Антон Хекимян, Би Ти Ви: Недоверието в медиите води до недоверие и в справедливостта

Антон Хекимян

© Би Ти Ви

Антон ХекимянАнтон Хекимян е директор "Новини, актуални предавания и спорт" в Би Ти Ви от края на декември 2020 г. Той зае поста малко след като телевизията стана собственост на регистрираната в Нидерландия инвестиционна група PPF на чешкия милиардер Петр Келнер. Решението дотогавашният шеф на новините Венелин Петков да бъде сменен с дългогодишния водещ на сутрешния блок е било на новия изпълнителен директор на Би Ти Ви Мартин Швехлак. След смяната на собствеността имаше още няколко кадрови промени в телевизията. Два месеца по-късно Хекимян прие поканата за интервю и отговори на въпроси по имейл.


Кой е най-големият проблем на медийната среда в България?


- Благодарение на интернет и социалните мрежи, всеки може лесно да открие информацията, която му допада или пък го кара да се чувства добре - уви, без значение дали е достоверна. Хората са бомбардирани от нарастващ брой фалшиви източници на информация, но често сами избират да вярват на такива. Мнозина трудно разграничават личното мнение от факта, приемат непроверени твърдения за истина, не правят разлика между журналисти, инфлуенсъри, лобисти и така постепенно се размива границата между истина и лъжа.
Упорито се налага схващането, че всеки с фейсбук профил е медия - публични личности, организации, дори политици споделят само своята гледна точка така, както ще се хареса на последователите им. Дори президентът Тръмп използваше основно туитър, за да отправя политическите си послания.


Естествено е в такава среда медиите като цяло да загубят доверието на хората. Не е редно да правим обобщения, но е факт, че дори тези от нас, които се придържаме към най-добрите журналистически стандарти и отчитаме най-високо доверие, сме донякъде потърпевши.

Все по-често ми се налага дори в лични разговори да опровергавам "новини" от социалните мрежи, откровени лъжи, които, споделени от няколко човека, започват да изглеждат като истина. Ситуацията сега, преди изборите, е достатъчно показателна - нюзфийдовете на хората са залети със статии от новосъздадени новинарски сайтове, но дали всички читатели виждат интересите зад тях?

Голямото предизвикателство пред нас, журналистите, верни на дълга си да показваме достоверни и обективни новини, е да се преборим за вниманието на хората, които вярват само на информация, която потвърждава или е близка до техните лични разбирания. Когато един човек е обективно и безпристрастно информиран за това, което реално се случва у нас и по света, той ще може да прави по-добри избори за себе си. И можем да помогнем на този процес, като вършим работата си професионално и отговорно независимо от обстоятелствата.


Защото недоверието в медиите води след себе си още по-сериозни проблеми - недоверие в институциите, авторитетите, справедливостта, неоспоримите ценности, които помагат на всяко цивилизовано общество да се развива и просперира.


Какво за вас е 111-о място по свобода на медиите?


- В родината ни обичаме да се жалваме, превърнали сме го в национален спорт. Често чувам да се цитира 111-о място, но и често чувам, че сме на първо по свободия. Типична балканска двойственост.


Никога през моите 17 години в bTV не съм се чувствал на 111-о място и вярвам, че това не е мое лично усещане, а е споделено сред колегите в нюзрума. В края на миналата година главният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар каза, че "в България има гражданска медийна война". Тази война не се провежда в рамките на бранша, където всяка медия води своята битка.


Основната битка е за доверието на публиката - на единия фронт са "медиите", благодарение на които сме на 111-о място, а на другия сме онези, които се отнасяме към истината с отговорността, която бихме имали на първата позиция - с всяка новина, която излъчваме или публикуваме. Най-отговорно слагам Би Ти Ви сред тези медии, които допринасят за здрава медийна среда, за обективност и независима журналистика. Няма класация, която може да ме обезвери и да се откажа от отстояването на тези принципи.


Защо приехте да станете шеф на новините и актуални предавания?


- Гледам на позицията ми като на естествено продължение на кариерния ми път досега - започнах като стажант, след това се развивах като репортер и водещ. Ефирът е необясним адреналин, енергия, която трябва да знаеш как да контролираш и насочваш. За мен работата пред камерата винаги е била въпрос на старателна подготовка, понякога чисто логистична и организационна. Не съм от хората, които идват, обличат се и сядат да водят предаване - за да си добър тв журналист, трябва да виждаш и най-малките детайли не само в информацията, която ще поднесеш на зрителите, а в цялата механика и подготвителния процес преди това. Да знаеш, че можеш да реагираш адекватно във всяка ситуация в ефир, означава да познаваш целия процес до съвършенство - от работата на режисьора до хората, които се грижат за декорите в студиото. Всички години в Би Ти Ви са ми дали и този опит.


Признавам си, че бях изненадан, когато дойде предложението от г-н Мартин Швехлак, който тъкмо беше поел поста на изпълнителен директор на bTV Media Group. Но разбрах, че самият той като консултант на PPF повече от година е наблюдавал медийния пазар у нас и специално bTV и е добре запознат с всички медийни и обществени процеси в страната. Изключително добър знак за мен беше и че той има дългогодишен опит като директор на новини в Чехия. Оценявам високо доверието, което ми гласува, и се стремя да давам най-доброто от себе си, за да продължавам да отстоявам доброто име на "Би Ти Ви новините". И днес съм 24/7 в нюзрума на Би Ти Ви и за мен е чест да продължавам да стоя рамо до рамо с най-добрия новинарски екип в България.


Какво губи един журналист, когато заеме такава позиция? Губи ли (от) свободата си?


- Може би ще прозвучи странно, но като водещ на сутрешния блок на bTV ми оставаше малко повече време за сън. Почти три месеца от момента, в който заех тази позиция, дори не мога да си помисля, че като журналист съм загубил нещо, напротив.

В ролята си на директор имам много повече журналистически казуси пред себе си, които трябва да защитавам. Факт е, че след изборите няма да съм в толкова пряк контакт със зрителите, но колкото и административно натоварена да е тази позиция, тя изисква още по-дълбоко навлизане в медийните и журналистически теми.

Колкото до свободата - сега имам възможност да взимам самостоятелни решения на много повече фронтове. Но заедно с това нараства и отговорността, разбира се.


Какво ще промените в новините и предаванията на Би Ти Ви?


- Първата голяма промяна вече е видима. Сутрешният блок е в нов формат - двамата водещи Биляна Гавазова и Златимир Йочев се справят отлично. Вече има много повече репортерско и новинарско съдържание. Започваме от 6 часа и продължаваме да налагаме стандартите в тв публицистиката в България.


Една от основните ни цели е да обогатим преживяването на зрителите, като използваме повече функциите на технологичното студио на Би Ти Ви. Ще продължим да развиваме и модернизираме новинарските емисии, за да може освен достъпно информацията да достига и възможно най-атрактивно до зрителите ни.


Пълно доверие за всички тези процеси гласувам и на главния редактор новини - Веселина Петракиева, доказан професионалист, който носи и усеща новините с кръвта си. Радвам се, че прие поканата ми да се върне в нюзрума ни. Разчитам много и на главния редактор на актуалните предавания Искра Владимирова, с която през годините в сутрешния блок изградихме много здрава човешка и професионална връзка, базирана на взаимно доверие и споделени ценности.


Убеден съм и че благодарение на съвместната ни работа с изпълнителния продуцент на спортните новини - Владислава Лазарова, и главния редактор "Дигитално съдържание" - Явор Николов, ще продължаваме да се развиваме с бързи темпове и в правилната посока. В нашия нюзрум можем да ставаме само по-добри, а това винаги се е случвало с общи усилия на екипа през всичките двайсет години досега.


Има ли етични проблеми при отразяване на някои случаи, които засягат смърт, деца, лични теми?


- Примерите за подобни казуси са много. Стремим се стриктно да следим спазването на законите и етичните норми в отразяването на теми, свързани с деца, смърт и такива, които засягат личния живот на хората.
Сещам се за случай от първите дни на тази година.

Получихме кадри с новогодишно хоро в Ловеч, където жена е простреляна и пада на земята. Няма как подобни кадри да бъдат показани в суров вид - първо заради зрителите, които разбираемо биха били чувствителни към запис, който съдържа жестокост или страдание, но и не по-малко важно - заради пострадалия човек и неговите близки.

Независимо от повода не показваме лицата на деца, ако не сме получили изрично писмено разрешение от родителите им. А по темите, свързани със смърт, сме изключително деликатни. Освен журналисти ние сме и хора - стараем се новината да е възможно най-кратка и да послужи чисто информативно на зрителите ни, без излишни коментари и епитети за случилото се. Това отличава една медия като отговорна към субектите в новините, зрителите и обществото като цяло.


Има ли достатъчно икономически/бизнес новини в тв формати? Не липсва ли такова предаване?


- Всеки ден в новинарските емисии съобщаваме информация, посветена на доходите ни, потребителски теми и казуси, свързани с икономиката на страната. Искаме всички тези новини да бъдат разбираеми и достъпни за зрителите, за да им помогнем да се ориентират в общия и понякога объркващ поток от теми. Неоспорим факт, е че парите са една от най-сложните и обсъждани материи в обществото ни. Това е и причина по време на предизборната кампания да имаме тематични дебати, посветени на финансите и икономиката на държавата. Така публиката ще има възможност да чуе основите политики на партиите, които могат да бръкнат в джоба на всеки един от нас.


Доходите и икономиката са акцент и в потребителските ни рубрики и в отделните политематични предавания на телевизията. Сегментирането на такова съдържание в отделно икономическо предаване би превърнало темата в строго специализирана, докато нашият стремеж е тя да бъде разбираема, полезна и общодостъпна.


Бяхме свидетели, че властта слага етикет на Би Ти Ви - "Божков тв", заради вашите интервюта с него - как се стигна до тях? Бихте ли направили отново? Как трябва да се реагира на това?


- Нашата работа като журналисти не е да се харесваме на източниците си на информация, нито на гостите в студиата, нито на когото и да било с интерес една тема да се отрази по точно определен начин.


Целта ни като медия е да бъдем равноотдалечени от всички, това е видимо и винаги е било решаващото в редакционната ни политика. И именно защото сме такива, ние показваме различните гледни точки. Задаваме въпроси и събираме факти в името на истината - каквато и да е тя, колкото и време да е необходимо да я установим. И бих направил интервю с абсолютно всеки, който може да даде отговори по значима тема.


Каквито и нападки да е имало през годините, Би Ти Ви винаги ясно е отстоявала журналистическите стандарти. А какво по-ясно доказателство за баланс и обективност от самия ефир , където всичко се случва прозрачно, пред очите на хората. И повярвайте ми, те ясно усещат, когато става нещо нередно и когато някой не е справедлив или искрен в посланията си.


Затова се радвам, че именно с помощта на Би Ти Ви българите сверяват часовника си и се ориентират в информационния поток.

А що се отнася до етикетите, които получаваме от една или друга страна - продължавам твърдо да вярвам, че най-ефективният начин да им противодействаме е, като си вършим работата добре. Все пак имаме привилегията да информираме хората от най-високата медийна трибуна.
Убеден съм също, че действията говорят по-силно от думите и благодаря на зрителите за доверието, което ни гласуват всеки ден.


Обаждали ли ви са политици, представители на властта след интервю, което сте водили?


- От годините ми като репортер съм свикнал да подготвям темите си лично, често съм уговарял и събеседниците си. Държах това да остане и моя функция, а не само работа на продуцентите, и докато бях водещ. Работата в силно конкурентната медийна среда изисква да си първи и в отправянето на покани за интервюта. Ето защо често съм канил гостите си и сам.


Този процес може да е нож с две остриета, осен ако не си напълно откровен със събеседниците си. Когато каниш гости - всеки трябва да е наясно, че ще бъде питан за всичко. Случвало се е неведнъж да получа въпроси дали някоя тема може да бъде спестена и тук отговорът ми винаги е бил, че няма как нещо важно за обществото да бъде подминато.


С годините гостите ми, особено политиците, се научиха, че няма как да идват с претенции за спестяване на тема. Когато не искат да отговарят, просто не приемат поканата. Оценявам, че през последните години и те като публични личности все повече разбират, че трудните въпроси са важни, а за мен е личен успех, че се научиха, че в студиото на "Тази сутрин" ще бъдат питани непреднамерено и че ще имат възможност да изразят своята позиция и по теми, които никак не са им по вкуса.


Били ли сте в ситуация на натиск? Как трябва да реагират журналистите, когато са подложени на такъв?


- Едва ли има колега в професията ни, който да каже, че никога към него не е имало опит за натиск. По време на предизборна кампания особено политическите партии са силно изкушени да опитват да влияят на редакционната политика на медиите по всякакви начини.


Преди няколко дни в официална позиция за пореден път подчертахме, че Би Ти Ви взема самостоятелно своите редакторски решения в новините и актуалните си предавания и се противопоставяме на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни.


И тук е мястото да кажа, че опити за натиск има не само по политически теми.

Журналистите често са жертва на нападки, независимо дали разработват злободневен конфликт между граждани, или правят разследване за злоупотреби. Смятам обаче, че тези моменти са част от рисковете на професията, която сме избрали съзнателно, защото я обичаме с абсолютно всеотдайност.
Зрителите не трябва да мислят за трудностите в работния ни процес, когато гледат емисията новини. И честно казано, не виждам стойност в това да им ги натрапваме - трудности има във всяка професия.


Решаващо за всеки журналист обаче е да знае, че има подкрепата на медията, в която работи. Би Ти Ви е показвала многократно, че стои зад журналистите си и с колегите споделяме усещането, че имаме свободата да работим, като се съобразяваме само и единствено с интереса на зрителите и журналистическите принципи.


А ако случай на натиск стане публичен, мнението ми е че цялата гилдия трябва да изрази отношение и подкрепа към засегнатата страна. Когато става въпрос за недопустимо поведение срещу журналист - в ефир или не - медиите трябва да сме единни и да загърбим конкурентното начало в името на свободата на словото.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Ха добро утро, Хекимяне,
  Тата е когато показвате на екрана графика с 64% НЕдовебие на Борисов, а казвате че това е сериозно довверите. Дори и само да цитирате фалшивият Галъп, пак е умишленно. Резитлата е ясен, недоверие и в бТВ.

 2. 2 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  За да има доверие в медиите те трябва да са обективни. А НЕ МАНИПУЛАТИВНИ.
  Освен това е добре да се повиши интелектуалното ниво и познанията на журналистите. Да се прецизира даването на възможност за писане и коментарии. Щото в момента сульо и пульо се вихрят на журналистическото поприще.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 3. 3 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Медиите на Пеевски ли създадоха своите нискочели читатели или обратното? Това е философския въпрос. А ранни форми на Пеевски имаше още от началото на 90-те - Блъсков, Найденов, Тошев, Велева. Сега всички те са се събрали и обслужват едни и същи интереси. Намерете критичен към Борисов материал в кафявите медии и ще почерпя.

 4. 4 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Ето това е провалът в доверието на бТВ:
  64% НЕдовебие става "сериозно доверие"
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/galap-inteneshanal-radev-ima-visok-rejting-borisov-seriozno-doverie.html

 5. 5 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Членът на Надзорния съвет на бТВ Красимир Гергов и новият собственик на Нова ТВ Драган Шолак
  https://bivol.bg/gergov-solak.html
  OPENLUX: МЕДИЕН БОС НА БТВ ПРОДАЛ НА МЕДИЕН БОС НА НОВА ТВ ВИЛА НА ЛАЗУРНИЯ БРЯГ

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Журналистиката с подготвените интервюта е тотален упадък ..

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Членът на Надзорния съвет на бТВ Красимир Гергов:
  https://bird.bg/gergov-nap-corona/
  Красимир Гергов с имоти за милиони в чужбина, дължи половин милион на НАП и усвоява милиони коронасубсидии

 9. 9 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Зависимостта е обратна, Хекимянчо. Медиите поругаха справедливостта, което доведе до недоверието в тях.

 10. 10 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Как се очаква да имаш безусловна вяра в медиите, след като щом БТВ беше придобита от PPF (собственик и на Теленор) рязко управляващите започнаха да се представят по доста симпатична партия и тонът бързо се промени?
  Тече яко проникване на мозъци.

 11. 11 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Медиите са за развлечение-пример Славиту.

 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4566 Весело

  Ето това е провалът в доверието на бТВ:64% НЕдовебие става "сериозно доверие"https://btvnovinite.bg/bulgaria/galap-inteneshanal-radev-ima-visok-rejting-borisov-seriozno-doverie.html
  —цитат от коментар 4 на Наблюдател


  Цитираният материал е безаналогов 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Весело

  "Благодарение на интернет и социалните мрежи, всеки може лесно да открие информацията, която му допада, или пък го кара да се чувства добре - уви, без значение дали е достоверна."
  *******
  А Дневник, всеки ден публикува ли публикува неща от Фейсбук, които му допадат...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Хекимяне, те хората, поне една част имат очи и виждат, какво става. Помнят малко по-дълго от аквариумни рибки. От както се смени собствеността в бтв, изведнъж управляващите станаха мили и драги.

 15. 15 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 917 Неутрално

  " да се преборим за вниманието на хората, които вярват само на информация, която потвърждава или е близка до техните лични разбирания"

  Аз да попитам защо безусловно се публикуват изказванията на Борисов, дори когато се снима с внуците или се прави на по-голям християнин и от папата?

  Защо веднъж не го запитаха как примерно ставаме енергийно независими с Турски поток, като нищо от тази тръба няма да стига до България. Тя е транзитна.

  Защо пускат новини как се снима с Курц, а не отразят, че сме поръчани предимно от най-евтината и съмнителна ваксина, докато сме отказали полагащите ни се бройки от Пфайзер.

  И още много въпроси като тези може да бъдат зададени, ако има смелост и желание кой да пита. Искаме обективни факти и въпроси, не безрезервно отразяване на всяка глупост на тези на власт в момента.

 16. 16 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Заклевам се, по пионерски отговори не бях чел от години. Хекимян е абсолютно клише. Изключително слаб интервюиращ. Ама изключително. И винаги неподготвен за гостите си, които се чувстваха комфортно в негово присъствие. Отделно мега излагациите с Тиквоний...а те са били около две дузини.

 17. 17 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 395 Весело

  Хайде Хекимяне,
  Покажи на тия ора , как са мяташ,
  как го....

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Любопитно

  До коментар [#14] от "Doge":

  А преди, мили и драги бяха яйцехвъргачите и Маяма...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Да напомня за един бележит журналист и политик - Николай Бареков. Това име обяснява всичко. Само се чудя що за хора са избирателите му и къде са сега.

 20. 20 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 431 Неутрално

  "Да, добре" Хък-мък-мян - миджит медийното остриенце на Буци.
  Няма как да имаме доверие на медиите и в частност на бTV при такива "журналисти" като теб, Хекимянчо...

 21. 21 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Преди ако не друго, представяха малко по-реално нещата, снимаха протестите и полицейските насилия.интервюто с Джамбазки беше страхотно попадение на приемер, за лицемерието и на патрЕотите.

 22. 22 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 996 Весело

  "Голямото предизвикателство пред нас, журналистите, верни на дълга си да показваме достоверни и обективни новини..."

  Тука още в началото ме загуби Хекимянчо - веднага мога да ти покажа онова скорошно предаване, където лъскахте имиджа на Фончо в прайм тайма. Ма иначе имал дълг да показва обективни новини

 23. 23 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Не знам остана ли някой да вярва в български медии. Хората масово не могат да отсяват новините от внушенията. Всяка медийна група дърпа в различна посока. Ей го, Икономедия от години драпа за Христо Иванов и всеки ден има по две статии за него. А той горкия има 6% подкрепа в коалиция с още 8 партии. Преди това го правиха с Радан, какво казал, какво ял, какво не му изнасяло и др.

  Много хитър
 24. 24 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  битиви и нова дири и да ги спрат няма да забележа

 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  До коментар [#21] от "Doge":

  Критерият за реалност не се измерва в това, дали ни харесва, или не.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  На думи - чудничко, пред камерата точно обратното.
  Филтрирани, непълни и безопасни за медията новини.

 27. 27 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#25] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не съм казал това. Това, че на теб не ти е харесвало отразяването на протестите си е твой проблем. Обаче кадрите си бяха напълно автентични, интервюто с дядото на битото момче, доктора от Благоевград беше много добро попадение, което опроверга лъжите на тиквата. За това не ти харесва. От както дойдоха новите собственици и се ромени редакционната политика, просто я пратих при Нова и Калал 1, т.е. спрях да ги гледам.

 28. 28 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#25] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Иначе съм сигурен , че на тебе пропагандата, която колегата посочи в пост №4 много ти допада.

 29. 29 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#25] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Иначе съм сигурен , че на тебе пропагандата, която колегата посочи в пост №4 много ти допада.

 30. 30 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Весело

  И кой е виновен за недоверието в медиите? Марсианците може би? Антон Хекимян и медиите да вземат да се огледат в огледалото - там ще намерят причината.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 31. 31 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Справедливостта е като истината; 100% субективна. Който плаща, неговата музика се изпълнява. За да се издигнеш в кариерата, трябва да си много внимателен: "преклонената главичка остра сабя не сече, тази истина едничка, кой би смял да отрече", да усещаш откъде и накъде "духа вятърът". Свобода да , ама "осъзната необходимост"; диктатура да, ама "диктатура на пролетарията"; либерална демокрация да, ама под пресата на "желязната пета"; "аз съм честен, много, ама много честен"- каза Пинокио и носът му порасна с 50 см.

 32. 32 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Миналата и по-миналата години пак ревяхте, че БТВ била необективна! Не знаете какво искате! Като не ви харесва има решение - дистанционното и друг канал, например БСТВ. Аз харесвам най-много новините на БНТ.

 33. 33 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 842 Весело

  Тонито обича да прави въртеливи движения,с всички части на тялото....и после кой бил виновен...ами проституцията в журналята и медиите ...и автоцензурата..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 34. 34 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#19] от "wkk57607068":

  При Трифонов.

 35. 35 Профил на Дриси Дрис
  Дриси Дрис
  Рейтинг: 8 Неутрално
 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Хекимян определено не е това, което му се иска да се представи. Има сериозни дефицити в знанията, да не говорим в поведението, което често се опитва да представи като напористо, а то си е просто нападателно към опонента му.
  И бТВ не е телевизията, от която човек би се информирал безпристрастно.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Ти па коги стана цuгaнин, коги ти поцърне гъ30. До вчера се лигавеше в сутрешните студия с разни кифли, днеска се извъди журналист-капацитет културтрегер

 38. 38 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Още един пример за свободна журналистика - Ива Николова. Неин най-главен почитател е самият Борисов. А някои на протестите се опитаха да и запушат устата. С яйца.

 39. 39 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#27] от "Doge":

  Дотук добре, ама нещо да кажеш за изцепката на Канна Рачева в ефир, която не била чувала за протести в чужбина, но с охота предложи да си измисли нещо - на това ли му казваш обективност при отразяването? :))))

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 40. 40 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 726 Разстроено


  Тоя стана по-капут и от Бареков.

  Който плаща, си го слага - и напред...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 41. 41 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#34] от "gobay":

  Прав си. Те и на Марешки са там.

 42. 42 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Аз не съм виждал БТВ в по-голям слугинаж отколкото са сега - 8.30ч - дебат ГЕРБ-БСП, 9.30ч гост Кунчев. 11.00ч гост социалния министър. Като видя тези креатурки със заучените реплики и торбата с лъжите и ми се повдига, но още повече ми се повдига от безгръбначните и неподготвени журналисти, които само кимат за да заработят огромната сума от 1000лв на месец.
  Във фирмите най-добрия служител е този с пречупен гръбнак - изпълнява безропотно и безприкословно. Беднотията създава цяла класа обслужващ персонал.

 43. 43 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4059 Неутрално

  В България независими медии няма, половината плюят правителството, другата половина го възхваляват! Всеки олигарх си е купил или създал медия, за да манипулира общественото мнение.

  Затова сме на 111 място, което е принос на медиите!

  ДБ: Време е да спечелим България
 44. 44 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ха-ха-ха!

  Че как да имат доверие хората?!

  В никоя медия не трябва нищо да се приема за "чиста монета"!

  Защото във всяка медия - "Интересът клати феса!"

  Не може да облъчваш аудиторията си с поръчкови внушения, пък после - ама хората не ни вярват.

  Еми НЕМА да ви верват!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 45. 45 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#43] от "Полковник Паликъщов":

  България само следва тренда - рядко измисляме нещо сами и този случай не е такъв.

  "Тази гигантска чистка на знанието и фактите нямаше да е възможна без новинарските медии. Ние в медиите в плашеща степен сме се качили на борда с усилията да убеждаваме обществеността, че няма нужда или не заслужава да има достъп до цялата информация, а само до онази, която могъщите интереси смятат, че е подходяща за нея.

  Репортерите толкова добре осъзнават това, че имат име за него: Наратива. Фразата се използва, за да описва какво сме хванали другите да правят в опитите си да оформят новините. Сега го правим самите ние.

  Наративът се отнася до сюжетна линия, която влиятелни хора искат да бъде разказана, за да се дефинират и да се стеснят вашите виждания. Целта на Наратива е определени идеи да се вградят толкова дълбоко в обществото, че повече да не се подлагат на съмнение – задраскайте това, – така че въпроси да не са разрешени.
  Въпросът е, че Наративът ръководи кои факти ще научите. Факти, които обслужват Наратива, се смятат за „новини“. Факти, които не го обслужват, не са новини. Или трябва да бъдат изличени.

  Първо, всеки наратив почти винаги представя многостранни въпроси по характерно едностранчив начин. Всяка идея за логика е суспендирана. Стандартите и преценките, прилагани към опетнения от наратива целеви обект, никога не се прилагат към тези, които налагат наратива, или техните съюзници. Например някой, който налага наратив, може да обвинява целевия човек, че лъже или е изпълнен с омраза, или е расист. Същевременно обвинителят може да лъже или да действа по омразен или расистки начин, на това двуличие обаче не се обръща никакво внимание. Хората просто се преструват, че не забелязват. В тази книга ще срещнете много примери от реалния живот.

  Може би си мислите, че дефиниращата характеристика на наратива е, че е фалшив. Това обаче често не е вярно. Ето три начина, по които вярна информация също може да се квалифицира като наратив.

  Първо, когато вярна информация преднамерено се представя по предубеден начин, за да обърква, да заглушава или да смазва други факти и да подпомага определена цел. Например може да е вярно, че масов убиец използва оръжие. Новинарските репортажи за престъплението обаче служат на наратив, ако са преобладаващо засенчени до степен на изключване на контрастиращи пунктове, за да се издигне аргумент в полза на контрола върху оръжията.

  Второ, вярна информация може да се квалифицира като наратив, когато е усилена отвъд своята стойност на независима новина, за да се подпомага по-широка сюжетна линия. Например може да е вярно, че бившата първа дама Хилари Клинтън се препъва, докато слиза по стълби. Новинарските репортажи на такава тема обаче служат на наратив, ако се превръщат в заглавия на първа страница и актуална тема в социалните медии, за да внушават – в отсъствието на други твърди доказателства, – че препъването на Клинтън доказва, че е сериозно болна.

  И трето, истината може да стане наратив, когато е облечена в термини, представящи даден въпрос като приключена тема, която никога повече няма да се отваря отново, или внушаващи, че противоречащите факти и гледища са нелегитимни. Например може да има основателна причина да се обсъжда теоретично честотата на торнадата или наводненията от гледна точка на глобалното затопляне. Обсъждането обаче се превръща в наратив, ако новинарските анализатори свързват всяко метеорологично явление със сътворена от човека климатична промяна така, сякаш това е факт, без изобщо да се отчитат научните контрапунктове.

  След като наративът е успешно установен, трябва да се влагат големи усилия в неговото култивиране. Противоположните мнения, факти и научни изследвания трябва се натикат в паметовата дупка – да изчезнат, – сякаш никога не са съществували.

  Постигането на този пропаганден подвиг в информационната епоха изисква голяма координация. Това включва кампании за убеждаване на обществеността като цяло да прегърне някога немислимата идея, че техните новини трябва да бъдат курирани от трети страни. Включва добре финансирани усилия за „медийна грамотност“ за промиване на нашите мозъци и на тези на децата ни – ъъъ обучаването ни – на кого да вярваме и кого да изключваме. Включва инфилтриране в нашите университети и обществени училища. Включва предлагане на закони, които подпомагат цензурата и преобръщат с краката нагоре свободното слово, създавайки полиции, които водят до стесняване на вселената на наличната информация, и обикновения стар тормоз на онези, които не танцуват хрисимо в такта на назначения Ловец на плъхове

  Новината се използва за постигането на всички тези неща.

  Когато „новините“ се използват за подпомагане на наративи, това изисква от нас сериозно да се отклоняваме от основаните на факти репортажи. Наративът може да изисква информацията да се представя по тенденциозен начин или фактите да бъдат извадени от контекста. И разбира се, може да включва публикуването на напълно фалшиви материали. За съжаление това се е превърнало в доста солидна тенденция. И това е може би най-голямата съвременна победа на Наратива.

  Има един важен компонент на Наратива, когато той подпомага политически интереси: Наративът винаги се представя като неполитически. Всяка версия на събитията, която противоречи на Наратива, се нарича партийно извъртане на информацията. Статия, пълна с анонимни източници за държавно разследване, е потенциален победител за наградата „Пулицър“, ако подкрепя Наратива. Ако не го подкрепя, тя се представя като партиен поръчков материал.

  Важно е да се осъзнае, че хората зад наратива невинаги имат цинични или зли мотиви. Те може дори да действат съобразно това, което вярват, че е някаква по-висша цел. В такива случаи тези хора споделят важно убеждение: че те са по-умни, отколкото сте вие. Те не вярват, че ще можете да преработите информацията и ще достигнете до собствени заключения, защото е възможно да извлечете погрешните заключения. Не трябва да бъдете оставяни да разчитате на себе си. И така, до голяма степен като Биг Брадър, те диктуват кои виждания трябва да се смятат за легитимни и кои не трябва да се изговарят. Те ви казват какво да мислите. Те стават върховните арбитри на истината дори когато темата е въпрос на дебати или на мнение. Всичко това е за ваше добро.

  Науката е категорична. Въпросът не е открит за дебати. Всеки е съгласен."

  Шерил Аткисън: "Тенденциозни: как новинарските медии ни научиха да обичаме цензурата и да мразим журналистиката"
  https://www.amazon.com/Slanted-Media-Taught-Censorship-Journalism/dp/0062974696

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 46. 46 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 763 Любопитно

  Медиите първо сеят недоверие във всеки и във всичко, а после се жалват от недоверие към самите тях ! Докога така?

 47. 47 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Този Бойкин слагач, мазник и безхарактерко няма право да говори за недоверието в медиите. Това е все едно Гешев да говори за правосъдие, Пеевски за законотворчество или Бойко за демократично управление, справедливост и развитие... Оу, уейт!

 48. 48 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Хекемекемян след като замени Венелин Петков успешно превърна за нула време БТВ в най-голямата патерица на ГЕРБ и тиквата, където отразяват безкритично всяка една глупост на Тиквата от жибката и придворните му, където Марешки, Каракачанов и Симеонов шевстват от сутрин до вечер по всички възможни предавания и формати, където на черното се казва бяло и където се цитират "социологически агенции", като барометър в прайм тайма, и където до сега не са организирали нито един дебат между управляващи и реална опозиция.

 49. 49 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Тоя лизачолапач винаги ще бъде в дилемата: по- голям палячо или по- голям трол на властта е

 50. 50 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Ама много честен бил, много обективен, въобще по-по-най-!?
  Каква наглост! Едно време и предшественика му Бареков ги разправяше същите...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 51. 51 Профил на Mr Jackpot
  Mr Jackpot
  Рейтинг: 13 Разстроено

  Дами и господа, новият бюреков. Точка!

 52. 52 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1765 Весело

  Точно пък Хъмъкян да ми говори за доверие в справедливостта и качеството на медиите е доста нелепо.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 53. 53 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 293 Гневно

  Извинявай Хекимяне, но твойто дори не е медия. Твойто е чиста тоалетна хартия, и то използвана многократно, от всекиго.
  Както и онова другото чудо, наречено Нова.
  Както и онова третото чудо, наречено Българска национална гъзолизия.
  Вие сте трите рупора на гробарщината, а останалите са само подгласници. Като дневник например.

 54. 54 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Хекемекемян след като замени Венелин Петков.
  —цитат от коментар 48 на Are de


  Венелин Петков бе един голям и независим професионалист - репортер, продуцент, водещ. Изчезна: никой не знае какво става с него. Ето ТАКА мафията се разправя с независимите в България. Сега ще го пишат все едно, че не се е справял със задачата, а всъщност истината е, че медията се беше превърнала в прекалено неудобна на властта. И този човек никога няма да се върне на такава позиция в България - всички знаят, че е "токсичен". Това е била съдбата на десетки непримирими журналисти след мнимото пукясване на комунизма. Срамът е за всички нас.

 55. 55 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1489 Весело

  Не знам остана ли някой да вярва в български медии. Хората масово не могат да отсяват новините от внушенията. Всяка медийна група дърпа в различна посока. Ей го, Икономедия от години драпа за Христо Иванов и всеки ден има по две статии за него. А той горкия има 6% подкрепа в коалиция с още 8 партии. Преди това го правиха с Радан, какво казал, какво ял, какво не му изнасяло и др.
  —цитат от коментар 23 на Кум Лисан  Вчера на един билборд гледам-Хр.Иванов,скръстил ръце в любимата си поза и на билборда пише: Да си върнем България,както освободихме плажа на Росенец.
  !!!!!!!!!!!
  Щях да се задавя с кафето! Инфантилно и даже не е наивно,ами направо тъпо!
  Оглеждах се после да видя друга подобна мъдрост,например за българския трибагреник,дето щял Хр.Иванов да забие на освободения плаж,ама не видях.Как да не се подиграеш с тоя Сандокан?!
  А Хекимян да не се прави на застрелян,защото БТВ са всичко друго,но не и журналисти.
  Още си спомням случая от лятото,когато на плажа в Бургас(мисля) морето беше изхвърлило голямо количество бели лентички,които приличаха на хартия. Репортерката вика: От няколко дни брегът е заринат с хартиени ленти.(цитирам по памет).
  Отговорът на човека от съответната институция беше: Не са от няколко дни,а от вчера и не е хартия,а мъртви водорасли.
  Толкова за "обективната" БТВ.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Направи така, че да имаме доверие. Докато се държите, като лакеи пред властта, доверие няма да има.

 57. 57 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Колко малък човек, с толкова голям принос за 111то място...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 58. 58 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Позьор! Като такъв го възприемам.

 59. 59 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#14] от "Doge":
  Не съм забелязал.... Защото Босфор ТВ така и не я гледам. Но като знам манипулативното им поведение СРЕЩУ правителството..... най много да са станали неутрални.

 60. 60 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Хекимяне, хайде да те видим сега как ще отразите:
  https://www.facebook.com/gdboec/posts/1821750577993250
  Сдружение БОЕЦ сезира прокуратурата срещу Красимир Гергов за съмения за данъчни и финансови престъпления.

 61. 61 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Кога стана циганин, кога ти почерня д.пето:)

 62. 62 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Недоверието в медиите заради тяхното подмазване и слугинаж на властта.

  То, недоверието си има причини, а не е, ей така, от нищото.

  Спрете да се мазните, излъчвайте разследващи репортажи, отразявайте обективно новините, а не, каквото ви спуснат от пресцентровете на властта и може и да започнете да си възвръщате доверието.

 63. 63 Профил на galin_radev
  galin_radev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "Кум Лисан":

  Ами тя медийната ни свобода идва заради такива коментари. Както казват старите хора, "не може на две магарета сеното да раздели". След 2001г. и особено през последните 11 години в България, почти всичко е холера, СПИН и чума и пак първа и втора политически сили да са ГЕРБ и БСП. "Всички" се опитват да убедят българина, че Демократична България пречи! Срам!

 64. 64 Профил на galin_radev
  galin_radev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Полковник Паликъщов":

  И къде според Вас е решението?

 65. 65 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Кога ще гледам новини на БТВ, в които не е пуснат репортаж от фейсбука на Борисов?
  Спортните им новини пък сякаш ги подготвят Николета Лозанова или Русата Златка.

 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#45] от "baba_zozolana":

  "Въпросът е, че Наративът ръководи кои факти ще научите. Факти, които обслужват Наратива, се смятат за „новини“. Факти, които не го обслужват, не са новини. Или трябва да бъдат изличени."

  Фактите, които не обслужват Наратива, се обявяват за "хибридна война", а приносителите на такива факти се преследват като конспиратори (Джулиан Асандж и като терорист срещу тайните на естаблишмента в САЩ).

  Обаче, проблемът у нас е по-друг - източникът на информация (най-вече премиера) си променя информацията, дори с обратен знак, толкова бързо, че журналистите не успяват да я отразят "атрактивно". Във вакуума се появавт конспиративни теории ... за Мата Хари. Преди имахме феномена - превод на това какво бил искал да каже даден държавник в чужбина (посещение в Москва или Вашингтон най-вече). Сега, имаме клакьори, които стабилизират "стабилността" Му с неверни оптимистични прогнози. Тъй де, прогноза е, не е явна измама ... за ускорения отрицателен растеж.

 67. 67 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Хекимян може да бъде описан с две думи:
  Стерилност и Сервилност

 68. 68 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  да бачкаш в ЧАСТНА телевизия , която си сменя собствениците през няколко години и да обвиняваш пейзаните-зрители в недоверие в медиите е малко нагло .

 69. 69 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#63] от "galin_radev":

  за ко да пречи Демократична България , при положение , че едва сколасват да прекрачат 3.5% .
  то не , че процентите са реални , ама се пак...

 70. 70 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 724 Любопитно

  Родители на Дай България, кога ПАК! ще направите по-къси коментарите. Дайте част, другото който иска да го отваря?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK