Мариана Тодорова, футуролог: Ще се редуват по-тежки и по-леки мерки срещу COVID-19 на фона на рецесия

Мариана Тодорова, футуролог: Ще се редуват по-тежки и по-леки мерки срещу COVID-19 на фона на рецесия

© Стопкадър • Човечеството може да изгради адаптационен отговор към всякакви аномалии
 • Не можем да предвидим нюансите на реалността от утрешния ден и в това е красотата на живота
 • Коронавирусът показа, че има недостиг на медици в световен мащаб
 • Спешно е необходимо да се създадат стратегии за действие при събития от типа "черни лебеди"
Можеше ли човечеството да се подготви по-добре за пандемията от COVID-19 чрез прогнозите на футурологията, какво да очакваме през 2021 г. и как вече ще се правят прогнози - на въпросите на "Дневник" по тези и други теми отговаря докторът по футурология Мариана Тодорова. Тя е доцент в Института по философия и социология на Българската академия на науките, автор на книгата "Изкуственият интелект", бивш депутат от АБВ и представител за България на глобалния мозъчен тръст от футуролози "Милениум Проджект" .


- Как определяте изминалата 2020 г.?


- Годината беше тежка и сложна като лично и колективно преживяване, но същевременно ни донесе ценни, макар и много болезнени уроци. На първо място стана ясно, че въпреки прогресивното развитие на медицината и технологичния напредък, здравните системи по целия свят, независимо от богатството на страните, не могат да понесат тежестта на спешното и едновременно качествено обслужване на много пациенти. Очевидно е и че има недостиг на лекари и медицински персонал.
Друг значим извод е, че човечеството дълго време е подценявало теориите за "рисковото общество", лансирани преди повече от 20 г., които гласят, че ще живеем все повече в състояние на риск, неопределеност и мини-кризи от различно естество. Не са приемани като сериозни заплахи предупрежденията на футуролозите за събитията, които са известни като "черни лебеди", макар че коронавирусът нито е неочакван, нито е непредвидим. Може би сега на глобално ниво, ще се обърне повече внимание на климатичните промени, потенциалните екологични катастрофи и заплахата от загуба на контрол върху (само)развитието на изкуствения интелект.


Спешно е необходимо да се създадат стратегии за действие при възникването на някои от тези ситуации или други подобни на тях и то на глобално равнище. Повечето от тези решения ще изискват глобален консенсус и не биха били само по силите на отделните национални държави.


Всъщност видяхме, че не малка част от мерките, които [екоактивистът - бел. ред.] Грета Тунберг предлага и които се случиха по естествен път след спирането или намаляването на производства, оказват ефект за намаляването на въглеродни емисии, макар че имат висока икономическа цена. Все повече икономически анализи показват и че мерките за подпомагане и възстановяване няма да сработят напълно, което ни показва, че и икономическите системи се нуждаят от рекалибрация и преустройство.


Кое ви изненада?


- Макар да познавам много от сценариите на теория, като човешко същество се изненадах от много неща. В началото ситуацията беше доста сюрреалистична, по-късно се потвърди тезата, че човечеството може да изгради адаптационен отговор към всякакви аномалии.


Другата голяма изненада е колко бързо може да се мине към режим "теле и онлайн всичко"- образование, работа, покупки. Не на последно място, виждам как някои концепции за антиутопии могат да станат реалност. Вече има всякакви дигитални устройства - т.нар."wearbales", които следят десетки здравни параметри и "докладват" данните на личните лекари на пациентите или на платформите, базирани на изкуствен интелект за здравословен анализ. Разработването, на същия принцип, на т.нар. "insadables" - капсули с наночастици, които ще поглъщаме, както и разчитането на генома, дават възможност да се събира лична информация на генетично ниво, което всъщност Ювал Харари нарича "наблюдение под кожата" (surveillance under the skin).

Затова трябва да бъдем много внимателни и да следим за баланса между принципите на "свободата и сигурността".

Имаше ли нещо във футурологията, което предвиждаше такава година? Или по-скоро - такава реакция към пандемия през 21 век?


- През 20-ти и 21-ви век сме преживяли няколко такива пандемии - испанския грип от 1918 г., азиатския от 1958-59 г. хонконгския от 1968 г, от който умират над 1 млн. хора, и свинският от 2009 г.


Още през 1997 г. организацията "Милениум проджект" - мозъчен тръст на футуролози, която представлявам в България, прогнозира, че в близък хоризонт може да има пандемия. Редица други институции, сред които и Световната здравна организация (СЗО) също предупреждават за това.

Всяка прогноза или сценарий се базират на критериите за "възможност", "вероятност" и "правдоподобност".
Моите колеги са отчели няколко фактора, които са сигнал за пандемия: от една страна глобализация, миграция и урбанизация, които превръщат локалния характер на заболяванията в глобален, от друга - индустриализацията на животновъдството, навлизането в територията на дивата природа и среща и пренос на вируси от нея към отглежданите животни и нас.


Как се правят прогнози след година като 2020?


- Прогнозите ще се правят по същия начин. Може би ние, футуролозите, ще бъдем още по-смели в нашите сценарии. Тъй като футурологията, т.е. изследванията на бъдещето, са научна дисциплина, винаги се съобразяваме с аналитичната информация, получена от множество други науки - политология, икономика, статистика, социология, дори квантова физика.


Въображението е по-скоро територия на жанровете "научната фантастика" и "фентъзи", но сега и в нашата област се позволява подобен тип свобода, за да могат да се изградят повече взаимно-допълващи се или взаимно-отричащи се алтернативни сценарии, които да "уловят" и най-малко вероятното събитие.


По-лесно ли е да прогнозирате в какъв свят ще живеем например през 2040 г. , отколкото през 2021 г.?


- Да, по-лесно е да прогнозираме средносрочни или дългосрочни трендове, отколкото краткосрочни или събития от близкото бъдеще. Можем да изградим прогноза за глобалното затопляне, климатичните бежанци или да очертаем визия за електрическите автомобили, но не можем да предвидим нюансите на реалността от утрешния ден и в това е красотата на живота.

Към 2040 г. според технологичните оптимисти ще имаме например "общ или супер изкуствен интелект", т.е. ще се реализира понятието за сингулярност (най общо: уеднаквяване на характеристиките на даден обект до степен, в която целият му характер се променя - бел. ред.) и бихме имали система с когнитивни способности, които я правят неотличима от естествения интелект, въпреки че скоростта и способността на обработка на данните ще са доста по-бързи и с несравним обем и капацитет.

Такъв изкуствен интелект ще може да мисли, да прави систематични обобщения, да се учи от опита си, което означава да има (подобие на) съзнание. "Съзнанието" е феноменът, който - според Стивън Пинкър - е необходим за осъществяване на общия или супер изкуствен интелект, докато Ювал Харари смята, че това не е необходимо, тъй като мисленето ще бъде заменено от алгоритми. И двата сценария са възможни, но към днешна дата все още е трудно да оценим до колко са вероятни.


Каква 2021 г. прогнозирате? Какви са надеждите и опасенията ви?


- Преди два месеца по поръчка на "Червения кръст" в САЩ "Милениум проджект" изготви три сценария за 2021 г. и 2022 г. с оглед на овладяването на кризата около коронавируса.


"Песимистичният" гласи, че най-лошото тепърва предстои, с оглед на влошената икономическа картина.


"Оптимистичният", от своя страна, залага на бързото справянето с вируса до лятото на 2021 г., а "реалистичният" предвижда редуването на частични локдауни с освобождаване на мерките, докато се постигне повече яснота по отношение на действието на протоколите за лечение и ефективността на ваксините, но на фона на икономическа рецесия.


Според Джеймс Рикардс постпандемичният свят ще преживее нова голяма икономическа депресия. Но нито тя, нито последиците ще са толкова тежки, колкото възможността за социални революции и нестабилност.


А какво следва за България?


- България се опитва частично да следва конюнктурата от Европа, но все още не виждаме ясен икономически план, който да може качествено да повлияе на ситуацията. За България, а и за всички страни по света, изтича времето, в което може да се решават проблемите само на здравната система. Вече трябва да се действа само проактивно, за да се справим с предизвикателствата в социалните и икономически системи.


Помъдря ли човечеството след тази гигантска криза според вас?


- Започва да помъдрява. За пръв път можем да преосмислим здравето не само като равен достъп до здравни грижи, а и в по-генерален аспект, като качество на живот, което имаме, и превенция. Най-уязвимите групи са сред хората с хронични заболявания - диабет, сърдечно - съдови заболявания, онкологични заболявания, т.е. с вече компрометирано здраве. Епигенетиката, една от най-динамично развиващите се науки, отдава по-голямо значение на средата, начина на живот и стреса, отколкото на генетичните фактори за много от заболявания.


Отделно нутрициологията представя храната повече като компонент на здравето. Все повече се дискутират проблемите с третираното с хормони и антибиотици месо, използването на хидрогенни мазнини и прекомерно количество захар. Затова и биохраните и веган културата процъфтяват. И това е само един от примерите за по-дълбоко осъзнаване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  "пандемията от COVID-19 чрез прогнозите на футурологията, какво да очакваме през 2021 г."
  Май трябва да се постигне определен % ваксинирани и навсякъде се заглушава мнението на специалиалистите, които са против ваксинирането, ако са верни думите на една българска лекарка във Франция.
  "Вчера в дисциплинарната камара на CNOM - Conseil national de l’Ordre des médecins en France, или Националният лекарски съюз на Франция, бе внесено за разглеждане официално оплакване срещу ШЕСТИМА лекари за комплотизъм и анти ваксърски публични изказвания . Кои са тези лекари, може би вече е известно на някои. (Доц Мангъров ги цитира редовно по постовете си). Става въпрос за серия обвинения, постъпили от различни техни колеги за грубо нарушаване на лекарската и човешка етика.
  1. Professeur Didier Raoult- директор на IHU- Institut hospitalo universitaire de Marseille. Обвинение за подронване на управлението на санитарната криза, конфликт на интереси в интернационалните проучвания по лечението на Ковид-19. Недостатъчно обосновано и проведено по правилата проучване за ефикасността на хлороквин в лечението на новия коронавирус и манипулиране на общественото мнение за ефикасността му.
  2. Professeur Christian Peronne, наскоро уволнен от AP-HP- групировка на университетски болници в Париж (Assistance publique des Hôpitaux de Paris) заради твърдения, не на висотата на упражняваните от него функции, и по-точно, че болните с Ковид представляват източник на финансова печалба, тоест са изгодни за болниците. Той твърдеше също така, че широкото предписване на хлороквин би предотвратило 25 000 смъртни случаи във Франция. Професор Перон обвини публично в медиите лекарите в Униветситетска болница в Нант, че са убили зет му, тъй като не са му предписали хлороквин.
  3. Professeur Henri Joyeux, пенсиониран онколог от Университетска болница в Монпелие. През 2014 и 2015 година той публикува в интернет петиции срещу ваксинирането.През 2017 организира конференция срещу “диктатурата на ваксините”. През 2016 е изключен без право на практика от Лекарски съюз на областта Languedoc Roussillon (Южна Франция), за публични изяви, “пропагандиращи ненужността на ваксините в цялост, опасно за населението”.
  4. Docteur Nicole Delépine, пенсиониран педиатър-онколог, беше една от първите, оспорили нужността на противоепидемични и карантинни мерки. Заедно със съпруга й Gérard, пенсиониран хирург ортопед, тя разпространи свои видео презентации в социални мрежи, прокламирайки, че маските и геловете ограничават свободите и са напълно ненужни. Те също поддържаха лечението с хлороквин като “единствено ефикасно” и твърдяха разпалено, че втора вълна няма да има никога.
  5. Docteur Nicolas Zeller, общопрактикуващ лекар в Saint Cyr sur Mer (Var). Привърженик на изключителното лечение с Азитромицин. По препоръки на Direction générale de la santé, Азитромицин не се използва за лечение на Ковид 19 понастоящем във Франция.
  6.Docteur Hélène Rezeau Frantz- общо практикуващ лекар в Loiret. Тя решава да следва собствен протокол за лечение на коронавирусни инфекции, базирайки се на опита си с 18 пациента, на които е предписвала антихистамини.”Предписах ги на племенника ми и имаше подобрение, не виждам защо да не ги предпиша и на други пациенти”, твърди тя. (по данни на L’Express)."
  https://blitz.bg/obshtestvo/d-r-nikolova-predreche-tezhka-sdba-za-mangrov-zaradi-opasnata-mu-naglost_news790885.html

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  " Ще се редуват по-тежки и по-леки мерки срещу COVID-19 на фона на рецесия"

  Ма тая другарка е много креативна! Даже прави прогнози все едно е ученичка в 5-ти клас!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ПО ДОБРЕ ПСИХИАТЪР ПОКАНЕТЕ ОНОВА ЛУДОТО ОТ БАНКЯ САМО ПСИХИАТЪР МОЖЕ ДА ГО ПРЕДСКАЖЕ

 5. 5 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 602 Неутрално

  От кога футуролозите се занимават с прогнозиране на пандемии и въобще на неща в близко бъдеще? Егати пародията!! Ахахаа

 6. 6 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1608 Весело

  Разбрахме и вече чакаме синтетичната храна като решение на всички проблеми.

 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 470 Весело

  Футурология?!?! Преди глоалабализма имаше обикновени врачки...

 8. 8 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Каката е гледала на гол член и колянце на Гоце. Все пак не е от Библиотекарския докторантурата

  Животът е прекрасен!
 9. 9 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 856 Неутрално
 10. 10 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Новата Баба Ванга?
  Или просто на Гоце държан а?

  Common sense !
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  Хубавичка е тази Мариана...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  “ предупрежденията на футуролозите за събитията, които са известни като "черни лебеди"
  ——
  Е, булка, Талеб трудно може да се пришие към футуролозите, ама нейсе. Проблемът със тия редки хвъркати е, че въвеждането на това понятие е безсмислено. Ти да не би да ходиш навсякъде с желязна каска зарад ненулевата вероятност някой метеорит да та тупне по главичката? А ко носиш срещу размери като на Тунгуския?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Знаете ли какво се учи за да станеш футуролог? И как се заплаща труда, че съм много заинтересован.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  Хубав футуролог.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Знаете ли какво се учи за да станеш футуролог? И как се заплаща труда, че съм много заинтересован.
  —цитат от коментар 13 на Nedyalko Lazarov


  https://www.dnevnik.bg/intervju/2014/07/29/2352011_mariana_todorova_futurolog_chovekut_e_gotov_da_se/

  https://neftelimov.com/kakvo-e-futurologiq-futurist/

  В следващата статия може да пишат за хонорарите й за интервюта.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 470 Весело

  Хубавичка е тази Мариана...
  —цитат от коментар 11 на sirhamiltonf


  Хубост зян не отива... Мъдър е българинът. Хубавите ябълки свинете ги ядат... Изводът сам се натрапва... Бъди свиня!

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  “ предупрежденията на футуролозите за събитията, които са известни като "черни лебеди"——Е, булка, Талеб трудно може да се пришие към футуролозите, ама нейсе. Проблемът със тия редки хвъркати е, че въвеждането на това понятие е безсмислено. Ти да не би да ходиш навсякъде с желязна каска зарад ненулевата вероятност някой метеорит да та тупне по главичката? А ко носиш срещу размери като на Тунгуския?
  —цитат от коментар 12 на Gretel


  Една стока от латекс.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nedyalko Lazarov":

  Казала е няколко верни неща.....
  Футурологията не е астрология.....и за в бъдеще може да надмине доста медийни дисциплини....
  Познавам футуролог който предвиди Covid 19 с почти половин година по рано.

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Изводите за тотална липса на медицински персонал и неглижирането дейността на медиците са и правилни , вижда се и по кризата ,затова резултатите ни са най плачевни на фона на останалите страни ,не е тайна ,че тук медиците са най слабо заплатени ,а по време на препълването на болниците с болни ,те изчезнаха , просто се изпариха или изпоразболяха ,така за 150 болни в големи университетски болници извън софия се грижеха по един стажант лекар ,който изпълняваше определени протоколи ,доколкото може ,в тях апропо се включваше задължително и хлорокуин и азитромицин ,което има доказано ползотворно действие върху вируса , след това дойдоха ремдесевир и други противо вирусни препарати , просто още от началото на пандемията бе ясно ,че няма лечение и всяко лекарство ,даващо добър ефект при група болни ,бе вземано като спасител , така,че ,бъдещето ще покаже кой бил крив ,кой прав .

 21. 21 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 470 Весело

  Ети, не си чел "Щамът Андромеда" на Майкъл Крайтън! ;)

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  На тези едно време им казваха гледачки, ама едновремешните гледачки бяха с повече специалности. Работеха и като баячки, и като подстригвачки, и като танцувачки....
  А тази хем има само една специалност (гледачка), хем и доцент се води.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Весело

  И както казват в един коментар:

  "..А иначе: бъдещето е непредсказуемо слава богу и футурулогията просто е добър начин човек да си попътува , да научи интересни факти и да си прекара весело на чужда сметка. Но нищо повече. Прогрес от футуролози не чакайте."

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 24. 24 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Разкошен милф :)
  —цитат от коментар 9 на bretschneider


  ТАКА СИ Е.
  И ВЪОБЩЕ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ СЛУША КАКВИ ГИ ДРЪНКА..😍

 25. 25 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Най-важното е да гласуваме за демокрацията и да не оставим ГЕРБ да досъсипе България

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Да, по-лесно е да прогнозираме средносрочни или дългосрочни трендове, отколкото краткосрочни или събития от близкото бъдеще...
  —цитат от коментар 0 на Мариана Тодорова


  Щото е по-трудно да ви гепят при по-дългосрочните...."прогнози" гиди мошеници с мошениците!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално
 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Любопитно

  До коментар [#26] от "Храбър":

  Един коментар от 2014 г:

  "...Това е протежето на Гоце. Инак нямаше да е във феодалната крепост БАН. Освен това е главен акционер в проекта АБВ:
  "Новата любимка на Първанов в президентството е 31-годишната Мариана Тодорова от Ботевград. На „Дондуков” 2 се шушука, че служителката в президентството се държала като първа дама и взимала важни държавнически решения. Тя дори си позволявала да се обръща към него с галеното „Жоро” Държавният глава стигнал дотам в доверието си към своята служителка, че поверил в ръцете на Тодорова новия си политически проект АБВ. Тя взе активно участие при учредяването, като се въртеше постоянно около Първанов в НДК. ""

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  До коментар [#21] от "puknatastotinka":

  Не знам какво имаш предвид, но....футуролозите са хора които търсят повече правилните въпроси....отколкото верните отговори....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Красив футуролог :-)
  --
  Иначе - предвиждания от тиша "в тази долина или ще има вода или няма да има" :-) Може проблема да е в интервюто, знам ли?
  ---
  В едно съм сигурен - тази жена изпуска десетки фактори, които ще имат много по-голямо значение за близкото бъдеще. Електрификацията (ВЕИ + е-коли), ИИ (за което споменава, но твърде общо и некомпетентно) и климата (пак твърде общо, а то зима вече няма). Тези 3 неща ще разтресат света и геополитиката в мащаб, за който КОВИД-19 може само да си мечтае. Според мн КОВИД-а е само "предтеча", истинските изживявания във влакчето (на ужасите?) тепърва предстоят.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 31. 31 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 813 Весело

  До коментар [#27] от "uq":

  Не някакъв прост футуролог, а "консултант-футурист по стратегиране, иновации и визионерство. Била е народен представител в 43-то НС. Има специализации по лидерство в Харвард Кенеди Скуул, Държавния департамент на САЩ и Китайската академия за управление. Основава и ръководи българския клон на глобалния тинк танк: “Милениум проджект” (седалище във Вашонгтон, САЩ) в България и е член на Световната академия за наука и изкуства."

  https://justbe.bg/participants/mariana-todorova/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 32. 32 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Весело

  Каквото и каката да разправя безспорен факт е че става.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 33. 33 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Тази натокана кака, явно е виждала някакво несбъднало се бъдеще в АБВ...

 34. 34 Профил на Киро минев
  Киро минев
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Публикации на госпожата според регистъра на МОН:
  -Трансформация на левицата във времето на прехода-2020
  -Трансхуманизъм и политически измерения на изкуствения интелект-2020
  -Готови ли сме за бъдещето на Хомо Невротикус и как то ще промени психотерапията-2019
  -Очертаваща се промяна на световния ред по въздействието на (тесния) изкуствен интелект-2019

  Да, въпросът за (тесния) изкуствен интелект е интересен. Кое точно му е тясното е тема за друг разговор.
  И не съществува в България научно направление футурология. Г-жата е доцент по философия според регистъра на МОН.

 35. 35 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  ФУтурулогията е толкова "наука", колкото и астрологията. Гадаене по статистически данни, икономически и технологични анзиали. Само че, има винаги непредвидими неща, които не може да се гадаят. Човешкото поведение, природата, слънчевата радиация и хиляди други процеси не могат да бъдат прогнозирани дори приблизително. Ное дори прогноза за времето за повече от 3-4 дни не можем да направим. Каква футурулогия какви 5 лева?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 36. 36 Профил на Krassimir
  Krassimir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...дигитални устройства - т.нар."wearbales", които следят десетки здравни параметри и "докладват" данните на личните лекари на пациентите или на платформите, базирани на изкуствен интелект за здравословен анализ. Разработването, на същия принцип, на т.нар. "insadables" "
  Хм ,никой ли не се подразни от правописните грешки на английски - устройствата са wearables , както и insideables .

 37. 37 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 20 Любопитно

  Ето ви нещо далеч по- реално/земно: "Идващата 2021 г., шестте кризи на неолибералния капитализъм и „младежът, който се колебае да се роди“ https://t.ly/MkHu

  Инак, таз дали може да раздели сламата на две магарета? 🤔

 38. 38 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#31] от "baba_zozolana":
  “Не някакъв прост футуролог, а "консултант-футурист по стратегиране, иновации и визионерство”
  ————————
  Не думай, въ. Ако я бях видял в някой скъп бар с някой баровец, щях да помисля, че е най обикновена компаньонка. Но тя вероятно в този момент щеше да футурологира, стратегиционира, иноватира и визионерства. Щях сериозно да сгреша. Ето защо трябва да следваме максимата, че за стоката не бива да се съди по опаковката.


 39. 39 Профил на botev_levski
  botev_levski
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Дневник поканили куролог. Бухах

 40. 40 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2109 Весело

  Някой футуролог ще ми каже ли, какъв е периодът между появата в една страна на доктор по футурология и академик-футуролог?

 41. 41 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Разкошен милф :)
  —цитат от коментар 9 на bretschneider


  Е чак пък разкошен , е доста пресилено да се каже .... Симпатяга е , но нищо особено, да кажем това ти впечатление е засилено заради професията , примерно имам позната полицайка , средна хубост когато се нареди до другите жени в цивилни дрехи, но тъй като няма много полицайки и то хубави , когато е с униформа всички викат тая е ебати красавицата. ....

 42. 42 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нямах никакво съмнение, че болшинството форум ще се нахвърли над интервюираната, вместо да се концентрира върху смисълът на думите й и да коментира тях. Тук отдавна е така.

  Иначе, не виждам споменаване на фалшивите новини и тяхното влияние. Фалшивите новини представляват огромен риск за справянето с подобни кризи. В случая с Ковид 19, фалшивите новини и пропагандни лъжи, оторизирани от най-високо равнище понякога (например Белия дом), изиграха роля в осуетяването на по-бърза реакция и ще продължават да я осуетяват. Същото се отнася и до фалшивите новини за климатичните промени. Голяма част от предизвикателствата на човечеството ще са свързани именно с озаптяването на дезинформацията из интернет и как това да бъде постигнато с демократични средства.

 43. 43 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#38] от "Nedyalko Lazarov":

  Гледах я при Слави , жената чете някакви капацитети в тази дисциплина и ни го преразказва , цялото интервю беше както този казал , както онзи и почти нищо нейно , все едно някой преводач на литература да се пише писател.

 44. 44 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#31] от "baba_zozolana":

  Чакай че ми станА интересно...гледам написала е "“Изкуственият интелект. Кратка история на развитие и етични аспекти на темата”. Ама чакай сега....защо пишеш ИСТОРИЯ като си футуролог?
  Как па на всички футуролози им се е привижда кацане на луната и изкуствен интелект и никой не провидя край на гладуващите дечица в Африка или край на тероризма? Или това е една много смрадлива история, недостойна да заровят в нея футурологичните си носове

 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#43] от "Kalinoff Ivan":

  Футуролози, астролози, философи.. хората са казали не е луд тоя дето яде баницата а тоя който му я дава. Това са едни чисти бюрократи, вещи в усвояването на бюджети от..ЕС, Държавата, университети ....

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Още през 1997 г. организацията "Милениум проджект" - мозъчен тръст на футуролози, която представлявам в България,
  ====================================================
  Щом и това скромно девойче от партия АБВ се обяви за мозъчен тръст...изобщо....ами тя беше в комсомолската им организация и една от най-мрачните фигури в АБВ, бивш съветник на Милко Балев я лансираше...знаеха Ленин и Енгелс, сега наночастици, Хараре, епигенетика и други наукообразни думи,

  Свободата, Санчо...
 48. 48 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  За България, а и за всички страни по света, изтича времето, в което може да се решават проблемите само на здравната система. Вече трябва да се действа само проактивно, за да се справим с предизвикателствата в социалните и икономически системи.
  =============================================================
  Общи приказки, комсомолски. Трябва, да, ама как точно.

  Свободата, Санчо...
 49. 49 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#31] от "baba_zozolana":

  Има специализации по лидерство в Харвард Кенеди Скуул,
  ————————
  Не знам дали това казва нещо за футуроложката, но казва много за Харвард и всичко за Харвард Кенеди Скуул. Всички американски дебили са ходили в това последното, включително лигавия Бил О’Райли, когото преди няколко години изгониха от Фокс.

 50. 50 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Айзък Азимов е футуролог, тази кака (да ме прощава) просто гадае... абе докопала се е до петте минути медийно време. Футуролозите са в научната фантастика, а не в партиите и парламентите. А да, футуролозите дето са налучкали правилно посоката, не са учили за футуролози и не са си вадили хляба с футурология...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 51. 51 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  За къде сме без футуролози?

 52. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#31] от "baba_zozolana":Чакай че ми станА интересно...гледам написала е "“Изкуственият интелект. Кратка история на развитие и етични аспекти на темата”. Ама чакай сега....защо пишеш ИСТОРИЯ като си футуролог?Как па на всички футуролози им се е привижда кацане на луната и изкуствен интелект и никой не провидя край на гладуващите дечица в Африка или край на тероризма? Или това е една много смрадлива история, недостойна да заровят в нея футурологичните си носове
  —цитат от коментар 44 на uq


  Щото кацането на луната, на Марс, на астероиди, е нещо дето може да стане или не, и дали ще е с хора или само с роботи или друг някакъв начин и върви да го прогнозираш. Изчезването на гладуващите в Африка или на терористите е доказано, че няма да се случи никога и заради това не ти трябва футурология. Достатъчни са елементарна математика, икономика и психология...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 53 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Весело

  Време е да се доверим на извънземните......

 54. 54 Профил на Киро минев
  Киро минев
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пълни общи приказки е това интервю.
  Въпросът е защо пускат каката с такива бутафории.
  Да не би Слави Трифонов да пусне в неговите листи хора от АБВ и сега да подгряват публиката? Да покажат, че в АБВ има такива блестящи капацитети. Но високоиндексираните научни публикации на каката напълно липсват. Само някакво седмично курсче в Харвард което беше изкарала и Ангелкова и изобщо всички на които им е постна биографията.
  Скрита коялиция АБВ+Има такъв народ ?!

 55. 55 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Отделно нутрициологията представя храната повече като компонент на здравето.
  =========================================================
  Нека твоята храна бъде твое лекарство и твоето лекарство - твоя храна. Хипократ, без да е футуролог, 800 г. пр. Хр.

  Свободата, Санчо...
 56. 56 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 813 Весело

  До коментар [#49] от "Nedyalko Lazarov":

  По-интересният детайл за мен е "Китайската академия за управление".

  От следене на китайски студенти в САЩ до управление на шпионски кръгове в американски топ университети: всичко, което трябва да знаете за инфилтрацията на КПП
  https://www.opindia.com/2020/12/china-infiltration-usa-universities-harvard-spy-ring/

  До коментар [#44] от "uq":

  Г-жа Тодорова подхожда нАучно - първо да изучим детайлно историята, за да можем след това да "футурираме".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 57. 57 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Колко е тъжно да съучастваш чрез четене на такава вселенска глупотевина. Ексдепутатката от АБВ е дотолкова безсилна в изявата си, че хвърли петно въобще върху цялата прогностика. Ако това са приоритетните теми на бъдещето, то или тя е щраус с глава в пясъка или сайтът съвсем е западнал. Дано не я видим тая като кандидат в нечий предизборни листи...че Пикльо доста висеше на площада.

 58. 58 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Дневника по стъпките на агенция ПИК - а Вангелия няма ли да ни открехнете какво е казала за 2021??!!! Може ли такова нещо. трети ден чакаме сигнал!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#1] от "kilgore":

  И защо само в БАН?! Влез в произволно избрано министерство или агенция в София и свят ще ти се завие, каква безсмислена административна дейност кипи! Как си пишат писма чиновници от две съседни стаи и обсъждат с месеци разход от 10 лева...! Пък ако знаеш за какви проекти се усвояват пари и как се трошат милиони по общини на гъза на географията... Ехе-е-е-е-е...! Тази кака ще ти се види, като песен...

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#1] от "kilgore":

  В БАН "работят" какви ли не чудеса на природата. Хранилка, като много други. Тъкмо били събрали фактите, и аха да познаят, и пандемията дошла. Ако бяха имали още някой друг месец, можеха да познаят и за Брекзита, и за каквото друго им дойде на ум.

  master
 62. 62 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Брутално умна жена. Буртално прости хора във форума.

 63. 63 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Все съм си мислил, че март 2019 г, съм бил заразен от Ковид-19. Като си правих антителата тест в лаборатория за 21 лв, се оказа че не съм боледувал досега от Ковид-19, стойността беше 0,02, баща ми имаше 5,95, като прекарал заболяването беше нормално да има между 4 и 6 референтна стойност. Беше загубил чуството за реалност, затова ми се наложи спешно да отида в България, навръх на карантини и подобие, според сестра ми беше за лудницата, затова исках сам да си направя собствена преценка. Както се оказа си беше наред, беше превъртял поради мобилният си телефон, не можеше да го настрои както искаше и непрекъснато се въртеше около него. Като го оправих, мобилният му телефон, и той постепенно с времето се оправи. Мислех си, дали Ковид-19 няма вреди на мозъка след преболедуване. Засега като говоря с него към 5 пъти не забелязвам разлика спрямо преди, преди заболяването, само че станахме по-близки от желаното. Все пак 1800 км разстояние помежду ни си казват.

  Es muß Geld fließen!
 64. 64 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2090 Весело

  Разбрахме и вече чакаме синтетичната храна като решение на всички проблеми.
  —цитат от коментар 6 на half truth  Ето какво казва авторката в текста:

  ***
  нутрициологията представя храната повече като компонент на здравето. Все повече се дискутират проблемите с третираното с хормони и антибиотици месо, използването на хидрогенни мазнини и прекомерно количество захар. Затова и биохраните и веган културата процъфтяват. И това е само един от примерите за по-дълбоко осъзнаване.

  ***

  Сега сравнете с разбраното от другарчето. Което осъзнава позициите на дамата обърнати на 180 градуса.
  Извод: другарчето е несъмнен кретен. Неслучайно е отнесло овациите на останалите във форума. И те, в основната си част, са папагал-кретени!
  Поздрави, гласовити пиленца!  Мараба, С-ДС доносници!
 65. 65 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Весело

  ъм... леле... сега пък на футуролози ли ще сме

 66. 66 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 495 Весело

  Ебаси дъното! Другарката футуроложка предсказала през 90-те, че можело да има пандемия (може и да няма) и ей на - сбъднала се прогнозата. Сега аз ви казвам, че в бъдеще ще има заметресение! Вече съм футуролог и ще чакам плащане от БАН!
  Мога и една безплатна прогноза-бонус да направя: климатът ще се промени. В момента в София е 7 градуса, гарантирам че утре няма да е 7!

 67. 67 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Умните вярват на футуролози, по-обикновените хора на астролози, а останалите на обикновено врачки. :)

  А аз не виждам разлика :)

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Може ли някоя футуроложка
  да покажете.
  Оставам с уважение.

 70. 70 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2090 Любопитно

  ФУтурулогията е толкова "наука", колкото и астрологията.
  —цитат от коментар 35 на Darcas
  За "футурулогията" разбрахме, а как стоят нещата при футурологията, експерте?

  Мараба, С-ДС доносници!
 71. 71 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 995 Весело

  До коментар [#37] от "jord bond":

  “Инак, таз дали може да раздели сламата на две магарета? 🤔”

  Чини ми се, гачи ни мой. Виж да им изпразни дисагите, има квот требе:)

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 72. 72 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#37] от "jord bond":

  Хм, прочетох. А защо според теб чичото не е обелил зъб за Русия в тази разгърната картина на света, която ни е представил? У мен това буди известни подозрения.

 73. 73 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 111 Неутрално

  В БАН,дали има свободно място за Пъцулолог.
  За един преател питам.

 74. 74 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2090 Весело

  От поне месец насам основно перо в медията са интервюта с публични личности, които оценяват станалото през 2020 и дават своите прогнози за 2021.
  Реакциите обичайно са разностранни, но толкова единодушно плюене......нямам думи.
  Т.е. - имам, но ще трябва да псувам / във всеки един смисъл/ , а това не е добра идея ;)
  Поздрави, плювачи!

  Мараба, С-ДС доносници!
 75. 75 Профил на .
  .
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Футуролозите точно докараха много от сегашните беди на света, в България може да им се смеем, ма в САЩ си има стотици институти къде учат как да се управлява матряла. Много от теориите им не са точно "предсказания" а просто проекто ръководства за манипулиране и управление.
  Как например ви се вижда една теория, че ще изчезнат границите между държавите, а гигантите корпорации ще вземат управлението на света включително силовите структури? Май че на там си вървим с бодра стъпка.

 76. 76 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Брутално умна жена. Буртално прости хора във форума.
  —цитат от коментар 62 на koalarevolution


  Май не я бива много във футурологията, след като е заложила на АБВ.
  Стар виц:
  Човечец отива при ясновидка. Почуква на вратата и. Отвътре се чува въпрос:
  - Кой е?
  - Егаси ясновидката! - казал човечецът и си тръгнал...

 77. 77 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2090 Весело

  Умните вярват на футуролози, по-обикновените хора на астролози, а останалите на обикновено врачки. :)А аз не виждам разлика :)
  —цитат от коментар 67 на realguru


  Пиленце, умните хора избягват механизма на вярата. Поради което астролози и врачки не им вършат работа. Но нещата с футуролозите са различни. Те прилагат рационални подходи, което позволява на интелигентните личности критично да осмислят определени идеи.
  А това е ценност. Но не и за папагали, така че си аут, пиле!

  Мараба, С-ДС доносници!
 78. 78 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Все съм си мислил, че март 2019 г, съм бил заразен от Ковид-19. Като си правих антителата тест в лаборатория за 21 лв, се оказа че не съм боледувал досега от Ковид-19, стойността беше 0,02, баща ми имаше 5,95, като прекарал заболяването беше нормално да има между 4 и 6 референтна стойност. Беше загубил чуството за реалност, затова ми се наложи спешно да отида в България, навръх на карантини и подобие, според сестра ми беше за лудницата, затова исках сам да си направя собствена преценка. Както се оказа си беше наред, беше превъртял поради мобилният си телефон, не можеше да го настрои както искаше и непрекъснато се въртеше около него. Като го оправих, мобилният му телефон, и той постепенно с времето се оправи. Мислех си, дали Ковид-19 няма вреди на мозъка след преболедуване. Засега като говоря с него към 5 пъти не забелязвам разлика спрямо преди, преди заболяването, само че станахме по-близки от желаното. Все пак 1800 км разстояние помежду ни си казват.
  —цитат от коментар 63 на slan777


  Скоро пак ще си дойда в България, на 10 януари, стига да бъде удължен локдауна в Германия, което важи като сигурно. Понеже кандидатсвам за 2 работи, надявам се да бъде одобрено 2400 € бруто твърда месечна заплата, не мога да остана в България над 24 януари 2021 г.

  Човек не разбира, колко държи на нещо, едва като го загуби.Не3 съм си милил, че толкова държа на баща ми, но така се оказа.

  Es muß Geld fließen!
 79. 79 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2090 Весело

  Май не я бива много във футурологията, след като е заложила на АБВ.
  Стар виц:
  Човечец отива при ясновидка. Почуква на вратата и. Отвътре се чува въпрос:
  - Кой е?
  - Егаси ясновидката! - казал човечецът и си тръгнал...
  —цитат от коментар 76 на rw


  Поредният пролетарски ум, който не може да направи разлика между футурология и врачуване.
  Птичи особености, няма измъкване от тях ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 80. 80 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Футуролог на обикновен език значи врачка. На испански , футуро е бъдеще. Както в последно време се използва пулмолог, което иде от пулмон, демек бял дроб.
  От къде ги измислят тези термини, очаквам в скоро време тикволозите да кажат........ мда

 81. 81 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 20 Любопитно

  Мислех си, дали Ковид-19 няма вреди на мозъка след преболедуване. Засега като говоря с него към 5 пъти не забелязвам разлика спрямо преди, преди заболяването, само че станахме по-близки от желаното. Все пак 1800 км разстояние помежду ни си казват.
  —цитат от коментар 63 на slan777


  Преди дни четох статия, че точно причинява вреди, ма забравих къде беше...

 82. 82 Профил на .
  .
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#80] от "Pomak":

  Ти да си чувал за Збигнев Бжежински? Де факто той определяше глобалната политика на САЩ и света много десетки години, нищо че не беше на първа страница.

 83. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Нямам нищо против детето. Намерила е начин да се оправя в живота. Легне където трябва, усмихне се където трябва и пр. Кой с каквото може. Въпросът е - цоца ли народни пари или всичко е грантове от НПО-та.
  —цитат от коментар 46 на Nedyalko Lazarov


  НПО-тата отдавна са на издържа на бюджета. В бюджет 2021 има предвидени 116 милиона за НПО-та.

  Разни научни институти също получават. Е имаше някакви на ВМРО получили там половин милион - голем рев у Дневник, как може някакво НПО близко до ВМРО (управляващите) да получава пари.

 84. 84 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 840 Гневно

  Простащината прелива под това интервю!
  Буквално!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 85. 85 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 111 Неутрално

  На леля Ванга,мир на праха и,какво пише в трудовата книжка.

 86. 86 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#82] от ".":
  Аз за този съм чувал, а ти за футуролога Баба Ванга ????

 87. 87 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#85] от "hav08635628":
  Без да искам, съм ти отговорил........ мда

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#81:"jord bond"][/quote]

  И аз четох някъде, че след боледуване от Ковид-19 има трайни повреди на мозъка.

  Не беше нормално, над 20 пъти едно и също на мобилният му телефон да не го запомни, 6 полета трябваше да бъдат променени, аз преди това ги промених, за да може той да има нещо за промяна.. Баща ми все се правеше на малоумен и аз трябваше да му помагам.

  А се казва, че с възрастта човек поумнява, затова президентите на САЩ все са над 40 година, като сега Доналд Тръмп и бъдещият президент Джо Байден. Който все чака да дойде 20 януари 2021 година да отвори границата на САЩ към Мексико и да вкара максимално възможно нелегални мигранти в САЩ, все пак те работят на нископлатени работи в САЩ, без тях няма кой да прекара боклука. За разлика от Великобритания, там нямат нужда от нископлатените работници от България и Румъния. Имт точкова система за висококвалифицрана работна ръка, която важи от вчера, допреди бяха зависими от законодателството в ЕС.

  Es muß Geld fließen!
 90. 90 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 111 Неутрално

  До коментар [#87] от "Pomak":

  футуроложки работи...

 91. 91 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Убава е каката, даже много убава, ама ги говори едни общи приказки като на новговор.

  След като има кой да й плаща за масфрафа браво, но все си мисля, че футурулозите би трябвало да са поне малце по-грамотни в природни и инДженерни нАуки.

 92. 92 Профил на .
  .
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#86] от "Pomak":

  Баба ти Ванга предсказваше бъдещето, а Збигнев Бжежински казваше как трябва да ти промиват мозъка, та бъдещето да е такова и такова. Чувстваш ли разликата?
  Да не мислиш че тия гей истории са зарад някакви педе*аси в управлението на ЕС? Не, тебе те превъзпитават да си те доят без да риташ, като във фермата. И медиите изпълняват.

 93. 93 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  "футуролог", явно дойде момента, в който да си измисляме специалности. Имам един познат, който учи в Германия и ми вика - 80% от специалностите в БЕГЕ университетите тук изобщо ги няма. Дано и това да не е специалност в някой университет, че те направо ще бълват безработни с кашоните. Няма нужда да викате някого, който да каже всички възможни варианти и да си мисли, че е казал нещо, това могат да го направят и кварталните пиянки.

  И това "веган културата" е като "културата на пиене на урина", винаги ще намериш 1млн откачалки, да се съгласят да правят нещо, на света сме 7млрд.+ все пак. Преди година имаше един филм за "веган" атлети, дори бяха вкл Шварценегер, който за пари ще ти каже, че и чая от пичи въшки лекува. Та гледаш коя е жената на режисиора, къде има дялове и се оказва, че има голям дял във фирма за веган протеин. Ако някой иска да ти пробута лайно, като здравословна храна, това си остава лайно.

 94. 94 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  [quote#83:"realguru"][/quote]

  Нямам нищо против детето. Намерила е начин да се оправя в живота. Легне където трябва, усмихне се където трябва и пр. Кой с каквото може. Въпросът е - цоца ли народни пари или всичко е грантове от НПО-та.
  —цитат от коментар 46 на Nedyalko Lazarov


  НПО-тата отдавна са на издържа на бюджета. В бюджет 2021 има предвидени 116 милиона за НПО-та.

  Разни научни институти също получават. Е имаше някакви на ВМРО получили там половин милион - голем рев у Дневник, как може някакво НПО близко до ВМРО (управляващите) да получава пари.
  ——————
  Благодаря за инфото. Явно съм далеч от истината. Ама пуста логика. Хем Неправителствени организации, хем 116 милиона помощ от правителството!!!!! Не е ли забавно. При това и заплата от БАН.
  Футуролог да си в днешно време. Времето на митничарите остана в миналото.


 95. 95 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1205 Весело

  Хаха, горе има някаква конвенция на представителите на ефекта на Дънинг-Крюгер. После се чудим що пазачът на селския пастир е премиер на страната. Ми че то цялата територия е набъхана с такива капацитети...
  Много забавно.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 96. 96 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Весело

  Осемдесет и четри коментара баш по темата и после не било вярно че:
  Лице пиче продава.
  Само една учителка на първолаци преди содини я слага в малкият си джоб по коментари.
  Има още жарава под пепелта.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 97. 97 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Мед им капе от устата като кажат "наночастици", а че дума "insadables" не съществува, на кого му дреме, но звучи наукоподобно.
  И за да ни се каже очевадното имаме нужда от Футуролог? Щурците може би трябва да напишат нова песен, Футурулог 2.
  Дано да е здрава и по-добра 2021!

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 98. 98 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  [quote#76:"rw"][/quote]


  Не предполагах, че е била депутатка от АБВ. По скоро прави впечатление на депутатка от ВГЗ.

 99. 99 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#92] от ".":
  Светът се напълни с Thinktank институти, както леви, така и десни. Изработват стратегии въ всички сфери от живота ни. Прав си, че в голямата си част се опитват да влияят във формирането на нашето мислене и действие.
  Но както каза на времето ЦРУ, че са се излъгали за Ирак, и техните Тинктанк институти не са могли да предвидят катастрофата .
  Аз на такива ,, фитуролози,, не вярвам. Нито ЦРУ са се излъгали, нито футуролозите им. Темата е много обширна, моето мнение бе за играта на думи в последно време. Даже не съм чел статията....... мда

 100. 100 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2090 Весело

  Футуролог на обикновен език значи врачка.
  —цитат от коментар 80 на Pomak


  Още един. Край нямат....

  Мараба, С-ДС доносници!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK