Станислав Беловски, художник: Неглижирането на омразата доведе до пандемия на грубостта

Станислав Беловски в колаж

© Станислав Беловски

Станислав Беловски в колажСтанислав Беловски е един от 34-те артисти, включили се в кампанията на креативното студио "Fine acts" срещу езика на омразата с различни арт инсталации. Творбата му - "Другите хора" е разположена в открития двор на Гьоте институт и е посветена на темата за бежанците. На 26-ти срещу 27-ми април инсталацията осъмна надраскана с призиви за омраза. Повече за кампанията и реакцията след вандалския акт - тук и тук. "Дневник" потърси Беловски за коментар. Той е известен със своите колажи, които коментират темите на деня, често смесени с известни постижения в съвременното изкуство, фотографията, киното. Публикува ги в "Инстаграм" и фейсбук.


Какво ви мотивира акцента в инсталацията да е върху бежанците? Темата сякаш се поизгуби в България в контекста на пандемията?


- Времето на пандемията е тежко за всички нас - страда здравето ни, финансите ни, търпим изолация, губим близки хора...Преживяването на лично страдание обаче би могло да ни направи и по-състрадателни и разбиращи болките на другите хора. За да се опитаме да видим индивидуалните човешки съдби зад клишето.
А "образът на бежанците" е стереотипен до крайност - те се приемат като някаква хомогенна група без индивидуалности, като същевременно са взети само най-отрицателните проявления на групата и са приписани на всички.


Речта на омразата към различния тръгва от целенасоченото отчуждаване от него, от отричането на човешкото ("тия са животни", "маймуни", болни", "извратени"). Омразата се рационализира и с псевдоаругменти, които подчертават чуждостта спрямо "нормалните" индивиди на обществото. И почти винаги това са готови клишета и приказки наизуст, отделни тежки криминални случаи, чиято вина се приписва на цялата група.


Творбата "Другите хора" преди да бъде надраскана.

© Михаил Новаков

Творбата "Другите хора" преди да бъде надраскана.


Това е все едно да кажем, че всички българи са убийци на пътя, защото тук има твърде много катастрофи.Мисля, че ако нетолерантните имат по-често възможност да влязат в досег с другите/чуждите/обектите на омразата, постепенно ще разберат, че въпреки всички различия, това са хора със същите емоции, грижи, мечти като тях самите. И това би следвало да ги направи една идея по-приемащи, една идея по-немразещи.


Как се почувствахте, когато разбрахте какво се е случило?


- Как може да се почувства човек, като види целия си труд оклепан?


​​​​​​​Но горчивината дойде от това, че огледалото в работата показа един разкривен, враждебен и деструктивен образ на българския млад човек.И не особено съобразителен, защото на мястото има камери и да драскаш "хайл Хитлер" на стената на немски културен институт не е нещо, което да ти се размине без последствия дори и в такава индиферентна към подобни прояви страна като нашата.


Творбата след надраскването.

Творбата след надраскването.


Какво за вас е езикът на омразата в България? Срещали ли сте го - как, къде, как сте реагирали? *


- Трудно ще намерите друга европейска страна с толкова много нацистки символи по сградите като България. Вижте и форумите към информационните портали: обиди, заплахи, грубости. Всички уязвими групи са обект на език на омразата, всичко извън разбиранията на пишещите яростно се отхвърля. Лично аз реагирам чрез работите си - опитвам се да дам друга перспектива извън хейта. Често това е през чувството за хумор, пред което се старая да не поставям ограничения.


Какъв трябва да е отговорът срещу подобен тип прояви?


- Смятам, че ние като общество твърде дълго неглижирахме тези прояви. Би следвало ясно да се противопоставим. Това не е изразяване на мнение, а войнстваща простащина, преминаваща във вербално насилие. Не е само български феномен това. Пандемия на простащината и грубостта.


Един от последните колажи на Беловски

© Станислав Беловски

Един от последните колажи на Беловски


Неслучайно навремето родителите ни не позволяваха да псуваме и нагрубяваме. Но после дойде интернет и анонимността отпуши бутилката... Все повече политици си позволяват да говорят с грубости и крайности. Медиите толерират това говорене, а потребителите копират.


Вие имате серия от колажи в инстаграм, които добиха голяма популярност. Пред "Капитал" казвате, че сте си дал сметка, че някои събития имат нужда от визуален коментар по актуални обществени теми. Има ли нещо от времето на предизборната кампания или случващото се след това, което бихте коментирали - кое би било това и как бихте го коментирали?


- Продължавам да го правя в профилите си в социалните мрежи. Докато не ме блокират разбира се, защото вчерашния ми пост с разрушения стенсил за бежанците бе докладван и свален, защото съдържал нацистка символика.


Един от последните колажи на Беловски

© Станислав Беловски

Един от последните колажи на Беловски

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Другари неомарксисти, дайте да се разберем. Доколкото съм запознат, призивът, надраскан върху онази велика творба на изкуството е "Defend Europe". Това не е език на омразата.

  Човек заключва вратата на дома си не защото мрази хората отвън, а за да предпази семейството си. По същия начин и границите на една държава трябва да са затворени и да има сериозен филтър на имиграцията. Арентатите, обезглавяванията и изнасилванията в Европа го доказват.

  Левичариатът манипулира и лъже, внушава измислена реалност, смуче си от пръстите, защото няма реални аргументи.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1987 Весело

  Гьотферен от института Гьоте

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Това е разликата между творците и креативните, които притежават свободно мислене и мироглед, не като расисткото и ксенофобско простолюдие, което в главата си има берлински стени, затворени граници и оръжие срещу свободата!

 4. 4 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дисидент в ЕССР":

  Знаеш ли какво са надраскали жителите на град Тюбинген на къщата, където е живял Гьоте?
  Дори не са го надраскали, а общината, като техен представител, е сложила табела :
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Hier_kotzte_Goethe_Martinianum_Tübingen_März_2016.jpg

  Според мен всички немски философи и общественици заслужават по една такава табела.

  swe in himina
 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Като чуя за колаж и започва да ми се повръща. Исторически тази безвкусица идва от дада движението, което точо това искаше, да разруши изкуството с подобни идиотщини. Исторически парадокс е, че днешните колажисти се смятат за хора на изкуството.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5909 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU Fighter":

  "А "образът на бежанците" е стереотипен до крайност - те се приемат като някаква хомогенна група без индивидуалности, като същевременно са взети само най-отрицателните проявления на групата и са приписани на всички."

  Вие потвърждавате този цитат от статията, като обобщавате образа на всички несъгласни с вас така "расисткото и ксенофобско простолюдие, което в главата си има берлински стени, затворени граници и оръжие срещу свободата".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5909 Любопитно

  До коментар [#4] от "Alan Blackmore":

  "Тук драйфаше Гьоте"
  (за незнаещите немски)

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU Fighter":

  Това е разликата между творците и креативните, които притежават свободно мислене и мироглед, не като расисткото и ксенофобско простолюдие, което в главата си има берлински стени, затворени граници и оръжие срещу свободата!
  —цитат от коментар 3 на EU Fighter


  Типични клишета плямпани от простолюдието, решило незнайно защо, че е нещо по-така. :-)

 9. 9 Профил на Ivan Dimitrov
  Ivan Dimitrov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дисидент в ЕССР":

  Само дето повечето млади хора знаят, че 88 на езика на неонацистите и футболните хулигани означава Heil Hitler, което леко променя нещата, но знам, че от подобни аргументи няма смисъл, когато нечие мнение е вече съставено.

 10. 10 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ivan Dimitrov":

  До коментар [#1] от "Дисидент в ЕССР":Само дето повечето млади хора знаят, че 88 на езика на неонацистите и футболните хулигани означава Heil Hitler, което леко променя нещата, но знам, че от подобни аргументи няма смисъл, когато нечие мнение е вече съставено.
  —цитат от коментар 9 на Ivan Dimitrov


  По интересното е, откъде младите хора знаят изобщо кой е Хитлер и какво значи 88. :-) Причината е, че има постоянна силна пропаганда на нацизма във всички медии.

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Ами аз, умереният, днес съм повече расист отпреди. БЛМ, уоук, квоти, Блек стъдийс, цуни ми маратонките, пренапиши историята, канцелирай Бетовен . . . ми то се събира капка по капка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  Защо мигрантите са в лодки?
  Защото не се разрешава влизането в чужда държава без документи, а те не притежават такива. Такива са законите.
  Нарушават ли мигрантите законите?
  Да.
  Тогава какво е внушението на подобно колажи?
  Нарушавайте законите, защото те ви ограничават свободата.
  Това е проповядване на анархизъм и отричане на реда...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  "Неглижирането на омразата доведе до пандемия на грубостта"

  Тая мисъл е абсолютно двусмислена и съответно non sens ако автора и не обясни какво разбира под думата "неглижира"!

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#10] от "Stargate":

  Може ли пример за "силна нацистка пропаганда във ВСИЧКИ медии"?! Не е нужно линк да поствате,само кажете къде и кога сте видял и прочел такава пропаганда. Например тук в Дневник къде прочетохте нацистка пропаганда?

 16. 16 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 973 Неутрално


  С. Беловски, от къде изникна тоя?
  Един от многото нароили се художници, явно.
  Платил му спонсора - нарисувал човечеца квото искат от него и взел парите.
  Тива като тоя веднага обръщат палачинката, като им предложат подходящата сума.
  Нагледали сме се на примери.

 17. 17 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  ама не го написах, за да не ме модерират за език на омразата :)))

  swe in himina
 18. 18 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2304 Весело

  "Неглижирането на омразата доведе до пандемия на грубостта"

  Какво неглижиране- сегашните Партии на Позора (под прикритие- "Партии на Протестуцията") през цялото време използваха омразата като основно и единствено оръжие.
  Закърмени с болшевишкото "който не е с нас, е против нас", те безсрамно, безотговорно и безнаказано проектирахха злобата и омразата си към ГЕРБ (защото не се подчинява на "Стани да седна") върху България.
  В резултат на което върху страната ни се изливаха потоци помия, целящи да я дискредитират в очите на света.
  Малко утешение е, че тази помия като бумеранг се върна върху нейните създатели и Ббългария излезе изпод нея както подобава.
  Престъплението си остава престъпление- и то е срещу България.
  А за всяко престъпление си има възмездие (стига да не трябва да го чакаме от българския съд-знаем неговите уникални качества, олицетворявани от неговите видни безаналогови представители).
  И така- възмездието идва...
  Във вид на нови избори.
  От които изпадат в ужас всички партии на позора в парламента, заедно с БСП.
  Единствено ДПС потрива ръце- благодарение на Бойкикев сега може да скочи до втора политическа сила.
  Което обаче ще вкара в парламента и мощна група патриоти.
  Е, а ГЕРБ са си вечно заподозряните победители- свикнали са други да работят за техните перманетни изборни победи.

 19. 19 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2304 Весело

  До коментар [#12] от "pamela":

  "Това е проповядване на анархизъм и отричане на реда... "

  Госпожице Андерсън, какво друго очаквате от представители на "народа на Радев", след като преди няколко месеца той самият (да напомня- води се президент) заяви пред сградата на българския парламент "Борисов (да напомня- премиер) сега няма думата! А парламентът са хората на улиците и площадите ".
  Да си спомним, с какво ги асоциирахме- вмирисана риба, гнили домати, вонящи запъртъци, перманетно ароматизиран "Орлов мост"..
  Сега този уличен парламент се проектира в самата сграда на НС.
  Какво по-различно очаквате от него?
  Само в стиховете на Вазов става чудо и "... за няколко дена бавно и полека народът порасна на няколко века..."
  Тук имаме прояви на първобитен зверски реваншизъм, който няма как да бъде осъществен без анархия и отричане на реда.
  Затова ще се осмеля да ви коригирам- не става дума за "проповядване"
  "Това Е анархия и отричане на реда".

 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  Хората са поставени в условия на бясна конкуренция и се борят със зъби и нокти и на работното място, и в бизнеса.
  Лесно падат плячка на рекламите за по-хубава кола, по-голям телевизор, къща, след това не спират... започва се е други имоти, да купиш на децата. Така се раждат психопати, вечно бързащи, вечно нямащи време... езикът на омразата е най-малкият ни проблем. Вчера в новините дадоха един шофьор, как риташе колата на друг, който го засекъл.. хората се бият, стрелят, ругаят, това ни чака.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  До коментар [#10] от "Stargate":Може ли пример за "силна нацистка пропаганда във ВСИЧКИ медии"?! Не е нужно линк да поствате,само кажете къде и кога сте видял и прочел такава пропаганда. Например тук в Дневник къде прочетохте нацистка пропаганда?
  —цитат от коментар 15 на deaf


  Линк ли?!? Вижте колко статии имаше наскоро, не помня покрай рождения ден на тоз мустакатия май беше. По моята кабелна върви цял канал, някакво хистори, денонощно излъчват филми за втората световна. Сега ще видите, колко статии ще излязат за 9-ти май. Що филми се направиха за войната. Мислите ли, че е случайно? Не е! Има едни, които още цоцат дивиденти от нацистките зверства и изстъпления и те се борят с нацизма, като правят нон стоп пропаганда. Да не мислите, че младите щяха да знаят кой е хитлер, ако не беше това постоянно облъчване!?! Щяха да знаят, колкото знаят кой е Наполеон и кой е Хенри незнам си кой си! Демек нищо!

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU Fighter":

  Нещо сте в грешка. Никога не съм минавала нелегално граници и не съм пребивавала или работила без разрешение в чужбина.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дон Кихот":

  Добре,да задам иначе въпросът - как да се глижира омразата?

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stargate":

  А-а-а,така си кажи,че искаш цензура.

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stargate":

  А защо го правят? Това постоянно говорене за Хитлер!

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stargate":А-а-а,така си кажи,че искаш цензура.
  —цитат от коментар 25 на deaf


  —-
  Преди два дни, синът ми който е на 12, каза че гледал филм за Хитлер. Не му обърнах внимание... сега отивам да питам по кой канал и какво е научил.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#16] от "nhh18551388":

  Ма не е нарисувал. Направил е колаж от снимки и картини на други художници.
  Разликата е точно колкото между художник и "визуален артист" - каквото и да значи това.
  Другарят либерал - болшевики и автор на "инсталациите" осведомява любознателния читател че не всички клетки мигранти за терористи и изнасилвания, това било стереотип. И не халал да се говори така.
  Няколко реда по-долу е написал че българите са ксенофобия, расист и т.н. Любими клишета на либерастите.
  Е това е ели стереотип, като приемем че процента а хората в България които драска графити, заличават подобни арт-пърформанси е нищожен спрямо броя на"клетите мигранти", които извършват доста по-сериозни лошотии?
  А?

  Common sense !
 29. 29 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  "Добре,да задам иначе въпросът - как да се глижира омразата? "

  Мисля, че разбирам смисъла на въпроса ти, но не съм сигурен, че терминът е в българския речник.
  Но няма да проверявам.
  Според мен единственият начин да стане това е тя да се изключи от нашето битие.
  Омразата ВИНАГИ ражда омраза, при това със спираловидно нарастваща сила.
  Типичен пример за това е Русия, където пропагандата на Путин в началото насочи омразата последователно към Чечня, след това- към Грузия, след това- към Прибалтика, след това към Молдова, после към Украина- все по-силна и все по-безогладна..
  След което в цел на пропагандата се превърнаха страните от Европейския съюз- заедно и поотделно, Щатите, Канада и т.н.
  Цялата тази лавина от омраза като бумеранг се върна обратно в Русия във вид на универсална злоба и ненавист към всичко и всички.
  Сега в руското общество бушува вулкан от омраза, който поради невъзможност да се излее навън (Русия е капсулирана) взривява отношенията между хората, които вече са разделени по милион признаци.
  Тягостно е да се гледа до какви катаклизми стигат дори членовете на едно семейство, обвзети от алчност, злоба и омраза.
  Да не говорим за етноси, съсловия, политически формации, корпоративни субекти , субекти на федерацията, столица и провинция, Сибир, Якутия, Татарстан и други баснословно богати части на страната, заграбени през вековете от безжалостните управници на Русия.
  В България трубадур на омразата е набеденият за президент и зловредната коварна коалиция "Демократична България".
  Те работят по алгоритмите на Путин.
  И по всяка вероятност- с парите му.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#27] от "hope":

  Съфорумецът твърди,че се шири ПРОнацистка пропаганда по всички медии. Това че са пуснали филм за Хитлер,не значи че той е пронацистки и прохитлеристки.

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#29] от "Дон Кихот":

  В Древна Гърция хората чрез празници,мероприятия и ритуали като вакханалии,оргии,Олимпиадата и други,са оставяли и насочвали лошите инстинкти,(включително и омраза) да се излеят БЕЗОПАСНО от душите на хората. Питам този Беловски - какво значи (не)глижирането на омразата?

 32. 32 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  Никъде не съм написал, че цари ПРО нацискта птопаганда. Цари " антинацистка" пропаганда, която се подкрепя от едни хора, които са наследници на жертвите на нацизма и още получават някакви компенсации. Просто имат изгода да се говори за нацизма и мустакатия изрод. А всяко говорено, пък било то и отрицателно си е реклама. Не е потънал в забвение, защото не позволяват това да се случи. Няма как по-ясно да го напиша, за да разберете какво казвам.

 33. 33 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  Абсолютно никаква цензура не искам! Казвам, че младите знаят кой е този изрод и какво е приповядвал, само и единствено, защото постоянно ни облъчват с някакви неща за втората световна. А го правят, защото от една определена религия, още го играят жертви и извличат дивиденти от това. А както вече казах, дори лошата публичност е публичност и води до известност! Само вижте нашия Сеидер. :-)

 34. 34 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  На мен не ми харесват тези "произведения". Зарежи кича, даже "посланието" не става, защото всъщност послание няма. Има послание, че има послание, но послание няма. Като към това се добави факта, че през последните години има нарастващо НАСИЛИЕ от страна на горките бежанци, дори да имаше послание, фактите щяха да са срещу него. Много ми се иска НАСИЛИЕТО им да беше вербално, свети Беловски, ама те предпочитат за изразни средства пениса си, ножове и експлоизиви!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK