Мартин Михайлов: Не мразете заведенията, и вас може да ви затворят без аргументи

Мартин Михайлов - управител и съдружник в "Терминал 1" и "Строежа"

© Юлия Лазарова

Мартин Михайлов - управител и съдружник в "Терминал 1" и "Строежа"Мартин Михайлов се определя като "упорит оптимистично настроен ентусиаст", който вярва, "че разбирателството е постижимо", а любимото му време от денонощието е между 1 и 5 през нощта. Той стои зад "Терминал 1" и "Строежа" в София и е повече от две десетилетия в бизнеса с клубове, организиране на събития, мениджър на групи, промоутър... Михайлов е и критичен глас срещу отсъствието на яснота за решенията, засягащи тежко клубната сцена у нас. Разговаряме с него, веднага след като здравното министерство реши нощните заведения отново да затворят - засега до 12 ноември, заради пандемията.


Чуйте "Как ще се забавляваме" - новото издание на подкаста на "Дневник". Разговаряме с Мартин Михайлов, Георги и Галя Лозанови, Рут Колева и Светослав Тодоров.


Нощните клубове пак са сред първите затворени и предполагам, че не сте изненадани. Чухме аргументите на властите, а имате ли ваши против техните? Какви?
- Разбира се, че не сме изненадани. Каквото и да се случва в държавата, винаги ние сме първи под обстрел и когато трябва да се даде жертва, това да сме ние. Започва се от нощните заведения и не се заблуждаваме, че бързо може да прерасне към всички останали.


Да, при всички случаи се чувстваме дискриминирани. Най-малкото, заповедта на здравния министър идва без никаква доказана аргументация. Не може просто да си представиш хипотеза, че в един клуб хората се заразяват доста по-лесно, отколкото във всички други пространства. Знаем и за статистика, при която много голям процент от заразените тръгват от малки офиси, където хората са заедно и близко повече време и не е ясно как и дали се дезинфекцира, работи ли вентилационна система и т.н. Това са условия, които за един клуб са задължителни, независимо дали сме в пандемия.


Получи се, че един бранш беше посочен като виновен и принесен в жертва, за да се намали обществено напрежение, но това въобще не се случва. Най-вероятно ще стане като в другите държави - затварянето на заведенията няма да озапти разпространението на коронавируса, а вероятно ще скочи.


Не беше редно един човек да каже, че желае другият да спре да работи и да се препитава, за да може първият да се чувства по-сигурен. Ако първият иска, а вторият приема подобно нещо, то искащият трябва да обезщети втория по някакъв начин.


- Това сплотява ли вашия сектор или вече се усеща вътрешно напрежение между вас?


Сплотява ни и това се усеща по събиранията ни. Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България в момента събират много нови членове и организациите стават все по-силни и всеобхватни.


Разочарован съм, че се сплотява негативното мнение в обществото към нас.Това е излишна злоба от хора, които доскоро - месец или месец и половина са били посетители на тези заведения. По Черноморието никой не се притесняваше да разпуска колкото се може повече. Не мисля, че това е честно.


Защото все пак ние сме част от икономиката - няма значение дали сме 100 или 300 хиляди души. Без работа ще останат съпътстващи фирми - охранителни, почистващи, рекламни и всякакви доставчици, както и технически екипи, изпълнители и промоутъри. Дори таксиметровите шофьори спряха нощните си смени, когато ни затвориха през пролетта. Наемодателите очакват приходите си и дори да си мислите, че те са богати, щом имат хубава сграда в центъра на града, всъщност не знаете къде другаде инвестират нашите средства и как - като затварят нас - ще ощетят някой пети или шести по веригата.


Освен това работещите в заведенията са много активни потребители, младите бармани, сервитьори, управители изкарват пари и бързо ги харчат, вливат ги в икономиката. Тези клиенти ще бъдат изгубени.


Как се натрупаха тези критики към нощните заведения?


- Започнаха много неприятни сравнения - лекарите казват, че няма да работят, докато работят заведенията, собствениците на заведения ще кажат "Защо работят фитнеси, а стадионите са пълни?", от стадионите ще отвърнат "А какво правим с моловете?", всички говорят за опасностите от заразяване в градския транспорт...


Ако я караме така лавинообразно, за няколко месеца ще си затворим по-голямата част от икономиката.Ще останат работещите онлайн, но те доста по-късно ще усетят, че няма вече с кого и с какво да търгуват, защото някой трябва да произвежда.


Тези дни се появи статистика, представена от РЗИ, че заведенията са под №10 в списъка по опасност от разпространяване на заразата.


Имаше една спекулативна информация за изследване и то от началото на юни, когато всъщност нощните заведения бяха под забрана да работят, а после много от тях така и не отвориха врати или заработиха с много малко хора. Там бяхме поставени на първо място по разпространение на коронавируса сред служителите с 42%. Всъщност, тези данни са извадени от само две заведения от две огнища, а това няма как да е представителна извадка.


Да обясним с пример как работите. Ако имате заведение за 1000 души, а заради изискванията намалявате капацитета до 750, колко идват реално - 500?


- Не, идват, вероятно, половината от това. Нека обясня за капацитета. Никога не се е говорило за някакви проценти - правилото особено за нощни клубове е 1 човек на квадратен метър, а при другите заведения е брой седящи места на масите. Сега ние сами го ограничихме наполовина и пак не успявахме да запълним с посетители. От 2 юли насам никога не сме достигали не само наложения капацитет, но и този, който си наложихме сами. През последните две седмици стана още по-тежко - много трудно събираме и 30% от тези 50%, за които говоря.


Това звучи като криза, която преминава за вас във фаза оцеляване?


Така е. Предишния път оцеляването беше някаква хипотеза, сега вече говорим за този сценарий като реалност.


При първото затваряне натрупахме задлъжнялост - към държавата, доставчици, подизпълнители и партньори... Опитахме да замразим тази задлъжнялост, включително заради средства, които очакваме, но те не постъпват по различни договори. Удържахме някак 3 месеца, отворихме и продължиме да работим на загуба, но с поддържане в готовност на нашите мрежи в очакване ситуацията да се подобри. През септември тази задлъжнялост започна да намалява. Същевременно продължихме да трупаме дългове, но вече според новите ни бизнес планове за бавно наваксване, но все пак - наваксване.


Никой не говори за печалба, а за оцеляване.В тези планове има и етап на реинвестиране. Част от тези реинвестиции са в мерки заради COVID-19, за препарати, дезинфектиране от сертифицирани фирми, които издават протоколи. Лично съм минавал да проверя дали дезинфекцират навсякъде, посочвал съм пропуснати помещения или плоскости... Няколко пъти сме тествали персонала си с PCR и кръвни тестове. Крайният резултат е качествен, но струва пари - може би в рамките на 7-10 хиляди лева. За да знаем в каква ситуация е заведението, случва ли се нещо в него и дали услугата ни е безопасна.


И в този момент идва поредната забрана?


- Именно. И то от днес за утре. След няколко обещания от сегашния и предишния здравен министър, че ще има по-дълго предизвестие. Без да сме спечелили и една стотинка и като сме натрупали страшно много дългове.


Колко ще оцелеят така? Има ли опасност напролет да няма клубове?


- Да, има голяма вероятност страшно малко да оцелеят. Въпросът е за наличен капитал. Дори да им опростят наеми, не е сигурно, че самите наемодатели ще се съгласят да изчезнат приходи, на които са разчитали. Пазарът не търпи вакуум. На мястото на изчезналите клубове ще се появят нови инвеститори. Заведения, на които все още е позволено да работят, вероятно ще заемат нишата на забранените.


Но има и вероятност при засилваща се пандемия много хора просто да не излизат по заведения?


- Да, по частни чатове все по-често се организират частни партита. Няма гаранция, че хората, които идваха при нас - независимо дали са се "струпвали" 300 души в заведение за 900 - сега няма да се събират 60 души в апартамент за 30. А там няма вече контрол, няма и кого да накажеш.


Хрумват ли ви някакви нови идеи, за нови форми на забавление?


- Не, нямаме такива идеи, защото в момента изцяло сме заети с овладяване на последиците от тази внезапна забрана, пренареждане потоците от средства, да се свържем с всичките си партньори и т.н. Да, забраната е 14-дневна, но трябва да допуснем като съвсем реална възможността да не можем да работим до март 2021 г.


Мартин Михайлов: Не мразете заведенията, и вас може да ви затворят без аргументи

© Юлия Лазарова


Спряхте всички планове?


- Абсолютно. Досега въвеждахме противоепедимечни мерки, изчислявахме кои събития са по-рентабилни. Събрахме нови екипи за креативната част. Започнахме да мислим отстъпки, по-атрактивно предлагане... Изобщо, опитвахме да задържим и малкото хора, искащи да продължат да идват. А това отнема много, много от времето ни. И сега всичко това отпада.


Колко време отнема подготовката на едно по-сериозно събитие?


- Поне два месеца. От много години планирането отнема от 3 до 6 месеца преди събитието и сега се наложи да планирам около 2 месеца напред. И трябва да ви кажа, че няма решение, което да се открои - разговарям с колегите и те също се чудят могат ли и как да организират нещо, което е за 150 души, а се допускат само 40.


Най-доминиращото настроение е просто да се затвори всичко.А нещо като "микроклубове" или места за семейни тържества?


- Не знам още дали и какво биха позволили властите в тази посока. Мисля, че имаше ограничение при семейни тържества за присъствие на не повече от 20 души, при конферентно събитие - до 30. Може и да се използват помещенията за подобни неща - поне да не се трупат хората по домовете - но не знам дали и на това няма да се погледне с лошо око. А аз съм отговорник на юридическо лице, подлежащо на всякакъв контрол и санкции.


На първо място призовавам да не ни мразят. Всеки може да попадне в нашата ситуация. Разбирам, че има напрежение и то трябва да се изпусне. Но сме обвинявани без да се предоставят доказателства, че сме виновни. Не вярвам, че затварянето на клубовете внезапно ще намали броя на заразените.


Трябва да се проследява откъде е тръгнало заразяването - ами ако е от малък офис, където хората престояват дълго време и се разболяват повече, а в един клуб за 900 души са се заразили 30? Кое е по-опасното? Можем ли да спрем да работим и да не се събираме? До 1-2 години ще се докараме до куп проблеми, включително защото скоро много хора може просто да нямат тези 100 лв за тестове и платени прегледи. Моите служители поне, няма да ги имат от следващата седмица.


С кого от управлението си говорите? С каква честота? А с общините? Или просто научавате за решение и влизате в кризисна комуникация?


- Има разговор и това е резултат на кризата от пролетта. През последните около две години постигнахме в Българската асоциация на заведенията, на която съм сред учредителите и съм в Управителния съвет, да имаме диалог с правителството и местната власт и да има резултат от представянето на нашата позиция. Получихме внимание, председателите ни участват на срещи на различни нива и с различни специалисти, сигналите и позициите ни се зачитат.


Сега решението дойде като гръм от ясно небе.През пролетта внезапно затвориха заведенията и тогава това бе донякъде разбираемо. През лятото обяснихме как работим, как сме част от по-големи вериги, поръчки, доставки, резервации... Поискахме заради това, ако се стигне до ново затваряне, да има поне 2 седмици предизвестие. Съгласи се министър Ананиев, сега и министър Ангелов каза ,че няма да се решава нищо без консултации и обсъждане с нас. Такъв разговор с участието и на вирусолози, епидемиолози и специалисти се е случвал няколко пъти с двете водещи асоциации, това е честно, справедливо и открито. Беше ни обещано, че ще можем да работим, ако още си намалим капацитета - оказа се, че слизаме на 12.5% и ние се съгласихме. Два дни по-късно и със заобикаляне на договореното ни забраниха кметовете. Използва се друг подход, а ние с кметовете такава уговорка за предизвестие нямаме.


Мартин Михайлов: Не мразете заведенията, и вас може да ви затворят без аргументи

© Юлия Лазарова


Преминахте към предложение да ви компенсират - за тези 2 седмици държавата да поеме 80% от заплатите и 100% от осигуровките на служителите ви. Защо?


- Вече няма как да задържим персонала си. Част от него вече е бил на борсата и там получават минимална помощ. В новата заповед се говори само за 14 дни и ако държавата ги компенсира, включително с осигуровки, ние ще ги запазим като служители. Но иначе не можем да ги задържим, защото продължаваме да трупаме дългове. Това е единственото ни искане. Срещнал съм се с моите служители, поговорихме да стиснем зъби и да видим ще има ли решение за тези две седмици, защото налагащият забраната е редно и да предложи някакво решение, реална помощ. Ако знае, че няма да работим до пролетта, да го каже.


Имаше съобщение от вашите среди, че работодателите са готови "да поемат първите разходи". Какво означава това?


- Наеми, режийни разходи... През лятото работихме с бъдещи очаквания и не ни остана ресурс да реагираме сега. При спрени приходи ние тепърва имаме задължения да платим заплати за октомври, но след това просто няма да можем.


Къде е пределът на търпението на колегите ви? Ще се стигне ли до протести?


- Първо, диалогът трябва да продължи и да не чакаме да изтекат тези две седмици, а няколко дни преди това да се разберем какво се случва. Няма да чакаме до 12 ноември, както е записано в заповедта на здравния министър. Трябва да видим новата ситуация в следващата заповед - може да призоват властите да останем затворени, за да не се създава излишно напрежение и предпоставки за повече заразяване. Но може и да кажат, че ще предложат компенсиране - това, което не чухме в изявлението на кметовете, те дори не изразиха загриженост за нас.


Ако сме спокойни, че ще можем да си покрием минималните разходи, може да останем затворени и да дадем идеи за по-добър резултат. Но при затваряне без компенсации, няма да ни остане избор. В момента никой не говори за протести, но такива действия лесно могат да дойдат на дневен ред. А ние сме хора, които се занимават с организиране на събития и с контакти с много хора, които ни симпатизират.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4720 Неутрално

  Имам приятели, които са със същото работно време, между 24:00 - 06:00, всички имат вид на "ходещи мъртъвци", подобно на този. Сега като не работят, в това часово време не мога да спят, просто са с "обърнат часовник".

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Бранш, който е в 10-те процента на приноса към БВП не може да се счита за нй-специалния. Аре стига!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Колкото по зле, бизнесът на господин Карабоев е по-добре.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 5. 5 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1610 Гневно

  "Не мразете заведенията, и вас може да ви затворят без аргументи"

  То почти няма бизнес който да не страда в тези времена, но няма по-нахални и арогантни интересчии от собствениците на ресторанти и заведения. И ДДС им свалиха, сега искат и да плащам заплатите на персонала им, излизат с декларации в защита на Шайката, но не трябвало да ги мразя.

 6. 6 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  По-леко с изхъврлянията, никой не ви мрази заведенията, иначе да сте фалирали и без помощ от правителството

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  От първите пет коментара, четири са пропити пт омраза. Защо?
  Иначе чудесно направен материал. Поздравления както за автора, така и за интетвюирания.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на goodtime
  goodtime
  Рейтинг: 458 Гневно

  Наглеци, изведнъж се оказаха най-важният и най-страдащ бранш, а са в най-тъмната част на сивата икономика. Аргументите са повече от ясни - доказано от света - заведенията са най-рискови за разпространение на вируса. Приносът им е единствено за джобовете на собствениците. Заплащането на хората - мизерно. Перспективи за работещите - никакви. Качество на продукта и услугата - спорно. Не предизвикват моето съчувствие, даже напротив - в кошмарната ситуация трябва веднага и категорично да бъдат затворени.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Никого не мразя, но мисля че мерките (ДДС, заплати, помощи) трябва да са приоритетни за лекарства, храни от първа необходимост и еднакви за всички.
  Много малки бизнеси затвориха, а и много семейства с малки деца са в безизходица.
  Относно заведенията, не мисля, че трябва да се затварят.Всеки си решава сам, дали да ги посещава или не.

 11. 11 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 71 Неутрално

  "когато трябва да се даде жертва, това да сме ние. Започва се от нощните заведения"

  Започва се от излишните. От тези, чиято липса ще се усети най-малко. Ако заведенията развиваха легален бизнес, щяха да бъдат с пъти по-малко. Не може с НОИ да и а данни за 30 000 заети (осигурени) в бранша, а те да твърдят, че са 150 000.

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До 2:"Enter_K"..Бранш, който е в 10-те процента на приноса към БВП не може да се счита за нй-специалния. Аре стига!...."

  А вие от сектора на държавните служители и чиновници с колко % сте в БВП?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#10] от "antikvarno":

  Тулупите от държавната администрация, които току-що получиха бонус от 30% не мислят като теб. И търсят към кого да насочат омразата?

 15. 15 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Ами да се чудиш, че Алибегов и тоя тулуп не могат да предизвикат импатия. Хората говорят за пир по време на чума, дето се вика, това ще ни донесе положителни емоции, т.е. полезно било срещу короната, а ние ги мразим! За персонала им, че щял да остане без работа - ами нуждата от обслужване в кръчмата, не е въпюища, т.е. имаме по-належащи нужди. Та тулупа да се хване с нещо полезно и което му приляга - поляни за пасене на говеда - бол, земя обрасла в тръни - бол, ако не иска да се връща на село - да носи вар и тухли.

 16. 16 Профил на sbv10600456
  sbv10600456
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#11] от "Венко":

  Разбира се, че може - специално в случая с конкретния, познати от персонала му са изобщо без договор. Останалите - на минимално осигуряване и напролет освободени по "взаимно съгласие. После получавали ниско обезщетение за безработица - та той дори не си е направил труда да разбере как функционира същото.

  Аман от истерясали квази-предпремачи.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Във време на криза в нормалните държави се съкращава държавната администрация, у нас обратно! Разкриват се нови дирекции, увеличават се заплатите им. Защото идват избори. А работили в частния сектор се нареждат на опашки пред бюрата по труда. Защото било "криза".

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#14] от "historama":

  Търтеите от държавната хранилка в атака.

 19. 19 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "wve5464O638":

  Пич, нямаш връзка с реалността. 10 % от икономиката е съвсем сериозно. Със свързаните браншове спадът ще е 15%. Дори самият спад е ужасяващ по размер и възможности да въздейства на цялата икономика, свързани индустрии и индиректно свързани такива. Такъв спад в мирно време не е наблюдаван.

 20. 20 Профил на kpk1564o788
  kpk1564o788
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айде у лево бе , кръчмари. Хората пият две водки и не спазват социална дистанция и не си слагат маските. Кво се правиш че не разбираш и си бил затворен без аргументи ? Целия смисъл да ходиш на кръчма е да си общуваш с други хора. Иначе може да си пиеш в къщи. Само че ходенето на кръчма не е жизненоважно , а с този вирус е направо опасно за всеки. Така че айде у лево. Ако има малко парици държавата трябва да ви помогне , ама е много по-важно да помогне на екзистенциалните сектори за населението - здравепазване, производство и разпространение на хранителни продукти и стоки за бита.

 21. 21 Профил на kpk1564o788
  kpk1564o788
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айде у лево бе , кръчмари. Хората пият две водки и не спазват социална дистанция и не си слагат маските. Кво се правиш че не разбираш и си бил затворен без аргументи ? Целия смисъл да ходиш на кръчма е да си общуваш с други хора. Иначе може да си пиеш в къщи. Само че ходенето на кръчма не е жизненоважно , а с този вирус е направо опасно за всеки. Така че айде у лево. Ако има малко парици държавата трябва да ви помогне , ама е много по-важно да помогне на екзистенциалните сектори за населението - здравепазване, производство и разпространение на хранителни продукти и стоки за бита.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на qax10558574
  qax10558574
  Рейтинг: 271 Неутрално
 24. 24 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мда, в тази държава кръчмите са винаги най-важните. Затвориха училища, университети, театри - грам вопъл няма. В болниците има недостиг на сестри и доктори - пак няма проблем. Затвориха кръчмите и всеки ден статии за това.

 25. 25 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Собствениците на заведенията в София не са най-приятните, но не са и най-лошите. Повечето са с относително нормално поведение, охраните не бият хората, алкохолът е от официални доставчици и т.н. Виж, по морето са точно тъпи мутри и властимащи, с дебелаците, които бият посетители, алкохол от бидон, мега-хипер-супер-дупер ВИП зони и тях грам не ги пипнаха лятото, да си вържат годината. Мисля че не трябва да се смесват двете групи.
  Като мерки, можеха да предложат да работят само уикендите, да тестват целия персонал примерно в сряда с пул тест, да сложат малко HEPA филтри на вентилацията, някакви по-реални неща, не само затварянето в час Х.
  Държавата също си търси лесни изкупителни жертви, надеждата да обвинят протестите не се получи, училищата ги защитават яростно въпреки числата, клубовете е лесно да нарочиш.
  Защо например никой не говори за такситата? Колко от шофьорите са отделени от пътниците и колко носят маски? По колко души на ден возят в малко затворено пространство, което не се дезинфекцира? 6000 таксита в София, по 4 курса на ден, по 2 души - потенциално 48000 минават през тях на ден, почти 350 000 на седмица, докато в клубовете са може би 10000?
  Някой тества ли задължително служителите в големите вериги? Защото там има чудесна среда за разболяване и работодатели, които ще те изхвърлят за повдигане на въпроса, кандидати - бол.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 26. 26 Профил на wve5464o638
  wve5464o638
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "t_":

  Пълни глупости. Виждам, че материята не ти е много ясна; прочел некъде "10% БВП" и вече се вживява в ролята на икономически експерт. Чети и си записвай. Народът има Х излишни пари за харчене по заведения. Когато същите затворят, една част от парите ще се пренасочат към алкохол от магазина, друга част към други стоки и услуги. Като теглиш чертата, народът пак ще изхарчи толкова и ще генерира същия или сходен БВП.
  Тоест, прехвърляме си парите от единия джоб в другия. Съвсем по друг начин стоят нещата, когато говорим за индустрии, работещи за износ, конкуриращи се с вноса или пък за туризма. Там парите идват от вън или предотвратяват изтичането им. Тия сектори са далеч по-важни, с по-квалифицирани кадри, по-големи инвестициите, с крехки пазари, които лесно се губят и т.н. Не е като да заредиш тубите с менте-алкохол и да тровиш дрогирани младежи.

 27. 27 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 978 Неутрално

  А вие от сектора на държавните служители и чиновници с колко % сте в БВП?
  —цитат от коментар 12 на historama

  Как не те е срам, за къде сме без калинките - това са най необходимите хора в държавата!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Завиждат им на успехите,

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Добре де, ясно е че бизнесът с нощните заведения страда от ситуацията. Дори да не ги затварят доста хора вече са принудени да се съобразяват и да избягват ходене - някои ще се притесняват от заразяване, още повече пък ще са с ограничени разходи. Нормално е посещаемостта да пада и бизнесът да е в режим на оцеляване.
  Само че ситуацията е сходна за всички, с някои изключения (фармацевтични, онлайн доставки). Моят бизнес е в реалния сектор и също е в подобен режим - инвестициите са ограничени, няма съществени нови проекти, само дреболии. Е и ? Просто изкарваме някак поне заплатите и толкова.
  Социализмът умря отдавна, обаче когато на човек му дойде криза до главата започва да реве "къде е държавата" - същата държава по адрес на която по-рано е викал "няма да им плащам данъци на тия".
  Вече сме в един друг етап от общественото развитие, при който трябва ясно да се разбира че никой нищо не ни е длъжен. Или се справяш, или потъваш. Като освободиш мястото на пазара се появява друг, или ти самият започваш отначало.

 32. 32 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 570 Весело

  До коментар [#18] от "historama":
  доносникада не са ти спряли хранилката и на тебе?

 33. 33 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 29 Гневно

  Започнах да чета статията, защото все пак ме интересуваше гледната точка на собствениците на заведения, но само след първите няколко изречения на г-на се отказах.
  Чувствали се дискриминирани??? Егати наглеците. Държавата и света са в условия на пандемия от болест, за която все още няма ефективно лечение. ДОКАЗАНО е вече, че заразяването става най-вече при струпване на големи хора на закрито - спортни събития, театри, кина, НОЩНИ ЗАВЕДЕНИЯ. Медицинския персонал в болниците всеки ден алармира, че са на ръба на възможностите си. Да, нощните заведения ТРЯБВА да бъдат затворени докато епидемията отмине - и това не е дискриминация, това е елементарна предпазна мярка, за да се намали разпространението на заразата.
  Да, някои хора ще останат без работа ЗА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ - но това е цената, която се плаща в такива случаи.
  Всъщност, както бяха коментирали и други хора - какъв е тоя "бизнес", който не може да издържи 1-2 месеца затворен? Хотелите по морето и в планинските курорти работят само по няколко месеца в годината. Голяма част от тези "собственици на заведения" са много ербап по принцип, карат скъпи коли и го раздават големи баровци, ама като опря ножа до кокала какво се оказа - че са голи и боси??? Че не могат и за 2 седмици да затворят, за да не се заразяват хорат в заведенията им?
  А най-идиотското в цялата работа е страхливия подход на властта към тях и иначе много бойния Б.Б., който явно не смее и с пръст да пипне аверите на алибегов. На Запад директно ги затвориха, както си му беше реда. Тук се почнаха едни намеци, прдупреждения, "опипване на почвата" и какво ли още не, накрая уж "затваряне за 2 седмици", ама после май няма ги затварят съвсем.........? Егати пародията на управление на криза.

 34. 34 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Хахаха... без аргументи било затвярането... тоя е голям смешник. Ако някой е влизал преди 2 седмици в подобно заведение е наясно какво е положението вътре.

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  До коментар [#30] от "kpk15648788":

  Вярно ли. И какво толкова некултурно написа, че те строиха в две редици. Драматично ми се струва.

 36. 36 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Тоя кръчмар що не вземе да млъкне и да се скрие някъде.
  Мисленето не му се отдава много.

 37. 37 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Точно затова подкрепям заведенията.
  Защото никой не доказа защо трябва да се затварят в 23.30, и какво толкова става след този час.
  Най-лесната жертва са просто.

 38. 38 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Мартине, демагогия в защита на собствения ти бизнес. Ше почакате малко. И да, фитнесите също трябва да се затворят. След като не може да се спазват мерки, ще се затваря. Както и Европа прави. Язък ви за казармените служби като нямате елементарна дисциплина

 39. 39 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Сега трябва да ми стане мъчно ли? Да се хванем да организираме събиране на помощи за барманите и сервитьорите?

  Никой не мрази заведенията... всички обичаме да ходим на ресторанти и клубове... но да обръщат фокуса върху себе си и да се жалват и оплакват пред цяла България са абсолютни лигавщини в този момент.

 40. 40 Профил на HGRA
  HGRA
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Първо, този е всеизвестен в музикалния бизнес като измекяр, заведенията му също грозни неугледни дупки със завишени цени и фалшив алкохол - конкретно Терминал, където бирата се пие САМО от бутилка, иначе става лошо. Второ, на кого му дреме за клубовете и баровете, като вече всеки ден умират по 20-30 души - това ли е най-важния сектор? Само те ли ще фалират? Не съм чул учителите да се вайкат всеки ден по всяка медия, въпреки че една стая с 20 деца е далеч по-опасна от клуба, в който този тулуп стъпва веднъж на месеца. Да си траят, и ако фалират, фалират - няма да са единствени и уникални, нито в България, нито по света. Затова се казва криза - ще има жертви, ще има фалити, ще има и прецакани сектори. Свиквайте, друг изход няма.

  ''Има ли опасност напролет да няма клубове?'' е най-потресаващия цитат от статията - акцентът върху ОПАСНОСТ.

 41. 41 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 788 Неутрално

  "без аргументи"?!?!?
  Боже боже....

  ... с двеста...
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на mediaworld
  mediaworld
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Мартин, както често се случва, не е прав.
  Много обича да е жертва и да обвинява. Обаче истината е, че можем малко без заведения. Да, тъжно е за персонала и бизнеса, но ще се оправите.
  Аз продължавам да твърдя, че бизнес, който за 2-3 месеца умира, явно няма силен фундамент. У нас се сцепваха всички да хвърлят пари за интериор; заведенията са с по няколко собственици и “сенки”; липсват договори с артисти и персонал; собствениците надлъгват артистите и персоналът, а персоналът лъже клиентите. И на финала - Олеле, то пари не се изкарват, много сме зле. Ами не става така.
  Имахте облекчения, а има и още варианти, които не ползвате - дневни събития, по-ранен час, ексклузивни събития с малко, но платежоспособни хора. И това - за клубове от типа на Терминал. Да не говорим за куп други още по-лъскави, където се ходи на парад и се трошат безумни пари. Някъде сигурно още ги има таблите салфетки по 100 лв... И съвсем да не говорим за паралелната, нелегална търговия в клубовете.
  ДА, можем без това. Наистина. Това не е целият културен живот, дори в окъсана държава като нашата.

 44. 44 Профил на Georgi Vulkov
  Georgi Vulkov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Така и не ни обясни някой, как затварянето след определен час ще намали заразените? Тези мерки никъде не дадоха резултат. Всички колеги са притеснени за това, че ще останат без работа. Защото всеки си гледа от неговата камбанария. Я си представете, че и двамата в семейството работят в заведение. Кой ще ни храни децата? Искаме обезщетения - да! И ще продължим да настояваме, ако тези мерки не се отменят!

 45. 45 Профил на mediaworld
  mediaworld
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#44] от "Georgi Vulkov":

  И в театър да бяхте, и в шивашки цех да бяхте - пак щяхте да се притеснявате.
  Притеснението е за всички. Но здравето е преди всичко. А ето едно логично обяснение за ранното затваряне и връзката със заразените. Ранният час дисциплинира публиката и оттласква част от желаещите да пият до 6 сутринта. Да, убива кефа, но създава предпоставки за намаляване на риска. Иначе - поздрав - https://m.24chasa.bg/novini/article/9175865 Чудна ви е гилдията!
  И още един въпрос имам. Понеже казахте да си представим, че двама от семейството работят в нощно заведение - кой ще го храни е въпросът по време на локдаун. А иначе кой ще го гледа и възпитава?

  Сори, аргументите ви не са силни. И наистина дразните с претенции.

 46. 46 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Аре улево. Ракета бар, космос и вие примерно месечно укривате поне по 50 хил лева печалба (дали не беше седмично - преди година ми го каза мой познат бачкащ в едно от заведенията). Най сивия сектор, неквалифицирани персонал който си докарва седмично понякога от бакшиши и от удряне в количеството повече отколкото лекар или асистент в университета за месец. Няма нужда.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 47. 47 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#44] от "Georgi Vulkov":

  Обезщетенията Ви чакат в бюрото по труда. Е да, трябвало е преди това да сте били осигурявани. Също там ще Ви предложат и безплатни курсове за преквалификация, за да имате нормална работа.

 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Марти, колко данъци и здравни осигуровки си внесъл, а пенсионни? Самонаето лице, свободна професия......не те интересува държавата, ама първи ревна за пари! Ако имаш образование или умееш нещо, хвани се на работа. Работници търсят всякакви. АЕЦ Козлодуй търсят оператори, заплата 3000 лв, В НХК също, заплата 2500 лв.
  Аман от умнокресливи лентяи!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 49. 49 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Направо да ги затворят завинаги, не ви мразим, просто не ставате за нищо.

  От протекционизъм полза няма, доказано е милиарди пъти в историята ...

  Нещо повече, за чии се намали ДДС за хотелите на Доган, Велчев, Етем и т.н. и т.н.

  И на целия този фон най-тъпото е, че излиза някакъв сурат и вика, за вдигаме кувертите за нова година с 10-15%, вдигайте мишоци, взел съм вече продукти за руска салата - духайте го ...

 50. 50 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Колко е вярна поговорката "Сит на гладния не вярва"...

 51. 51 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Част от персонала вече бил на борсата, но там получавали минимална помощ. А Марти, защо получават минимална помощ?
  Не може да сте главно в сивата икономика - да скатавате яко данъци, да нямате договор с по-голямата част от служителите си, осигурявайки останалите на минималното. Схемите с фалшивия алкохол и цакането в количеството са ясни на всички. Вие го "слагате" на държавата, ама сега яко ревете.. Не става така!

  Алибегов излезе оня ден и каза, че нямало хора, които да се заразят в нощен клуб. Аз познавам шестима от празнуване на рожден ден в нощно заведение. По схемата на контактните лица карантинирахме половината офис.

  Цялата тази пандемия разказа играта на огромна част от бизнеса, притискайки го до стената. Нощните заведения не са жизненоважни за функционирането на страната и благосъстоянието на всички. В екстремен режим на работа сме, така че стискате зъби и си траете. Много по-важно е да се стабилизира здравната система, образованието, производство и др. сектори.
  Седнете и измислете как да не сте абсолютно валат и да оцелеете. Новата С класа ще я купуваш по-нататък.

 52. 52 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 258 Неутрално

  За да разберете какви са собствениците на заведения в България, трябва просто да посетите някоя Фейсбук група като "сдружение на заведенията в България". Там ще видите, че това не е група, в която се обменят идеи как бизнесът да стане по-добър, а седянка на неграмотни и полуграмотни индивиди, събрани само да се оплакват. Постовете в подобни групи от много преди ковид са само такива. Държавата това, държавата онова, ние сме жертви, на протест срещу туй, срещу онуй. Също мнения как "давали работа на толкова хора" и ако пък някой не е съгласен с глупостите им се нахвърлят като глутница гладни улични кучета върху него и дори заплашват. Никой не ви мрази "уважаеми" неспособни да изградите стабилен бизнес и немислещи за времена на криза собственици. Просто това е свободният пазар. Ако имаш достатъчно запаси да издържиш при форсмажорни обстоятелства - оцеляваш. Ако не - фалираш и друг ще те замести. Не ми се коментира и как в тея кретащи ден за ден "бизнеси" първото, което правят собствениците е да си купят коли, които не отговарят на финансовото им положение. Съжалявам дрогаре, но сте във високорискова индустрия, в която обаче печалбите са несравними по размер с други.

 53. 53 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Че 'що да не ги мразя? 10% от БВП -тоя наред ли е? Има статистика дори от 10% БВП на община студентска не са внесли в хазната ,вярва ли си? И има ли медицинско образование,прави ли разлика между вирус и бактерия-/защото масово се ползват анти бактериални препарати,но те не действат/.?

 54. 54 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Честно ще е да се намали и персонала на музеи и галерии.
  Голяма част от служителите там даже не ходят на работа, но получават заплати.

 55. 55 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Ние не ги мразим. Просто не искаме да им се дават едни пари взети от всеки от нас.

 56. 56 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Посочете ми една държава, където първата мярка да НЕ е ограничаване на ресторанти, барове, кафенета и нощни клубове. Дали навсякъде по света "мразят ресторантьорите" или са събрали две и две, че това са места, където рискът от заразяване е голям? Смешен плач.

 57. 57 Профил на kpk1564o788
  kpk1564o788
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "kpk15648788":Вярно ли. И какво толкова некултурно написа, че те строиха в две редици. Драматично ми се струва.
  —цитат от коментар 35 на blondofil


  Ми не знам. Мисля че е по-скоро за цялостно творчество. Дневник нямат парици и модераторите им са доста елементарни парчета.

 58. 58 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 587 Неутрално

  .. И да попитам само,защо само някои заведения и хотели получиха помощ, а останалите
  нищо? За братя Велчеви разбрахме ,а Мртинчо ти от кои си?

 59. 59 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Ако я караме така лавинообразно...след няколко месеца може да има и гладни бунтове, но не само в София, а може би и в Рим, Мадрид и Париж.

 60. 60 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Да затваря и да Инвестира в софтуерна компания, там хората работят дистанционно.
  Но меракът за скрити приходи и неплащането на данъци е много силен и затова ще продължи да е собственик на заведение. Ще продължи и да хленчи в търсене на съчувствие.

 61. 61 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Абе много смЕх.. В тези заведения крият яко доходи, хората които се канят в клубовете като 'артисти' как им се заплаща е спорно, много разправии е имало там ! Персонала къде се осигурява, къде не.. Сега на борсата персонала бил на минимална помощ - що ?! Мартинчо ти си в бизнеса от 20 години, какъв е този 20 годишен бизнес, който да не може да издържи тримесечен спад/срив/проблем ?! Един лев нямате настрани, така ли.. или просто не ти се рискува. Повечето които сте в този бизнес, освен в София лятото имате кръчми и на морето, там пък е съвсем леле-мале откъм цени/количество алкохол, ДЕКЛАРИРАНИ ДОХОДИ на заведението, заплати/осигуровки и т.н. И накрая държавата виновна, световен проблем, едва ли не ще осакатее цяло едно поколение, защото няма да може да чуе Сърмата Хари на живо.. недей.

 62. 62 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Работя в болница и в конкретната КОВИД ситуация не ходя по заведения.
  Не мисля че това прави живота ми непълноценен.

  Кръчмите и ебалниците, цялата увеселителна "индустрия" следва да приеме че ЖИВОТЪТ на хората е по-значим от развлечението им!!!
  Важи и за мачлетата и други места, където се "разпуска". По простата причина че когато леглата в интензивните отделения са препълнени хората мрЪт.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Най-големите паразити най-големи усти отвориха да се оплакват и изискват помощи от държавата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK