Христо Иванов пред "Дневник": Изборите ще решат дали пак губим бъдещето си заради Сарайския модел

Христо Иванов пред "Дневник": Изборите ще решат дали пак губим бъдещето си заради Сарайския модел

© Велко АнгеловИзбори 2022

Въвеждане на електронно управление, план за ударна модернизация на страната и никакви коалиции с ГЕРБ и ДПС - това са предизборните послания на "Демократична България", които съпредседателят й Христо Иванов обяви в интервю за "Дневник". Според Иванов основна цел на изборите е да се прекрати съществуването на държавата-мутра. Цялото интервю гледайте във видеото надолу в текста.


- Коронавирусът направи краткосрочните прогнози още по-трудни. Каква година предвиждате, че ще бъде 2021 г. за България?


- Тя ще бъде година на изпитание, защото отвъд трудностите, свързани с коронавируса, и непосредствените икономически трудности, тази криза подейства като фактор, който ускори и други процеси. Ясно е, че светът няма да е същият; ясно е, че ще има нова структура на глобалната икономика; кризата е катализатор за адаптиране към новите технологични реалности и това не са гумени абстракции.
България трябва бързо и ударно да се модернизира и това е големият политически въпрос на тези избори - накъде ще тръгне страната; дали ще стагнира в корупция и безвремие; дали ще губим бъдещето си, за да могат няколко души от Сарайския модел да продължат да източват соковете на страната, или ще отприщим потенциала на страната и ще тръгнем по пътя на модернизация.


- Какво трябва да е следващото управление тогава? Върху какво да се фокусира?


- Върху един много ясен план за ударна, бърза модернизация на страната. Това означава много бързо пресъграждане на институциите на страната; това означава да се затворят дупките, през които се краде; човекът от джипката трябва да бъде уволнен. И тук нямам предвид Бойко Борисов, който със сигурност трябва да бъде уволнен, а целия този модел на концентрация на цялата власт в един, който раздава; който е безалтернативен не защото няма, а защото не трябва да има алтернатива. На нас не ни трябва да сменим шофьора на джипката, на нас ни трябва модерна демокрация, в която институциите работят, а не една Тиква, която раздава, получава, маха с пръст, всички решения взема тя и точно заради това може да краде, разпределя порции и т.н.


Този модел трябва да бъде счупен и ние от "Демократична България" имаме точна представа как това трябва да се случи; как да рестартираме институциите една по една, не просто правосъдието; как да направим революция в администрацията, защото това е ключово. Ние трябва да прекратим съществуването на държавата-мутра; административният тормоз върху гражданите и бизнеса трябва да бъде прекратен. И начинът е един - чрез въвеждането на електронно управление. Ние трябва да реформираме една плеяда сектори, които в момента са черни дупки, от които публичният ресурс се краде.


Ние трябва да използваме технологичните революции, които се случват в енергетиката например - аз бях на станция "Расово" от Турски поток, който всъщност е руски, макар че Борисов иска да го нарича Балкански. Това е пример не просто за това как се открадват едни 3 млрд. наши пари, а за това как България се закотви в един технологично остарял, геополитически безнадежден енергиен модел, от който ние поколения наред няма да можем да излезем.


- Има критики към "Демократична България", че се фокусира прекалено много върху проблемите в съдебната власт и липсата на ефективен контрол върху главния прокурор, а настъпва икономическа криза, здравната система е в колапс, образованието дава лоши резултати. Как ще решите тези проблеми?


- Ако трябва да избера една област, в която да се фокусираме, това ще бъде въвеждането на електронно управление. Защото въвеждането на електронно управление е онази мярка, която ни позволява да взривим отвътре целия командно-административен модел, който обслужва корупцията в България.


Ние имаме съвършено ясен план как точно да се използва въвеждането на електронно управление...По наши планове можем да намалим административното бреме с до 70 процента в рамките на един мандат; до 70 процента по-малко тормоз от държавата...


- След изборите в какво управление бихте участвали или какво управление бихте подкрепяли?


- Ние имаме амбицията да представим предизборна програма, която да е визия за това как България - на този кръстопът, който представлява 2021 г. - дали ще поеме по пътя на бърза модернизация, или изпускайки следващия глобален преход, много бързо ще почне да обеднява дори спрямо сегашните нива...


Искаме да предложим много конкретна идея как по сектори да се модернизира страната и да потърсим с тази програма мандат за "Демократична България" за управление за този огромен завой, който страна трябва да вземе. Това е изключително амбициозно, но ние смятаме, че трябва да сме много амбициозни - не просто ние като политическа формация, страната трябва да е прекалено амбициозна, ако иска наистина да не изпусне поредния преход. Ние загубихме вече един преход - регионален преход в Източна Европа, и всички знаем каква огромна цена платихме. Технологичният геополитически преход започва пред нас. Ако България го изпусне него, тежко ни и горко. И тази година трябва да вземем тези решения - затова моят акцент ще бъде, че ние търсим мандат именно за такава програма.


"Демократична България" публикува един списък от 12 приоритета, на които гледаме като програма-минимум, върху която да работим в парламента като тематични коалиции. Те са свързани не само със съдебната реформа, но и на регулаторите - ако не ги реформираме, не можем по сектори да модернизираме, да освободим бизнеса, да вкараме законност в тези сектори. Комисията за защита на конкуренцията - в този й корупционен състав, приближен на Борисов, е тръгнала да си затваря очите за най-големите изкривявания на пазара, подмяна на пазарната логика с корупционна шуробаджанашка логика.


- Да ви разбирам, че искате управленски мандат след изборите с премиер от "Демократична България"? Вие ли ще бъдете кандидат-премиер?


- Както е сериозно, ние имаме различни варианти, в които бихме могли да формираме кабинет и да излъчим лидер на този кабинет; някои от тях са с повече експертен профил, някои - с повече политически. Това са неща, които ще обявяваме, когато е политически целесъобразно.


В този смисъл "Демократична България" е готова да поеме отговорността за съставяне на кабинет и за излъчване на премиер, който е способен да мобилизира волята - политическа и обществена - за модернизация - с програма, с лидерство. И има различни варианти как това може да се случи в зависимост от вота, който избирателите ще направят.


- Ще успее ли мандатът да стигне до вас? Според последното проучване на "Алфа Рисърч" ще сте пета политическа сила от шест партии в парламента. Вие какъв парламент прогнозирате?


- Парламентът ще бъде труден и очевидно ще бъде по-скоро преходен. Освен ако не се случи някаква конюнктурна всеядна коалиция на оцеляването на всяка цена; освен ако следващите месеци в кампанията, която предстои, общественото мнение не мине от отрицание, към осъзнаване на това, че ние имаме много съдбовна година пред себе си, в която трябва да се мобилизираме за визия за модернизация.


В момента всички са недоволни по различни причини, но осъзнаването, че страната трябва да избере път - не просто да знае какво не иска, а да се мобилизира за много сериозен преход - институционален, технологичен, политически преход... Надявам се в рамките на тази кампания това нещо да бъде чуто. Ние се отнасяме към тази кампания сериозно - това за нас не е един момент, в който се харчат пари за билбордове и който трябва да мине, за да прикрием различни форми на контролиран вот, който се упражнява. Ние се надяваме, че в рамките на тази кампания ще можем да направим оферта за бъдещето към нашите избиратели и че това ще ни даде сериозно разрастване.


Колкото до социологията - при цялото ми уважение тя винаги е подценявала сериозно "Демократична България".


- Към колко гласа се стремите на парламентарните избори?


- Стремим се към ситуация, в която можем да формираме мнозинство.- Колко депутати прави това?


- По Конституция мнозинството в парламента е 120 депутати. Дали това ще бъдат само наши депутати, дали ще можем да убедим други политически сили да ни подкрепят - всичко зависи от това как ще се развие кампанията.


- Имате ли червени линии...


- И от нашата способност да наложим теми и дневен ред. "Демократична България" е доказала, че дори и извън парламента, ние можем да налагаме дневен ред. Отивайки на "Росенец", ние не просто направихме някаква неочаквана поява на това място, а наложихме темата за срамната коалиция между ГЕРБ и ДПС и това принуди Борисов, опитвайки се да се разграничи от близостта с ДПС, да уволни четирима министри. И пак не му се получи.


Червената линия, първата ни задача е тази коалиция - корупционна коалиция на Сарая, на зависимостите, да бъде отстранена от лостовете на властта в България.


- Значи ли това, че ГЕРБ и ДПС не са допустими партньори...


- Нито ще направим коалиция с Бойко Борисов, нито ще направим коалиция с ГЕРБ без Бойко Борисов, нито ще приемем да изтикат на преден план някой с хубаво костюмче, докаран от международната сцена, който да бъде използван като сламен човек за Бойко Борисов и неговото оцеляване.- Николай Младенов ли визирате?


- Говоря за профил. Защото такива възможни ходове имат много варианти. Ние няма да приемем под никаква форма оцеляване на това статукво. И затова между другото темата за главния прокурор е много важна, защото смяната на главния прокурор означава не просто да махнем Гешев, а да създадем условия в прокуратурата - институционални и персонални, въпросите "Каква е отговорността за Турски поток, каква е отговорността за кюлчетата и шкафчетата" да бъдат зададени сериозно, а не - както сега - да бъдат замитани под килима.


Това прави абсолютно невъзможно да си партнираме с Борисов или с ГЕРБ. Аз лично съм подавал сигнали по тези теми - нещо, което нито един политик не е правил в България. И това прави абсурдни всякакви спекулации, които в момента се ширят, че "Демократична България" се готви да бъде в управление с Бойко Борисов или пък с ДПС.


- Те не останаха други партньори освен Слави Трифонов и Мая Манолова.


- Ние не разглеждаме властта като самоцел; не изхождаме от това, че не можем да си представим свят, в който да бъдем опозиция. Но ако в следващия парламент ние сме опозиция, това ще бъде един изключително тъжен парламент, който много бързо ще приключи. Защото няма друга посока, в която страната да поеме - тя или ще поеме по пътя на модернизацията - тема, която искаме да поставим като конкретни мерки и политики, или ако бъде избрано мнозинство, което не може да тласне страната в тази посока, въпрос на месеци ще бъде българското общество да осъзнае, че не може да си позволи безвремие; че не можем да си позволим държавата да продължава да краде бъдещето на нашите деца. Този парламент много бързо трябва да произведе визия и воля за реален план за възстановяване и устойчивост - това, което Томислав Дончев снесе, е една подигравка.


- ДПС предлага програма за ускорено развитие...


- Чието лице е Данчо Цонев, който има нещо общо със зелените теми и това е неговият прякор Ментата, но нищо повече. Това е подигравка с българското общество. И именно заради това отидохме на "Росенец", защото тези хора смятат да откраднат тази инвестиция. Нашата генерация има шанс една голяма сума пари да бъдат инвестирани в страната ударно и ако това сега го изпуснем, ако позволим тези хора да откраднат тези пари, защото те се готвят за това, слагайки за лице Данчо Цонев; това означава генерации напред да бъдат лишени от шанса за различно бъдеще.


- Акцията ви на "Росенец" вдъхнови протеста, но "Демократична България" сякаш не успя да се превърне в алтернатива за голяма част от протестиращите. Сгрешихте ли някъде?


- Сигурно сме сгрешили на много места, но ние не сме изхождали от идеята, че "Демократична България" трябва да представлява всички протестиращи. Ние се явихме на този протест, ние не се опитахме да се маскираме - да кажем, че ние сме политици, но ще се направим тука на граждани. Ние участвахме в тези протести като политическа формация, която има ясно позициониране по много теми...В момента много други политически формации, които се маскират на какво ли не, не могат да отговорят на този въпрос - от какво се състоят, кой взема решенията в тях.


- Кой взема решенията при вас и кой ви финансира?


- При нас решенията се вземат по изключително ясен начин - ние сме коалиция от три партии, те имат публично известни органи, които работят прозрачно, и имаме председателски съвет.


"Да, България" специално има 7 хил. дарители и това за нас е много важно. Това е начинът, по който сме оцелявали през тези четири години, в които сме извън парламента и нямаме субсидия. Ние нямаме собственик, нямаме господар, нямаме човек с куфарче, който да ни се обади и да ни каже какво да правим...Това е съвършено различно политическо поведение от масата в политически живот. Платформата ни за дарения е donation.dabulgaria.bg, скоро ще направим и за "Демократична България".


- Имате ли кандидат за президент?


- Имаме и ще го обявим, като му дойде времето. Имаме кандидати за всички възможни позиции, които трябва да се попълнят, в т.ч. и за регулатори, защото това е много важно. Българите много добре разбраха връзката между правосъдие, корупция и благосъстояние. Парите, които се крадат, тези 3 милиарда, които подарихме на Путин с руски поток, не отидоха за детска болница, за медицински вертолет, за пенсии, за заплати на лекари, санитари, медицински сестри, за учителите. Парите, които се крадат, се изчисляват на 10 млрд. годишно.


Ние трябва да си поставим една цел и тя е проста - България да стане най-доброто място за отглеждане на деца поне в Източна Европа. Това са парите, с които можем да финансираме и социална политика, и тази национална цел, защото без нея ние не можем да решим демографския проблем на страната. Това нещо може да се финансира с парите, които сега се крадат - няма нужда да откриваме нефт или газ, няма нужда за забогатяваме рязко, има нужда да се спре краденето. Това без правосъдна реформа не може да се случи. Това го разбра последния български гражданин, на последното селце, в последната му къща.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK