Христина Бобокова пред "Дневник": Проверката на частния ни музей не откри нарушения

Христина Бобокова пред "Дневник": Проверката на частния ни музей не откри нарушения

© Личен архив Христина БобоковаХристина Бобокова е изкуствовед, организатор на много културни и арт проекти, дългогодишен мениджър на фестивал за съвременно изкуство "Процес-Пространство". Директор на фондация "Братя Бобокови" и управител на "Нумизматичен музей-Русе" - с фокус върху изследване, опазване и съхранение на културно-историческото наследство, археология и нумизматика на България. Управител e и на компания с дейност в областта на винения и културен туризъм, популяризиране на българското винопроизводство. Завършила е журналистика в Софийски Университет "Климент Охридски" и Изкуствознание в "Национална Художествена Академия" в София. Има специализации по история на изкуствата, арт мениджмънт, музейни практики, сомелиерство и дегустация, културен и политически ПР в Италия, САЩ, Великобритания, Гърция и България. В момента изучава като магистратура "Историческо наследство и културни институции".


Това е част от официалната визитка на Христина Бобокова, която през последните месеци е фокус на медийно внимание заради съпруга си Пламен Бобоков и прокурорските проверки срещу него и брат му и техния бизнес в групата "Монбат". Покрай това бяха обявени и проверки на колекцията и частния музей на семейството. По този повод "Дневник" потърси Христина Бобокова за интервю през есента на миналата година. Тя прие поканата, след като проверката на Министерството на културата за музея е приключила. Разговорът с Христина Бобокова проведохме на 4 февруари.


Миналата година срещу съпруга ви Пламен Бобоков и срещу брат му започна разследване. От деня на първия арест мина доста време. Вие как си обяснявате сега всичко, което се случи?
- Все още не мога да си обясня случващото се. Всичко изглежда като една целенасочена атака, в която се търси изкупителна жертва, на която да се пришие някаква вина, за да се удовлетворят нечии амбициозни интереси.


Казвате "целенасочена атака". От кого?


- Не бих искала да тиражирам предположения.


Според вас как се стигна до всички тези обвинения?


- За мен продължава да бъде загадка. Но мисля, и не само за мен, а също за много други. Често се случва определени хора да се доверяват на неверни слухове или да тълкуват погрешно чути думи. Времето ще покаже.


Бяха назначени и проверки на частния музей и колекцията на фондация "Братя Бобокови". Приключи ли проверката на Министерството на културата и какво показва тя?


- Да, през 2020 г. бе извършена цялостна, изключително мащабна проверка на колекциите на Нумизматичен музей - Русе. Тя беше в две части - предметна и документална. Проверката отне около 3 месеца, вследствие на което получихме констативен протокол с обобщение на установените резултати от проверяващите служители на Министерството на културата. Този документ удостоверява цялостното състояние и дейности на музея, отправя изисквания и препоръки, отговаря на въпросите на Върховната административна прокуратура. (В началото на юни 2020 г. прокуратурата възложи на Министерството на културата да направи проверка на колекцията на Бобокови - бел. ред.)


Важното е, цитирам: "Проверяващите не констатираха нарушения на Нумизматичен музей - Русе, по процедурата по придобиване, идентификация и регистрация на вписаните във фондовете на музея и съответните инвентарни книги движими културни ценности", "Няма несъответствия между документация и инвентарна наличност", "Не са констатирани действия в отклонение на изискванията на нормативните актове по опазване и съхраняване на ценности и няма данни за престъпление".


В интерес на истината вследствие проверката имаме издадени административен акт и две разпоредби за мерки и препоръки, които отстранихме в рамките на указания срок. Наистина, тя бе извършена доста пунктуално, но не върху това искам да акцентирам, а върху факта, че законът слага знак за равенство между частните музеи и останалите такива - било то национални, регионални или общински. Единственото указано различие по закон е в тяхното финансиране. В този ред на мисли е важно да знаете, че ние сме задължени да бъдем в готовност за проверки по всяко време, затова и не сме се подготвяли специално за проверката през 2020 г. Стараем се да бъдем изрядни винаги.


Можете ли да дадете пример за такава препоръка?


- Отбелязано е, че не сме извършили инвентаризация, необходима за определени наши културни ценности за 2020 г. Годината далеч не беше приключила, а и нейната първа част измина под ограниченията на COVID-19, заради това не сме бързали да приключим с инвентаризацията още в първото й полугодие. До края на 2020 г. тя беше направена, с абсолютно коректно изпълнени препоръки.


Тоест всички административни пропуски, констатирани при проверката, сте отстранили в срок и с това проверката е приключила?


- Да, изпълнили сме изискванията коректно в определения срок. Цялостната проверка, извършена от Министерство на културата, бе по разпореждане на прокуратурата, която се самосезира след публикация на сайта ПИК, в която са верни единствено имената ни.


А днес с какво се занимава фондацията? Каква дейност развивате?


- В момента основният ни фокус е реставрацията на сградата на бъдещия нумизматичен музей в Русе, както и научна и издателска дейност, които никога не сме прекъсвали. През годините сме направили над 37 изложби в страната. Нумизматичен музей - Русе, е имал постерни изложби в чужбина и не сме изваждали артефакти зад граница. Самата процедура по износ на движими културни ценности е много сложна и не сме били в такава ситуация. Радвали сме се на голям интерес и посещаемост в България, на отлични отзиви от посетители и колеги. Получавали сме множество награди в страната и в чужбина. Издаваме монографии, научни литература, каталози и т.н., които са базирани на нашата колекция. Техни копия се намират в едни от най-известните световни нумизматични дружества, музеи, библиотеки, университети и преподаватели по тази материя, като Royal Numismatic Society (дружествата в Лондон и Брюксел), American Numismatic Society (Ню Йорк), Pushkin State Museum of Fine Arts (Москва), Royal Library of Belgium (Брюксел), Bibliotheque Nationale de France (Париж), Universite of Paris - Sorbone IV (Париж) и много други.


Екземпляри има и в редица български музеи, университети и специалисти. Досега в цялата си дейност сме се ръководили винаги и най-вече от българското законодателство, след това от европейските норми и закони, като сме се вдъхновявали от международните добри примери в частните музейни практики. Примери има от цял свят - САЩ, Европа, Русия, Китай и т.н. Например в САЩ някои от най-големите финансови гиганти и индустриалци на 19-и и 20-и век инвестират изключителни средства в големи колекции - нещо, което оставят след себе си - впечатляващо наследство по отношение на изкуството и историята за поколенията. Те създават условия за тяхното съществуване чрез сграден фонд и фондации или организации, грижещи се за техните права в бъдеще. Защо нещо такова да не се случи и тук, в България?!


От колко предмета се състои колекцията?


- Десетки хиляди. Все пак се занимаваме с монети. Всички те бяха надлежно проверени, предметно и документално, в рамките на 3 месеца.


Отрази ли се по някакъв начин атаката срещу вас и акциите на прокуратурата върху бизнеса ви, както и върху дейността на фондацията?


- Това, което най-силно се отрази по отношение на работата, свързана с музея, са форсмажорните обстоятелства около COVID-19. Те забавиха или спряха работата във всички дейности в областта на културата, изкуството, туризма и не само. При нас бе забавен графикът по реставрационните процеси на сградата през първите 6 месеца на 2020 г. заради това, че в началото имаше много неясноти около пандемията и обявяването на извънредното положение.


А кога все пак се очаква да приключи консервацията и реставрацията на сградата - тя е на бившата музикална гимназия в Русе. Кога предвиждате музеят да отвори врати за посетители?


- Това е една от най-прекрасните сгради в Русе. В момента тя е в най-доброто си състояние от последните 40 години - с укрепена носеща конструкция, възстановен покрив, поставени висококачествени дървени дограми, автентично реставрирана и консервирана фасада, в процес на довършителни вътрешни строителни процеси. Приехме тази сграда в изключително лошо състояние - опожарена, със 70% липсваща покривната повърхност, изникнала растителност по етажите, пропаднали основи и увредени носещи конструкции, без дограма, с вандалски унищожена фасада и т.н. Общественият интерес на русенци към нея е огромен, защото тя събужда много красиви спомени у тези, които са се учили в нея. Но също и гняв заради случващото се с такъв тип сгради в страната изобщо.


През 90-те години на 20-и век тя отпада от списъка на паметниците с национално значение и става паметник на културата от местно значение. Лошото й състояние, липсата на концепция за развитие от отговорните за нея органи, както и затруднението на Община Русе в нейната поддръжка докараха сградата в началото на 21-ви век до пълна разруха, средище на съмнителни хора, подобно на други изоставени сгради. Именно тогава през 2007-2008 г. фондация "Братя Бобокови" я придоби, от една страна, за да приюти нумизматичната си колекция, а от друга, за да я възстанови и я съхрани в цялото й достолепие. По този начин сградата не последва познатата съдба на десетки други архитектурни паметници у нас, които биваха събаряни, за да изникнат на тяхно място търговски центрове и жилищни сгради.


Сградата на музикалната гимназия в Русе в момента се реставрира и предстои в нея да бъде настанена нумизматичната колекция на Бобокови

© Личен архив Христина Бобокова

Сградата на музикалната гимназия в Русе в момента се реставрира и предстои в нея да бъде настанена нумизматичната колекция на Бобокови


Русенската общественост е изключително чувствителна, когато става въпрос за старата градска архитектура. И с право. Затова ние сме особено внимателни към възстановяването и адаптирането на бившата музикална гимназия към новите й функции на музей, като с радост запазваме изначалната й функция - образователната.


Надявам се, че хората осъзнават колко отговорно е да работиш със сграда . паметник на културата, а също колко дълги, сложни, тромави и безкрайно обременени са всички процедури свързани с това. Хем трябва да възстановим, реставрираме и съхраним сградата в нейната достолепна автентичност, хем е нужно да я реновираме и пригодим към най-съвременните изисквания за пускането й в експлоатация. Подобни критерии не са съществували като необходимост за обществените сгради, когато тя е построена през 1901 г. Днес обаче само част сред тях са: изграждането на охранителни и противопожарни системи, съоръжения за достъп на хора с увреждания, асансьори и т.н.


Мога вече смело да ви уверя в едно, че в момента тази сграда е така укрепена и реставрирана, че каквото и да се случи оттук нататък, тя ще остане непокътната още поне 40 години, а и за следващи поколения.


Миналата година Министерският съвет прие поправки в Закона за културното наследство, които пряко касаят дейността на частните музеи. По какъв начин биха се отразили тези поправки на дейността на фондация "Братя Бобокови"?


- Темата е твърде дълга за настоящия разговор. Добре е да се направи отделен разговор по нея, за да се включат повече специалисти от този сектор, както и юристи, владеещи в детайл материята. Министерството на културата е принципал на всички музеи и културни институции и наблюдаващ орган, който ги направлява.


Казусът с частните музеи днес е особено деликатен, тъй като в края на изминалото лято, по време на августовските почивки на администрацията, някак странно се появи предложение за поправка на Закона за културното наследство (ЗКН), конкретно търсеща законова форма за отнемане на лицензите на частните музеи и донякъде тяхното дискредитиране пред обществото. Частните музеи в България не са много - четири всичко на всичко, но явно министерството е подтикнато да поеме открита политика към унищожаване възможността за тяхната дейност по неясни засега причини, макар в обществото да битуват разни предположения.


По конституция частната и държавната собственост са равнопоставени. След като е така обаче възниква въпросът: защо тези нови изисквания не се отнасят и за другите музеи (национални, регионални, общински и др.), а засягат само частните музеи и защо е избран (точно) този момент, ако е липсвало нещо в закона. Както вече уточнихме, частните музеи се различават от останалите единствено по начина на финансиране - чрез средства на учредителите. Цялата им музейна дейност е пряко подчинена и контролирана от Министерството на културата чрез съответните нормативни и поднормативни актове, както всички останали.


Докато в другите страни се насърчава създаването на частни музеи, то в България се върви към тяхното целенасочено унищожаване, което е неприемливо за 21-ви век в държава от Европейския съюз. Надявам се, че ще има преосмисляне на "Проекта за изменение и допълнение на "Закона за културното наследство"", одобрен с решение на Министерския съвет от 9 декември 2020 г. В този му вид се създават още повече неясноти. Например с предложената промяна в параграф 1 на ЗИД на ЗКН по същество се въвеждат две нови условия, чието неспазване би дало основание за отнемане на издадено разрешение за частен музей. И по-конкретно - там липсва срок, в който частните музеи следва да съобразят дейността си с новите изисквания, което създава предпоставки за правен произвол, противно на декларираното от вносителя намерение "за защита на собствениците на частни музеи срещу неправомерните действия от страна на държавните органи". Доста иронично.


А каква е причината за този законопроект в този момент? Как си го обяснявате?


- Неслучайно казвам, че въпросната промяна е инициирана точно през коментираната от нас вече изминала календарна година. Подбраният момент е показателен за намеренията. Не се нуждае от коментар.


Ако все пак тези условия и критерии, залегнали в законопроекта, бъдат гласувани и приети, вашият частен музей ще отговаря ли на всички тях?


- Винаги сме спазвали и сме се ръководели от действащите закони. Ще направим всичко възможно отново коректно да отговорим и на новите изисквания.


Освен обвиненията, свързани с бизнеса, Пламен Бобоков получи обвинение и за незаконно държане на археологически ценности. Бихте ли обяснили какво представлява предметът, за който е обвинен, и откъде го притежава?


- Имаме успешно регистрирани десетки хиляди движими културни ценности, както е коректно отбелязано и в становищата на Министерството на културата, и сме запознати с процедурите по регистриране. Тоест, ако има обект, който е от такова естество и се нуждае от регистрация, то със сигурност сме щели да го направим. Този предмет не е част от дейността на музея и неговите интереси. Все още не е насрочено заседание по това дело, затова и повече подробности по повод на това обвинение не е редно да коментирам.


Като изкуствовед как бихте оценили стойността на колекцията на Васил Божков, която също е обект на проверки и оценки от прокуратурата и външни експерти?


- От това, което съм виждала по медиите, и от една изложба, на която съм присъствала в Националната художествена галерия, съвпадаща с Европейското председателство на България през 2019 г., разбира се, че ще я оценя високо.


Но искам да направя едно важно уточнение относно тиражирането на стойности, суми и оценки на колекции в медиите. Една движима културна ценност, археологически обект, художествен предмет или такъв с историческа стойност струва толкова, колкото в крайна сметка някой може да плати за него. Това е очевидно, ако се наблюдават дейностите на световните търгове и аукционни къщи. Иначе смея да твърдя, че всеки обект от такова естество е безценен, защото дава изключително важната информация за историята, науката и поколенията. Това може да бъде потвърдено от всеки, който се занимава с музейно дело - че музеите освен с опазване, съхраняване, експониране и т.н. се занимават задължително и с научноизследователска и образователна дейност.


Външни експерти ще правят оценка на колекцията на Васил Божков. Може ли да има разминаване между стойността, определена от прокуратурата, от български експерти и от чуждестранните?


- Прокуратурата няма експертизата да даде тази оценка, тя може да бъде изготвена качествено единствено от строго ресорни експерти с подходяща компетентност. Не мисля обаче да им давам идеи в тази насока.


Как гледате на заявеното неколкократно от прокуратурата, че колекцията може да бъде национализирана, ако в нея има предмети, които не са регистрирани по реда на закона или са незаконно притежавани?


- Не съм запозната с документалната фактология около тази колекция, но подлагам на съмнения голяма част от разпространената информация в някои сайтове, както и казаното от прокуратурата. Искрено се надявам колекцията да бъде опазена в нейната цялост и добро състояние. Това ще бъде полезно за всички.


А в какви отношения сте с Васил Божков и съпругата му Елена Динева? Бяха публикувани ваши общи снимки. Семейството им също стана обект на прокурорски интерес и серия от проверки и обвинения?


- България е достатъчно малка държава, затова за мен не е чудно определени хора да се познават или имат общи познати. Например моят съпруг и Васил Божков най-малкото бяха членове на КРИБ, откъдето се познават с голяма част от членовете на тази организация. Това прави един доста сериозен кръг на познанства. С Елена Динева съм била в нормални отношения, не по-различни от тези, с някои от останалите съпруги на бизнесмени от КРИБ например.


Относно разпространените снимки, те са свалени неправомерно от телефона на съпруга ми, който той предостави доброволно на прокуратурата с паролите към него. Той не е имал никакви притеснения относно съдържанието му. А как от прокуратурата са стигнали до медии е риторичен въпрос.


През изминалите месеци в жълти издания, едно от които с проправителствена позиция и близко до властта, излязоха публикации, които ви свързват с премиера Бойко Борисов и ви посочват като жената, снимала в спалнята му в правителствената резиденция. Вие ли сте Мата Хари, както Борисов нарече жената?


- Не. Боя се, че не задавате въпроса на правилния човек.


А вие познавате ли Бойко Борисов?


- Всички в България познават Бойко Борисов.


Как си обяснявате, че ви замесиха и ви свързаха с този случай?


- Несъмнено това е част от цялостната атака срещу моето семейство и бизнеса на съпруга ми и брат му. Както вече казах, оставаме с усещането, че някой се опитва да им пришие чужда вина. Нещо такова се случва и тук.


След като твърдите, че не сте вие Мата Хари, защо едва сега го казвате? Защо не излязохте да го заявите по-рано, в първите месеци след публикациите?


- Никой до момента не ме е търсил за отговор. Не мисля, че трябва да отговарям на тиражирани внушения по жълти сайтове по тема, в която не се припознавам като участник.


А прокуратурата разпитвала ли ви е по тази проверка?


- Не, не са ме търсили.


Защо се съгласихте на това интервю?


- Защото трябва да се говори за положителните примери, когато става дума за частните музейни практики, и обществото да разбере важността на това да ги има.


Противно на всички тиражирани мнения, не съм се крила. Също така по време на пандемия, в началото на миналата година, всички спазвахме изолация и социална дистанция по чисто здравословни причини. Все пак успях да посетя няколко чудесни есенни културни събития. През септември м.г. направихме прекрасна изложба с фестивала за съвременно изкуство "Процес-Пространство", посветена на Кристо - Христо Явашев, и на партньора ми във фондацията Димитър Грозданов, и двамата починали през 2020 година. Изложбата в галерия "Росита" представи постери и журналистически текстове от кореспонденцията им през 90-те години на 20-и век. За съжаление, когато хората се притесняват за живота и за здравето си, културата е последното нещо, от което се интересуват.

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Изглежда интелигентна и фина жена.

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4695 Любопитно

  Изглежда интелигентна и фина жена.
  —цитат от коментар 1 на vankata1


  Освен това звучи като много ерудирана личност. Предполагам, че интервюто е с много малко редактиране от Дневник. Стилът на изразяване е далеч над тяхното ниво.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Прикрасно е,че вече и Бобоковите са от наште.Заедно ше победим!🐵

  Много съм прост
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Направи паралел с изказвания на Банева, Арабаджиева... и завърши с жената на Дончев, жената на Радев, ЦЦ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":
  Изглежда интелигентна и фина жена.
  —цитат от коментар 1 на vankata1


  “Освен това звучи като много ерудирана личност.“
  ——
  Да не споменаваме, че се е оженила по любов!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":Направи паралел с изказвания на Банева, Арабаджиева... и завърши с жената на Дончев, жената на Радев, ЦЦ
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  Може ли да завърша с жената на Иван Костов или Раданч Кънев?🐵

  Много съм прост
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#5] от "true_original":

  Разбира се, че е платена, очевидно с много труд и хъс от страна на Бобокова. Пък може и просто да е интелигентна по природа.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4695 Любопитно

  До коментар [#2] от "padrino":Изглежда интелигентна и фина жена.—цитат от коментар 1 на vankata1“Освен това звучи като много ерудирана личност.“——Да не споменаваме, че се е оженила по любов!
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  Това признание за собствените несбъднати мечти ли е?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на iyd24648718
  iyd24648718
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не е тя, Мата Хари сигурно още се крие в Гърция, последно нали от там пращаше снимки и записи.

 13. 13 Профил на iyd24648718
  iyd24648718
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Оо Дневник вече открито е медия на мутрите! Суит!
  —цитат от коментар 3 на hhhuuunnnn

  И кога точно Бобокови се превърнаха в "мутри"? Едни от малкото български предприемачи, развиващи успешна дейност и на външните пазари. Мутрите са по други отрасли.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на wda36649348
  wda36649348
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Бобокова често пуска платени постове в Инстаграм. Очевидно е приела стратегия да си изгради определен имидж. Тази статия е пореден пример и е жалко че Дневник не са я отбелязали като платена, каквато е.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 740 Неутрално

  а свекъра Ангел Бобоков, член на ЦК на БКП и гаулайтер в Русе

 20. 20 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Гешев сигурно пикае кръв

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 852 Неутрално

  мафията като не може да намери проблеми, променя законите. и така докато калинките най накрая намерят нещо за което да се хванат.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#13] от "iyd24648718":

  Интересно.
  Да внесеш хиляди тонове токсични отпадъци и още толкова местни да загробиш явно не е мутренско:)
  Тома Белев що не скача е въпросът.

 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1145 Весело

  До коментар [#2] от "padrino":Изглежда интелигентна и фина жена.—цитат от коментар 1 на vankata1“Освен това звучи като много ерудирана личност.“——Да не споменаваме, че се е оженила по любов!
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  Стар съветски виц от времената на Сталин:

  Един много известен актьор се жени за дъщеря на генерал от службите, съответно кариерата му е блестяща, привилегии, жилища, почивки...
  Не щеш ли, генералът е репресиран и разстрелян, съответно роднините са заточени в девета глуха в Сибир.
  Актьорът коментирал пред приятели: "Ожених се за пари, пък то излезе, че било по любов"....

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Весело

  Ти да видиш!
  Перфектните музеолози...
  Перфектните еколози...
  Перфектните данъкоплатци...
  Перфектните работодатели...
  Ти били готови за канонизиране!!!

 26. 26 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Обществото толкова е изпростряло с изказванията на баш премиера и близките до него австралоп... пардон - “коалиционни партньори” и партийни дружки , че едно нормално интервю ни се струва “високо ерудирано”...

 27. 27 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 55 Неутрално

  "Казвате "целенасочена атака". От кого?
  "

  - Не бих искала да тиражирам предположения."
  ХЕМ Е УБЕДЕНА,ЧЕ Е АТАКУВАНА,ХЕМ ТВЪРДИ ,ЧЕ Е "ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ"
  ??????
  КАЖИ СИ ,МА БУЛКО.ВСИЧКО СИ КАЖИ.
  НАЛИ СИ НЕВИННА.

 28. 28 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#25] от "selqnin":

  Че не са перфектни, не са. Никой не е, а и няма нужда. Но ако вие можете повече - дерзайте, никой не ви спира. И винаги можете след това да се изтупаните и да кажете - аз съм по-добър/ра, канонизирайте мене!

 29. 29 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#13] от "iyd24648718":Интересно. Да внесеш хиляди тонове токсични отпадъци и още толкова местни да загробиш явно не е мутренско:)Тома Белев що не скача е въпросът.
  —цитат от коментар 23 на Да вярваме на истината


  Предполагам имате доказателства за това? Или вярвате безрезервно на един каскет и група медии?

 30. 30 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Баце е ноторно известен с железен принцип към "чуждичкото". Куче кокал не прескача. Прочетох внимателно интервюто. Ако и Христина Бобокова е минала по реда си, надежда всяка оставете. България, тази на възрожденците, апостолите, национал-револючионерите, зарязали учението в Европа студенти за да положат кости за майчица България през Балканските войни, бранещите небето над София през т.н. символична война е безвъзвратно загубена. Последният да дърпа шалтера.

 31. 31 Профил на pdq51696185
  pdq51696185
  Рейтинг: 8 Весело

  Голяма подготовка е паднала за това интервю и пак не е станало.
  Като е за музеи - гладко върви.
  Като е за неудобни теми, като Бойко, Божков, обвинения - отговаря с половин изречение и почти безмислено.
  Ама иначе била много фина жена. Сякаш за манекенка я готвим.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#19] от "Binko Binev":

  Сигурно, ама уточнете кога да се споменава родата, че "лидерите" ви също имат съветски агенти за родоначалници

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1913 Любопитно

  Мирише на поръчкова статийка?
  Впрочем може ли юрист от форума да обясни следното:
  В някой чичка намират няколко монети, или върхове от стрели и започват да го влачат по полиции и прокуратура щото било незаконно. В същото време хора като г-дата Божков и Бобоков имат купища подобни, че и по скъпи нещ. ПРИ ТЯХ ЗАЩО Е ЗАКОННО?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Любопитно

  До коментар [#28] от "911":

  Не бих се "изтупанил" никъде - възпитали са ме малко по-различно, а и собствените ми убеждения и възгледи не предполагат такова поведение!
  Аз съм исихаст от аналоговата епоха!
  Тезата ми е, че хора, които нямат подобаващо обществено поведение и присъствие правят несръчни опити да си купуват репутация с подобни публикации!
  Искате ли да Ви го обясня подробно и професионално?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4695 Любопитно

  До коментар [#34] от "kvasimodo":

  Прочете ли статията? Защото ако беше я прочел на няколко пъти се задават подобни въпроси и е обяснено с подробности. Дори прокуратурата са направили проверка за начина по който са били придобити, оценени и регистрирани в каталози отговарящи на всички законови разпоредби в България. След проверката прокуратурата казва, че няма извършено престъпление.
  Това достатъчно ли е като отговор?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 71 Весело

  Интелигентна личност изгежда. Не е бетон, бар, казино, хотел ...

  Музей частен пак е изкуство. От него трудно (невъзможно) е да се печели. Божков е изключовение, ама то е за - защото не ги е купувал повечето артефакти, а е пребивал и силово иземал от иманяри незаконно намерени артефакти .. Бобоков е различен, със сигурност проверките са били щателни и щом не са намерили нарушения, значи са ДОБРЕ!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#40] от "guentchovelev":

  И разбира се всички артефакти в "музея" са придобити при стриктно спазване на действащото в Отечеството законодателство!!!
  И разбира се въпросният "музей" изобщо не пере без накисване!!!
  И разбира се няма нищо общо с иманярската мафия, която системно вандализира и съсипва археологически обекти!!!
  А"проверките" със сигурност са правени под покровителството и указанията на "бос"...

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 601 Весело

  Момчета, момчета дето търсите Мата Хари като кучето на Джером Джером!

  Аз не обещавам да се изразявам нито интелигентно, нито ерудирано, а ще ви го кажа направо: Обърнали сте се право с гъзовете си в посоката, в която трябва да се търси Мата Хари. Нали разбирате, че вероятността една правилно изразяваща се жена да кръсти едно филе “Баце Нанка”, е леко отрицателна?...

  Подсказвам, в кой край на царството най-често се употребява думичката БАЦЕ???

  73! Go Go
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Хубава жена, има излъчване. Абе, някой да не и е хвърлил око и гледа да отстрани съпруга.

 51. 51 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#29] от "Nick F":

  Аз вярвам на очите си.
  А дали Правосъдието ще осъди или не си е негова работа.
  То и РМД приватизациата е очевидна кражба за 97% от народа ама Правосъдието не е осъдила никой.

 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":Направи паралел с изказвания на Банева, Арабаджиева... и завърши с жената на Дончев, жената на Радев, ЦЦ
  —цитат от коментар 6 на дерибеев

  Може ли да завърша с жената на Иван Костов или Раданч Кънев?🐵
  —цитат от коментар 8 на Шакир Зулов


  За теб ще е здравословно , ако се освободиш от обсесията , която имаш към Иван Костов и Радан Кънев.

 53. 53 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#51] от "Да вярваме на истината":

  Видял си с очите си как Бобокови заравят опасни отпадъци? Къде това?

 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#53] от "Smile":

  Да. Отпадъците от заводите на Бобокови сами са се заровили.

 55. 55 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#48] от "LudLustrator":

  Аз не съм за ГЕРБ
  Аз съм, п;ротив цялата партийна система
  Според мен трябва да се избират местни мажоритарни депутати, а не както сега партиите да си редят листите.
  Ако някой се е проявил на местно ниво община, има около 240 общини в България ,колкото са депутатите, та ако се е проявил добре като директор на училище, кмет, обшински съветни и така нататък , нека събира подписи от хората и да се явява. а не да се явяват рани парашутисти
  Така ще има и лична отговорност, а не като сега да се размива.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  [quote#13:"iyd24648718"]
  —цитат от коментар 16 на Шакир Зулов
  +++Успешни бизнесмени са ,като Росен Плевнелиев.🐵[/quote]

  Тук ще се съглася с теб. Генезисът на всички "успешни" бизнесмени в мутренска България е комунистически.

 57. 57 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Прикрасно е,че вече и Бобоковите са от наште.Заедно ше победим!🐵
  —цитат от коментар 4 на Шакир Зулов


  Ако в ДБ имаха и някой от старата управленска школа на СИК или ВИС, можеха да разчитат и на успешна премиерска кандидатура. А с тия адвокати, икономисти и еколози са ниска топка.

 58. 58 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#48] от "LudLustrator":Аз не съм за ГЕРБАз съм, п;ротив цялата партийна системаСпоред мен трябва да се избират местни мажоритарни депутати, а не както сега партиите да си редят листите.Ако някой се е проявил на местно ниво община, има около 240 общини в България ,колкото са депутатите, та ако се е проявил добре като директор на училище, кмет, обшински съветни и така нататък , нека събира подписи от хората и да се явява. а не да се явяват рани парашутистиТака ще има и лична отговорност, а не като сега да се размива.
  —цитат от коментар 55 на Binko Binev

  ===================
  Да се мечтае не е вредно, 1989 г. БКП декларира че членовете и са 1 мил., а по-късно се разбра че доносниците са 450 хил.....като се има впредвит че са се размножили то те са повече от 2 мил....с толкова дегенерати, положението е такова каквото е!!!

 59. 59 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":

  Естествено, на 15 години момиченцета се влюбват истински.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  [quote#8:"Шакир Зулов"][/quote]

  На времето имаше една постоянна рубрика по радиото:
  –"Без песен не може войникът"!
  Ти също си знаеш една песничка – за Костов и Радан Кънев.
  Пееш я по повод и без повод – прогноза за времето, международното положение, тутраканската система – Костов и Радан винаги присъстват. Като камъче в обувката са двамата!
  На споменаване ли ти дават стотинките?

 62. 62 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Разстроено

  До коментар [#55] от "Binko Binev":

  Само смирено да Ви информирам, че забраната на политическите партии в Отечеството през 1934-та доведе до личен режим и големи щети върху цялото общество, а мажоритарната система е най-успешна за пазаруване на депутати в практически неограничени мащаби...!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Не е лоша мацката. Браво на дъртия комунист Бобоков.

 65. 65 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#20] от "Dark":

  „Гешев сигурно пикае кръв“

  Добре ще е да почне и да се//ре...

 66. 66 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Само сме си виновни за дереджето, след като допускаме такива като ПКП, корни, деситатат, скумрията и баце да дават тон в живота, а не такива като тази красива и интелигентна жена.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на БОКО Е ГЕЙ
  БОКО Е ГЕЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Да не споменаваме, че се е оженила по любов!
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  у ексхамстер един го обезкосмяваха и са изпразни

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Току що открих че в сортирането на коментарите има опция да показва само най-оценените.Разликата е много голяма тъпотийте не се виждат въобще!

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3338 Весело

  Гербаджиите няма да могат да откраднат нищо, сигурно са бесни.

  Любовта ще спаси света!!!
 73. 73 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Ако не бяха
  - икономиите от заровен боклук в земята,
  - президент@ПУзунов с съдебни документи в касата преди издаването им от съда
  - ало, Радев.. с оня танкер

  от нумизматиката ще са останали само металотърсачите, от музейното дело само делата, от хубавата външност само костюмчето,

  и от сомлиеството - тапите.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 74. 74 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Разстроено

  До коментар [#66] от "olimpipanov":

  Точно такива "красиви и интелигентни" жени за съжаление са съществена част от проблема, а не от решението му!

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":

  Омъжила е думичката

 77. 77 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Тая ли беше Мата Хари

 78. 78 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Айде и тия с частен музей. Как хем сме на последно място по заплащане в ЕС, хем сме били най-"мързеливи" и нямало как да ни вдигнат заплатите, хем нашите бизнесмени следват най-добрите тенденции в света и имат свободни пари за глупости?

 79. 79 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Добра защита на спорното съществуване на частните музеи в България, не като тъпоумниците от фондация "Тракия" на Черепа, които две думи на кръст не могат да вържат и издават изпълнени с презрение нечленоразделни звуци. Освен това трябва да се отдаде дължимото по рестврацията на една прекрасна стара емблематична сграда в Русе от която държавата се беше тотално отказала и оставила на волята на съдбата.

  CONTADOR GRATUITO!
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на dkr25684115
  dkr25684115
  Рейтинг: 30 Гневно

  Братята изтровиха половин България. Сигурно десетки, а и стотици хора са умрели от рак в резултат на отровните отпадъци , а вие тука със замъглено съзнание и правите реверанс на тая и и лъскате имиджа . За да има тя музей и да се прави на интелектуалка , хора са умрели в болки и бедност.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 433 Весело

  Най-сетне да видим спицата, която наснима Боко :))))

 88. 88 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 454 Любопитно

  Абе не знам финна ли е, ерудирана ли е. наша ли е, ваша ли е, ама как пък всичките имат частни музей. Как никой не се похвали с нещо по-достъпно. Примерно издържа отбор от деца по авиомоделизъм или издържа дом за деца със специфични нужди или нещо друго

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 433 Весело

  До коментар [#79] от "г-н Думанов":

  В цял свят повечето музеи са частни или са били частни и в последствие дарени на държавата. Хората стават богати преди държавите.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Хубаво "интервю" с цел изпиране на имидж. Дневник са захлебили малко пари. Лошо няма. Гледам че и по други медии я разнасят красивата Христина.
  От една страна е добре че се поразрита кочинката на такива фамилии като Баневи, Бобокови, Стайкови, Черепа, Арабаджиеви. Те си живееха в друг свят и се смятаха за недосегаеми. Но и на Баце, Пеевски, Доган и сие също нищо не им е гарантирано. Никой вечен няма. Дори и Любен Гоцев пое към вечните ДС полета.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Хубава, умна, компетентна, много над мен и форума в неговата завършена целокупност. Уви...

 97. 97 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Ах, тези български богаташи, забогатяха за нула време и музеи имат.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK