Десислава Гаврилова,"Вижте": Детската медия ще показва на децата как да подобрят света около себе си

Десислава Гаврилова

© Велко Ангелов

Десислава ГавриловаВ началото на седмицата на българския медиен пазар се появи нова медия, която е различна от останалите. Сайтът "Вижте - новините на детски език" е ориентиран към най-малките и си поставя за цел да възпита активни и оптимистични граждани. Проектът е част от инициатива Книговище.бг - платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата. Нейни създатели са Десислава Гаврилова, Искра Джанабетска и Яна Генова. Главен редактор на "Вижте" е писателката Зорница Христова, а в медията ще участват още над 10 автори. "Дневник" разговаря с Десислава Гаврилова за новата медия и очакваните от нея ефекти.


Медията за деца - "Вижте" е част от проекта "Книговище". Какви са връзките между тях?


- "Вижте" е много важна част от "Книговище". Това платфотрма, която вече две годинипод формата на онлайн игра стимулира децата да четат повече, да обичат четенето и да разбират по-добре това, което четат. Идеята е когато децата прочетат офлайн една книга или енциклопедия, или прочетат статия в новата детска медия, те да проверят доколко са разбрали това, което са прочели през въпросници. Има и игрови момент, в който децата събират точки, ако правилно са разбрали това, което са прочели, минават нива като в една електронна игра, получават награди. Има и състезателен елемент, защото могат да виждат кой чете повече, кой разбира повече, може да виждат какво правят другите деца. С това ние целим да създадем един ефект, в който четенето става част от ежедневието на децата, става повод за разговор, който утвърждава четенето като нещо "куул" и нещо, което си струва да правиш в свободното си време.
Причината да го направим е, тревожните статистики от последните години, според които младите хора в България в голямата си част са функционално неграмотни. Според последното изследване на PISA над 47 % - почти половината от 15 годишните в България не могат да разберат това, което четат, не могат да отсеят важното от маловажното, не могат да извлекат знание, което да принесат в друга област. Това означава, че тези хора са абсолютно неспособни да успяват в 21 век, което е много страшно. Звучи като присъда за бъдещето на България. Решихме, че "Книговище" е един начин да противостоим на тази тенденция и да подпогнем подрастващите, когато станат зрели хора, да бъдат много по-адекватни на съвремието и да имат по-големи шансове за успех.


Как стигнахте до идеята за детска медия?


- И все пак успехът в 21 век не е само това да си функционално грамотен, но младият човек трябва да разбира какво се случва в глобалния свят, да знае какви са тенденциите в развитието на икономиката, какви са глобалните проблеми, които занимават света в този момент, да разберат как функционира света изобщо, да има любопитство към него, да иска да разбере страни, държави, хора, жизнени ситуации и които са далеч от неговите собствени и така да изгради една адекватна на времето, непровинциална представа за света. Така стигнахме до идеята за тази детска медия, която много липсваше в България. Ние се вдъхновяваме от съществуващи такива медии в Канада, Австралия.


Но едно от първите за мен вдъхновения беше детската медия на голямото авторитетно немско издание "Шпигел", което е месечно издание. С очите си преди години видях две деца, които всеки месец го четяха от кора до кора и то наистина им откриваше прозорчета към света. Карат ги да разберат защо има бедност, защо има бежанци, как работи глобалната икономика и защо тя има добри ефекти, но и лоши, като експлоатацията на детски труд, замърсяването на околната среда. Когато започнеш да говориш по тези теми отрано с децата на един достъпен език, от една страна изграждаме млади хора, които ще ценят качествените медии.


А от друга, и това ми се струва много важно, изграждаме едни граждански, активни хора. Всъщност една от задачите на този журналистически стил на писане, който ще се стремим да утвърждаваме във "Вижте" винаги да даваме една перспектива на малкия човек за това какво може да направи, за да подобри малко и по някакъв начин нещо в света около себе си. За нас това е много важно. Идеята е да възпитаваме активни, позитивни, оптимистични и отворени, съвременни хора.


Какви очаквате да са ефектите от медията "Вижте"?


- Надявам се, един от ефектите е младите хора да бъдат стимулирани да употребяват и търсят, да имат нужда от достоверна и проверена информация и качествена журналистика. Когато от малък свикнеш с такъв начин на писане, с честно и пространно дискутиране на важни проблеми, няма как когато станеш зрял човек, да попаднеш в капана на фалшивите новини и на медийни манипулации.


Това, което ще се опитваме да прокараме през стила и начина на говорене в медията "Вижте", е винаги да даваме една надежда на децата, че за всеки проблем може да има решение и самото дете може да стане част от това решение. Надяваме се да подтикнем децата да мислят как те могат да бъдат активни, за да подобряват света около себе си. За нас това е много важно, защото добре живеят обществата, в които повечето хора имат тази нагласа - че не всичко е загубено и винаги има нещо, което може да се направи, за да станат нещата по-добре. И това е едно от нещата, които искаме да възпитаме в нашите читатели


Какви са предизвикателствата пред такава медия, в България, където медийната среда е проблематична?


- Ние тепърва ще видим какви са предизвикателствата. От една страна ми се струва, че сме улучили невралгична точка, че отдавна е имало нужда от такава медия и доста хора са го осъзнавали и сега много се радват. Получаваме много ентусиазирана обратна връзка. Идеята ни е да не останем сами, а след време под една или друга форма в специални и сериозни медии да започне да се развива този жанр - сериозното писане за малки деца. Голямо предизвикателство ще бъде финансирането. Ние започваме с помощта на фондации, без които нямаше да можеш да издигнем на крака този проект.


Кой е най-големият проблем на медиите в България?


- Липсата на аудитория, която има нужда от качествена журналистика. В този смисъл ми се струва, че ние работим за разрешаването на най-големия проблем на българските медии.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Браво! Разгледах сайта, много е хубав, прегледен, удобен, информативен.

  Here for the LOLS
 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4598 Неутрално

  Надявам се, един от ефектите е младите хора да бъдат стимулирани да употребяват и търсят, да имат нужда от достоверна и проверена информация и качествена журналистика.
  __________________________________________________________________

  Точно от медиите няма как да получават достоверна информация!

 3. 3 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Когато НПО-та се занимават с възпитание и образование на деца, презумпцията е, че се опитват да ги индоктринират в неомарксистката идеология. Такава е практиката.

  Отговорността и ПРАВОТО за възпитанието на децата е единствено на техните родители. В това никой друг не трябва да се бърка, най-малко НПО-тата.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 4. 4 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Сталин също се е снимал с деца.

  ... с двеста...
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дисидент в ЕССР":

  НПО - та са точно обратното на името им - те са тайни ПРАВИТЕЛСТВЕНИ агенции. Повечето от тях.

 6. 6 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дария Колев":

  вие предполагам получавате новните през сламка от космоса

 7. 7 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 318 Неутрално
 8. 8 Профил на boogaloo
  boogaloo
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дисидент в ЕССР":

  Дори за такова смислено и позитивно начинание пишете тролските си опорки, които клонят винаги към това България да е захлупена и изолирана от модерния свят.
  Демонизитането на НПО-тата, като врагове на народа, които индоктринират децата в някаква “либерастко-джендърска неомарксистка идеология” напомнят на изолационистката политика на мракобесния комунистически режим.

 9. 9 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 694 Гневно

  Долу мръсните ръце от децата ни! Никой не ви иска нито "проверена информация", нито "качествена журналистика".

  Who the fuck are you to lecture me?
 10. 10 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 694 Гневно

  Демонизитането на НПО-тата, като врагове на народа, които индоктринират децата в някаква “либерастко-джендърска неомарксистка идеология” напомнят на изолационистката политика на мракобесния комунистически режим.
  —цитат от коментар 8 на boogaloo


  Кои са партньори на knigovishte.bg? Сред тях са Америка за България и дори самото посолство на САЩ. knigovishte.bg нито повече, нито по-малко от един чуждестранен агент на влияние в България. Няма демонизиране, само дето в Дневник (самите те чуждестранен агент в България) е спесетено с чии пари ще облъчват децата ни какво е "проверена информация" и " "качествена журналистика"?

  Who the fuck are you to lecture me?
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#8] от "boogaloo":

  Не е ли факт,че откраднахте дъгата на децата?!

 12. 12 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 694 Гневно

  Силно препоръчвам и интервюто на същата Гаврилова пред Свободна Европа (чуждестранен агент в България). Децата на Гаврилова, които видиш ли били във Виена, ги била абонирала за детското издание на Spiegel (Боже опаси!), та от там ѝ хрумнала идеята, че може да вземе от правилното място пари, за да обяснява на българските децата какво е "проверена информация". Така де, след като австрийските деца на завършилата в Москва и работила за фондациите на Сорос Гаврилова вече знаят какво е "качествена журналистика", трябва и децата в западнала и провинциална България да бъдат начучени.

  Who the fuck are you to lecture me?
 13. 13 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#9] от "Helen of Bikini":
  "Долу мръсните ръце от децата ни! Никой не ви иска нито "проверена информация", нито "качествена журналистика"."

  Естествено че никой - т.е. Бай Ганьо , не я иска качествената информация и журналистика...за какво му е? Я си им дайте на децата от малки чалга и простотия, тате бие мама щото е мъж ( като л.....но на дъжд!), за модел в живота дебеловратните мутри и силиконените проститутки .......Ша му се не знаят и тъпите джендъри, ша развиват съзнанието на децата?!!!
  Алооооу, това да не ви е Ивропата и Хамериката бе....🤪

 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4598 Неутрално

  Не знам дали в миналото е имало вестници за чавдарчета и пионерчета, ама този сайт изглежда иска да заеме тяхната роля!

  И зад гърба на родителите да формира правилното мнение на децата, дори от детската градина!

 15. 15 Профил на ⰔⰂⰑⰁⰑⰄⰅⰐ
  ⰔⰂⰑⰁⰑⰄⰅⰐ
  Рейтинг: 56 Неутрално

  влязох и разгледах сайта не видях кой знае колко полена информация НО ВИДЯХ ДРУГО НАПРИМЕР статия за това как медии като Би Би Си били източник на ВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ само понеже имали 50 годишен стаж или колкото там точно.....извинявам се ама айде да си говорим истината би би си е една неомарксистка либерална повърня бълвоч на пропаганда като ройтерс също и те както и асошиейтед прес особено те така че тоя сайт е с пропагандна цел а не да информира за нещо наистина стойностно или любопитно тъй като любопитни неща няма на тоя сайт

 16. 16 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дария Колев":

  Ми то всичко формира мнението на децата....дайте тогава да не ги пращаме ни на детска градина, ни на училище, да си стоят дома ......И не дай си Боже! да прочетат някоя книга.......Сакън, джендърска пропаганда е това ....

 17. 17 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Някой имаше ли съмнение, че традиоционните форумни таласъми ще са против?

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  По-добре да има по-щастливи и здрави родители, така ще има щастливи и здрави деца.
  Махнете казината, игралните зали, дрогата... хората са все по-забързани, все по-болни и все по-нещастни. Излезте от Моловете и се разходете в крайните квартали..

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#15] от "ⰔⰂⰑⰁⰑⰄⰅⰐ ":

  Колко е сладък Чичко Трол!....Щото той е най-големия източник на най-вярната информация!
  Добре че е той да ни отвори очите ...🙃

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK