Александър Кашъмов: Свидетели сме на произвол от висшето ниво в прокуратурата

Александър Кашъмов

© Юлия Лазарова

Александър Кашъмов"Дневник" препубликува от "Тоест" интервю с Александър Кашъмов - ръководител на правната програма на фондация Програма "Достъп до информация". Той е участвал е в изработването на проектозакони, автор е на книги, сборници и статии в сферата на прозрачността и достъпа до информация, защитата на личните данни, свободата на изразяване и правосъдието. Спечелил е множество дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Венелина Попова разговаря с него за Решението на Съда на ЕС в Люксембург, което обяви за невалидни европейските заповеди за арест, издавани в България. Заглавието е на "Дневник".


Преди дни Съдът на Европейския съюз в Люксембург излезе с решение, че европейската заповед за арест (ЕЗА) в България се издава в противоречие с европейските закони, тъй като не е осигурена достатъчно справедлива процедура, по която обвиненият да може да се защити преди изпълнението ѝ в друга държава. Какво би следвало да включва тази процедура?


- Това, което всъщност приема Съдът на ЕС в решението си от 10 март, е, че както държавата, която издава ЕЗА, така и държавата, в която тя се изпълнява, трябва да имат еднаква степен на защита на правата, тъй като говорим за особено важния стълб на европейското право - свобода, сигурност и правосъдие. Съдът в Люксембург казва, че тази институция, която издава ЕЗА, респективно мярката за задържане под стража, трябва да е или съд, или друг контролиран от съда орган.
В конкретния случай делото е изпратено в Люксембург по преюдициално (в рамките на висящия съдебен процес) запитване от Уестминстърския съд, тъй като българската държава е издала ЕЗА във Великобритания. Заповедта е издадена от прокурор в Свищов. А съдът обръща внимание върху факта, че според българския закон тази заповед за арест не подлежи на съдебен контрол.


Тук отварям една скоба, за да кажа, че преди години българското наказателнопроцесуално право беше реформирано, като на прокурора се предостави лимитираното право за задържане до 72 часа, след което той трябва да внесе искане за постоянна мярка в съда. А за ЕЗА няма аналогично правило съдът да прегледа работата на прокурора и да потвърди това искане, ако го намери за основателно. Според Съда в Люксембург това представлява нарушение на принципите на правото на ЕС и в частност на Рамковото решение за европейската заповед за арест, разбирано и тълкувано в светлината на практиката на Съда на ЕС.


Това решение на Съда на ЕС означава ли, че нашата правна система не е в състояние да осигури еднаква и ефективна защита на основните права нa Eвpoпeйcĸия cъюз?


- Означава, че в тази конкретна категория случаи, свързани с издаване на ЕЗА, родното ни законодателство не съответства на европейското. Този проблем е сериозен според самия Съд на ЕС, макар той да не го казва директно, но се позовава на принципа на взаимно доверие между държавите членки при изпълнение на тези мерки. Тоест всяка държава смята по подразбиране, че и останалите имат необходимото ниво на защита, което изисква европейското законодателство. А при нас се оказва, че това не е така.


Вторият аспект на проблема е, че това оттук нататък спъва българската наказателноправна система и борбата с престъпността, защото се орязват нейните възможности да изиска от друга държава членка задържането на заподозрян в извършване на престъпление.


Издадените от българската прокуратура европейски заповеди за арест са вече невалидни и няма да се изпълняват от другите държави в ЕС. Как това решение ще рефлектира, първо, върху издирването на обвиняеми, които са напуснали страната ни, но се намират на територията на други европейски държави? И второ, върху имиджа на съдебната ни система, който и без това е силно разклатен?


- Както посочих, това решение на Съда на ЕС ще направи по-неефективна борбата с престъпността, защото България вече няма да може да използва тази по-бърза писта за ефективно наказателно правосъдие, която дава ЕЗА. Що се отнася до имиджа на съдебната ни система в настоящия момент, той не е толкова слаб, освен сред тясно специализирани среди, които я наблюдават. Но едно решение на Съда в Люксембург вече много по-широко алармира за проблем, защото то се чете от всички съдии и други институции в целия ЕС.


Справка за години назад показва, че издадените европейски заповеди за арест в страните от ЕС са двукратно, дори трикратно повече от изпълнените. Така например през 2017 г. са издадени 17 491 заповеди, а са изпълнени едва 6317. Защо се получава така - дали защото издирваните лица търсят убежище в страни извън ЕС, или има и други причини?


- За да се отговори компетентно на този въпрос, трябва да се направи задълбочен анализ по документи. Такъв анализ за България дължат на обществото българският съд и прокуратура. Трябва да е ясно колко са случаите на европейски заповеди за арест, издадени от съда, и колко - от прокуратурата, на какво се дължи тази ниска изпълняемост на заповедите и какви мерки трябва да се предприемат.


Спopeд пpaĸтиĸaтa нa Cъда на EC, когато peшeниe зa издaвaнe нa ЕЗА е взето не от съд, a от пpoĸypop, трябва да съществуват гаранции, че обявеното за издирване лице не е излoжeно нa pиcĸ, както и че прокурорът не може да получава ĸoнĸpeтни yĸaзaния зa дeйcтвия oт cтpaнa нa изпълнитeлнaтa влacт. Споделяте ли тезата на Андрей Янкулов, че липсата на съдебен контрол върху постановено задържане от прокурор в България е проблем? Както и на адв. Емилия Недева, която е по-крайна в мнението си, че в момента в България се провежда напълно безконтролен начин на наказателно преследване


- Това, което мога да кажа, е, че след като в края на 90-те години и в началото на първото десетилетие на новия век започна една добра реформа на наказателноправната ни система, в последните години сме свидетели на работа на парче, на инцидентни и спонтанни промени в законодателството и на откровени прояви на произвол от страна на висшето ниво в прокуратурата. Дали това се дължи само на липсата на контрол от страна на съда, е трудно да се каже, защото липсва както задълбочен анализ на проблемите, така и политическа воля за решаването им. Първо трябва да се признае, че има системен проблем в българската прокуратура и в начина, по който тя се ръководи, а решенията трябва да дойдат след широк обществен дебат.


След като стана публично достояние решението на Съда в Люксембург, правосъдната министърка Десислава Ахладова спешно свика работна група, която да подготви нов законопроект. Но това не е ли просто театрален жест, при положение че законодателни промени без действащо Народно събрание не могат да се направят? Или в ГЕРБ са толкова сигурни, че ще спечелят изборите, та гледат да не губят време и да подготвят законопроект, който да бъде приет от следващия парламент?


- Безспорно да се събере група, която да изработи промяна в законодателството, е правилна стъпка, макар в условията на избори и при липсата на парламент този процес да се отложи във времето. Важен е сигналът, който се подава към политическите сили в навечерието на избори, за да могат те да се обединят около ключови за обществото въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Гешев да сменя каскета с каска да го пази от шамарите.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Принципно, произвол на прокуратура е следствие от произвол на властта. Генезиса на причините за произвол от горе на долу е заложен още на 09.09.44-та. След 09.09.44-та криминални типове, избягали от правосъдието в гората, бързо се ориентирали и смесили с другите, които се наричали партизани. Инстинкта им за оцеляване ги консолидирал и предвидливо, по понятни причини, отговарящи на възможностите и особеностите им, по-голямата част се насочила към силовите структури на новата власт. Получили неограничени възможности да прикрият миналото си. Избили тези, които се опитали да ги разкрият, както и доста други. Станали истинските властелини в държавата. Моделирали ДС по свой образ и подобие. Изкарали напред богоизбраните некадърници от елита на БКП. Зад лозунгите за равенство, братство, свобода се получило силно разделение между равни и по-равни, братя и не дотам братя, свободни и по-свободни. Разликата в стандарта на живот между едните и другите била очевидна, но и едните и другите се правели, че няма такава. Властта била полагащо се право само за тях и наследниците им. Така се оформил номенклатурният елит по онова време. От перестройката на Горбачов елита разбрал, че времето му изтича и тези, с по-гъвкавата съвест си спретнали преврат, сваляйки бай Тошо, за да се направят на демократи в условията на новия обществен ред, който го наричали демокрация. Проговорили в тях наследените криминални инстинкти на бащите им, които направили същото след девети 44-та. Организирали се по навик и набързо прехвърлили парите на държавата чрез различни уж пазарни и не до там пазарни и финансови трикове в сметките на специално създадени и контролирани от тях обръчи от фирми. Създали за целта банки, които източили и умишлено фалирали след това, докато някои пеели "времето е наше" и "45 години стигат". Така се създала кръговата икономика, начело на която назначили придобилият печална слава разпределител на порциите. Изсмуквали от бюджета на държавата огромен капитал, който го реинвестирали, включително и в политически проекти и не изпуснали до ден днешен собствеността си върху мажоритарния дял от политическото пространство в България. Това е и причината Иван Костов да класифицира разпределителя на порциите като проклятието на България. От десетина години тактиката е променена. На проклятието му направиха морски сараи и го командироваха там, да лекува пристъпите на душевното си разстройство. Задължиха властта да му подари ТЕЦ - Варна и прилежащата му пристанищна инфраструктура. Същевременно разпределянето на порциите се пренасочи към коварната мама на Шиши, амбицирана да направи синчето си българският Путин. Защото знае много добре, че всичко се купува и всичко се продава и ако нещо не може да се купи, значи парите не са достатъчно. Договори се с ЕНП да си направят клон в България. Кръстиха го ГЕРБ, през който наля огромни суми в офшорки и фондации на босовете на ЕНП, за да получи подкрепата им. Синчето, наследило качествата на мамчето и дядо си - бивша БКП номер едно номенклатура на врачанско, прекали с подчиняването на властта на арогантните си гангстерски ходове в придобиването на активи от държавата. Ако някой още не е разбрал - главата на октопода се нарича ДПС. Оня с каскета е личен избор на ШИШИ. Другият с джипката е придворният шут на паралелната власт. В последно време най-якото пипало на октопод се нарича ГЕРБ. Всяко ново било добре забравено старо.

 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  ... Генезиса на причините за произвол от горе на долу е заложен още на 09.09.44-та. След 09.09.44-та криминални типове, избягали от правосъдието в гората, бързо се ориентирали и смесили с другите, които се наричали партизани. ....
  —цитат от коментар 2 на Анти Шишковци


  Влади Въргала направи един хубав филм за нашата "съпротива" - "Шменти-капели" - за съжаление "здравите" сили успяха да го ограничат.

 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Весело

  ,,Вторият аспект на проблема е, че това оттук нататък спъва българската наказателноправна система и борбата с престъпността, защото се орязват нейните възможности да изиска от друга държава членка задържането на заподозрян в извършване на престъпление.”

  Те ,,аспектите на проблема “ имат нужда повечко да четат и да се образоват, вместо да потриват доволно ръце.....

 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Нормално е милиционерчетата да искат власт като при комунизЪма:
  https://news.bg/crime/geshev-se-nadyava-sledstvieto-da-stane-kato-ot-edno-vreme.html

  Е, от Европа казват, че не бива, но who care. Тук е Евразия.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 682 Неутрално

  В крайна сметка идва видьов ден!

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#3] от "historama":

  Между другото "Шменти-капели" е сатира, но не и комедия. В т.нар. "съпротивително" движение е имало някакви идеалисти, но бързо са били изместени от разни хайдути, криминални елементи. Забавното е, че истината не може дълго да се потиска, накрая тя излиза. И ще излезе, че повечето жертви от съпротивата са убити от своите "другари"- на някой 17 год. партизанин му писнало да обикаля баирите през зимата, и решил да се прибере - НЕ, няма такова нещо - и ето още една жертва от борбата против монархо-фашизма.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Колев":

  Във всяка банда има прокурор, милиционер, данъчен и/или джудже.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Колев":

  ГЕРБ овпутиха България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Изглежда нещата започнаха да стават нетърпими на Европейската сцена, а нашите тулупи, мислейки си че дребните им магарии ще минават през капките непрестанно, май са на път да настъпят здраво мотиката. Толков явни и директни удари срещу съдебната система в рамките на няколко дни не е имало май...

 11. 11 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Няма как с прокуратура тип "Вишински", и МВР в стил "Ежов" да сме пълноправен член на европейската правна общност. Само погледнете отказа на г-ца Кьовеши на 2/3 от номинираните БГ прокурор да работят в нейната инститиуция, после това решение на ЕС в Люксембург, многобройнте решения на ЕСЗПЧ в Страсбург по който държавата плаща, но не взима законодателни мерки. Нещата са достигнали критична точка потърпевшите ще бъдат ГешеФ, Методиев Борисов и т.н. Резолюцията на Европарламента от октомври 2020 г. е показателна за липсата на "Върховенство на правото" у нас. А тия тумбаци от властта чакат рекордни пари от ЕС. Нека чакат...ама друг път.

 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Прокуратура в "пазарно общество" ... Защо на всякъде пазар и пари, а там " всичко чисто и бяло" !!? Трагедията е в друго. Допустим е лек произвол в "полза на държавата" . Тук е обратното..., прокуратурата ползва ОБЩИ ДУМИ, и играе за един отбор срещу държавата !

 13. 13 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Първата по рода си в историята на човечеството Прокурорска Република - Прокурорска Република България. И нии сме дали нещо на света!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 14. 14 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Произволът е планиран, целенасочен и най-страшното групово подкрепен от всички партии в настоящия парламент. После някой се отметнаха /БСП/, защото не остана никой от системните за формална опозиция, а хората го припознаха като проблем на протеста. Риъл политиката за 2020-а беше гласуването за Гешев.

 15. 15 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  Може ли някой да кажа откога в България ЕЗА се издава от прокуратурата? Понеже в статията горе това не е изяснено, все пак че имаме проблем е ясно!

 16. 16 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В държава , където се управлява не от закони и институции, а с разпореждания от баш башията, произволът си е норма

 17. 17 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1316 Весело

  Може ли някой да кажа откога в България ЕЗА се издава от прокуратурата? Понеже в статията горе това не е изяснено, все пак че имаме проблем е ясно!
  —цитат от коментар 15 на Dariya Koleva


  Бъркате се нещо - у територията пробУем нЕма :) Всичко е "перфектно". Просто злонамерени сили клатят стабилността :):)

 18. 18 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  В държава , където се управлява не от закони и институции, а с разпореждания от баш башията, произволът си е норма
  —цитат от коментар 16 на debruckere


  Ето заради подобни коментари попитах откога България издава европейска заповед за арест чрез прокуратурата!

  Мен ми се струва, че е така преди ГЕРБ да вземе управлението в ръцете си.

  Впрочем нали Христо Иванов беше министър на правосъдието, той дали е предложил да се промени вредната практика?

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  За произвол от висшето ниво на прокуратурата сме свидетели не от сега , а още от времето на Филчев и по-късно от времената на Борис Велчев и Цацаров като главни прокурори. Тогава този произвол не беше така фрапиращ поради това , че главните прокурори бяха с по-голяма юридическа култура, но и при тяхно време произволът на прокуратурата беше налице. Той се състои в прокурорско преследване на неудобните и прикриване на престъпленията на мафията , поставила ги на постовете им като главни прокурори.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  " Но едно решение на Съда в Люксембург вече много по-широко алармира за проблем, защото то се чете от всички съдии и други институции в целия ЕС."
  А проблема кой го създаде.

 21. 21 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 270 Неутрално

  [quote#18:"Dariya Koleva"][/quote]
  Умишлено ТРОЛЕНЕ е мнението ВИ!Х.Иванов подаде оставка// ПОДАДЕ ОСТАВКА !!!!!!//точно заради отказа да му подкрепят СЪДЕБНАТА РЕФОРМА !Което означава че сега ядем шамари от всякъде точно ПО ТАЗИ ПРИЧИНА !Ей това ГРОБАРИТЕ все се опитвате да прехвърляте проблема от БОЛНАТА на ЗДРАВАТА глава.

 22. 22 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  С бивш милиционер, начело на каскетурата е така.

 23. 23 Профил на Krasimir Tunchev
  Krasimir Tunchev
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hepo":
  Глупост е българи извън РБ да гласуват!Те са се спасили.Останалите в кочината сами да решават бъдещето си!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK