Проф. Нели Огнянова: Дългите мандати могат да бетонират неспособни за позицията хора

Нели Огнянова

© Юлия Лазарова

Нели Огнянова"Дневник" препубликува от "Тоест" интервюто на Венелина Попова с проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Заглавието е на "Дневник". Поводът за интервюто е внесеният законопроект на Министерския съвет за изменение на Закона за радиото и телевизията. Измененията предвиждат нов принцип на финансиране на БНТ и БНР и по-дълги мандати на директорите им.


Безспорно Законът за радиото и телевизията (ЗРТ) се нуждаеше от изменения и допълнения, които да го синхронизират с европейското законодателството и с новите изисквания на цифровия аудио-визуален пазар. Постига ли тези цели проектът на Министерския съвет, който беше експресно внесен в Народното събрание месец преди закриването му?


- През декември 2020 г. България въведе последната ревизия (Директива 2018/1808) на европейското медийно законодателство с изменение на ЗРТ. В технологично отношение законът вече съдържа новите европейски изисквания за цифровите медийни услуги и услуги на платформи.
През март 2021 г. друг проект за изменение на ЗРТ очаква приемане в последните дни преди парламентарните избори. Проектът има две цели според заповедта на министъра на културата: да приведе ЗРТ в съответствие със Закона за публичните финанси (ЗПФ) и да въведе в българското право Съобщението на Европейската комисия за държавната помощ в радиото и телевизията. Както се вижда, предмет е финансирането на обществените медии:


• Съответствието със ЗПФ по разбирането на Министерството на финансите (МФ) в случая се свежда главно до закриване на Фонд "Радио и телевизия", което министърът на финансите Владислав Горанов иска още от 2015 г., когато подобен законопроект на МФ беше спрян. Сега МФ очевидно не отстъпва, затова се предвижда закриване на фонда.


• Съобщението на ЕК за държавната помощ изисква БНР и БНТ да получават толкова финансиране, колкото е необходимо за изпълнението на обществената им мисия. Въвеждането на Съобщението означава промяна на начина, по който се определя финансирането на БНР и БНТ - вместо на принципа на "час програма" двете медии трябва да се финансират "според обществената мисия".


Изготвеният текст отговаря на тези две цели. Има проблематични моменти, но те са преодолими.


В Доклада на Министерския съвет по законопроекта е отделено специално внимание на дефинирането на обществената мисия на БНР и БНТ и конкретното определяне на услугите и дейностите, чрез които тя ще бъде изпълнявана. Като експерт виждате ли предложения, които гарантират защитата на обществения интерес и контрола за изпълнението на тази мисия?


- Има пълно съгласие за необходимостта да се изостави в миналото принципът на "час програма". Според изискванията на ЕК първата задача пред всяка държава е да определи защо съществуват обществените радио и телевизия, защо трябва да бъдат финансирани с публичен ресурс - или с други думи, да е определена обществената им мисия.


Законопроектът извършва това. Определянето на мисията е специализирана задача, изискваща познаване в детайли на вътрешната организация на БНР и БНТ. Въвеждането на Съобщението за държавната помощ не може да е кабинетно упражнение. То изисква участие на хора с много опит от БНТ и БНР, както и на експерти от надзорните медийни и финансови органи - което прави законопроекта уникален и труден за изготвяне.


Финансирането на обществените медии е най-добрата гаранция за тяхната независимост. Досега БНР и БНТ получаваха годишни субсидии, гласувани от Народното събрание, но и двете медии се чувстваха ощетени, а тяхната дейност - недофинансирана. Сега бюджетите им ще бъдат определяни на базата на нетните разходи за осъществяване на техните услуги и дейности. Пред "Тоест" генералният директор на БНТ Емил Кошлуков определи тази формула като по-успешна и по-справедлива. Защо?


- Първо, "час програма" досега има усреднена стойност, записана в тарифа на Министерския съвет. Усреднената стойност не говори нищо за качеството и структурата на предлаганите програми.


Второ, при този начин на определяне на размера на финансирането обществените медии имат интерес да се развиват екстензивно, с все повече и повече програмно време, за да получават все по-голямо и по-голямо финансиране. Всички сме чували въпроса "Как е възможно да имаме повече програми, а да не получаваме по-голямо финансиране?". Възможно е: никой не е длъжен да финансира все повече програми. Ще се финансират тези услуги, които са необходими за изпълнение на обществената мисия.


Трето, финансирането се определя според програмното време, но медийното съдържание не е само в линейните услуги (програмите). Нелинейните услуги и онлайн съдържанието на сайтовете на БНР и БНТ в момента не се финансират от държавата. А трябва. По-голямата част от аудиторията има интерес или скоро ще има интерес точно към това съдържание, което не се финансира по модела на "час програма".


Има и формална причина: първото съобщение за държавната помощ е от 2001 г. - вярно, тогава България е преговаряща държава, но от 2007 г. е член на ЕС. А едва сега, 20 години по-късно, се създава текст, който да постави финансирането в съответствие с тези изисквания.


Защо се предлага от закона да отпадне Фонд "Радио и телевизия"? Само защото той през годините така и не успя да бъде създаден, или има и други съображения?


- Според МФ заличаването на фонда е императивно изискване на ЗПФ.


Въпреки общественото недоволство срещу идеята мандатите на генералните директори на двете медии да бъдат удължени от три на пет години, това предложение влиза в законопроекта на Министерския съвет. Съответства ли то на практиката в европейските обществени медии и какво гарантира в повече този удължен управленски мандат?


- Съответства. Сравнителният анализ потвърждава наличието на по-дълги мандати в Европа. Личното ми мнение е, че по-дълга перспектива може да се дава чрез комбинация от кратки мандати с възможност за преизбиране (така би имало контрол поне при всяко преизбиране). Дългите мандати, съчетани с гаранциите за ненамеса в работата на медиите, имат потенциал да бетонират в управлението лица, които се оказват неспособни за тази позиция. А по повод недоволството ще кажа все пак, че закон не се изготвя с оглед на конкретни лица - законът трябва да предвиди какво е добро и работещо по принцип.


От разгорещената публична дискусия през есента стана ясно, че има други идеи за управлението на БНР и БНТ и за избора на членовете на СЕМ. Включени ли са тези идеи в сегашната версия на законопроекта?


- Частично. В проекта са включени разпоредби, свързани с управлението на БНР и БНТ. Не се включват предложения за нов брой, състав и начин на формиране на регулатора. Не защото такава дискусия не е необходима. Но законопроектът има точно определени цели и разконцентрирането може да доведе до включване на екстравагантни разпоредби, да забави драматично изготвянето му и при лош късмет - да го потопи.


Има ли шанс законопроектът да мине през комисиите в Народното събрание и да бъде гласуван поне на първо четене?


- В последните дни има много разнопосочни сигнали, разбързването на Министерския съвет е последвано от двукратно отлагане на първо четене в парламентарната Комисия по културата и медиите. Очакването за лош късмет става все по-основателно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Партийните...още повече !

 2. 2 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Дългите мандати са следствие от спечелени избори. Инаè се биете в гърдите, че сте за демокрацията. Като не ви харесва бягайте към Северна Корея. Там избори въобще няма.

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Неутрално

  До коментар [#2] от "Червен дисибар":

  В Древна Елада и в Древен Рим всички обществени длъжности са били с едногодишен мандат. Явно древните са били много глупави.

 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Весело

  Темата на статията изобщо не ни вълнува, някакъв професор по медийно право, като я гледам сигурно е била кадър на БКП, сега естествено на БСП!

 5. 5 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#2] от "Червен дисибар":В Древна Елада и в Древен Рим всички обществени длъжности са били с едногодишен мандат. Явно древните са били много глупави.
  —цитат от коментар 3 на Patsis


  Добра идея е да се помисли за едногодишен мандат на президента.

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Темата на статията изобщо не ни вълнува, някакъв професор по медийно право, като я гледам сигурно е била кадър на БКП, сега естествено на БСП!
  —цитат от коментар 4 на Dariya Koleva


  Били са заедно Бойко в БКП. Та от кой бивш комунист да се интересуваме повече??

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на mort
  mort
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Увеличаване на мандати съвсем преди датата на избори. Някои хора обичат да им въртят номерца и са готови да си избодат и очите, стига да са ги уредили на държавна службица (например). Толкова за тяхната принципност.

 8. 8 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Бетонирането на калинки от ГЕРБ-съветски комунета във властта е факт, не само в медиите е това явление.

 9. 9 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dariya Koleva":
  Твоят битко е кадър на БКП-то, да не го забравяш!

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Дългите мандати, преди всичко, са защита на лицето, заемащо тази длъжност, да може да върши работата си независимо от политическата конюктура. А за "неспособните за позицията хора" трябва отговорност да носят тези, които са ги назначили. Само че избирателят, всеки път, избира едни и същи, дето нито от право разбират, нито на работа ходят (вижте залата в петък) и после същите тези избиратели се чудят защо със всяка година положението става по-зле, а техните избраници по-нагли.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Неспособни, но лоялни.

 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#5] от "Alarmstufe: Rot":

  И едномесечен мандат на премиера, както в Дубровник.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Това, което чувам като мнения и сравнително малкия ми опит в гледане на предимно политически предавания на ББС, аз оставам с впечатление, че може да има относително обективна обществена телевизия. За качествата на останалата част от нейната продукция, нямам представа.
  Но че нашите обществени телевизии, завист от парите, които им "отпускат", нашите пари де и че назначаването на директорите им ( дето не знам защо му викат конкурс), няма как да не разклащат обективността им.
  Що се отнанся до различните им предавания, мисля че е очевидно, как работи обичайния за държавните структури подход.
  Парите винаги не достигат, техниката се нуждае от подмяна и подобрение, щата също е малък, има нужда от повече хора, да не забравяме социалния момент ( всякакви починви станции, различни преференции) и т.н. Дали е МВР, МО,МНЗ или БНТ все едно- пълно припокриване.
  За сметка на това, качеството на различните рубрики ( признавам,има няколко добри изклчения), обективността, професионализма са далеч от приличните стандарти.
  Ако е успокояващо, въпреки уж по-голямата "гледаемост" на двете големи търговски ТВ-та, качеството им е същото, а на моменти и по-зле. Крепят ги отново държавното рамо ( по линия на рекаламите), (за съжаление) лошия вкус на публиката, която си пада по разни предавания тип "Бигбрадър" и Ко от подобни "състезания", топлките чувства към сапунените сериали за жените и към спорта за мъжете.

 15. 15 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Лаборатрни издихания

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 16. 16 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 22 Весело

  Да продадат БНТ
  Държавна телевизия не ми трябва
  Другите телевизий не са държавни
  Защо държавата праска по 100 милиона на година да издържа БНТ? Няма друга телевизия за гледане
  Земята няма да спре са се върти ако продадат БНТ

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Нормални мандати и 2 броя макс.

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Куши и сега разбира от мумии, а когато след 15-20 години земе и дипломата по египтология, ше добие и теоретичния фундАмент. При този вид телевизия къде ше намерят по-подходящ?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2490 Весело

  Това пък от устата на човек, който дължи цялата си "кариера" на факта, че е личен приятел на Костов звучи доста смешничко.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 20. 20 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Не "могат" да бетонират, ами абсолютно сигурно ще бетонират. В Рим мандатите на консулите са били по една година, а на проконсулите по две години.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 21. 21 Профил на njy391005731
  njy391005731
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Позициите са по-малко от несподобните за тях хора по пътя на логиката

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  БНТ има 10 пъти повече служители и 10 пъти по-малко приходи от частните телевизии. тоест ефективноста й е 100 пъти по-малка! субсидията трябва да се намали в пъти.
  СЕМ не трябва да се издържа от данъкоплатците. харчат се милиони за нищо.
  нека медиите (включително частните) и съответните браншови организации си го финансират.

  Истината ни прави свободни.
 24. 24 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Проф. Нели Огнянова: Дългите мандати могат да бетонират неспособни за позицията хора
  ===================================================
  Някой да попита проф. Огнянова нейния мандат като единтсвен специалист по право и медии вече колко продължава?

  Свободата, Санчо...
 25. 25 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Идеята на мандатните изборни позиции не е да отсяват способни от неспособни, а да дадат накякъв хоризонт на действие. Товя кой е "способен" или "неспособен" неможе да се контролира с дължината на мндата, а с качествени хора на първичните изборни позиции.
  По презумция неспособни хора не трабва да се допускат до отговорни длъжности. Пък и за да сме честни основния проблем по нашите ширини не е неспособността, а обвързаностите и криминалните зависимости.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 26. 26 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Бучков":

  Малко ме притеснява думичката "спечелени".
  Спечелени от кого, след като всички ние гласуваме, а накрая става това което каже Мишо Константинов.
  И ... съдът нито веднъж не е казал, че има изборни нарушения.

  кратък
 27. 27 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 553 Гневно

  Темата на статията изобщо не ни вълнува, някакъв професор по медийно право, като я гледам сигурно е била кадър на БКП, сега естествено на БСП!
  —цитат от коментар 4 на Dariya Koleva

  От чие име говориш, герберска подлого, и кой ти е дал мандат за това???
  Няма ли да престанеш с глупавите си некомпетентни коментари?
  Ама нали вождът ви е Тиква - откъде начетеност и компетентност?
  Съсипахте държавата с кражби, калинки и мисирки - крайно време е да си ходите!

 28. 28 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Никой не си задава въпроса защо има държавна медия и защо данъкплатеца плаща за нея?
  —цитат от коментар 11 на radelmarfx  Държавни медии има в почти всички страни от ЕС, в частност в Германия!

  Те имат много важна функция да разясняват политиката на правителството. Частните медии винаги гледат от свой собствен ъгъл, много често различаващ се от обществения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK