"Нормата ни е 120 поста на ден". Животът на един кремълски трол

"Колективът се шегуваше със същия този Путин и всички разбираха абсурдността на това, с което се занимават, на това лъскане на образа на властта."

© Кремъл

"Колективът се шегуваше със същия този Путин и всички разбираха абсурдността на това, с което се занимават, на това лъскане на образа на властта.""Като се озовах там, не успях насериозно да повярвам, че това изобщо е реално. Имах нещо като културен шок. Оруел вече е описвал как работи това. Мислех, че става дума за антиутопия, но всъщност то точно така работи".


Това разказва пред Радио "Свобода" Сергей К., който е трол от Санкт Петербург. Съвсем доскоро той е работил за местния клон на агенция ФАН - едно от подразделенията на руската "фабрика за тролове". Тя е финансирана от Евгений Пригожин - бизнесмен, близък до Путин, който е собственик на компания за кетъринг.


Преди да постъпят на работа, бъдещите "тролове" са принудени да подпишат декларация за неразгласяване на това, което се случва в офисите на "агенцията". Но няколко души вече са нарушавали този поет от тях ангажимент. През 2015 Марат Буркхард, бивш сътрудник на "фабриката", разказа на Радио "Свобода" как е трябвало да пише в различни форуми коментари по зададени му теми. След това още няколко души дадоха подобни интервюта. Един от тях е журналистката Людмила Савчук, постъпила там на работа, за да изучава дейността на пропагандаторите. Тя заведе дело срещу тази компания и успя да го спечели.
Минаха няколко години, но в работата на "фабриката" нищо не се е променило, освен че тя на няколко пъти си смени адреса и продължава да се разширява.


Сергей К. се съгласи да разкаже за това как днес работят троловете, нападащи включително и социалните мрежи на Радио "Свобода". Той ни предостави образци от заданията, които "кремълските ботове" получават ежедневно, както и отчетите - те са длъжни да попълват таблици, в които пишат колко коментара са публикували в рамките на всеки час. Част от тези материали има обиден или неприличен характер - един от отделите на фабриката е специализиран в създаването на мемета, в които лицата на журналистите или на опозиционните политици се монтират върху кадри от порнофилми.


"Дневник" препубликува интервюто от "Свободна Европа".


Сергей, защо решихте да разкажете за работата си във "фабриката"?


- Обърнах се към вас, защото като опознах кухнята на държавната пропаганда отвътре, разбрах защо ви запушват устата и ви хейтят. Те навсякъде лъжат. Сега просто ми се повдига от телевизия, а и кармата ми е натоварена за три следващи живота.


Как е организирана фабриката?


- Има много отдели, във всяко помещение седят по около 15 души. Един отдел се занимава с YouTube, друг - с [руската социална мрежа] "ВКонтакте", трети - с "Фейсбук" и т.н. Всеки отдел си има ръководител. Нашият отдел научаваше от работния чат в "Телеграм" кои са терените, в които си струва да работим: RT, РЕН-ТВ, "Известия", както и опозиционните "Новая газета", Радио "Свобода", дори и "Сталингулаг", макар че там по принцип бързо блокират. На тези терени работихме от различни акаунти. За създаването на тези акаунти съществува огромен куп от SIM-карти, която се допълва.


Много ли работехте в социалните мрежи на телевизиите?


- Да, от RT до канала Домашний. Вижте в RT какви са коментарите за Запада - веднага се разбира чие дело са. Влезте в групата на RT на която и да било социална мрежа, те там по цял ден се борят за Майка Русия. Под всяка новина - за ракетите, за САЩ, за Путин - навсякъде са, като хлебарки.


Освен отделите, които се занимават със социалните мрежи, какви други подразделения има?


- Има отдел, който събира бази данни: лични файлове на неугодните, с компромати за всеки. Има списък със сайтове, които, извинявайте за израза, трябва да се осират, там черешката са Радио "Свобода" и "Новая газета". Използва се продукцията на специалния отдел, който прави брутални мемета, включително и порнографски. Седят си момчетата, нижат ги тия мемета, после ги пускат в общия работен чат, а оттам вече ние почваме да ги мятаме. За всичко си има отдели. Това е много добре организирана структура. Просто главата ми не го побира с какви тъпотии се занимават хората там и за какви огромни кинти.


Колко души работят във "фабриката"?


- Не знам точно, не съм бил във всички отдели, пък и те са в различни сгради. Не по-малко от 150 души са дневна смяна само в едната сграда. Ако ги гледаме нацяло, мисля, че са към хиляда души. Едни спускат данните, други ги разпределят по отделите, трети правят оперативки, в които казват кой с какви опорки трябва да работи и какво не бива да прави, какво да се покрива, на какво да пада акцентът.


Какви умения се изискват за постъпване на работа? И как разбират, че не сте агент на противника?


- Аз минах през един тест, в който трябваше да импровизирам коментари по определени информационни поводи. Тяхната служба по безопасност ме провери в базите данни. Попълнихме формулярите за работа и веднага ме хвърлиха в дълбокото за коментари в групите на RT, "Известия", РЕН-ТВ и подобните. Не е кой знае какво, седиш си и по 11 часа на ден пишеш едни и същи глупости. Всички сътрудници работят на две смени - дневна и нощна.


Трябва ли ви диплома, за да постъпите на работа?


- Не, диплома не са ми искали. Достатъчно беше да имам средно образование и да съм грамотен. Там отиват най-различни хора. Има много образовани - доктори на науките, има хора без висше образование. Хората са с различни интелектуални възможности, но всички работят по заповед. Чертаят ти посоката, а ти си само изпълнител, като оператор си.


Не взимат ли само млади хора?


- Не, даже има и пенсионери.


И колко е заплатата?


- Някои взимаха по 40 000 рубли (около 450 евро), а тези, които работиха повече и с повече усърдие - 45 000, 50 000 рубли (около 500 евро, 550 евро).


По колко коментара трябва да се пишат за една смяна?


- Нормата е около 120.


Марат Буркхард разказваше, че един пише негативен коментар за нещо, а седящ до него трол пише нещо като опровержение, за да може във форума да се създаде впечатление, че има истинска дискусия. Тази практика продължава ли?


- Да, от едни фейк профили на нашата кантора се пишеха компромати, а други фейк профили парираха същите тези компромати. Един вид, кипеше бурна дейност - с надеждата, че потребителите ще погледнат коментарите под новината.


Вярно ли е, че във "фабриката" има най-строги мерки за сигурност, че внимателно следят да не проникне външен човек, че търсят внедрени агенти и че поощряват доносите срещу колеги?


- Вярно е. За доносите не мога да кажа, защото, доколкото си спомням, такива случаи не е имало, но контролът върху техниката е абсолютен. Анализират това, което е ставало на екрана на някои сътрудници (подбират ги).


Как се проверява качеството на работата?


- Всеки коментар (текстът и линкът) се вкарва в отчета на смяната и влиза в базата като таблица на супервайзера. Тоест ако си написал коментар, кликваш на разширението, отваря ти се прозорецът с темите (Западът, медиите, опозицията и т.н.), избираш си темата и натискаш на "изпращане".


Има ли сигурен начин да се прецени, че един коментар е писан именно от трол?


- Разбира се, не всеки пропутински коментар е писан от трол. Имаме си достатъчно убедени хора, така наречените патрЕоти. Ако подозирате, че си имате работа с трол, вижте му профила. По правило троловете имат закрити профили - има опорка да са закрити. Троловете използват снимки, откраднати от някого в [социалната мрежа] Одноклассиники. Крадат снимките на истински хора, слагат им измислени имена, обръщат ги огледално, за да не може да се открият през [руската търсачка] Яндекс. Или някак обработват цветовете на снимката - например я правят черно-бяла, това също затруднява издирването й. Има едни момчета, които работят против "фабриката за тролове", те обръщат обратно огледално снимките, намират оригинала в интернет и го пускат в коментарите: "Виж, че си откраднал снимката бе, идиот. Я да взема да му напиша аз на този човек и да му покажа твойта снимка. Защо не вземеш да обясниш кой си и какво правиш тука?"


Имало ли е случаи, в които са протестирали хората, чиито снимки са откраднати?


- И по-лошо от това е ставало. Писах веднъж коментар под пост на RT или на РЕН-ТВ и после получих съобщение от едно момиче: "Откъде имате този профил? Това е профилът на сестра ми". А аз и представа си нямах как да й отговоря. Влязох й в страницата, отворих снимките и разбрах, че това е наистина сестра й, починала наскоро в катастрофа.


А как троловете са се сдобили с профила й?


- Просто са го откраднали. Това е кошмар, взимат профилите на умрели хора. Тогава за първи път усетих, че съм нагазил в помия, още не мога да се очистя от нея.


Вие от колко профила работехте?


- От повече от сто. Когато ги премахваха, ми изпращаха други. Всеки профил си имаше своя тематика. Не е логично едно момиче да пише за договора за ракетите със среден радиус на действие. Така че се взимат снимки на разни мъже, на които на челото им пише, че са патрЕоти, и почват [през тях] да разработват темата за оръжията. А момичето може да си действа по нещо, свързано с благоустройството. Тоест стараят се да изобразяват реални хора, но в затворени профили.


А профилите трябва ли да се попълват с нещо за по-голяма достоверност?


- Профилът се смята за добър, ако в него са набутани разни приятели, ако има снимки, и то качвани не на една и съща дата, а през определени периоди от време. Такива профили са безценни. Тях гледат да ги използват внимателно, така, че да не ги блокират.


Навсякъде се блокират троловете. Непрекъснато ли се създават нови профили?


- Има сайтове, които често блокират. Когато правехме атаки, например, като в Радио "Свобода", направо ни се изпаряваха профилите. Нищо че работехме през VPN.


Всички ли работят през VPN?


- Естествено. Пише, че коментарът е от Мозамбик, но той всъщност е от Петербург.


Всички стриктно ли спазват указанията? Инициативата поощрява ли се?


- Може и творчески да се подхожда, но след разговор със супервайзера. Ако имаш творчески потенциал - заповядай.


Вашите колеги имаха ли такъв, или просто си изкарваха смяната за 40 000 на месец?


- Различно беше. Имаше хора, които можеха да литнат от ентусиазъм, но имаше и такива, които просто си изкарваха смяната, като разбираха, че се занимават с глупости. Всякакви хора. Там съм срещал и хора, които бяха убедени, че проблемът не е в това, че при нас всичко е наопаки, а че проблемът е в Държавния департамент на САЩ и в окото в пирамидата.


Имало ли е случаи на уволнени или наказани заради политическа неблагонадеждност?


- Такова не съм виждал. Единственото, което можеха да ни направят, е да ни оставят без премиални.


В [телеграм канала] Кремлебот пишеше, че самата дума "трол" не се използва от работещите във "фабриката". Как се наричахте помежду си?


- Ами точно така - "тролове". Не знам, може хората в нашия отдел да са били по-дръзки. Нали с това се занимавахме все пак - пишехме неприятни неща, понякога много обидни. На война като на война, непременно заливаш хората с помия.


Няма ли забрани за нещо? Поощрява ли се ненормативната лексика?


- С псувните можеш различно да си играеш, стига да не те блокират. При нас имаше хора, които не се притесняваха яко да псуват.


Това, че "фабриката" е в Петербург, отразява ли се на работата? Трябва ли много да се пише на петербургски теми и да се работи в местните форуми?


- Да, особено за губернатор Беглов. Още като го назначиха, ни спуснаха куп опорки. Трябваше да описваме постиженията му, да разказваме как навсякъде е бил успешен. Ако някой пише в интернет, че му е крива физиономията, трябваше да отговаряме: "я се вижте в огледалото бе, човекът работи, ние го ценим не заради външността му, а заради делата". После в отчета трябваше да добавяме този коментар като хаштаг "Беглов - външност". Защитавали сме мустаците на Беглов, писали сме с какво старание си ги подстригва. Веднъж решихме да проявим инициатива и да си поиграем с фамилията му - казва се Беглов, писахме, защото бързо бяга по всяка писта и навсякъде успява да се справи. Но после се оказахме пред отпор - казаха ни, че се казва Беглов, защото избягвал проблемите. И спряхме с тази опорка. Разбирате ли колко абсурдна, но в същото време мощна система е това? Просто полудявах от това как е организирано всичко.


Често прави впечатление, че троловете атакуват някакъв конкретен пост.


- Да, атакува се по поръчка. Ако напишете нещо неудобно за [Евгений Пригожин, който има прякора] "готвача на Путин", веднага ще ви се изсипят тонове лайна. Почват да хвърчат мемета, заплахи - и във "ВКонтакте", и в YouTube, и в инстаграм. Натрупали са си и профили, и патрони. Ето ви за пример едно меме: "Ау, настъпал съм някакво лайно!" Гледаме подметката, а на нея пише: "Новая газета" или Радио "Свобода". Момчетата работят с фантазия.


Самият Пригожин идвал ли е в кантората?


- Не, в нашия офис не е идвал, за какво му е да наглежда робите? Идвал е само неговият помощник. Не мога да си спомня как се казва, но също беше плешив, на 45-50 години. Всички се страхуваха от него, макар че нямаше от какво да ги е страх, освен от загуба на работното място.


Вие кога разбрахте, че не искате да се занимавате с това?


- В началото даже беше забавно. Колективът се шегуваше със същия този Путин и всички разбираха абсурдността на това, с което се занимават, на това лъскане на образа на властта. Но работата носи пари. То и лекарите, които работят с трупове, постепенно започват да се шегуват, да се отпускат, да разреждат обстановката. След известно време спрях да чувствам напрежение, но после взе да ме гризе съвестта. Връщах се сдухан от работа. От угризения и стрес се чувствах претоварен, тръгвах си оттам все едно с мигрена. Но явно има някаква психична защита, оргазизмът трябва някак да се охлажда, така че аз започнах по-често да се смея на всичко това. Човек, който не е виждал как работи това, трудно може да си представи, че възрастни хора седят и се занимават с такива тъпотии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (277)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  нищо не е, аз редовно правя по 200 на ден,

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Та това е обществена тайна !!! не вярвам някой да е изненадан от написаното.

 7. 7 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  жестоко. много информативно за мен. браво че е излязъл да каже.
  явно за други нищо ново няма.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2215 Весело

  Полезно интервю! Не знам във форума на Дневник някой да е правил 120 поста на ден така че русофобите да престанат да обиждат на трол!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Много кремълски тролове намират препитание и тук.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Полезно интервю! Не знам във форума на Дневник някой да е правил 120 поста на ден така че русофобите да престанат да обиждат на трол!
  —цитат от коментар 9 на Julian Mall


  Ми не работиш само в този форум бе!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Дали имат отдел за България? Не е въпрос разбира се.

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Много кремълски тролове намират препитание и тук.
  —цитат от коментар 10 на Пипера е много лют


  Ами с това се заномава и турската служба ДАНС! Даже бяха дали на Хамилтона списък с уж руските тролове където ме бяха тропосали на първо място!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Като цяло "троленето" си е вид ПиАр, порнографски, но ПиАр. Проблемът е във възложителя, който ги ползва/наема да лансират само неверни тези. Наскоро питах един от активните тук дали родата му знае с какво си изкарва хляба и той се засегна. Та сред тях имало и чувствителни.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Ми не работиш само в този форум бе!
  —цитат от коментар 11 на Храбър


  Само тук пускам коментари от години! Преди съм имал единични коментари във сайта на Едвин Сугарев и на д-р Тони Филипов! Като си нямате работа може да се разровите из популярните сайтове и никъде няма да ме откриете!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3029 Весело

  "Всички ли работят през VPN?
  - Естествено. Пише, че коментарът е от Мозамбик, но той всъщност е от Петербург."

  Форумните руски тролове хич не са по- различни. Уж, Германия, Тулса, Оклахома, Ню Йорк, и так далее, но всъщност коментарите идват я от Тула Русия, я от Сиктивкар, Коми, АССР или Чукотската академия на науките!По 120 коментара на ден!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 20. 20 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  "Има списък със сайтове, които, извинявайте за израза, трябва да се осират, там черешката са Радио "Свобода" и "Новая газета". "

  И "Дневник"! и "Дневник"!👹👹

  Само дето тукашните тролове "работят от къщи"!
  Особено сега, с тая Карантина, троловете избуяха като плевелите!

 21. 21 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Майко мила, Оруел направо ряпа да яде ...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Вярно ли че новата пасолка ще вдига надницата от 10 на 11 евроцента на пост?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#14] от "blondofil":

  Айде сега пак Костов. Държавата не и е работа да извършва стопанска дейност, ако при приватизацията на Балкан са допуснати грешки, то след това си има Агенция за Следприватизационен контрол. Но като се връщаме на Костов, той продаде и Букбанк на Уникредит, Уникредит е една от 4-те най-големи и най-стабилни банки 20 години по късно. Но БМФ кога се приватизира, изпълниха ли се условията на приватизационния договор или Киро наряза корабите на скрап, съкрати персонала? Плати ли си неустойката? Подобно е и с Булгартабак - има ли завод? Неустойки? Но перлата в короната е продажбата на държавния дял в електроразпределителните дружества, а и преди това как държавата защити обществения интерес да получава дивидент като контролира управата им да не изнася печалбата извън страната.

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4150 Неутрално

  Ми не работиш само в този форум бе!
  —цитат от коментар 11 на Храбър


  И нормата е за човек а не за профил
  12 профила по 10 поста - и нормата е изпълнена

 29. 29 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 885 Весело

  [quote#13:"Julian Mall"][/quote] Много кремълски тролове намират препитание и тук.

  —цитат от коментар 10 на Пипера е много лют


  Ами с това се заномава и турската служба ДАНС! Даже бяха дали на Хамилтона списък с уж руските тролове където ме бяха тропосали на първо място!


  Стараеш се,спор няма.Но си мнооого далече от 1 място.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#27] от "nij50393132":

  Случайни грешки майна. Това трябва да е мотото на герба на бгто

 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1165 Весело

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  а ти защо си недоволен? Пригожин не плаща?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#20] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Тези неща отдавна са ясни, а контратроловете претендиращи да са от запада, които подозирах че само се лепят да палят дискусия и после се оставят да ги оборват руските тролове - отдавна се показаха като рруски - нещо пообъркаха с кой профил к'во трябваше да пишат - ама кат' имаш над сто профила, забравя се.

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4150 Неутрално

  До коментар [#9] от "Julian Mall":На Инсекта съм броил по около 60 (шестдесет) поста на ден! Плодовит е "Карабастун", а и не само той!
  —цитат от коментар 22 на Tzar Vova Josei-ki


  И това са отделните профили на един или двама човека
  Представяш ли си какви и колко ги праскат от другите си профили

 36. 36 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално
  Ако напишете нещо неудобно за [Евгений Пригожин, който има прякора] "готвача на Путин", веднага ще ви се изсипят тонове лайна.Я да пробваме...Костов съсипа "Балкан".
  —цитат от коментар 14 на blondofil


  А от гледна точка на сегашното правителство е добре, че тулупу няма авио флотилия, като гледаме как скали падат на новооткрити пътища и релси на метрото се надигат, със самолетите щеше да е страшно. Но той ББ е доказал и че с два самолета не може да се оправи, правителствения Фалкон дава ядове, защото няма хангар и е зарязан ей така

 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1165 Весело

  До коментар [#24] от "blondofil":

  но ще дига и нормата. Все пак - Россотрудничество си е казало думата. Работиш повече за по-малко пари. Мечтата на всеки трол.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Колко изпаднал трябва да е един българин, за да троли по цял ден в полза било то на чужда държава или на бивши ченгесари и мутри ... за какво ми е да се мъча да обиждам такива хора, можеш ли да обидиш човек повече, отколкото той сам може?! Боклука си знае, че е такъв.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Между другото, такива тролове се набират и в България по обяви. Един приятел ме светна преди време - вижте в джобс.бг примерно обяви в които някакви интернет маркетингови фирми търсят хора за леко неясни позиции. "Закачих се" аз на една подобна обява, измислих си Сиви и мотивационно писмо, и след кратка комуникация разбрах, че работата е "Модератор в интернет-форум". Като попитах в кой точно форум, ми казаха, че са много. Не продължих да комуникирам, но парите бяха малко, работата от вкъщи - горе-долу отговаря на описанието...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 41. 41 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#32] от "blondofil":

  Но като сме на темата. Костов е краднал, ама никоя мома не му е снимала чекмеджето с част от краденото и не го е направила световно известно. Бойко има две неприключени прокурорски проверки от 2015 и поне 4 започнати от 2020 (по отчета на главния прокурор), не сме имали и друг премиер разследван от прокуратурите на две държави и една ЕК. По тия показатели ББ ги удари в земята всички преди него.

 42. 42 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#15] от "nij50393132":

  ми не. ПР си е ПР. това си е тролене. нали затова са го публикували това интервю да ви стане ясно. хайде четете пак сега. или и вие сте само писател.

 43. 43 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#42] от "owen":

  Ирония

 44. 44 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#42] от "owen":

  То по мое мнение и Евгени Минчев е трол, ама той си вика, че е ПиАр

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#4] от "libretto":

  И си бият негрите.....да не забравиш

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#15] от "nij50393132":
  Не правиш разлика между ПР и разпространение на лъжи от фейк и откраднати профили.... Ценностите явно се променят с времето.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 733 Неутрално

  СССР, а сега ЛилиПутинова Русия, е ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО.
  На която дори Хитлер и Гьобелс биха завидили.
  Защото то гаване са имали нито Интернет, нито телевизия, а само радио.

 51. 51 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Най-много ме кефат троловете с дежурната фраза "Винаги съм гласувал за ***, но сега няма да гласувам"

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 52. 52 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1042 Весело

  До коментар [#18] от "Julian Mall":
  " Като си нямате работа може да се разровите из популярните сайтове и никъде няма да ме откриете!"

  То така е и казано:
  ". . . под вънкашност чужда
  и под име ново . . ."

 53. 53 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Защо требе да има 15-20 трола , като може да има един, с 15-20 ника. Във тази фабрика не съм се заглеждал, но във Vesti. bg има няколко, с по 10 ника. И всеки си говори ,, сам ,, със себе си. Троловете на определената медия , или многото никове, пък създават впечетление, че сайта има голяма посещаемост. Заради рекламодателите естествено. Отделно трола на медията е и модератор едновременно на нормалните коментиращи, и модерира в зависимост от политиката на медията....... мда

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Та това е обществена тайна !!! не вярвам някой да е изненадан от написаното.
  —цитат от коментар 6 на 442


  Доскоро не го вярвах.
  Но когато видях, как постовете срещу Навални превишиха тези срещу Путин, се отвратих.
  Май ми е време да си почина от форума и да се концентрирам върху живота навън.

 57. 57 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Когато сутрин прочетеш сутрин как държавния департамент е проникнал във фабрика за създаване на коментари , става ти хубаво и приятно - БЕЛИЯТ БРАТ бди да бъдеш свободен, да има синьо небе , детски смях , красиви и спретнати села.. :)

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4150 Весело

  До коментар [#18] от "Julian Mall":" Като си нямате работа може да се разровите из популярните сайтове и никъде няма да ме откриете!"То така е и казано:". . . под вънкашност чуждаи под име ново . . ."
  —цитат от коментар 52 на Косьо Генчев


  Апропо
  Може би само в България има име като СТОИМЕН
  Та и троловете тъй
  СТОИМЕНовци

 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Свободна Европа сега изобщо не е онази Свободна Европа отпреди 1989.Сега е едно арменско радио, скачащо според тоягата/финансирането.
  —цитат от коментар 4 на libretto


  Библиотекарска СЕ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 62. 62 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4491 Неутрално

  Най-много ме кефат троловете с дежурната фраза "Винаги съм гласувал за ***, но сега няма да гласувам"
  —цитат от коментар 51 на Корки


  Или "не съм гласувал за Радев, но той винаги е прав".

  Gunter glieben glauchen globen
 63. 63 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2212 Весело

  Хе-хе, сега ще изпитаме и нашЕте трольове...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 64. 64 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#14] от "blondofil":

  Ти нямаш нужда от другарче трол да си подавате топката, оправяш се сам!

 65. 65 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Интересно, това е писано няколко пъти за начините за формиране на обществено мнение. Фабриките са агенции за информация.... работа като всяка друга. Дано добре да им плащат на хората.
  А тук болшинството сме скучаещи или избиващи комплекси драскачи.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 66. 66 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Ахахааааа ЛЗ да разкаже от първа ръка

 67. 67 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Иха . А аз се чудех защо форумната вата е така активна. Феномен!

  SHADOWS of SOFIA
 68. 68 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Оръжия, полезни изкопаеми и безполезни тролове. Russia Today.

 69. 69 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#65] от "chichka":

  Работа като всяка друга? И човекът в интервюто казва, че ще има да си чисти кармата няколко живота напред. Всеки с малко мозък и морал ще разбере, че вероятно няма в света по-гнусна "професия".

 70. 70 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1143 Весело

  Мдаааааа, това "никак" не звучи като театъра, където Навялни в един хубав слънчев ден се обадил на един агент, дето му разказал от А до Я как е бил отровен.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Животът на един кремълски трол
  =======================================
  Статия от един вашингтонски трол.

  Свободата, Санчо...
 73. 73 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1143 Весело

  "- Просто са го откраднали. Това е кошмар, взимат профилите на умрели хора. "

  Верно ли въъъъ, да разбирам, че шепа хора разбиват профили на хора от най-големите социални мрежи по света ей така и досега не се е разбрало?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 74. 74 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Животът на един кремълски трол=======================================Статия от един вашингтонски трол.
  —цитат от коментар 72 на Bornagain


  а я ни кажи ти, как сте бг-троловете? по колко ви плащат на месец? по колко поста е нормата на смяна? ...

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#69] от "truly":

  + но много хора са принудени да си изкарват прехраната по не винаги приятен начин!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 76. 76 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Другари или Господа Тролове и аз искам само да съм като вас част от нещо голямо.
  Руски и западен аз зная моля вземете ме най накрая.
  Призвание свое аз намирам иначе само седя пред Компа и Онанирам.
  Помогнете ми със вас гордо да крача,
  Да плюя еднакво добре Русия и Запада за мене е лесна задача.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 77. 77 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5668 Любопитно

  Я сега някой да си признае, че работи в гербавата фабрика, или в позитанската фабрика. Подозирам, че и тук има такива трудоваци...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4824 Неутрално

  И тук има такива, сменят никове, веднъж един каза, че не правел повече от 20 коментара на ден, останалите с други никове, имал повече от 100 ника.

 80. 80 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Я сега някой да си признае, че работи в гербавата фабрика, или в позитанската фабрика. Подозирам, че и тук има такива трудоваци...
  —цитат от коментар 77 на Незнайко в Слънчевия град


  Вероятно е точно така предвид средствата с които разполагат партиите им.Но прави впечатление , че стане ли въпрос за жуже най-активните от тях ги няма.

  SHADOWS of SOFIA
 81. 81 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4824 Неутрално

  До коментар [#77] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не само, има самоотвержени работници и в другите "фабрики".

 82. 82 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 699 Неутрално

  "Сергей, защо решихте да разкажете за работата си във "фабриката"?

  - Обърнах се към вас, защото като опознах кухнята на държавната пропаганда отвътре, разбрах защо ви запушват устата и ви хейтят. Те навсякъде лъжат. Сега просто ми се повдига от телевизия, а и кармата ми е натоварена за три следващи живота."


  Има ли кой да вярва в това?

  "Разкаял се" бивш "трол"?! И веднага решил да потърси "демократите" от Свободна европа, за да им разкаже "всичко от кухнята".

  Тва са приказки за наивници!

  Да тролиш и да обвиняваш другите, че го правят е... клиничен случай...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Дневник пък има норма 5 ЛГИТИПИКЮ статии на седмица. Бройте ги ако щете. Нали трябва да се уйдисва на спонсорите :)
  —цитат от коментар 83 на bretschneider


  Страдаш ли?

  SHADOWS of SOFIA
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1165 Весело

  До коментар [#44] от "nij50393132":

  Той е смесица между трол и ПР - джендър-ватман!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 88. 88 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1165 Весело

  До коментар [#49] от "Dariya Koleva":

  Скъпя Даря Фьодоровна, бяха ти цитирали мнението в РИА Новости преди време като представителна извадка за мнението на българите за Крим. Влезли в Дневник.бг, взели пет коментара от руски профили като твоя, инсекта и още 2-3 и воала - "Българите подкрепят Русия за Крим" - цяла фейкнюз статийка спретнали троловете от ТАСС.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 89. 89 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Нещо като симпатизантите на Радев и Нинова.
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Че защо? По-скоро такива като теб - гербаджийски тролове - "знаем че Бойко е дебел, прост, и краде, ама поне върши работа". Дали разпознаваш "Бегловия" подход, описан в статията?

 90. 90 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1542 Весело

  Най-много ме кефат троловете с дежурната фраза "Винаги съм гласувал за ***, но сега няма да гласувам"

  —цитат от коментар 51 на Корки  Или "не съм гласувал за Радев, но той винаги е прав".

  —цитат от коментар 62 на Alarmstufe: Rot


  Или като този коментар: Живяла съм 15 години извън България и именно там прозрях, че радикалното БКП - ДСБ - е създадено именно за да подкопава дясното и да осигурява победи на БСП, подлъгвайки десни избиратели да гласуват за тях! До 2009 винаги съм гласувала за формациите на десницата - СДС, ОДС, СК! Така че - не на нас тия!

  —цитат от коментар в друга тема, БЕЗ ДА КОНКРЕТИЗИРАМ КОГО ЦИТИРАМ, УВАЖАЕМИ МОДЕРАТОРЕ!!!!

  И това го пише трол с нулева дейност от регистрация преди местните избори от 2015, и с друга идентична регистрация от 2009.
  До коментар [#51] от "Корки":


  До коментар [#62] от "Alarmstufe: Rot":

  --------

  Всъщност ветераните тук познават троловете безпроблемно, с надникване в личното им табло. Лесно е: Ако е свежа хиперактивна регистрация - нов трол!
  Ако е със скрит профил-стар трол😀

  П.С. Ако е хиперактивен в "израелски теми" е или палестински трол маскиращ се на православно 'ристиЙЕнче'цоциалистче, или ционист без маска (освен като е по улицата, щото тук бичат глоби от 250 лв😀😀😀)!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 91. 91 Профил на John.Wayne
  John.Wayne
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#82] от "Една Другарка":

  По логиката в статията, Сноудън е разкаял се трол.

 92. 92 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Този трол е бил от най-ниското съсловие, на заплата и затова сега ходи да порти по разни медии, с надежда да го вземат някъде на подобна позиция.

  Виж тук в Дневник присъства висша форма на тролене. Тук троловете пускат цели статии. Те не са на обикновена заплата, а са поддържани от грантове и фондации, дори излизат в командировки.

  Айде слагането на минуси да започне сега, освен това да не пропуснете и мен да ме обявите за трол, нищо че акаунта ми е от далечната 2012 г. и почти не пиша тук.

 93. 93 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Нещо като симпатизантите на Радев и Нинова.
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Аха, нещо точно като вас! Много отрано ви е почнала смяната, гледам ...


 94. 94 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1155 Весело

  Тази статия е за вас, мили троли. Ставате известни и мнозина започват да разбират за усиления ви труд да лъжете и тровите общественото пространство в полза на изедниците човешки.
  Усещам лека гордост в някои коментари.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Този трол е бил от най-ниското съсловие, на заплата и затова сега ходи да порти по разни медии, с надежда да го вземат някъде на подобна позиция.Виж тук в Дневник присъства висша форма на тролене. Тук троловете пускат цели статии. Те не са на обикновена заплата, а са поддържани от грантове и фондации, дори излизат в командировки.Айде слагането на минуси да започне сега, освен това да не пропуснете и мен да ме обявите за трол, нищо че акаунта ми е от далечната 2012 г. и почти не пиша тук.
  —цитат от коментар 92 на buggie


  Добър опит. Ама трола си е трол. Готвача на путин ги прави такива.

  SHADOWS of SOFIA
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 98 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1165 Весело

  Ето ви един текст от един от най-читавите руски блогъри - Иля Варламов. Как властта на Путин набира Тик-Ток инфлуенсъри, плаща им да пускат клипчета срещу Навални.
  https://varlamov.ru/4170827.html

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 99. 99 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Ето ви един текст от един от най-читавите руски блогъри - Иля Варламов. Как властта на Путин набира Тик-Ток инфлуенсъри, плаща им да пускат клипчета срещу Навални. https://varlamov.ru/4170827.html
  —цитат от коментар 98 на Пипера е много лют

  По -голям трол от Навални има ли, цяла тролска армия го обслужва с неговите "филми" и "разкрития". Някакви фантаснмагории ни пишат тук.

  Свободата, Санчо...
 100. 100 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#27] от "nij50393132":

  Точно - и как Хампърцумян от агенцията беше шеф и на банката. Празно и или случайно няма

  Та - пак ще е Костов, па и Борисов и всеки друг крадец, дето къса живо месо от Родината... Поне да си го носеха в дървеното пардесю, да разбираме защо го правят. А и те ще си заминат голи и боси...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK