистиката е да следи трите стълба на демокрацията честно и безпристрастно. Гласоподавателите имат различни мнения, но медиите им помагат да направят информиран избор. Без свободни медии това няма как да се случи.


Споменахте парите и трябва да напомним, че за добри медии са нужни инвеститори, които разбират каква е ролята им в демокрацията. Това означава и да влагат средставата си независимо от останалите си бизнес интереси. И в историята, и сега има достатъчно примери - издателство "Шпрингер" в Германия, Джеф Безос, който купи "Вашингтон пост"... Хора с много пари, но които казват, че свободните медии са важни за обществото, които помагат на медии най-вероятно със задната мисъл, че бизнесът им може да просперира само в свободно общество. И в България, и в други държави има такива издатели, макар че понякога оставам с впечатление, че те са донкихотовците на свободата на медиите, сражаващи се с вятърни мелници. Но е факт и това, че те се сражават в една политическа среда, която не отдава дължимото на независимата преса.


Има издатели, които се сражават в политическа среда, която не отдава дължимото на независимата преса.В Германия от години също имаме проблеми с недостатъчното финансиране на медиите. Често е нужно собствениците да инвестират и в други сектори на икономиката, за да могат да продължат да ги издържат. Но въпреки това медиите запазват своята независимост.


Хендрик Зитих, KAS: Има шанс за сериозен разговор колко е важна свободата на медиите

© Велко Ангелов


Част от разговора за парите е и този за ролята на силните обществени медии?


- Близо 15 години съм работил в обществена медия в Германия и съм убеден, че те са много важни. Трябва да съществуват частни медии, но задължително трябва да има и обществени. Всяко демократично общество се нуждае от тях, но само ако могат да работят независимо и са достатъчно финансирани. В Германия към тях постоянно има високо доверие, за тях се дават много пари, защото се осъзнава колко важни са и защото продукцията им е много добра.


Проблемът с обществените радио и телевизия в България е, че са недофинансирани и са изградени върху една структура, която - ще се изразя дипломатично - не изключва политическо влияние. Което е проблем. Обществените медии трябва да работят само за аудиторията си и в никакъв случай не бива да са маша в ръцете на политиката. Така че виждам много пространство за работа и мога да споделя идеи за финансирането и надзорните органи.


През октомври доста се коментира докладът за върховенството на закона. Каза ли ни Европейската комисия нещо за свободата на медиите, което ние вече да не знаем в България?


- Честно казано, не. От години чета едни и същи неща и нищо не се променя. А това е тъжно.


Единствената промяна е поставянето на фокуса днес доста по-ясно върху проблемите и може би точно сега е моментът да се работи за свободата на медиите. Мисля, че е сега е времето в България да се създаде неформален Алианс за качествена журналистика, поставен на широка основа. Ние с удоволствие ще се включим с експертния си опит в създаването на такъв алианс.


Сега е времето в България да се създаде неформален Алианс за качествена журналистика.Като че ли докладът на еврокомисията този път помогна на мнозина българи да си отворят очите и да разберат, че те трябва да свършат истинската работа. Решението няма да дойде отвън, няма Брюксел, Берлин или Париж да решат проблема със свободата на медиите в България. От чужбина може да дойдат добри аргументи, но не много повече от това?


- Абсолютно! Точно така е - българите трябва да решат проблемите си сами тук, на място. Брюксел на основата на ценностите на Европейския съюз - а той продължава да бъде "съюз на ценности" - може да помогне така, както помагаме ние с медийната програма на фондация "Конрад Аденауер". Но проблемите в отделните страни, включително България, трябва да се решат от тях самите.


Чували сме коментарите и оценките на български политици и управляващи за това има ли свобода на медиите у нас. Но споделете какво Ви казват журналистите за това дали получават информация, имат ли нормален достъп до нея, за да работят обективно, за да не се налага да интерпретират това, което не знаят?


- Достъпът до информация е в основата на всяка журналистика. Затова е толкова важно да го има. Да, непрекъснато чувам от журналисти, че имат проблеми с достъпа до информация. Когато питат държавни органи, но и други институции - те изобщо не искат да разговарят с тях. Това просто не бива да е така в една демокрация. Такива проблеми имаме и в Германия, но това показва защо е важно да има работеща съдебна система, която винаги да защитава свободата на пресата.


Нямам предвид само Закона за достъп до информация, а че има информация, която би трябвало да е публична и достъпна веднага. Информацията в някакъв смисъл е нетраен продукт и ако я получиш след съдебно решение месеци или дори години по-късно, може и да направиш страхотно журналистическо разследване, но вредата вече е сторена на обществото, щетата е нанесена.


- Точно така е. И въпреки всичко съдебното решение е важно, защото полага основи за работата на бъдещи поколения журналисти. Но в случая сте напълно прав. Тук стигаме до третия стълб на работата на медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" - политическата комуникация.


Преведете го на разбираем за повечето хора език. "Ще звънна на Бойко Борисов"?


- (смее се) Не, шегувате се! Политическа комуникация означава, че правим проекти и с говорители на учреждения, министерства и партии. Не само в България има още много да се желае за тази комуникация. Има подобрение през последните години, но по-конкретно работим с говорителите на правителствата, институциите, държавни организации... И пак стигаме до достъпа до информация.


Хендрик Зитих, KAS: Има шанс за сериозен разговор колко е важна свободата на медиите

© Велко Ангелов


Защото отсрещната страна също трябва да разбере, че за да има обективна журналистика, е нужно да се предоставя информация. Трябва да има платформа за сериозен обмен между медиите и държавните структури. Трябва да се установи разбирането, че медиите и политиците не се приятели, но и не са врагове. Но за целта трябва да съществува сериозно и професионално "мирно съвместно съществуване". А за него има различни механизми, които тук рядко виждам.


В Германия например 3 пъти в седмицата има пресконференция на федерално равнище. Говорителят на правителството и колегите му от отделните министерства дават информация и отговарят на въпроси на журналисти. Подчертавам, че това не е пресконференция на правителството, тя се организирана в Берлин по покана на журналистите.


Друг важен проблем за това "мирно съвместно съществуване" - имаме закони и регулации, но като че ли повечето остават на хартия, не се практикуват?


- Да, това е проблем на всеки закон и го има и в Германия. Но за да се разреши, пак опираме до вече казаното - нужна е работеща съдебна система.


Както и още нещо важно за качествената журналистика - необходима е атмосфера на приемане на независимите медии и осъзнаване, че те са необходими. Тази атмосфера трябва да се създаде на първо място от политиците, които носят отговорността за общественото развитие. Канцлерът Ангела Меркел например поддържа редовен видео подкаст. През месец май тя говори в него защо са необходими свободни медии. Ето така се създава атмосфера, по която се ориентират много други сфери на обществото.


Атмосферата на приемане на независимите медии трябва да се създаде на първо място от политиците.Не може журналистите да бъдат нападани и обиждани. Те не правят нищо друго, освен да си вършат работата. Със съжаление гледам какво става в САЩ, една от най-старите демокрации. Като представител на медиите не разбирам и не приемам как президентът на САЩ непрекъснато поставя под въпрос свободата на медиите и обижда журналистите и по този начин създава атмосфера, неблагоприятна за тях.


Хендрик Зитих, KAS: Има шанс за сериозен разговор колко е важна свободата на медиите

© Велко Ангелов


Дадохте доста примери от Германия. А вие лично като един германец в София усещали ли сте тук завишени изисквания, очаквания или критики към вас заради това, че идвате от страна с огромно влияние - но и отговорности - в Европа? Чували ли сте "Защо не се намесите?" или "Защо се месите?"


- Германия, включително заради трагичната си история през ХХ век, носи отговорност за Европа. На мен като представител на по-младото поколение това ми е заложено генетично. Затова германците винаги носим чувство на отговорност към Европа, то ни е внушено по рождение. Като идващ от бившата ГДР казвам, че Германия имаше голям късмет, че се обедини, но това е още една причина страната да носи отговорност за Европа.


Това е разбирането и на г-жа Меркел, която гледа на обединението на Европа и на мира в Европа като на едно цяло. От друга страна, има отговорност на Германия да бъде модератор, да балансира между различните виждания в Европа и извън нея. В този смисъл през изминалите десетилетия развитието в Германия беше много положително и нашата страна е нещо като фар, по който другите се ориентират по много области.


Работил съм в различни страни и винаги ми е било приятно да бъда в тях като германец и съм бил натоварен с известна отговорност, защото съм германец. Хората често ме питат как правим нещата в Германия и аз споделям, но - както го прави и медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" - не го налагаме, предлагаме опит, може да доведем германски експерти за някаква платформа.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Имам едно предложение - тези НПО първо да освободят медиите в техните държави, пък след това са добре дошли и тук. Изумяват ме тези двойни стандарти.

  Колко свободни са всичките германски медии, при положение че вкупом мълчаха за изнасилванията в Кьолн на една Нова година?

  Колко са свободни български медии, които се финансират от чужди НПО и фондации, за да пропагандират идеология? Иронията е, че точно тези медии най-много говорят за свобода на медиите.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 601 Любопитно

  Имам едно предложение - тези НПО първо да освободят медиите в техните държави, пък след това са добре дошли и тук. Изумяват ме тези двойни стандарти. Колко са свободни български медии, които се финансират от чужди НПО и фондации, за да пропагандират идеология? Иронията е, че точно тези медии най-много говорят за свобода на медиите.
  —цитат от коментар 1 на Дисидент в ЕССР


  Защо се дразните на НеоКОМИНТЕРН-овците?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 4. 4 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Аз още не виждам къде е точно тази неСвобода на медиите в България като всеки си пише и пуска каквото му скимне, и да кажеш че всички пишат в полза на правителството ще е тлъста лъжа. Този сайт примерно къде му е несвободата освен че положителните новини не се публикуват защото не отговорят на зададения от собственика тон

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nozo No":

  „ В Германия например има 3 пъти седмично пресконференции на федерално равнище "
  Разбираш ли какво значи това ?
  Това значи ,че Мернел не публикува във ФБ от жилката ,а застава срещу журналистите и отговаря на всички въпроси.

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  А шансът за подигравателен разговор какъв е

 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 284 Гневно

  Свободата е важна, в т.ч. и свободата на медиите.
  Ние не сме свободен народ!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":

  и каква е точно връзката на една пресконференция със свободата на словото, преди се оплаквахте защо Бойко е все ден по телевизиите и само ви облъчва сега се оплаквате че не е всеки ден по телевизиите кое е вярното в случая, а че този си няма и идея какво става в България е ясно като повечето такива говорители той получава "правилната" информация

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK