Кирил Вълчев, директор на БТА: Политиците трябва да узреят, че голямата им битка е срещу фалшивите новини

Кирил Вълчев

© Дневник

Кирил ВълчевПарламентът избра Кирил Вълчев за нов генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) в следващите пет години. Той беше номиниран от ГЕРБ и получи 105 гласа "за", нито един депутат не гласува за него въздържал се или против. Основният акцент в концепцията на Вълчев беше, че съдържанието на агенцията трябва да стане безплатно, като пред "Дневник" той обясни, че заради реакциите, които предизвика това, ако сега е трябвало да предаде стратегията си е щял да замени "безплатно" със "свободно". За целите на тази промяна субсидията за БТА ще трябва да се увеличи с около милион и половина лева. Вълчев, който повече от 20 години води предаването "Седмицата" по "Дарик радио", казва, че е разговарял с основните политически сили по темата и се надява съвсем скоро темата да влезе в дневния ред на парламента. "Дневник" разговаря с него ден, след избора му - цялото интервю може да видите във видеото в края на текста. Публикуваме част от него.


Каква реформа ще направите в БТА ?


- Хайде да не започваме с реформа. БТА е много славна традиция. Това е една от най-старите агенции в света от 1898 година, със сигурност най-значимата на Балканите. Много е важно да се започне с приемственост. Оттук нататък трябва развитие. Традиционните медии имат нужда от платформа, каквато е БТА, на която да бъде събирана цялата информация. Дори Максим Минчев (бел. ред., бившият генерален директор на БТА, който почина през ноември) обясняваше, че бъдещето е в отварянето към свободна информация. Водим спор с фалшивите новини, от друга страна казваме, ама истинските новини ще са платени. Кои са истинските новини?
БТА може да стане платформа на истинската информация, върху която да стъпят и другите медии. Вярвам, че БТА ще съхрани тази традиция, че новините тук са верни.


Цялата информация и продукция ли на БТА ще стане безплатна?


- Три са големите изключения. Едното е информацията от чуждите агенции. Втората голяма група е информация по заявка - ако вие искате да следим и да ви даваме информация за всеки път, когато е цитиран "Дневник" напр. - това са специални информационни продукти. Третата голяма група е архивът на БТА, който е голям и ще остане платен.


Колко ще струва това, че информацията ще стане безплатна?


- Става въпрос за една сума от милион, милион и половина, която се прибавя към без това плащаните от държавния бюджет. То реално ще стане от единия джоб в другия.


Т.е. досега плащанията за БТА не са били съществена част от бюджета?


- Между ¼ и ⅕ са. Всъщност повече от половината от бюджета идва пак през държавния бюджет, но през държавни институции, кметове. Голяма част от енергията на хората в БТА не отива за това, за което е създадена тази агенция - да е информационна агенция. Те се занимават с това да може да си платят заплатите.


Нелепо е, за да се доосигурява издръжката на БТА с още няколкостотин хиляди, да караш държавните ведомства, общините, кметовете да пащат 100 лева - толкова струва краткото съобщение - за да им го разпространи. То пак идва от държавния бюджет. Какъв интерес имат от това българската държава и българските медии.


Какво ще отличи БТА от големия поток информация в ерата, в която всеки може да копира информация, която е цитирана от агенцията?


- БТА произвежда и собствена информация и това трябва да се засили. Да вадят новини, да отразяват събития. Нещото, което много би отличило, е разказът за България на света. Това е различен тип писане. Ако към навременната истина прибавиш и разказ за констекста на тази истина, сложиш бекграунда, за да можеш да се ориентираш, това ще помогне не само за чужбина.


Това ще стане чрез преструктуриране на настоящия екип, наемане на повече хора... или?


- В момента не говоря за това. Със сигурност няма да се търсят повече хора. Заради очакването, че БТА ще си изкара милион и половина, а изкарва милион, заплатите тук са ниски. Има хора, особено в началото, които започват, взимат малко над минимална работна заплата. Така не можеш да привличаш нови хора. Но тук има хора с огромен опит, те знаят копчето, за да тръгне тръбата, по която в България пристига информация от чужбина. Това тук е много структурирано, това се прави вече от 100 години. Като казвате преструктуриране, трябва много внимателно да се заместят тези, които знаят това. Трябва да дойдат млади хора.


Увеличаването на субсидията с милион и половина ще стигне за увеличаване заплатите на служителите и ще компенсира това, че информацията ще стане безплатна?


- Говорих и със синдикатите, че трябва да се преструктурира заплащането на работната заплата. Да има нови правила, които да дават стабилна основа, върху която да има допълнителни стимули. През годините се е стигнало по всякакви заобиколни начини, някой да си докарва прилична заплата. През извънредния труд, отчитането му, всичко е законно, но някак си се губи фокусът.


Как ще гарантирате, че БТА ще остане независима, след като искате да се увеличи субсидуята?


- С това, че всички ще го подкрепят. Всички разбират, че имат интерес. Сега, ако трябва да си напиша концепцията отново, ще махна безплатно. Ще напиша свободно. Все едно да кажете, че сметната палата не е независима. Защото и те се избират от Народното събрние. По тази логика излиза, че в България нищо не е независимо. Само че аз искрено вярвам, че в една демократична институции, и България може да не е стигнала до съвършенството, но когато те избира целият парламент, е различно от това да те избира правителството. Как ще гарантирам ли? Ами сигурно зависи и от мен да не се огъвам.


Кирил Вълчев докато се заклева като нов генерален директор на БТА

© Юлия Лазарова

Кирил Вълчев докато се заклева като нов генерален директор на БТА


Смятате ли, че ще удържите?


- Аз искам, но никога не казвай никога. Аз искам да ги убедя политиците в това. Най-ценният образ на България навън е, че все още ние сме демокрация. Иска ми се да пренеса върху БТА погледа на политиците на Симеон Радев от "Строители на Съвременна България", с някаква обич, снизходителност, и накрая да наречеш всички тях, дори тези са извършили злодейства, и тези, които са направили добрини, накрая да ги наречеш строители на България. Този разказ ми се иска да излиза от България. Не пропаганда, в никакъв случай.


Но в тази среда няма как да не се случи да не ви натиснат. Например Бойко Борисов обаждал ли ви се е като водещ на "Дарик"?


- Не си спомням да ми е звънял. Борислав Чалъков, който замести Максим Минчев след смъртта му, каза, че от 10 години никой не е звънял за нищо тук.


То и със звъненето вече... какво се постига? Политиците трябва да узреят, че голямата им битка, е срещу фалшивите новините. Те трябва да помогнат да се създаде среда на достоверна информация. Те имат интерес.


Но как ще гарантирате независимостта на БТА? Като накарате политиците да харесват информацията, която агенцията пуска?


- Не съм казал харесва.


Да й вярват?


- Да, ето намерихте думата. Да знаят, че това е вярното място.


Но за политиците една медия да е вярното място не е ли нож с две остриета?


- Това вече е проблем и какъв политик си. Да можеш да понесеш да се видиш в огледалото. Медиите са огледало. Има две възможни разбирания - едното е за пропаганда. Моето разбиране, сигурно защото съм учил латински, че медия е посредник.


Имахте ли разговор с управляващите за идеите си преди избора?


- Да, аз се срещнах с всички политически сили.


Обещаха ви ли подкрепа?


- Всички разбират какво им казвам. То е нелепо: държавният бюджет да плаща по заобиколни начини за да получи информацията, за която е платил.


Какъв компромис не бихте направили?


- Това, което знам, е, че има много гледни точки. Трябва всеки да има достъп да каже това, което иска. През всичките тези години в остри политически интервюта, които съм имал, остри коментари, се опитвах, но невинаги съм успявал, да следвам принципа: никога не нападай лично и никога не слагай етикети.


В "Майстора и Маргарита", когато Исус застава пред Пилат, Исус му казва: ти си добър човек. Как аз ще съм добър? За теб аз съм най-лошото. Всеки е добър, но може да прави лоши неща. Всъщност това е част от този проблем на българската среда - не само в медиите и политиката.


Всеки много лично напада, ти си такъв, ти си онакъв. Крайният успех в политиката е да чуеш грешката и да се поправиш. На политиците бих казал, че не са Господ да съдят медиите и да казват кой е добър и кой е лош. Не им е работа. Като са нещо недоволни, да не лепят етикети. Аз бих приел от всеки политик, ако аргументирано ми покаже грешка.


Какво ще се случи със "Седмицата" - ще продължите ли да водите?


- Според закона за БТА, който аз съм писал (Вълчев е бил адвокат на агенцията - бел.ред.), генералният директор е почти херувим. Допуска се изключение - преподаване и авторство. Аз съм на авторски договор в "Дарик радио" и формално мога да продължа да го водя. Но реших да запазя само коментара си в началото на предаването, но не и да го водя. Ще продължа да водя и "Годината". Как ще продължи "Седмицата", ще решат "Дарик радио".

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  А кой поръчва фалшивите новини?
  Тъкмо политиците.
  Фалшивите новини са добри, когато ни изнасят и лоши, когато не ни вършат работа.

  Еретик
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Любопитно

  Успех на Кирил Вълчев, много умен и умерен човек и журналист, дано става и за началник.

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Весело

  "никога не нападай лично и никога не слагай етикети"
  #####
  Че това у нас е основният стълб на взаимоотношенията. Това ни е природата. Все едно да откажеш кокошките от просото!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Така е Кирчо, но какво да се направи, като те сами си ги създават....

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  К'во БТА като политиците си имат Кошлуков, БТВ, Нова, Пик-Мик и так далее. Вълчев говори за истински новини, а истината боли, дори и за психопати като Мутрафоня. За последният истината и лъжата са смесица от сладолед и уайно...

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  И новините се коват в "Джипка ТВ". Там звънят директно и западните политици. Въобще К. Вълчев е идеалист някакъв...

 7. 7 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ок,няма лошо но тия неща се говорят и обясняват на хора които имат някаква СЪВЕСТ...а нашите 'политици' на 90% са имунизирани от такова нещо...хубави приказки ама няма как да убиеш слон с въздушен пистолет...не става...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Голямата битка (на политиците) е срещу техните фалшиви обещания.

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Весело

  До коментар [#8] от "Лео":

  "Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов."
  Ото фон Бисмарк

  Фалшивите обещания са фундамента на политическото говорене от векове. Демокрацията не е добро нещо, но по-хубаво още не е измислено, както е казал Уинстън Чърчил след поредната пура и чаша уиски...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Кой определя дали едни новини са фалшиви? Както видяхме в САЩ, най-много фалшиви новини идват от "традиционните" медии...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 11. 11 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Ми Цветанка Ризова да се учи, че не се слагат етикети. Щото в разговор с Каракачанов му каза че позицията му за Македония бюе радикална и той я помоли да не квалифицира както той не квалифицира начина й на водене, пък тя пак му го повтори, бе не радикална е!
  А Кирчо по време на протестите сам създаваше фалшиви новини помним!
  Ма клекна на ГЕРБ като го номинираха за шеф!!

 12. 12 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Освен това Кирчо, знаем как се договаряш с гостите в Дарик за какво да НЕ ги питаш.

 13. 13 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Политиците трябва да узреят, че голямата им битка е да подобряват живота на хората, а не да играят безмислените си политически игрички.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  "Политиците трябва да узреят, че голямата им битка, е срещу фалшивите новините. Те трябва да помогнат да се създаде среда на достоверна информация. Те имат интерес."

  Интерес от среда с достоверна информация е налице сред честни и прнципни политици. Колко са такива и има ли въобще такава порода е риторичен въпрос.
  Представям си как тримата шишковци, подпийналия философ, Корни и Ко или титани на мисълта като Марешки и подобни, как ратуват за достоверната информация и никога, ама наистина никога, няма да пуснат някое детско "фейкче".

 15. 15 Профил на Emil Merdzhanov
  Emil Merdzhanov
  Рейтинг: 374 Неутрално
 16. 16 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#12] от "zidar":

  Ти много знаеш явно, щи не си спретнеш една Зидаро-замазваща агенцийка?

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 17. 17 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 642 Неутрално

  К. Вълчев започна да се изживява като човекът, който ще прави новините.
  БТА като функция е ненужна структура.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  А повечето те ги създават.

 19. 19 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Голямата битка е срещу алчността, невежеството, некадърността и простащината на политиците

 20. 20 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  К. Вълчев започна да се изживява като човекът, който ще прави новините.БТА като функция е ненужна структура.
  —цитат от коментар 17 на magistrat


  +++++++++++++++++

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 21. 21 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 31 Неутрално

  И ЗАЩО АРХИВЪТ ЩЕ БЪДЕ ПЛАТЕН,СЛЕД КАТО Е СЪЗДАВАН С ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.???АМАН ОТ ТАРИКАТИ..
  САЩ ПРЕДОСТАВИХА ЦЯЛ ИНТЕРНЕТ НА НАРОДА СИ И НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗАЩОТО БЕШЕ РАЗРАБОТВАН С ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА.

 22. 22 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Кирил Вълчев, директор на БТА: Политиците трябва да узреят, че голямата им битка е срещу фалшивите новини
  __________________________________

  Това призив за интернет-цензура ли е?

  БТА ще води жалко съществуване, ще преповтаря световни новини на Ройтерс!

 23. 23 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Еми хвърлил е боб човека преди да подпише, ама боба грешно е показал... Имаше и един друг министър, дето така подписваше, без да чете. Прекара няколко месеца в ареста.

 24. 24 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 25. 25 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 26. 26 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 27. 27 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Йордан
  Йордан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поне все още има хора, които се опитват да помогнат на потърпевшите от съответните фирми да си върнат парите като с условията могат да се запознаят на следните страници:
  1. www.finance-engineering-opinions.com
  2. www.opinions-postfinance.com
  3. www.capital-engineering-reviews.com
  4. www.grandeasternmarket-reviews.com
  5. www.reviews-grandresearch.com

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK