Кристофър Голдън, епидемиолог: COVID-19 донесе толкова поражения заради закъснялата ни реакция

Кристофър Голдън е еколог, епидемиолог, сътрудник на National Geographic

© Daniel Hollis, National Geographic/Daniel Hollis

Кристофър Голдън е еколог, епидемиолог, сътрудник на National Geographic • Следваща зараза със сигурност ще има, независимо дали ще е по-сериозна от коронавируса, или не
 • Трябва да изготвим точни алгоритми за подготовка и намеса, когато този тип вируси се предават
 • Пандемията от невярна информация е една от причините вирусът да продължава да се разпространява

Кристофър Голдън е еколог и епидемиолог, сътрудник на "Нешънъл Джиографик" (National Geographic). Той е професор по хранене и планетарно здраве (нова научна дисциплина, която изследва последствията за човешкото здраве с оглед разрушаването и трансформирането природните системи на Земята).


"Дневник" разговаря с учения дни преди премиерата на "Ловци на вируси" - филм на National Geographic за събитията, които могат да причинят следващата глобална пандемия. В него Голдън се опитва да открие моделите, които причиняват глобални здравни кризи, като изследва комбинацията от културни особености, болести и околна среда. Той и чуждестранният кореспондент на ABC News Джеймс Лонгман предприемат пътешествие през континентите, за да се срещнат с учени, които полагат усилия не само да разберат и спрат епидемията от COVID-19, но и да предотвратят следващата смъртоносна пандемия. Премиерата на "Ловци на вируси" е на 22 ноември от 22 ч. по National Geographic. (Трейлърът е в края на интервюто).


Докъде пътувахте и какво видяхте, докато снимахте "Ловци на вируси"?
- Снимахме на три различни места. Бяхме в Либерия, Турция и в Съединените щати. В Либерия прекарахме по-голямата част от времето в тропическите гори. Отидохме до райони, в които има много мини и колонии от прилепи в самите минни пещери. Там огледахме едно от местата, в които е известно, че е циркулирал вирусът ебола. Работихме с екип, който полага усилия да идентифицира нови вируси, патогени и бактерии, които потенциално могат да се предадат на човек.


В Турция бяхме в южната част на страната. Работихме с екип, който изследва проби от прилепи и преди време изтъкваше риска от близкоизточния респираторен синдром (Middle East Respiratory Syndrome, MERS) - как е бил свързан с вирус от прилеп, който е предаден на камила и в последствие и на човека.


Накрая бяхме в Средния Запад на Съединените Щати, където бяхме при ловци на животни от семейството на елените - американската версия на лов на диви животни. Надникнахме и във фермерската индустрия - как вирусите могат да се предават на човека от питомни животни.


Означава ли това, че вирусна епидемия може да избухне където и да е?


- Абсолютно! Не смятам, че е смислено да поставим точка на картата, където да кажем, че може да започне, но знаем за определени фактори и модели, които водят до това определен вирус да се предаде. Става дума за различни начини, по които хората променяме околната среда или така увеличаваме контакта си с дивите или питомните животни.


Изсичането на гори, разрастването на селското стопанство, загубите за биоразнообразието, промените в климата - всичко това са фактори, които променят повърхността на Земята и водят до това хората да увеличават контакта си с дивите и питомните животни. А точно това е начинът да започне разпространението на даден вирус.


Защо има фокусиране върху прилепите?


- Смятам, че има фокусиране върху прилепите, защото в съвременната история те са били източник на няколко епидемии от зарази, свързани с хората: ебола, MERS, COVID-19. Прилепите са били резервоар на заразата и при трите болести, като впоследствие вирусът е прекрачил междувидовата бариера и заразява човека.


Кристофър Голдън, епидемиолог: COVID-19 донесе толкова поражения заради закъснялата ни реакция

© Daniel Hollis, National Geographic/Daniel Hollis


Звучи плашещо, че епидемия може да избухне където и да е. Основателно ли е това опасение?


- Със сигурност има основание за тревога и трябва да се разбере какви са рисковете, за да започнем да мислим какви са начините да ги минимизираме и подхождаме към тези рискови ситуации. Учените се опитваме, така да се каже, да свържем точките: как социалната, културната, икономическата и екологичната системи могат заедно да се наредят, за да създадат условия на следващия вирус да се появи.


Не смятам, че трябва просто да стоим и да се страхуваме. Мисля, че трябва да действаме. Това може да означава да сме по-внимателни с какво се храним, какво си купуваме, как лидерите управляват сферата на общественото здраве.


Какво може да се направи?


- Смятам, че основното е да променим хранителната система на глобално ниво. Това, че в световен план расте търсенето на храна от животински източници, не е нещо, от което хората имат непременно нужда от хранителна гледна точка, но пък води до упадък на околната среда и нарастваща честота на контакт между хората и животните, както диви, така и питомни. Това е причината за предаването на вируси.


Затова мисля, че възможното решение може да е в управлението на някои от движещите сили на глобалната ни хранителна система - на потребителите да се предлага по-здравословна храна, която е по-малко зависима от животните.


Не казвате, че хората трябва да спрат да ядат месо, нали?


- Не, яденето на месо не е опасно, но яденето му с мярка в световен план може да е от полза по ред причини - да смекчи промените в климата, да намали рисковете за предаване на вируси и редица други.


Имало ли е според Вас начин да се предотврати предаването на коронавируса в такива размери?


- Да, мисля, че има достатъчно доказателства, че започнахме да действаме твърде късно. За да сме нащрек за нови вируси, трябва да изготвим точни алгоритми за подготовка и намеса, когато този тип вируси се предават. Смятам, че закъснелите действия доведоха до глобалните поражения, които в момента изживяваме.


Какво имате предвид? Какво е можело да бъде направено по-рано?


- Ако вземете за пример Либерия - една от страните, до които пътувахме, те преди това са преживели ебола и затова бяха подготвени да действат, когато новият коронавирус беше идентифициран. Тяхното правителство го направи още в края на януари.


В Либерия имаше хора, които мереха температура и изследваха пристигащите на границите им. Имаха места за миене на ръце пред всяка сграда, хората носеха маски. И благодарение на това сега имат едва около 200 активни случая на коронавирус. Очевидно това доста ги различава от много други места, както в Европа, така и в Съединените щати - ние се провалихме в това да отвърнем на заплахата колкото се може по-бързо. Затова сега сме свидетели на значително по-високи бройки на нови заразени.


В този контекст според Вас каква роля играе пандемията от невярна информация?


- Пандемията от невярна информация е една от причините вирусната пандемия да продължава да се разпространява. Хората трябва да възприемат заразата сериозно, да вземат предпазни мерки - независимо дали става дума за носенето на маски, социалната дистанция, карантина след пътуване. Всички тези неща с причина са предложени от научната общност.


Възможно ли е следващата криза заради заразна болест да бъде предвидена? Или дори предотвратена?


- Смятам, че е невъзможно да бъде прогнозирано къде и как ще дойде следващата зараза. Но със сигурност можем да кажем, че такава ще има, независимо дали ще е по-сериозна, или не, от коронавируса.


Предаването на вируси от един вид към друг, е процес, който се случва постоянно. Въпрос на време е да се предадат на човек и да започнат да се разпространяват. Затова най-добрият начин да разберем бъдещето си, е като погледнем към миналото: HIV, ебола, SARS (Severe acute respiratory syndrome, от англ. - тежък остър респираторен синдром - бел. авт), свинския грип, MERS. Всичко това са значими примери как животински вируси са направили преход към човешката популация. Затова можем само да очакваме още много от това, което вече сме преживели.


Как гледате на тезата, че планетата е имала нужда от коронавируса, за да си почине от човешкото влияние върху природата?


- Не мисля, че майката природа е толкова отмъстителна. Но бих казал, че все пак има предимства в тази тежка ситуация, що се отнася до това, че все повече хора осъзнават колко е важно взаимодействието между хората и планетата и колко тясно са свързани.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "COVID-19 донесе толкова поражения заради закъснялата ни реакция"

  Няма "ни" в тази схема. СЗО, Китайската комунистическа партия и повечето медии нарочно омаловажаваха епидемията докато не стана късно.

  Отговорните си имат имена.

 2. 2 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Кристофър Голдън, епидемиолог: COVID-19 донесе толкова поражения заради закъснялата ни реакция .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Живият пример за това е управляващата върхушка около герб в България!
  Десет пропилени месеци за подготовка....
  Десет пропилени години за реформа в здравеопазването!
  И ето го резултатът - с бездействието си, властта днес убива хора.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Неутрално

  "Не мисля, че майката природа е толкова отмъстителна."
  Хм...
  Две планети си говорят:
  - Как си?
  - Ох, май хванах разумен живот...
  - Спокойно, това минава!
  - Как?
  - Ще вдигнеш температура, но като вземеш един-два астероида, и ще си тип-топ!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  До коментар [#2] от "Рим":

  "Прилепския" вирус прецака Bat Тиквоний.

 5. 5 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Нов "успех" при управлението на Ковид заразата в България:
  "Системата отчита нови 129 смъртни случая за събота, което поставя страната ни твърдо на първото място по брой починали на милион души население в ЕС и на втора позиция в света след Босна и Херцеговина! "

  Това е катастрофа!
  Ето до къде ни докара управлението на герб!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  "Това, че в световен план расте търсенето на храна от животински източници..."  Това естествено, не е вярно. Преди две години един от световните лидери при производство и продажба на комбинирани фуражи нае специализирана фирма да направят одит и да открият причините заради спадащите продажби. Заключението на доклада бе, че все повече хора се отказват от месо и месни произведения, и рязко се увеличава продажбата на вегън продукти, имитиращи месни такива.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 451 Весело

  Аз пък съм доволен от коронавируса. Преди ме убиваха бърза храна, кемтрейлс, рептили и илюминати, слатко и солено, бърза храна, цигари и алкохол... Сега само от един вирус трябва да се пазя...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  “Предаването на вируси от един вид към друг, е процес, който се случва постоянно. Въпрос на време е да се предадат на човек и да започнат да се разпространяват. “

  Това същото го беше казал Бил Гейтс. И на тая основа беше заключил, че трябва да се подготвим за евентуална пандемия.
  Не се подговихме. Ама като дойде пандемията, конспираторите се сетиха за думите му и го обвиниха, че той пуснал вируса, за да продавал ваксини.

 9. 9 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Ковид -19 нанесе толкова щети заради неадекватната реакция на СЗО и правителствата по цял свят - паника насаждана от медиите и решения в разрез със здравия разум.
  То не бяха локдауни , то не бяха маскирания, смс за излизане от къщи, затваряния на цели сектори от икономиката...
  Какво да се очаква от масова истерия - бъркотия, хаос и много жертви на паникьосани лекари , косвени жертви на липсата на нормални медицински грижи - Ж-П -тата се изпокриха, спират се планови лечения, всичко се пише на коронката и така всички са в бяло , а коронката е страшната чума , дето ще изтреби населението , а лек няма.
  Пълни дивотии, и всичко тръгна от корумпетата в Италия, с помощта на един съвременен Менгеле от Германия, дал в ръцете на Бандата оръжие за масово поразяване на психиката на хората.
  Ще има съд за виновните и то много скоро!

 10. 10 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Рим":

  Ти защо лъжеш бе? Швеция има много по-голяма смъртност от нас и не само тя.

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Весело

  Питагор:
  "Сборът от квадратите на катетите е равен на квадрата на хипотенузата!"

  Коментари в Дневник:
  1. Господине, Вий знаете ли, че това не го е открил Питагор, а друг човек със същото име? Знаете ли или просто така си пишете?
  2. Истината е точно обратната „Квадратът на хипотенузата е равен на сбора от квадратите на катетите“ Като не знаете, не цитирайте. Невежа!
  3. Според денешни историски додатки тоа го е изнамерувал Македонскиот математичар од Кичево Пите Гороски 30 илjади години пре Ристос
  4. Какви квадрати, какви триъгълници?! Хората умират от глад, вие пишете за някакви си квадрати. Позор!
  5. Така е като си траем. Дотам стигнахме. Не сме народ, а мърша...
  6. Господине, Вие чували ли сте за Лобачевски? Чували ли сте за така наречената неевклидова геометрия? Невежа!
  7. Това ли е последната хибридна атака, бе пустиняк смотан?
  8. По времето на бай Тошо си живеехме по-добре и без такива хипопонетузи. Предател!
  9. Tova e laga!!! Dokoga 6e ni lagete!!!Octafka!!! BALGARIQ nat fsi4ko!!!
  10. Какви квадрати те гонят бе тъпанар смотан! Не знаеш ли, че катетите и хипотенузата са прави линии...аман от простаци!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  От Фейсбук

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  "В Либерия имаше хора, които мереха температура и изследваха пристигащите на границите им. Имаха места за миене на ръце пред всяка сграда, хората носеха маски. И благодарение на това сега имат едва около 200 активни случая на коронавирус. Очевидно това доста ги различава от много други места, както в Европа, така и в Съединените щати - ние се провалихме в това да отвърнем на заплахата колкото се може по-бързо."

  Парен каша духа. Страхотен е Кристофър Голдън, всяка дума си струва.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 14. 14 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Enter_K":
  До коментар [#6] от "hamiltonf":


  Не се връзвайте на глупостите, че яденето на месо е причината за китайската кашлица. Дори не доказано, че вируса тръгва от прилеп. Веганите използват ситуацията за да пробутат мерзката си пропаганда.

  Човечеството яде месо от милион години и не се е самоунищожило. Напротив, без аминокиселините и мазнините в месото нямаше да сме хора.


 15. 15 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 519 Весело

  Най-сетне едно читаво интервю. Все още се намирали мислещи хора по света.

  Крис Голдън е забравил да спомене един доста по-стар познайник. Шарката сме я хванали от кравите и поне 75% от индианците са гибирясали от нея преди около 500 годин.

  73! Go Go
 16. 16 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ““Това същото го беше казал Бил Гейтс. И на тая основа беше заключил, че трябва да се подготвим за евентуална пандемия. Не се подговихме. Ама като дойде пандемията, конспираторите се сетиха за думите му и го обвиниха, че той пуснал вируса, за да продавал ваксини.
  —цитат от коментар 8 на half truth


  Значи не вярваш на "конспираттори", но вярваш на най безскрупулният търговец на софтуер на света и бивш програмист, който АБСОЛЮТНО НИЩО не разбира от вирусология и медицина, но инвестира в компании за ваксини.

  Браво, много далновидно от твоя страна, бас държа и че се имаш и за много интелигентен и успешен индивид. :)

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Кристофър Голдън е еколог и епидемиолог, сътрудник на "Нешънъл Джиографик" (National Geographic). Той е професор по хранене и планетарно здраве (нова научна дисциплина, която изследва последствията за човешкото здраве с оглед разрушаването и трансформирането природните системи на Земята).
  ___________________________________________________________

  Мамма мия, затоплист та дрънка!

  Само да попитам, като е епидемиолог знае ли нещо за пандемиите?

 19. 19 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Шарката сме я хванали от кравите и поне 75% от индианците са гибирясали от нея преди около 500 годин.
  —цитат от коментар 15 на Go Go


  АМИ то това няма нищо общо с яденето на месо. Индианците, които са живеели предимно от месо защо не са имали шарка?

  Бацили прескачат, когато хората започнат да живеят заедно със животните в мизерни условия. Към днешна дата това няма как да се случи или ако се случва се случва в страни от третия свят.

  Яденето на месо няма нищо общо.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#14] от "ak47":

  Аз не се връзвам аз си консумирам качествено месо. Давам факт. Друг факт е, че все повече фирми, заети с био храните разработват собствен рецептурник, за дюнери, хамбургери с месо, месни консерви и т.н., има и български такива, едната е от Ямбол, другата във Варна, и интересно е, че работят с един и същ човек, някакво момче гений от Варна.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  Реално на запад, в резултат на презадоволяването на новите поколения и веганската пропаганда, която лансират определени кръгове може и да има спад. Обаче в развиващият се свят търсенето расте, защото качествената храна е качествен живот.

  Топ спортисти вегани/вегетарианци няма. Тялото ви има нужда от протеин и животински мазнини. Растенията почти нямат протеин а малкото наличен НЕ се усвоява качествено. Това са доказани научни факти.

  Който има мозък да си прави изводите.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  В Африка толкова ли много месо ядат, че много епидемии тръгват оттам. Работата е в мизерията и в това ,че живеят заедно с животните.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Абе , аз да питам - с леща ли се лекува грип, или с пилешка супа???
  И това за пилешката супа се твърди не само в България, ами по цял свят се практикува.
  Обаче , веганизЪма, както и всичи турболиберали се опитват да пренапишат историята, по свой образ и подобие :)

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  [quote#2:"Рим"][/quote]

  ГЕРБ ли протестираха срещу мерките бе другарю?! Или ГЕРБ организираха безсмислени протести без маски?! Или ГЕРБ гориха маски?! Ако има виновни то това сте вие с тъпите си протести и нарушения на мерките и законите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#4] от "Enter_K":До коментар [#6] от "hamiltonf":Не се връзвайте на глупостите, че яденето на месо е причината за китайската кашлица. Дори не доказано, че вируса тръгва от прилеп. Веганите използват ситуацията за да пробутат мерзката си пропаганда.Човечеството яде месо от милион години и не се е самоунищожило. Напротив, без аминокиселините и мазнините в месото нямаше да сме хора.
  —цитат от коментар 14 на ak47


  Вирусът най-вероятно тръгва от прилеп - на 99.99%

  Проблемът не е в яденето на месо, а в яденето на всякакви живи гадинки от страна на някои култури. Като казвам живи - ядат ги живи, без термична обработка, всякакви движещи се неща.

  Преди като е нямало транспорт кервана с камили по пътя на коприната е пътувал поне 30 дни - или умираш или се излекуваш за тези 30 дни. :)

  Днешно време може да се заразиш вчера в Китай, да кихнеш днес в някой киносалон в Европа, а в други ден да си в ресторант в САЩ.

  Заразите винаги ги е имало, но сега се разпространяват светкавично.

 32. 32 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "realguru":

  Приятел вируса е създаден в лаборатория за това от доста време има консенсус и доста солидни улики но как е избягал остава мистерия. Даже и директора на Пирогов изрази подобни впечатления съдейки по поведението на вируса. Китайците скалъпиха глупостите с прилепите и пазара в Ухан в шест без десет за да замажат ситуацията. СЗО също ги покри, понеже са на хранилка при Китайската комунистическа партия.

  https://www.acsh.org/news/2020/04/13/best-evidence-yet-coronavirus-came-wuhan-bsl-4-lab-14712
  https://www.nationalreview.com/2020/04/coronavirus-china-trail-leading-back-to-wuhan-labs/

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  +++! Изби рибата...
  И ми напомни - навремето шефът ми дойде на работа със счупена ръка. Профсъюзният секретар го попита как е станало. И той малко кисело обясни че си е поправял колата. А секретарят каза - трудова злополука се получава, когато се занимаваш нещо дето не ти е работа...
  Никога не съм ги харесвал, винаги си мисля, че работата им прилича на онзи, дето седи на брега на река и настойчиво й казва, махайки с ръка - Давай, давай... Но в този случей беше до болка прав.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Пълни глупости. Либерия била приела мерки и затова нямало много жертви.Ами то и в Конго има малко жертви. И в Нигер.Просто,защото там живеят малко възрастни хора,които са основните жертви на коронавируса.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#10] от "ak47":
  "До коментар [#5] от "Рим":

  "Ти защо лъжеш бе? Швеция има много по-голяма смъртност от нас и не само тя.""

  Стари са ти данните.
  https://www.facebook.com/photo?fbid=10222011471848633&set=a.1213123721001

  Редно е сега да се извиниш на Рим.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 43. 43 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#42] от "UJC4040":

  Швеция
  16 починали среднодневно за последните 7 дни
  България
  103 починали среднодневно за последните 7 дни

  Вчера:
  Швеция 12
  България 129

  Когато цифрите говорят, и боговете мълчат.
  Е, троловете често са над нещата, над фактите, над цифрите.
  Досага беше неморално и просташко. Вече е престъпно.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 44. 44 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#5] от "Рим":

  Катастрофата се нарича невярно регистрирани починали от "? Вирус ". Нали Германия трябва да има с кого да Експериментира а Полша и Унгария не са съгласни та ние Винаги се Гъзим а после що сме на това дередже. Българите все трябва да се Оплакват та сега добре им дошло.

 45. 45 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#44] от "Danail Mindov":
  Ти, определено, не си умнокрасив.
  Не защото си красив или грозен.
  Ако ти стана трудно за разбиране, питай.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 46. 46 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 16 Весело

  "Следваща зараза със сигурност ще има, независимо дали ще е по-сериозна от коронавируса, или не"

  Били да каже Били! Нъл той още преди 5 години "предвиди" Короната: "Бил Гейтс през 2015 г.: Чака ни вирус, много по-смъртоносен от еболата" https://t.ly/eHrZ

  П.П. "Случайно или не, "Пфайзер" е една от фармацевтичните компании, в които основателят на "Майкрософт" има вложени акции"

 47. 47 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 16 Весело

  Аз пък съм доволен от коронавируса. Преди ме убиваха бърза храна, кемтрейлс, рептили и илюминати, слатко и солено, бърза храна, цигари и алкохол... Сега само от един вирус трябва да се пазя...
  —цитат от коментар 7 на Nil satis nisi optimum


  Подготви са и за тва: "Бил Гейтс: След Covid-19 над 50% от пътуванията и над 30% от работата в офис ще изчезнат" https://t.ly/aFTs

 48. 48 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Само дето в Либерия заразените към момента са 1551, а починалите - 82. Либерия в точно в златна среда по смъртност от коронавирус в Африка и по нищо не се отличава от съседите си. Хубаво интервю, но като кажеш 2-3 неистини в него и цялата теза загива.

  https://swansphotography.com/
 49. 49 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Как пък тоя вирус уцели точно Трамп и тръмпанарщината? Явно и вирусите следят политиката.
  Неадекватното отношение на американския президент доведе и до подценяване на вируса в целия свят.
  Даже и в момента, когато и болниците се задъхват, малките тръмпанарчета из целия свят все още вярват в конспирации, във фалшиви вируси.

 50. 50 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  ""Смятам, че основното е да променим хранителната система на глобално ниво. Това, че в световен план расте търсенето на храна от животински източници, не е нещо, от което хората имат непременно нужда от хранителна гледна точка, но пък води до упадък на околната среда и нарастваща честота на контакт между хората и животните, както диви, така и питомни. Това е причината за предаването на вируси.""

  Може ли човек - учЕн ,да бълва такива глупости бе?
  Едно време единствената опасност се водеше да не хванеш кучешка тения . Маса народ отглеждаше прасета и кокошки по дворовете си.
  Сега градското население се увеличава и съприкосновенията му с животните са котките ,кучетата и пържолите по витрините в Кауфланд.
  А и в далечния Изток не ядат всичко което мърда от оня ден .

 51. 51 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Тея зорлем искат да ни направят вегане, джендъре или да плюскаме само хидрогенирани масло ,соя и царевично нишесте подправено с глутаматец . Даже и в чипсовете вече няма картофи.

 52. 52 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "Това, че в световен план расте търсенето на храна от животински източници..."Това естествено, не е вярно. Преди две години един от световните лидери при производство и продажба на комбинирани фуражи нае специализирана фирма да направят одит и да открият причините заради спадащите продажби. Заключението на доклада бе, че все повече хора се отказват от месо и месни произведения, и рязко се увеличава продажбата на вегън продукти, имитиращи месни такива.
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Това, че в развитите страни вегънството набира сила не означава, че в развиващите се страни не се унищожават гори за пасища.

 53. 53 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#19:"ak47"][/quote]

  Вие сериозно ли? Шарката е убила милиони индианци защото са нямали имунитет. За тях това е бил нов вирус, както сега корона вируса. Разбира се, че яденето на месо не е доказано, че уврежда имунната система. Проблема е в количеството и качеството месо, което ядем. Индианците са се хранили предимно с диви животни, които са убивали.

 54. 54 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 394 Неутрално

  "В Либерия имаше хора, които мереха температура и изследваха пристигащите на границите им. Имаха места за миене на ръце пред всяка сграда, хората носеха маски. И благодарение на това сега имат едва около 200 активни случая на коронавирус."

  Само това "заключение" е достатъчно да се постави под съмнение, че пътешествията на Др Голдън имат принос към науката. Голямата част от заразените с Ковид нямат повишена температура ! Това се знае още от март, но по инерция ( по примера на ККП) меренето на температурата не спира да се споменава като ефективна мярка за превенция.
  Въвеждането на миене на ръце пред сградите в Либерия би могло да има някакав ефект, но като цяло това изобщо не са основните причини за ниското ниво на заразеност в Африка. Жалко за гранта.

 55. 55 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 644 Неутрално

  "COVID-19 донесе толкова поражения заради закъснялата ни реакция"Няма "ни" в тази схема. СЗО, Китайската комунистическа партия и повечето медии нарочно омаловажаваха епидемията докато не стана късно. Отговорните си имат имена.
  —цитат от коментар 1 на ak47


  Най вече СЗО + Китайската комунистическа партия. Едните са продажни корупмирани боклуци , а другите искат да владеят целия свят с парите си.

  Марс е изконна Американска територия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK