Мариан Колев, "Хиполенд": Не разчитаме на държавата да ни дава помощ, която не е помощ

Мариан Колев, "Хиполенд": Не разчитаме на държавата да ни дава помощ, която не е помощ

© Надежда Чипева, КапиталНяколко дни преди очакваното отваряне на моловете, които не работят от края на ноември, разговаряме за продължаващата епидемия и криза в засегнатите сектори с Мариан Колев, собственик на "Хиполенд". В обществото стана публично известен след като публикува критична позиция в социалните мрежи, в която "благодари" на полицията, че синът му е бил обгазен с химическо вещество на антиправителствения протест в центъра на София на 2 септември. След това икономическа полиция, данъчни служители и други институции влязоха в един ден на проверка във веригата.


Той е и председател на Българската ритейл асоциация. Разказва, че голяма част от колегите му не са кандидатствали за държавна помощ, защото тя се дава под условие, а са разчитали на натрупани "мазнинки" (коментарът на премиера е от пролетта и е по адрес на държавните финанси - бел. а.), по определение на премиера. Посочва, че заради въведените рестрикции и сложни отношения с наемодатели ще търси повече свобода за бизнеса си като го премести в предимно собствени магазини.


Каква година изпратихте след две дълги затваряния от здравните власти?
- Второто затваряне, което, обхваща и декември, определено бе по-тежко не само за нас, а и за огромна част от бизнеса заради това, че той е много пъти по-силен от другите, като при детските стоки конкретно е 5.5 по-силен от другите 11 месеца. По тази причина имаме спад - около 18.2% на оборота за годината. По време на затворените периоди - март-май и от 29 ноември до края на годината, спадът е над 33%, тъй като имаме магазини извън шопинг центровете, които, заедно с онлайн продажбите, компенсираха донякъде липсата на продажби от другите. Общо 11 магазина са извън молове, 16 - в молове, но по-тъжният момент е, че 10-те топ магазина по продажби се намират в моловете в една нормална година. В този случай резервните играчи трябваше да спасяват отбора в труден момент и се представиха добре.


Как се развиха онлайн продажбите?


- Преди ковид кризата, в периода 2017-2019 г., вървеше нагоре като достигна за 2019 над 10% за целия бизнес, което за България е сериозен процент. Разбира се, при настъпването на тези събития се промениха коренно нещата и онлайн продажбите достигнаха в някои периоди до 30%.


За годината делът на тези продажби достигна 21%, което е повече от два пъти ръст за година, но ние си даваме сметка, че това не би се случило, ако годината беше нормална.


Смятате ли, че в по-спокойно време вбъдеще онлайн продажбите на играчки ще продължат да растат или хората предпочитат да ги видят и пипнат?


- Аз по принцип съм оптимист за всичко, но не и в този случай. След деня Х, в който забравим за вируса, очаквам различно отношение на потребителите. И ние го видяхме в периода май-ноември, между двете затваряния. Хората влизаха в моловете с ясна престава какво търсят и прекарваха много по-малко време вътре от обичайното, когато моловете бяха не само място за пазаруване, но и за развлечение. Опасявам се, че в следващите години хората ще ходят много по-целево там, което ще ограничи броя на импулсивните покупки, при които, например, родител купува на детето си куклата, което то изведнъж е видяло на витрината и е поискало. Освен това при онлайн пазаруването няма възможност играчката да бъде сглобена и демонстрирана, да й се сложат батерии, да се види реакцията на детето.


Тъй като има много неизвестни за развитието на здравната криза обмисляте ли да излезете от моловете?


- Има неща, които не знаем, но има и такива, които знаем. Например знаем, че Националният оперативен щаб си сменя решенията по-често отколкото това прави премиерът на България. Така че дори обявеното след дни отваряне на моловете не знаем дали ще се случи. Това в кръга на шегата, макар и да не ни е до шеги. Но ни се иска и сме го заложили като стратегия на фирмата още по време на първото затваряне нашата експанзия да се случва на места, които са самостоятелни, които няма да бъдат в списъка на бъдещи забрани за работа на търговските центрове.


И второ, изпълняваме наше решение отпреди много години - да има баланс между обектите наша собственост и тези под наем. Сега това твърдо ще го направим, защото огромната част от магазините ни са под наем и това ни поставя често в зависимост, в най-неподходящия момент някой ни извива ръцете, а ние сме инвестирали в развитието на даден обект, после се налага да го напуснем или заменим със съседен. Определено смятам, че сме стигнали ниво на развитие, в което може да си позволим ние да избираме, а не нас да избират както беше в първите години от създаването на веригата.


Тоест, ще напуснете моловете ли?


- Не, такива крайни мерки не планираме. Тези молове, с които не си говорим добре, в които наемодателите са като преди 10 г. - повече като робовладелци, а не като равноправни партньори, там няма да бъдем без значение колко са силни. Ще ни е тъжно само за нашите фенове, които ще очакват да ни видят там, а няма да ни намерят, но ще се постараем да ни намерят на удобни за тях места. Просто трябва да балансираме между присъствието си в молове и в собствени обекти, където зависи от нас колко успешно се развиваме или не и няма да се налага експресно да търсим нови локации или да влизаме в неприятни преговори, в които ни предлагат договори, под които можем само да се подпишем без да променяме клаузи.


Как се развиха отношенията ви с моловете за периодите, в които бяха затворени?


- Голяма част от моловете сами, без да е искано от наемателите, обявиха, че не се дължат наеми при затварянето, за сервизните такси се водеха преговори като офертите варираха от пълно плащане, а понякога те са 7-8 евро на кв. м до плащане на 25% от тях, което според повечето търговци е разумно и справедливо. Нормално е при затворен мол, при работа на една десета от магазините, разходите за охрана, за почистване, за осветление да бъдат в пъти намалени спрямо периода, в който целият мол работи. За съжаление има случаи, в които някои молове искат и пълния наем и заплашват с усвояване на банковата гаранция и с други санкции, което би паднало във всеки съд и е изключително груба грешка на мениджмънта.


Мариан Колев, "Хиполенд": Не разчитаме на държавата да ни дава помощ, която не е помощ

© Надежда Чипева, Капитал


Кандидатствахте ли за държавната помощ?


- Не сме кандидатствали изобщо за държавна помощ. Разчитахме, по определението на нашия премиер, на "мазнинка". Решихме, че не желаем да влизаме в отношения с държавата, която ни поставя условия и дава помощ, която не е помощ. Решихме, че можем да се справим сами.


Голяма част от ритейл бранша също не пожела да ползва т. нар. Помощ. Единствено като добро предложение бе приета помощта за компенсиране заплатите на служителите в затворените сектори, която от тази година нарасна до 75% от заплатата. От това се възползваха служители, включително и сред нашите. Проблемът е, че тази помощ ще дойде с голямо закъснение. Ние сме казали на нашите колеги, които са закъсали, че могат да ползват безсрочен безлихвен заем, има и такива, които и заем не може да си позволят, там подаряваме, което по принцип е наша практика.


Защо не са кандидатствали повечето Ви колеги?


- Сигурно защото се е сторило на хората, че условията и изискванията, които се поставят крият рискове тази помощ да се връща с лихвите или да бъдат уличени в грехове, които не са направили. Опитът от другите европейски държави е, че когато помагаш, го правиш безусловно. С други думи, ако си затворен по решение на щаба, получаваш еди-каква си субсидия. Това е единственото правилно, не е нормално и житейски нелогично да има помощ под условие.


Какви условия?


- Те се съдържат в изискванията за отпускане на помощ по различните схеми. Бях изненадан, но слава Богу впоследствие Министерският съвет премисли и доста облекчи процедурите и правилата спрямо първоначалния момент. Не съм икономист и не бих искал да влизам в конкретика, но виждам, че микроскопичен процент от бизнеса се е възползвал от държавната помощ и сред него е и футболният клуб "Лудогорец" и други подобни, които са последните в тази държава, които имат нужда от помощ.


И тук възниква въпросът на кого и как се дава помощ и какво се прави, ако когато кандидатстващите са два пъти повече. Очевидно не се разпределят пропорционално, ами на едни се дава, а на други - не. Много малко фирми се включиха в раздаването на тези бонуси от правителството, което не е комплимент за мерките, които са били взети.


Наложи ли се да се разделите със служители?


- Не. Няколко души поискаха да си тръгнат, по-малко от 2%, а после част от тях поискаха да се върнат и се върнаха. Оставихме дори и хора, които в пробния период са показали, че не се справят, защото в такива трудни моменти е нормално да сме по-солидарни един към друг. Голяма част от тях го оцениха и показаха, че може и да бъдат много по-добри. Важно е да си солидарен и да помагаш в трудните моменти, в лесните моменти е лесно да вееш байрака.


Как се промениха плановете Ви за бизнеса?


- Определено, голяма част от планираната експанзия не се случи, някои части от нея отложихме, за друга част се отказахме. За тази и за следващите няколко години, както споменах, ще се опитаме да сме по-независими първо от блокиране на търговски центрове и второ от некоректни действия на наемодатели. В момента водим преговори за четири нови локации - някои за преместване, някои за магазини в нови градове и квартали, като само една от тях е в мол и то е за подновяване на договор за друго помещение.


През ноември Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Ви наложи голяма глоба по случай с изчерпана стока в промоция. Какво е развитието към момента?


- Обжалвали сме и чакаме решението на съответните институции. В конкретния случай нелепото е, че абсолютно съм сигурен, че няма нито един служител на КЗК, който да си мили, че сме допуснали нарушение. Твърденията са пълни нелепости и ако това мине, по тази логика до една всички вериги по света трябва да изпаднат в такава процедура, защото много често по врeме на промоция се изчерпват продуктите, защото са атрактивни. Обвинени и наказани сме за нещо абсурдно.


Убеден съм, че в цялата история на тези институции по света няма такъв акт. Ние с него можем да кандидатстваме за Гинес, само че не съм се сетил да информирам съответните организации да впишат КЗК с нелепото им и гротескно решение да накажат верига, че няколко дни преди изтичане на промоцията е нямало един от продуктите в един конкретен магазин. А пък виртуалният клиент е решил, че не е длъжен да обикаля и другите магиин. И другото изключително интересно е защо КЗК се занимава с казуси, които са изцяло в правомощията на Комисията за защита на потребителите. И колко пъти досега се е случвало това. По всяка вероятност е абсолютно случаен фактът, че КЗК може да налага абсурдно големи глоби, които са несъвместими с нормалността и могат да фалират всяка фирма, която поискат, без обяснения. Това е разбира се случайно.


След съвместната атака на няколко проверяващи през есента, продължи ли натискът?


- Проверките са каквито ги е имало винаги. Нито са ни записали в списъка на недосегаемите, нито пък сме под много специално внимание да идват 4-5 инситтуции в един ден и час. Нашата фирма е голям данъкоплатец, всичките ни продажби се отразяват онлайн в НАП, плащаме реалните заплати и осигуровки. Това го знаят институциите и когато дойдоха тогава накуп голяма част от проверяващите ги беше срам, че са пратени да търсят под вола теле. То ако имахме нещо гнило отдавна щяха да са ни напердашили. От тази гледна точка нямаме притеснения, искаме да си правим бизнеса както можем, да си допускаме нашите грешки заради нашата некадърност и да имаме успехи заради нашите умения и да си пожелаем 2021 г. а е по-скучна. Прекалено много екшън ни дойде през миналата.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Да ББ яко се гордее как е подпомогнал бизнеса, в списъка на структуроопределящите предприятия с гордост са подпомогнатите от държавата:
  - Паркинги и гаражи София - или по известни като паяците
  - Държавната фирма управляваща станциите на НОИ
  - Казината "Палмс" - тия според релсата имаха принос за поддържане психичното здраве на нацията
  - Фирми на самата Релса - явно ТВ "СКАТ" и хотелите в Малко Търново са суперважни.
  Като се поразгледа списъка ще се окаже, че само на такива се крепи икономиката на тая държава.

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  За този се оплакваха служителите, че ги задължавал да ходят на протести.

 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Оплаква се от бойкова хранилка??

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  Джесика Ким: Няма политическа воля за изкореняване на корупцията.

  Как да има ма, сестро, като на успешен и независим бизнес му пращат ШЕСТ държавни агенции да го тарашат, сплашват, тормозят, запечатват, одитират, разследват и профилактират, за да не мрънка против стабилността?!

  Тоя господин дебела свещ да запали, че не му пратиха и Недолюбена Петрова-Еврова с пощова на кръста да й прехвърли фирмата си...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  "като публикува критична позиция в социалните мрежи" - да Фнимава, че току МУ дойдат 4-5 институции, и колкото и да ги е срам, ще помогнат на ОргПпДържГрупа. А при отношенията с държавата срам няма, има страх от държавата, а това не е в помощ за никого. Добре е периодично да се напомня, че всяка проверка не трябва да е предизвикана заради самата нея, а при всяко нарушение срамът да е за провинилия се. Щото при чиновник-калинка срам няма, нали е кацнал за "гювеч".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1920 Любопитно

  За този се оплакваха служителите, че ги задължавал да ходят на протести.
  —цитат от коментар 2 на svoboden


  Дайте линк към оплаване или интервю ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 7. 7 Профил на weatherman
  weatherman
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Добре де, разбрахме, че собственикът на Хиполенд е активист на ДБ. Стига непрекъснато сте пробутвали интервюта и статии с него. Безинтересен ми е вече.

 8. 8 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 592 Неутрално

  След големите тролски приказки за превземане и крадене на бизнеси плюс стотиците коментари, темата с Хиполенд изведнъж се спихна и видяхме, че няма нищо такова. Даже самият собственик казва, че се развива добре и планира разрастване. Също така негови служители ползвали помощ от държавата. Всичко си е съвсем нормално за сегашната ситуация и видимо няма опасност някой да посегне на търговията с китайски играчки.

 9. 9 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2767 Весело

  "Не разчитаме на държавата да ни дава помощ, която не е помощ"

  Някой да го насилва да приеме помощ?
  Още повече, такава, която не е помощ.
  Това, че отказва, е много добре, значи помощта, която за него не е помощ ще отиде при някой друг, който ще сметне, че помощта си е помощ.
  Че това си е чист алтруизъм!
  Само че хората, които го практикуват, не се бият публично в гърдите.
  Истинските алтруисти,, де!
  Щото има и други категории...

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  "Очевидно не се разпределят пропорционално, ами на едни се дава, а на други - не."
  На нашите хора, повече.

 11. 11 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прави впечатление как Русия скочи като майка Отлица да брани корумпирания режим на селянина от Банкя. Диктатурата на пожарникара, обаче е по-мракобесна и от Путиновата

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#1] от "nij50393132":

  Не забравяй 75 000 000 за колекторската фирма.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на veratzareva
  veratzareva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поздравления, г-н Колев!

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  А едни други се оплакват, че немска бакалия ги юди да бачкат по 10-12 часа и инспекцията по труда на ГЕРБ не се намесва.
  Гарантирано от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дон Кихот":

  Като чекмеджурев ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Ааа борецът.
  За него единствената помощ която е помощ, и може да му опразни склада с боклиците е да се реанимират протестите.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nathan Cohen":

  Защитава си крепостното селячество, че то я храни и плаща данък Кремъл.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nathan Cohen":

  Защитава си крепостното селячество, че то я храни и плаща данък Кремъл.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2336 Весело

  Голямо храчене срещу хората, можещи да се справят сами с трудностите, като Колев!
  Естествено, от страна на свикналите да цицат от копанките помияри!
  явно усещат "седемте гладни години", които се задават! ;)

 20. 20 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Цитат: "Националният оперативен щаб си сменя решенията по-често отколкото това прави премиерът".
  Това не може да е вярно.

 21. 21 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Добре де, разбрахме, че собственикът на Хиполенд е активист на ДБ. Стига непрекъснато сте пробутвали интервюта и статии с него. Безинтересен ми е вече.
  —цитат от коментар 7 на weatherman


  Чети ПИК тогава, какво правиш тук.

 22. 22 Профил на gbh21701501
  gbh21701501
  Рейтинг: 18 Неутрално

  За този се оплакваха служителите, че ги задължавал да ходят на протести.
  —цитат от коментар 2 на svoboden


  Това е нагла лъжа достойна за пасмината на дъртата Госпожа Лъжа Борисов.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Усещаш ли се какви нелепици пускаш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Путин защити "режима на Бойко Борисов" въпреки крутиките за Навални, а президентът не смее да шукне срещу Путин.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#7] от "weatherman":

  Щото Ивайло Пенчев га падна със самальота
  и го спасиха докторите, къде ги оплю преди това
  вече са оттегли от активна обществена дейност
  досега му акъла
  И ся тоя е модерен
  тоя къде с китайските балкуци от магазините си
  е яко замърсител на приридата

 26. 26 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 624 Весело

  Путин защити "режима на Бойко Борисов" въпреки крутиките за Навални, а президентът не смее да шукне срещу Путин.
  До коментар [#24] от "Корки":

  Когато "десния евроатлантик" агент Буда Борисич ти е построил тръба за 3 млрд. няма как да не го защитиш

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 27. 27 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 569 Весело

  До коментар [#10] от "Роси":Очевидно не се разпределят пропорционално, ами на едни се дава, а на други - не."
  На нашите хора, повече.


  каке,
  разбрахме ви мъката бе ясно
  дайте ни от баницата искаме и ние!
  засега сал сладолед ви са полага да лижете
  свиквайте

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#24] от "Корки":

  Просто бойко и путин са си доста близки а Радев е друга бира.
  Колко пари е дал единия на Кремъл и колко другия.
  ПАРИТЕ НИКОГА НЕ ЛЪЖАТ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#27] от "bruno__dante":

  Горгичкият!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  За този се оплакваха служителите, че ги задължавал да ходят на протести.
  —цитат от коментар 2 на svoboden


  Явно фунгира като феодал и затова им нарежда какво да правят!

 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  След големите тролски приказки за превземане и крадене на бизнеси плюс стотиците коментари, темата с Хиполенд изведнъж се спихна и видяхме, че няма нищо такова. Даже самият собственик казва, че се развива добре и планира разрастване. Също така негови служители ползвали помощ от държавата. Всичко си е съвсем нормално за сегашната ситуация и видимо няма опасност някой да посегне на търговията с китайски играчки.
  —цитат от коментар 8 на z_axis


  Направо си беше предозиране!

 32. 32 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  И ся тоя е модерентоя къде с китайските балкуци от магазините сие яко замърсител на приридата
  —цитат от коментар 25 на bruno__dante


  Основно пластмаса, която след най-много един месец се хвърля на боклука!

 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  Бизнесмените , не се ли борехте ''за по-малко държава'', бе ???

  [email protected]
 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  Що не ви помага ''невидимата ръка на пазара'' , а ???

  [email protected]
 35. 35 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Нашата фирма взе пари по 60/40, просто каквото взехме си го разделихме по равно. Всеки можеше да вземе, нито сме фирма на Бойко, нито сме някакви далавераджии.

  Много хитър
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  Тази статия дава известна представа за нивото на беззаконие и мутренски терор, които ни готвят:
  https://frognews.bg/novini/prost-pretsakan-novata-balgarska-mechta.html

  Един цитат:

  Преди дни едно лице, олицетворяващо слугинажа в ГЕРБ изпълни мръсна поръчка. Другите от парламентарната група от слуги и маши я претвориха в действителност. Така се родиха на първо четени едни от най-гнусните законови положения - частни охранители вече могат бъдат хора без средно образование и такива, които са осъдени и са излежали присъди. Накратко казано, невежи и бивши затворници ще се влеят в редиците на охранителната армия и ще бъдат въоръжени. Нещото от ГЕРБ вика, че някои от осъдените били осъдени за катастрофи и други неща, не задължително за убийства, грабежи и пр. Нещото обаче знае, но премълчава, че такива хора няма да отидат за охранители, но крадци, измамници и особено биячи ще се запишат веднага в частните военизирани групи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#8] от "z_axis":

  Наложи им се да затворят магазини, а за другото човекът каза, че разчитали на "мазнинки", т.е., справят се въпреки всичко и за своя сметка. За растеж не е споменал.

 38. 38 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Твърде слъзливо ми идва да викаш на Джесика Ким "сестро".
  Както разчетохте грешно становището на Херо Мустафа за протестите: тя каза, че всеки има право да протестира, пък вие решихте, че това било подкрепа за летеца, така исега не схващате посланието: НЯМА политическа воля за борба с корупцията не се конкретни портии или личности. Това е слабост на цялата политическа класа. Дори с вашите подскачания по свирката на подгонени "бизнесмени" затвърдихте това становище.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 39. 39 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":Твърде слъзливо ми идва да викаш на Джесика Ким "сестро".Както разчетохте грешно становището на Херо Мустафа за протестите: тя каза, че всеки има право да протестира, пък вие решихте, че това било подкрепа за летеца, така исега не схващате посланието: НЯМА политическа воля за борба с корупцията не се конкретни портии или личности. Това е слабост на цялата политическа класа. Дори с вашите подскачания по свирката на подгонени "бизнесмени" затвърдихте това становище.
  —цитат от коментар 38 на olexander


  В Украйна командват по-добре.

 40. 40 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  НЯМА политическа воля за борба с корупцията не се конкретни портии или личности. Това е слабост на цялата политическа класа.
  —цитат от коментар 38 на olexander


  Освен полиитическа класа и съдебна система. Досега няма политик осъден за корупция. Дори Масларова хваната на калъп се измъкна с глоба.
  Има двама заместник министри уволнени за корупция: Делян Пеевски и Корнелия Нинова.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 41. 41 Профил на block
  block
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Основно пластмаса, която след най-много един месец се хвърля на боклука!
  —цитат от коментар 32 на Dariya Koleva

  не знам някой да е обикалял по адресите на хората и да ги подкарва с тояга към хиполенд да си купуват неща които не искат. ти чувал ли си за такова нещо?
  ако не ти харесва собственика, не купуваш
  ето аз например една стотинка в лафка не съм дал и други хора ги убеждавах да ги избягват.

 42. 42 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Стига сте ни показвали този алкохолик - дистрибутор на китайски боклуци и феодал спрямо нещастните си служители! Не можете ли да намерите читав предприемач да интервюирате за проблемите на бизнеса, та ни показвате само отрепки?!

 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#24] от "Корки":Просто бойко и путин са си доста близки а Радев е друга бира.
  —цитат от коментар 28 на КМЕТ В СЯНКА


  Да разбирам ли че вие русофилите от БСП ще гласувате за Бойко?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 917 Весело

  Вместо да се задавяте от възторг вземете и изпълнете прУтестърските си обещания,че моментално ще отидете да купувате от магазинчето на този.
  Нали това обещавахте?
  Хайде,подкрепете го с дела,а не с тропане по РС!
  Дела,дела и пак дела,другарЕ!

 46. 46 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  И на пристанището на Доган ли?

 47. 47 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#7] от "weatherman":

  А собственикът на Лудогорец и другия на затворените Лафка интересни ли са ти? А на студения, топлия и претопления резерви?

 48. 48 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1311 Весело

  този ли нарече иво мирчев лъжец?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 49. 49 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#35] от "Кум Лисан":

  Добре държите комунистическите фирми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK