Марин Лесенски, "Отворено общество": Фалшивите новини са опасни за здравето

Марин Лесенски

Марин ЛесенскиИндекс за медийна грамотност за 2021 г. показа, че България е на последно място в Европейския съюз по устойчивост към разпространението на фалшиви новини. Изследването е на Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт Отворено общество - София, като използва индикатори за медийна свобода, образование и доверие между хората. Индексът е създаден като инструмент за оценяване на това доколко европейските общества са податливи на това да възприемат и разпространяват безкритично т.нар. пост-истини. Докладът се изработва от 2017 г. насам с оценка за състоянието през предходната година и тенденцията е България непрекъснато и с ускоряващо се темпо да влошава показателите си. Разговаряме с автора на изследването Марин Лесенски.


Каква е новината в последното изследване отвъд мястото на България в класацията ?


- Открояват се две неща. Първото е, че този индекс излиза във времето на двойна криза, предизвикана от пандемията от Ковид-19 и инфодемия, която е свързана с нарастване на фалшиви новини, което ги прави буквално и преносно опасни за здравето.
Второто е, че виждаме определени географски модели, при които имаме групи от страни със сходни характеристики според резултатите на индекса. Т.нар. клъстери се виждат ясно върху картата на Европа, като България е в групата на съседните държави - Гърция, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. В същото време обаче, географията не предопределя непременно представянето - например Естония е сред петте най-добри в класацията.


България е на последно място в Европейския съюз по устойчивост към разпространението на фалшиви новини, като причините за това са основно ниските резултати по четивна грамотност в изследването PISA. Какви са факторите, които се отразяват на ниското ниво на функционална грамотност на българите?


- Тези проблеми не са пряк обект на изследването, но знаем че PISA отразява и качеството на образованието като цяло, тоест това е проблем на образователната система в България. Затова, когато ние препоръчваме специализирано обучение по медийна грамотност, за страни като България би трябвало да се положат усилия за повишаване на функционалната грамотност.


Специално за медийната грамотност, трябва да има усилия насочени не само към децата, а и към възрастните, за много от които променената медийна среда, начинът по който получават информация и си взаимодействат е различен.


В изследването за резултата на България отражение дават и данните за ниско доверие между хората. На какво се дължи то?


- Самото изследване не ни дава отговор защо това е така. Но според мен има връзка между нивото на доверие и фалшивите новини. Такива новини подкопават доверието в обществото, увеличават поляризацията и така захранват един порочен кръг. Това трябва да се промени. От други изследвания и наблюдения знаем, че успешните общества са с високи нива на доверие в обществото.

Държавите (35) в индекса са групирани в 5 клъстера. България е постоянно в четвъртия (предпоследен) от самото начало на тази класация.

© ''Отворено общество''

Държавите (35) в индекса са групирани в 5 клъстера. България е постоянно в четвъртия (предпоследен) от самото начало на тази класация.


Доколко липсата на доверие между хората се отразява и на липсата на доверие в авторитети и на способността да се формират общества?


- Ние избрахме доверие между хората като индикатор, тъй като не зависи толкова от временни обстоятелства, както например доверието в институции или политици, които могат да се променят при избори, политически пристрастия. Затова и ниските резултати тук за мен са по-обезпокоителни.


При предишното издание на индекса през 2019 г., сравнихме резултатите на индекса и доверие в учени и журналисти. Оказа се, че ниски резултати в индекса съответстват на високо недоверие към учените и журналистите. Ние не знаем кое е причината и кое е следствието, но има зависимост. Това създаде много голям проблем през сегашната двойна криза на пандемия от Ковид-19 и инфодемия, където и учените и журналистите имат огромна роля.


Кои са факторите в България, които поддържат разпространението на фалшиви новини и дезинформация? Как ситуацията с медийната среда се отразява?


- Ще отговоря първо на последния въпрос. Медийната свобода е една от двете най-важни групи индикатори (наред с образованието), които използваме в индекса. Причината е, че контролираните медии по дефиниция произвеждат фалшиви новини, неистини, полуистини, а отслабената медийна среда не дава възможности за качествена, проверена информация или пълноценни принос за здравословен обществен дебат. В такава среда много малко медии могат да изпълняват и образователна роля за обществото.


Индексът измерва уязвимост към фалшиви новини, като България с ниските си резултати означава, че обществото е много уязвимо. Когато повече хора и обществто като цяло са възприемчиви към фалшиви новини и дезинформация, това на свой ред захранва цикъла, като няма достатъчно прегради, защитни механизми към негативните ефекти на тези фактори.


Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Убава графика,ръзбийш ли.Излиза ,че колкото е по-зомбирано населението на една дръжава ....,толкова повече то е "медийно грамотно".🤬

  Много съм прост
 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално

  А до изборите остават само пет дни......

 3. 3 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Неутрално

  А до изборите остават само пет дни......
  —цитат от коментар 2 на sbaleev


  А нема и видеонаблюдение.....😥

  Много съм прост
 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Оффффффф ......индекси , глупавите българи , истината на "отворените" ...
  Появата на СОРОС пудели , който обясняват колко много сме изостанали в съпоставка с "напредниàвият американски народ" !??? Ами все още сме нормални , все още ....Докато демократите с новите грамотности и ценности са тръгнали към АДА !

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Весело

  До коментар [#4] от "dejmos":

  Нали?!
  Гледам, че на всички освен на болшевиките писна насаждането на националният нихилизъм.

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Любопитно

  Абсолютни истини не е имало и няма да има! Кой задава критерият кое е истина и кое е "лъжа"?

  Едно време са го правили комунистите!

 7. 7 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  "Кои са факторите в България, които поддържат разпространението на фалшиви новини и дезинформация...?"

  На първо място, това са руските комунистически остатъци, след това - българските комунисти, ксенофобите "патриоти" и рзбира се простолюдието, защото без него семето на дезинформацията няма за какво да се захване, за да поникне...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  Баш пък "отровно" общество да говори за фалшивите новини?!

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До кога ще ни баламосват с разни измислени проучвания?
  Точно в Западна Европа са “медийно грамотни”! Глупости!
  То и там новините са едни новини... всичко се редактира до степен да няма засегнати хора, животни, дървета.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Лори, чадо, ми ти си чудесен пример за наивница, която не само се е вързала на едно фалшификанто, ами го и трубадури. Ади, знам че си нямаш нахабер как са прай индекс и си му клъвнала на приказките на тоя смешник, дет не му е дошло на акъла барем една регресия да рънва ... с ексел, ако не друго. Ама качи се бе, момиче, горе до Математическия и поприказвай с някой там, от втора година студент нагоре та белки ти светне, че попържането на фалшивите новини не е средството за борба с тях.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  "Фалшива новина" е дървено желязо,пържен въздух и прочие нонсенс!
  Как не се умориха да плещят тия тъпотии,когато виждат че те не хващат декиш! Ама луд умора няма,само се поти.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Абсолютни истини не е имало и няма да има! Кой задава критерият кое е истина и кое е "лъжа"?Едно време са го правили комунистите!
  —цитат от коментар 6 на Дария Колев  До коментар [#6] от "Дария Колев":

  Целта на идиотският термин "фалшива новина" е да размие границата между лъжа и истина,а не да наложи абсолютна истина.

 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Целта е една, да нямаме право на собствено мнение, да ни вкарат в нещо като неокомунизъм. На Запад си нямат предства какво е и са вече с промити мозъци!

 15. 15 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 710 Любопитно

  "Фалшива новина" е дървено желязо,пържен въздух и прочие нонсенс! Как не се умориха да плещят тия тъпотии,когато виждат че те не хващат декиш! Ама луд умора няма,само се поти.
  —цитат от коментар 12 на deaf


  Не, че се заяждам, ама стига новината да е (с)пусната от "правилните" хора - за пример ДБ и Дневник, поредната (куха) хвалба на Слънцето и герберите Му, Дойче и... партньорите им(?), както и много други - не само ще хване дикиш, ами и в гоблен ще се превърне.
  Всички се правим на много информационно отворени, обаче е факт, че не задаваме толкова въпроси към "нашия" източник, колкото към "вражия". :)

  Ами... глупав човек съм, да.
 16. 16 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 715 Неутрално

  "Причината е, че контролираните медии по дефиниция произвеждат фалшиви новини, неистини, полуистини, а отслабената медийна среда не дава възможности за качествена, проверена информация или пълноценни принос за здравословен обществен дебат."


  Чисти фейкове почти няма понеже са много лесни за хващане. Много повече се залага на добре подбрани новини като на читателя се "помага" с анализи. Неконтролирани медии няма, а най-контролирани са самообявилите се за независими.

 17. 17 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 710 Весело

  Целта е една, да нямаме право на собствено мнение, да ни вкарат в нещо като неокомунизъм. На Запад си нямат предства какво е и са вече с промити мозъци!
  —цитат от коментар 14 на Дария Колев


  За неокомунизма няма да споря, защото съм съгласен донякъде, обаче са малко европейските държави с по-промити мозъци от нашите.

  Ами... глупав човек съм, да.
 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  България със сигурност е на едно от последните места по критичност към новините. Само не мога да си представя, че Турция е след нас. В Турция съм виждал новинарски канали, някои от тях на световни телевизии, на които цялото време е информация - новини, профили, анализи. У нас - реалити, филми, клюкарски блокове, паранормални идиотщини и тук-там битови новини. В това поле на невежеството се настаняват конспиративните теории, антиваксърските и плоскоземските идеи, про Путинските, про Бойковските, идмишльотините за Истанбулската конвенция и байганьовското убеждение, че ни цакат.

 19. 19 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Тая работа с "фалшивите новини" е поредната измислица на розовите марксисти, с която се опитват да оправдаят цензурата, която налагат повсеместно.

  Всяка критика към тях е "фалшива новина".

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 20. 20 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Както се вижда добре, най-много фалшиви новини пръскат левичарските медии, въпреки че повечето от тях са традиционни и големи. Който има глава да мисли, нека мисли!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 21. 21 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#18] от "spiegel":

  "В Турция съм виждал новинарски канали, някои от тях на световни телевизии, на които цялото време е информация - новини, профили, анализи."

  Ами ето, сам си отговаряш. Така наречените "световни" телевизии точно така обработват - с анализи и профили. Щом това не ти е направило впечатление и ги даваш за пример, значи добре са си свършили работата.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#18] от "spiegel":

  Само не мога да си представя, че Турция е след нас. В Турция съм виждал новинарски канали, някои от тях на световни телевизии, на които цялото време е информация - новини, профили, анализи.
  =======
  И ти ли почна да гледаш турски телевизии....?
  В Турция, свобода на словото няма.....
  Има само новини....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Oткакто свършиха стотинките за хартиени вестници, свършиха и независимите медии.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#18] от "spiegel":

  Вчера Хуауеи откри голяма фабрика за телефони в Турция.....с капацитет две хиляди души.
  Това е новина, но не е фалшива..... :)

  Bukalemun
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#23] от "half truth":

  По време на Рамазана ще има пълна карантина..... Но май ще е и по рано....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Аууууу, тука пак ревтунят щото в прав текст (леко завоалирано) им се казва, че четенето с разбиране е проблем в България. "Правдиво" възмутените ви коментари само подчертават дебело, че човека е прав. Нормални били пхахахаха, едни от последните нормални (дори не мога). Докога Българино, ще избиваш комплекси за малоценност и неграмотност, с гръмки измишльотини?!

  Не искате да четете - ваша работа. После остава само да виете възмутено и да гласувате за глупаци (малко по-малки глупаци от вас) дето крадат с големия черпак. На печелившите от общата глупост - честито!

 27. 27 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Точно пък този "обществено отворен", тръгнал да ми дава акъл.
  Айде нема нужда.
  Нека първо ми покаже, че знае откъм коя страна се хваща отвертката.
  Некви "сперти" на минимална заплата тръгнали да ни промиват мозъците.
  То поне образованието им да беше като хората.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 28. 28 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  "Индекс за медийна грамотност за 2021 г. показа, че България е на последно място в Европейския съюз по устойчивост към разпространението на фалшиви новини. "

  Доколкото ми позволяват скромните ми познания по български език, "медийна грамотност" означава "грамотност на медиите".
  В такава интерпретация съм съгласен с извода-медиите нямат спирачки в генерирането и разпространението на фалшиви новини, демонстрирайки нулева устойчивост срещу тях..
  А що се касае до това, какво се опитват да ни наложат, преднамерено изпалзвайки НЕГРАМОТНО горния израз, в България то е лишено от покритие- българинът показва устойчива стабилност срещу популизма.
  Затова и нито една от вълните на това уродливо явление не намери почва в България-популистите и манипулаторите така и си изгниваха на корен.
  И продължават да го правят!
  Доказва го зрелищният провал на клоунадата от миналото лято.
  Както и сегашното гърчене на участниците в нея.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  А за който ги разпространява, хич не са вредни.

 30. 30 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#18] от "spiegel":Вчера Хуауеи откри голяма фабрика за телефони в Турция.....с капацитет две хиляди души. Това е новина, но не е фалшива..... :)
  —цитат от коментар 24 на eti mehter


  Всяка статия, която не е подписана от автор със сигурност е фалшива новина. Това което казваш, ако не беше подписано от eti mehter, а да речем от „ТЕФРЕР“ (тур. превод от бълг.) значи е фалшива новина.

  До коментар [#24] от "eti mehter":

 31. 31 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Не искате да четете - ваша работа. После остава само да виете възмутено и да гласувате за глупаци

  До коментар [#26] от "Misinformed_808":

  Мдам,
  Толкова сте умни, че не Ви заслужаваме.
  Не случихте на народ, мааму стара!
  Що не одите да умувате в Швейцария или Австрия, ми сте се забили туканка с нас, глупаците?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 32. 32 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 567 Неутрално

  И ти ли почна да гледаш турски телевизии....?
  В Турция, свобода на словото няма.....
  Има само новини....


  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Ей, комшу, в пропагандата трябва да се пипа тънко, с пиниз, ако искаш да хване дикиш.

  Че на твоя коментар му стига само отговор от сорта, "....пък у нас в България, няма нито един журналист в затвора...."

  Нищо, ще дойда някой ден на почивка в Анталия, ще почерпиш един чай, че те науча....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 33. 33 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Индекс на медийна грамотност, измерен чрез индикатори за медийна свобода.....
  Баси - тези говорят много умно.....Да се чудиш, как за чеп за зеле не стават.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 34. 34 Профил на 5g
  5g
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Фалшивата новина е не само да публикуваш нещо изначално невярно! Фалшивата новина, и то в по- перверзната ѝ форма, е да публикуваш нещо, което се е случило действително, но да го опишеш половинчато, да дадеш на троловете под статията да го раздухат в желаната посока, а когато след време информацията се опровергае, да замълчиш гузно гузно. Ако мине- мине...
  Ето го примерът:
  Масова стрелба в колорадска бакалия, автоматично оръжие, десет жертви, психически неуравновесен американец, бегли и неясни снимки на задържания (доказващи единствено, но напълно достатъчно, че не е цветнокож) и глейте сейра на клоуните
  коментирали отдолу.
  След два дни се оказва, че е терористичен акт, азиатец мюсюлманин, симпатизант на ИД... няма нова пояснителна статия, много удобно няма и опровержения, защото само е било загатнато за произхода и то в желаната посока, а от коментиралите тролове няма и помен дори...

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/03/23/4188810_deset_dushi_sa_ubiti_pri_strelba_v_supermarket_v_sasht/

  Общо взето това е новият стар похват на лявата либерална и псевдо демократична преса...

 35. 35 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#4] от "dejmos":


  До коментар [#4] от "dejmos":

  Бате, ти ако си нормален.... закривай!

 36. 36 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  “В Турция съм виждал новинарски канали, някои от тях на световни телевизии“
  До коментар [#18] от "spiegel":

  Като се случи нещо необичайно и не са сигурни каква позиция ще вземе Ердо по случая, всички мълчат докато той се изкаже. Едва след него започват да подскачат. 😂

  А защо има много канали.... Ми защото турското общество е изключително нехомогенно и разделено. Всяка социална група има нужда от свои медии, които да обясняват като за нея група.
  В крайна сметка всички прокарват позицията на Ердо.

 37. 37 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Мале, матряла и във форума на Дневник ли става Дирски... Лошо, Седларов! Пожелавам ви приятно прекарване на изборите и след това, изостаналяци! Да видите на какви проценти отговаряте като утайка. Тръпна да ви видя муцуните, когато ВМРО и коалиция Гнус не минат бариерата. :))

 38. 38 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Вчера Хуауеи откри голяма фабрика за телефони в Турция....
  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Фабриката е открика преди 10г., а не сега! Опозицията ви се смее на хвалбите🤣

 39. 39 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Весело

  "сравнихме резултатите на индекса и доверие в учени и журналисти"

  Муаххаха, един индекс за доверие към учени И мисирки.
  Много ясно, че на учени може да имам доверие (щото им учени и "учени" от фейсбуците, които нямат нищо общо с науката), но на мисирки - никога.
  Ега ти "методологията"на тия "институти', "общества' и прочие грантоеди.

  Знанието е сила, информацията - власт
 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  Хайде стига с тези фалшиви новини! Знаем за какво става въпрос.
  Истински фалшивите новини са лесно различими, манипулацията - много по-трудно. Плюс това има платени публикации в чуждата преса, които ни се представят за независими мнения. Също и публикации на чужди журналисти, на които цялата информация се базира на това, което са получили от пристрастни български колеги.
  Демократичната преса мълчат като риби когато става въпрос за истинското състояние на Байдън, който е напълно неадекватен на заеманата от него позиция. Човекът не е виновен, че страда от деменция, виновни са тези, които издигнаха и впоследствие "избраха" с гласове по пощата от гетата подобен кандидат за да могат да го манипулират като кукла на конци.
  В същото време когато Тръмп беше президент плюеха по него за щяло и нещяло. Плюенето започна още преди да е встъпил в длъжност.
  Нас няма как да ни излъжат, лошото е, че се насочват към децата и младежите да им промиват мозъците. Особено като има кажат:" Вие ще спасите света!" и пускат разни индоктринирани Гертета да ги агитират.

 41. 41 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 674 Весело

  Алабализъм пълен. Гледам Швеция е на първите места, а са бяха побъркали по една флашива новина за една уж руска подводница, дето им уж им била изплувала край бреговете. Една партенка без особени услия има повлия на общественото мнение като им се понапомпаха про-НАТО настроенията.

  Who the fuck are you to lecture me?
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Кой задава критерият кое е истина и кое е "лъжа"?Едно време са го правили комунистите!
  —цитат от коментар 6 на Дария Колев


  Как кой? Не разбра ли от статията?
  "Отворено общество" ни отваря очите за истината.
  Всичко друго са фалшиви новини.

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  До коментар [#36] от "half truth":

  Всяка социална група има нужда от свои медии, които да обясняват като за нея група.
  В крайна сметка всички прокарват позицията на Ердо.
  =======
  Уау.....моите поздравления.....!!!
  Това е напълно вярно..... 👈✔️
  Именно това е целта на Ердо..... Да е на еднаква дистанция от всички социални общества в държавата...

  Между другото.....в старанието си да го затапиш.....си направила страхотна реклама на Ердоан..... :)

  Bukalemun
 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#18] от "spiegel":

  Типична фалшива новина е некадърната постановка с чекмеджето. Но вие упорито я разпространявате, защото ви отърва.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 46. 46 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Също и публикации на чужди журналисти, на които цялата информация се базира на това, което са получили от пристрастни български колеги. Демократичната преса мълчат като риби когато става въпрос за истинското състояние на Байдън,
  —цитат от коментар 40 на pamela


  Което пък ми напомня на за историческата реплика на Байдън, че мисли, че "Путин е убиец" в едно предварително подготвено интервю. Журналистът, който зададе тази реплика, не е някакъв независим репортер, е един от главните медийни пропагандисти на Демократическата партия, директор на президентската кампанията на Клинтън през 1992.

  Who the fuck are you to lecture me?
 47. 47 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Весело

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Бахчели ли слушате? Раздухва единство на турците и омраза към чуждите. Защитава турските интереси без оглед на чуждите.
  Опозицията била подлога на прокюрдската пария...Чак до ИК стигна- тя отклонявала вниманието на турците от истинските стойности с празно лаене по телевизията. Аз така го разбрах.

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#36] от "half truth":

  А защо има много канали.... Ми защото турското общество е изключително нехомогенно и разделено
  =======
  Трудно е.... Да......
  Но Ердоан го прави с лекота и позитивен ентусиазъм....
  Да откликнеш на десетки милиони....и то без да ги интегрираш и асимилираш.......не е лесна задача....
  Това е един мулти културен свят в който пръв приоритет е хармонията и липсата на омраза към другия.....
  Това е мечтата на всеки един лидер......
  И Меркел работи в същата посока....но не постига особен напредък понеже похватите и са комсомолски, а и расизма в Европа е като национален спорт....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Весело

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  В момента в Туитър има отливна вълна от партията на Ердо. Много са му сърдити заради затягането на карантината за рамазана. Само преди няколко дни на партийния конгрес на Ердо нямаше никакви мерки, а за рамазана - затягане. Ердо губи почва !

 50. 50 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Весело

  "изследване" PISA """ниските резултати по четивна грамотност"""на българите, и "ниско ниво на функционална грамотност на българите".........тея май са изследвали само ДБ и физкултурниците - републиканци .......

 51. 51 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#18] от "spiegel":Типична фалшива новина е некадърната постановка с чекмеджето. Но вие упорито я разпространявате, защото ви отърва.
  —цитат от коментар 45 на Alarmstufe Rot


  Фалшивото в цялата работа е "министър-председателят". И обясненията му. И прокуратурата, която не можа да открие Мата Хари.

 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Любопитно

  До коментар [#51] от "spiegel":

  Когато участвахте в неговото правителство не знаехте ли, че е "фалшив"?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 53. 53 Профил на Viktor Keremedchiev
  Viktor Keremedchiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има традиционно нисто доверие към институциите и авторитетът на хората със знания и умения, заради 45 социализъм и последвания бандитски преход. Но в предвид как науката и аторитете са налазени от лява идеология на запад, в момента нищо не губим

 54. 54 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  медийната грамотност е ниска, зашото общата грамотност е ниска, особено критичното мислене на голяма част от населението. всеки ден по всички медии прес съобщенията се представят като новини.
  свързано е също с медийната свобода, слабото образование, организираната пропаганда и дезинформация.

  Истината ни прави свободни.
 55. 55 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#43] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":
  Мда.
  "Отворено Общество" пъбликува истини и само истини, които обаче са само техни истини.
  Каквото и да кажат все е истина според тях.
  Типично по болшевишки.


  Panta rhei....
 56. 56 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Любопитно

  Марин Лесенски, "Отворено общество": Фалшивите новини са опасни за здравето
  **********************************************************

  Тъкмо се чудех защо г-н Лесенски не изглежда особено здрав...

  Мараба, С-ДС доносници!
 57. 57 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#52] от "Alarmstufe Rot":

  Не знаех, че съм участвал в нечие правителство. А ако имаш предвид РБ, тогава още не беше коленичил пред Доган и Цацаров и не подгъзуваше на Путлер.

 58. 58 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#28] от "Дон Кихот":

  Означава вариант на функционалната грамотност ,извличане на информация от текст,в случая извличане на информация от медийна публикация.

 59. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Чичовото, кой "отрови" Скрипалите, Навални, кой миеше главите на сирийските деца срещу фантазиите на белите каски ?
  Да ви имам финансирането на лакардиите !

 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#57] от "spiegel":

  А вие още не бяхте клекнали на самальотчика и Мая Манолова.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 61. 61 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#60] от "Alarmstufe Rot":

  И ти смяташ, че това оправдава слугуването на Борисов на ДПС и Цацаров и обслужването на Путиновите проекти?

 62. 62 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#40] от "pamela":

  Манипулацията също е лесно да се забележи, търсиш какво се цели с дадени публикации и какво мнение следва да бъде оформено и тогава можеш да си направиш изводите. Има го и другото, че другарите от ДС не търпят конкуренция и затова има услужливо направени сайтове като брадва и прочие за да контрират дедо Шори. Нали това като се има впредвид, че българина или е прекомерно тъп или прекомерно умен. Те затва сме така, не че сме неграмотни реално, но сме неграмотни относно "правилните" неща.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Весело

  До коментар [#30] от "yxy36658763":

  Значи ако авторът на текста е анонимен,значи лъже! Тц,тц... Ти да видиш!

 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#60] от "Alarmstufe Rot":И ти смяташ, че това оправдава слугуването на Борисов на ДПС и Цацаров и обслужването на Путиновите проекти?
  —цитат от коментар 61 на spiegel


  Няма Путинови проекти. Това са си типичните ваши заклинания, които повтаряте, за да оправдаете колаборацията си с БСП(к). Тепърва, в новия парламент, ако влезете, ще гледаме истинско шоу в това отношение. Приготвил съм пуканките и колата, и ще ви гледам сеира.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 65. 65 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Весело

  До коментар [#64] от "Alarmstufe Rot":

  Да гласуваш за ГЕРБ,за да не дойде на власт БСП е като да се удавиш,за да не се обесиш.

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#47] от "half truth":

  Опозицията била подлога на прокюрдската пария...Чак до ИК стигна- тя отклонявала вниманието на турците от истинските стойности
  ========
  А на кого е....на Мая Манолова, ли...?
  Гледай какво става....

  https://youtu.be/rD4IHeTBZhM

  Ето и тук.....

  https://youtu.be/jS7_VjAWAV0

  Почнах те сами на себе си да си вадите кирливите ризи.....
  Кой е филийка....и кой масло.....не се разбира дори.... :)

  Bukalemun
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#49] от "half truth":

  В момента в Туитър има отливна вълна от партията на Ердо. Много са му сърдити заради затягането на карантината за рамазана.
  ======
  Аааа, имеет си хас..... Той Twitter е опозиционен лауреат в това отношение...
  Ама пропуска факта че ония които се оплакват ще получават половин заплата докато лежат.... Нали....!
  Миналия месец, същия Twitter изтри посланието на Сюлейман Сойлу.....да не се поддават младите на терористични провокации пред Boğaziçi Üniversite....

  Bukalemun
 68. 68 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#67] от "eti mehter":


  До коментар [#47] от "half truth":

  На практика в Турция няма мерки срещу Ковид-19. И така трябва.

 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  И Самият Демирташ ги призоваваше от затвора да гласуват за опозицията . Къде гласуваха кюрдите се виждаше и от математиката на изборните резултати. И какво нередно виждате? Про кюрдската партия е член на опозиционната коалиция.

  Бахчели днес изръси нещо друго по-интересно за мен. Анти ислямистките кампании били във вреда на армията. Турските войници смело се хвърляли в боя с “Аллах, Аллах”, ама някои се опитвали да ги развалят. 🤣 Не се усеща, че ги прави на глупаци.

 70. 70 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Весело

  Той Twitter е опозиционен лауреат в това отношение...
  До коментар [#67] от "eti mehter":

  Тогава Ердо да си изтрие профила в Туитер.

 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  "Оказа се, че ниски резултати в индекса съответстват на високо недоверие към учените и журналистите. Ние не знаем кое е причината и кое е следствието, но има зависимост."

  Каква зависимост - права, обратна, релативна, логаритмична, експоненциална, биологична или лъжовна зависимост.
  Една от характеристиките на "фалшивите новини"/пошлата пропаганда е, че няма логика между причина и следствие. Тия тарикати надминаха и политпросветчиците от дружество "Георги Кирков"! Предишните се оправдаха, че все пак (грешките) са от "по-висшия строй"; сегашните директно обвиняват, че населението не им разбира измишльотините - "индекс на медийна грамотност", "двойна криза" (и що да не е петорна!? - по-добре звучи).
  Какво е общото между "учени" и "журналисти"? Уф, забравих - пишат статии, основополагащи статии на научни теории за развитието на еволвентата на еволютата при цъфването на налъмите.

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дария Колев":

  " Кой задава критерият кое е истина и кое е "лъжа"?"

  Експериментът!

  Казвате при тия и тия предпоставки (причини) получаваме един и същ резултат (следствие). Теставаме - вярно, тестват го други - вярно и твърдението го броим за истина. Едно тестване да се провали - търсим манипулацията; повече от 50% от тестовете не потвърждават следствието - пълна измишльотина.
  Нема ли причина (за създаване на индекс някакъв, на медийна, на политическа, на земеделска свобода) и следствие, априори го броим за фалшива новина! Дори и за фантастика не може да мине.

 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Весело

  До коментар [#12] от "deaf":

  ""Фалшива новина" е дървено желязо,пържен въздух и прочие нонсенс!"

  Направо си е "език на омразата". Ей го, жив пример е коментар № 7 - все някой бил лъжел комплексарите и детските им мечти са провалят.

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Весело

  До коментар [#53] от "Viktor Keremedchiev":

  "Има традиционно нисто доверие към институциите и авторитетът на хората със знания и умения, заради 45 социализъм и последвания бандитски преход."

  Какъв социализъм Ви удря в тиквата!? Турция е след нас, Гърция е само две позиции по-нагоре. А Естония, при 70 години комунистическа окупация, е на трето място.
  Как пък не Ви хрумна, че втората половина от класацията са "наследници" на Римската империя, а първата са "варварите"!? Тия, либертасти от фондациите на Сорос не понасят Римското право и това си е!

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#69] от "half truth":

  Бахчели днес изръси нещо друго по-интересно за мен. Анти ислямистките кампании били във вреда на армията. Турските войници смело се хвърляли в боя с “Аллах, Аллах”, ама някои се опитвали да ги развалят. 🤣 Не се усеща, че ги прави на глупаци.
  ========
  Това е. Самата истина.....и никой не се чувства глупак.....

  Bukalemun
 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#69] от "half truth":

  И Самият Демирташ ги призоваваше от затвора да гласуват за опозицията . Къде гласуваха кюрдите се виждаше и от математиката на изборните резултати. И какво нередно виждате?
  =======
  Значи от затвора.....провинен в тероризъм да призовава кюрдите да гласуват за CHP......го виждаш като нещо нормално, ТАКА ЛИ...?
  Ами нямам повече какво да добавя.... :)....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#68] от "deaf":

  Преди малко показаха страхотен документален филм за връзката между ПКК, FETÖ и американските тайни служби.....
  Всичко със съответните му документи и доказателства....
  Изключителен материал.....
  Понякога истината е проста и елементарна....и само трябва някой да я каже на глас....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK