Адвокат Анета Генова: Държавата никога не е имала воля да промени нещо за децата с увреждания

Адвокат Анета Генова

© Личен архив

Адвокат Анета ГеноваАнета Генова е адвокат, който се занимава със защита права на хора с психо-социални и интелектуални затруднения, както и с жертви на домашно насилие. Следи темата с децата в институции в България от години, като е работила в няколко неправителствени организации, сред които фондация ПУЛС и Български хелзинкски комитет (БХК). Била е съдия и социален работник. В момента е част от неформална мрежа на правозщитници.


"Дневник" разговаря с нея по повод закриването на домовете за медико-социални грижи - ангажимент, който държавата е поела преди близо 10 години, но времето се оказва недостатъчно за властите да изведат децата с увреждания от социалните институции и да им осигурят живот в семейна среда и специализирана помощ. Над 260 деца са преместени от домовете, които са на подчинение на здравното министерство, и ще останат да живеят в четири (от общо 12) такива институции. На място на старите домове пък от началото на февруари ще бъдат открити центрове за комплексно обслужване, които ще предоставят различни дневни грижи.


Държавата не е успяла за 10 години да се подготви за ангажимента си да закрие и трансформира домовете за медико-социални грижи. Как си обяснявате това?
- Държавата никога не е взимала насериозно този ангажимент. Може би ще бъде пресилено да кажа, че е така за всички деца, защото все пак има деца, които отиват в приемни семейства, бяха осиновени. Но мнозинството от тези деца са децата без увреждания.


За децата с увреждания държавата никога е имала сериозно намерение да прави истинска промяна. Много ми е жал да кажа това, защото знам колко неправителствени организации и колко много сърцати хора вложиха години от живота си, за да сбъднат тази промяна. И е много жалко, че трябва 10 години по-късно да си кажем: ами не, всъщност държавата не застана зад това. Като причина бих посочила липсата на политическа воля. Демонстрираше се, че има такава дълги години, но на финала се видя, че това е една имитация на политическа воля. Зад това не е стояло никакво истинско разбиране за това, че децата, възрастните с увреждания имат право да са като всички нас, да бъдат в обществото, да не бъдат стигматизирани. Това дълбоко философско и ценностно разбиране продължава да липсва. Доказателствата за това са все повече.


Какви например?


- Пример е наредбата за планиране на социалните услуги, която до средата на януари трябваше да бъде обществено обсъждана. Там много ясно се вижда, че планирането ще бъде един фиктивен процес, който ще постигне същото. Отново сегрегиращи услуги, отново изолация на хората с увреждания, никакво участие на хората, които са засегнати от това нещо в процеса, никакво съобразяване с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Сякаш тази конвенция е картина на стената, която стои за украса.


На какво се дължи това, че липсва разбирането, че хората и децата с увреждания имат същите права и могат да са пълноценни граждани?


- Самата аз търся отговора на този въпрос. По други поводи съм си мислила в колко грубо общество живеем, колко сме неактивни. Хващате ме в момент, когато много сериозно преосмислям всичко, което се случи на това поле в България, и съм доста скептична относно желанието на властта да се образова и да напредне в тази насока. Говорейки за Конвенцията на ООН, има коментари към нея, които са изключително важни, и въпреки че правителството има ангажимент да разпространява конвенцията и актовете, свързани с нея, те не са преведени на български.


Дори този елементарен ангажимент не е изпълнен от страна на правителството. Не става въпрос за ангажимента да се осигурят различни услуги в общността за родителите на деца с увреждания, така че те да могат хем да ходят на работа, хем да се грижат за децата си, превод на препоръките е далеч по-просто нещо. Дори това липсва. Преди две години Комитетът за правата на хората с увреждания направи забележка и включи този момент в препоръките към държавата, но нищо не се промени.


Каква е настоящата ситуация и какво ще се случи с децата от закритите домове за медико-социални грижи?


- Тези институции - ДМСГД-тата, са най-затворените. Някога, когато работих в БХК, имах възможността да вляза в такива места. И шокът е доста голям. Медицинската грижа е превърнала тези деца в пациенти завинаги. В обекти на медицинска грижа, на които се гледа като на едни недоразвити тела и толкова. Няма инвестиция в образованието им, в тяхното развитие, в грижа за духа им. Отношението е като към тела, които са увредени. Не е честно спрямо човешкия дух. В световен мащаб има много хора, които са със сериозни увреждания, които са допринесли за развитието на човечеството. Ако те бяха родени в България, това нямаше да се случи никога.


Как трябваше да стане тази деинституционализация?


- По презумпция в домовете за медико-социална грижа се настаняваха деца с много тежки увреждания. Изведнъж разбрахме покрай този проблем с внезапното им преместване, че там има деца, които вече са възрастни и са прекарали целия си живот там.


Идеалният вариант е да се развие приемната грижа за деца с тежки увреждания. Сега правителството, общините, които са отговорни за това, казват, че няма желаещи. Те могат да дадат отговор защо няма такива желаещи, като направят едно изследване. Защо ако стандартът за отглеждане на такова дете е по-висок, няма желаещи да ги отглеждат? Отговорът е ясен - защото ако се ангажираш да гледаш дете с много тежко увреждане в условията на българската реалност, ти няма да имаш достъп до услуги, които ти трябват, така че животът ти да е що-годе нормален. Ще има едни сегрегирани услуги, до които ти я имаш достъп, я не. Ако си в малко населено място, и този достъп е немислим.


Вариантът за деинституционализация е през приемната грижа, през включването на децата в някакви услуги. Ако сравним процеса на деинституционализация на деца без увреждания, виждаме, че те прекарват в места от типа на център за комплексни услуги съвсем кратко време, просто докато се намери кой да ги осинови или в кое приемно семейство да отидат. Там процесът е бърз, качествен и се случва добре, доколкото ми е известно.


За децата с увреждания това не се случва заради всички неща наоколо, които ги няма. Заради всичките тези универсални услуги, които би следвало да са достъпни, но не е така. Заради липсата на преход от грижа в институция към грижа в общността. Ако говорим за центровете за настаняване, че са такъв преход, означава да лъжем себе си и околните. Защото те са едни малки институции като домовете, вероятно малко по-чисти, малко по-подредени, но със същата философия.


Много неща са възможни с базата, която вече съществува. Но трябва да има разбиране за принципите на правото, да има консистентна политика и изчистване от предразсъдъците и остарелите вярвания. Това, което сега се прави, се прави за усвояване на европейски средства, които се наливат в тази система, да запазим това, което имаме, да сложим друг етикет, малко да го лъснем и да кажем - ето ние вече постигнахме това, което трябваше. За мен строежът на тези къщички (до края на годината трябва да бъдат построени 20 къщички от семеен тип - бел. ред.) е разхищение на финансов ресурс, защото вместо тези пари да отидат към родители и роднини и приемни семейства, те потъват в едни сгради, които обричат децата на същото.


В новите центрове, които ще заместят закритите домове, ще работят същите хора. Това до какво ще доведе?


- До една безкрайна инерция. На едно място от посетените през 2019 година намерихме дете с напреднал стадий на хидрофецалия. Това е едно много болезнено състояние, което не беше оперирано, не получаваше дори обезболяващи. Личеше, че детето страда. Някой от групата попита дали получава нещо, с което болката да му се облекчи. Персоналът попита: "Защо?"


Дори в световен мащаб се приема за изтезание да държиш дете с хидроцефалия, без да приема обезболяващи. Една от работещите се намеси и каза, че лекарят, който ги е обслужил, е смятал, че няма какво да се направи за детето. Това е една инерция, която няма как да бъде преодоляна. А влизането на външни и независими хора много често променя картината. Преди време в дома в Плевен имаше програма: "баба и внуче". По нея възрастни жени или жени на пенсионна възраст срещу изключително скромно заплащане ходеха два пъти в седмицата и играеха с децата, водейки едни дневници. В тях беше много ясно видимо как тяхната грижа се отразява на децата, те се застъпваха за всеки проблем, който видеха, и това помагаше на децата и на тяхното по-добро развитие.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  НПО-тата също. Просто държавата им отпуска едни пари, част от които връщат в чекмеджето, другата слагат в своето.

 2. 2 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 939 Неутрално

  НПО-тата също. Просто държавата им отпуска едни пари, част от които връщат в чекмеджето, другата слагат в своето.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Ако може да не обобщаваме? Че има такива за които това е начин да се изкарат едни пари има, но има и други които са полезни и интересното е че те не разчитат на държавата, а си намират средства чрез персонални дарения и така мразените грантове.

 3. 3 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Държавата трябва да произведе достатъчно за да може да дава на нуждаещите се.
  Впрочем /за България/ с една лека добавка - достатъчна за да може да се КРАДЕ и да дава на нуждаещите се.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 4. 4 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Минималното количество останала им съвест не им позволява да крадат от хората с увреждания, затова са решили генерално въпроса като не отделят средства за тях.

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nick F":

  Изключения има, но те потвърждават правилото. Бюджетът на честните НПО-та, сравнен с този на крадливите, е десетки пъти по-малък, да не кажа стотици.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  НПО-тата също. Просто държавата им отпуска едни пари, част от които връщат в чекмеджето, другата слагат в своето.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Всички са маскари. Народопсихология!

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2720 Весело

  До коментар [#6] от "4ort":

  Когато фактите говорят и Боговете мълчат. По резултатите се правят изводите - на черното не можеш да кажеш бяло. Царят е гол и не мож' го скрие, пъчейки се на подиума, дуднейки как бил облечен по най-висша мода.

 8. 8 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Как да не е имала воля? Имала е достатъчно воля да ги увреди още преди да се родят, а и след това със задължителните медицински процедури. Дори не е сигурно колко от тях са отраснали при истинските си родители и колко са били разменени. Няма такава държава.

  Господи, пази ме от приятелите, от враговете ще се пазя сам.
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":Когато фактите говорят и Боговете мълчат. По резултатите се правят изводите - на черното не можеш да кажеш бяло. Царят е гол и не мож' го скрие, пъчейки се на подиума, дуднейки как бил облечен по най-висша мода.
  —цитат от коментар 7 на Deaddark


  Кои са фактите?

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":

  Настоящите грижи за децата с увреждания - иди виж на място - там са фактите.

 11. 11 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  [quote#9:"4ort"][/quote]

  Фактите са в чекмеджето, това е!

 12. 12 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nick F":Изключения има, но те потвърждават правилото. Бюджетът на честните НПО-та, сравнен с този на крадливите, е десетки пъти по-малък, да не кажа стотици.
  —цитат от коментар 5 на Deaddark


  Защото честните се финансират от частни източници които се интересуват как им се разходват парите, а за държавата финансирането на НПО-та е отбиване на номер и далавера.

 13. 13 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#10] от "Deaddark":

  След като "майките им" се подлагат на Мая Манолова, трябва държавата да им гледа децата!

  Държавата трябва първо да се погрижи за нормалните хора, а не за престъпниците! Н НПОтата да не плачат, че затворниците не живеят като в петзвезден хотел, ами да се загрижат българите да имат еднакви права с циганите!

  Разбира се трябва да се помага и на хората с увреждания,, но не лъвският пай да отива за тях!

 14. 14 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Волята бна държавата е изцяло в актовете ,действията и бездействията на институциите и.Писна ми от припиаване на присъщи единствено за човек качества на държави и други корпорации.

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#8] от "худунхурулун":

  Как по-точно държавата ги е увредила?
  Има пренатална диагностика, чрез която да се откриват вродени аномалии. Някои жени обаче не ходят на консултации и се разбира, че детето е с увреждания едва след като се роди. Това, което трябва да се направи е задължителен скрининг на бременните и пренаталната диагностика да обхване всички бременни за да се намали до минимум броят на увредените даца.
  Изискването всички деца с увреждания да се отглеждат в семейна среда е нереалистично, защото или родителите не желаят такова дете или няма кой да го осинови. Може да се назначи повече персонал от психолози и педагози, които да се занимават индивидуално с децата.

 16. 16 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Може да се назначи повече персонал от психолози и педагози, които да се занимават индивидуално с децата.
  —цитат от коментар 15 на pamela


  Предложението ти е напълно типично и в стил "Историята на две крави"

  Американска корпорация : Имаш две крави. Продаваш едната и принуждаваш другата да дава мляко колкото четири крави. После наемаш консултант, който да изготви анализ защо кравата е умряла.

  Господи, пази ме от приятелите, от враговете ще се пазя сам.
 17. 17 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#4] от "nij50393132":

  Глупости! Фонда за лечение на деца го окрадоха.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Воля има само за тези, които гласуват.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Весело

  До коментар [#12] от "Nick F":

  "Защото честните се финансират от частни източници които се интересуват как им се разходват парите, а за държавата финансирането на НПО-та е отбиване на номер и далавера."

  Ако държавата се заинтересува как НПО-шките ѝ харчат субсидиите, ще настане вой до небесата за увреждане на "изконни човешки права".
  Вие разбрахте ли как се изхарчени ония 26 тона агнета дарение за Дубай (Държавата ги е освободила от данъци) и върнатите реципрочно 16 това фурми от БЧК? Докато министър Емил Караниколов беше в карантина на няколко пазара имаше "промоции" на арабски фурми.

 20. 20 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Защо, защо държавата и данъкоплатците да поддържат уродливостта в обществото? Айде, няма нужда!

 21. 21 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 22. 22 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 23. 23 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 107 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 24. 24 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK