Антон Хекимян, Би Ти Ви: Недоверието в медиите води до недоверие и в справедливостта

Антон Хекимян

© Би Ти Ви

Антон ХекимянАнтон Хекимян е директор "Новини, актуални предавания и спорт" в Би Ти Ви от края на декември 2020 г. Той зае поста малко след като телевизията стана собственост на регистрираната в Нидерландия инвестиционна група PPF на чешкия милиардер Петр Келнер. Решението дотогавашният шеф на новините Венелин Петков да бъде сменен с дългогодишния водещ на сутрешния блок е било на новия изпълнителен директор на Би Ти Ви Мартин Швехлак. След смяната на собствеността имаше още няколко кадрови промени в телевизията. Два месеца по-късно Хекимян прие поканата за интервю и отговори на въпроси по имейл.


Кой е най-големият проблем на медийната среда в България?


- Благодарение на интернет и социалните мрежи, всеки може лесно да открие информацията, която му допада или пък го кара да се чувства добре - уви, без значение дали е достоверна. Хората са бомбардирани от нарастващ брой фалшиви източници на информация, но често сами избират да вярват на такива. Мнозина трудно разграничават личното мнение от факта, приемат непроверени твърдения за истина, не правят разлика между журналисти, инфлуенсъри, лобисти и така постепенно се размива границата между истина и лъжа.
Упорито се налага схващането, че всеки с фейсбук профил е медия - публични личности, организации, дори политици споделят само своята гледна точка така, както ще се хареса на последователите им. Дори президентът Тръмп използваше основно туитър, за да отправя политическите си послания.


Естествено е в такава среда медиите като цяло да загубят доверието на хората. Не е редно да правим обобщения, но е факт, че дори тези от нас, които се придържаме към най-добрите журналистически стандарти и отчитаме най-високо доверие, сме донякъде потърпевши.

Все по-често ми се налага дори в лични разговори да опровергавам "новини" от социалните мрежи, откровени лъжи, които, споделени от няколко човека, започват да изглеждат като истина. Ситуацията сега, преди изборите, е достатъчно показателна - нюзфийдовете на хората са залети със статии от новосъздадени новинарски сайтове, но дали всички читатели виждат интересите зад тях?

Голямото предизвикателство пред нас, журналистите, верни на дълга си да показваме достоверни и обективни новини, е да се преборим за вниманието на хората, които вярват само на информация, която потвърждава или е близка до техните лични разбирания. Когато един човек е обективно и безпристрастно информиран за това, което реално се случва у нас и по света, той ще може да прави по-добри избори за себе си. И можем да помогнем на този процес, като вършим работата си професионално и отговорно независимо от обстоятелствата.


Защото недоверието в медиите води след себе си още по-сериозни проблеми - недоверие в институциите, авторитетите, справедливостта, неоспоримите ценности, които помагат на всяко цивилизовано общество да се развива и просперира.


Какво за вас е 111-о място по свобода на медиите?


- В родината ни обичаме да се жалваме, превърнали сме го в национален спорт. Често чувам да се цитира 111-о място, но и често чувам, че сме на първо по свободия. Типична балканска двойственост.


Никога през моите 17 години в bTV не съм се чувствал на 111-о място и вярвам, че това не е мое лично усещане, а е споделено сред колегите в нюзрума. В края на миналата година главният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар каза, че "в България има гражданска медийна война". Тази война не се провежда в рамките на бранша, където всяка медия води своята битка.


Основната битка е за доверието на публиката - на единия фронт са "медиите", благодарение на които сме на 111-о място, а на другия сме онези, които се отнасяме към истината с отговорността, която бихме имали на първата позиция - с всяка новина, която излъчваме или публикуваме. Най-отговорно слагам Би Ти Ви сред тези медии, които допринасят за здрава медийна среда, за обективност и независима журналистика. Няма класация, която може да ме обезвери и да се откажа от отстояването на тези принципи.


Защо приехте да станете шеф на новините и актуални предавания?


- Гледам на позицията ми като на естествено продължение на кариерния ми път досега - започнах като стажант, след това се развивах като репортер и водещ. Ефирът е необясним адреналин, енергия, която трябва да знаеш как да контролираш и насочваш. За мен работата пред камерата винаги е била въпрос на старателна подготовка, понякога чисто логистична и организационна. Не съм от хората, които идват, обличат се и сядат да водят предаване - за да си добър тв журналист, трябва да виждаш и най-малките детайли не само в информацията, която ще поднесеш на зрителите, а в цялата механика и подготвителния процес преди това. Да знаеш, че можеш да реагираш адекватно във всяка ситуация в ефир, означава да познаваш целия процес до съвършенство - от работата на режисьора до хората, които се грижат за декорите в студиото. Всички години в Би Ти Ви са ми дали и този опит.


Признавам си, че бях изненадан, когато дойде предложението от г-н Мартин Швехлак, който тъкмо беше поел поста на изпълнителен директор на bTV Media Group. Но разбрах, че самият той като консултант на PPF повече от година е наблюдавал медийния пазар у нас и специално bTV и е добре запознат с всички медийни и обществени процеси в страната. Изключително добър знак за мен беше и че той има дългогодишен опит като директор на новини в Чехия. Оценявам високо доверието, което ми гласува, и се стремя да давам най-доброто от себе си, за да продължавам да отстоявам доброто име на "Би Ти Ви новините". И днес съм 24/7 в нюзрума на Би Ти Ви и за мен е чест да продължавам да стоя рамо до рамо с най-добрия новинарски екип в България.


Какво губи един журналист, когато заеме такава позиция? Губи ли (от) свободата си?


- Може би ще прозвучи странно, но като водещ на сутрешния блок на bTV ми оставаше малко повече време за сън. Почти три месеца от момента, в който заех тази позиция, дори не мога да си помисля, че като журналист съм загубил нещо, напротив.

В ролята си на директор имам много повече журналистически казуси пред себе си, които трябва да защитавам. Факт е, че след изборите няма да съм в толкова пряк контакт със зрителите, но колкото и административно натоварена да е тази позиция, тя изисква още по-дълбоко навлизане в медийните и журналистически теми.

Колкото до свободата - сега имам възможност да взимам самостоятелни решения на много повече фронтове. Но заедно с това нараства и отговорността, разбира се.


Какво ще промените в новините и предаванията на Би Ти Ви?


- Първата голяма промяна вече е видима. Сутрешният блок е в нов формат - двамата водещи Биляна Гавазова и Златимир Йочев се справят отлично. Вече има много повече репортерско и новинарско съдържание. Започваме от 6 часа и продължаваме да налагаме стандартите в тв публицистиката в България.


Една от основните ни цели е да обогатим преживяването на зрителите, като използваме повече функциите на технологичното студио на Би Ти Ви. Ще продължим да развиваме и модернизираме новинарските емисии, за да може освен достъпно информацията да достига и възможно най-атрактивно до зрителите ни.


Пълно доверие за всички тези процеси гласувам и на главния редактор новини - Веселина Петракиева, доказан професионалист, който носи и усеща новините с кръвта си. Радвам се, че прие поканата ми да се върне в нюзрума ни. Разчитам много и на главния редактор на актуалните предавания Искра Владимирова, с която през годините в сутрешния блок изградихме много здрава човешка и професионална връзка, базирана на взаимно доверие и споделени ценности.


Убеден съм и че благодарение на съвместната ни работа с изпълнителния продуцент на спортните новини - Владислава Лазарова, и главния редактор "Дигитално съдържание" - Явор Николов, ще продължаваме да се развиваме с бързи темпове и в правилната посока. В нашия нюзрум можем да ставаме само по-добри, а това винаги се е случвало с общи усилия на екипа през всичките двайсет години досега.


Има ли етични проблеми при отразяване на някои случаи, които засягат смърт, деца, лични теми?


- Примерите за подобни казуси са много. Стремим се стриктно да следим спазването на законите и етичните норми в отразяването на теми, свързани с деца, смърт и такива, които засягат личния живот на хората.
Сещам се за случай от първите дни на тази година.

Получихме кадри с новогодишно хоро в Ловеч, където жена е простреляна и пада на земята. Няма как подобни кадри да бъдат показани в суров вид - първо заради зрителите, които разбираемо биха били чувствителни към запис, който съдържа жестокост или страдание, но и не по-малко важно - заради пострадалия човек и неговите близки.

Независимо от повода не показваме лицата на деца, ако не сме получили изрично писмено разрешение от родителите им. А по темите, свързани със смърт, сме изключително деликатни. Освен журналисти ние сме и хора - стараем се новината да е възможно най-кратка и да послужи чисто информативно на зрителите ни, без излишни коментари и епитети за случилото се. Това отличава една медия като отговорна към субектите в новините, зрителите и обществото като цяло.


Има ли достатъчно икономически/бизнес новини в тв формати? Не липсва ли такова предаване?


- Всеки ден в новинарските емисии съобщаваме информация, посветена на доходите ни, потребителски теми и казуси, свързани с икономиката на страната. Искаме всички тези новини да бъдат разбираеми и достъпни за зрителите, за да им помогнем да се ориентират в общия и понякога объркващ поток от теми. Неоспорим факт, е че парите са една от най-сложните и обсъждани материи в обществото ни. Това е и причина по време на предизборната кампания да имаме тематични дебати, посветени на финансите и икономиката на държавата. Така публиката ще има възможност да чуе основите политики на партиите, които могат да бръкнат в джоба на всеки един от нас.


Доходите и икономиката са акцент и в потребителските ни рубрики и в отделните политематични предавания на телевизията. Сегментирането на такова съдържание в отделно икономическо предаване би превърнало темата в строго специализирана, докато нашият стремеж е тя да бъде разбираема, полезна и общодостъпна.


Бяхме свидетели, че властта слага етикет на Би Ти Ви - "Божков тв", заради вашите интервюта с него - как се стигна до тях? Бихте ли направили отново? Как трябва да се реагира на това?


- Нашата работа като журналисти не е да се харесваме на източниците си на информация, нито на гостите в студиата, нито на когото и да било с интерес една тема да се отрази по точно определен начин.


Целта ни като медия е да бъдем равноотдалечени от всички, това е видимо и винаги е било решаващото в редакционната ни политика. И именно защото сме такива, ние показваме различните гледни точки. Задаваме въпроси и събираме факти в името на истината - каквато и да е тя, колкото и време да е необходимо да я установим. И бих направил интервю с абсолютно всеки, който може да даде отговори по значима тема.


Каквито и нападки да е имало през годините, Би Ти Ви винаги ясно е отстоявала журналистическите стандарти. А какво по-ясно доказателство за баланс и обективност от самия ефир , където всичко се случва прозрачно, пред очите на хората. И повярвайте ми, те ясно усещат, когато става нещо нередно и когато някой не е справедлив или искрен в посланията си.


Затова се радвам, че именно с помощта на Би Ти Ви българите сверяват часовника си и се ориентират в информационния поток.

А що се отнася до етикетите, които получаваме от една или друга страна - продължавам твърдо да вярвам, че най-ефективният начин да им противодействаме е, като си вършим работата добре. Все пак имаме привилегията да информираме хората от най-високата медийна трибуна.
Убеден съм също, че действията говорят по-силно от думите и благодаря на зрителите за доверието, което ни гласуват всеки ден.


Обаждали ли ви са политици, представители на властта след интервю, което сте водили?


- От годините ми като репортер съм свикнал да подготвям темите си лично, често съм уговарял и събеседниците си. Държах това да остане и моя функция, а не само работа на продуцентите, и докато бях водещ. Работата в силно конкурентната медийна среда изисква да си първи и в отправянето на покани за интервюта. Ето защо често съм канил гостите си и сам.


Този процес може да е нож с две остриета, осен ако не си напълно откровен със събеседниците си. Когато каниш гости - всеки трябва да е наясно, че ще бъде питан за всичко. Случвало се е неведнъж да получа въпроси дали някоя тема може да бъде спестена и тук отговорът ми винаги е бил, че няма как нещо важно за обществото да бъде подминато.


С годините гостите ми, особено политиците, се научиха, че няма как да идват с претенции за спестяване на тема. Когато не искат да отговарят, просто не приемат поканата. Оценявам, че през последните години и те като публични личности все повече разбират, че трудните въпроси са важни, а за мен е личен успех, че се научиха, че в студиото на "Тази сутрин" ще бъдат питани непреднамерено и че ще имат възможност да изразят своята позиция и по теми, които никак не са им по вкуса.


Били ли сте в ситуация на натиск? Как трябва да реагират журналистите, когато са подложени на такъв?


- Едва ли има колега в професията ни, който да каже, че никога към него не е имало опит за натиск. По време на предизборна кампания особено политическите партии са силно изкушени да опитват да влияят на редакционната политика на медиите по всякакви начини.


Преди няколко дни в официална позиция за пореден път подчертахме, че Би Ти Ви взема самостоятелно своите редакторски решения в новините и актуалните си предавания и се противопоставяме на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни.


И тук е мястото да кажа, че опити за натиск има не само по политически теми.

Журналистите често са жертва на нападки, независимо дали разработват злободневен конфликт между граждани, или правят разследване за злоупотреби. Смятам обаче, че тези моменти са част от рисковете на професията, която сме избрали съзнателно, защото я обичаме с абсолютно всеотдайност.
Зрителите не трябва да мислят за трудностите в работния ни процес, когато гледат емисията новини. И честно казано, не виждам стойност в това да им ги натрапваме - трудности има във всяка професия.


Решаващо за всеки журналист обаче е да знае, че има подкрепата на медията, в която работи. Би Ти Ви е показвала многократно, че стои зад журналистите си и с колегите споделяме усещането, че имаме свободата да работим, като се съобразяваме само и единствено с интереса на зрителите и журналистическите принципи.


А ако случай на натиск стане публичен, мнението ми е че цялата гилдия трябва да изрази отношение и подкрепа към засегнатата страна. Когато става въпрос за недопустимо поведение срещу журналист - в ефир или не - медиите трябва да сме единни и да загърбим конкурентното начало в името на свободата на словото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK