Мира Лазарова след COVID-19: Тревожи ме агресията, липсата на нормалност и човещина

Мира Лазарова

© Цветелина Белутова, Капитал

Мира ЛазароваПознавам Мира Лазарова отдавна, включително като колега от "Дневник" и "Капитал". Покрай случаен разговор в социална мрежа разбрах, че току-що е преболедувала COVID-19, и започнах да й задавам въпроси. Първо беше личното любопитство, защото мисля, че тези дни всеки прави наум или на глас план какви да са стъпките му, ако той или близък се окаже заразен с коронавирус, за какво да се подготви и може ли всъщност да е готов. След това включих и журналистически интерес и тя се съгласи да разкаже публично за преминаването през болестта. Разговора направихме онлайн с размяна на въпроси и отговори. Кратката визитка на Мира Лазарова е журналист, преминал от БНР, БНТ до издателска къща QM, а в момента - специални проекти.


Как се чувствате в момента?


- Чувствам се добре, все още имам лека умора, но постепенно се връщам към всичко, което обичам да правя. На 2 ноември стана точно седмица от отрицателния ми тест.
Как започна и как премина при вас заболяването?


- Аз знаех точно кога съм се заразила, което беше полезно за статистиката на заболяването. В момента, в който разбрах, че съм била в контакт, се изолирах у дома, уведомих всички, с които се бях виждала, те направиха тестове и, за радост, никой не беше заразен. Симптомите се повиха няколко дни по-късно - болка в главата, в мускулите, вдигнах температура около 37. Поддържах я няколко дни, не повече от 37.6, след това премина и после пак се появи.


Това, което според мен много добре описва заболяването, е, че всеки ден е различен. Малко като в атракционните влакчета - непрестанно нещо изниква - аз преминах през болки в гърлото, кашлица, стомашно неразположение, ужасна умора, каквато никога не съм имала - за да ме разберете - не можех да си извадя чаршафите от пералнята и да ги сложа в сушилнята например. Още едно предизвикателство е, че колкото и да си уморен, ти се налага да правиш всичко сам. Но въпреки всичко при мен протече леко.


Каква беше най-голямата трудност в тези дни?


- За мен лично беше една необяснима потиснатост и страх от това как ще се развие болестта нататък. Разбирате, че всеки, който се обажда най-добронамерено дава съвети, без да си дава сметка, че всичко е много лично. Много деликатен момент на влизане в пространството на болен човек.


Следяхте ли новини за корона кризата в България и по света? И как изглеждат те през погледа на човек, който преминава през болестта?


- Още от началото на пандемията избрах да се информирам много умерено и много избирателно. Чета само "Дневник", в петък - "Капитал", както и техният бюлетин по темата, за който съм абонирана и получавам в понеделник, сряда и петък. Слушам Хоризонт, имат изключително балансирано и интелигентно поведение, истинска обществена медия. Чета ВВС, защото децата ни живеят в чужбина и следя какво се случва. Не гледам българска телевизия, сутрешни блокове и политически предавания много отдавна.


Когато си болен и не знаеш накъде вървиш, да четеш колко души са се разболели и колко са починали е доста перверзно.


Избрали сте да се изолирате напълно - защо?


- Да. Случи се, че бях сама, когато се заразих, реших да изолирам мъжа ми, при нас това беше възможно. Давам си сметка, че за много хора не е постижимо. Той идваше и ми носеше всичко до вратата. Аз не обичам да стоя сама, винаги съм с хора, привързана съм към семейството си. Но в този момент усетих, че имам нужда от тишина и абсолютно спокойствие.


Когато излезе положителният ми тест, изпитах някакво облекчение, казах си, че съм наясно срещу какво се изправям и трябва да мобилизирам тялото и мислите си само в посока оздравяване. Разбира се мисълта, че щом е започнало, ще свърши, е доста утешителна.


Според мен в тези дни, когато всички усещаме, че кръгът около нас се затяга, е известно спокойствие, че вече си прeминал през болестта.


А бяхте ли наистина наясно срещу какво се изправяте? И какво очаквахте?


- От мои приятели лекари съм чувала често, че най-сложното е да поставиш точна диагноза. В този случай беше ясна. Когато започнах да мисля с разум, а не със страх и емоции, си казах, че живея разумно, движа се, храня се здравословно, стоя на слънце и въздух, нямам придружаващи заболявания. Още от март по схема пиех витамини и хранителни добавки, които са важни за имунната система: C, D, Zink, Selen, Quercetin.


Каквото зависеше от мен, беше свършено, тялото ми беше подготвено за сблъсък с вируса, оставаше да удържи. Вероятно това е и късмет, още много фактори имат значение, аз избрах да се събера в себе си, да спя много и да почивам.


Сякаш има стигма за заболяването и малко хора говорят публично, за да споделят опит и съвети?


- Забелязвам, но темата е много деликатна. Аз лично меря думите си не защото се притеснявам да кажа, че съм преминала през болестта, а защото в редките случаи, когато чета какво се случва в социалните мрежи например, се смайвам от агресията, от незачитането на различно мнение.


Мисля, че е много важно да се избере един спокоен тон, да няма крайности, да се чуват позициите на умни, компетентни лекари, на психолози и психоаналитици. Важно е кои са, какво казват и как го казват.


Екстремистки мнения и в двете посоки намирам за изключително непродуктивни, дори опасни. Има хора, които могат да те успокоят само с интонация, с емпатия, има други, които плющят като камшик.


Мира Лазарова след COVID-19: Тревожи ме агресията, липсата на нормалност и човещина

© Цветелина Белутова, Капитал


През вашия опит какво е важно хората да знаят за коровируса?


- Всеки минава през болестта по различен начин. Ние бяхме пет приятелки, боледувахме си заедно, чувахме се по няколко пъти на ден да си даваме кураж, имаше общи симптоми, но като цяло всяка една от нас го преживя по своя си начин.


Вирусът отключва травми, слаби места, страхове, всеки организъм е малка вселена.


Препоръката ви към близките на болен/заразил се?


- Да се изолира веднага. Да не се самолекува. Аз имах късмета да ме консултира един от най-добрите ни пулмолози - проф. Коста Костов, който освен компетентно лечение ми даваше много кураж. В никакъв случай да не се пият лекарства, които са били предписани на някой друг.


Да, има протокол за лечение на вируса, но при някой се налага сериозно лечение, антибиотици, при други това не е необходимо. Да не се слушат приятели, които макар и много добронамерено дават съвети, разказват на кой какво му помогнало. Беше ми трудно, признавам, но избрах да слушам и следвам предписанията само на един лекар. Колкото до близките - пак е лично, човек винаги е добре да знае кога да говори и кога да мълчи.


През последните дни отразяваме страшни случаи на недостиг на медици и спешна помощ, вие не сте имали "сблъсък" или нужда от здравната система, търсили ли сте, проверяваха ли ви?


- Това беше най-големият ми страх. На шега казвах, че имам само една цел - да не се озова в "Арена Армеец". Аз се обадих в РЗИ веднага след като излезе положителният ми тест.


Никой не ме потърси, нито ме провери, но аз 17 дни не излязох от дома си. Слава Богу, не ми се наложи да викам Спешна помощ или да имам нужда от болница. Благодарна съм за това, не всеки има този късмет.


Биографията и работата ви са на човек с много контакти и това, което наричаме активен социален живот - как приемате ограничителните мерки през пролетта и сега?


- Аз съм много дисциплиниран човек, в началото, докато не беше ясно какво може да зарази, какво не, правех някакви неща, които сега ми се виждат безсмислени - миех пода у дома всеки ден, дезинфекцирах продуктите от магазина, оставях дрехите навън. Вече не. Опитвам се да имам мярка.


Истината е, че имам близка приятелка от детството, която е лекарка в Ломбардия. Тя даваше дежурства в корона отделения и ми беше казала да правя всичко това. Лекарите на първа линия бяха много уплашени от това колко малко знаят за вируса и колко той е агресивен. През март се изолирахме в извънградската ни къща, останахме там, идваше пролетта. Сега сме в града. Нося маската си, където е задължително, и много внимавам къде ходя и с кого се срещам. Не ми е приятно, но се заразяваме така - изправени един срещу друг без защита. Намирам си приятни занимания, работя онлайн, тежи ми най-много, че толкова рядко виждам децата си. Но и това ще свърши - нищо не е вечно - нито лошото, нито хубавото.


Тревожа се за агресията, пак повтарям това, за липсата на нормалност, на човещина, на доброта.


Как коронавирусът промени начина ви на живот?


- Много сериозно. Сбогувах се с опитите си да контролирам непрестанно живота си.


Генерално - мисля, че и слепите видяха в каква държава живеем, колко е крехък света около нас и колко много трябва да сме съпричастни към оцеляването му. Няма да стане иначе. Няма да стане без любов и мисъл за другите. Учим го всеки ден, по най-трудния начин.

Правенето на тест след 14 дни карантина за заразените с коронавирус вече не е задължително. Вие направихте ли си тест и чувствахте ли се здрава след тези 14 дни?


- Направих си, включително и за антитела. Мисля, че така е редно. Чувствах се по-добре, но доста слаба, стълбите ме затрудниха. Но тези първи крачки няма да ги забравя цял живот.


Вашите новини и сигнали, свързани с коронавируса - може да изпращате на [email protected] или през формата на сайта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 964 Разстроено

  Липсата на нормалност и човещина я загубихме отдавна, за съжаление. Помогнаха и култивираните от правителството ценности: дискотеки, алкохол и фитнеси, вместо образование и здравеопазване.

 2. 2 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Щеше да е хубаво, след толкова много месеци, включително и сега при толкова много случаи да се изнася информация за това КАК се заразяват в момента хора? Би било полезно. Очевидно в случая се е заразила с други 4 приятелки, без защита и маски, фейс-2-фейс.

  Определено би било важно да се посочва какви са най-честите начини на заразяване, например - докато са били на дискотека или докато са били на пейка в градинката или пък в обща стая на работа.

  Поне да знаем кои са най-рисковите ситуации.

 3. 3 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Сега вземете интервю и с ромите дето друсат кючеци в ковид отделението - ония на клипа от Фейса, те са ми по-интересни от тази госпожа дето чете само Дневник и Капитал

 4. 4 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Липсата на нормалност и човещина я загубихме отдавна, за съжаление. Помогнаха и култивираните от правителството ценности: дискотеки, алкохол и фитнеси, вместо образование и здравеопазване.
  —цитат от коментар 1 на #ОСТАВКА


  Дай на Ганя пърцуца, Радка-пиратка и "новини" във Фейсбуко.... другото е "леберални изгъзици..."

 5. 5 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Цитат :
  - Още от началото на пандемията избрах да се информирам много умерено и много избирателно. Чета само "Дневник", в петък - "Капитал",

  С теб съм Партия Любима, до теб съм в тежката борба...
  Ще вървим неустрашимо, ний срещу врага...

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Липсата на нормалност и човещина я загубихме отдавна, за съжаление. Помогнаха и култивираните от правителството ценности: дискотеки, алкохол и фитнеси, вместо образование и здравеопазване.
  —цитат от коментар 1 на #ОСТАВКА


  Яй ся пак почна, като се знае какви милиарди са преведени по време на управлението на ГЕРБ към турски собственици на болници - то такава човещинка се проявили, защо ги критикуваш? Друг е въпроса колко ДДС и Акциз са прибрали от алкохола и колко от лекарствата?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  "Мисля, че е много важно да се избере един спокоен тон, да няма крайности, да се чуват позициите на умни, компетентни лекари, на психолози и психоаналитици. Важно е кои са, какво казват и как го казват."
  Абсолютно правилно! Затова в много страни, от по-развитите, преди да пуснат лекар в тв ефир самите телевизии предварително го проучват, сериозен специалист ли е, имал ли е научни публикации, известен ли е в международните медицински среди. А ние да не кажа какви канехме, че имаше дори и един, който проведе 4 часа личен разговор с министър-председателя на България?!
  Само една лека забележка, не "мъжа ми", а съпруга ми ("-Да. Случи се, че бях сама, когато се заразих, реших да изолирам мъжа ми"), много е дразнещо да се чуе, особено от интелигентни хора.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 545 Неутрално

  много хубаво интервю.
  по принцип е добре да се представя човекът, с какво се занимава, какъв е, от интервюиращия. специални проекти нищо не говори.
  аз пък винаги се изнадвам, че хората се изнедват от агресията и липсата на човечност в обществото, в което живеем. сблъскваме се с тази агресия, с тази липса на възпитание, на търпимост, на зачитане на личното пространство, непрекъснато, откакто сме се родили, и в последните години все повече. това е българското общество, никой не обсъжда този въпрос, а после се изненадваме, но само в момент на уязвимост. по същия начин се изненадвам и от изненадата от ситуацията в здравната система - та това е пред очите ни непрекъснато, обсъждаме ли го сериозно - не. защо сега има изненадани?

 9. 9 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 277 Неутрално

  " ...Аз имах късмета да ме консултира един от най-добрите ни пулмолози, който освен компетентно лечение ми даваше много кураж..."

  Предполага се че тоя пулмолог е личен приятел щом е намерил време да вдъхва кураж.

  За съжаление повечето хора нямат такива полезни приятели. Много от тях разчитат на себе си, четат, търсят начин да си помогнат защото виждат какво се случва в болниците. Така че съветите в края на интервюто са нещо хубаво за едни други времена, но ситуацията е различна. Трябва да можем да си помогнем сами при нужда. И мисля че трябва да има образователни материали - как да го направим .

  Лично за себе си вече съм изяснил какви лекарства са ми нужни и какво трябва да е поведението ми в началото на заразата. Лекарствата са в аптечката ми.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Типичен пример за леко протичане, дано са повече такива.
  И прави впечатление колко повече внимание се обръща на психологическото преживяване от колкото на самата болест.
  От тази гледна точка е очевадно, че крайностите натоварват нормалните хора.
  От една страна плоскоземците с чиповете да им преинсталират Уиндоус и любителите на политическо садо-мазо дето им запушват устите с медицински маски... от друга паникьорски изпълнения като за черната чума.
  И двете групи ги ръчкат очевадно платени тролове - тотално правещи всяка дискусия безсмислена.
  Не се учудвам, че (на други места) срещам все по-силни мераци да се върне цензурата и по темата да има затъмнение в стил Чернобил.

  И четейки коментари пак се сещам за приказката, всеки народ си заслужава участта...

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  " Генерално - мисля, че и слепите видяха в каква държава живеем, колко е крехък света около нас и колко много трябва да сме съпричастни към оцеляването му. Няма да стане иначе. Няма да стане без любов и мисъл за другите. Учим го всеки ден, по най-трудния начин."

  Ако има държава и държавност изобщо, това се дължи именно на хора, с чувство за дълг и отговорност към себе си и другите, които проявяват именно непрекъснато отношение на любов и уважение към околните, нещо, което наистина е в сериозен дефицит в момента ! Прави това, което искаш другите да правят спрямо теб - Христова заповед, която дава отговор на всичко за социума и живота ни в него !

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2648 Весело

  "Няма да стане без любов и мисъл за другите."
  Опитва се да ни отклони от хвърлянето на яйца и домати. Да ни отклони от противопоставянето на карантината и всяко действие на правителството. Малко се разкоординирахме без главатаря Корнела, пък и хвърчилото не пуска нови снимки и записи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 207 Неутрално

  Искам да споделя, че казаното тук е много вярно и точно. Цялото семейство минахме през вируса. Преди 2 дни карантината свърши. Децата без симптоми никакви преминаха. Аз също почти , макар че вече съм над 40г. , съпругът ми с температура, умора но й той след 10 ден. Беше добре. Мисълта ми е да знаете, че този вирус може да се преодолее и с доста леки симптоми. Не се притеснявайте излишно. Дори да се заразите страхът и паниката няма да помогнат. Напротив ще влошат нещата. Ако се чувствате сравнително добре просто си намерете работа в къщи за да се разсейвате и не мислите за вируса. Новините за умрели и липсата на мед. Помощ не са добре за психиката. Най малкото че всеки случай е специфичен а информация няма. Кой от какво точно е бил болен и защо се е стигнало до фатален край. Много хора от паника и страх започват да звънят на бърза помощ, преувеличават симптомите си само и само да им се обърне внимание. Не го правете. Някой в този момент наистина има нужда от помощ. Мислете положително успокоявайте всички около вас. Не преувеличаваъте в преразказа за ковид заразяването понеже сте го прминали. Нека сме розумни. Ной добре е да правим всичко възможно да предпазим себе си и близките си. Но ако сте заразени не значи обречени. Вярвайте ще го преборите.

 15. 15 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Като допълнение към последното изречение от ком. 7: казвайки: "мъжа ми" все едно казвате ... "кърпичката ми", например. Звучи някак просташко. Съпругът ви едва ли е недвижима собственост, притежавана от самата вас? И за изолирането - ако имате къде. Какво правят тези семейства, които имат само по едно жилище от 2-3 стаи? А виждате,че вирусът не пита кой с какво имане разполага и да избира. Винаги е лесно на думи, но на дела...

 16. 16 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 529 Гневно

  Жената разумно, културно и спокойно разказва какво е преживяла, какво смята за нормално, правилно, хуманно...
  А тук веднага форумът прелива от просташки коментари, заяждане, липса на разбиране и елементарно съчувствие. Не се ли замисляте, че утре един от вас може да се разболее и изпадне в беда?
  Отвратително е!

 17. 17 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Много добро интервю, радвам се че се чува и тази гледна точка - спокойно, умерено, с чувствителност към емоционалната тежест и цена на това да не знаеш какво ще се случи и да се бориш с това.

  Хубаво е че се говори и за нуждата от подкрепа от близките - важна част от това да устоиш на страха от неизвестното и самотата на това да боледуваш в изолация.

  Ценен е съвета и за медийна "хигиена", и избягване на истеричните социални мрежи и новинарски блокове. Наистина това време човек трябва да прекара със себе си, да чуе тялото си и да му даде покой, за да го подкрепи.

  Според мен е хубаво че и домакинската работа (чистенето) е била част от този процес - тя е преди всичко израз грижата за себе си и средата, която е неделима част от емоционалното здраве.

 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално


  Мира Лазарова след COVID19: "Тревожи ме агресията, липсата на нормалност и човещина"
  Всичко е точно. С една единствена забележка - сега ли разбрахте, че в страната липсва нормалност и човещина, че България ври от агресия, от простащина, от малоумщина, от невероятна наглост? Всичко изплува - оказахме се мръсна пяна. Изключенията - потъват! Или напускат!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Някой нямаха този късмет.

 20. 20 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Искам да споделя, че казаното тук е много вярно и точно. Цялото семейство минахме през вируса. Преди 2 дни карантината свърши. Децата без симптоми никакви преминаха. Аз също почти , макар че вече съм над 40г. , съпругът ми с температура, умора но й той след 10 ден. Беше добре. Мисълта ми е да знаете, че този вирус може да се преодолее и с доста леки симптоми. Не се притеснявайте излишно. Дори да се заразите страхът и паниката няма да помогнат. Напротив ще влошат нещата. Ако се чувствате сравнително добре просто си намерете работа в къщи за да се разсейвате и не мислите за вируса. Новините за умрели и липсата на мед. Помощ не са добре за психиката. Най малкото че всеки случай е специфичен а информация няма. Кой от какво точно е бил болен и защо се е стигнало до фатален край. Много хора от паника и страх започват да звънят на бърза помощ, преувеличават симптомите си само и само да им се обърне внимание. Не го правете. Някой в този момент наистина има нужда от помощ. Мислете положително успокоявайте всички около вас. Не преувеличаваъте в преразказа за ковид заразяването понеже сте го прминали. Нека сме розумни. Ной добре е да правим всичко възможно да предпазим себе си и близките си. Но ако сте заразени не значи обречени. Вярвайте ще го преборите.
  —цитат от коментар 14 на ve4e


  ++++++++++++++ Бъдете здрави цялото семейство! Много се радвам да видя,че има все още трезвомислещи хора!

 21. 21 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Поздравления за чудесното интервю на Мира Лазарова!
  Това е от което имаме нужда. Разумен подход и нормален разговор за коронавируса. Без истерия и паника, без преекспониране, без отричане. Това трябва да прави и държавата, да говори спокойно и разумно за тази болест. Ужасно много липсва умерения подход. Здравната система никаква я няма, така че поне да не се нагнетява излишно напрежение, което само влошава нещата.
  Бъдете здрави!

 22. 22 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 207 Неутрално

  До коментар [#20] от "G.Okatova":

  Благодаря.

 23. 23 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Само такива актьори и циркаджии, като тая Мира, хващат фалшивия вирус! Интересна работа!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 24. 24 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 672 Неутрално

  каката, за разлика отнормланият българин, е богопомазана, като баце, нинова, президента и прочее. Да те консултира д-р Костов...е, не е за всеки това. Останалите по правия път и, който оцелее, оцелее. Съжалявам, че звучи грубо, но отново се дели всички на "имам човек", и само койо "има човек" може да разчита на 100% подкрепа и 99% оздравяване. За останалите "фургон" ама без професор, щото то няма толкова.

 25. 25 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Абе вие още ли си мислите, че някак си ще ви подмине короната ако се изолирате и тн?

  всичко е суета, Боку ни обра
 26. 26 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Ами Мирче и мен ме тревожат офци като теб ама не се оплаквам по вестниците.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Този разговор щеше да е наистина полезен, ако ни бяхте казали КАК и КЪДЕ ТОЧНО СЕ Е ЗАРАЗИЛА жената; какъв точно е бил контактът (има намек, че са били няколко приятелки) къде и колко е продължил.. От тази информация има смисъл и полза. Иначе личните чувства и преживявания в преболедуването не са ни интересни, защото всеки реагира по различен начин.

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#14] от "ve4e":

  По-полезно от психологичните съвети е да споделиш как и къде се заразихте цялото семейство. Така другите ще знаят за какво да внимават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK