От юли 2021 г. колите в София ще имат екостикер според вредните емисии, обяви зам.-кмет

Десислава Билева с част от ръководството на "Топлофикация - София", където до март оглавяваше надзорния съвет.

© Велко Ангелов

Десислава Билева с част от ръководството на "Топлофикация - София", където до март оглавяваше надзорния съвет."Ще работя изцяло за целите на най-проблемната тема, а именно подобряване качеството на атмосферния въздух в София", обяви зам.-кметът по екологията Десислава Билева на 5 май, когато бе назначена на тази позиция. С тази нагласа тя трябва да се справи с буксуването на кампанията за безплатна подмяна на 20 хиляди печки на твърдо гориво, да намери устойчиво решение за намаляване на автомобилния трафик в центъра, да търси надеждна система за ранно известяване на софиянци при повишени нива на фините прахови частици (ФПЧ) във въздуха... Билева отговори писмено на въпросите на "Дневник".


Планира ли се обособяването на нискоемисионни зони в София?


- В новата програма за въздуха на Столичната община за периода 2021-2026 г. е заложено обследване на възможността за въвеждане и прилагане на нискоемисионна зона за транспорта, в която да бъде ограничено движението на най-замърсяващите автомобили.
Необходимо е първо да се направят допълнителни законодателни промени, за да се въведе ред и начин за ограничаване на движението на пътните превозни средства, както и да се предвиди режим на контрол и санкциониране.


Не бива да забравяме, че наредба Н-32 за годишните технически прегледи предвижда стикиране на автомобилите в пет категории, като за стикирането на всички автомобили ще бъде необходима една година от датата на влизане в сила на това изискване (юли 2021 г.).


Това ли е ефектът от обещания от кмета Фандъкова повишен контрол върху годишните технически прегледи на автомобилите?


- От септември 2020 г. вече са в сила измененията в Наредба Н-32 за годишните технически прегледи, с което се регламентира поставянето на екостикер. Определени са пет екокатегории на превозните средства, като поставянето на стикера ще се осъществява по време на годишния технически преглед или по изрично желание на собственика.


Екокатегориите са различни от познатите еврокатегории (които са фабрични). Това също е инициатива на Столичната община, която започна още през 2017 г. за да се създаде възможност за законосъобразно ограничение за най-замърсяващите превозни средства в дните с високи нива на ФПЧ.


Също така е планирано и обследване на възможността за въвеждане и прилагане на нискоемисионни зони за битовото отопление, за което ще бъде необходимо първо да се инициират законодателни промени за прилагане на регулации чрез "контрол на дима".


При какви стойности на замърсяване на въздуха в София вече ще се прилага мярката "зелен билет"?


- Столичният общински съвет прие промени в механизма и "зелен билет" вече ще се пуска при по-ниски стойности на фини прахови частици. До момента той се пускаше при превишение от над 200 мкг/куб.м на ФПЧ на две от станциите за измерване качеството на въздуха на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда.


Въвеждането на "зелен билет" в комбинация с "безплатни буферни паркинги" вече ще става при превишения над 150 мкг/куб.м на две станции и при неблагоприятна метрологична прогноза. Така на практика мерките се активират при по-ниски диапазони. Също така осредняването на стойностите на ФПЧ ще става за различен от досегашния - 00.00-24.00 интервал, с цел да информираме своевременно гражданите за предстоящите мерки.


Коректни ли са данните за въздуха от 22-те общински сензорни станции?


- Поради принципа на работа на сензорните устройства, който е базиран на лазерно-оптично или електро-химично отчитане на определени показатели, измерванията в значителна степен се влияят от различни фактори, включително от атмосферните условия. Така например при повишаване на влажността над 70% се променя точността на измерването.


В последните години тези нови технологии непрекъснато се развиват и усъвършенстват, като стремежът е да подобряват точността си, но все още не са напълно еквивалентни на референтните методи. В тази връзка е необходимо да се наблюдават за период от една година, поне четири сезона, с цел отчитане на фактора сезонност.


На европейско ниво все още няма разработена процедура за доказване на идентичност на данни, получени от сензорни станции. Когато бъде утвърден и публикуван такъв стандарт/методика, Столичната община своевременно ще предприеме стъпки в тази посока. Данните от 22-те сензорни станции се използват от експертите за допълнителни сведения относно качеството на въздуха в определени локации.


Има ли забавяне на кампанията на Столичната община за подмяна на старите печки, която започна на 13 март 2019 г.?


- Към момента приключва първият етап по проекта по оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Одобрени са 5506 кандидати, които подадоха своя формуляр за подмяна на отоплителния си уред. Сега предстоят процедури за избор на изпълнителите за доставката и монтажа на новите отоплителни уреди и за демонтаж на старите уреди.


За тези граждани, които са пропуснали да се включат в кампанията за подмяна на старата си печка, а тя беше отворена за кандидатстване от 20 май 2020 г. до 20 август и по-късно удължена до 18 септември, можем да съобщим, че Столичната община планира от следващата година отново да бъде "отворена" поканата за кандидатстване.


В каква фаза е подмяната на печките по програма LIFE?


- За изпълнението на интегриран проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по програма LIFE на Европейския съюз предоставяме следната информация: В рамките на проекта, в периода от 2 януари 2020 г. до 2 април 2021 г. е предвидено Столичната община да проведе кампания за кандидатстване, да сключи индивидуални договори и да подмени отоплителните уреди на дърва и/или въглища с нови на газ и пелети на 140 домакинства.


В тази връзка след проведена кампания за участие в проекта бяха одобрени 140 домакинства на територията на Столичната община. Към момента с 16 броя от одобрените кандидати са сключени индивидуални договори като крайни потребители на отоплителните уреди и на 9 броя от тях уредите са доставени и монтирани. Уредите се монтират в районите "Панчарево", "Нови Искър" и "Искър". С останалите до 140 домакинства предстои да бъдат сключени договори, като предвиденият срок за доставка и монтаж на заявените от домакинствата отоплителни уреди е до края на март 2021 г.


Същинската фаза от изпълнението на проекта (програма LIFE) ще започне през април 2021 г. и ще продължи до октомври 2024 г., когато се предвижда подмяната на отоплителните уреди на още 4785 домакинства на територията на Столичната община.


Кога се планира да бъдат монтирани първите нови отоплителни уреди в София по другата програма, ОПОС?


- Предстои провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнители за доставка на заявените от домакинствата отоплителни устройства, като подмяната на (старите - бел. ред.) отоплителните устройства ще започне след края на настоящия отоплителен сезон или първата половина на следващата 2021 г.


Установен ли е ефект за въздуха в София от поставянето на първите 500 филтри на комините на домакинства, отопляващи се с твърдо гориво?


- Резултатите от лабораторните изследвания показват намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ) с от 96% до 99.9% след поставяне на филтър, а след проведени реални замервания върху горивни инсталации, ползващи дървесина, ефективността на електростатичните филтри е над 80%. За да може да се мултиплицира положителният ефект от тяхното поставяне, е необходимо филтрите да са монтирани относително компактно. Затова приоритетно програмата за монтирането им започна от районите "Красна поляна" и "Слатина".


Мерките за подобряване на качеството на въздуха са комплексни, дългосрочни и касаят различни сектори, което води до тяхното синергично действие, т.е. не бива да се търси ефект единствено от една мярка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До оставката на Йоана Христова, Десислава Билева отговаряше за строежа на инсининератора за изгаряне на 200 000 тона боклук годишно зад Централна гара. Пистолетът е на слепоочието на софиянци - излъчат ли изборите подходящия министър на екологията а-ла Нено Димов от ДПС, на следващия ден ги чака първата копка.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 2. 2 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Е**м ви стикерите! Цялото предно стъкло е покрито със стикери. Щом може да се проверява за винетка без стикер, трябва да може и за това. Още повече, че ЕВРО категорията на автомобила е част от данните по регистрацията. Ерго, всичко това може да се направи без да има нужда собствениците на автомобили да си мръднат пръста дори.

 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Поредният лобист - честито на избирателите.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  1/7 от колите или трябва да ги спрат от движение, или да им сложат стикер с изображение на пушещ комин.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Е**м ви стикерите! Цялото предно стъкло е покрито със стикери. Щом може да се проверява за винетка без стикер, трябва да може и за това. Още повече, че ЕВРО категорията на автомобила е част от данните по регистрацията. Ерго, всичко това може да се направи без да има нужда собствениците на автомобили да си мръднат пръста дори.
  —цитат от коментар 2 на Калник


  Е нали ако стане това ще трябва да се създаде специална контролна служба, която да се занимава физически с този контро, ще се назначат 2000 човека, ще им се купят коли, таблети, екстри, специална програма само за тях, и контролни уреди. ще плъзнат още едни из София само дето ще са с електриково цикламени жилетки.

 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#2] от "Калник":

  По принцип си прав само дето еврокатегорйите не са много правдиви у наше село.
  Масово липсват някой компонети като Катализатори например.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Е**м ви стикерите! Цялото предно стъкло е покрито със стикери. Щом може да се проверява за винетка без стикер, трябва да може и за това. Още повече, че ЕВРО категорията на автомобила е част от данните по регистрацията. Ерго, всичко това може да се направи без да има нужда собствениците на автомобили да си мръднат пръста дори.
  —цитат от коментар 2 на Калник

  В статията е обяснено: "Екокатегориите са различни от познатите еврокатегории (които са фабрични). "
  Не е зле да се чете, преди да се коментира.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 9. 9 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  1/7 от колите или трябва да ги спрат от движение, или да им сложат стикер с изображение на пушещ комин.
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  И защо тряб да спонсорме поредната ГРОБоджйисаа фирмичка която ще печата безполезни стикерчета? На пушещ комин не му трябва стикер. Трябва му автоморга.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alarmstufe: Rot":

  Само не става ясно, какво налага в София да има някакви различни категории за екологичност от тия които има при регистрацията? Те не могат да наложат контрол върху спазването на старите и добре познати Евро 4, 5 и 6, тръгнали други категории да мислят. Какво ще правят с димящите таратайки прииждащи всеки ден от Перник и цяла България? Те няма да имат стикери, ама пак ще замърсяват, нали?

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Ъъъ... ОК... Та казвате, вместо да мина през някой квартал с колата, ще трябва да изгоря 3 пъти повече бензин за да го заобиколя?...

  Не цъкам плюсове и минуси.
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  А какво и е на ЕВРО категорията, че трябва специални стикери?

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  По-просто върнете стикери СИК и ВИС и нещата ще се натаманят.

 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Любопитно

  Защо всичко в България става с 5/10/15 години по късно от останалия свят? И защо разни мушмороци трябва да си преписват "революционни" идеи и действия при положение, че живеем в 21-ви век и хората знаят, че подобни идеи вече съществуват и дават положителни резултати в други държави? Защо у нас всичко трябва да се превръща в медиен цирк само и само някой да може да се почувства като "велик" мислител? Толкова ли не останаха хора в тази управа които просто да си вършат работата за която им се плаща без фанфарите да тръбят денонощно?🤷‍♂️

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 894 Неутрално

  От толкова стикери вече няма видимост !!!

 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#10] от "Petleshev":

  Смени прокурорския тон, когато си комуникираш с мен, ако обичаш. Никъде не съм писал, че одобрявам едно или друго решение. Просто разяснявам какво пише в статията.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#14] от "padrino":

  Ти пък къде видя фанфари? Хората ти обясняват какви мерки и откога ще се вземат. Нали ревете, че е лош въздуха?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  До коментар [#9] от "Perry_Mason":

  По принцип е така, сямо че, полицията си затваря очите над 25 години...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Умряла работа, от сега е ясно. По улиците на София ще продължава да си има пушещи коли, а някои другари просто ще захлебят яко...

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#10] от "Petleshev":

  Налага го реалната оценка на автомобила

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Защо не се приеме в ЕС общ екостикер. Сега, за дъ пътувам в Германия, Франция и др. трябва да си вадя стикер за всяка една страна. Така нашите стикери ще са реални, а не поредната "пунта Мара".

 22. 22 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 726 Гневно

  Така по-лесно, нали? А ония с печките, които замърсяват много повече? Там насочете усилията! Ама там не можете нито да насмогнете, нито да ги накарате!

 23. 23 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  До коментар [#14] от "padrino":Ти пък къде видя фанфари? Хората ти обясняват какви мерки и откога ще се вземат. Нали ревете, че е лош въздуха?
  —цитат от коментар 17 на Alarmstufe: Rot


  Защо си мисля, че ти и Дефендъра работите в един и същи офис. Същата умнотия в коментарите прозира от километри...........🙄

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 24. 24 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "Perry_Mason":По принцип е така, сямо че, полицията си затваря очите над 25 години...
  —цитат от коментар 18 на hamiltonf


  Защото я корумпираха до неузнаваемост. Корумпирана е цялата държава. Сега взимат куцо и сакато за полицай - от тъпо по тъпо (според думи на мой съсед полицай). И няма как иначе да е! Ужасни условия на труд. Помня преди 89 та и малко след това полицаите бяха елегантно облечени в сини ризи, вратовръзка и панталон + фуражка. Сега изглеждат като същински гащници. Толкова ли не успяха да копират униформите на други държави се чудя - например тези на испанската или германска полиция. Дори руската която не е мръднала кой знае колко от 89 та са далеч по добри визуално.

 25. 25 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 509 Весело

  Целите са съвсем видими и резултатни:
  1. Да покажем че правим нещо. Добре познато от разделното събиране на боклука.
  2. Да се създаде хаос, мъглявина и противопоставяне между групи в обществото: софия/провинция, левски/цска, бмв/мерцедес и тнт.
  3. Да не се прави нищо, те нещата ще се наредят от само себе си... До следващите обещания или избори.
  4. Да се пуска по един клип на час където каките със силиконите са луди по невзрачния дизелджия с три литрова би турбо немска кошница.
  5. Много е важно да се шуми за десетки сменени печки в милионен град. Един вид да не умира надеждата...
  6. Да се създаде поне една служба за роднини и доброжелатели с орязани функции и обещания за бъдещо развитие. Пълната и безполезност трябва да е прикрита с редовни информационни бюлетини.
  7. Автомобилният парк да се смята в петилетки. Трябва да сме сигурни че в първата петилетка са най-големите баламурници с най-високите такси. В третата обаче се събират 90% от собствениците и за тях трябва да е по-тънко.
  8. Всички общински и държавни автомобили са извън предишната точка. Справка - джипката на премиера...

 26. 26 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Като намерение в правилно посока, но по гепаджийски мирише....защо стикери в епоха на информационни технологии ?!


  Ккак ще се съгласуват екокатегориите на София с тези У Перник например.

  На тези да им лепнат един стикер на челоптоп Аз съм калинка лобист.

 27. 27 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  Придържай се към темата. Нито аз, нито Дифендъра сме тема на статията. Опровегй ме с факти.
  В личните обиди е ясно отдавна, че си силен.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 28. 28 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Е**м ви стикерите! Цялото предно стъкло е покрито със стикери. Щом може да се проверява за винетка без стикер, трябва да може и за това.
  —цитат от коментар 2 на Калник

  - Имаме си свои хора с печатници за стикери - те също трябва хляб да ядат!

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#20] от "дерибеев":

  И кой ще направи тази реална оценка? Общината? Серизоно...? :)))

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Между другото, възниква ми въпрос - тези печки, дето са с пелети, дали не могат да горят и други неща, примерно парчета пластмаса, гума или парцали?

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alarmstufe: Rot":

  Тц...! Обясняват, какви мерки ще отчитат за дейност. Въздухът ще си е същият. Само общинарите ще се бият в гърдите, как налепили стикери. Обаче въздух със стикери не се подобрява, нито с мерки на хартия.
  Нали купиха анализатори за газове и много се канеха, как щели да проверяват и да спират от движение. Сещаш ли се? И какво стана? Ами нищо...! Е, сега пак ще е същото нищо.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Само не става ясно, какво налага в София да има някакви различни категории за екологичност от тия които има при регистрацията? Те не могат да наложат контрол върху спазването на старите и добре познати Евро 4, 5 и 6, тръгнали други категории да мислят.
  —цитат от коментар 10 на Petleshev

  - Според мен точно в контрола е проблемът - не могат да приложат тестовете за евро стандартите. А дори и да могат, това ще оскъпи ГТП-то. Все пак тези стандарти не са само за замърсяване, а включват и редица други изисквания относно безопасността.
  Това едно. Другото е, че масово колите у нас нямат евростандарт, стари са, преправяни са и т.н.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Любопитно

  Има норми ,има прегледи , има стикер , всеки преглед се контролира централно...….значи се търсят нови работни места....и нови , доходоностни местенца.

 34. 34 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2119 Любопитно

  До коментар [#24] от "Perry_Mason":

  Тези униформи не ги ли измисли след нагласен конкурс Жени Живкова?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#31] от "Petleshev":

  А, ясно. Минахме в обичайната сфера на заклинанията и фантастиката. Какво щяло да стане. Винаги познавате.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 36. 36 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  ...а включват и редица други изисквания относно безопасността
  —цитат от коментар 32 на keen

  - Поправям се - тук смесвам емисионните стандарти с NCAP.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 37. 37 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#10] от "Petleshev":
  Според Наредба 32 всички автомобили, трябва да имат стикери чип. И Москвето на дедо Пешо от Родопите с което ходи само до нивата трябва да има стикер. Познайте кой ще продава стикерите - този на когото взеха винетките.
  (3,5 милиона а-ли по 5 лева = 17,5 милиона годишно), отделно колко специални камери трябват да четат стикерите.
  И защо преди време СО съобщи, че купува 230 камери за четене на номера, за да определя по регистрацията какво ЕВРО е автомобила? Сега ще купи ли и специалните камери за четене на тези стикери?
  И къде в ЕС има за всички автомобилин такива стикери с чип, евро категории и т.н.
  Това си е чиста далавера на някой.

 38. 38 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Бавни, тромави и неефективни, а понякога дори контра-продуктивни мерки - тъжната истина за българската администрация

 39. 39 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  1/7? Точно половината коли са без катализатори и/или дпф, такива направо трябва да се спират от движение и да се глобяват собствениците с 1000лв.

 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#35] от "Alarmstufe: Rot":

  Какво има да се познава? Въздухът си остава мръсен въпреки много приказки и големи обещания. То не е необходимо да си врачка, за да предположиш с голяма вероятност какво ще се случи след поредните приказки на Юрданка. Тоест, ще се случи същото нищо. Всяка година се претоплят старите манджи. Ти чувал ли си за кола, която да не е минала ГТП заради това, че е с отрязан катализатор? Аз поне, не съм чувал.

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alarmstufe: Rot":

  То това е още по голяма простотия и от стикерите. За какво са нови категории, при положение че има вече декстващи?

 42. 42 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#7] от "dedoliben":

  "Масово липсват някой компонети като Катализатори например."

  И според теб е редно да мислим нови категории с неясни критерии и неясен контрол вместо просто да се осигури контрол над пунктовете за ГТП където се проверява дали емисиите отгаврят за съответния екостандарт? Махнал си катализатора? Емисиите не отговарят и няма ГТП. Толкова е просто.

 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1478 Весело

  До коментар [#2] от "Калник":

  Тия стикери няма да са безплатни, т.е. някой ще печели да ги издава и продава. И сервизите може да се корумпират...Не че сега не са де...Да слагат по-добра категория на коли, които са със примерно една степен по-лоши показатели, срещу някой нефактуриран лев даден на ръка...Абе кво да си приказваме приказки ли? Като почнат да се мият редовно всеки ден и целогодишно всички улици и глобите за спиране и паркиране върху калта и тревата на зелените площи стане 5 години строг тъмничен затвор и 30000 лева кеш...И се задържат нарушителите с пускане на ток и погалване с палки...

  мурзилка
 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1478 Любопитно

  До коментар [#18] от "hamiltonf":

  Щот и на милицаите личните коли са с демонтирани катализатори?

  мурзилка
 45. 45 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  9 доставени печки за над 1.5 г. Работа - каквото и да кажа, няма да е за пред хора. Откъде ги намират такива гълъбици...

 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Така по-лесно, нали? А ония с печките, които замърсяват много повече? Там насочете усилията! Ама там не можете нито да насмогнете, нито да ги накарате!
  —цитат от коментар 22 на papunqk


  В 10-ката!

  Докато в София се топлят на въглища, дърва и нафта, и цялите коли да облепят в стикери ... се тая!

 47. 47 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "Petleshev":

  Абе има известна логика, тук по изключение ще се съглася с общината. Не съм специалист, но подозирам, че един съвременна мощна дизелова машина с Евро 6 може да е по-замърсяваща от малолитражка на газ с Евро 1.

  А дали са способни да проведат категоризацията, дали някой няма да се облажи, дали кварталните специалисти няма да дават екостикерите както сега дават ГТП - това вече е друг въпрос.

 48. 48 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 853 Неутрално

  След титанични усилия години наред, са подменени 9 печки и са спрени от движение 0 пушещи коли. Обяснението на Столична община е следното:

  "Мерките за подобряване на качеството на въздуха са комплексни, дългосрочни и касаят различни сектори, което води до тяхното синергично действие, т.е. не бива да се търси ефект единствено от една мярка."

  Тоест, при 10 подменени печки и 1 спрян от движение автомобил, вече може да очакваме да се прояви синергичният ефект.

 49. 49 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Разбира се че трябва измерване, тези Евро категории са пълен ташак. Сигурен съм, че едно 20-годишно опелче малолитражка с Евро3 на 150хил.км замърсява много по-малко от 6-годишно Ауди на 400хил.км с Евро 6, на което майсторчетата са му избушили катализатора и ДПФ филтъра.
  Друг е въпроса, че тези прегледи знаем как се минават и докато няма по-голям контрол и глоби, няма смисъл от тези стикерчета.

 50. 50 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 853 Неутрално

  И пак се люшкам в съмнения, и пак ме разкъсва дилемата: кое преобладава - корупцията или нехайството?!?

 51. 51 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Правителството няма данни за екокатегориите на по-старите коли, особено с регистрация преди 2006-та година. За тях няма еднозначна връзка между годината на първата регистрация и екокатегорията. В някои години са регистрирани леки коли от две различни екокатегории.

 52. 52 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#12] от "Веселин Дечев":

  как какво - най-малкото е нова служба към общината, от униформени дебили със автомобили, дебнещи нарушителите и още доста неща както ги е изброил коментатор №6

 53. 53 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Тия вече се уляха от далаверки...
  На всяка махната лепенка от стъклата по 2 нови, да не заслабне свинята.
  Могат да четат винетки, право за паркиране и т.н. от номера, но не могат да получат данни за ГТП от вече свързаните пунктове по същия?!?
  И нови еко категории щели да измислят, пак смърди на кочина...

  Накрая ще стане като с ваксините, едни милиончета в свински джобчета, а за публиката надръвен кренвирш.

 54. 54 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Докато некадърните калинки в общината "обследват възможността" в следващите 5години, още хиляди ще са развили заболявания, свързани с мръсния въздух. Не може в град планиран за стотици хиляди да живеят милиони и всички с коли. В центъра е задължително да се обособи платено влизане с кола и контролът е лесен - с камери. Не е нормално София да е на първо място в СВЕТА по замърсен въздух. И не е нормално герп изобщо да имат представителство в общината. Тия от един зелен град направиха коптор.

 55. 55 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 509 Неутрално

  .тази очилатата на снимката явно много се е "преработила" в надзорния съвет на топлото, явно до март е боксувала в партийното и трудово развитие, та се е наложило да стане заместник на фадъкчкова, ценен кадър ще е и ще става, така го разбират гербажии кариерното израстване, а че файда от надзора и няма - софиянци благославят топлото си

 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alarmstufe: Rot":

  Какви мерки като всичко правите наобратно. Ти разбираш ли нещо от ДВГ и ФПЧ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#55] от "it4":

  Скоро и тая ще изгори с тези НЕумни мерки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#51] от "ck":

  това не е вярно. има ги в регистрите на производителите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 387 Весело

  До коментар [#7] от "dedoliben":

  То па щото с наш'та родна действителност новите стикери няма да се придобиват по втория начин...

 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#56] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кое е правото!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Правителството няма данни за екокатегориите на по-старите коли, особено с регистрация преди 2006-та година. За тях няма еднозначна връзка между годината на първата регистрация и екокатегорията. В някои години са регистрирани леки коли от две различни екокатегории.
  —цитат от коментар 51 на ck


  Точно така е. Новите еко-категории влизат в сила обикновено от есента. Кола, произведена през юли и кола, произведена през октомври, могат да са с различни еко-категории.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 62. 62 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#2] от "Калник":

  Глупости. Ако наистина се базира на реален технически преглед, такава оценка е полезна, защото дава реална представа за вредните емисии. Автомобилите в лошо техническо състояние или тези с изкормени катализатори или филтри за твърди частици имат съвсем различни вредни емисии от това, което пише в техническите данни от производителя.

 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#60] от "Alarmstufe: Rot":

  Знанията са с пари. Особено за герберските калинки. Барем 100 пъти съм ви писал мамин.
  Я ми кажи тая другарка ваша какви стикери ще сложи на колите на газ или метан?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#61] от "Alarmstufe: Rot":

  обяснил съм го като за илитерати. Питайте който и да е търговец на НОВИ коли да ви обясни. Всеки бранш има тънкости другарю.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#62] от "Yotce":

  Тези на газ и метан какво ще ги правите?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  До коментар [#21] от "evtimvz":

  "Сега, за дъ пътувам в Германия, Франция и др. трябва да си вадя стикер за всяка една страна. "

  ВЕРНО???

  В Русия съм! В Русия съм!
 67. 67 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#66] от "Веселин Дечев":
  Не, там ще си купуваш стикер САМО ако влизаш в определени зони. В България ще заплащаш всяка година (като данък) стикер, независимо дали ще пътуваш където и да било.
  До коментар [#65] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Когато МПС е оборудвано с уредба, която позволява работата на двигателя с ВНГ или СПГ, за определяне на превозното средство към екологична група по ал. 1, т. 1 проверките се извършват при работа на двигателя с ВНГ или СПГ

 68. 68 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#64] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нищо не си обяснил, защото ти самият нищо не разбираш, а няма как да обясниш нещо, от което не разбираш. От есента на всяка календарна година. обикновено влиза в сила следващата моделна година. Една и съща кола, когато е произведена юли 2020 г., например, се води моделна година 2020, със съответния към момента на производство еко-стандарт. Ако обаче същия модел кола е произведена през октомври 2020, когато, и ако е влязъла в сила новата моделна година, тя се води 2021 моделна година. Ако има влязла в сила нова еконорма, то тя ще е различна от тази на произведената през юли кола.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#68] от "Alarmstufe: Rot":

  Ти колко нови коли си продал? Защото не казваш истината.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 504 Неутрално

  НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ:
  " Определени са пет ЕКОКАТЕГОРИИ на превозните средства, като поставянето на стикера ще се осъществява по време на годишния технически преглед...."
  В Наредба 32 : "Моторните превозни средства от категории М1 и N1 се определят в пет ЕКОЛОГИЧНИ ГРУПИ във връзка със степента на отрицателното им въздействие върху околната среда и качеството на атмосферния въздух, в зависимост от екологичната им категория (EURO...."
  Екокатегорийте са определят от европейския стандарт за изгорели газове Евро 1, 2 и т.н., а екологична група е една измишльотина....
  Интересно, дали данъците ще се определят по еврокатегория, както е до сега или от измислената екологична група???
  И още веднъж, къде в Европа има такива екологични групи и кой определи степента на отрицателното има въздействие..... и т.н.

 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#70] от "Софианец":

  Отрисателното въздействие се определя не само от Евро стандарта.Има и други фактори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#71] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Не става въпрос за евростандарта (екокатегории), а за тези измислени екологични групи.

 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#72] от "Софианец":

  И за тях е същото. Има повече от един фактор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#72] от "Софианец":

  И за тях е същото. Има повече от един фактор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#74] от "КМЕТ В СЯНКА":
  И още веднъж, къде в Европа има такива екологични "ГРУПИ" и кой определи степента на отрицателното има въздействие..... според Чл. 37а. (Нов – ДВ, бр. 80 от 2020 г., в сила от 12.07.2021 г.) .
  И къде в ЕС за автомобили (не за складове с камери четящи от 0,7 - 1 м. струващи около 3000 лв или ЕвР ) се използват подобни стикери с електронни чипове за разпознаване от камери и четящи от ГОЛЯМО разстояние (те колко ли ще струват)?
  Далавера, кмете, замаскирана зад екологията. Понеже вече няма да печатаме винетки, ще продаваме стикери - за 2 милиона броя, китайците ги продават по 2 цента. Ще ги продаваме по 5 лева.

 76. 76 Профил на sgi35679591
  sgi35679591
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Никой в БГ, не го ебе мръсният въздух.. Тъпата община се чуди как да глобяват хората допълнително, че явно не им доатигат парите...

 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#75] от "Софианец":

  по-скоро за 50. Герберите не играят на дребно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#75] от "Софианец":

  по-скоро за 50. Герберите не играят на дребно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#76] от "sgi35679591":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2113 Гневно

  Стикери Микери на баба им фърчилото. Нали има годишни техически прегледи да сложат еко изисквания за преминаване на ГТП и готово. Баси тъпаците.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 81. 81 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  А какво и е на ЕВРО категорията, че трябва специални стикери?
  —цитат от коментар 12 на Веселин Дечев


  Парка е нта употреба и в немалко случаи се оказва, че много по-стари автомобили отделят по-малко вредни емисии от по-нови, но сдухани. Новите имат ресурс от няколко години и за разлика от старите не са ремонтопригодни.

 82. 82 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#10] от "Petleshev":

  Само че "димящите таратайки" са собственост на хора, които се блъскат да работят, но нямат пари да си купят по-нови. Защото не са в схемите на "наши" фирми, които крадат евросредства и връщат част от откраднатото в касите на управляващата ОПГ.

 83. 83 Профил на dbd01698257
  dbd01698257
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Не зная, защо някой мисли, че като ограничи движението в един квартал, той ще стане по-чист. Истината е, че това е само временно, тъй като много бързо мърсотията в котловината в която е софия се хомогенизира до еднороден смог, а най-замърсените зони са тези с най-слаба атмосферна циркулация.

 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#83] от "dbd01698257":

  Мерките са пунта мара като всичко останало но винаги се касае ЗА ПАРИ!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#80] от "biss Mark":

  Точно там ще ни ги продават в зависимост от банкнотата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#80] от "biss Mark":

  Точно там ще ни ги продават в зависимост от банкнотата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 87. 87 Профил на BigMouth
  BigMouth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

 88. 88 Профил на Емил
  Емил
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

 89. 89 Профил на Karina
  Karina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите...

 90. 90 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 91. 91 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 92. 92 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 93. 93 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички са един дол дренки.. Как ще се сгодиш за човек който не знае с колко човека и какво е правил само и само да просперира?!

 94. 94 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И за капак даже и с бащата на младоженеца. Вие бихте ли отгледали брат си, роден от жена ви? Това е доста извратено!

 95. 95 Профил на Stacy
  Stacy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересното е че младоженеца, Антонио, е извадил пръстена след като е разбрал че е бременна, а дали е знаел че може би детето му е брат?

 96. 96 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да им е живо и здраво детето, жалко е, че ще трябва да живее с такива разкрепостени родители... на какви ценности ще го научат? Как да ляга с всеки за пари, срамота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK