Велина Тодорова: Всеки нов закон трябва да получава оценка за отражението му върху децата и семействата

Велина Тодорова

Велина ТодороваДоц. д-р Велина Тодорова е зам.-председател на Комитета за правата на детето на ООН, доцент по Гражданско и семейно право в Юридическия факултет на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Тя е експерт с повече от 25 години опит в сферата на правата на детето - детски труд, домашно насилие, права на деца с увреждания, младежко правосъдие и др. Интервюто с нея е по повод кампанията на Националната мрежа за децата "Парламентарна група за децата".


Предстоят парламентарни избори, коя е най-важната промяна, свързана с политиките за децата и семейството, която трябва да направят новите управляващи?


- Според мен най-важното е новите управляващи да работят за промяна на цялостното отношение на обществото към децата и семейството. Политиките за тях трябва да станат приоритет, което да проличи на институционално, бюджетно и законодателно ниво.
Политиците трябва ясно да заявят защо и как точно подкрепят децата и семейството. Не трябва да се допуска противопоставяне между децата и семейството. Децата имат своите права, като самостоятелни и развиващи се личности. Естествената среда за тяхното отглеждане и развитие е именно семейството, което трябва да получи всякаква подкрепа от държавата и обществото, в изпълнение на българската Конституция. Новите управляващи трябва да започнат да говорят за децата точно така и постоянно. Не умилително, не за това, че обичаме децата и че те са нашето бъдеще, което е ясно, но отмества фокуса на вниманието.


Важното е какво правят политиците сега, за да растат децата в България здрави, свободни, образовани и щастливи. Например, точно колко обществени средства се инвестират в детско здравеопазване и в какво, в образование и за какво, за игра, спорт, развлечения, за услуги за деца и родители, за чиста природа и въздух, за опазване на биоразнообразието и културното наследство.


Кампании за защита правата на децата и подкрепа на семействата трябва постоянно да текат по медиите. Всяка нова политика или закон трябва да получават оценка за отражението им върху децата и семействата и как ще се компенсират евентуалните им неблагоприятни въздействия.


И не на последно място, уважителното отношение към децата като към граждани с права няма как да се постигне без цялостната промяна, която очакваме - върховенство на правото, зачитане и защита на правата на човека, прозрачна и честна политика в интерес на гражданите.


В коя сфера са най-сериозните проблеми на децата в България?


- Според мен най-сериозен е проблемът с детската бедност. Тя не е само финансова, но и структурна. Изразява се с неравния достъп на цели групи деца до основни права - например достойни условия за живот, достъп до чиста вода, отопление, храна и лекарства. Бедността засяга и достъпа на децата до образование и развитие. Бедността често прави недостъпна защитата срещу насилие и принуждава децата да се включат в експлоататорски практики, които намаляват значително шансовете им за включване в обществения живот.
Бедността много често е функция на етнически или социален произход, на образователното равнище на родителите, но и на неравномерно и несправедливо разпределение на ресурси и услуги на територията. Тук възникват и теми като дискриминация, участие на децата и пр.


Много сериозен е проблемът със занемаряването на институциите, които реализират политиките за децата и семейството, включително на професионалистите в секторите - социална работа, детска психология и психиатрия, педиатрия, услуги за социална рехабилитация и реинтеграция и др. Занемарени са и услугите за превенция на изоставянето на деца, реинтеграцията им в семейството, алтернативни грижи и грижи за децата-жертви на зависимости, насилие и престъпления.


Институциите не работят в координация, все още нямат капацитет в действията си да се ръководят с предимство от интересите на децата, както и да създават предпоставките за изслушване на децата и отчитане на мнението им.


Какви са вашите впечатления, гарантирани ли са правата на децата от българските политици?


- Моите впечатления са, че има още много работа в тази посока. Особено притеснително е, че темата за децата и техните права се политизира до крайност, като се противопоставя на темата за семейството и ролята на държавата.


Политизирането на темата в популисткия дискурс - свързването й с темите за патриотизма, националните особености, традиционното семейство, в съчетание с речта на омразата към различните, пречи на модернизирането на българската обществена среда.


Извън постигане на някакви краткосрочни политически ползи за конкретните партии, не виждам с какво този дискурс подкрепя българските деца и семейства. Живеем в модерен свят, в който и българското общество претендира за електронно правителство, преодоляване на дигиталната бедност, за въвеждане на изкуствения интелект, за зелена икономика, почтена политика, върховенство на правото и изкореняване на корупцията. Българските родители и деца се възползват от свободата на движение и установяване в ЕС.


Това отворено и модернизиращо се общество драматично контрастира на пропагандираната теза за затвореното семейство, в което мъжът доминира като всевластен патриарх, жената остава единствено в ролята си на майка и грижовна домакиня, а детето - подчинено и безгласно, наказвано с бой и забрани. Политиците трябва да са честни и почтени с избирателите си, когато отправят послания, свързани с децата и семейството.


Какво бихте препоръчали на бъдещите депутати във връзка с тяхната работа по отношение на децата?


- Всеки народен представител трябва да получи Конвенцията за правата на детето и да я прочете внимателно. Да си постави в приоритетите защитата на правата на децата и поне 2-3 пъти годишно в мандата си да се ангажира с тема, свързана с правата на децата.


Бъдещото Народно събрание трябва най-после да реши въпроса с институциите в изпълнителната власт, които отговарят за политиките за децата и семейството. Отдавна е необходимо представителство на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) в Министерския съвет, ясни мандати на ДАЗД и Агенцията за социално подпомагане (АСП) за да се постигнат и видими резултати от тяхното съществуване. Въпросът за децентрализацията на АСП, за подобряване на качеството и условията на труд на работната сила в системата и редица други въпроси, трябва да бъдат решени от народното представителство.


Защо е важно политическите партии да се обединят по темите, свързани с децата? Как според Вас може да бъде полезна инициативата "Парламентарна група за децата"?


- Важно е, защото правата на децата и подкрепата за семейството не е политически въпрос в държава, чиято Конституция се е произнесла така. Това е тема, по която в България трябва отдавна да има обединение, най-малкото защото децата нямат политическо представителство, детството е много важен период от живота на всеки човек, ако го пропуснем или занемарим - възникват много политически теми - как допуснахме и как да се справим с неграмотност, безработица, лошо качество на работната сила, емиграция, престъпност и пр.
Инициативата "Парламентарна група за децата" може да бъде полезна, според мен, именно с това, че може да обедини представители на различни политически партии, които могат и искат да работят по теми, свързани с децата и техните права. Групата ще придаде видимост, ще приоритизира темите, ще ускори вземането и изпълнението на политическите решения в тази област.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Не вярвайте на неомарксистите. Ако толкова са се загрижили за правата на децата и са против насилието над деца, нямаше да подкрепят "правото" им да стават транссексуални и да се подлагат на унищожитеи процедури.

  Ето например, разбр се че зам.-министърът на здравеопазването на САЩ Рейчъл Лавин, който е трансексуална жена, желае да се отнеме правото на родителите да не позволяват на децата си да се подлагат на операции за смяна на пола и да взимат хормони и т.нар. puberty blockers.

  https://pjmedia.com/news-and-politics/tyler-o-neil/2021/02/23/biden-hhs-nominee-defended-subjecting-kids-to-chemical-castration-n1427782

  В Канада пък тези дни баша беше вкаран в затвора, защото нарекъл транссексуашното си дете си с "неправилното" местоимение.

  https://thepostmillennial.com/rob-hoogland-canada-prisoner-of-conscience

  Не вярвайте на неомарксистите.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Според герб семейството е отживелица и социален архаизъм.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Всеки нов закон от ГЕРБ е лобистки и обслужва конкретни интереси, понякога дори на един човек напр. Черепа!
  Да се погрижим никога повече ГЕРБ да приемат закони с масово гласуване на 4.4. дори ако трябва да отбележим " не подкрепям никого"!

 4. 4 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В момента, в който дамата започна да говори колко лошо е традиционното семейство, и че трябва различните да им се радваме и ми стана ясна. И Тодорова, не, темата не се политизира, а екстремизма е породен от желанието на такива като вас да дават тон в живота на всички семейства. Това с патриархалното семейство и неработещата жена, и наказването дете е пълна щуротия, и много добре го знаете. Даже по последно европейско проучване жените в България имат повече равнопоставеност отколкото в любимата ви Норвегия и Германия. Тъй, че Тодорова, живота не е черно бял. Да не говорим, че в момента АСП и другите вампири около тях са се подредили на едни европейски пари и наместо да помагат на семействата в трудност, те се чудят как да извеждат деца при приемни родители, че текат пари. Съжалявам, но такива като вас и организациите, които представлявате, трябва да изчезнат, за да има мир. И междудругото, всеки подкрепил Парламентарната група за децата, трябва да е Черен списък и никой да не гласува за него, ако ще с преференции да го избутат назад! Такъв безобразен лобизъм срещу българското семейство плаче за много сериозни мерки.

 5. 5 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Дневник, до кога ще се офлянквате? Кога официоза на ДБ ще вземе отношение по повод разкритата шпионска мрежа на Кремъл? Продължавате ли да искате оставката на "Каскета "?

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Аз не можем да разберем защо трябва да има нови закони :)

  Те старите не се спазват, ние нови ще пишем. :)


  Отделно и да получи оценка - туй ще промени ли нещо? Ми тя оценката може да не е вярна. Или оценителите не грешат. :)

 7. 7 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#4] от "ozd05563707":

  Ако визирате това "Това отворено и модернизиращо се общество драматично контрастира на пропагандираната теза за затвореното семейство, в което мъжът доминира като всевластен патриарх, жената остава единствено в ролята си на майка и грижовна домакиня, а детето - подчинено и безгласно, наказвано с бой и забрани." - права е. Дори баба ми не е била в такава роля.

 8. 8 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Дамата бори детската бедност с хонорари за непеойските си памфлети .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 9. 9 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Велина Тодорова: Всеки нов закон трябва да получава оценка за отражението му върху децата и семействата
  ===
  Демек, либерастите да забравят за ИК

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 10. 10 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  А аз съм на мнение, че всеки нов закон трябва да получава оценка за отражението му върху мен лично...
  Естествено, че законите трябва да получават оценка за въздействието им. Но не върху нещо конкретно, а върху всичко, за което може да се помисли, че може да има отражение.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 11. 11 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  "Това отворено и модернизиращо се общество драматично контрастира на пропагандираната теза за затвореното семейство, в което мъжът доминира като всевластен патриарх, жената остава единствено в ролята си на майка и грижовна домакиня, а детето - подчинено и безгласно, наказвано с бой и забрани." - права е. Дори баба ми не е била в такава роля.
  —цитат от коментар 7 на velvoofell

  - Всъщност, дори и прабаба ми, която, лека й пръст, почина през 1978г., не е била в такава роля. Така че, на тая женица, дето ги плещи тия глупости, трябва да отнесе един силен шут по дупето си и откъдето се е пръкнала!

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 12. 12 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#7] от "velvoofell":

  Малко в България да били, т.е. те за какво се борят? За пари от ЕС и норвежки грантове, за това е всичко. Плюс едни различни с техните "драми".

 13. 13 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  ...разкритата шпионска мрежа на Кремъл?
  —цитат от коментар 5 на Северозападнал

  - Като оная "шпионска мрежа", дето я "разкриха" преди местните избори ли?
  Каскетурата се мъчи да е достоен наследник на Цацаратурата - зададат ли се избори, почва да "разкрива" разни неща...

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK