Д-р Стоян Монев: Един пациент с Ковид-19 изисква ресурси за трима

Д-р Стоян Монев

© Дойче веле

Д-р Стоян МоневД-р Стоян Монев е лекар в общинската болница в Гютерсло, в германската провинция Северен Рейн - Вестфалия. От август 2020 работи в интензивното отделение. Специализира вътрешни, инфекциозни болести и спешна медицина. Той е на 35 години от гр. Кермен, община Сливен. С него разговаря Мария Илчева от "Дойче веле".


И в Германия броят на хоспитализираните пациенти с Ковид-19 нараства. Специалисти успокояват, че леглата в германските болници са достатъчно. Други обаче говорят за предстоящ колапс на клиниките. Каква е ситуацията във вашата болница? Какво виждате Вие?


- В болницата, в която работя, за последните девет дни броят на пациентите в интензивното отделение се удвои. Нарастване ще има и през следващите две-три седмици. Това е неизбежно. Вярвам, че ако в страната не беше наложен локдаун, интензивното обслужване на всички пациенти, не само на болните от Ковид-19, можеше да се срине след 3 до 4 седмици, а плановите операции щяха да бъдат напълно спрени, за да може операционните сестри да обслужват пациентите с Ковид-19.
Засега обаче ситуацията в нашата болница е стабилна, ние имаме най-ниската смъртност от коронавирус в цяла Германия. Все пак вече 30% от капацитета ни е зает с болни от Ковид-19, а 20% е блокиран, понеже няма достатъчно медицински сестри, които да го обслужват.


На денонощие при нас пристигат около 10 души със съмнение за Ковид-19. А един такъв пациент изисква огромен ресурс - колко трима други пациенти. И въпреки че при нас ситуацията засега е под контрол, и ние сме принудени да отменяме планови операции. В самата болница лекуваме всички, опитваме се да не отлагаме химиотерапии, но това е възможно само до определен брой приемани пациенти. След като преминем критичната граница, ще има и отложени химиотерапии.


Твърди се, че Германия се справя по-добре с кризата от съседите си, а и от други страни по света - в германски болници бяха преместени пациенти от съседни страни като Холандия и Франция. Защо Германия успя да се справи - поне засега, а други - не?


- Факт е, че Германия, поне досега, се справя по-добре с пандемията. Германия има 35,3 интензивни легла на 100 000 жители, Италия - 8, Великобритания - 10, Белгия - 17. Имаме значително по-голям ресурс от другите и можем да поемем много повече болни.


Освен това тук сме по-дистанцирани от другите и по-дисциплинирани като общество. Това си има понякога и предимства, особено по време на пандемия. Повечето германци спазваха мерките, но имаше и едни двайсетина процента, които продължиха да празнуват в големи групи - именно те са причината за втората вълна.


До скоро повечето заразени бяха млади хора, сега те вече предадоха вируса на родителите си, родителите им са вече пациенти и именно те ще претоварят здравната система. Защото някои от тези пациенти ще останат по 4 до 6 седмици в интензивно отделение.


Какво очаквате оттук нататък? Как ще се развие ситуацията в Германия?


- Очаквам повишаване на броя на заразените в следващите 2 до 3 седмици, след което вероятно ще настъпи спад - заради наложените ограничения. Ефектът от тях не може да се усети веднага. Без строгите мерки обаче след месец сигурно бихме имали по 100 000 нови инфекции на ден. А при такива числа здравната система би колабирала за месец.


Въпреки все по-тревожните съобщения за растящия брой пациенти, мнозина хора отричат съществуването на вируса. Има ги и в България, има ги и в Германия. Какво бихте казали на тези хора?


- Бих им казал, че трябва да се научат да проверяват информацията, която намират в интернет, за да не стават лесна жертва на онези, които печелят от разпространяване на фалшиви новини или т.нар. алтернативни позиции. Бих казал и това: няма "алтернативна медицина", както и няма "алтернативни факти". Всичко, което действа, е част от официалната медицина - в болницата лекуваме и с растителни екстракти, ензими от прилепи, пчелен мед от австралийски пчели - всичко, което има доказан ефект, го ползваме и в класическата медицина. Така е и с науката. Явленията, които се самоопределят като "алтернативни", всъщност са фалшиви.


Имате ли пациенти, които не са вярвали в съществуването на вируса? Какво разказват те, след като вече са били приети на лечение при вас?


- Много рядко имаме такива. Но има нещо друго интересно: прави ми впечатление, че сред болните от Ковид-19 в нашата болница има надпропорционален дял лица с руски акцент и с чуждестранно име. Много от тях споделят какво са чули за чудодейни лечения и ваксини, които ги имало само в Русия. Знам, че подобни "новини" се разпространяват от руската държавна телевизия Russia Today. Слушаме подобни неща всеки ден. Например лъжата, че руската ваксина била по-напред от западните ваксини. Та тя е пусната в полеви експеримент, преди да е преминала фаза 3 на клинично изпитание, а други ваксини вече се намираха в тази фаза преди руската. Спомням си за един пациент с германско име и силен руски акцент, който не можеше и не искаше да повярва, че има двустранна типична Ковид-19 пневмония. Той ще остане в болницата между 14 и 21 дни и не е сигурно, че ще оцелее.


Все по-често се говори за пост-ковид синдром, за който характерна е силната умора. Какви са Вашите наблюдения? Какво знаете Вие за този синдром?


- Практически няма пациент, който да е бил лекуван в болница и който след това да се възстанови напълно. Говоря за хоспитализираните, не за онези, които просто са били положително тествани. Имаме много такива случаи на пациенти без придружаващи заболявания, които всяка година са участвали в маратони. След прекаран Ковид-19 в болница месеци наред те имат полиневропатия или съобщават, че вече не могат да изтичат дори и половината от предишната си отсечка. Възрастните хора пък се обездвижват и много от тях умират кратко след изписването си или в рехабилитационна клиника. Преди това повечето пациенти са водили активен живот, шофирали са, грижили са се за някоя доброволна инициатива, след заболяването не могат да се върнат към предишния си живот. Все още липсват достатъчно данни за последиците от Ковид-19.


Имаше ли във вашата клиника заразени медици?


- Да, тук се лекуваха около десетина заразени лекари и сестри. Повечето от тях се бяха заразили или на почивка, или от свой близък. Две медсестри и един лекар бяха на командно дишане, развиха тежки усложнения, но оцеляха.


Тревожи ли Ви ситуацията в България?


- Ситуацията в България би трябвало да тревожи всеки здравомислещ човек. Виждам кадри от градски транспорт, пълни заведения и дискотеки. Моите родители също ми съобщават, че около тях никой не носи маска и те са едва ли не някакви екзотични изключения в спазването на препоръките.


Можете ли да направите кратко сравнение между Германия и България по отношение на битката срещу пандемията?


- В първата пандемична вълна България бе пример за подражание, сега обаче се намира в експоненциален ръст, който вече не може да бъде контролиран. Разликата е, че повечето германци подкрепят мерките или смятат, че са нужни, докато много от българите вярват в заговор или в стаден имунитет. Разочарованието от институциите кара българите да са недоверчиви по принцип към всичко, което идва от страна на властта. Когато става дума за пандемия обаче, трябва да се знае едно: и неефективните мерки са по-добри от никакви мерки.


Какво бихте казали за съветите от рода на: стабилизирайте имунната си система, за да не се заразите, приемайте витамин Д и други подобни?


- Истината е, че при Ковид-19 не се умира от слаба имунна система, а от реакцията ѝ. Когато говорим за бактериални или за гъбични инфекции, общият отговор на имунната система има значение. Но когато говорим за вирус, имаме нужда от специфични антитела, които се изграждат или след боледуване, или след ваксинация. Няма как да се достигне до такъв специфичен отговор на имунната система с витамини и билки, няма смисъл да се препоръчват.


От 15 години знаем, че приемът на мултивитамини може да намали продължителността на живота, както и че може да увеличи рисковете от ракови заболявания. Тук става дума за милиардна фармацевтична индустрия, която повтаря мантри за недоимък от времето преди Втората световна война, за да възпитава консуматори на продуктите си.


Какво бихте посъветвали нашите читателите - как да се държат в тази ситуация?


- Да се придържат към онова, което публикува световната научна общественост и да не вярват сляпо на съмнителни информации. Нека знаят - маската пази другия от нас. Нека носят маска на закрито извън дома си, както и на онези улици, в които има повишено движение на пешеходци. Да спазват дистанция и да имат разумно поведение, касаещо социалния им живот. Никой не е умрял от страх или от това, че барът затваря в 23.30 часа.


Какво се прави във вашата болница за Вашата лична сигурност като медик?


- Имаме маски за прах, които били допуснати и за Ковид-19, разбирам по китайския печат на тях. Имаме защитни облекла за цялото тяло, които виждам, че се ползват за пейнтбол, но и те били допуснати. Ръкавици и дезинфектанти имаме достатъчно, ако препаратът за дезинфекция на ръце пак изчезне от пазара, аптеката ни започва да го произвежда сама - има публикувана рецепта на страницата на СЗО. Пивоварни даряваха етанол за тази цел. Ако препаратът е правен на място, се усеща и различен мирис - по това разбираме дали в момента има недостиг.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно в световен мащаб лекарите са супер некомпетентни - почти година от една сравнително лека пандемия - няма ваксина, няма лекарства, няма лечение...
  Само рев! Ами ако следващата пандемия е с по-висока смъртност?

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Може ли толкова некомпетентен журналист?! Мнозина отричали съществуването на вируса... Никога не съм чул подобно нещо. Мнозина са на мнение, че обикновен вирусен грип се преекспонира за да обслужи милиардери, фармацевти, политици и медии.

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Рускоезични пациенти дори и в болницата говорели за чудодейно руско лекарство. Патологично.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Германия е в Европа и сигурно има ресурс, като за трима. Обаче България е третият свят на Европа и тук всичко за нищо не става!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Имам чувството, че тези доктори болни не са виждали. На вълненията им би се шашнала и Дядо Вазовата Рада. Този доктор не е ли чувал, че сезонният грип 2018-2019г. изпрати в небитието 25 000 от неговите съграждани?

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Рускоезични пациенти дори и в болницата говорели за чудодейно руско лекарство. Патологично.
  —цитат от коментар 3 на Пипера е много лют


  Ама не бързат за болниците в Путинландия.

 8. 8 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petko Popadiyski":

  Не говори за витамин Д, а за коктейли "мултивитамини".

  В този случай напълно приемам неговия отговор, защото каквото и да каже в защита на витамин Д, има хора, които ще прочетат и чуят: "абе пий витамин Д и не ти трябват никакви маски".

 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Звучи изключително разумно и умерено, но все пак той работи в Германия, където има ред. Скоро тукашните доктори ще станат един от два варианта - с разбити нервни системи заради всички, които са можели да спасят, но не е имало време/легла/кислород/медикаменти/елементарни мерки и тотално обръгнали, които просто броят труповете и са изключили всякакви чувства, за да оцелеят при това, с което трябва да се сблъскват всеки ден.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Mного информативно интервю. Една любопитна подробност. Той казва: "Нека знаят - маската пази другия от нас." Това може да импонира на германците, но не съм сигурен за нашенци ;-) един вид: "ако не носиш маска, не си увеличаваш собствения риск". Опаа

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Имам чувството, че тези доктори болни не са виждали. .... Този доктор не е ли чувал, че сезонният грип 2018-2019г. изпрати в небитието 25 000 от неговите съграждани?
  —цитат от коментар 6 на historama


  2019г., 25 000 починали от грип в Германия. И нищо не последва.
  https://www.dw.com/bg/в-германия-умряха-25-000-души-от-грип-и-нищо-не-последва-а-днес/a-53506115


 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Много е прав, но кой да слуша? Въпрос на дисциплина и отговорност към себе си и към другите.
  Това с отлагането на химиотерапиите е много обезпокоително тъй като може да обрече на смърт пациенти, болни от рак. Болниците трабва да продължат да лекуват другите пациенти като за тежко болните трябва да се осигури навременно лечение.

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Абе малко си е повервАЛ и тоя, де се вика коги стана немец, кого ти поцърне г3а. Моите родители наказват, че едва ли не те са екзотика че спазват мерките...ТАКАААА ЛИ?
  Локдаун та локдаун. Добре бе, що тогава не затваряте училищата? Децата разнасят вируса сериозно а и възрастните се събират в училище води довеждай..... загрижени били. Загрижени таратанци, целта е вируса да се разпространява и да се премине точно на принципа на стаден имунитет и то БЪРЗО защото изглежда имунитета е нетраен.

 14. 14 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 34 Неутрално

  брей, брей... "След прекаран Ковид-19 в болница месеци наред те имат полиневропатия или съобщават, че вече не могат да изтичат дори и половината от предишната си отсечка"

  кога пък минаха толкова месеци, да се правят такива заключения?

 15. 15 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 34 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мишо Петров":

  това е точно така. Повечето лекари са изпълнители на "протоколи" за лечение, спуснати от горе. Няма научно и критично мислене, няма реална медицина. Просто си един оператор на медикаменти и дейности в системата с диплома за лекар. Учените - медици, които правят пробиви в медицината и мислят с главите са твърде малко.

 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#15] от "usernotfound":

  Точно, а медицината я обърнаха на статистика - щом имаш това, с такава вероятност имаш и това. Ама дали наистина има някаква връзка...кой ти гледа? Е КОВИД симптоматиката ако щеш....толкова % имали такива симптоми толкова онакива. А дали изобщо тези симптоми имат нещо общо с ковид и как ги получават хората...... не е важно

 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мишо Петров":

  Това Чирков го казваше преди месец два, че недоумява как при съвременните лаборатории и медицина, след толкова месеци продължава да не се знае почти нищо за тоя вирус, дори колко време живее извън тялото и такива неща

 18. 18 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Накрая едно издържано интерво.След него многознайковците пак се включват умно.

 19. 19 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":

  Поредната глупост, която се повтаря от кречетала - за грип има ваксини, безплатни за хората над определена възраст, затварят се училища за грипни ваканции, ако има много, има кампании за спазване на хигиена, много компании имаха и досега програми за работа от вкъщи специално за грипния сезон, за някои от опасните грипове са разработвани лекарства като Тамифлу, хората и обществото знаят за тази болест, която е изследвана многократно от години и са предприети много мерки. И за която се знае, че мине ли ти, си е отишла завинаги, а не оставя 1-2% с трайна инвалидност за остатъка на живота им.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 20. 20 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Обяснете го на ГЕРБерите, ма те са заети да не ходят на работа и да правят лайфове във Фейсбук

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Няма кой да следи, дали се спазват мерките. Полицаите стачкуват за по-големи заплати.

 23. 23 Профил на Arthas
  Arthas
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#14] от "usernotfound":

  От март месец (когато бяха първите случаи) , досега са изминали 8 месеца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK