Фондация BCause: Дарителството се утроява през 2020 година

Елица Баракова (вляво) и Людмила Атанасова (вдясно) са изпълнителният директор и директорът "Програми за НПО" на фондация BCause.

© Юлия Лазарова

Елица Баракова (вляво) и Людмила Атанасова (вдясно) са изпълнителният директор и директорът "Програми за НПО" на фондация BCause.Фондация BCause работи от 1995 г. - отначало като "Помощ за благотворителността в България", за да популяризира и подкрепя дарителски каузи. "Дневник" разговаря с Людмила Атанасова и Елица Баракова от неправителствената организация за една трудна за дарителството 2020 - заради фокуса върху нуждите, предизвикани от пандемията, но и заради скандала с платформата "Хелп карма".


Декември е обичайно месец за пазаруване на подаръци. Превръща ли се през последните години и в месец на дарителство покрай кампанията "Щедрият вторник"?


- В последните 2 години от фондация BCause популяризираме и развиваме кампанията по-активно в България. Ние сме партньор на инициативата #GivingTuesday, или "Щедрият вторник", която се провежда в над 100 страни по света, замислена в САЩ през 2012 като алтернатива на масовото пазаруване на Черния петък. Във вторник след този петък всички могат да проявят своята щедрост и желанието да правят добро - с даряване за каузи, с доброволен труд. Щедрият вторник е нов, модерен празник, който използва технологиите - платформите за даряване и социалните мрежи за разпространение на образа на доброто. Обичайно е в мрежите да публикуваме свои снимки - Щедрият вторник ни призовава да си направим un-selfie - с фокус не върху нас, а върху помагането, доброволчеството, дарителството. Тази година това се случи на 1 декември.

В България миналата година избрахме "Щедрият вторник" да е посветен на дарителството в училище и включихме 31 училища, които направиха свои кампании, с общо набрана сума над 80 хил. лв. Тази година мотото е "Дари за кауза, която ти е на сърце". Изключително сме развълнувани от резултата. Сякаш напук на кризата, на пандемията и на физическата дистанция, която си наложихме, хиляди хора дариха 226 489 лева за благотворителни каузи на двете дарителски платформи Платформата.bg и DMSbg.com по време на определените от нас две "щедри седмици" (27 ноември - 11 декември).

Още 10 000 лева са обещаните от фирми, които "осиновиха" каузи и започнаха кампании сред служителите си. Oсвен това тази година организирахме и конкурс с обучение за организации, които имат смислени каузи и ангажирани екипи, но са с ограничени възможности да направят кампании сами - нарекохме го "Акселератор #ЩедриятВторник". За две седмици тези 11 организации събраха 51 641 лева и кампаниите продължават.
Вашата фондация работи от 20 години за развитие на култура на дарителство в България. Виждате ли промяна в нагласите на хората и в каква посока?


- Като организация, която работи с дарители, понякога ни се струва, че всички се занимават с даряване. Но и всички виждаме как ни заливат апели на дарителски кампании по телевизии, в социалните мрежи, в магазина или на билбордове. Приходите от дарителски кампании, които използват наши инструменти - платформи, дарителство по ведомост - растат, очакваме тази година да отчетем дарения над три пъти повече спрямо 2019 и това не са само анти-COVID дарения.


Представително проучване за различните форми на гражданска активност отпреди 3 години потвърждава тази тенденция, като отчита, че хората, които са дарявали са нараснали от 18.2 на 31.2%. Дори в Световния дарителски индекс на КАФ, където заемаме незавидно място в групата на последните, също регистрираме слаб, но устойчив ръст на дарителството.


Извън числата, ясно е, че имаме още много път, но имаме положителни примери. Става все по-разпространено на лични празници хора да се обръщат към близки и приятели да дарят за кауза. Декември и другите общи празници се превърнаха във време, в което призивите за дарителство, за подкрепа на малкия производител, занаятчия, артист станаха традиция.


Някога на гражданските организации им звучеше неразбираемо, "не като за нас" и дори екзотично да се търсят дарения, да се прави кампания. Имахме преди 20 години 3-годишна финансираща програма с изискване за 30% привлечен принос, който организациите осигуряваха като неплащане на наем за общинска зала, доброволен труд, дарена храна или други материални дарения и много рядко пари. Сега все повече организации се обръщат за дарения към хората, които харесват каузите им. Имаме ярки примери за успешни кампании за каузи от всички области на живота! Има организации, които функционират основно с дарения - например десетките организации за лечение и грижа за бездомните животни са именно такива.


Постепенно от благотворителност веднъж годишно по Коледа все повече фирми стигат до завършена собствена социално отговорна програма - с отделен бюджет, приоритети, календар на събитията. През 2020 г. на фокус се оказаха дългосрочните партньорства - за компаниите беше важно да покажат устойчивост и солидарност, като не изоставят досегашните си партньори и каузи, като потърсят нови начини да ги подкрепят.


И работодатели, и служители осъзнаха колко важно е работата в подкрепа на най-уязвимите да не спира, а технологиите - онлайн платформите за комуникация и дарителство - се оказаха незаменими в адаптирането на досегашните дарителски програми към тази нова реалност - да сме далеч един от друг, но по-близки от всякога.


Тук е важно да добавим, че нашата роля е да помогнем на инициаторите на дадена кампания да я провеждат, но не и да я правим вместо тях. Част от мисията ни е да развиваме силен граждански сектор, което става с натрупване на умения, опит и увереност в организациите постепенно да се справят сами.


Само за 2019 г. даренията, които фондацията набра, разпредели или администрира чрез механизмите на DMSbg.com (съвместно с Българския дарителски форум), Платформата.бг и дарителство по ведомост, възлизат на 2 113 628 лв., а фирмените програми на 17 компании, които фондацията осъществи, са на обща стойност 525 782 лв. В DMS даренията за първите шест месеца на 2020 г. надхвърлиха събраните средства през цялата 2019 г. - над 1.6 млн. лв. Очакванията ни са, че резултатите за 2020 ще надхвърлят 7 милиона лева.


Свикнаха ли повече граждани да подпомагат с дарения каузи, или дарителството в България е основно корпоративно?


- Визията на нашата фондация е общество, в което дарителството да е част от ежедневния живот. Това ще стане, когато се възпитава още от ранна възраст в училище, с малки инициативи, в които децата се учат на правене на добро и на солидарност. Далеч сме от свикването все още, индивидуалното дарителство е с доста по-малък размер в сравнение с корпоративното, но има видим ръст през годините.


Категорично порасна ново поколение дарители, които между другото не принадлежат само на България, та е трудно да ги преброим само тук. Те даряват за университетите си, за каузи в целия свят, любопитни и лоялни са към каузите, които избират.


Да не подминем, че има и недоверие, има безспорно стъпки, които организациите трябва да повтаряме и вършим всеки ден, за да печелим доверие към себе си и работата си всеки ден. Във фондацията отговаряме открито на въпросите и почти всеки си е тръгнал с чувство на удовлетворение. Е, почти всеки.


Много хора не биха дарили за каузи, за които смятат, че институциите и законите трябва да се грижат - природозащита, култура. Защо се налага гражданските организации да "заместват" държавата в такива казуси?


- Нашето наблюдение е, че тези хора или са прави, или никога не биха дарили. Шегата настрана, трудно е да се сложи границата между отговорността на държавата и отговорността на гражданите. В един идеален свят държавата ще покрива всички нужди, но този идеален свят е недостижим. От една страна, е стремежът на хората към сигурност и предвидимост, от друга страна, е желанието да променяш, създаваш, да поемаш отговорност.


Има много примери за каузи, в които хората вземат нещата в свои ръце, след като институциите и законите не са ефективни. А защо не? Гражданите делегираме властта си на представители, но ако нещата не се случват както смятаме, че трябва, имаме право да се намесим - с протест, с искане, с дарителство.


Благотворителността не е трябва да бъде паралелна държавна услуга, а да експериментира и открива нови начини за посрещане на една нужда, да попълва дупките, да пилотира на едно конкретно място, за да покаже как може, как трябва да бъде навсякъде. Ама много дупки за пълнене, ще кажете! Така е и настояването за по-добри решения, политики, услуги от страна на държавата трябва да върви паралелно с дарителството. Иначе ще плащаме винаги два пъти.


Тази година много граждани може би усетиха като лична кауза здравеопазването и подкрепиха финансово болници, за да могат те да се справят с пандемията - не е ли това дарителство, запълващо дупки от неефективна държавна политика, и дали е дългосрочно решение?


- При криза или природно бедствие дарителството рязко се увеличава, така беше при наводненията през 2014 година например. Тази година в началото на пандемията под влиянието на тревожните новини за дефицит, за изнемогващи лекари хората искаха да помогнат - сега и веднага.


През пролетта на 2020 се провеждаха десетки кампании на граждански организации, на отделни болници, на самото Министерство на здравеопазването за дарения за консумативи и апаратура от първа необходимост. Много фирми дариха значителни суми, хиляди обикновени хора откликнаха. Само през Платформата.бг, която ние управляваме, имаме над 1 милион и половина лева на десетки кампании за болници и социални заведения.


Няма как обаче дарителството да има роля на основно финансиране за нужди, които са в публичния сектор и за които основна отговорност носи държавата. Огромната съпричастност, която българите изразихме, ни дава всяко право да искаме да имаме по-добро здравеопазване, по-отчетно, по-качествено. При една дарителска акция дарителите са много изискващи - много е важно да проявяваме същата взискателност към общите ни пари - държавните.


На фона на дългогодишна работа за създаване на дарителска култура в България казусът с "Хелп карма" вероятно ще отблъсне потенциални благодетели. Как дарителските кампании могат да докажат прозрачното и целенасочено разходване на дарените средства?


- Това не е първият трус в благотворителността и наблюденията ни са, че реакциите са много различни според опита и ангажираността на човека.


Дарителите, които са направили своя избор да даряват обмислено, по вътрешна убеденост и за дълго време, не изпитват някакви притеснения. Дарителите, които са действали единствено по външни, емоционални подбуди, се чувстват предадени и несигурни как да постъпят следващия път. Хората, които не даряват, но обичат всяка тема, по която лесно могат да изкажат мнение, дълго ще правят това - ще обсъждат. Впечатлението ни е че, дарителите все пак не правят негативни обобщения, или поне не задълго, и сътресенията не се отразяват трайно.


Сегашната криза срещна нашата организация с много нови хора, които искрено желаят да научат как работим ние и организациите, които подкрепяме. Техните въпроси ни помогнаха да се погледнем отстрани и да видим възможностите за подобрения в нашите комуникация и отчетност.


Освен това никога не се е говорило толкова много за даряване - каква по-благоприятна среда за тези организации, които имат търсените от дарителите отговори!


В отговорите е ключът, в комуникацията. Доверието се гради двупосочно, с честност от едната страна и реална готовност да помогнеш от другата. Търсещите помощ често не са достатъчно умели в представянето си, трудно им е да опишат кратко работата си, която често е целият им живот и към която са свързани емоционално. В доброжелателна комуникация с дарителите това се изглажда, а дарителите, ако имат търпение да достигнат до същината на работата на организациите, се обогатяват и с нещо развиват личността си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1434 Любопитно

  всяко второ изречение е пари лева финанси приходи и т.н
  Аз пък искам да даря 100 кила картон и 5 чувала капачки + 10 чувала дрехи
  ама нали е по лесно да "управляваш"банкова сметка от логистика за рециклиране :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Разкриването на истината за структура като "Хелп карма", или както се казваше, трябва да направи българина по-малко доверчив.
  Анонимното даряване създава християнско задоволство, но посредникът си е посредник.

  Еретик
 3. 3 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  - Бикауз,ънселфи,визии..?!
  - Непеойци , сър.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 4. 4 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Дарявайте директно, без посредници.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#4] от "qid44693832":

  "Дарявайте директно, без посредници."
  =============
  И това съм правил...но, ние живеем в своята си среда. Това означава, че познатите ми, също като мен, могат да бъдат дребни дарители. Връзката между съсловията отдавана е скъсана. Какви социално слаби познава един милионер, освен ако не са негови служители?

  Еретик
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  До коментар [#4] от "qid44693832":

  ++++++++++

 7. 7 Профил на Obi Obi
  Obi Obi
  Рейтинг: 5 Неутрално

  всяко второ изречение е пари лева финанси приходи и т.н Аз пък искам да даря 100 кила картон и 5 чувала капачки + 10 чувала дрехи ама нали е по лесно да "управляваш"банкова сметка от логистика за рециклиране :D:D:D:D
  —цитат от коментар 1 на MititU


  Без тези термини, "пари лева финанси приходи и т.н", Импириъл колиж е невъзможен. Червен бикъз, кажи как, с пари от бикъза ли? От хорските парички , дадени за каузи ли?

 8. 8 Профил на BigMouth
  BigMouth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

 9. 9 Профил на Емил
  Емил
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

 10. 10 Профил на Karina
  Karina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите... Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите...

 11. 11 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 12. 12 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 13. 13 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 14. 14 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички са един дол дренки.. Как ще се сгодиш за човек който не знае с колко човека и какво е правил само и само да просперира?!

 15. 15 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И за капак даже и с бащата на младоженеца. Вие бихте ли отгледали брат си, роден от жена ви? Това е доста извратено!

 16. 16 Профил на Stacy
  Stacy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересното е че младоженеца, Антонио, е извадил пръстена след като е разбрал че е бременна, а дали е знаел че може би детето му е брат?

 17. 17 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да им е живо и здраво детето, жалко е, че ще трябва да живее с такива разкрепостени родители... на какви ценности ще го научат? Как да ляга с всеки за пари, срамота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK