Адвокат Силвия Петкова: Ограниченият достъп на пенсионерите до аптеките е незаконен

адвокат Силвия Петкова

© личен архив

адвокат Силвия ПетковаЗабраната хората над 65 години да бъдат допускани в магазините и аптеките по друго време, освен в определения за тях часови пояс сутринта, предизвика недоумение и възмущение сред гражданите. По този повод разговаряме с адвокат Силвия Петкова, която следи противоречията в актовете на управляващите от самото начало на пандемията.


Здравният министър закрепости пенсионерите. В точка 15 от заповедта му, в сила от 12 ноември, пише: "Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 часа. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст." Виждате ли проблем в тази разпоредба и не беше ли обявена тя като "зелен коридор", който представлява нещо съвсем друго?


- Както практиката досега показа, не може да се дава вяра на това, което здравните власти обявяват, тъй като вече сме ставали свидетели на разминавания между обявеното пред медиите и разпореденото в заповедите, които въвеждат противоепидемични мерки. Тук напомням случая от първата вълна на COVID-19, в който министърът забрани със заповед разходките в парка, но в пресконференция уточни, че тя не се прилага за собствениците на домашни любимци. Въпреки това, обаче, стотици граждани бяха глобени.
Мисля, че се намираме в същата ситуация. Гражданите над 65 години очакваха, че ще получат т. нар. зелен коридор, както при първата вълна на COVID-19, т.е. ще се ползват с предимство при пазаруване в магазини и аптеки в часовете между 08.00 и 10.00 ч., без да им се отнема възможността, по своя преценка, да пазаруват в друг часови диапазон, но без да се ползват с предимство. Това очакване беше нормално, предвид факта че действително мярката беше предвидена именно като "зелен коридор", т.е. разпоредбите на заповедта на министъра на здравеопазването трябваше да бъдат благоприятстващи за хората над 65-годишна възраст, а не обратното - ограничаващи.


Разбира се, че има проблем в тази разпоредба. Първо, трябва да се обърне внимание на факта, че за да бъде законосъобразна една мярка, не е достатъчно тя да е предвидена в закон и да е създадена при спазване на процесуалните правила. За да бъде законосъобразна, тя трябва да кореспондира с целта на закона, да бъде необходима и при предприемането ѝ да съществува разумно отношение на пропорционалност между тежестта на мярката и целите, които се стреми да постигне. Казано по-просто, за да бъде законосъобразна, трябва да не съществува друг начин за защита на обществените отношения, освен чрез предприемането на ограничаващата основни човешки права мярка.


Подведено под случая, който коментираме, можем да стигнем до извода, че ограничението, въведено с т. 15 от Заповед № РД-01-651/11.11.2020 г. на министъра на здравеопазването е незаконосъобразно. Това е така по няколко причини:


Първо, мярката противоречи на целта на закона, а именно опазване на живота и здравето на лицата над 65-годишна възраст, тъй като е установено, че те се намират в особена опасност от заразяване. Напротив. Мярката е от естество да доведе до допълнително застрашаване на живота и здравето на тази категория граждани, ако се окаже, че в часовите диапазони извън 08.00 и 10.00 ч. имат нужда от определени лекарства, особено предвид факта, че както се оказва, често се случва преди 10.00 ч. предписани лекарства изобщо не могат да се купят, тъй като още не са доставени.


От друга страна, предвиждането на подобен часови диапазон води много повече до струпване на хора, отколкото липсата на такъв. Към момента е установено, че именно струпването на много хора, включително и на открити обществени места, повишава риска от заразяване с COVID-19, особено при масовата практика за неправилно носене на предпазни маски и неспазване на правилата за тяхната подмяна.


Второ, тази мярка не е нито необходима, нито пропорционална. Това е така поради факта, че целта на закона, а именно опазване на общественото здраве и в частност това на хората над 65-годишна възраст, може да се постигне чрез стриктен, ефективен и законосъобразно извършван контрол за носене на маски и налагане на наказания както за тяхната липса, така и за неправилно носене; редовна, цялостна и старателна дезинфекция на помещенията; контрол за дезинфекция на ръцете преди влизане на територията на магазина/аптеката, както и ефективен контрол за спазване на дистанция и недопускане на струпване на хора.
Трето, формулирана по този начин, мярката води до нарушение на три основни човешки права, предвидени в Конституцията на Република България и редица международни актове: правото на живот; забраната за изтезанията и правото на здраве.


Според конституцията, Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността, а според Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКЗПЧ), правото на живот се защитава от закона.


Отново според ЕКЗПЧ, никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание.


Множество международни актове уреждат правото на здраве, което следва да се разбира правото на всеки, без дискриминация, да се радва на различните услуги, база и стоки, както и подходящи условия на живот, които са необходими, за да остане здрав, колкото е възможно повече.


Признакът "възраст" от своя страна е защитен признак съгласно Закона за защита от дискриминация.


И така, както сами виждате, забраната за пазаруване, валидна за хора над 65-годишна възраст, в часовите диапазони извън 08.00 и 10.00 ч., е базирана на дискриминационен признак "възраст", като може да доведе до нарушение на правото на живот, забраната за изтезанията и правото на здраве.


Ако тази заповед противоречи на закона и нарушава права, могат ли магазините и аптеките да откажат да я спазват - с аргумента, че е противоправна?


- Докато заповедта не бъде обявена за незаконосъобразна с влязло в сила съдебно решение на компетентен съд, никой не може да откаже да я спазва под предтекст, че противоречи на закона. Поне не и без да има последствия, свързани с ангажиране на административнонаказателна отговорност на наказаното лице. В случаите, в които нарушението е извършено от юридическо лице, каквито при всички случаи са магазините и аптеките, наказанието е имуществена санкция в размер на 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв.


Разбира се, всяка една санкция може да бъде оспорена като незаконосъобразно наложена пред компетентен съд. Съдебната практика до момента, свързана с наложени наказания за неспазване на противоепидемични мерки, показва, че грубо около 90% от съставените наказателни постановления се отменят от съдилищата само на база допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, т.е. рядко се стига до разглеждане на спора по наложеното наказание по същество, тъй като служителите, налагащи наказанията, масово не спазват правилата на закона за издаване на актове за установяване на административни нарушения и наказателни постановления.


Какви могат да са последствията, ако пенсионер има нужда от лекарства в друг час освен посочения "прозорец", но не бъде допуснат в аптека?


- Последиците могат да бъдат много сериозни, особено в случаите, в които се касае за необходимост от лекарства, свързани със застрашаващи живота състояния, например при високо кръвно или инсулиново зависим диабет.


Тук съм длъжна да напомня, че не всеки гражданин над 65-годишна възраст има роднини или близки, които имат възможност извън предвидения в заповедта на министъра на здравеопазването диапазон да купят нужните лекарства вместо него, нито пък самите роднини или близки са длъжни да могат да реагират. Това поставя хората в тази възрастова група пред особени затруднения, които са плод на недомислена уредба.


Какво могат да направят пенсионерите, за да защитят правата си?


- Редът за защита е оспорване на заповедта на министъра на здравеопазването пред компетентния съд като незаконосъобразна, поради противоречие с целта на закона, липса на необходимост и пропорционалност на предприетите мерки, както и поради противоречие с конституцията и международните актове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Добре дошли в Мутроландия ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Ще има дадат, предполагам и още един или два часа следобед.
  В аптеките хората чакат предимно отвън, така че това да се редят и заедно с другите, ако пожелаят, е разумно.

 3. 3 Профил на Мартин Константинов
  Мартин Константинов
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Адвокатски щуротии.Чудят се какви глупотевини да напишат в опозициоза.Това е ПАНДЕМИЯ, т.е.налага се нещо като извънредно положение.Целта е да се запазят рисковите групи.Отделно от това, най-удобното време за и без друго по-рано ставащите пенсионери.Каквото и да се реши от правителството, винаги ще има недоволни.Повечето мрънкала.Българи!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мартин Константинов":

  Точно, като онзи Екимджиев.
  Първо съветваше хората да съдят държавата за строгите мерки, сега обратното, да я съдят, ако не получат лечение.
  Независими, че неспазването на първото доведе до второто...

 6. 6 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1768 Весело

  Тая заповед Дани Ръбъла я е писал.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 7. 7 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 653 Неутрално

  След като години наред на никого не му пука, че министър-председателят не разбира защо има парламент, не разбира защо има закони, защо има разделение на власти, а публично се изказва колко хубаво било да си управлява с укази и си прави каквото си иска (харчи си по свое усмотрение милиарди извън официалния бюджет, става сутрин и решава хей така да даде 55 милиона на пловдивски футболиери, става другата сутрин и решава да си прави нов АЕЦ; вместо да изпълнява приетия със закон план за действия при извънредни ситуации той решава да не го изпълнява, а си назначава НОЩ, който не е никакъв щаб, само се нарича "щаб"), то какво тогава се учудвате! Нещата още повече ще ескалират към класическа диктатура.

 8. 8 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Естествено, че ще има ограничения. Малко са даже. Всички други са ограничени повече.
  Всички ученици на училище, спортистите на тренировки и т.н.
  Всички над 55 например + хронично болни вкъщи за два месеца докато мине бурята.
  Докога ще си играем на затварянки, при които затваряме все здравите, а болните да шарят където си искат.

 9. 9 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 1038 Любопитно

  Естествено, че ще има ограничения. Малко са даже. Всички други са ограничени повече.Всички ученици на училище, спортистите на тренировки и т.н. Всички над 55 например + хронично болни вкъщи за два месеца докато мине бурята.Докога ще си играем на затварянки, при които затваряме все здравите, а болните да шарят където си искат.
  —цитат от коментар 8 на petiopit


  Може ли, от "втори опит" да обясните за какво точно пледирате?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Адвокатски щуротии.Чудят се какви глупотевини да напишат в опозициоза.Това е ПАНДЕМИЯ, т.е.налага се нещо като извънредно положение.Целта е да се запазят рисковите групи.Отделно от това, най-удобното време за и без друго по-рано ставащите пенсионери.Каквото и да се реши от правителството, винаги ще има недоволни.Повечето мрънкала.Българи!
  —цитат от коментар 3 на Мартин Константинов


  Не знам дали сте прочели цялата статия и дали сте разбрали прочетеното, но с това ваше отношение пожелавам да не ви се налага необходимост от адвокат. Вие сам разбирате от всичко и сте си самодостатъчен.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Според мен този здравен министър е нещо позорно. Да припомня, че предишният, койт оне беше лекар, въведе също зелени коридори, пазещи здравето на уязвимите старци, но без да им забранява да пазаруват в тези часове. Този днес, лекар, съдейства на престъпното бездействие на Бойко Борисов, а сега налага зискриминационни забрани. С годините Бойко се обгражда все повече с такън тип хора.

 15. 15 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#9] от "Минас Бахдасарян":

  Мисля, че и той не знае какво иска да каже.

  Пак добре, че не иска публични разстрели, жълти звезди и чипиране...

  По темата:

  Чудя се кога министрите ще започнат и да четат заповедите, които подписват.
  Но, предвид възможността да са функционално неграмотни, не знам дали това ще им попречи пак да подписват идиотщини...

 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Е, въпросната адвокатка беше една от първите, които оспориха носенето на маски като незаконно. Обясненията бяха направо смехотворни: позоваваше се на празумпцията за невинност след като на заразените им било забранено да излизат, а тези, за които не е доказано с тест, че са заразени трябвало да се приемат за незаразени. Все едно на вируса му пука за човешките закони!

  Това пишеше в статия в "Дневник", която за съжаление гугъл не намира. Предполагам, че са я премахнали.

  Но пък намерих ей това:

  https://petkovalegal.com/маски-на-обществени-места/

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  "Това е така поради факта, че целта на закона, а именно опазване на общественото здраве и в частност това на хората над 65-годишна възраст, може да се постигне чрез стриктен, ефективен и законосъобразно извършван контрол за носене на маски и налагане на наказания както за тяхната липса, така и за неправилно носене; редовна, цялостна и старателна дезинфекция на помещенията; контрол за дезинфекция на ръцете преди влизане на територията на магазина/аптеката, както и ефективен контрол за спазване на дистанция и недопускане на струпване на хора."
  *
  Е нали маските бяха незаконни, как така изведнъж станаха задължителни?

 18. 18 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Първия път, когато въведоха също никой не рева?! Мерките са незаконни по принцип, съдебната система и конституционния съд дремят, както винаги.

 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#18] от "usernotfound":

  Миналия път не им забраняваха да пазаруват и в останалите часове. А сега им забраняват. Криминална и тъпа простотия, която трябва да даде видимост, че управлението се е загрижило за възрастните хора.

 20. 20 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 1038 Весело

  До коментар [#9] от "Минас Бахдасарян":Мисля, че и той не знае какво иска да каже.Пак добре, че не иска публични разстрели, жълти звезди и чипиране...По темата:Чудя се кога министрите ще започнат и да четат заповедите, които подписват.Но, предвид възможността да са функционално неграмотни, не знам дали това ще им попречи пак да подписват идиотщини...
  —цитат от коментар 15 на Lilith


  Те не са овладели четене с разбиране, вие функционална грамотност търсите.
  Според мен, основен проблем е, че са обикновени блюдолизци.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 21. 21 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 668 Неутрално

  С тези зелени коридори, вместо да помогнат, май повече хаос създадоха.

 22. 22 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Продължителното, упорито и целенасочено саботиране на противоепидемичните мерки има за резултат сегашния пик в болестта, съпроводен с повишаване на общата смъртност в страната.

 23. 23 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#19] от "spiegel":

  Всичко е безумие, и не само в България. Мерките нямат научен и медицински смисъл. Това, което се прави е прецедент и се вижда, че не работи. Всичко е пропаганда за вярващите в държавата, че се "грижи" за тях!
  Цялата пандемия е създадена, за да се създаде проблем и решение, което обаче ще коства страшно много пари, на цялото население на земята, което за съжаление, в болшинството си е овчи главички зомбирани от телевизора и социалните мрежи.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Абсолютно правилно мнение. Ограничения за възрастните трябва да има, защото са най-застрашени, но да се ограничи възможността да се снабдяват с лекарства е направо престъпно. Следващата стъпка изглежда ще бъде да им ограничат правото да влизат в болница, освен между 8 и 10 часа. Тази забрана ме подсеща за думите на Борисов "Работата носи свобода"

 27. 27 Профил на Itwasalladream
  Itwasalladream
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Естествено, че ще има ограничения. Малко са даже..
  —цитат от коментар 8 на petiopit


  Нали? Аз предлагам всеки от възраст между 5 и 95 да иска позволение лично от ББ, за да излезе от дома си.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Или неправилно се разбира заповедта. Няма ограничен достъп на пенсионерите до аптеките. За тях е осигурен зелен коридор, но през останалото време не им е забранено да ги посещават. Това е направено с цел да се ограничат контактите с по-млади хора, които може да се заразоносители.

 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#22] от "stefan_b":съпроводен с повишаване на общата смъртност в страната.
  Имаш специални статистически данни? Някои казват ,че общата смъртност за страната се е понижила в резултат на паниката.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#23] от "usernotfound":
  Данданията беше с цел да се удари Китай ! Всички да насочат санкции, да се затрудни икономиката му. В угода на Чичо Тръмп.
  Пък то какво излезе ? Китай се справи най-добре . Сега е много назад в класацията, икономиката му се развива. Останалите закъсаха.

 36. 36 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Какво да правят работещите над 65 годишна възраст, непенсионери, които според много главоци по-горе, трябва да работят и над 70 години? Да стоят гладни и без лекарства? Или така им се пада, след като не са умрели навреме? Да ги вкарат в концентрационни лагери, "за да им запазят живота"? А бре фашаги ниедни? Пълен идиотизъм, пардон, "новата нормалност", деа...

 37. 37 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#22] от "stefan_b":

  Аре и тоя се е посрал от страх. Бая се развоня тук.

 38. 38 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#26] от "blagoj": Тази забрана ме подсеща за думите на Борисов "Работата носи свобода"

  Така е, когато човек е чел Винету.
  Този надпис е посрещал лагерниците в нацистките концлагери !
  Бат Бойко явно е чел и друга книга.
 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Старшината Янко казваше :
  Вие, цивилните гарги, като сте толкова умни, защо не ходите под строй ?

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8246 Неутрално

  Ами те, неграмотните, не могат да четат законите, затова...

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на iza
  iza
  Рейтинг: 51 Неутрално

  ПРОФ. АНГЕЛОВ,
  ОТМЕНЕТЕ НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО СИ ЗАПОВЕД, Т.15, ЗА ПОЛЗВАНЕ НА МАГАЗИННА И АПТЕЧНА, ЗА ХОРАТА НАД 65 ГОД. ВЪЗРАСТ!

  ВЪРНЕТЕ "ЗЕЛЕНИЯ КОРИДОР" ОТ М.МАРТ, Т.Г., КОГАТО ТЕЗИ ХОРА МОЖЕХА ДА ПАЗАРУВАТ С ПРЕДИМСТМО ОТ 08-10 Ч. И СЪЩО ВЪВ ВСЯКО ДРУГО ВРЕМЕ, АКО ТОВА ИМ СЕ НАЛАГА.

  ЗАПОВЕДТА ВИ Е ЗАКОНОСЪОБРАЗНА И НАРУШАВА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НА НАД 2 МЛН.ПЕНСИОНЕРИ.

  НЕ ПРИНУЖДАВАЙТЕ ХОРАТА ДА ВОДЯТ СЪДЕБНИ ДЕЛА СРЕЩУ ВАС!

 43. 43 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Аз също съм на мнение, че тази мярка не е добре измислена. Да, отговорност е на всички, особено вързрастните хора да не излизат на публични места в пикови часове, но нали тръбят отвсякъде да не се презапасяваме с лекарства?? А също им е поставен зелен коридор за аптеки? А как човек може да предвиди с дни напред нужди от някакви допълнителни лекарства?!

 44. 44 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Няма какво да се церемонят с тия дърти лигльовци. Да започнат да им пришиват жълтите звезди и ако се наложи, за опазване на здравето и живота им, да ги приберат по стадионите. Казах!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 175 Неутрално

  "Забраната хората над 65 години да бъдат допускани в магазините и аптеките по друго време, освен в определения за тях часови пояс сутринта, предизвика недоумение и възмущение." Плюс отвращение срам и гняв от поредното безумие на правителството.

 49. 49 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1618 Гневно

  И линейки за 65-годишните само между 8 и 10. Да се научат да си правят сметката.Кой го избира това ОПГ ?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  Адвокат Силвия Петкова: Ограниченият достъп на пенсионерите до аптеките е незаконен
  __________________________________________________

  Всичко при тази "пандемия", дето дори бройки за епидемия няма, е незаконно!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Това си е чиста проба дискриминация въз основа на възраст и е пряко нарушение на Конституцията.

 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Хубави законодатели.! Излиза една глупост като закон, цяла България вижда,че е глупост. Всички псуват - виж огромния брой изтрити коментари. Законът пада.
  А защо трябва да пцуваме правителството си ? Малко акъл нямат ли ?-

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK