
Личен архив.
Метин Алиев първо помага в семейния хотел, отворен в края на соцвремената, когато правителството позволи това. Тогава са посети семената на интереса към тази сфера, които по сложен път, минаващ през САЩ и Великобритания в други сфери, го води до ресторантьорството. Захваща се с него през 2006 г. като акционер в група, която има няколко ресторанта. Той е съсобственик в "Хамачи и "Чинечита" (Cinecittà Osteria Italiana) - сред обичайно номинираните и награждаваните в конкурса "Ресторант на годината" на списание "Бакхус". Членува в Българската асоциация на заведенията в България - една от двете много активни при разговорите с правителството. С него обсъждаме ситуацията, в която се намира ресторантският бизнес и неизвестностите. За сряда по обяд е насрочен протест на собственици на заведения пред сградата на правителството заради забраната да работят. А междувременно организаторите му поискаха оставката на здравния министър.
В каква ситуацията се намира бизнесът Ви?
- Ситуацията не е приятна, защото нашият бранш е посочен за затваряне от правителството, така че нашата дейност миналата година е била 10 месеца с рестрикции или затворена.
Как се промениха плановете Ви за 2020 г.?
- Обучението на персонала в Германия за средата на март отпадна веднага, отпаднаха планирани инвестиции в интериора и оборудването на кухнята. Междувременно бяхме търсени за откриване на нови ресторанти - и това е отложено и забавено за момента, когато ще видим някаква сигурност - с развитието на пандемията и мерките, които се предприемат.
Как се промениха оборотите?
- Оставени сме да работим само на доставки, при които разликата в оборота, например за април спрямо април 2019 г., е между 5 и 8 пъти. Същото е и сега. При някои заведения разликата е и по-голяма. А никой от разходите ни не е спаднал в пъти, за да може да компенсира в пъти спадането на оборота. Освен това много сериозен разход се оказа доставката до дома заради размера на комисионата на куриерските фирми. Така че, доставките не могат да компенсират нищо.
Изгубихте ли персонала?
- Специално ние за момента успяваме да задържим по-голямата част от колегите с надеждата, че всеки момент отваряме. Но си спомням за периода 5-10 декември, когато уж ни оставаха още 15 дни докато отворим, а на 20 декември разбрахме, че само още месец и нещо трябва да изкараме така. Така че предстои да научим колко още трябва да изкараме по този начин. Никак не е лесно да продължаваме до безкрай да задържаме хората и работеща бизнес структура, която реално не работи.
Докога можете за издържите?
- Този въпрос е пряко свързан с начина, по който държавата успява да се включи и да помогне на бизнеса, забранен от самата нея. Ако държавата има адекватни стъпки и реакция, можем да издържим вероятно още месец-два. Но ако продължава по този непредвидим начин - дава малки суми, но с голямо закъснение, и ние сме в положението на невъзможност да планираме нищо, смятам, че още 1 месец би бил доста катастрофален за голяма част от колегите.
Какво Ви обясниха за забавената помощ управляващите?
- Не беше казано кога ще започне изплащането. Реално към момента няма регистрирано постъпление в нашите дружества. Очакваме. В петък (22 януари), получихме одобрение, а сме кандидатствали сред първите през декември като сме затворени от 28 ноември.
А и както каза един колега това не са помощи, а компенсации, защото ние нямаме нужда от помощи. Ние добре се справяхме преди това. А искаме тези компенсации да бъдат навременни и ясни.
Какво, според Вас, е адекватното поведение на държавата?
- За да няма напрежение у служителите, трябваше текущо да получават тези 24 лева, особено за празничните месеци. Същото важи и за самите предприемачи. Това щеше да доведе до много по-голяма яснота, можеше да правим прогнози и да разчитаме на нещо. А сега сме казали на всички - доставчици, наемодатели, комунални услуги, да чакат, да видим кога ще можем да плащаме. Ако има яснота, щеше да бъде много по-лесно. Без да коментирам количеството на помощта.
А ако го коментирате, какво ще покрие помощта?
- Ще погасим някаква част от задълженията, които сме натрупали за повече от 2 месеца. Имам познат в Германия с ресторант, който разказа, че държавата им покрива 80% от оборота срещу ангажимент да се покрият заплати, наеми, комунални разходи, дори остава някакъв процент като компенсация за самия предприемач - да бъде покрита донякъде пропуснатата полза за него. В България тези 20% са за оперативни разходи и за някои фиксирани. За самите предприемачи и техните семейства няма и никога не е говорено да има някаква помощ. Това го казвам заради ширещото се мнение в обществото, че ние, кръчмарите, заради някаква печалбица искаме да отворим ресторантите и да започнем да избиваме хората като ги заразяваме с ковид.
А това, че обществото чрез медиите се настройва срещу нашия бранш, няма да доведе до нищо добро за никого. Няма никаква здрава логика в затварянето на заведенията, дори на нощните клубове. Бяхме затворени при над 1500 случая на заразени на ден, а сега не ни отварят при 300 или 100 на ден. А са отворени търговски вериги, където има големи струпвания, градският транспорт работи - на тези места, според властите не може да има заразяване. А пък ние, които инвестирахме в дезинфектанти, в ултравиолетови лампи, всичко, което беше измислено и произведено на пазара за дезинфекция, отдалечавахме масите, лишихме се от част от тях, не работим. Как това пречи и допринася за разпространение на Ковид-19 на никой не му е ясно. Затова не виждаме логика в затварянето на нашия бранш.
В допълнение, функционирането на ресторантите към хотели в градовете и курортите, докато другите са затворени, създава нелоялна конкуренция, както за разпределението на пазарния дял така и от гледна точка на пазара на труда. Имам голямо опасение, че служителите и клиентите ни ще бъдат привлечени от работещи по време на карантината ресторанти. Такава държавна намеса на пазара е забранена в САЩ, Индия, Великобритания и други страни.
Как тълкувате изказването на премиера, че при 30 хил. заведения само 6300 са поискали помощ от държавата?
- Не разполагам с точната информация, но аз не познавам някой да не е кандидатствал. Не мога да разбера защо не биха кандидатствали колкото и да са им малки оборотите. Той многозначително остави ние, зрителите, да си обясним защо не са кандидатствали. Но по самата процедура искам да кажа, че не е толкова лесна колкото те казаха. Особено при попълването на документите за помощта от 24 лв. на служители. Не бяха опростени формулярите, за да могат хората сами да ги попълнят коректно. И според мен по технически причини много фирми не са успели да кандидатстват - или са сбъркали документи, срокове и т. н. Може би пък въпросът защо толкова малко са кандидатствали трябва да зададем ние. Работа на управляващите е да създадат среда и условия всички да могат лесно и бързо да кандидатстват. Ако 24 хил. не са кандидатствали, е странно защо.
Когато все пак отворите, каква част от клиентите смятате, че ще се върнат, като сигурно пак ще има ограничения?
- Това е следващият пример за това колко е лошо, че няма яснота за бизнеса. Нито аз, нито вие можете да кажете дали следващия понеделник ще отворим и при какви условия. В понеделник правя график за седмица напред, но трябва да чакам петък, за да знам дали в понеделник ще работя. Що се отнася до клиентите - има нагласа у обществото или част от него, че в ресторантите човек може да се зарази по-лесно отколкото в метрото, което не смятам, че е така. Така че трудно ще възстановим старите позиции като брой клиенти, защото някои хора са решили, че просто няма да ходят на ресторант.
Отделно се говори за 50% капацитет работа, което би обезмислило отварянето на част от заведенията. Когато едно заведение е да речем 40 места, с 20 места не могат да бъдат покрити фиксираните разходи - наем, ток, вода, заплати, газ. Персоналът не може да бъде сведен до нула, а като си обявен за работещ бизнес няма как да преговаряш за по-ниско възнаграждение, по-нисък наем и т. н., защото твоите партньори започват да те третират като работещо заведение.
И така за малките заведения подозирам, че ще бъде безмислено да отворят, защото това ще ги фалира. При по-големите заведения, с над 100 места, да кажем, че за тях ефектът е, че няма да фалират.
Тоест, трябва да се помисли за държавна подкрепа дори и при отворени заведения, ако те са обект на рестрикции?
- Да, която може да бъде в различни форми - компенсация на част от оборота отпреди кризата, или компенсация за тези, които преценят, че е по-добре да не отварят до вдигането на всички забрани. Но не бива да се да се казва, че са отворени и с това въпросът е решен. Пазарът в България от много години е показал, че с 20-30 места не може да се издържа ресторантски бизнес.
Коя от злините е по-малка - управляващите да ви разрешат да работите сега и пак да ви затворят след, да речем месец, ако заразените отново се увеличат, или да не отваряте още известно време?
- Има и трети вариант, който бих предпочел да чуя от управляващите, ако поемат отговорност. Например, ако смятат, че след 20 дни нашият бранш може да допринесе за увеличаване на заразените, да ни затворят до 1 март или 1 април, ако искат.
Но да направят така, че компенсациите да се дават регулярно, за да може да поддържаме бизнеса жив и така при ясни мерки, по-добре да стоим още затворени, но да има яснота, че еди-кога си започваме да работим свободно. При липсата на такава отговорност започва прехвърляне на топката между министри, щабове, министър-председатели, а ние чакаме някаква много проста информация - да си заредя ли ресторанта, за да работи от февруари, да извикам ли персонала, който е пуснат в някакви отпуски или - не.
Какво планирате в тази ситуация?
- Налага се да разсъждаваме в две хипотези. Едната е, че на 1 февруари, март или април, утежненията върху бранша приключват и започваме да възстановяваме пазарни позиции. Но го знаем отсега и успяваме да минимизираме загубите и започваме да работим нормално. Тогава бихме имали дори желание за отваряне на нови обекти. А също да направим планираното преди обновление на обектите и за догодина бихме оставили обученията в чужбина. Другият сценарий, ако продължи тази игра на спиране, отлагане, неяснота, това само по себе си показва, че просто стоим на пауза, нищо не правим и караме ден за ден. При такава неяснота не можем нищо да правим.
Vlado Nikolov
Рейтинг: 3648 НеутралноНека пуснат ресторантите, дори и с по - малко посетители. Който иска, да ходи. Да не работят дискотеките и чалготеките.
Шакир Зулов
Рейтинг: 728 ЛюбопитноНека работят и чалготеките,но да танцунат с 2 метра дистанция!🐵 Много съм прост
Хи-хи
Рейтинг: 1581 НеутралноВ България хотелиер, ресторантьор и барман се свързват с бетономорието и разни личности от близкото минало. Съчустваме на хората на труд. договор там, но не и на собствениците.
owen
Рейтинг: 1711 Неутралномного полезно, да се види ясно картинката.
защо с такова пренебрежение само не мога да разбера към печалбата - бизнеса не е благотовително дружество.
zero_day
Рейтинг: 712 НеутралноЗа съжаление съвсем успешно елементарни човешки отношения бяха прекъснати от истерията, а хората станаха по-бетер и от вълци. Само че тези, които най-много подскачат срещу ресторантите, да не забравят, че утре техния бранш може да не е "приоритет" на някой чичак облечен с власт, а тогава друга песен ще запеят.
Шакир Зулов
Рейтинг: 728 ЛюбопитноДо коментар [#4] от "owen":
Много съм простБизнес дама ле си?🐵
boevbisser
Рейтинг: 3094 РазстроеноПросто трябваше да ги компенсират, айде, с 80 % от оборота е невъзможно, но с нещо можеше. До момента - с нищо, само с думи, Сачева, не знам кой... Началото на февруари безработицата ще е 30-40 000 човека отгоре, а фалити там ще имат последствия и върху доставчици, банки и т.н. Германците не са глупаци.
4ort
Рейтинг: 1899 Неутрално"Метин Алиев, ресторантьор: Част от обществото смята, че заради някаква печалбица искаме да работим и да ги заразяваме"
........................
Чак сега разбрах, че ресторантите не работели за печалбица!!! Може би за печалбиЩЕ или пък са благотворителни дружества?
spiegel
Рейтинг: 1932 Неутрално"А пък ние, които инвестирахме в дезинфектанти, в ултравиолетови лампи, всичко, което беше измислено и произведено на пазара за дезинфекция, отдалечавахме масите, лишихме се от част от тях, не работим."
В повечето кръчми не се спазваше никаква дистанция, събираха се големи компании. Сервитьорите често бяха без маски или ги носеха под брадичките си. Трябваше да им направиш забележка, за да си я сложат както трябва. Дори в заведения, които мереха температурата на входа и на всяка втора маса бяха сложили табелки, че не се обслужва, пренебрегваха собствената си организация като имаше клиенти и човек се оказваше на 50 см от другия на съседната маса и пак трябваше да се разправяш с келнерите. Сега всеки ден съобщават за нелегални купони. А заплахите за отваряне са върха на нахалството. Така че защо е това учудване от общественото мнение за кръчмарите?
hipocrat20060
Рейтинг: 430 НеутралноНе смятаме! Твърдо сме убедени!
frankfurtski
Рейтинг: 261 НеутралноНа тезата ,че щели да си обучават персонала в Германия ,долна лъжа никой няма и да си помисли да се върне обратно и второ за същата Германия в момента приоритет ще са училищата да могат да се отворят а заведенията и особено фитнес и другите занимания на закрито трябва да се отложат и то за дълго
orchis
Рейтинг: 526 НеутралноТочно ресторантьорите и хотелиерите ли трябва да оплакваме сега! Тези, които не декларират и половината си оборот, сега искат държавна помощ. 80% от оборота при неработещо заведение!!!
stein
Рейтинг: 1037 НеутралноКато няма проследяване на веригите на заразяване, е така - затварят, каквото им се струва опасно. Не само в България - нашите тикви и калинки тъпо следват мерките в чужбина.
"Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.jck46637868
Рейтинг: 12 НеутралноКато цяло ситуацията е изключително несправедлива спрямо определени сектори, които не по тяхна вина се наложи да бъдат затворени. Именно тук е ролята на държавата да балансира (чрез компенсации и облекчения) ,така че въпросните индустрии да запазят мястото си в икономиката.
И именно това НЕ се случи - например, на ресторантите почти им спряха кръвообращението (ок доставки - не мерси!) за сметка на супермаркетите, които удариха джакпот (а и се хвалят с този си късмет). Моловете хванаха паяжини, а Джъмбо и Технополис се пръскаха по шефовете със същите хора от моловете.
В крайна сметка несправедливият дисбаланс е налице. Дано се нормализира по-бързо средата било то по нов или стар начин и пазарът сам да изчисти аномалиите.
Весел дрон
Рейтинг: 495 НеутралноТази криза показва ясно защо трябва да се плащат данъци. Сега когато искат помощ от държавата , нека се замислят какво данъци са плащали на тази държава. Повечето хора в този бранш се осигуряват колкото да е без хич или не се осигуряват изобщо. Сега обаче искат. Нещо друго много важно се показа, че колкото по+важни умения и знания имаш, толкова си по търсен и ценен на пазара на труда и за обществото. Знам, че е по-лесно да вземеш лиценз и да отвориш някакво заведение или пък да станеш барман или сервитьор , отколкото да учиш и придобиеш някакви знания или умения. Е,сега да се замислят дали ме е време да се преквалифицират.
Vassil Stoychev
Рейтинг: 581 НеутралноСъчувствам им на ресторантьорите. Но не знам какво очакват от управляващи, които след шест месеца биене по гърдите колко са подготвени и какви отличници са, приеха Национален противоепидемичен план в края на октомври по средата на втората вълна. Национален протокол за лечение на Ковид не знам да е приеман. И това , че нещо са обещали, а нищо не са дали, не е изненада. От тези пари не може да се "усвои" нищо.
На изборите не ходете за гъби!! Гласувайте по съвест!!
wpo34378687
Рейтинг: 1041 НеутралноВижда се че до тук коментират си нямат и бегла представа за занаята на кръчмарите. Истина е че Мето замазва проблемите като стане въпрос за Сачева.Какво има да се маже.Не разбирал защо само 30% от фирмите са кандидатствали-ами просто само на тях им е позволено да кандидатстват. Сигурен съм че е чел определенията ,например несъответствията м/у размера на фирмата и оборотите които трябва да е имала ...тоест ако фирмата е м/у 5 -10човека то оборота и трябва да е колкото на чекмеджето на Бойко- екак да стане.А обучението в Германия го има ,само че реално си е бачкане. Изхабили сте темата.Този Мето е прав но прикрива причините.
Хриси
Рейтинг: 2345 ЛюбопитноИнтересно, аз пък винаги съм мислела, че ресторантите, както и всеки друг бизнес, работят за печалба. Колко наивно от моя страна!
Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.Славейко
Рейтинг: 2308 НеутралноЧаст от обществото е ходела и клеветела съседите си на ДС най-редовно. Поради част от обществото България е стояла 500 години под турско и тн. Тая част от обществото винаги ще я има, но тая власт сега реагира добре на стимули от тип протести.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
хм
Рейтинг: 1067 НеутралноВ момент на спад и лишения за цялото общество, защитата следва да е за работещите, а не за собствениците. Имат нужда от пълна подкрепа, да,но само за по-бързо изплащане на обезщетенията за затваряне! Защо всъщност държавата е стиснала кесията? Азбучна истина е, че в моменти на криза и икономически спад, съществен положителен ход е насипване на пари в икономиката чрез инвестиции и социално подпомагане (не през банки или "банки" като ббвр).
Дано причината за вълненията да не е, че при 20% обезщетение от миналогодишния оборот, се гледа само декларираният в НАП.
Всеки бизнес има пикове и спадове. Бонусът на такъв бизнес е, че не ти трябва да учиш много-много, минусът е, че като стане криза, си първи на тезгяха за разсфасоване (метафорично казано). За дискотеката да не говорим - завърташ ключа на бараката и си тръгваш с целия бизнес модел в главата.
Всеки знае, че за да има кръчми, трябва някой да ги изчука тези пари в срещуположен на сектор развлечения. Като се изповаксинираме масово, то е ясно че известно време ще живеем като за последно.
themtrx
Рейтинг: 354 НеутралноНяколко месеца пропаганда и народът се разедини. Истината е, че каквото и да отварят и затварят, вирусът си го има и ще си заразява. Дали ще вирее в претъпканите Джъмбо, Кауфланд и пр.., дали ще е по училищата и детските градини, дали по театрите или пък по заведенията - няма значение. Обаче толкова време ви се набива в главата, че едните са по-виновни за заразата от другите, че вече спряхте да си позлвате мозъците. Трябва да сме заедно, за да си помагаме. Смениха сградата на парламента и веднага изхвърлихте лозунга "Обединението прави силата" с комунистическата пропаганда и манипулация.
GMO VACCINES CHEMICALS
Рейтинг: 2560 Неутралноабе да ги отворят, ама собственика да стои на входа и да посреща гостите :)
☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.ако смята че е безопасно за тях...
encor3
Рейтинг: 852 НеутралноТрябва да си доста глупав, за да сравняваш градския транспорт с заведенията. На всички ни е пределно ясно, че в автобусите и метрото могат лесно да се заразяват хора, но транспорта, заедно с хранителните магазини и аптеките са част от критичната инфраструктура. За Мето го обяснявам по-простичко. Иначе как ли ще коментират воплите на ресторантьорите да сменят 24 лв./ден с 75% от брутния доход, което даде резултат в... намаление за повечето работници на около 22лв./ден.
debruckere
Рейтинг: 1907 НеутралноНе, не. Те не искат да работят за печалба. Те за хората. да не са без работа едните, а другите да не откачат без заведения :)
Те и правителството не работят за собствения си джоб и интерес. И на тях им е ужасно трудно да се справят с кризата, пандемията, всички проблеми в обществото, но и те "за хората", щото иначе кой, "ако не те" :):)
pamela
Рейтинг: 2648 НеутралноМоже би има някакъв резон да работят ресторантите, но с намален наполовина брой на местата и не повече от 4 души на една маса.
Добре е да се помисли за собствен транспорт за доставки или комбиниране на няколко собственика за общи доставки по домовете.
За съжаление е наивно да се смята, че нормалното положение ще може да се възобнови, поне не и в следващите няколко месеца.
PoToP
Рейтинг: 820 НеутралноНяма спор че им е трудно - особено на малките в бранша. Големите нямат ядове, освен че им секнаха милионните печалби.
НО причината да не получават помощи е, че винаги са работели на черно.
Държавата им дава 20% от оборота - за нормален бизнес това си е чистата печалба и е добре. Дава и на работниците. ОБАЧЕ когато официално нямаш работници, държавата няма как да им помогне. Когато официално декларираш само 10% (и по-малко) от реалния си оборит, държавата няма как да ти помогне.
Това е причината 80% от кръчмите въобще да не кандидатстват за помощ - голяма част от тях по документи са с без персонал и с обороти от 100 -200 лева на месец.
Защо господин кръчмаря като обяснява как им е паднал оборота в пъти, не каже КОЛКО им е бил реалния оборот през 2019? И след това да проверим в НАП колко от него е декларирал.
Antoaneta PETROVA Ardashes
Рейтинг: 331 НеутралноНе знаят ли,че това е обвързан бизнес с туризма.
mihalaF
Рейтинг: 104 ВеселоХвърлих един поглед на един от ресторантите на Метин - Хамачи, който е във високия ценов клас (www.hamachi.bg).
Капитал - 100 лева. Годишните финансови отчети от 3 произволни години покозват съотвено 0 лева печалба за 2 от тях (приходите са равни на разходите). През една от годините е регистрирана загуба, тоест разходите надвишават приходите.
Съдейки от декларираните приходи за случайно избрана година, ресторант Хамачи е генерирал по по-малко от 200 лева на ден. В този ресторант, вечеря за двама не може да се впише под 50 лева.
Аз няма да квалифицирам ресторантьорът Метин и неговият бизнес, изводите оставям на коментиращите.
BlueBoss
Рейтинг: 440 НеутралноИ защо не им съчувстваме? Защото са "мутри" ли? Е - не всички са такива. Има едно заведение в Зона Б-18 - на "Симеон" и "Иван Иванов", което започна от едно семейство в едно малко ресторантче, и вече повече от 20 години работи, разрастна се... Цялата фамилия - от създателя, който гони (ако не е и минал) 70-те и работи от сутрин до вечер, през децата му и техните деца се изхранват от това заведение. Посрещат те с усмивка, готвят вкусно и не са скъпчии. Заведението е прекрасно, но е затворено... Е - защо да не му съчувствам на този собственик? Такива примери има безброй, а ние генерализираме за собствениците по наблюдението си над 3-4 заведения и техните собственици "мутри"... Апропо - в това заведение има персонал, който е там от години, а сега е на улицата. И не знам дали собственика ще има слилите да започне всичко от начало на тази възраст... Дано отвори! Престанете да насаждате омраза и разделение между хората в този бранш.
Ruse_Island
Рейтинг: 1264 НеутралноМен лично не ми е жал за нито едно фалирало заведение, защото те не стимулират човешкото развитие и усъвършенстване, а точно обратното. Това е бизнес на база на човешка слабост и нейното стимулиране.
Billy Pilgrim
Рейтинг: 1701 НеутралноДо коментар [#3] от "Хи-хи":
Да де ама най-голямата тежест се понася от хората на трудов договор а не от собствениците. Макар че ако пък някой е собственик на малко семейно ресторантче и дохода на цялото му семейство зависи от това, пак е проблем. Не всички заведения са собстеност на мутри с милиони. Хората продължават да мислят в грешната посока като си казват, че кръчмите и дискотеките не са важни. Те наистина не са важни сами по себе си, но е важно стотиците хиляди хора дето работят в този сектор да могат да живеят някак си.
cnu40695109
Рейтинг: 201 НеутралноДо коментар [#30] от "BlueBoss":
дай да му видим оборота на тоя честния.
kwy38371721
Рейтинг: 670 НеутралноСигурно заради „някаква печалбица“огромна част от персонала им е с договори за 4 часа,а масово бачкат по10-12 часа и им се плаща под масата.
BlueBoss
Рейтинг: 440 НеутралноАми гледай му го щом искаш.. Кой те спира? Апропо - като заговори за обороти - нали знаеш, че не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава. Ако някой не декларира всичко, което изкарва е проблем на държавата, защото е доказано, че прекомерната бумащина и рестрикции водят до там, щото хората да търсят вариант да я избегнат. Как питам аз може едно заведение в Париж да работи с касова бележка от кочан или такси да ти къса бележката и да плащаш с карта , а тук да карат бизнеса да се свързва през космоса с НАП и НАП все не знае какво се случва???
star bastun
Рейтинг: 1474 Весело"Как тълкувате изказването на премиера, че при 30 хил. заведения само 6300 са поискали помощ от държавата?"
Много уместен въпрос не получил отговор.
quatro_4x3
Рейтинг: 1942 Неутрално" Част от обществото смята, че заради някаква печалбица искаме да работим и да ги заразяваме "
Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!Ааа, никой не си е помислял, че е за печалбата! Кръчмите са благитворителни организации.
Тоя звучи по същия начин като руснаците, когато изказват голяма загриженост за демокрацията в Америка и изобщо на запад.
Почти никакви статии няма за други браншове, но за кръчмите има всеки ден. Не си и помислям, че са поръчкови! Не е възможно да са такива. А Дневник.ру можеха да ги означат като платени публикации, освен ако е личен бизнес на авторката.
cnu40695109
Рейтинг: 201 НеутралноДо коментар [#35] от "BlueBoss":
аре аре, през космоса.. виж ся, тая история с напа е защото се крие оборот масово и не плаща народа с карта, а с кеш.
Инапе нека крият, аз не съм против. Обаче, като крият да си заделят, щото пък държавата не мисля, че им е длъжна, особено ако крият.
Гражданин
Рейтинг: 1357 НеутралноГоляма драма за едни ресторанти ... имам предложение: ресторантьорите да отворят, но и да ходят всеки втори ден да помагат в болничните заведения в ковид отделенията, да видят от първа ръка, за какво става върос.
Molossian
Рейтинг: 1747 НеутралноДо коментар [#29] от "F":
Panta rhei....То това е ясно.
Основният проблем е че масата ресторантьори или хотелиери не декларират нито обороти, нито печалби.
Мрънкат как е в Германия, ама защо не сравнят тези показатели с немските?
Или може би в България хората не ходят по кръчми?
Всеки тарикат в крайна сметка се наиграва.
Не може само да прибираш, а балъците да внасят данъци и осигуровки.
rexdog2004
Рейтинг: 1441 НеутралноДо коментар [#7] от "boevbisser":
Как да ги компенсират като парите ги дава ЕС. А за да ги получат трябва да представят документи за разходи и приходи. Нямат документи за оборот, за платени заплати и осигуровки. Е, какво да им дадат, като те по документи не работят още от преди пандемията.
Molossian
Рейтинг: 1747 НеутралноДо коментар [#36] от "star bastun":
Panta rhei....Въпроса е точен, както кавате, но отговора е в това - какво са плащали Те на държавата. Един сладур от мутроморието обясняваше че щял да освободи персонала и хората да останат без лев доходи.
И това нещо тъпакът го обясняваше по телевизията.
Вероятно кахърлията изобщо не е знаел че при съкращаване се изплащат помощи за безработица.
А може и да е знаел, ама явно персонала му не е бил на трудов договор.
Не знам на какво точно правоотношения са били с персонала.
rexdog2004
Рейтинг: 1441 НеутралноДо коментар [#32] от "Billy Pilgrim":
Колкото и невероятно да звучи, ресторанти и хотели у нас са в сивата икономика въпреки че са пред очите на всички. А помощта идва от ЕС, но е само за нормален бизнес, затова в България не се усвояват помощите от ЕС
enterfornone
Рейтинг: 677 НеутралноЦелия персонал или без никакъв договор, или на минимална заплата;
ДДС се плаща само на минимума, да замажем очи, колкото им да им е ниско;
Разпоредби за шум, пушене, алкохол на малолетни са им през дедовия;
Цялата печалба в кю осмицата, нищо на страна, че от първия ден криза - няма пари за нищо.
И сега - защо обществото не било с тях? Защото икономиката не трябва да се крепи на подобни измамници и едно отрезвяване е добре дошло. И да, знам че генерализирам, ама оная отрепка Алибегов и той генерализира, така че е простено
petiopit
Рейтинг: 902 НеутралноВсички говорят за собствениците на заведения. А те не са най-важните. Персонала в заведенията гледа собствениците и казва шефе дай пари да ям. Ей това е важно. Понеже статистиката е, че държавата подпомага само 10-15 процента от сектора. И то тези дето ги подпомага още си чака парите за октомври.
Цели професии са останали без препитание. Ако си готвач например, даже столовете в предприятията спират да работят. С много професии е така.
Каквито и да са мерките, все пак трябва да остават някакви възможности за препитание.
dc_ken
Рейтинг: 311 НеутралноДо коментар [#44] от "enterfornone":
Да се надяваме и на отрезвяване от страна на работниците, които вече добре да си помислят преди да се съгласят да участват в укриването на осигурителни вноски.
Antoaneta PETROVA Ardashes
Рейтинг: 331 НеутралноНяма прогресивни предложения и не видях нищо за условията, при които работят готвачите-старо допотопно оборудване с остаряли изисквания на ХЕИ.Не може да се мисли за съпоставяне с други страни. Не е достатъчно да гледаме бакшишите на сервитьорите, а да наблегнем на култура на обслужване . Категоризиране на заплащане
mihalaспоред обслужването.Не говоря за категория на заведението, а за културата на
отделния човек от персонала. Но трябва да се обвърже културата на оборудване на кухнята с отделния сервитьор, така степента на категоризация ще зависи от човек.
Ако се искат и дават пари от правителството да се отчитат и посочените факти.
owen
Рейтинг: 1711 НеутралноДо коментар [#15] от "Весел дрон":
защо пък трябва да се преквалифицират. не може всички да са неврохирурзи. едно е да си сервитор, друго, съвсем дуго да имаш собствен ресторантски бизнес.
не мога да разбера пренебрежението на българите към някои професии. има си хора за всичко.
а и всички обичаме да хапнем и пийнем добре, ама що да не гледаме отгоре на барманите и ресторанторите
Роси
Рейтинг: 8551 НеутралноТолкова години много от тях работят в сивия сектор. Плащат минимални заплати, крият обороти. Защо ли не мога да изпитам съжаление.
Камен
Рейтинг: 1189 НеутралноЗначи като е лоша годината - държавата да даде. Хубаво, ама като беше 2019г. например добра - вие дадохте ли нещо на държавата? ДДС, данък печалба, осигуровки? Ако бяхте дали, сега да ви даде и на вас държавата...
Иначе са прави, че би било добре да има яснота. Ако се знае, че Х месеца няма да работят - съкращават персонала и да се запишат безработни, ще вземат повече от 24 лева на ден (ако са се осигурявали на реалния си доход, разбира се).
А самите кръчми няма да изчезнат. Наемодателите им какво ще правят - ще ги изгонят от помещенията ли? И кого ще пуснат на тяхно място, който би плащал наем? Щат не щат, трябва да се договорят да не плащат наем. Ток, вода, отопление, почистване - никакви разходи няма да вървят докато за затворени. Нито за труд. Пък като отмине епидемията - ще отворят пак.
sablezub
Рейтинг: 675 НеутралноМетин Алиев, ресторантьор: Част от обществото смята, че заради някаква печалбица искаме да работим и да ги заразяваме
Част от обществото също така смята, че щом има в наличие достатъчна печалба, то капитала става смел. Осигурете 10 процента, и капиталът е съгласен на всякакво приложение, при 20 процента той се оживява, при 50 процента положително е готов да си счупи главата, при 100 процента той плюе на всички човешки закони, при 300 процента няма такова престъпление, което той не би рискувал, дори под страх от бесилка. Доказателство: контрабандата и търговията с роби.
В светлината на гореизложеното може ли да се заинтересуваме колко процента е "някаквата печалбица", та да си представим в кой интервал на смелост от скалата сме?
bruno__dante
Рейтинг: 590 Неутралноте повечето не са подали документи за помощ
що тя е на основа данък оборот
па те го крият
па и осигуровки не плащат
а кат им свалиха ДДС на 10 на сто
нещо клиента усети ли намаления
детски години кресливи рекетьори
rincewind
Рейтинг: 1119 НеутралноМетинчо, мри бе:) както и Хартистите:) мрете от глад, културтрегери нещастни! Пък и вся и всьо юристи да мрат от глад!
wpo34378687
Рейтинг: 1041 НеутралноДо коментар [#47] от "Antoaneta PETROVA Ardashes":
Тони,ти изби рибата драга. От опит знам è със старите "машини"се готви истински и вкусно.Новите конвектомати са гавра със гастрономията и като видите такъв във ресторант на "шеф"бягайте далеч. А Тони пише като проверчваща от КЗП,които са най-неграмотната сган!
Milko
Рейтинг: 114 НеутралноМного точно казано. Човек само да види Ричард Алибегов - председател на асоциацията на заведенията и му се повръща от разните мутри и милиционери. Търпете ги още тия боклуци и мутри.
Judjuk
Рейтинг: 3609 Неутрално"...ние, кръчмарите, заради някаква печалбица искаме да отворим ресторантите и да започнем да избиваме хората като ги заразяваме с ковид."
Истината боли! Ма тоз кръчмар не разбира ли, че всъщност пари няма. всичко което Боко бащински раздава е от кредити и е само до изборите. Явно се търси заровено имане от времето на социализЪма-комунизЪма, но то вече всичко е изгребано, изрязано и изнесено. Щото много време мина. Имаше едно време лазунг "ден година храни", но за два строя от единия да цицат не и имало.
Old Surehand
Рейтинг: 27 НеутралноМе да какво работите ако не за печалба? Защо мислиш, че не заразявате?
dolna4erti4ka
Рейтинг: 1010 НеутралноЗащо само резняци.единия Метин другия Ричард Халилбегов само рязани карабини.
tedif
Рейтинг: 1320 НеутралноДо коментар [#29] от "F":
+++++++++++++++++
Antoaneta PETROVA Ardashes
Рейтинг: 331 НеутралноДо коментар [#54] от "wpo34378687":
mihalaУважаеми съжалявам за неразбирането,а само ще допълня,че всека жаба да си знае гьола.Всички се юрнаха да разбират от всичко и да дават акъли,но само преповтарят
остарели модели на производство и обслужвване. Мързели с маски на клоуни.
avi29581655
Рейтинг: 46 НеутралноЧестно казано, предпочитам да ходя по кръчми и ресторанти, а не по държавни служби да внасям бумаги. А правителството подкрепи чиновниците с парите на реалната икономика.....
Alex Georgiev
Рейтинг: 8 Неутралноспрях да чета още на "семейния хотел, отворен в края на соцвремената"
Antoaneta PETROVA Ardashes
Рейтинг: 331 НеутралноДо коментар [#54] от "wpo34378687":
mihalaНищо ново под слънцето.Няма защо да завиждате на пияните англичани.Света им е розов през пияната мъгла.Ако може само домашна ракийка и мезе ще сме доволни Криворазбраната цивилизация.
wpo34378687
Рейтинг: 1041 НеутралноДо коментар [#63] от "Antoaneta PETROVA Ardashes":
Смея да твърдя че доволно разбирам от хранене и готвене,през всичките му етапи.За съжаление образованието ми е съвсем различно,но неволята учи. Технологията на готвенето в 80% не се променила от векове. А за домашната/не пия,но разбирам/ и мезето-просто виж тапас традицията,виж традицията в северна Италия,където е въпрос на чест да се предложи домашния вермут с безплатни мезета. Така че съм съгласен с твоята констатация ,че всеки пише-явно си от тях.
gost22
Рейтинг: 2177 ВеселоАве смешник, ти се събираш на кръчма в Джъмбо, или си правиш срещи на кафе в Технополис ли? Аре леко с фантазиите и изсмуканите от пръстите сравнения. Схемите на посещение и структурата на посетителите на един МОЛ и на един магазин (Джъмбо примерно) са коренно различни, от там и възможността за заразяване е съвсем друга. И да, трябва ми хранителен магазин, трябва ми нова пералня, трябва ми играчка за рождения ден на детето, и не ми трябва разпивка, кафене или няколко часа шляене из МОЛ. "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
Ogiigo
Рейтинг: 1407 НеутралноА не е ли за печалбица? Не плащат данъци, осигуряват персонала на минимална заплата, плащат под масата заплати и после искат помощ! Доста сте нахални, бих казал циничен, неуважение господа!
Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.Ogiigo
Рейтинг: 1407 НеутралноДо коментар [#37] от "quatro_4x3":
Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.Ами то наистина си е за страх за т.н.демокрация в САЩ, след начина по който си избраха за президент един болен човек, след като някакви си корпорации имат наглостта да закриват профила в социалните мрежи на действащият тогава президент, след погромите организирани от демократите по много американски градове, след като един от първите укази на Байдън е за участие на мъже чувстващи се за жени в спортни състезания за жени! Или и Вие сте от тези мъже?