Павол Салай, "Репортери без граници": Свободата на словото в България е в задънена улица

Павол Салай, регионален координатор на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите

© Biela vrana/Citbor Bachraty

Павол Салай, регионален координатор на "Репортери без граници" за Европейския съюз и БалканитеВ годишния индекс на "Репортери без граници" за свобода на словото за 2021 година България заема 112-о място, което е с едно ниво по-ниско от миналата година. "Дневник" разговаря с Павол Салай, регионален координатор на организацията за Европейския съюз и Балканите за ситуацията в страната.


Какво означава тенденцията България да пада в класацията на "Репортери без граници"?


- Свободата на словото в България продължава да се влошава, като тя заема последно място по свобода на словото не само в целия Европейски съюз, но се представя по-зле в сравнение с други държави от Западните Балкани и региона. Конфликтите на интереси в медийния сектор, физическите заплахи към сигурността на журналистите и неспиращият институционален натиск са довели свободата на словото в България до задънена улица.
Силна журналистика има, когато обществото я търси и защитава. Премината ли е в България точката, отвъд която обществото не се интересува от качествена информация и се брани свободата на медиите?


- Не. В България все още има търсене на качествена журналистика и достоверна информация. Това се вижда от факта, че все още има смели журналисти, хора, които работят спрямо професионалните и етичните стандарти на медийния кодекс. Сигурен съм, че много българи, които живеят в страната или в чужбина, четат чужди медии и не могат да си представят живота без такива издания. Когато става въпрос за международни новини, всички издания в България - независими или проправителствени, се позовават на чужди издания. Може ли някой да си представи живота без достоверна международна информация във времената на световна здравна криза.


Трябва да сме наясно, че това важи и за информацията за националната ни политика и икономика, която може да бъде представена в цялата й сложност само от медии, които работят на терен, познават контекста.


Журналистиката е най-добрата ваксина срещу дезинформацията.Независимите медии наистина са на ръба на изчезването в България, но "Репортери без граници" ще се бори за свободата на пресата в България, дори ако остане само един независим журналист. Настоящата коронавирусна криза показва колко много се нуждаем от медиите, за да научим, обсъдим и приложим най-добрите мерки за борба срещу разпространението на коронавируса.


Нуждаем се от тях, за да правят разлика между достоверна информация и дезинформация за вируса и ваксините. Това е въпрос на живот и смърт. Журналистиката е най-добрата ваксина срещу дезинформацията. Убеден съм, че много българи го знаят, макар че отиващото си правителство не се интересува много.


Каква е рецептата за промяна на медийната среда в България?


- Ние предложихме на партиите инструменти за справяне с кризата с медиите малко преди последните предсрочни избори (повече - тук). Надяваме се темата да влезе в дебата на партиите, които станаха част от новия парламент, в самите медии и сред широката общественост. Предложенията целят не само да има свободни медии, но и да има условия за такива, които да предоставят качествена и достоверна информация. В целия свят се забелязва тенденция за все по-занижаващо се доверие в медиите и журналистите трябва всеки ден да се борят да върнат отново това доверие.


За съжаление медиите трябва да водят неравна битка със социалните мрежи, където фалшивите новини се разпространяват със скорост в пъти по-бърза от тази на достоверната информация. Правилата на играта на нашето глобално цифрово информационно пространство трябва да се променят и затова излязохме с инициативата "Информация и демокрация", чието международно партньорство до момента е одобрено от 42 държави, включително България.


Докладът на "Репортери без граници" за Европа се концентрира много повече върху Унгария, Виктор Орбан и Полша, отколкото върху България, която по отношение на медийна свобода е в категория с Турция, Беларус и Русия.


- Вярно е, че за разлика от Унгария или Полша самото физическо съществуване на журналисти в България е изложено на риск. Въпреки че Световният индекс за свобода на печата не е класация на правителствата, причината, поради която посочихме режима на Виктор Орбан, е опасността на неговата идеология, нейното влияние върху други страни и предизвикателството, което това представлява за ЕС. Орбан отправя открит иск за "нелиберална демокрация" и показва упорита и силна политическа воля за потискане на свободата на печата, която последователно се прилага от унгарските институции. Освен това неговият режим сега вдъхновява и си сътрудничи с управляващите партии в Полша и Словения. Орбан създаде антимодел на свободата на печата и ЕС се бори да я оспори.


Как ще отговорите на критиките, че може би има нещо не много наред с методологията на индекса. Повод за подобно съмнение е, че медийната среда в България е оценена като тревожна позиция, а държави от Западните Балкани, които не са част от Европейския съюз и не са известни със свободни медии, заемат по-добри позиции в класацията.


- Методологията на "Репортери без граници" е правилна и солидна. (Може да видите подробностите тук.) В някои области страните от Западните Балкани се представят по-добре от България. Например в България през 2020 г. сме регистрирали повече насилие над журналисти, отколкото в страните от Западните Балкани, с изключение на Сърбия.


От друга страна, сръбските институции са положили усилия за борба с безнаказаността на престъпления, извършени срещу журналисти, а също така са създали механизъм за бързо предупреждение в случаи на нападения срещу журналисти. Като се има предвид това, 93-то място на Сърбия е много ниско в Европа и журналистите в страната също са подложени на политически атаки и тормоз над държавни институции.


Но българското правителство не е предприело значителни мерки за подобряване на свободата на печата през последната година. Усилията на някои от правителствата на Западните Балкани са може би мотивирани, наред с другото, от перспективата за членство в Европейския съюз, важна стъпка, която България вече постигна.


ПИБ поиска "Биволъ" да свали статия - тук.
Какво още казват "Репортери без граници" за състоянието в България - тук.
Карта кои държави блокират или ограничават журналистиката - тук.
Няколко емблематични случая с медиите в България от последната година - тук.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  Не е в задънена улица,а гордо се разхожда в жипка по магистралите!🥳👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 705 Неутрално

  А в Гърция,Малта и Словакия в каква улица са,след като там убиват журналисти?
  В България такова нещо няма.

 3. 3 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5038 Любопитно

  В България няма притискане на опозиционни медии, няма съдени журналисти, освен ако не са изнасяли несъществуващи факти, тоест не са търсели потвърждение от поне два независими източника, което е стандарт в международната журналистика!

  Тогава как ни е пресметнато 112 място?

 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5038 Неутрално

  А в Гърция,Малта и Словакия в каква улица са,след като там убиват журналисти?В България такова нещо няма.
  —цитат от коментар 2 на kwy38371721


  Словакия е класирана по-добре от България, ние сме в червената зона, те са в жълтата!

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дария Колев":

  "Тогава как ни е пресметнато 112 място?"
  ==============
  Това е поискано от партньорите тук. Което е странно - нали "Дневник" вече е официоз?

  Еретик
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  Журналистиката е най-добрата ваксина срещу дезинформацията."

  Я да го онагледим това
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/04/26/4202992_evropeiskoto_reshenie_na_makedonskiia_vupros/

  Подбора на ФБ профили за препубликуване свободен ли е? А журналистика ли е или поръчково заобикаляне на същата?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Забравиха унгарците как цяла година чакаха да дойдат на палатка край Созопол и да се радват на морето и слънцето. Или как участваха в ученията на Варшавския договор в България "Щит" и не излизаха от кръчмите. Тогава не ни правеха надменни заблежки за "свободата" на словото.

  Свободата, Санчо...
 8. 8 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  Много се преекспонира тази тема.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 9. 9 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 877 Неутрално

  “- Вярно е, че за разлика от Унгария или Полша самото физическо съществуване на журналисти в България е изложено на риск”
  Нямам думи.......

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Този е изплискал легена. Несериозен анализ - от калпави аргументи толкова.

 11. 11 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Този ги реди едни, все едно сутрин и вечер бием по един репортер, а останалите стоят зад ограда! Пълни глупости на хора готови по всяко време да приберат някой лев.

  agent
 12. 12 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Ако тяхното национално радио се гавреше с министър - председателя както нашето Орбан отдавна да ги е затворил някъде.

  agent
 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Хайде стига сте ни пробутвали тази нелепа класация. Ясно е, че всяка фирма или държава може да си поръча такава, и да поставя държавите, които не играят по свирката й на едно или друго място в нея, а после да започва да я "анализира" все едно е обективна даденост :). Мисля, че и децата разбраха за какво става дума.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Свободата на словото, както и другите проблеми на Отечеството са дела, които трябва да свършим САМИ!!!
  Много "харесвам" такива, които от 1 000 километра правят констатации на очевидностите....и...???

 15. 15 Профил на 13
  13
  Рейтинг: 297 Неутрално

  На всеки средно интелигентен човек му е ясно, че тази " класация" няма нищо общо с реалността.
  Въпросът е,кои са тези десетина, анкетирани "интелектуалци", които саботират българската медийна среда , и кой има интерес от това?!

 16. 16 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Разбира се, това няма нищо общо с истината. В България всеки е свободен да пише и каже каквото иска, може дори да отиде на протест под прозорците на Боко, където да крещи "Бойко, м*тро". Емил Джасим преди няколко години на едно публично TED мероприятие използва изключително обиден език за българската история, дори си позволи да нарече Васил Левски с много грозен епитет (и след това за награда се озова в ръководството на "Да, България").

  В западна Европа, САЩ и Канада обаче не е така. Там има една тоталитарна политическа доктрина - и на институционално ниво, но и в шоубизнеса, големите технологични компании, администрацията, големите медии, образованието и спорта, и всеки, който си позволи да изкаже несъгласие с нея бива низвергнат, арестуван или осъден. А това са държави далеч по-напред в онази измислена класация за свобода на словото.

  Те си мислят, че ядем доматите с колците.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1924 Неутрално
 18. 18 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Лорчето я натоварили да отговаря за класацията на репортери без граници.
  Да те набутат в трета глуха на журналистическата кариера, да обслужваш една фалирала в общественото мнение организация. Незавидна съдба.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 19. 19 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Напълно смехотворно интервю. Общо взето, клишета и празни приказки. Може да сме всякакви, но у нас няма журналисти в затвора заради своята работа, няма убити такива, нито пък затворени опозиционни медии. Няма и такива журналисти, срещу които се води наказателно производство за обида на първото лице, както в Турция и Беларус. В България няма и репресивен орган като Роскомнадзор в Русия, който да следи какво се публикува в интернет. Освен това, всеки може да коментира, както намери за добре без да съществува опасност да го арестуват за това. В Дневник ежедневно имаше поне по една критична статия срещу Борисов, а той самия отнасяше поне по 100 цветисти коментара с още по-цветисти квалификации. Да, има какво още да се желае, но да се твърди, че у нас има тежък дефицит на медийна свобода е крайно несериозно

 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Изобщо не мисля, че тази класация е достоверна. Имам близки, които живеят в САЩ, казват че гледат нашите новини, защото там заради така наречената “политическа коректност” и “език на омразата”, нещата не се назовават с реалните имена, а всичко е нещо средно. Няма добро/лошо, нещата да по средата, а цензурата е брутална.
  Ако, в САЩ има “свобода на словото”, защо Тръмп се изказваше 4 години през Туитър?

  Аз искам да знам кой финансира “репортери без граници”, защото който плаща, той поръчва какво да се пише.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Ако имаше слово и свобода би се появила.

 22. 22 Профил на Ivan Stefanov
  Ivan Stefanov
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#20] от "hope":

  Това е френска организация и се финансира основно от френското правителство. А техен основен източник на информация за България са Иво Прокопиев и "Бивол".
  Та ето къде е заровено кучето.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Тя цялата ни държава е в задънена улица.

 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ivan Stefanov":

  Значи трябва да ни интересува, какво мисли френското правителство за журналистиката в България?

  “Биволь” се оказа, че са излъгали за съдружника на депутатката от ГЕРБ, дето уж бил сръбски наркобос.
  Ако, Тошко Йорданов, не я беше обвинил от трибуната на НС и не се наложи да се извинява после, нямаше и да разберем...

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  На това момче, няКОЙ му подсказва, какво да напише в доклада!

 26. 26 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 294 Весело

  Много сте се възпалили тука. Банда неграмотни селяци с твърде много свободно време громят изводите на експертна организация - класическа БГ сцена :)))

 27. 27 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#22] от "Ivan Stefanov":Значи трябва да ни интересува, какво мисли френското правителство за журналистиката в България?“Биволь” се оказа, че са излъгали за съдружника на депутатката от ГЕРБ, дето уж бил сръбски наркобос.Ако, Тошко Йорданов, не я беше обвинил от трибуната на НС и не се наложи да се извинява после, нямаше и да разберем...
  —цитат от коментар 24 на hope


  Теб не, ти си нулев фактор. Инвеститорите ги интересува ;)

 28. 28 Профил на Nagarjuna
  Nagarjuna
  Рейтинг: 75 Неутрално

  тези не се извиниха, че обвиниха България в умишлено убийство и изнасилване на жената от Русе - има ли нужда от повече доказателства, че са обикновени престъпници

 29. 29 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#28] от "Nagarjuna":

  За теб очевидно не, ама подозирам, че нямаш юридическо образование в сферата на наказателното право.

 30. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  "Нуждаем се от тях, за да правят разлика между достоверна информация и дезинформация за вируса и ваксините. Това е въпрос на живот и смърт. Журналистиката е най-добрата ваксина срещу дезинформацията. Убеден съм, че много българи го знаят, макар че отиващото си правителство не се интересува много."
  Но в същото време се толерират "издания" разпространяващи дезинформация. Биволщината и бабикянщината стават норма за поведение.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Напълно смехотворно интервю. Общо взето, клишета и празни приказки. Може да сме всякакви, но у нас няма журналисти в затвора заради своята работа, няма убити такива, нито пък затворени опозиционни медии. Няма и такива журналисти, срещу които се води наказателно производство за обида на първото лице, както в Турция и Беларус. В България няма и репресивен орган като Роскомнадзор в Русия, който да следи какво се публикува в интернет. Освен това, всеки може да коментира, както намери за добре без да съществува опасност да го арестуват за това. В Дневник ежедневно имаше поне по една критична статия срещу Борисов, а той самия отнасяше поне по 100 цветисти коментара с още по-цветисти квалификации. Да, има какво още да се желае, но да се твърди, че у нас има тежък дефицит на медийна свобода е крайно несериозно
  —цитат от коментар 19 на asroma1927


  Ти наясно ли си, че подобни класации вземат предвид прозрачност на собствеността, методи и източници на финансиране, обективност на информацията дори тогава, когато истината е неприятна за властимащите. Имало статии против Боеко в Дневник, ура, заслужаваме значи да сме на 12-то място, но заради конспирация ни отреждат 112-то. Достатъчно е да погледаш трите национални телевизии за 10-15 минути и ще добиеш същите впечатления, за които се говори в материала.
  Ако това ви е болна тема, защото работите за недоразумения като Недялку, Ива Николова и прочие, то причината търсете в себе си, а не в Репортери без граници.

 33. 33 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#7] от "Bornagain":

  Това, което си написал, какво общо има с темата?
  Знаеш ли какво означава понятието "Стокхолмски синдром"? Ето – затова ни поставят на 112-то място. И са напълно прави.

 34. 34 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Първите 10-тина изредили се под тази статия са нагледен пример за казаното в статията.

  Както казва колегата "Тайга": "не виждам проблем."

  Едно от най-опасните мнения.

  Дария Колев -- не виждаш съдени журналисти, казваш. Ами няма поводи да ги съдят. Те се страхуват. Все едно да кажеш "нямаме проблем с домашното насилие - няма ОСЪДЕНИ мъже".

 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#34] от "vvs08576060":

  Я кажи кой ги страхува?
  Че да ти дам примери за обратното.

 36. 36 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 770 Неутрално

  България има сериозен проблем с националните телевизии (не ги гледам от години и не мога да коментирам в детайли) и срамни случаи като този с ТВ +.

  Но от друга страна, тук има много повече медийна свобода, отколкото в редица страни, по-високо от нас в класацията. Подобни коментарни секции например бяха масово забранени из цяла Европа. Пословичен е случая с уж стожера на свободата Гардиън. Откровени статии за Китай, за миграцията и други пиперливи теми в Европа е почти невъзможно да се видят, а тук са масови.

  Разбира се, че не сме за пример и сигурно сме за след 50-то място. Българите сме идеалисти и имаме култура като на остров. Така и не се отворихме към Европа, нито я видяхме в нейната цялост. И съответно, се самооценяваме според един идеал, който (почти) никъде не съществува. Това е моето обяснение да сме след Малта и Сърбия, където просто няма база за сравнение с нас, ситуацията е много, много по-зле.

 37. 37 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  На кое място е Германия, чиито медии мълчаха една седмица за това как мигрантите на гарата в Кьолн тормозеха минаващите германки по Коледа?

 38. 38 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#35] от "atmanpg":

  Гладът ги страхува, гладът. Като ги уволнят. Или като вестника им го отрежат от хранилката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK